UN EVENIMENT ARTISTIC DE VÂRF


 – WAGNER PE SCENA OPEREI ROMÂNE –

Sâmbătă, 3 septembrie a.c, în cadrul Festivalului “George Enescu”, a avut loc, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, premiera operei lui Richard Wagner, “Lohengrin”.

Pentru prima dată, în România, opera lui Wagner a fost prezentată în Bucureşti, în stagiunea 1898-1899, de către o trupă românească de operă, pe scena fostei clădiri a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Opera Română, ca instituţie de sine-stătătoare, a debutat la 8 decembrie 1921 cu prezentarea operei lui Richard Wagner – “Lohengrin”, având la pupitrul dirijoral pe tânărul, atunci, George Enescu.

Premiera din seara de 3 septembrie a.c. reprezintă, deci, şi o aniversare pentru Opera Naţională – 90 de ani de activitate.

Aşa cum sublinia Ion Holender – preşedintele Festivalului George Enescu (fost, timp de 20 de ani, director general al Operei din Viena) – elementul forte şi cel mai dificil al operei wagneriene este corul. Premiera a fost, din acest punct de vedere, un veritabil examen pentru corul Operei, trecut cu succes, fiind răsplătit cu aplauze generoase de către publicul prezent.

Este şi o încununare a unei activităţi de 50 de ani în slujba artei corale româneşti a maestrului Stelian Olaru.

Conducerea muzicală a fost asigurată de maestrul Cristian Mandeal – un bun cunoscător al muzicii lui Wagner. Reuşită – scenografia, într-o viziune modernă şi funcţională, asigurată de Adriana Urmuzescu.

Premiera a fost onorată de câţiva solişti de prestigiu: Johan Botha – în rolul titular, considerat unul dintre cei mai mari tenori lirici din lume (originar din Africa de Sud, acum solist al Operei din Viena, având şi cetăţenie austriacă); în rolul Elsei – soprana americană Emily Magee; în rolul lui Ortrud – mezzo-soprana germană Petra Lang, alături de care au performat soliştii Operei Române – Valentin Vasiliu, în rolul lui Friedrich, şi Horia Sandu, în rolul regelui Heinrich.

A fost un spectacol de mare ţinută, reuşită a întregului ansamblu artistic, o meritorie performanţă aniversară a Operei Naţionale din Bucureşti.

Advertisements

4 Responses to “UN EVENIMENT ARTISTIC DE VÂRF”

 1. Bibliotecaru Says:

  Poate că în viitorul apropiat magia unui astfel de festival va concura cu campionatul european de fotbal.

 2. Marcus Says:

  http://marcus64.wordpress.com/2011/09/06/chiombu-la-adunatura-de-vara-a-trogloditilor-pedele-jrs/

 3. Gabriela Savitsky Says:

  Există şi această dimensiune a realităţii în care sufletele vibrează. Ne bucurăm pentru aceia care au luat parte la această sărbătoare a sunetelor.
  Din păcate, trăim înecaţi în urât şi e atât de departe normalitatea încât nici nu ne mai aventurăm să visăm la ea.
  Am văzut un documentar (sau am citit) că, fără muzică, n-ar exista viaţă. Sunt indisolubil legate. Şi stelele cântă şi materia întunecată şi quasarii.

 4. Sibilla Says:

  FARISEUL TOKES, recidivează !!! A câta oară, Doamneeee….

  Tokes Laszlo face presiuni pentru recunoaşterea Kosovo de către România

  Cu gândul la ” Ţinutul Secuiesc ” NICIDECUM ÎNTÂMPLĂTOR !!!!

  Că nu e cităv acest VIERME, aşa zis pastor, ştim, dar de ce încă nu e la ospiciu, cu asta NU mă împac !!
  Dar poziţia oficială a pedelichelelor – ca reacţie la zicerile NEMERNICULUI Tokes, care este ??? PD tace mâlc ” strategic ” sau… ??? Ne explică trompeta Cotroceniului, ” săracul ” Lăzăroiu care-i treaba, că el bag seama în calitate de ministru al muncii se pricepe la orice….. Ce mai caută nebunul de fariseu Tokes în PE ???

  ARDEALUL NU E AL UNGARIEI IAR KOSOVO E INIMA SERBIEI, PUNCT. LOCUL LUI TOKES E LA OSPICIU NU IN PE !!!! Este INCALIFICABIL, EXTREM DE PERICULOS CEEA CE FACE ACEST FARISEU ŞI NIMENI NU REALIZEAZĂ CĂ NU E DE GLUMĂ, CĂ TOATE MANFESTĂRILE, IEŞIRILE, DECLARAŢIILE PUBLICE ALE ACESTUI TICĂLOS NE POT COSTA SCUMP….
  FELICITĂRI, RADU TUDOR !!

  Să auzim poziţia USL !!! ACUM !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: