23 mai, ACADEMIA ROMANA

 Am asistat astazi, 23 mai, in aula Magna a Academiei Romane, la expunerea profesorului canadian Yvan Allaire.

Academicianul Yvan Allaire este doctor în matematici aplicate, membru al Academiei de Litere şi Ştiinţe Sociale a Societăţii Regale din Canada, profesor emerit de strategia afacerilor la Școala de Management a Universității Quebec din Montreal, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Institutului pentru Guvernanţa Instituţiilor Publice şi Private din Canada.

Tema conferinței : ”Statul vs piețe”.

In expunera sa, profesorul Yvan Allaire a facut o critica fundamentala teoriilor neoliberale care fetisizeaza virtutile pietii, pronuntandu-se impotriva sectorului public, a interventiei statului in economie si a masurilor de reglementare a pietii.

Criza financiara, declansata in 2008 in SUA, a evidentiat liniile acestor teorii. In esenta, acestea, criticand guvernele ca fiind inevitabil corupte si supraestimand rolul “pietii libere”, promoveaza interesele companiilor multinationale, care tind sa ia locul guvernelor.

Apreciind rolul necesar al pietii, cand este bine reglementata, profesorul Allaire a subliniat nevoia reglementarii pietelor financiare (respectiv a functionarii bancilor) care “trebuiesc puse la locul lor”, nu lasate se dicteze guvernelor. El considera criza financiara care a zguduit economia mondiala si ca o criza morala.

Profesorul Allaire s-a referit la experienta Canadei, care dupa 1950 a promovat o politica de aparare a economiei canadiene si de emancipare a ei fata de Marea Britanie si mai ales fata de marile companii din SUA, indeosebi prin consolidarea sectorului public. El a mentionat, printre altele, nationalizarea tuturor hidrocentralelor din Quebec, masurile de protectie si sprijinire a companiilor canadiene, evidentiind rolul Bancii Canadiene de Dezvoltare, promovarea unei legislatii pentru protectia terenurilor agricole, sustinerea cooperativelor agricole, ca si dezvoltarea sistemului de asistenta medicala, a sistemului de educatie, instituirea sistemului public de pensii, etc.

Referindu-se la Romania, profesorul Allaire a facut cateva observatii pertinente privind nevoia promovarii unor politici economice si fiscale, de incurajare a intreprinderilor autohtone, de protejare si valorificare a resurselor naturale si a potentialului agricol al tarii, de promovare a impozitarii progresive si a unui TVA redus.

6 Responses to “23 mai, ACADEMIA ROMANA”

 1. emigrantul Says:

  Datoria publica a provinciei canadiene francofone Quebec, avind capitala economica la Montreal, este 236 348 900 000 $

  Dati un click pe adresa:
  http://www.iedm.org/27-quebec-debt-clock
  sa vedeti cu ce viteza creste aceasta datorie.

  Nivelul de trai din Montreal este urmatorul:
  http://emigrarecanada.wikidot.com

  Academicianul Yvan Allaire din Quebec (regiune cu populatie estimata la 8 mil. locuitori) da lectii romanilor.

  Alte comentarii nu mai fac.

  “Based on data provided by the Quebec Department of Finance in its 2011-2012 Budget Plan (which does not take into account Quebec’s share of the federal debt), we estimate that the debt increases by: $11.3 billion per year, $31 million per day, $21,532 per minute, or $359 per second. This estimate is based on the average annual growth rate of the debt during the last five years.”
  Sursa: http://www.iedm.org/27-quebec-debt-clock

 2. cenacluldinbar Says:

  “profesorul Yvan Allaire a facut o critica fundamentala teoriilor neoliberale care fetisizeaza virtutile pietii, pronuntandu-se impotriva sectorului public, a interventiei statului in economie si a masurilor de reglementare a pietii.”
  Nu sunt singurul care crede ca din 10 solutii Romania/conductorii romani o aleg pe cea mai proasta.
  Sistemul politic actual este intai de toate cel mai comod, respectiv lasa lucrurile sa se intample. Sistemul politic este prezent cu gura, in dispute marunte, parca mai mult sa treaca timpul, de fapt nu sa treaca, ci sa castige timp anumiti indivizi (care sunt inhatati doar daca misca in front). Politica noastra e cainele care latra, dar nu mai este in lant, ci da roata ursului, urs care nu-l ia-n seama si merge. merge sa manance si zmeura care a mai ramas. La Nehoiu aflu din presa ca spitalul inchis s-a vandut unor straini. De fapt stiam de cativa ani ca se vor inchide spitalele, (urmeaza scolile?) dupa ce se vor tehnologiza bine, si vinde. Cumparatorii dau roata, probabil au coordonat investitiile, proiectele…Da, statul nu se baga, roaga frumos populatia sa aiba initiativa, cateodata merge la sate si tipa la tarani, ca de ce-s in carciuma la ora aia? Statul este exact definitia: ceva care sta. In timp ce el sta, il cearta pe -ala micu “de ce sta?”
  Dar… virtutile pietei vor face civilizatie. Care civilizatie ce inseamna? ceva de fatada: leagane, o asfaltare, niste floricele-ntru-un parc… noroc ca poporul roman a-naltat niste biserici! Si vor fi totdeauna oameni care vor lauda si altii care vor critica. Pe timpul dictatorului ridicam mana si taceam malc atunci cand merele erau legate cu ata alba cat mai natural in plopi, cand joiana cea grasa si bine intretinuta era transportata din timp la fiecare obiectiv ce urma a fi vizitat…
  Bineinteles ca daca vor fi multi imbogatiti, cei care hamalesc la ei, vor trai mai bine. De ce sa munceasca fiecare pentru sine si sa se bucure de rezultatul muncii sale, Dumnezeu este un tampit daca vrea asta pentru creatiile sale, El nu se gandeste ca cei care stau nu vor avea din ce trai?
  Nu inteleg economia sociala de piata. De stanga nu este sigur, mai curand este ceva-ntre doua luntri, duplicitar, un joc de societate.

 3. Larisa Says:

  Sunt perfect deacord cu dl Allaire. As fi vrut insa sa specifice si modul in care functioneaza apararea statului Canadian.

 4. maharajahuldekapurthala Says:

  “Apreciind rolul necesar al pietii, cand este bine reglementata, profesorul Allaire a subliniat nevoia reglementarii pietelor financiare (respectiv a functionarii bancilor) care ‘trebuiesc puse la locul lor’, nu lasate se dicteze guvernelor. El considera criza financiara care a zguduit economia mondiala si ca o criza morala.”

  Cum, şi n-au intervenit “intelectualii” dâmboviţeni, să-l acuze de promovarea “aberantului” stat social şi de “comunism”?!

  În altă ordine de idei, cred că este bine să amintim aici, cu atât mai mult cu cât, pe 10 mai, Franţa a celebrat 30 de ani de la venirea lui Francois Mitterrand şi a socialiştilor la putere, despre naţionalizarea băncilor şi a întreprinderilor private, întreprinsă sub regimul acestora. Şi, ce să vezi? Nu s-a prăbuşit lumea… E drept că, apoi, condiţiile economice din Franţa s-au înăsprit, dar asta nu din cauza caracterului falimentar al măsurilor respective, ci a sabotajului Germaniei de Vest, al Marii Britanii şi al SUA în exterior, şi al patronatului francez – care şi-a transferat cea mai mare parte a capitalurilor în stăinătate – în interior.

  “El a mentionat, printre altele, nationalizarea tuturor hidrocentralelor din Quebec…”

  Despre asta ştiam şi eu, s-a întâmplat prin anii ’60, pe vremea când Jean Lesage era prim-ministru al provinciei Quebec, iar Rene Levesque – ministru al economiei. Şi, din nou, nimeni nu s-a isterizat acolo că se construieşte “statul social”.

  “Referindu-se la Romania, profesorul Allaire a facut cateva observatii pertinente privind nevoia promovarii unor politici economice si fiscale, de incurajare a intreprinderilor autohtone, de protejare si valorificare a resurselor naturale si a potentialului agricol al tarii, de promovare a impozitarii progresive si a unui TVA redus.”

  Domnule Iliescu, dacă tot aţi adus vorba despre asta, ridic o întrebare care mă frământă de mult: de ce nu concepe şi nu promovează PSD-ul – singurul partid de stânga autentic din România – un program de “protejare şi valorificare a resurselor naturale şi a potenţialului agricol al ţării” prin propunerea naţionalizării resurselor respective (petrol, aur…) şi a exploatării lor şi printr-un proiect de asociere benevolă a micilor proprietari de terenuri? Ştiu, există temerea de noi acuzaţii de “neocomunism” din partea opoziţiei şi a reticenţei din partea ţărănimii, dar eu cred sincer că, dacă asemenea proiecte ar fi concepute, explicate şi promovate în mod inteligent, pe înţelesul tuturor, ar fi agreate de public (sporind electoratul PSD) şi ar contribui din plin la redresarea economiei naţionale. Iar acuzelor inerente şi inepte care ar veni din partea partidului băsescian li s-ar putea răspunde chiar cu exemplele citate mai sus: Jean Lesage şi Rene Levesque în Canada, Francois Mitterrand în Franţa – oameni politici care n-au instaurat comunismul în ţările lor.

  În concluzie, după părerea mea, un program economic prezentat de PSD în perspectiva alegerilor din toamna lui 2012, care să prevadă naţionalizarea anumitor ramuri din sectorul privat şi asocierea benevolă a micilor proprietari de pământ, la sugestia şi sub îndrumarea statului, cred că ar trebui luată serios în considerare. Ştiu că propunerea aceasta pare hazardată, dar eu cred că, dacă este aplicată cu îndrăzneală, competenţă şi responsabilitate, poate aduce mari câştiguri de imagine PSD-ului. După mai mult de două decenii de la revoluţie, cred că a venit momentul ca PSD-ul să-şi asume fără nici o frică statutul său de partid socialist şi SĂ ÎNDRĂZNEASCĂ. Iar reacţiile publicului ar putea fi surprinzător de pozitive.

 5. Victor Says:

  Zilele astea cand structurile lui basescu se ocupa cu ce stiu sa faca mai bine adica cu politia politica, ma gandeam la replica USL-ului pe care am gasit-o cam nepotrivita si incercam sa gasesc in mintea mea o solutie pentru a limita fenomenul coruptiei in cazul demnitarilor si al inaltilor functionari. Cred ca suntem ridicoli, noi oamenii de rand, daca ne asteptam ca politicienii odata ajunsi pe diverse functii sa se multumeasca cu amaratele de salarii existente la ora actuala. Va imaginati un ministru care sa accepte sa traiasca cu 1,000 Eur pe luna???? Si asa mai departe. Ori din punctul meu de veddere, prima masura intr-un proces real de lupta impotriva coruptiei este acela de a oferi salarii mai generoase celor care conduc salarii care sa permita premiza “poti sa devii ministru sau presedinte sau dracu sa te pieptene pe ce functie ajungi dar esti bine platit si macar din acest punct de vedere exista premiza sa nu furi”. Cu alte cuvinte statul roman isi face datoria din acest punct de vedere. Ofera si cere. Nu numai cere. Eu nu-i plang pe jigodiile astea, sa ne intelegem, ei oricum nu se multumesc cu cateva mii pe luna cum ma gandesc eu ca ar fi suficient, ei vor miliarde de euro. Dar asta nu inseamna sa o dam pe fata sa acceptam hotia de-a dreptul pentru ca oferind 1,000 de euro pe luna pentru un ministru este clar ca intregul popor accepta hotia. Cadrul legislativ anticoruptie exista dar atata vreme cat ne amagim ca politicienii se vor multumi cu veniturile de mizerie oferite de statul roman efectiv nu dam nicio sansa vreunui om cinstit sa acceada in zonele de conducere. Pentru ca ala daca nu vrea sa fure se gandeste din prima ca nu are cum sa se multumeasca cu 1,000 Eur pe luna si nu se mai baga. Sigur, acum deja sunt multi politicieni, as spune toti, care au facut cheag, au deja atat de multi bani incat ar putea sa accepte sa nu mai fure odata ajunsi pe functie, ar putea sa lucreze pro bono. Dar asta inseamna ca inchidem ochii la tot ce s-a furat in Romania in ultimii 20 de ani, ca acceptam tacit, ca le dam ok-ul zdrentelor astora care ne-au aruncat in mizerie pe noi fiind interesati numai de binele personal.

  Pentru motivele enumerate eu consider ca salariile in aparatul de stat ar trebui sa fie mai generoase, comparabile cu cele ale europarlamentarilor.

  Revenind la nebun si la valurile din ultimele zile, sigur ca Ponta, Antonescu si uselistii lor au dreptate cand afirma ca s-a intamplat acum pentru ca unor pedelisti le venise de duca din partidul basescian dar nu stiu cat de politic este sa declari chestia asta. In ultima instanta , daca te temi de DNA inseamna ca ai facut ceva. Chestia cu dosarele fabricate este o minciuna. Lui Tariceanu nu a putut sa i faca nimic. Pentru ca omul este corect. A vrut sa-i gaseasca nod in papura dar nu a putut. Pe de alta parte inteleg ca uselistii merg pe principiul “te faci frate cu dracu ca sa treci puntea” si aduc in uniune parte din hotii pedelisti. Nu trebuie sa ne revolte. Parca ei uselistii sunt altceva decat niste hoti? Doar ca spre deosebire de hotii lui basescu sunt niste hoti in asteptare. Si asta ma ingrijoreaza. Pentru ca asteapta de mult. Este drept ca nu au murit de foame, au facut ei milioane de euro si in regimul basescu mai ales ca ei spun ca au 6-7 ani de cand astepata dar in fapt omit ca au fost frati cu penelistii lui Tariceanu si au fost serviti cu mierea bugetului si chiar cu pedlistii lui Boc au fost tovarasi de drum si s-au servit. Apoi a fi in opozitie nu inseamna ca nu mai acces la resurse. Ai primari, ai sefi de CJ, ai oameni de afaceri care alimenateaza partidul cu fonduri, ai parlamentari, ai oameni in pozitii de raspundere, ai informatori, ai multe, sa nu-si imagineze nimeni ca atunci cand Ponta este in opozitie inseamna ca traieste in aceleasi conditii mizere cu romanul de rand. El tot la curse in fiecare weekend altul la vanatoare -preocupare cu o profunda tenta social-democrata dealtfel- s.a.m.d. Pleaca ai nostri vin ai nostri, nu?

 6. maharajahuldekapurthala Says:

  Erată: în loc de “Ştiu, există temerea de noi acuzaţii de ‘neocomunism’ din partea OPOZIŢIEI”, se va citi: ” Ştiu, există temerea de noi acuzaţii de ‘neocomunism’ din partea PUTERII”. Graba… Dacă vreun moderator poate face această mică îndreptare chiar în cadrul mesajului anterior, i-aş fi recunoscător. Dacă nu, este bine şi aşa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: