CLUBUL DELA BUCURESTI– Editia a 7-a

Relatari de presa :

 

ION ILIESCU: SOLUŢIA IEŞIRII DIN BLOCAJUL POLITIC – SCHIMBAREA GUVERNĂRII ACTUALE, INCLUSIV A PREŞEDINTELUI JUCĂTOR

Bucureşti, 7 iun /Agerpres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că ‘ieşirea din blocajul politic prin schimbarea guvernării actuale, inclusiv a preşedintelui jucător’ ar fi soluţia pentru ‘înlăturarea stilului autoritar şi al atacului la instituţii şi la Opoziţiedin partea actualei puteri.

“Avem nevoie de un preşedinte arbitru, promotor al solidarităţii şi al consensului politic. Atacul la adresa statului social (…), atacul din partea principalului competitor, reflectă o anumită lipsă de informare şi de pregătire. Eu cred că el confundă conceptul de stat social cu cel de stat socialist şi are impresia că protecţia socială este un fel de promovare a parazitismului social”, a spus Ion Iliescu la cea de-a VII-a reuniune a Clubului de la Bucureşti, care a avut ca temă ‘Statul social şi protecţia socială’.

Liderul de onoare al PSD a criticat totodată iniţiativa de schimbare a Constituţiei de către preşedintele Traian Băsescu care, în opinia sa, are la bază “un atac anti-parlamentar pornit cu totul de la iniţierea unui referendum ca răspuns al o notă de ranchiună împotriva Parlamentului, care şi-a permis să-l suspende pe preşedinte în 2007”.

“Prin propunerile care s-au făcut se urmăreşte atât diminuarea rolului parlamentului, instituţia principală a democraţiei, împreună cu un program mai general de schimbarea a structurilor instituţiilor statului. Stilul autoritar şi atacul la instituţii şi la Opoziţie subminează comunicarea, subminează pluralismul politic, subminează democraţia, care au fost promovate în ultimii 20 de ani după revoluţia din Decembrie 1989”, a spus Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a menţionat că obiectivul fundamental pentru România în momentul de faţă ar fi relansarea economică, care, din punctul său de vedere, este de neconceput fără un larg consens social şi politic.

“Probabil că, în condiţiile actuale, problema fundamentală şi pentru relansarea economică şi pentru a rezolva problemele cu care se confruntă oamenii se găseşte mai ales în domeniul politic. Din păcate, guvernarea actuală şi stilul autoritar imprimat în această guvernare elimină practic dialogul politic, conlucrarea forţelor politice şi face imposibilă promovarea unor soluţii reale necesare societăţii”, a precizat liderul de onoare al PSD.

În opinia fostului şef de stat, măsurile de austeritate adoptate de actualul guvern “nu sunt deloc anti-criză, pentru relansare economică, ci măsuri pro-criză”.

“Aşa-zisele programe de reformă din toate domeniile, fără dialog, fără cooperare cu opoziţia politică, cu reprezentanţii partenerilor sociali alimentează stările conflictuale din societate însoţite de o campanie de blamare a instituţiilor, a politicienilor, a demnitarilor. Se alimentează o stare general-conflictuală în societate, iar Parlamentul este instituţia vizată direct, blocată prin promovarea stilului acesta al ordonanţelor de urgenţă, al angajării răspunderii de către Guvern”, a mai spus Ion Iliescu.

Între participanţii la reuniunea Clubului de la Bucureşti s-au numărat preşedintele PSD, Victor Ponta, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, parlamentarii social-democraţi Ecaterina Andronescu, Toni Greblă, Gh.Marcu, Elena Mitrea, Alexandru Cordoş, Ioan Mang, Alexandru Athanasiu, Aura Vasile, Mugurel Surupaceanu, Oana Mizil, Radu Moldovan, Dan Mircea Popescu, fostul ministru al Muncii, deputatul PNL Mariana Câmpeanu, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, fostul ministru al Sănătăţii, Daniela Bartoş, analişti, foşti diplomaţi, jurnalişti. AGERPRES/(A – Claudia Nicolae-Toma)

 

ION ILIESCU: NU SUNT DE ACORD CU IDEEA PARLAMENTULUI UNICAMERAL.

PARLAMENTARII “TRASEISTI” TREBUIE SA ISI PIARDA MANDATUL.

( Alina Neagu HotNews.ro)

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se declara impotriva ideii de Parlament unicameral, regasita in proiectul de revizuire a Constitutiei al presedintelui Traian Basescu, invocand “traditia nationala si europeana” a Parlamentului bicameral. In schimb, fostul sef al statului este un sustinator al masurilor impotriva “traseistilor politici”, el considerand ca parlamentarii care trec de la un partid la altul ar trebui sa isi piarda mandatul, potrivit Agerpres.

“Eu sunt impotriva acestei chestiuni (Parlament unicameral – n.red.), ca am discutat treaba aceasta in 1990 si in pregatirea alegerilor din 1990. Am ales o Adunare Constituanta, care doi ani de zile a stat si a lucrat si a consultat si istoria Constitutiilor noastre si istoria Constitutiilor europene si a fost obiectul unei discutii ample pe aceasta tema. A adaptat acest sistem, care are si traditie nationala si traditie europeana – parlament bicameral -, ca cele doua Camere sa se controleze reciproc”, a afirmat Ion Iliescu marti seara, in cadrul unei dezbateri cu tema <Statul natiune si protectia sociala>, cu prilejul celei de-a VII-a reuniuni a Clubului de la Bucuresti.

In schimb, Iliescu este “pentru” sanctionarea parlamentarilor “traseisti”: “Migratia politica este daunatoare climatului politic din tara si exista aceasta lege pentru structurile locale, pentru consiliile judetene si de la localitati. Este firesc ca si la Parlament sa se reflecte acelasi lucru, ca sa dea credibilitate partidului si dialogului politic. Altminteri, aceasta tranzactie cu racolare de la un partid la altul duce la neseriozitate. Soliditatea partidelor si a structurilor politico-ideologice, asta da soliditate democratiei, altminteri lupta aceasta ca sa iti lichidezi dusmanul si inclusiv racolarile de membri duc la neseriozitate si la slabirea factorului politic din societate”.

Fostul presedinte a mai spus ca proiectele legislative pe care le va anunta Uniunea Social Liberala si care vizeaza reducerea parlamentarilor la 300, combaterea traseismului politic si alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur de scrutin reprezinta “o replica la masurile puterii”: “Adica vreti 300, se poate si cu 300. Dar toate aceste lucruri trebuie discutate, dezbatute, nu fluieram si dam comanda, aceasta este o mentalitate nedemocratica”.

Advertisements

3 Responses to “CLUBUL DELA BUCURESTI– Editia a 7-a”

 1. emigrantul Says:

  Mai intii trebuie gasit un inlocuitor viabil pentru Traian Basescu. PSD, PNL, USL, nu dispun inca de asa ceva.
  De fapt, suntem in situatia cind nu mai conteaza cine este in fruntea statului pentru ca oricum mare putere decizionala presedintele nu are, deoarece bogatii, romani si straini, ce conduc Romania sunt prea puternici si nu il asculta. Oricit de bine intentionat ar fi liderul tarii, cresterea nivelului de trai al populatiei intra in contradictie mereu cu interesele capitalistilor si drept urmare acestia vor face tot posibilul sa frineze orice reforma care ar fi pozitiva pentru cetateni.
  Singura solutie reala de redresare a economiei tarii si imbunatatire a vietii oamenilor este revenirea la socialism, presedinte autoritar si economie planificata. Sistemul capitalist, reinstaurat dupa 22 Dec. 1989, a dovedit-o din plin ca nu functioneaza.

  “ION ILIESCU: SOLUŢIA IEŞIRII DIN BLOCAJUL POLITIC – SCHIMBAREA GUVERNĂRII ACTUALE, INCLUSIV A PREŞEDINTELUI JUCĂTOR”

 2. eugennl Says:

  Sunt sceptic despre acest model al presedintelui arbitru -garant al Constitutiei similar cu cel al papei de la Roma ca garant al credintei. La noi presedintele este ales prin vot direct si nimeni nu cistiga alegerile fiind arbitru si nici pe politica externa.
  Presedintele a fost ales intotdeauna fiind perceput ca liderul de facto al partidului de guvernamant. Altfel nimeni nu s-ar obosi sa voteze si presedintele ca si papa ar putea fi ales prin vot indirect de catre “cardinalii” politici.

  Nu cred in formula excluderii din parlament a traseistilor. La noi excluderile din partid se fac la fel de usor si abuziv ca si in PCR iar parlamentarii sunt obligati sa voteze dupa faimosul “deget” jos/sus al liderului. In loc de un PCR avem trei (PSD,PNL si PD). Cred ca indepedenta de gandire si dizidentii reali trebuie incurajata in aceste conditii chiar cu riscul tolerarii traseismului. De ce sa fii obligat sa votezi impotriva constiintei.
  In nici o tara din Vest parlamentarii nu sunt exclusi daca parasesc partidul. Si nici conslilerii locali.
  Traseismul nu este o boala nu este decat un simptom al quasi-nulitatii ideologice a partidelor care se comporta ca un fel de companii furnizoare de iluzii sau “entertainment?” cu idelogie/program flexibila. Asa cum treci la alta companie ca nu ai sanse de promovare sau ciolanul este mic asa trec si traseistii la alte partide.

  Nu-mi amintesc de un exemplu de controlare reciproca a celor doua Camere. Daca toti voteaza la ordin cum sa fie check and balances?

 3. eugennl Says:

  Comentariile lui Basescu despre statul social nu sunt decat propaganda electorala. PD-L a pus pur si simplu cruce la voturile de la algeatorii de centru sau centru-stinga si a decis sa pozeze in campion al dreptei.
  Macar de votuirle astea sa fie sigur.
  Plus ca este si foarte convenabil sa justifici taierile cu nobilul obiectiv propagandistic al distrugerii statului social “creat de Ion Iliescu”. Numele dvs. pare sa mobilizeze drepta. Din 1990 incoace toti il folosesc facaind turma de credinciosi de dreapta sa zbiere ” Aoleo miroase a fiara”. Simplisme propagandistice de a inventa dusmani ai poporului pentru a ascunde nulitatea ideilor.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: