LANSARE DE CARTE

Am participat , la sediul Uniunii Scriitorilor, la lansarea cărții lui Claudiu Lucaci- „Programarea binelui” apărută la Editura Tritonic. Volumul reprezintă o culegere de texte de pe blogul personal al autorului, din perioada 2008-2011, fiind din acest punct de vedere , o premieră editorială.

Am avut plăcerea să semnez prefața la cartea lui Claudiu Lucaci, pe care o atașez :

Cartea de față suscită un dublu interes. Pe de-o parte , formula ei este novatoare și adresează o provocare inerțiilor noastre cotidiene, conform cărora între civilizația tiparului și cea a comunicării electronice există un divorț irevocabil, ba chiar o stare de beligeranță. Claudiu Lucaci ne demonstrează însă , printr-un demers jurnalistic original și îndrăzneț, că divorțul există numai în mintea celor speriați de deschiderea și transparența comunicării digitale. Transcrierea unui blog – formă aflată la jumătatea drumului, între jurnalismul propriu-zis și comunicarea privată inter-personală – poate deveni, atunci când este susținută, gestionată și organizată de un ziarist de calitate, o lectură pasionantă.

Postările de pe blogul lui Claudiu Lucaci, între 23 februarie 2008 și 7 martie 2011, alcătuiesc o inedită cronică de zi cu zi a României, în toate domeniile de activitate. O cronică lipsită de morga abordărilor oficializate, eliberată de presiunile „angajatorului”(care au golit de conținut, în mare măsură, profesia de ziarist în România), dar și la o fel de mare distanță de opiniile fals-populare ale „străzii”. Evenimentele de zi cu zi sunt abordate, de către ziarist, nu ca un monolog, cum se întâmplă în editorialele clasice, tot mai puțin citite și tot mai puțin influente, din păcate, ci ca o implicită invitație la dialog, în spațiul privilegiat și deschis (dar nu lipsit de reguli) al blogului. Nu întâmplător, multe din afirmațiile găzduite aici s-au văzut confirmate de fapte, semn că această formă de comunicare este, atunci când e organizată de un gazetar profesionist, o depozitară mai bună a capacității de analiză și predicție decât media tradițională, aflată într-o relație prea strânsă cu publicitatea.

Al doilea motiv pentru care această carte se citește cu interes este Claudiu Lucaci însuși . Ziaristul de certă ținută profesională își păstrează calitățile și după ce a înlocuit sticla televizorului cu pagina albă virtuală. Blogul său are un limbaj elevat, civilizat și profesionist, dar și o atractivitate care rezultă din știința cu care bloggerul își organizează postările și conduce dezbaterea. Scenariul jurnalistic, de cea mai bună calitate, lansează provocări , predicții și ipoteze, câteodată și informații de primă mână, incitând la răspuns și la o amplificare a acestor aserțiuni. Rezultă o dezbatere de mare interes, în care cititorul este atras cu ușurință. E de remarcat însă profesionalismul binecunoscut al lui Claudiu Lucaci, echilibrul și temperanța sa. Blogul transcris aici nu conține „bombe” echivoce și informații neverificate, nici acuzații nedovedite sau scenarii….bolnave de scenarită. Modernul instrument de comunicare este folosit în mod legitim, ca o platformă de dialog și comunicare, ținta fiind mai buna cunoaștere, lămurirea unor aspecte, înțelegerea unor fenomene și evoluții.

Cunoscându-l de multă vreme pe Claudiu Lucaci, a cărui prestație îndelungată în cadrul Televiziunii Române am apreciat-o în repetate rânduri, sunt bucuros să îl redescopăr în această nouă postură, de organizator și moderator al unei platforme libere (dar nu libertine) de dialog pe temele fierbinți, mari și mici, ale actualității. Nici în această postură el nu se dezminte: echilibrul, moderația, inteligența, acuitatea observației, percutanța întrebărilor, pertinența concluziilor sunt cele pe care i le cunoaștem  încă de la debutul său în jurnalismul de televiziune. Doar instrumentul s-a schimbat.

Și , pentru că fac parte dintr-o generație crescută în cultul cărții tipărite și, în general, al literaturii, aș mai face o remarcă. Scrie foarte frumos Claudiu Lucaci ! Scrie bine , cu o judicioasă economie de mijloace stilistice și într-un stil propriu, pe care ajungi, la sfârșitul cărții, să îl recunoști, Scrisul său, sobru și inteligent, cu un umor discret pe fundalul acuității analitice, este în fond complementul stilului gazetarului de televiziune Claudiu Lucaci, căci, așa cum știm de la clasici, stilul e omul….

Dacă ar fi să lansez și o remarcă mai generală, făcând abstracție de faptul că și eu sunt de câțiva ani un blogger, aș spune că, dacă în gazetăria obișnuită, scrisă și audio-vizuală, calitatea prestației tale se vede direct, în ceea ce faci și ceea ce scrii, calitatea bloggerului se vede și mai ales indirect, din calitatea dezbaterilor pe care le moderează, din valoarea concluziilor și din gradul de intelectualitate al intervenienților atrași de postările sale. Din aceste puncte de vedere , blogul lui Claudiu Lucaci – acum prezentat noua și sub forma unui incitant volum – este unul dintre cele mai reușite din câte există in blogosfera românească.

Advertisements

13 Responses to “LANSARE DE CARTE”

 1. emigrantul Says:

  Ar fi bine daca Ion Iliescu si-ar salva blogul pe un CD pe care sa-l pastreze, sa ramina undeva intr-o arhiva, pentru a putea fi consultat de catre doritori. Am mai spus-o de citeva ori.

 2. Mihnea Georgescu Says:

  @ Emigrantul

  Dumneata, ca Inginer, ştii că rămâne oricum pe Internet. Doar dacă are de gând să îl şteargă, Preşedintele sau altcineva, ceea ce nu pare prea probabil. De acord cu propunerea! S-au vehiculat idei valoroase pe aici, inclusiv la nivelul comentariilor.

  • emigrantul Says:

   Pe internet azi este situl si in doua luni nu mai exista ca a dat faliment serviciul, in cazul nostru “wordpress”. Cu GeoCities s-a intimplat asa. O multime de pagini au disparut, este adevarat dupa o avertizare prealabila de citeva luni.

 3. Larisa Says:

  Am remarcat fara sa vreau inceputurile de fraza … ex articol Has si MI:

  citez : “de cand”, “bogatii”, “din astia”, “altii”, “acolo”, “aceia”, “au auzit”, “neciopliti”, “era”, “raspunsul lui”.

  Daca programarea binelui este impersonala si la trecut nu ma mira tara in care traim.

  Mi-ar fi placut sa citez : “eu”, “aici”, “cred”, “am convingerea”, “vreau”.

  Cam asta ar fi problema … dar ca lectura in parc … exercitiul artistic este chiar frumos.

 4. Larisa Says:

  … probabil asta e diferenta dintre un om cu viziune si un ziarist

 5. Larisa Says:

  http://ladiesa.wordpress.com/2011/05/25/nu-sunt-ziarista/

 6. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Am foarte mare apreciere pentru profesorul Athanasiu, este printre foarte putinii politicieni pe care ii ascult cu interes, de la care am ce invata. Insa astazi sustinea alaturi de Mircea Diaconu (pentru care am de asemenea o deosebita apreciere) ca este toxic ca o putere sa incerce sa-si aroge meritele unei eventuale lupte anticoruptie pentru ca in acest fel in subsidiar ar recunoaste ca structurile statului de lupta anticorputpie ar functiona la ordinul respectivei puteri, la o simpla apasare pe buton. Ori este total gresit! Tocmai ca structurile anticoruptie NU AU ACTIONAT de 20 de ani din pricina apasarii pe buton, din pricina interventiilor puterilor politice. Este suficient sa NU APESI BUTONUL, sa-i lasi sa-si faca treaba si atunci puterea care face chestia asta isi poate aroga linistita meritele in sensul ca A LASAT organismele statului sa-si faca datoria. Nu de apasare pe buton ducem noi lipsa ci de nepasare. Eu consider ca asa este corect. Puterea care va institui un asemenea mod de relationare cu organismele statului adica jos mana de pe buton isi poate aroga meritele si cred ca toata populatia va fi de acord ca este un mare pas inainte pentru Romania. Sigur, inainte sa iei mana de pe buton te asiguri ca initiezi un sistem competitional perfect corect pentru managementul institutiilor statului. Nu asa cum se procedeaza astazi. Si desigur, statul mai este obligat sa fie receptiv la propunerile structurilor de lupta anticoruptie sa le asigure securitatea celor implicati si salarii decente.

 7. Victor Says:

  S-a sucit Basescu. De unde in Romania aparatul bugetar era grasul carat in spate de slabutul sistem privat, astazi intr-un interviu acordat RRA, a afirmat ca cei care au platit pretul crizei au fost bugetarii si pensionarii. Ba mai mult, i-a urecheat pe privati pentru ca au pretentii de reducere a taxelor in vreme ce ei insisi eludeaza plata corecta a acestora. Daca nu l-as considera diliu l-as felicita pentru afirmatiile de astazi.

 8. Victor Says:

  Emigrante, s-ar putea ca in curand sa dispara toate formele de memorie la purtator. Computing cloud.

 9. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2011/05/27/cum-vorbeste-presedintele-romaniei-basescu-traian-aveau-spume-si-prin-ochi-le-iesea-si-prin-urechi-peste-tot/

 10. Victor Says:

  Gasesc absolut nepotrivita exprimarea politicienilor din actuala opozitie atunci cand se refera la presupusa lor venire la putere : “noi o sa platim facturile actualului guvern”. Au spus-o de nenumarate ori la cel mai inalt nivel adica al liderilor. Sigur, nu i-a intrebat nimeni :”de unde platesti ma tu, vii cu bani de la mata?” Pentru ca daca este sa plateasca cineva ceva aceia suntem noi fraierii sau prostii ori ma rog cum vreti sa ne spuneti celor care nu ne-am infruptat din placinta bugetara. Poate inteleg ideea atunci cand il aud pe Ponta cum se vaicareste ca el va plati facturile lui Basescu dar nu asa te exprimi frate daca esti politician pentru ca ma enervezi si mai mult decat o faci prin simpla-ti prezenta. Spui ceva de genul ca guvernul actual indatoreaza in asa fel Romania incat in urmatorii ani va fi foarte greu finantam alte proiecte si deci limiteaza eficienta unei prezumptive guvernari USL. Dar chestia asta cu “noi o sa platim” in afara faptului ca este falsa este si extrem de enervanta. Asemenea am mai sesizat o exprimare enervanta la alde Ponta si cei din jurul lui, ceva de genul :”in timp ce Basescu si portocaliii lui(clientela pedelista) se infrupta din banii publici NOI ducem greul crizei”. Cum adica “NOI”??? Pai lacomii aia de la conducerea USL cu viloaie masinoaie si pozitii in administratia publica sau in legislativ sunt totuna cu NOI CEI obisnuiti??? Adica oricare are fermoaie si paduroaie ca Nastase, oricare se da cu masinuta la cursele de viteza in weekend ca Ponta, oricare are mii de casoaie ca Negoita, oricare este baron ca Oprisan, oricare isi permite sa ofere mici la Washington ca Vanghelie?? Ca nu inteleg care “Noi”?

  ps. Programul USL este o tampenie. Vad ca se bazeaza pe pomeni. O sa dau, o sa cresc, o sa micsorez, o sa….Pe de alta parte este ridicola chestiunea cu impozitele pe venituri. Jumatea importanta adica aia la veniturile catralionarilor ramane la 16% iar in partea unde sunt megaamaratii se diminueaza…Pai asa vor ramane vesnic. MegaAmarati. Scopul unei impozitari progresive este tocmai acela de a lua de la cei care au mai mult pentru a mari salariul minim. Treptat. Ce au facut astia acum nu e nici impozitare progresiva nici cota unica dar mai mult spre cota unica. Iar partea cu reducerea impozitului pe veniturile megaamaratilor se traduce intr-un fel de ajutor social fara sens pentru ca acolo vor ramane vesnic… Ca sa nu mai precizez ca in ritmul actual de crestere al inflatiei pana ar veni, daca vin, astia de la USL, reducerea aia de impozit va insemna doar ca puterea de cumparare a megaamaratilor va ajunge intr-o pozitie identica cu cea de astazi. Niciun pic de viziune. Iar prezentarea lui Ponta a fost mai mult decat ridicola cu ironiile lui, cu referiri la ce nu fac sau fac astia de astazi, lasa-ne frate ca simtim in buzunare, tu fa cumva sa fii credibil!

 11. Larisa Says:

  Asa cum vad eu:

  http://ladiesa.wordpress.com/2011/05/28/adevarul-despre-revolutie-este-prezent-si-azi/

 12. Ovidiu Says:

  VIDEO – Nicolae Ceausescu despre capitalism, 15 iulie 1989 – “Simbolismul o fi bun in arta, in economie si politica nu face doi bani” Mai mult de patru miliarde de oameni care traiesc in saracie si in acest deceniu situatia lor a continuat sa se inrautaceasca, in timp ce tarile bogate,(…) un mic grup de bogati au acumulat anual zeci si zeci de miliarde de dolari din tarile in curs dezvoltare. Este o situatie care nu poate sa continua mai departe.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: