MULTUMESC, “JURNALUL NATIONAL”

Articol publicat la 3 martie 2011 in “Jurnalul National”
 
ASTAZI E ZIUA TA : Ion Iliescu
 
Ion Iliescu, omul care a marcat istoria României în ultimii 20 de ani, îm­pli­neşte astăzi 81 de ani. La mulţi ani!
Foto: Dragoş Stoica / Jurnalul Naţional“Nu voi înceta să mă bat pentru dreptate în societatea românească”
“Am fost mereu, se ştie, un om activ. Continuu să scriu, să citesc, să mă întâlnesc cu oamenii, să stau de vorbă cu cei care îmi cer sfatul. Nu sunt în vacanţă, deşi am decis să mă implic mai puţin în activitatea politică directă, de zi cu zi. Nu pentru că mă îndepărtez de politică, ci pentru că întotdeauna am fost şi altceva, nu doar om politic. Şi vine o vreme când acel altceva trece înaintea politicii.

Văd că mulţi români, mai ales cei tineri şi foarte tineri, trăiesc ca pe o dramă faptul că s-au născut aici. Este o criză identitară, care poate ar trece repede, dacă nu ar exista un factor agravant: îngustarea orizontului de aşteptare. Eu, şi cei din generaţia mea, n-am considerat niciodată că a fost o neşansă că ne-am născut aici. Ba, mai mult, imediat după război fiind, credeam sincer că misiunea noastră este să reconstruim ţara, să schimbăm în bine viaţa oamenilor, să facem ceva pentru România.

Revolta tinerilor (şi eu am fost un revoltat în tinereţe) e întotdeauna de înţeles, chiar şi atunci când manifestările pot şoca. Important este să înţelegem ce vor să ne spună şi să le oferim o şansă. Ideea că se descurcă singuri, că aşa e în capitalism sau în societăţile post-industriale, e falsă. Progresul este operă colectivă, doar supravieţuirea e pe cont propriu.

Revolta asta împotriva “Ro­mâ­niei”, şi a tinerilor, şi a mai puţin ti­nerilor, este şi rodul unei neîn­ţelegeri. Facem mereu confuzia între România, ca stat, şi clasa ei politică, care ar trebui să gestioneze statul. O clasă politică poate fi schimbată, cu pu­terea votului, statul este peren. Sau ar trebui să fie. România este o ţară frumoasă, care are suficiente resurse, inclusiv de inteligenţă, pentru a putea oferi cetăţenilor ei un trai decent.

Cu toţii ne-am dori să trăim mai bine, şi nu peste cinci sau zece ani, ci acum. Din păcate, condiţiile obiective ne îndeamnă la prudenţă. Pagubele făcute de modul în care a fost gestionată economia în ultimii doi ani vor fi greu de recuperat. Tocmai de aceea sunt de apreciat aceia care, în loc să aştepte ca actuala putere să se prăbuşească definitiv sub povara incompetenţei ei dovedite, se strădu­iesc să determine o schimbare, astfel încât dorita relansare să înceapă mai devreme. De aceea ezit, când sunt întrebat cum aş caracteriza actuala guvernare, între diletantism şi ires­ponsabilitate.

Optzeci şi unu de ani sunt o viaţă de om, trăită din plin. O viaţă cu bune şi mai puţin bune, cu împliniri şi deza­mă­giri. Îmi doresc mai puţine pentru mine, pe măsură ce avansez în vârs­tă. Sănătatea şi puterea de muncă sunt principalele dorinţe, căci mai am proiecte încă nefinalizate pe masa de lucru.

Cea mai mare satisfacţie pentru mine vine din sentimentul datoriei împlinite. Vreau să le spun asta acelor români care au început să mă privească altfel de când au înţeles că mi-am îndeplinit mandatele politice cu o responsabilitate care azi, din nefericire, lipseşte. Îmi pare rău că nu am reuşit, în anii în care am fost la putere, să comunic mai bine cu dumneavoastră, cei care nu aţi fost de acord cu mine pe chestiuni de deta­liu, iar acum realizăm cu toţii că eram de acord asupra chestiunilor cu adevărat importante. Este un lucru pe care mi-l reproşez: poate că dacă am fi comunicat mai bine, prezentul ar fi arătat altfel, iar anumite persoane n-ar fi ajuns niciodată să îşi bată joc de valorile democratice şi de elitele naţiunii.

Celor care au fost mereu alături de mine le transmit că nu voi înceta să mă bat pentru drepturile lor şi pentru dreptate în societatea românească.”

Advertisements

22 Responses to “MULTUMESC, “JURNALUL NATIONAL””

 1. Gabriela Savitsky Says:

  Superb. Nu aş putea adăuga nici o virgulă acestei radiografii a României, azi.
  Sunt fericită că sunt contemporan cu dumneavoastră.

 2. mgabim2009 Says:

  La Multi Ani!
  Multa sanatate, fericire si multe realizari. dumneavoastra si familiei.

 3. krudus Says:

  La multi ani cu sanatate, domnule Iliescu !

 4. vioricabuda Says:

  LA MULTI,MULTI , MULTI ANI ,DOMNULE PRESEDINTE!!! ,va dorim din toata inima.

 5. Bogdan Abalasi Says:

  LA MULTI ANI !!! Va doresc multa sanatate, energie si inpiratie.

 6. popalumi Says:

  LA MULTI ANI d-le Iliescu si multa sanatate d-nei Nina!!

 7. exasperat Says:

  La multi ani!

 8. selyboy Says:

  La multi ani domnule Presedinte! Faceti totusi ceva pentru ca sa nu fie intinata memoria col. Trosca, asa e normal si firesc…

 9. vladcelgroaznic Says:

  LA MULTI ANI, SANATATE, PROSPERITATE SI CAPACITATE DE LUPTA!

  Gunoiul PDLprelor trebuie distrus, si facuta o curatenie generala, asa cum prezentau afisele de propaganda sovietice – lumea curatata cei rai de catre tov. Lenin!

  Dupa 21 de ani de la Revolutie, singura radiografie lucida si fundamentata stiintific a societatii romanesti, oferind totodata si cai de actiune pe viitor, ramane cea facuta de Ion Iliescu.

 10. ioanastefan Says:

  La multi ani, domnule presedinte! Sa fiti sanatos si sa aveti putere de munca, in continuare! M-am bucurat sa vad cati oameni va iubesc! La multi ani!

 11. c7878 Says:

  La multi ani , domnule Iliescu !
  Sa fiti sanatos si sa va bucurati de fiecare clipa .

  De-ar fi posibil , v-as darui timp …

  Cu stima ,
  [url=http://www.c-rusu.blogspot.com/]Constantin Rusu[/url]

 12. c7878 Says:

  La multi ani , DOMNULE Iliescu !
  Sa fiti sanatos si sa va bucurati de fiecare clipa .

  De-ar fi posibil , v-as darui timp …

  Cu stima ,
  Constantin Rusu
  c-rusu.blogspot[.]com

 13. cristyn1973 Says:

  LA MULTI ANI domnule Presedinte!
  Multa sanatate si putere de munca.
  Va doresc viata lunga.
  Sa dea Dumnezeu sa traiti multi ani si sa ne ajutati prin sfaturile dumneavoastra sa trecem cu bine peste criza care se pare ca si-a facut culcus la noi de ceva vreme si nu mai vrea sa plece.
  Numai bine!

 14. oliviacomsa Says:

  La multi ani!
  In praguri de vreme, la ceas de destin, va doresc numai bine, sanatate, bucurii, vremuri bune si oameni buni alaturi.

 15. Sibilla Says:

  La Mulţi Ani , cu sănătate şi putere de muncă Echilibrului nostru !!!

 16. Larisa Says:

  La multi ani!

 17. Theodora Says:

  LA MULTI ANI DOAMNEI ILIESCU!

 18. Marcus Says:

  Nimic Nou Pe Frontu’ Romanesc!

  Zilele acestea televiziunile ne ofera un ghiveci portocaliu in care au folosit ca ingrediente coruptie, minciuni guvernamentale, prostie monumentala la fel de guvernamentala, pretul cerut de unguri pentru complicitate la genocidul national practicat de guvern, discursuri triumfaliste ale Elenei ot Plescoi, programul cuprins in protocolul guvernamental semnat de ungurime cu portocaliii si cu izmenarii tradatori ai lui Oprea, program pe literele alfabetului, care dupa performanta guvernului de pana acum poate fi comparat cu romanul Agathei Cristie, Criminalul ABC, si foarte multa, dar foarte multa tacere prezidentiala fata de acuzatiile de coruptie aduse din toate partile numitului Sorin Blejnar, sef al ANAF-ului, cu trimitere directa la folosirea banilor proveniti din spagi pentru campaniile electorale portocaliii, in frunte cu cea prezidentiala.
  Dar sa le iau pe rand.
  In primul rand se pare ca in thrillerul de succes cu spaga din vami, lucrurile au cam scapat putintel de sub control si nu s-au oprit, cum si-a dorit chiombila, la nivelul lucratorilor vamali si al polititistilor de frontiera si la sacrificarea sefului vamilor ci merg mai departe, cel putin pana la nivelul sefului ANAF, care-i aratat cu degetul si pentru o spaga de nici mai mult, nici mai putin decat un milion opt sute de mii de Euro. Am scris ca pe mandatele postale in litere, pentru a se intelege ca este vorba de aproape doua milioane de Euro. Ori este clar ca domnul sef de la ANAF nu si-a insusit singurel acesti bani cat si alte purcoaie provenite din contrabanda cu motorina sau alte celea netaxate vamal, motiv pentru care are destul tupeu sa-i santajeze pe Boc şi Basescu cu “pac la Rasboiu” si sa ramana linistit in functie.
  La capitolul minciuni guvernamentale este suficient sa-l citam pe Boc care, ori de cate ori are ocazia sa vorbeasca cu public, sau sa se autoinvite la TVR 1, pune placa cu iesitul Romaniei din criza si rolul partidului portocaliu in acest succes imens, in conditiile in care pretul kilogramului de cartofi a ajuns sa concureze cu cel al unciei de aur, iar romanii au inceput sa faca cereri de a fi eutanasiati pe motiv de lipsa venituri ca urmare a faptului ca dupa ce au fost dati afara de la munca nu-i mai angajeaza nici dracu. Tot la acest capitol se inscrie cu succes si coana Leana cu turismu’, care pe langa iesirea Romaniei din criza interpreteaza la flautul prezidential si aria “succesurilor” din turism care chipurile a fost relansat cu mare castig datorita unei frunzulite. Probabil ca atunci cand face asemenea afirmatii adulterina are in vedere turismul practicat de ea, pe ban public, atat in tara cat si in strainatate, ocazie cu care mai taie si panglici, bea tuica si mananca traditionala pita de intampinare a oaspetilor. Din acest punct de vedere stam bine la capitolul turism. In rest, pas!
  Cu ungurimea, exact cum anticipam, flacaii isi impun fara niciun fel de jena sau retinere pretentiile de revizuire a legii electorale in sensul scaderii pragului electoral, astfel incat sa ne trezim cu doua formatiuni etnice in Parlamentul Romaniei, iar la nivel local sa avem consilieri unguri si in localitatile in care avem doar o familie de maghiari. Daca la asta adaugam si amintirea data de aroma Regiunii Mures Autonome Maghiare prin perspectiva planului lor cu bataie lunga, ne-am lamurit in ceea cepriveste cat il costa pe Basescu, dar mai ales pe romani, prezenta ungurimii in sustinerea Solutiei Finale pentru poporul roman.
  Auzindu-l pe Boc citindu-ne pe literele alfabetului programul de distrugere a Romaniei si avand in vedere performantele acestuia de pana acum in ceea ce priveste cresterea mortalitatii naturale, a ratei sinuciderilor si mai nou a aparitiei cererilor de eutanasiere, gandul m-a dus automat la o analogie cu un roman celebru al Agathei Christie, in care criminalul isi alegea victimele in ordine alfabetica. Ori timp mai are Bocu si imbecilii lui sa ajunga la litera Z, cu punerea pe butuci a tarii.
  Am lasat la urma prostia care-i caracterizeaza pe membrii guvernului Basescu deoarece ea reprezinta o exceptie si indferent de ce s-a intamplat in acesti douazeci de ani (si s-au intamplat destule de am ajuns in halul in care suntem astazi), totusi niciun guvern postdecembrist nu a cuantificat atata prostie pe cap de ministru ca acest guvern de zombi.
  Cand l-am auzit pe alde ministru Muncii, care aduce la mecla cu detinutul model, cum incurca borcanul Caritasului cu dreptul cetateanului care o viata de munca isi plateste dreptul la o pensie decenta, pur si simplu mi s-a intors stomacul pe dos.
  Basescule, pe tine deocamdata nu are cine sa te schimbe pentru dobitoceniile debitate, dar tu ai puterea sa schimbi acesti trepanati care pur si simplu duc in derizoriu notiunea de guvernare prin prostia public afisata, sau macar da-le ordin sa taca dracului din gura cand se adreseaza cu vorbe populatiei.
  Si peste toate astea si altele mai mici, dar la fel de nefacubile, ce pot fi tinute in carca termitelor portocaliii, troneaza imperial tacerea prezidentiala dupa ce multiubitului cu ceva timp in urma gura nu-i mai tacea, iarba nu-i mai placea si calarea in consecinta pe toata lumea cu indicatii pretioase si discursuri la concurenta cu minciunile lui Boc si ale Udroaicei, de ne adusese in pragul ospiciului fezandati si buni de internare.
  Si chiombu ne-a invatat ca tacerile lui nu sunt de bun augur, dupa astfel de pauze, ne trezim cu anunturi de amputari pensii, salarii sau cu alte tampenii care-i trec prin tartacuta si aduc populatia la limita suportabilului.
  Asa ca sa ne rugam lui Dmnezeu sa iasa din Silentio Stampa cat mai curand, ca altfel jar mancam.

 19. ellasarya Says:

  La mulți ani, domnule președinte! Viață lungă și plină de satisfacții!

 20. dlnimeni Says:

  Domnule Iliescu, La Multi Ani!

 21. fragmentariumpolitic Says:

  La cei 81 de ani, Ion Iliescu isi priveste viata cu constiinta datoriei implinite. Mediul politic ostil in care a evoluat nu l-a impiedicat sa se impotriveasca cu sagacitate abaterilor de la normalitate si echilibru. Faptul ca sursele ostilitatii cu care s-a confruntat au venit din monopartidism, dar, paradoxal sau nu, si din pluralism, arata ca democratia este un lucru pentru care trebuie sa te bati zi de zi, precum in viata reala, unde nimic nu garanteaza nimic. Aceasta este una din marile sale lectii de viata pe care o impartaseste celor tineri cu o luciditate olimpiana. Cei care au crezut in el si l-au urmat au facut-o tocmai pentru simtul sau ascutit pentru dreptate sociala.
  Privindu-i magnetismul personal si sfatosenia politica din preajma aniversarii zilei de nastere, mi-am amintit de povestea despre funia de nisip pe care dusmanii o cereau, sub amenintarea razboiului, tinerilor conducatori ai unei cetati, pretextand ca o imprumutasera predecesorilor varstnici ai acestora, dupa ce aflasera ca fii, din lacomie pentru putere, isi suprimasera, fizic, parintii. Pana la urma cetatea avea sa fie salvata tot de un senior, ascuns de fiul sau, care, prin replica data i-a convins pe adversari ca experienta nu murise cu totul, din moment ce siretlicul le-a fost descoperit. Daca in literatura politologica occidentala (Vladimir Tismaneanu et alii) se spune, pe drept cuvant, ca Mihail Sergheevici Gorbaciov, care a implinit in aceste zile 80 de ani, este groparul totalitarismului stangist din Europa, despre Ion Iliescu se poate afirma, cu aceeasi certitudine, ca este parintele democratiei din Romania. La multi ani, Ion Iliescu!

 22. maliciouspumpkin Says:

  Intradevar se face o confuzie majora intre Romania ca stat si puterea politica. Avem tendinta sa sacralizam vestul, desi sunt multe lucruri care nu merg nici acolo. Eu locuiesc in Franta si studiez dreptul aici. Este incredibil cat de prost e scrisa constituta in Franta. Dreptul de dizolvare a camerei deputatiilor acordat presedintelui. Fiind o putere propie si mai rau discretionara. Plus si la nivelul legilor, degeaba ne plangem mereu, exista legi si mai stupide aici. Problema in Romania este mentalitatea oamenilor. Nu cred ca e doar clasa politica de vina ci si mentalitatea multora dintre noi. Pe principiu “merge asa”, “asa-s romanii” si alte variatiuni pe tema asta. Eu cred in tara mea si mi-am promis ca dupa ce-mi termin studiile macar o sa incerc chiar daca poate nu voi reusi, sa schimb Romania. E dureros sa stai in strainate si sa auzi vesnicele intrebari : “tiganii sunt romani?”,”sunteti latini???cum nu sunteti slavi”..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: