IN ITALIA

      Cu prilejul prezenței la Roma, ocazionată de participarea la sesiunea anuală a Academiei Europene de Relații Economice și Culturale (AEREC), despre care am relatat anterior, m-am intâlnit la sediul Partidului Radical Italian, cu președintele acestuia – Marco Pannella (cunoștință veche, din anii tinereții noastre, din 1956, când el era președintele organizației naționale a studenților italieni, calitate în care ne-am întâlnit la Congresul Uniunii Naționale a Studenților Francezi, de la Strasbourg).

Marco Pannella este o figură cunoscută, interesantă a lumii politice italiene, prin spiritul său activ si nonconformist în sprijinul democrației, al libertății de exprimare și manifestare a tuturor opțiunilor politice si ideologice, împotriva tendințelor antidemocratice și totalitare.

Impreuna cu Gianni de MichelisAm avut, deasemeni, prilejul să ma reîntâlnesc cu fostul ministru de externe al Italiei, Gianni de Michelis, prima personalitate politică pe care am întâlnit-o in cursul primei mele vizite în Italia, în calitate de șef al statului în 1991. Întâlnirile cu Gianni de Michelis sunt întotdeauna plăcute și interesante, el rămânând ancorat în realitatea politică și preocupat de urmărirea vieții internaționale .

PSD Italia

În zilele de 11 și 12 iunie am avut prilejul să ma intâlnesc cu reprezentanți ai comunităților de români care trăiesc și muncesc în Italia. Interesantă a fost, mai ales întâlnirea de duminică, 12 iunie, cu peste 200 de români, membri ai organizației PSD, constituită nu de mult, reunind reprezentanți ai românilor din Roma, Torino, Milano, Florența și alte localitați .

Au participat la aceasta întâlnire și reprezentanți ai Partidului Democrat Italian (un vicepreședinte al partidului), ca și președintele AEREC – prof. Carpintieri. Acestia au salutat adunarea și și-au exprimat sprijinul lor structurilor organizate ale comunităților de români, pentru integrarea în viața societății italiene și depășirea unor greutăți cu care se confruntă. Au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai organizațiilor din Roma și Milano, ca și singura româncă aleasă membră a Consiliului Local din Tivoli, o româncă angajată în administrația primăriei din Roma, bună cunoscătoare a problemelor diverselor categorii de români, reprezentanții organizației de studenți, doi gazetari ce redactează și publicația în limba română. A fost o dezbatere vie,  apreciată de toți cei prezenți. Cele câteva exemplare din volumul “După 20 de ani” – pe care le-am oferit celor prezenti, precum și unele volume din lucrarea scrisă în anul 2000 – “ Încotro societatea românească?” – varianta tradusă în limba italiană – au fost primite cu interes; participanții au solicitat detalii  și despre volumul aflat în curs de apariție – “Fragmente de viață și de istorie trăită” – fiind dornici să intre în posesia acestuia.

Luni, 13 iunie, am efectuat o vizită la Napoli, unde am fost primiți, împreună cu grupul de persoane reprezentând diverse structuri economice – participanți la sesiunea AEREC – la Consiliul Regional Campania, unde am purtat convorbiri cu vicepreședintele Consiliului și alți reprezentanți – interesați în dezvoltarea relațiilor cu România, ținând seama și de creșterea numărului de români, care lucrează în regiune și în sudul Italiei

2 Responses to “IN ITALIA”

 1. Alexandru Tabacaru Says:

  Domnu Ion Iliescu, toata stima si respectul! Pentru multi dintre noi,aici in Republica Moldova, sunteti un model de om politic. V-a urmaresc permanent activitatea inca din timpul Revolutiei din ’89. Acum va urmarim mai mult prin intermediul blogului citindu-va postarile.

  As dori sa va intreb si eu cate ceva:

  In primul rand, as vrea sa va intreb cum vedeti parcursul social-democratiei din Republica Moldova avand in vedere noile realitati politice? As dori un sfat catre tinerii social democati, mai ales catre cei care sunt la inceput de cale. Intr-al doilea rand, vreau sa va intreb de ce politicienii din Romania acorda atat de putina atentie evenimentelor ce au loc la noi Republica Moldova, doar avem aceeasi limba, aceleasi traditii, aceeasi istorie…? Si nu in ultimul rand as vrea sa aflu cand veti veni si prin Chisinau, pentru ca vad ca vizitati o multime de tari europene? Pan la noi nu-i decat un pas :)

  Astept raspunsul Dumneavoastra!

 2. tesoruccio49 Says:

  Pacat ca nu a-ti venit la Bari,sunt in sudul Italiei de mai mult de 6 ani,ne-am instrainat,singurile stiri din tara le avem prin internet,vad ca situatia e mai tulbure acolo,ca oricand.
  Sa auzim numai de bine,cu stima,Ioana

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: