MUNCHEN

In zilele de 23 – 24 martie, se desfasoara la Munchen o Conferinta Internationala cu tema : “Securitate pentru lumea globala : un raspuns european “ organizata de Asociatia pentru Relatii Externe a Germaniei si Noul Forum Politic (Forumul Gorbaciov).

Dezbaterile au loc in trei sesiuni, vizand atat probleme ale securitatii globale, cat si locul si rolul Europei in acest context.

Voi prezenta o comunicare privind problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana si efectele marilor decalaje, in plan economic si social, dintre tarile bogate si cele sarace ale continentului.

UPDATE – Relatare AGERPRES

 ION ILIESCU: PROBLEMELE MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE AU DEVENIT UN PERICOL ACUT

 Bucureşti, 23 mar /Agerpres/ – Problemele mediului şi schimbărilor climatice au devenit un pericol acut, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu.

Fostul şef al statului participă, în zilele de 23 şi 24 martie, la Munchen, la Conferinţa internaţională cu tema “Securitate pentru lumea globală: un răspuns european”, organizată de Asociaţia pentru Relaţii Externe a Germaniei şi Noul Forum Politic (Forumul Gorbaciov). Conferinţa este co-prezidată de fostul preşedinte Mihail Gorbaciov.

Potrivit lui Ion Iliescu, problemele legate de securitatea globală, cât şi rolul Europei în acest context, respectiv răspunsul european la problemele legate de aceasta a constituit una dintre temele centrale ale reuniunii.

În prima parte a reuniunii, dezbaterile, care au loc în trei sesiuni, s-au axat pe problematica generală a securităţii globale, în contextul evenimentelor din Libia, cu referire la modul de acţiune a comunităţii internaţionale.

“O altă parte a dezbaterilor s-au concentrat pe problematica, mai largă, referitoare la protecţia mediului şi la valorile societăţii, a mediului ambiant, dar şi a nivelurilor la care s-a ajuns cu risipa de resurse – care constituie una dintre problemele cele mai grave ale omenirii. Problemele mediului şi cele ale schimbărilor climatice au devenit un pericol acut”, a spus Ion Iliescu.

El a reamintit, în context, că volumul lansat recent la Bucureşti al lui Lester Brown “Lumea pe marginea prăpastiei” – constituie un avertisment sever în legătură cu agravarea dezechilibrelor provocate de evoluţia civilizaţiei actuale, prin presiunea crescândă asupra resurselor de bază – în special de hrană, apă şi energie, “în condiţiile unei inerţii păguboase şi insensibilităţi condamnabile din partea factorilor de decizie politică şi inadaptării legităţilor economiei de piaţă, în vederea stopării acestor evoluţii periculoase pentru existenţa civilizaţiei înseşi”.

Preşedintele de onoare al PSD va prezenta, la Munchen, o comunicare privind problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi efectele marilor decalaje, în plan economic şi social, dintre ţările bogate şi cele sărace ale continentului.

La reuniune participă foşti premieri, miniştri din ţările europene, reprezentanţi din China, Arabia Saudită. AGERPRES/(AS – Cătălina Matei)

7 Responses to “MUNCHEN”

 1. Ovidiu Says:

  Americanii sceptici cu privire la conducerea Franţei

  Administraţia Obama ezită să spună în franceză “vă mulţumesc” pentru o direcţie în care nu se teme de “paria” politicienii.

  Administraţia Obama vrea să scape de “cartoful fierbinte” Libia. Dar americanii nu vor să vadă Franţa cum isi asuma în calitate de lider al coaliţiei în fazele de viitor?

  Dezbaterea intensă cu privire la problema care transfera comandă operaţiunilor păreau să ducă la un compromis.

  Aceasta ar da lui NATO un “rol cheie”, dar ar păstra un exemplu de “conducere politică”, care este distinctă de Alianţă, după cum doriţi de la Paris.

  Ei au dezvăluit, totuşi, rezerve serioase de la Casa Albă vis-à-vis de afirmare al rolului francez.

  Confruntându-se cu un aviz alergic la orice implicare militara în teritoriile musulmane, practicate de către Congres pentru a fi depăşit de prerogativele sale constituţionale, obsedat de reconstrucţie “America House”, Barack Obama a precizat, luni, că americanii sunt o destinate pentru a trece bagheta la comanda operaţională a partenerilor săi de “cateva zile.” “Obama a dezvoltat doctrina sa de intervenţie” lumina “şi limitată în timp”, spune Washington Post cronicar Jim Hoagland.

  “Pozitia sa reflectă publicului american, care simpatizează cu rebelii, dar libieni nu vor plăti un preţ greu.”

  “Nimeni, inclusiv SUA, are un obicei de funcţionare în cazul în care americanii joacă roluri de sprijin”, spune un observator francez. Dezacordul cu privire la NATO

  Totuşi, în ciuda aceastei dorinţe de a “împartă povara”, America rămâne ambivalent.

  În cazul în care puterea lui Sarkozy a câştigat admiraţia unora dintre clasei politice americane, fapt care l-a determinat pe Obama să comită, un amestec de ironie şi de scepticism continuă să prevaleze în capacităţile franceze şi europene.

  “De la al doilea Război Mondial la afacerea Irak, stereotipurile mor greu, şi americanii nu-şi dau seama că Franţa este una dintre puterile militare – singurul capabil de a acţiona”, spune Hoagland.

  În ciuda multilateralism lor noul crez, Statele Unite se luptă să se gândească la ei înşişi într-un rol de sprijin. Ei se consideră doar posibilitatea de a “umple de cele mai multe misiuni. În cazul în care alte naţiuni renunta, trebuie să ne asumam întreaga povară, ” avertizează David Brooks din New York Times.

  În plus, în cazul în care militarii francezi şi americani cooperează în Afganistan sau Djibouti, refuzul francezilor pentru a pune operaţiunea sub comanda NATO a fost primit de către birocraţia de la Pentagon ca un damf de incapacitatea ar trebui să joace clasa franceză. “Administraţia este mulţumita cu iniţiativa Franţei.

  Dar adevărul este că aceasta poate merge si singur, fără structuri din SUA şi NATO “, notează expertul Damon Wilson a Consiliului Atlantic, vorbind de” frustrare “, în Washington. “Conducerea din Franţa nu ar fi diluat în NATO, în timp ce acest lucru ar fi o dovadă a importanţei restabilirei sale”, a argumentat marţi.

  Dar francezii au invocat reticenţa Araba vis-à-vis de Alianţă de Vest şi problema de “flexibilitate de decizie” să-şi apere punctul lor de vedere, crezând că ar fi foarte dificil să se ajungă la un consens pe 28, când America se angajează buze. “Haosul este normal. Nimeni, inclusiv Statele Unite, ar avea un obicei de funcţionare în cazul în care americanii joacă roluri de sprijin “, spune un observator francez.

  Dincolo de tensiunile pe comanda se află problema spinoasă a obiectivelor de război. Temându-se inevitabil “ceaţă de război”, descrise de Clausewitz, administraţia Obama nu doreşte să se spună în franceză vă mulţumesc pentru o direcţie în care nu se teme de “paria” şi politicienii care nu împărtăşesc exact intenţia.

  Nicolas Sarkozy crede că Obama pare mai mult pe necesitatea de-al împinge pe Gaddafi să plece. “Cum presedintele SUA va reacţiona în cazul cand Franţa şi Regatul Unit vor fi abordarea problemei Muammar Gaddafi?”

 2. emigrantul Says:

  Comentariul anterior (de la 24/03/2011; 10:14 am) este tradus automat, in proportie masiva, folosind serviciul “translate.google.com”. Nici nu stiu cum sa-l iau? Ca pe o gluma? Textul este presarat cu nenumarate erori de exprimare, de la cap la coada, pe care numai programele translatoare le introduc. Sincer sa fiu nu inteleg foarte bine de ce autorul nu a corectat greselile inainte de a posta comentariul.

 3. emigrantul Says:

  “În final, compromisul prevede, potrivit Parisului, că “pilotajul politic” al intervenţiei va fi asigurat de un “Grup de Contact” al ţărilor participante la operaţiuni, inclusiv ţările arabe, distinct de NATO. Alianţa Nord-Atlantică se va ocupa strict de partea militară.”
  Sursa: http://www.gandul.info/international/turcia-anunta-ca-nato-va-prelua-comandamentul-operatiunilor-militare-ale-coalitiei-in-libia-8095451

  Adica, NATO va actiona in Libia doar ca mercenar. Lupta acolo pentru ca asa primeste ordine de la un grup de decizie politica. CIRC!

 4. Politică prin procură | Gabriela Savitsky Says:

  […] echilibrată perioadă din istoria recentă (post-decembristă) a României. Sub preşedinţia lui Ion Iliescu, cu un premier de excepţie şi cu un aparat guvernamental format în mare măsură din […]

 5. emigrantul Says:

  Pe modelul deja folosit in Libia, occidentul orchestreaza o revolta asemanatoare in Siria
  Scopul principal este instaurarea unui guvern marioneta pro ocidental, pro american si total inofensiv pentru Israel

  Ne aflam azi, 25 Mar. 2011, cam in aceeasi faza de evolutie a evenimentelor din Siria in care era Libia cu ceva mai mult de o luna in urma. Avem deja un mare oras rasculat, Daraa, echivalentul lui Benghazi. Exista numerosi morti si un urias val de nemultumire in acord cu deja cunoscutul martor fara identitate si fara dovezi citat de posturile CNN si BBC. Din nou, tot ca in Libia, martorul anonim are o trecere nemaipomenita la canalele de stiri occidentale care ii publica declaratiile fara ezitare desi relatarile sale (a se vedea citatul 1), cum ar fi: “un oras intreg a iesit in strada pentru a-si ingropa mortii si a cere judecarea criminalilor” sunt de domeniul ridicolului. Daraa are 755000 locuitori! Nu am vazut pina acum nici un video care sa demonstreze ca macar 5% din populatie a protestat cu niste revendicari unitare, sa spunem, pe modelul marsurilor care cereau demisia presedintelui egiptean.

  Astept formarea unui comitet rebel cu fata cetoasa ca cel de la Benghazi, astept statele occidentale puternice sa-i dea ultimatumuri lui Bashar al-Assad si oamenilor de care este inconjurat, astept o rezolutie ONU dura, astept un atac militar occidental impotriva Siriei, astept repetarea scenariului din Libia.

  Citat:
  “The whole of the city was out in the street to bury the dead and demand that those responsible be tried for their crimes against the people of Daraa,” the witness said. “We broke the barrier of fear today and the security forces could not touch us.”
  http://www.cnn.com/2011/WORLD/meast/03/25/syria.unrest/index.html?hpt=T1

 6. Ovidiu Says:

  ACTUAL- Muammar Gaddafi solicită pregătirea Aishei, de a reuşi in poziţia ca presedinte succesor al Libiei. Pentru prima data in istoria araba contemporana o femeie in functia de presedinte. Aïcha Kadhafi Printesa pacii.La Princesse de la Paix”>

 7. Ovidiu Says:

  WIKILEAKS in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Ambasada SUA Bucuresti – oficialii americani noteaza ca: Crin Antonescu candidat neconvingator paralizat de catre o structura slaba de partid, de factiuni interne si de absenta unor idei proaspete pe parcursul campaniei. ”leadership-ul lui Crin Antonescu este motiv de ingrijorari suplimentare pentru consultantii partidului. Multi il considera moale. PNL din 2005 – 2008 a premierului Calin Popescu Tariceanu, partidul s-a opus pro-americanismului lui Basescu.”>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: