G. M. TAMAŞ LA BUCUREŞTI

Plecând spre Sofia, nu am apucat să mai relatez despre o acţiune organizată de Institutul Revoluţiei Române din decembrie 1989 – întâlnirea cu scriitorul şi filozoful maghiar Gaspar Miklos Tamas.

G. M. Tamaş s-a născut şi a trăit în Cluj, unde şi-a făcut studiile la Universitatea Babeş-Boliay. A plecat din România la finele anilor ’70. A făcut parte din dizidenţa maghiară. A fost ales, după 1989, în Parlamentul maghiar din partea Partidului Liberal. Este cercetător la Institutul de Filozofie al Academiei Maghiare. Predă în universităţi americane. În ultimii ani şi-a radicalizat poziţiile – a pus bazele unui partid de stânga, cu poziţii critice la adresa guvernelor de dreapta din Ungaria şi a tendinţelor de extremă dreapta.

În anul 2001, G. M. Tamaş a lansat o scrisoare deschisă “Către prietenii români“, în care reproşa unor reprezentanţi ai intelectualităţii, cu care se cunoştea şi întreţinuse relaţii chiar amicale, pentru poziţia lor negativistă la adresa transformărilor de după decembrie 1989, mergând până la negarea chiar a Revoluţiei Române.

El scria atunci: “Voi, dragii mei prieteni, cărora nu v-au convenit consecinţele politice ale revoluţiei, aţi convins o lume întreagă că revoluţia, de fapt, nici nu a avut loc, că a fost vorba de o scamatorie, de un miraj, de o jonglerie, reuşind să escamotaţi cea mai mare faptă istorică a poporului român“… Cu acest prilej, G. M. Tamaş constată că “autonegarea românească a făcut şcoală.

Spre comparaţie, Tamaş remarca: “În 1989, nici la Paris nu a fost altfel; la Bastilia abia dacă au fost găsiţi câţiva deţinuţi dar, cu toate acestea, instinctul politico-istoric al poporului francez nu permite să-i fie confiscat simbolul zilei de 14 iulie. Noi, maghiarii, nu ştim nici azi cine a tras, în octombrie 1956, în mulţimea adunată, în Piaţa Kossuth, dar să încerce numai să pună cineva la îndoială existenţa glorioasei noastre revoluţii din 1956“.

La vremea ei, în revista “Dilema” au apărut diferite reacţii ale unora dintre cei vizaţi în scrisoarea lui Tamaş.

La zece ani după acest moment, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 l-a invitat pe scriitorul G. M. Tamaş la o întâlnire, la care au fost invitaţi şi partenerii la dialogul polemic. Am răspuns doar doi din cei invitaţi. Unii au răspuns că nu au avut  posibilitatea să participe. Au luat, însă, parte câteva zeci de persoane – cercetători ai institutului şi ai unor unităţi academice, cadre universitare, tineri.

G. M. Tamaş a făcut o expunere, pornind de la constatările cele de acum 10 ani, dar referindu-se mai ales la evoluţiile din zilele noastre, o anumită ofensivă a dreptei politice (nu doar în Ungaria) şi slăbiciunile forţelor de stânga, în Europa, în general, şi în zona noastră, a Europei centrale şi de est. A urmat un schimb de idei susţinut de cca. 10 protagonişti. Toată lumea a apreciat limba română curată şi colorată în care se exprimă G. M. Tamaş, deşi a plecat de atâta vreme din ţară.

3 Responses to “G. M. TAMAŞ LA BUCUREŞTI”

 1. emigrantul Says:

  Postul “Europa Libera” un instrument de raspindit minciuni si intoxicari menite sa pregateasca opinia publica pentru evenimentele din 22 Dec. 1989 si o eventuala interventie militara straina directa daca acestea ar fi esuat
  Campania sa din Dec. 89 identica cu aceea impotriva Libiei si Siriei din 2011

  Daca aveti timp ascultati inregistrarea emisiunii din noaptea de 20 spre 21 Dec. 1989. Un fragment reprezentativ il gasiti AICI
  ( http://www.europalibera.org/audio/audio/246621.html ).
  Este foarte important sa auziti vocile comentatorilor, simpla lecturare a transcrierii putind parea plictisitoare.

  Citez minciuni si intoxicari din emisiune:
  min 01:37 21 Dec. 1989 Doina Alexandru: Un medic din Timişoara a relatat la sosirea lui în localitatea iugoslavă Vatin că trupele ar fi ucis în faţa catedralei din Timişoara 36 de tineri.
  – Cine o fi fost medicul acela? In Libia, la Misrata, tot asa un medic anonim era citat mereu de CNN si BBC raportind despre numeroase victime civile provocate de trupele lui Gadafi. Nici o dovada concreta nu se prezenta.

  01:37 21 Dec. 1989 Doina Alexandru: Cînd rudele lor s-au adunat în faţa catedralei pentru a ridica trupurile neînsufleţite, au apărut două tancuri care au tras în oameni, a relatat o iugoslavă în vîrstă de 30 de ani. Această martoră oculară a asistat la această dramă împreună cu fiul ei. Ea a precizat ca tancurile au trecut peste oameni, strivindu-i. O femeie de origine germană din România, a povestit la rîndul ei că morga spitalului central din Timişoara era plină de munţi de cadavre. Unele ar fi fost apoi transportate într-o cazarmă.
  – Cine o fi fost acea femeie din Iugoslavia sau cea de origine germana? Unde sunt acei munti de cadavre de la morga? Cum a putut constata nemtoaica ca mortii au fost transportati apoi intr-o cazarma? A plecat cu camionul plin de cadavre si a mers pina la destinatie ajutind la descarcare?

  03:23 Mircea Carp: guvernul austriac va cere aducerea situaţiei tragice din România în discuţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
  – Deferirea unei tari in fata consiliului de securitate este un prim pas spre o interventie militara. Vezi cazurile Irak, Iugoslavia, Libia.

  04:41 Ariadna Combes: Liga s-a adresat Asociaţiei de medici Médecins du Monde, în vederea organizării unui convoi umanitar spre Timişoara. În seara de ieri, trei camioane de medicamente au părăsit Parisul, îndreptîndu-se spre România. Preveniţi de închiderea frontierelor, medicii intenţionează să staţioneze la graniţă atît timp cît nu vor fi lăsaţi să intre şi solicită suportul si presiunea opiniei publice internaţionale pentru a putea fi lăsaţi să-şi ducă la bun sfîrşit acţiunea umanitară.
  – Ajutorul umanitar inutil, pretext pentru a infiltra tara cu spioni in vederea unei posibile interventii militare (a se vedea Iugoslavia si Libia)

  09:58 Doina Alexandru: Ieri după-amiază telejurnalul de ora 17.30 al televiziunii sovietice a transmis un reportaj despre situaţia din România. S-au comunicat absolut toate informaţiile existente la această oră despre masacrul de la Timişoara. Pe fondul unor imagini de arhivă sinistre şi cenuşii, imagini ale mizeriei din România, a putut fi remarcat portretul lui Ceauşescu. Acest domn preşedinte, spunea comentatorul sovietic, se plimbă în Iran, în timp ce în România domneşte dezastrul şi sînt reprimaţi cu sălbăticie aceia care n-au făcut decît să-şi ceară drepturile fundamentale.
  – Post de televiziune rusesc instiga la rasturnarea lui Nicolae Ceausescu.

  13:39 Jean Steiger: “Regimul vechi de o generaţie a lui Ceauşescu” scrie în continuare ziarul Yedioth Ahronoth – “a transformat România într-o ţară distrusă, înapoiată, aproape de nevindecat. O economie primitivă, planificată de parcă ar fi o economie de pe Lună.”
  – Abia acum au incepu romanii sa-si dea seama cita minciuna era in afirmatia de mai sus, acum cind au luat contact cu capitalismul occidental.

  13:39 Jean Steiger: Un alt ziar, Jerusalem Post, în editorialul intitulat România nu este imună, scrie azi: “Ceea ce se întîmplă acum în România nu a fost chiar neaşteptat. Dintre toţi conducătorii comunişti din Europa Răsăriteană, preşedintele Ceauşescu s-a dovedit cel mai obtuz în respingerea reformelor inspirate de Gorbaciov, care s-au extins în regiune.”
  – Adica Nicolae Ceausescu a fost obtuz la aplicarea unei prostii, Perestroika, care a esuat imediat, inca din 1991.

  13:39 Jean Steiger: Tulburările de la Timişoara au fost declanşate de membri ai minorităţii ungare.
  – Foarte probabil.

  21:54 Mircea Stoica (profesor de drept la Universitatea din Bucureşti, a relatat în Ungaria): în numele grupării Frontului Eliberării Naţionale facem un apel în primul rînd la următorii: preşedintele Mihail Gorbaciov, secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, preşedintele Statelor Unite ale Americii, George Bush, primul-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher, preşedintele Franţei, François Mitterand, cancelarul Republicii Federale Germane, Helmut Kohl, precum şi la toate guvernele ţărilor libere să ia de urgenţă toate măsurile pe care le consideră oportune pentru lichidarea dictaturii monstruoase a lui Nicolae Ceauşescu
  – Se cere o interventie armata straina in Romania la fel ca in Libia in martie 2011.

  21:54 Mircea Stoica: Din aceste considerente pentru grăbirea agoniei regimului Nicolae Ceauşescu … propunem următoarele măsuri prioritare … 3. Introducerea unor restricţii severe la export şi import. 4. Refuzarea creditului de 1 miliard de dolari solicitat de România pentru construirea centralei atomice. … . 5. Prohibiţia de a se livra României de către oamenii de afaceri americani a cantităţii de 16 de kg de uraniu, cantitate suficientă pentru fabricarea unei bombe atomice.
  – Se cere instaurarea unui embargou economic asupra Romaniei, la fel ca in Libia, Siria, azi si Irak sau Iugoslavia in trecut.
  – Se mai debiteaza si o gogomanie, cea marcata ingrosat.

  Urmeaza un dialog cu un martor ocular care vorbeste stingaci romaneste si dupa accent pare Basarabean, mai precis un agent de intoxicare sovietic

  Mai multe inregistrari din Dec. 1989 ale postului Radio Europa Liberă, incluzind-o pe cea din care am citat citeva fragmente mai sus, pot fi consultate AICI:
  http://mariusmioc.wordpress.com/mijloacele-de-informare-in-masa-straine-in-decembrie-1989/

 2. Mihnea Georgescu Says:

  @ Emigrantul

  Industria ceauşistă era un morman de fiare vechi, avea dreptate Petrică… ce-i al lui e al lui!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: