Un altfel de interviu !

on Vimeo.

19 Responses to “Un altfel de interviu !”

 1. Gabriela Savitsky Says:

  Aş putea spune că e un interviu-document. Ne bucurăm să vă descoperim mereu adaptat la inovaţiile tehnicilor comunicării.

  Domnule Preşedinte,

  Mă preocupă o problemă şi pur şi simplu nu am linişte. În 2002 făceam primul reportaj în Caraş-Severin, la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa. Mărturisesc că nu aveam (şi nici acum nu excelez) cunoştinţe tehnice şi uzina reprezenta un Lego uriaş format din tot felul de maşinării care produceau obiecte pe care nu le vedem expuse. Aceste uriaşe maşinării ieşite din uzină ne susţin confortul. Pentru cine nu are formaţie intelectuală tehnică, este greu să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă un asemenea obiectiv economic. Am citit, m-am documentat, am întrebat – am pus cele mai stupide întrebări, astfel că ghidul meu în uzină s-a distrat copios. Am plecat dintre piesele uriaşe – de 7 ori cât un stat de om -, dintre strungurile şi frezele cât nişte balauri, dintre macaralele şi electrocarele care mişunau prin secţii cu un sentiment copleşitor al micului şi insignifianţei. Pe lângă acele palete de elice de vapor, pe lângă piesele componente ale unor hidroagregate, toată acea filozofie a fierului, a metalului mă compleşea.
  În 2003, UCMR-ul a fost privatizat. Cei care l-au preluat (Inet Group) au retuşat sigla, au făcut – probabil – o recapitalizare şi au continuat, într-o anumită măsură, construcţia de maşini.

  Am tot auzit la televizor, zilele acestea, păreri şi păreri referitoare la reţinerile pentru cercetări ale PDG-ului UCMR, Adrian Chebuţiu şi a directorului economic, într-un dosar de returnare ilegală de TVA. Mulţi dintre gazetari (să zicem că le găsesc scuza că nici eu nu pricepeam, acum câţiva ani, ce drăcovenie e un motor cuplat cu un stator, cât un bloc cu trei etaje de mare) au luat ce li s-a “servit”. Nimeni nu a fost curios să dea măcar un telefon şi să întrebe cât costă un motor-generator electric şi să nu mai râdă ca nişte naivi zicând că toată această schemă s-a făcut pentru nişte amărâte de 60 de milioane de euro – returnare de TVA.
  Un motor-generator are 400 – 500 de tone. El nu poate fi transportat asamblat, a fost desfăcut în subansamblele componente pentru a ajunge în port. Aceste motoare-genratoare au fost construite în anii 1989-1990 şi urmau să echipeze Centrala atomo-electrică de la Cernavodă. Ce rol are un motor-generator? Dacă se întrerupe furnizarea de curent electric de la reţea, în câteva secunde porneşte generatorul care, alimentat cu păcură sau motorină, produce curentul electric necesar. După 1990 contractul cu Cernavodă a căzut – s-au găsit nişte băieţi dăştepţi care au hotărât că-i mai cuşer să imporţi generoatoarele necesare de la Sulzer – motoare care s-au dovedit, la probe, mai “leneşe” cu câţiva timp decât cele de la Reşiţa. Motoarele-generatoare au rămas în UCMR, pe ştand şi, anul trecut, Adrian Chebuţiu a găsit cui să le vândă. Trebuie să mai spun că unui asemenea utilaj, atunci când e pe ştand, i se fac anual probe. Adică: este alimentat cu câteva tone de păcură, se cuplează generatorul la sistemul energetic naţional, este pornit, verificat, etc, de specialiştii din uzină. Acum, motoarele zac printr-o dană pe la Constanţa, după aceste arestări cu totul suprarealiste al căror sens îmi scapă. Pot doar să speculez şi nu o să fac asta. Preţul celor patru generatoare nu este deloc supraevaluat cum îşi bat gura unul şi altul pe la televizor. Exact atâta costă. Sigur că nu e deloc onorabil ca o uzină cum a fost UCMR-ul să trăiască din vânzarea agregatelor fabricate acum 22 de ani.
  Privatizarea UCMR-ului este încă un exemplu despre cum ne-am străduit noi din toate puterile să distrugem economia propriei ţări…

  • emigrantul Says:

   “Mulţi dintre gazetari … au luat ce li s-a “servit”. Nimeni nu a fost curios să dea măcar un telefon şi să întrebe cât costă un motor-generator electric şi să nu mai râdă ca nişte naivi zicând că toată această schemă s-a făcut pentru nişte amărâte de 60 de milioane de euro – returnare de TVA.
   ..
   Preţul celor patru generatoare nu este deloc supraevaluat cum îşi bat gura unul şi altul pe la televizor. Exact atâta costă.”

   Dar Gabriela Savitsky a fost curioasa “să dea măcar un telefon şi să întrebe cât costă un motor-generator electric”?
   Evident nu, ca altfel atacul cu aere de superioritate, de mai sus, la adresa nestiintei altora nu ar mai fi avut loc.

 2. emigrantul Says:

  Statul plateste si privatul maninca banii. Asta este economia de piata.

  Ar fi interesant de studiat lista celor 40000 proiecte bugetare neterminate de care vorbeste Mugur Isarescu, a sumelor cheltuite pentru fiecare si a particularilor tocmiti sa le duca la indeplinire.
  Odata informatiile afisate pe internet am fi in mod sigur martorii uriasei escrocherii capitaliste care a luat ostatec Poporul Roman incepind cu 22 Dec. 1989.
  Orice proiect finantat cu fonduri bugetare ar trebui afisat online pe internet cu date clare despre contractanti, stadiul de executie in care se afla, intirzierile inregistrate, banii publici platiti pina in prezent, data estimata pentru terminare, etc..
  Nu ma astept ca o asemenea baza de date sa fie afisata deoarece asa ceva ar fi echivalent cu publicarea de catre un infractor a listei tuturor spargerilor pe care le-a comis, cu detalii precise despre fiecare din ele.

  Citat Mugur Isarescu:
  “suntem o ţară cu foarte multe proiecte neterminate. 40.000 doar proiecte bugetare. Mie, ca economist, asta imi spune tot”, a subliniat Isărescu.
  Sursa: http://www.gandul.info/news/ce-vede-mugur-isarescu-din-elicopter-suntem-tara-cu-cele-mai-multe-proiecte-neterminate-40-000-sunt-doar-cele-cu-bani-de-la-buget-8045913

 3. Diesel Generator 16V | Gabriela Savitsky Says:

  […] Aşa arată unul dintre cele 4 (patru!!!) generatoare Diesel electrice pe care le-a exportat (vândut) UCMR, prin firma lui Said Baklini. În fotografie este doar partea mecanică (motorul). Acest motor este cuplat cu un generator de curent electric care are cam aceleaşi dimensiuni. Am postat această fotografie pentru toţi aceia care-şi închipuie că un motor-generator e o chestie micuţă care încape sub capota unui Logan. Am spus mai multe într-un comentariu pe blogul domnului Ion Iliescu. […]

 4. emigrantul Says:

  Citat Gabriela Savitsky:
  “Nimeni nu a fost curios să dea măcar un telefon şi să întrebe cât costă un motor-generator electric şi să nu mai râdă ca nişte naivi zicând că toată această schemă s-a făcut pentru nişte amărâte de 60 de milioane de euro – returnare de TVA.

  Preţul celor patru generatoare nu este deloc supraevaluat cum îşi bat gura unul şi altul pe la televizor. Exact atâta costă.”

  Utilajul prezentat in fotografie este:
  motor tip V, 16V 52/55 A de 16.080 CP.
  destinaţie: grupuri Diesel generatoare staţionare.

  Sursa: http://www.ucmr.ro/comments.php?id=P29_0_1_0_C

  Calcule simple ne arata ca un asemenea motor nu poate produce mai mult de 16080 CP x 736 W/CP = 11.84 MW (Mega Vati).
  Drept comparatie (a se vedea datele mai jos citate), un grup functional de trei generatoare a 18.4 MW fiecare, la mina a doua, costa 6.5 milioane dolari.
  Deci pretul agregatelor vechi UCRM, “vindute” cu 250 milioane euro + TVA pentru care s-a cerut o returnare de TVA totalizind 60 milioane euro, este unul exorbitant si total nejustificat.

  “55MW 3x18.4MW Power Plant for Sale
  Fincantieri Diesel Engines and Ansaldo Generators
  50Hz. 428 rpm HFO Asking $6.5 Million USD
  Contact Milt Fyre: milt@rmaglobal.com 503-351-9898

  The plant consists of 3 diesel gensets with the following systems:
  Diesel Engine – CMT “Ancantieri” engine Model BL550-16, 18480kW
  Generators – Ansaldo GSN12W14, 21000kVA, 428rpm, 50Hz

  The units have approximately 30,000 total running hour each.
  The price includes: FOB South China port, repairs/overhaul, dismantling, professional packaging and delivery to alongside ship at South China port. The final scope of supply and services will be finalized upon negotiation. Payment terms also have to be finalized in during negotiation.”

  Sursa: http://www.utilitywarehouse.com/info2/55mwhfo/55mwhfo.htm

  O lista foarte mare cu generatoare diesel de vinzare se gaseste aici:
  http://www.powerplantsonline.com/dieselgenerator.cfm

 5. Sibilla Says:

  Şi totuşi… încotro pesedeaua, încotro ASTFEL … :

  * „Noi credem că UDMR este posibil să părăsească la un moment dat această Coaliţie – şi nu cred că foarte târziu“, declara nu demult secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

  Până la o iluzorie decizie a UDMR în acest sens, opoziţia are probleme în propriile rânduri. La Senat, de pildă, la un moment dat îi mai lipsea numai un vot ca să facă majoritatea. Dar a pierdut un senator, care s-a reîntors la UNPR după ce n-a fost băgat în seamă de USL, pentru ca zilele trecute să mai piardă încă unul, pe fostul lider de grup PSD, Ion Toma, exclus din partid de organizaţia Olt. Probabil că şi aici este vreo „strategie“ a opoziţiei, în sensul de a aduna majoritatea de care are nevoie la moţiunea de cenzură, mai întâi excluzând din partid acei parlamentari PSD care nu îndeplinesc condiţiile de integritate cerute de Monica Macovei la PDL!… Pentru politica noastră, n-ar fi deloc de mirare ca PSD să aplice principiile care au fost refuzate de PDL! *
  sursa : http://www.azi.ro/index.php?data=10.03.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=1

  Concluzie :
  – excludem din PSD * acei parlamentari PSD care nu îndeplinesc condiţiile de integritate cerute de Monica Macovei la PDL!… *, dar păstrăm ca de exemplu în teritoriu, panarame care nu doar că sunt degeaba în peisaj însă a căror * activitate * constă doar în : absenţe non stop la videoconferinţele Departamentelor PSD pe motiv de … programare la coafor, nicio implicare, acţiune la nivel local însă… timp berechet de pentru organizări chefuri, prezentări produse cosmetice , unde… în chiar sediul partidului… , ameninţări câtu-i ziulica * ori îmi faceţi pohtele, ori plec la PDL că mă curtează * ( nu minte, numai că e tumna invers cu curtatul curţii… aia e ! ), presiuni pe toate căile cu intenţia clară de-a schimba structura departamentelor PSD din teritoriu, adicătelea – aut specialiştii, vreau pretenii mei şi numai ei, c-aşa vreau io, nah – , nu servim pichetări, mitinguri, deplasări la CN al PSD, nu servim întîlniri zonale… că n-avem chef, punct… – CRITERII DE SELECŢIE ŞI PROMOVARE IZBITOR DE ASEMĂNĂTOARE CU ALE…. PDL !! ( să-mi fie iertat, dar…. se impune doar un : bleah…! )

  – * Marko Bela – „cel mai mare om politic din bazinul carpatic“, cum îl caracteriza succesorul său la şefia UDMR, Kelemen Hunor – se mândrea în faţa colegilor săi cu Legea învăţământului, menţionând că „o astfel de lege pentru maghiari, nu există niciunde în zonă“ (aviz amatorilor de comparaţii). * ( O Ştireanu ) – CORECT !

  – personal, nu doar m-a întristat excluderea lui Ion Toma, ci… M-A DEZGUSTAT!

  la fel de dezgustătoare e insistenţa unora de-a juca Periniţa fluturând batistuţa naintea toarăşilor iudemerei cu de-a sila….
  ŞI d-aia se subţiază electoratul nostru, ŞI pe motive de love cu iudemereii, love cu pedelacheii, numai cu AI NOŞTRI, cu cei care trag greul şi nu bat palma cu PDL şi nu fac sluş la poarta iudemereilor şi-şi fac treaba, cu ei ne răfuim, că deh… dacă ne mere şi nima-n lume * nu * constată…. încotro…. :(

 6. România sfâşiată | Gabriela Savitsky Says:

  […] rană sângerândă. În bâlbâiala generală din capitală din acele zile, dacă n-am fi avut un Ion Iliescu şi dacă el n-ar fi avut capacitatea de a media între toţi polii de putere care se înfiripau […]

 7. Victor Says:

  emigrantul, pentru diferenta de 245 milioane Euro s-a emis de catre cumparator o factura bazata pe contracte “fantoma”.

 8. Infinit « Rinder Razvan Catalin Says:

  […] nu aveam somn si ma chinuia si caldura, stateam si eu linistit si priveam splendoarea covorului de stele care imi inundau ochii. Vedeam clar Carul Mare, Calea Lactee. Pe strada nu trecea nicio masina si […]

 9. Gabriela Savitsky Says:

  emigrantul,

  Am răsuflat uşurată. Încă unul care se pricepe la tehnică şi la contracte comerciale. Suntem salvaţi.

 10. Gabriela Savitsky Says:

  Generatoarele de care facem vorbire sunt noi. Se află în conservare – dacă ştii ce e aia. Înafară de probe, nu au funcţionat – funcţionarea implică uzură.
  Poţi să-ţi dai cu părerea în continuare, ai grijă ce faci cu briciul.

  • emigrantul Says:

   Savitsky,
   Cind vei veni cu niste preturi concrete ale unor generatoare echivalente ca putere cu cele produse de UCMR dar vindute de alti producatori si care sa se apropie de 250 milioane euro pentru o putere totala de 40 – 50 MW atunci vei avea credibilitate.
   Pina la momentul respectiv nu faci altceva decit literatura in necunostiinta de cauza.

   Un Airbus A320 avion de peste 300 locuri costa in jur de 85 milioane dolari. Cu 250 milioane Euro iti cumperi patru A320. Cu alte cuvinte UCMR a vindut niste generatoare diesel de 16000 CP la pretul de un A320 nou nout fiecare. Numai comparatia asta ar fi trebuit sa-ti dea de gindit inainte de a te apuca sa faci investigatii in uzina.

 11. Marcus Says:

  Un Oscar Pentru Domnul Lazaroiu Si Moartea Sa

  Dupa moda reinventarii cultului personalitatii, iata ca “toti oamenii presedintelui” reinventeaza si moda “eroului muncii socialiste”, fiind marcati profund de nostalgiile amintirilor apusei si damnatei ere, incheiata in fata unui pluton de executie la Targoviste. Astfel, produsul cotrocenist “3 in 1″, Fratii Grimm si Petre Ispirescu la pret de “2 in 1″, Ion Creanga si Andersen, musiu Sebastian Lazaroiu, cel care, pe model de Matrix Reloaded, a reincarcat cu valente politice personajele basmelor si povestilor copilariilor noastre, transformandu-le in instrumente basiste de lupta antipopulara, si-a adus aminte de eroii copilariei sale, alde Vasile Roaita si Filimon Sarbu, si a pus-o de o innobilare comunista a piticului atomic din fruntea guvernului Basescu, atribuindu-i fapte si calitati de erou stahanovist, heirupist si atat de altruist incat a preferat sa-si sacrifice propria devenire politica in favoarea satifacerii interesului general.
  Domnul Lazaroiu, dupa mai bine de doi ani de guvernare haotica, imbecila, devastatoare pentru economie si populatia acestei tarisoare, ne imbraca faptele de umilinta si slugarnicie totala ale Bocului cel Mic si Fara Minte fata de stapanul cel Chiomb si Dictator, in poleiala aurita a cadoului de Craciun si ni-l prezinta pe acesta drept noul tip de Erou al Muncii Capitaliste, gata de sacrficiul suprem pentru binele si prosperitatea supusilor.
  Ceea ce a uitat stimbalilul, atunci cand a luat in calcul de tipar pentru acest nou tip de erou vechile sabloane comuniste de eroi ai muncii socialiste sau ai luptei in ilegalitate a comunistilor impotriva hidrei burghezo-mosieresti, este faptul ca, dupa ce si-au pus copiii sa invete in scoli despre faptele de vitejie ale eroului comunist Vasile Roaita, comunistii ajunsi la Putere, in urma unor cercetari mai aprofundate au ajuns la concluzia ca de fapt Vasile Roaita era informator al politiei burghezo-mosieresti si a tras sirena de coada pentru a anunta politia, nicidecum pentru a mobiliza muncitorii la lupta dreapta fara piedica impotriva sistemului ticalosit.
  In ceea ce priveste eroii muncii socialiste, daca se face ca a uitat cum ajungeau acestia eroi, imi voi pemite sa-i aduc eu aminte printr-un exemplu cat se poate de autentic si verificabil.
  In judetul Constanta se afla comuna Cobadin, unde presedinte de CAP, o lunga perioada de timp (anii 60-80), a fost un roman de etnie tatara Sabri Emurla. Acesta, in urma productiilor record de cereale date de hectarul cobadinean, a primit mai multe stelute aurite, fiind declarat ani la rand Erou al Muncii Socialiste. Asta pana intr-o zi in care inginerul agronom al CAP-ului, aflat in conflct cu Sabri, a terminat de masurat pe bune suprafata de teren arabil, proprietate a CAP-ului respectiv. Cu aceasta ocazie s-a descoperit ca productiile minune de cereale date de hectarul din acea zona n-aveau nimic de-a face cu eroismul presedintelui de CAP, ci cu o masuratoare aiurea a suprafetei agricole, care in realitate era cu mult mai mare decat cea declarata.
  Ei bine domnul Lazaroiu, cand ni-l prezinta pe Boc in cizme de erou, nu ia in calcul statisticile oficiale in care ne este prezentata cresterea ingrijoratoare a mortalitatii la romani odata cu masurile letale dictate de la Cotroceni si puse in practica de pitcul atomic si nici faptul ca romanii au ajuns sa cumpere legumele la bucata si benzina, nu la pompa, ci la pipeta datorita preturilor de-a dreptul prohibitive scapate total de sub control datorita incompetentei guvernului in care Boc calareste calul eroului de poveste. Prin falsificarea aproape zilnica a realitatii crunte prin care o traim si prin anuntarea triumfalista a unor cifre care chipurile ar atesta iesirea tarii din criza, Bocul nu este nimic altceva decat “sabriul” restauratiei ceausisto-basiste.
  Asa ca, nu ca pana acum, prin declaratiile sale domnul Lazaroiu ar fi fost de fala sau macar de ascultat dar acum, cu aceasta ultima nostimada de a-l sui pe Boc pe piedestal de erou national, cand singura “calitate” a acestuia consta in “da, sefu, am inteles, sa traiti, se executa!”, respectivul consilier pupinbasist si-a semnat cu manuta lui certificatul de deces al credibilitatii, iar romanii au asistat live la Moartea Domnului Lazaroiu odata cu esecul instituirii titlului de Erou al Muncii Capitaliste.

 12. Paul Octavian Grigoraş Says:

  Ascultă cântecul păsărilor din copaci!

  florile cum se scutură în vânt!

  inima plăpândă cum bate în tine!

  poate fi pentru ultima oară.

  http://suntviu.wordpress.com/

 13. Sibilla Says:

  Monumentele hoţiei şi şpăgii: Manual de mâncat fonduri europene – Caraş-Severino
  http://sfinx777.wordpress.com/2011/03/11/monumentele-hotiei-si-spagii-manual-de-mancat-fonduri-europene-caras-severino/

 14. Viorel Grecu Says:

  interesant articol !

 15. Viorel Grecu Says:

  PSD-ul este viitorul

 16. Codul muncii genereaza “harmalaie” la Congresul PDL Constanta. 200 de sindicalisti ai protestat fara incidente timp de o ora si jumatate. Cine sa mai inteleaga ce se intampla? « Rinder Razvan Catalin Says:

  […] iar dupa discutiile la modul general cu patronul, la un moment dat nu stiu cum a venit vorba, dar mi-a zis cu o oarecare unda de repros, ca prevederile noului cod al muncii nu ii mai dau lui, ca patron niciun fel de […]

 17. Viorel Grecu Says:

  multa sanatate domnule Iliescu !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: