ROMA – SESIUNEA ANUALĂ A.E.R.E.C

Incepand cu 10 iunie a.c. particip la Roma la  Reuniunea anuala a  Academiei Europene de Relaţii Economice şi Culturale.

In prezenta domnului dr.Ernesto Carpintieri , presedinte al A.E.R.E.C. (membru al Clubului de la Bucuresti) , in cursul diminetii am prezentat o Expunere, al carui text il public in continuare :

EXPUNERE LA SESIUNEA ANUALĂ AEREC

10 iunie 2011

Domnule preşedinte al AEREC,

Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere revederea cu dumneavoastră, cu amabilele noastre gazde, care, ca de obicei, ne supun atenţiei şi dezbaterii subiecte importante, cu impact asupra societăţilor noastre. Societăţi supuse unor forţe divergente, pe fondul gravei crize economice pe care o traversăm, prima criză a globalizării.   Consecinţele politice şi sociale ale crizei abia acum încep să se contureze, în complexitatea şi în profunzimea lor.

Această criză redistribuie puterea economică şi raporturile de putere la nivel global. Viziunea despre globalizare, ca proces care are numai câştigători, s-a dovedit a fi falsă. Acum vedem că până şi cei care au furnizat modelul de globalizare, naţiunile occidentale de extracţie anglo-saxonă, se află pe lista perdanţilor, deşi aparenţele sugerează altceva.

Grav este faptul că, în principal, costurile sociale nu sunt repartizate echitabil. Este un adevăr pe care îl cunoaştem din istorie, nu este o noutate a globalizării. Globalizarea doar măreşte scara, amplitudinea polarizării economice şi sociale, şi odată cu asta, amplitudinea fenomenelor de discriminare şi de excludere economică, politică şi socială.

Politicile publice de tip redistributiv, specifice statului-providenţă, au fost date uitării, sau marginalizate, sub pretextul că fac oamenii dependenţi de stat, sau că statele nu-şi mai pot permite luxul de a fi „sociale”. Asta a făcut ca anumite categorii sociale să fie mai afectate decât altele de consecinţele crizei, dar şi de cele ale unui fenomen complementar globalizării: destructurarea socială şi slăbirea mecanismelor de solidaritate.

Ne-aţi propus spre dezbatere situaţia femeilor.  Şi pe bună dreptate. Femeile fac parte din categoriile sociale cele mai afectate, şi discriminate, deşi în mod formal, legal, acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Situaţia femeilor a cunoscut o constantă îmbunătăţire pe parcursul întregului secol douăzeci, ele având acum inclusiv dreptul de a alege şi de a fi alese în structurile politice reprezentative. Schimbarea cea mai dramatică, în bine, a fost determinată de două evenimente tragice: cele două războaie mondiale, în care femeile au jucat un rol esenţial, atât în economia de război, cât şi pe câmpul de luptă.

Ca un semn de emancipare femeile au ajuns să fie practic egalele bărbaţilor în mai toate domeniile, s-au afirmat în viaţa publică şi în afaceri. Asta în Occident. Sub presiunea evoluţiilor societăţii contemporane şi alte societăţi, conservatoare, care au o lungă tradiţie a discriminării femeilor, au fost nevoite să se deschidă şi să facă o serie de gesturi în favoarea lor.

După un maxim al prezenţei femeilor în economie şi în politică, în viaţa publică, în societatea civilă, de ceva vreme se observă un reflux. Pe fondul creşterii şomajului, femeile sunt cele mai discriminate pe piaţa muncii, fiind primele licenţiate, iar la muncă egală veniturile lor sunt constant mai mici decât cele ale bărbaţilor, chiar şi în cazul poziţiilor aşa zise de „top management”.

Ca om politic, sunt interesat şi de aspectul prezenţei femeilor în viaţa politică. Este absurd, şi contra-productiv, ca în ţările noastre, în care de obicei femeile întrec, ca număr, demografic vorbind, bărbaţii, numărul femeilor din politică şi administraţie să fie atât de mic. Întrebarea este: care sunt cauzele acestei stări de lucruri?

Cred că două secole de afirmare a principiilor Revoluţiei Franceze, în care indivizii sunt consideraţi cetăţeni cu drepturi şi obligaţii egale, nu au fost suficiente pentru a schimba un model cultural care face din femeie o persoană inferioară bărbatului. Modul în care este tratată femeia în mediile de informare, în cinematografie şi în producţiile de televiziune nu îmbunătăţeşte lucrurile. Iar impactul acestora asupra opiniei publice nu poate fi neglijat.

Mai mult, femeile însele au renunţat la lupta pentru afirmarea egalităţii în drepturi cu bărbaţii. Puţine sunt cele care mai protestează împotriva discriminării. Cât priveşte politica, partidele au eşuat în misiunea lor de a recruta, de a pregăti şi de a promova lideri din rândul femeilor. Excepţiile nu fac decât să întărească regula, şi când spun „excepţii” mă gândesc la ţările nordice. Doar că acolo există un anume model cultural care acceptă de multă vreme ideea egalităţii dintre bărbaţi şi femei. Dar refluxul începe să se vadă şi în ţările nordice europene.

În România lucrurile s-au degradat după 1989, şi una dintre cauze a fost un stereotip legat de prezenţa nefastă a Elenei Ceauşescu în procesul de decizie politică până la căderea comunismului. Asistăm la situaţii în care femeile nu votează un candidat femeie, fie că e vorba de alegeri locale sau parlamentare.

Prezenţa femeilor în Parlament a scăzut permanent. Ideea cotelor de reprezentare este respinsă vehement, şi oricum ea n-ar rezolva problema de fond: modelul cultural discriminatoriu în ceea ce le priveşte pe femei, ca urmare a ne-asimilării pe fond a principiului democratic al egalităţii în drepturi şi obligaţii. Câtă vreme exacerbăm individualismul, ducem la absurd concurenţa între indivizi în orice domeniu al vieţii, facem din orice valoare morală şi politică o valoare de piaţă, discriminarea femeilor va fi ceva firesc în ochii celor mai mulţi. De fapt, deteriorarea statutului femeilor este un indicator clar al stării de sănătate a unui sistem democratic.

Evident, problemele discriminărilor care le privesc pe femei nu pot fi separate de problemele economice. Fără o rezolvare de durată a problemelor economice, fără o revenire la creşterea economică durabilă şi susţinută, şi fără creşterea rolului redistributiv al statului nu se pot imagina soluţii durabile pentru aceasta categorie sociala.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

7 Responses to “ROMA – SESIUNEA ANUALĂ A.E.R.E.C”

 1. Bibliotecaru Says:

  Dacă tot se face vorbire despre discriminare şi despre dezechilibrul provocat de “bărbaţii superiori”…

  Am constatat un incident extrem de neplăcut aici:

  http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/808758/Liderul-PSD-Braila-o-face-panarama-pe-o-ziarista-Probabil-se-pricepe-la-stat-cu-sanii-la-soare/

  Eu nu prea ştiu cine este acest domn Stancu, probabil un lider local al PSD în spaţiul brăilean. Cred însă că acest domn depăşeşte limitele funcţionarii politicii româneşti, oricât i s-ar părea de justificat domniei sale ca discursul său să fie şi îndreptăţit. Nu este presa la aşteptările domniei sale? Se prea poate, dar atât presa cât şi politica răspund în faţa cetăţeanului… sau cel puţin ar trebui să o facă. Dar nu numai limbajul excesiv de violent este de condamnat, ci şi faptul că domnia sa doreşte să-şi subjuge mass-media. Poate că nu ar fi rău ca domniei sale să i se explice în profunzime căile democraţiei.

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Cu tot respectul vă sugerez să vă lansaţi şi pe FaceBook. E ultimul trend, e mult mai dinamic. Eu unul m-am convertit deja – nu mai am cont pe WordPress, activez doar pe FaceBook. WordPress-ul este demodat. Cu stimă.

 3. Români, treziţi-vă ! Indignaţi-vă şi cereţi vătafului bă-SECU să-şi ia pirándă şi să se care pe pustii !! « Sfinxul Says:

  […] ILIESCU – ECHILIBRU ROMA – SESIUNEA ANUALĂ A.E.R.E.CSTIREA […]

 4. Marcu Gheorghe Says:

  Imi face o deosebita placere sa rezonez la ideile dumneavoastra privind criza mondiala ca efect al globalizarii.
  Problematica crizei ma preocupa de multa vreme si intr-o discutie cu Adrian Severin i-am supus atentiei o parere a mea referitor la cauzele si conditiile care au favorizat-o.
  Afirm ca schimbarile produse in lume in perioada 1985-1989,in sensul destramarii comunismului,reunificarea Germanie,destramarea URSS,a Yugoslaviei,razboaiele din Irak si Afganistan precum si tentativa de distrugere a Chinei(Piata Tie-na-men),prin sumele imense de dolari atrase prin finanta mondiala pentru aceste operatiuni,au influentat direct producerea si amploarea crizei.
  Dupa ce George Bush senior”groparul comunismului”,conform discursului sau de investitura a schimbat destinul lumii prin destramarea comunismului,a venit nota de plata ,de returnare a “investitiilor”facute de finanta mondiala,la care s-au adugat imense beneficii.
  V-asi fi recunoscator daca vreun consilier al dumneavoastra ar accesa blogul meu,http://gigimarcu.blogratuit.ro unde expun “Amintiri din ’89-jurnalul unuimaior anonim”,cu intamplari inedite,traite personal in Revolutia Romana din decembrie 1989.
  In cele 7 episoade,pornind de la lecturarea cartii dumneavoastra “1989-an de cotitura in istoria nationala si in viata internationala”pe care mi-ati oferit-o cu dedicatie(la care fac dese referiri) imi expun propriile sentimente,trairi si perceptii despre evenimentele la care am participat.
  Episoadele respective le-am postat si pe syte-ul Institutului Revolutiei Romane.
  In 1989 eram maior la Militia Capitalei,in prezent fiind general de brigada ,in rezerva.
  Am onoarea sa va salut,cu respect,Domnule Presedinte.

 5. Sibilla Says:

  Sâmbătă, 11 iunie 2011

  La acest târg, organizat la nivel regional, sunt prezentate şi pot fi achiziţionate produse agroalimentare, la preţuri de producător, cât şi servicii specifice mediului rural, realizate prin proiecte finanţate cu fonduri nerambursabile acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Este pentru prima dată în România când un astfel de eveniment are loc într-o localitate rurală. Din luna februarie a acestui an au mai fost organizate 7 târguri de acest gen, dar numai în marile oraşe.

  Tâgul de la Răcăşdia aduce laolaltă peste 50 de beneficiari ai proiectelor finanţate prin PNDR din Regiunea de Dezvoltare 5 Vest, mai precis din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Evenimentul permite persoanelor interesate nu doar să vadă produsele tradiţionale şi serviciile realizate, dar şi să se informeze direct cu privire la etapele care trebuie parcurse pentru accesarea fondurilor nerambursabile, atât de la instituţiile abilitate, cât şi de la cei care au beneficiat deja de aceste fonduri.

  Evenimentul a reunit directorii Oficiilor de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din cele 4 judeţe, numeroşi primari, oameni politici, reprezentanţi ai băncilor şi ai administraţiilor judeţene. Deschiderea oficială a Târgului a fost făcută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Gheorghioni, directorul general al Centrului Regional 5 Vest, Florin Nedelcu şi de gazda evenimentului, Mirco Lechici, primarul din Răcăşdia.

  Numeroşii vizitatori au potut admira utilaje agricole a căror valoare cumulată depăşeşte 6 milioane de euro. Totodată au fost expuse vaci de lapte, vaci de carne, oi de rasă, capre, gâşte şi porci. Au putut fi degustate şi cumpărate brânză, ouă, miere, cârnaţi, specialităţi de panificaţie, diferite produse abatorizate, dar şi realizate în mod tradiţional.

  În cadrul evenimentului, s-a precizat că Regiunea 45 Vest are contractate proiecte în valoare de peste 500 de milioane de euro şi ocupă locul 3 la nivel naţional. Directorul Oficiului APDRP Caraş-Severin, Nicolae Ştefănescu, s-a zbătut să aducă acest târg la Răcăşdia deoarece cărăşenii au fost deschizători de drumuri în accesarea fondurilor europene. Chiar dacă rezultatele unor astfel de proiecte europene sunt de necontestat, cei care sunt interesaţi de accesarea de fonduri au fost sfătuiţi de specialişti să nu plece la drum dacă nu au şi fonduri proprii, cel puţin 2% din valoarea proiectului. ”
  www. radioresita.ro

  Va să zică ” regionalizarea ” propăvăduită de bă-SECU e praf în ochi e sanchi schemă, e o cacealma ca să fie de folos pedelichelelor şi alcoolicului naţional, Iudele României !
  Ce drak a căutat totuşi la târg la Răcăşdia mafiotul PD de Caraş-Severino Ionesie Gheorghioni care e reclamat pe bună dreptate again la DNA şi care a pus monopol pe afacerea Buşteni, pe brânză, pe rîchie, pe tăt… Locul ăstuia e după gratii nu să se fâţâie cu-ai ” noştri ” pe la târguri că-i derector şi preşe pe cam tăt ce respiră-n Twin Peakse-ul cărăşean, omul de Curte al masonului Frunză-dudă de beat !
  http://www.argument-cs.ro/content/ionesie-ghiorghioni-vicepre%C5%9Fedintele-consiliului-jude%C5%A3ean-reclamat-din-nou-la-dna
  http://sfinx777.wordpress.com/2011/04/18/gunoier-de-bunavoie-si-la-nevoie-in-caras-severino-ionesie-ghiorghioni/
  Daaaar, cităm din lighioana libidinoasă Ionesie Gheorghioni, mare baştan PD CS :
  * Şeful de gaşcă, vicepreşedinte al CJC-S, Ionesie Ghiorghioni şi-a încheiat pledoaria ca orice jmecher fraier, dar fraier, nu glumă, RECUNOSCÂND că : “Ce vreți să spun dacă așa este. Este președintele nostru nimic nu mișcă în județul ăsta fără ca el să știe” !!
  Noi, NU îl contrazicem, aia zicem şi noi, anume că NIMIC nu mişcă-n Caraş-Severino fără de ştiinţa * Ayatollahului *. Bossu-i boss, că el numeşte-n foncţii, el ordonă, el deţine controlul total şi tot el împarte * fraţilor *, inclusiv palme în desele momente când i se rădică răchia la mansardă, punct. *
  Una ca dumneamea NU ar fi admis ca baronul I Gheorghioni să-ntineze târgul, ba să mai şi defilez cu el…. halal ” imagine ” …

 6. emigrantul Says:

  Bucurestiul iluminat noaptea din baterii de acumulatori
  Initiativa neserioasa

  Sistemul solar de iluminat stradal, ce se doreste a fi introdus in Bucuresti, nu este eficient
  Singurele cistigate vor fi firmele care instaleaza stilpii cu aparatura aferenta

  Un sistem solar de iluminat stradal consta din stilpi montati pe marginea drumului care au atasat un panou fotosolar, in partea superioara (a se vedea adresa de mai jos), care in timpul zilei incarca un acumulator electric iar aceasta, mai apoi, noaptea, alimenteaza corpul de iluminat economic al stilpului.

  Este nevoie insa de cer cu precadere senin pentru ca celulele fotovoltaice sa poata incarca bateria stilpului, suficient de mult pentru ca becul, de obicei unul cu leduri (avind consum redus dar foarte scump) sa fie capabil de a ilumina strada la intensitatea nominala, atita timp cit este intuneric.

  Daca in timpul verilor din Bucuresti, cu cer relativ senin, zile lungi si nopti scurte, un asemenea sistem ar putea fi eficient la limita, toamna sau iarna panourile fotosolare sunt practic inutilizabile din cauza norilor si drept urmare becurile vor trebui alimentate de la reteaua nationala de electricitate.

  Cu alte cuvinte, aceste instalatii de iluminat fotovoltaice sunt solare mai mult cu numele, in realitate tot de la retea vor trage curent in final, cu exceptia perioadelor insorite. Costurile cu panourile, acumulatorii (care trebuie schimbati o data la 3 ani) si aparatele de incarcare ale acestora nu se justifica doar pentru citeva zeci de nopti pe an. Calculele arata ca asemenea instalatii de iluminat nu se preteaza la conditiile climatice ale Bucurestiului.

  Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, duminică, faptul că în curând va fi dat în folosinţă un sistem solar de iluminat în Bucureşti, care va reduce costurile cu 30 la sută, prima zonă fiind strada Matei Basarab.
  Sursa: http://www.mediafax.ro/social/bucurestiul-va-avea-in-curand-un-sistem-solar-de-iluminat-8335676/

 7. Angela Says:

  Dl Presedinte va multumesc pentru frumoasele cuvinte rostite in sprijinul femeilor. As remarca insa, relativ la prezenta femeilor in cele 2 razboaie mondiale, ca aceasta a fost mult mai pregnanta la sfarsitul acestora, cand state intregi s-au reconstruit prin munca si devotamentul lor.

  http://prezidenta.wordpress.com/2011/06/12/viitoarea-conducere-a-fmi/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: