EXPUNERE LA REUNIUNEA C.N. PSD

5 FEBRUARIE 2011

Dragi prieteni,

Doresc să vă supun atenţiei, succint, câteva gânduri legate de tema reuniunii noastre. Caracteristic pentru evoluţia situaţiei generale din ţară, în ultimii ani, este deteriorarea accentuată a funcţionării democraţiei şi a statului de drept. De aceea, astăzi, în România, a devenit de stringentă actualitatea apărarea şi promovarea democraţiei. Suntem un partid de stânga şi, pentru noi, democraţia este, alături de egalitatea de şanse şi justiţia socială, o valoare fundamentală.

S-a evocat, în cursul reuniunii, cazul colegului nostru, Constantin Nicolescu. El este un episod caracteristic al derapajelor antidemocratice ale actualei puteri.

În acest context, tema principală a reuniunii Consiliului nostru Naţional – aprobarea alianţei cu PNL şi PC (reunite în ACD) şi a constituirii Uniunii Social-Liberale – răspunde tocmai obiectivului enunţat. Este vorba de o decizie eminamente politică. Promovarea acestei alianţe trece dincolo de interesele electorale, şi ele legitime, ale partidelor noastre. Ea răspunde unei nevoi de interes naţional: crearea unei alternative reale, solide, credibile, la actuala putere – o putere diletantă, lipsită de interes real pentru binele public.

Eu văd, de asemenea, în această structură politică, o pavăză a libertăţii, a libertăţilor cucerite în decembrie 1989 şi un instrument al consolidării democratiei şi statului de drept, edificate ca urmare a Revoluţiei din Decembrie.

Simţim cu toţii ce înseamnă guvernarea Băsescu-Boc, care sunt costurile ei politice, economice şi mai ales sociale. Suntem conştienţi ce ar însemna ca ea să se perpetueze. De aceea, raţiunea ne-a ajutat să trecem peste deosebirile doctrinare dintre noi şi partenerii noştri, pentru a construi un nou proiect de viitor pentru România. Ca să ajungem aici, fiecare dintre părţi a făcut o serie de concesii, care nu aduc, însă, atingere identităţii lor ideologice.

Dacă vreţi, este o evoluţie către centru a acestei construcţii politice, care oferă stabilitate şi predictibilitate sistemului politic, ca şi continuitate unor politici de interes naţional.

Nici stânga, nici dreapta nu pot oferi cetăţenilor o viaţă mai bună, servicii publice de calitate, dacă nu fac economia naţională să funcţioneze eficient. Iar în materie de politici economice, nu există decât politici bune sau proaste, indiferent dacă sunt promovate de forţe politice de stânga sau de dreapta.

Ceea ce pune în operă guvernul Băsescu-Boc este un set de politici proaste – atât fiscale, bugetare sau industriale şi agricole – dacă programele sale pot fi considerate “politici”!

În fond, putem avea impozite mai mici şi cu o impozitare progresivă, aşa cum putem avea (şi avem) impozite şi taxe, de fapt mai mari, în sistemul de “cotă unică” (pentru a da doar un exemplu!). De aceea, nu avem de ce să ne blocăm într-o asemenea dispută. Adevărata problemă a României este sistemul fiscal inept – stufos şi instabil, incapabil să aducă banii necesari la buget, să stimuleze munca, investiţiile şi să nu permită evaziunea fiscală. El trebuie schimbat din temelii – cu cota unică sau progresivă – dar să fie echitabil, transparent, stabil, simplu de înţeles şi de gestionat.

Ca şi social-democraţia, şi liberalismul modern are puternice accente sociale. Pentru că o societate modernă nu-şi poate permite “luxul” unei polarizări sociale extreme. Şi nici distrugerea statului social. Numai neiniţiaţii pot confunda statul social cu încurajarea parazitismului social. Liberalii şi social-democraţii se pot întâlni şi pe acest teren, aşa cum se pot întâlni şi pe terenul economic.

Vreau să subliniez un lucru: dincolo de orice alte considerente, coaliţiile se pot destrăma, în politică şi nu numai – nu doar şi nu atât din cauza principiilor – mai bine sau mai nefericit formulate – ci mai ales datorită oamenilor, orgoliilor nemărginite, vanităţii lor. De aceea, este nevoie de reguli clare de funcţionare a coaliţiei şi de mecanisme eficiente de arbitraj. Nu ne serveşte la nimic o alianţă în care toată energia să fie folosită pentru gestionarea conflictelor interne. Actul constitutiv al alianţei, supus aprobării Consiliului nostru Naţional, constituie o bună premisă.

Greul, însă, abia începe pentru această construcţie politică. Ea trebuie să se extindă în teritoriu, să se consolideze, să se facă înţeleasă. Este nevoie de un efort sincer de comunicare şi armonizare din partea ambelor părţi. Faptul că s-a constituit alianţa este de salutat. Dacă îşi va atinge obiectivele, va fi o victorie a raţiunii şi a democraţiei.

Legat de cele de mai sus – câteva cuvinte despre alegerile viitoare. PDL este disperat şi va încerca, pe orice cale, să-şi asigure o prezenţă cât mai semnificativă în  viitorul parlament, în consiliile judeţene şi locale.

Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm într-un mediu electoral pe care PDL şi aliaţii săi (care deţin acum majoritatea în Parlament) vor încerca să-l configureze conform intereselor lor. Nu ştim dacă actuala lege electorală va fi păstrată sau nu, nu ştim nici ce modificări vor considera ei că le vor fi favorabile. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu. De aceea, este necesar ca un grup de jurişti şi oameni cu experienţă din partidele alianţei să studieze atent aceste probleme şi să ofere soluţii legislative alternative, pe de o parte, ca şi soluţii la problemele generate de Legea electorală promovată. Indiferent de formulele adoptate, trebuie gândite căile eficiente pentru a pune stavilă fraudelor electorale.

În ce priveşte candidaţii, formulele adoptate pentru desemnare trebuie să ajute la maximizarea rezultatelor – atât pentru alianţă, cât şi pentru fiecare partid component. Este esenţial să se gândească serios asupra criteriilor de selecţie, pentru a asigura promovarea unor candidaţi credibil, cu şanse reale, depăşind subiectivismele inerente.

În final, al treilea subiect al intervenţiei mele: starea actuală a partidului. Cred că avem cu toţii motive să fim preocupaţi de nevoia unor acţiuni eficiente de creştere a forţei organizatorice şi a influenţei partidului. Înregistrăm efectele unor procese de slăbire a unor organizaţii, începute cu ani în urmă. Nu căutarea vinovaţilor trebuie să ne preocupe acum, ci căutarea de soluţii, care trebuie să rezulte dintr-un efort colectiv al tuturor factorilor de decizie, de la toate nivelurile.

S-a produs, în timp, din cauze diverse, marginalizarea sau îndepărtarea unor oameni cu influenţă, ceea ce a avut ca efect slăbirea organizaţiilor respective. Sunt organizaţii judeţene şi multe locale, care există doar din inerţie. Trebuie depuse eforturi pentru recâştigarea terenului pierdut, pentru refacerea şi consolidarea organizaţiilor mai slabe, pentru ridicarea tonusului politic şi organizatoric al tuturor organizaţiilor. Important este să propulsăm oameni – inclusiv viitori candidaţi pentru alegerile locale şi parlamentare – cu calităţi reale, cu carismă şi priză la cetăţeni.

Să nu ne iluzionăm: alegerile nu se câştigă la televizor, deşi influenţa acestui mijloc de comunicare nu trebuie neglijată. Important este dialogul viu, contactul direct cu cetăţenii, preluarea problemelor lor, gândirea de soluţii adecvate şi sprijinirea rezolvării lor.

PSD a rezistat în timp tuturor şocurilor şi încercărilor, graţie capacităţii sale organizatorice, disciplinei corect înţelese, care nu exclude diversitatea şi schimbul liber de opinii, spiritului de solidaritate şi capacităţii sale de mobilizare. Trebuie să redăm această capacitate tuturor organizaţiilor locale şi celor judeţene.

Urez succes tuturor celor ce militaţi în teritoriu, în mijlocul oamenilor.

Împreună să ne propunem să întronăm în partid un climat de solidaritate, de colegialitate, de comunicare firească, de sprijin şi respect reciproc, de spirit militant, specific unui veritabil partid social-democrat. Este una dintre condiţiile esenţiale ale victoriilor viitoare.

44 Responses to “EXPUNERE LA REUNIUNEA C.N. PSD”

 1. Coincidenţe stranii | Gabriela Savitsky Says:

  […] arătări de grotă. Totuşi. Ştiu că o să-mi atrag antipatia unora dintre zombalăii oranj, dar privindu-l şi ascultându-l pe Ion Iliescu (asta după ce ne-am îngreţoşat, la orele 18, cu agramatismele şi fracturile de logică ale […]

 2. vioricabuda Says:

  Domnule presedinte- Felicitari.
  Ati fost ,sinteti ,si ramineti reperul ,etalonul ,exemplul. Si dupa discursul de la consiliul national,si dupa emisiunea de la realitatea, m-au oprit oameni pe strada si mi-au spus ca sinteti inca de neegalat.Unora le-am spus ca ,regret timpul trecut si neinteles .
  Mult a sanatate , respect si consideratie.

 3. Consiliul Naţional pentru validarea Alianţei ACD – PSD : 5 Februarie 2011-blogging live « Sfinxul Says:

  […] ILIESCU – ECHILIBRU EXPUNERE LA REUNIUNEA C.N. PSDROMANIA […]

 4. Ghost Writer Says:

  dl.iliescu tot respectul.chiar daca limbajul e in mod evident invechit dvs chiar stiti cum merge treaba.de ce cei mai tinerei nu vor sa invete de la dvs.?
  in alta ordine de idei:care sunt sansele unui om normal,fara avere ,in politica romaneasca?poate trece de nivelul lipitului afise?

 5. PSD nu își abandonează oamenii!? « Popateapa's Blog Says:

  […] cadrul Consiliului National, si dl. Iliescu și dl.Ponta și dl Năstase au spus ca PSD nu-și abandonează oamenii. Prietena […]

 6. Marcus Says:

  Internati-l Pe Dement !

  De cand a luat cu japca postul national de televiziune si si-a numit fostii camarazi de la Securitate la conducerea sa, aceasta cazatura umana (dupa cum bine l-a definit un distins si adevarat lider de partid), Basescu Traian, l-a transformat in ceva mult mai nefrecventabil decat era pe vremea ciuruitului, prin apartiile sale si ale slugoiului sau Boc, pe sticla, ori de cate ori i se scoala pe chelie, ocazie cu care romanasii care inca mai au stomac pentru astfel de aparitii pot urmari un show neaos tiganesco-mahalagesc in care singurul lucru pe care nu-l face chiombu este ca nu-si bate preopinentii cu un eventual prunc tinut in brate pe model de “piat-al nostru”. In rest derbedeismul, limbajul suburban, mahalagismul greu de reprodus pentru orice om cu cei sapte ani de acasa, insinuarile de tip Securitate, grobianismul, maralanismul etc. sunt manifestarile tipic basiste cu care acesta isi “”asezoneaza” asa-zisul discurs politic, in fapt o insiruire de invective la adresa adversarilor politici si de minciuni sfruntate destinate mintilor infierbantate de ascultat manele la greu.
  Sincer sa fiu eu nu-l mai ascult de multa vreme pe acest derbedeu, din lipsa de bani pentru procurat medicamente antivomitative, informatiile referitoare la ce cacat a mai mancat pe postul public de televiziune parvenindu-mi de la comentatorii care se ocupa cu disecarea ziselor basiste la ceas de maxima audienta.
  Din cate am inteles, boborenii au avut ieri parte de un “regal” in materie de discurs antiopozitie, in care javra ordinara, pe langa faptul ca a facut spume la gura si a balit microfonul de furie injurand Opozitia, a ajuns cu acuzatiile intr-un punct de fara intoarecere si trimitere urgenta la azilul de nebuni, atunci cand a invinuit medicii pe motiv nu numai de diagnostic fals in cazul d-lui Nicolaescu ci, nici mai mult nici mai putin, decat de operatii trucate pe cord.
  In nebunia si disperarea sa, cazatura a depasit de mult orice limita a bunului simt, dar ca presedinte al unei tari cu pretentii europene sa scoti asemene excremente pe gura este prea mult de suportat, cred eu, chiar si pentru talibanii basiti..
  Fara niciun fel de gluma ar trebui gasita o metoda legala prin care acest dement sa fie internat la balamuc,deoarece omu’ este dus rau de tot cu sorcova. Stiu ca nebunia nu este contagioasa, dar in perspectiva a inca patru ani de zile sub presedentia nebunului, avem toate sansele sa ne imbolnavim si noi cu capu’, dar sa ne imbolnavim rau de tot, siliti fiind sa-i urmarim prestatiile “live” pe postul national de televiziune.
  Si unde mai pui ca acest post este platit chiar de noi ??!!
  Nota: “piat-al nostru” defineste Piata Chiliei din Constanta, locatie populata (cu tot ce decurge din acest lucru) de tiganime.

 7. USL – favorită in sondaje! | Pensiuneaedenjibou's Blog Says:

  […] EXPUNERE LA REUNIUNEA C.N. PSD […]

 8. Marcus Says:

  Dom’Nica, Iesi Dom’le Pe Sticla Si Da Tot Din Matale!

  Ce e a lu’ chiombu, e a lu’ chiombu’, trebuie s-o recunoastem! Cu ultimul scenariu de filme cu prosti si pentru prosti a reusit sa bage dracii in vuvuzelele deontoloage, care se dau de ceasul mortii sa descopere alde pioni, cai, nebuni, ture, regine si regi care s-au dedat la borcanul cu miere al spagilor din vamile din Romania. Si asta in timp ce purtatorul de vorbe, argatul de serviciu a lu’ chiombila, Boc Cel Mic Si Fara Minte, a iesit imediat dupa stapan pe posturile tv sa ne anunte triumfalist ca lupta cu coruptia din vami a fost un succes memorabil si total al partidului de guveramant, care dintr-o lovitura a rezolvat ce n-au rezolvat altii in ani buni de zile. In concluzie, ca sa citam un mare ganditor nemtean, pe numele lui Soric: “case closed, oameni buni!”, nu va mai dati cu presupusu’, oamenii rai si iute primitori de spaga au fost retinuti de politia politica a chiombului si cu asta basta!
  Totusi, in toata aceasta vanzoleala care ne tine cu sufletul la gura de cateva zile, mai ceva decat mult indragitul serial cu “Tom si Jerry”, absolut toti comentatorii au ratat o intrebare de bun simt si anume de ce actiunea autoritatilor a fost indreptata numai impotriva “coruptilor” din vami, nu si impotriva contrabandistilor propriu-zisi? In afara de ceva miscare pe la Pitesti, n-am auzit de niciun mare contrabandist retinut sau cine stie ce captura impresionanta de marfa. Ori, in opinia mea, beneficiarul principal al acestui trafic, regele lu’ peste prajit de pe tabla de sah a jurnalistilor, nimeni altul decat iubitul nostru prezidel, in toata aceasta megacontrabanda a supt si de la mama si de la tata. De la mama, pe filiera Blaga, si-a asigurat banii pentru campanie din spaga luata din vami, iar de la tata, in mod direct de la contrabandisti pentru a-si rotunji foloasele personale.
  Fara niciun fel de gluma, stiu din sursa sigura (un amic belgian care contribuie la asigurarea securitatii si a pazei personale cand se afla la Bruxelles) faptul ca dragul si stimatul nostru presedinte, dupa ce reuseste sa ne faca de cacat cu prezenta sa la diferite formuri, summit-uri etc. europene, in timp ce alti insotitori de-ai lui in astfel de deplasari se duc la cumparaturi, curve sau aiurea in tramvai prin Bruxelles, el are de fiecare data drum la vreo trei banci belgiene, aceleasi mereu. Ori, din cate stie tot romanul, noi am fost indatorati pe viata de el la FMI si la alte orgaisme financiar bancare internationale, in niciun caz la trei banci obscure din Bruxelles. Si atunci se naste intrebarea fireasca: ce cauta un om, care din salariul modest de 1.100 de Euro pe care il ia ca presedinte al Romaniei si din care nici sa se imbrace cat de cat ca lumea nu reuseste, deci ce cauta acel om la bancile belgiene?
  Pana sa aflam raspunsul la aceasta intrebare si la cea legata de unde sunt marii contrabandisti de tigari (fie vorba intre noi, este imposibil ca ofiterii sub acoperire care i-au urmarit pe vamesi sa nu fi aflat si de la cine luau acestia spaga) ramane sa concluzionam faptul ca lui chiombila nu prea i-a iesit scenariul cu compromiterea totala a lui Blaga si nici n-a mai reusit de niciun fel sa fraiereasca puletele cu drept de vot cu asa-zisa lupta anticoruptie in care este angajat cu trup si suflet.
  In ceea ce priveste cine este persoana politica cea mai importanta din spatele acestei afaceri, cu riscul de a ma repeta, revin la declaratiile d-lui Nica, date imediat dupa demiterea sa de la Ministerul de Interne si in care spunea cu subiect si predicat, sustinut chiar de cifre, catre cine sunt dirijati o parte din banii luati din spaga din vami. Ar fi culmea, zic eu, sa asteptam sa iasa Blaga pe sticla si sa ne povesteasca cat a costat materialul electoral din campaniile de anul trecut si sa ne indice sursa si modul in care acea abundenta de promovare de candidati portocaliii in frunte cu chiombu’ a fost platita.
  In schimb d-l Nica ar putea s-o faca. Chiar asa, de ce nu ieşi dom’le, spre linistirea vuvuzelelor sa spui poporenilor si acum, ceea ce ai spus acum un an si ceva in legatura cu cele ce vedem ca se intampla in aceste zile? Si poate ne spui si cine sunt capii acestor retele de contrabanda cu tigari, ca anul trecut pareai bine informat si la zi cu subiectul in dezbatere. Ca doar n-ai fost ministru de interne degeaba!

 9. fragmentariumpolitic Says:

  PDL, coruptia si coada de soparla

  de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Truism politic

  In maniera-i inconfundabila, marcate de subtilitate si ironie fina, liderul social-democrat Adrian Nastase releva inconsistenta “vointei politice” pe care PDL incearca, exclusivist si ditirambic, sa si-o asume in “lupta cu coruptia” (http://nastase.wordpress.com/2011/02/10/vointa-politica/). Vointa politica?! Sapte ani batuti pe muchie baietii astia au tinut-o tot intr-o petrecere, iar acum cand, cu USL in coasta, simt ca vine nota de plata incearca sa o stearga englezeste, aplicand strategia “Coada de soparla”! Cei care au incercat vreodata sa prinda o soparla si au ramas cu coada acesteia in mana stiu despre ce vorbesc: reptila se salveaza sacrificandu-si coada! Daca din coada acestui dragon portocaliu al coruptiei va face sau nu parte si deputatul PDL Dan Pasat, ramane sa vedem, dar mai important va fi ca ne vom da seama de dimensiunile si conexiunile politice ale acestui flagel care macina Romania…

 10. fragmentariumpolitic Says:

  Armata, necunoscuta revolutiei egiptene

  de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/International

  In contextul exploziv din Egipt, refuzul lui Hosni Mubarak de a demisiona, facut cunoscut ieri noapte, va reprezenta, fara indoiala, un moment de declic al revolutiei egiptene.

  Accentele paternaliste si pe alocuri chiar patetice ale discursului lui Mubarak au fost intampinate cu furie de catre protestatari, care i-au strigat: “Pleaca, noi nu plecam!”, in timp ce agitau pantofi, care in cultura musulmana sunt un simbol al insultei extreme. Astfel de scene au indicat limpede disolutia totala a autoritatii regimului, pentru care nu mai exista cale de intoarcere sau jumatati de masura, fiind practic un cadavru politic.

  Strategia prezidentiala a promisiunilor si transferului unor prerogative catre vicepresedintele Omar Suleiman nu a functionat. Resaparea mesajului de tip autoritarist si nationalist, cu care Mubarak s-a mentinut treizeci de ani la putere, nu a mai dat rezultatele scontate, deoarece a venit de pe o pozitie devenita ilegitima, in urma tentativelor de represiune a revoltelor populare, semanand pana la identificare cu cea a unui ins care se agata in extremis de putere, desi aceasta nu-i mai apartine.

  Reactia sociala a fost una foarte virulenta si hotarata, a unor oameni care-si revendica libertatea si nimic mai mult, desfasurate intr-un registru absolut laic. S-a vazut clar ca mesajele antiamericane si islamiste, de care s-a tot facut caz, nu au nicio acoperire in cele protestatare, care au tinte exclusiv social-politice. Ori acest lucru arata ca pericolele unui stat islamist si ale unor dezechilibre geopolitice nu au o baza reala, fiind mult supraevaluate. In contextul actual, Fratia Musulmana nu este preponderenta, neavand nici pe departe influenta cu care a fost creditata.

  Singura primejdie cu adevarat serioasa pentru laicitatea revolutiei ar putea veni din prelungirea si radicalizarea protestelor sociale, ca urmare a cramponarii irationale de putere a regimului Mubarak, ceea ce ar oferi conditii propice insinuarii si proliferarii mesajului de tip islamist.

  In aceste momente critice, in care pandesc haosul si confuzia, toate privirile se indreapta catre Armata, careia Mohamed ElBaradei, principalul reprezentant al Opozitiei, ii cere sa salveze tara, iar protestatarii ii cer sa aleaga intre regim si popor. Raspunsul la intrebarea care va fi reactia militarilor in noua situatie creata de refuzul lui Mubarak de a demisiona va fi in acelasi timp si unul privind soarta revolutiei.

 11. Ovidiu Says:

  MUBARAK A DEMISIONAT DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL EGIPTULUI CAIRO E ÎN SĂRBĂTOARE! VIVA !!!! Wael Ghonim, figură puternică a revoluţiei din Egipt, a scris pe Twitter: “Adevăraţii eroi sunt tinerii egipteni din piaţa Tahrir şi restul Egiptului”.

 12. Just a partisan Says:

  Daca ne referim la orgolii, acestea sunt peste to PSD PDL PNL, lectia pe care omul trebuie sa o invete este diminuarea orgoliului, incercarea de a accepta si punctul de vedere a celuilalt. Suntem in continuare victime ale unei matrice dominate doar de setea de putere.
  http://www.progresspartisan.wordpress.com

 13. fragmentariumpolitic Says:

  Acvilonul nu bate din vest

  de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Opinie

  Nici nu stiu ce sa mai cred de cand cu modificarile astea geoclimatice. Vantul rece si violent de miazanoapte, denumit si crivat ori acvilon, a inceput sa bata dinspre vest. Cel putin asa simt cand citesc editorialele viforoase despre Romania ale britanicului Tom Gallagher, care par ostile oricarei schimbari a situatiei de ruina si saracie in care ne-a adus regimul portocaliu (probabil in aceasta stare gasim si explicatia sensului popular al crivatului, de „traista-goala”!).

  In povestea „Nastase tanjeste dupa vremurile de odinioara” (RL, 7 februarie), insailata cu o fantezie care l-ar face invidios pe Harry Potter, vrajitorul din seria de romane fantastice ale lui J.W.Rowling, Tom Gallagher pune in carca PSD toate pacatele Puterii, ca si cand combaterea institutionala a crimei organizate, coruptiei din vami si politizarii justitiei ar tine de Opozitie, iar nu de sistem si de guvernanta acestuia. Pentru Gallagher, sistemul piramidal de coruptie, impletit de sus si pana jos de catre PDL si Guvernul Boc, nu exista. Scandalurile Flutur, Blejnar ori Falca, strangatorii mitei provenite din evaziune pentru portofelele portocalii, le face disparute printr-o simpla bataie de palme. Cazurile Ridzi, Anastase, Videanu ori Pasat (si toate cate-or mai fi) devin invizibile printr-o singura miscare de bagheta…

  In schimb, vrajitorul Tom se chinuie jalnic sa umple locul rechinilor Puterii, facuti nevazuti, cu opozantul Adrian Nastase, pentru ca vrajile nu-i mai dau ascultare sa masluiasca realitatea pentru a-l transforma pe liderul social-democrat intr-un „peste mare”. Cum nu au reusit nici vrajitoriile judecatoresti ale vrajitorului-mov de la Cotroceni (care, asemanator personajului rowlingian Cap de Mort, isi disputa lumea vrajitoriei), pentru banalul motiv ca faptele incriminate nu exista. Este clar, din aceasta intriga, ca nu lupta anticoruptie il intereseaza pe Tom Gallagher, ci mistificarea adevarului in favoarea stapanului sau morcoviu, josnicie din care nu poti sa nu te intrebi cat de gras va fi profitul pe care il va trage…

  Ceea ce mi se pare insa iesit din orice tipare ale respectabilitatii democratice este binecuvantarea pe care aristocratul Gallagher o da statului politienesc basescianist, prin incuviintarea arestarilor “preventive” si altoirii adversarilor politici cu garbaciul portocaliu al justitiei, ca in revoltatorul caz Nicolescu. Oricat de democratice ar fi, purtatorul castii coloniale nu admite proteste si pichetari in apararea celor abuzati de justitia politica, pe care, dupa un „articol unic” numai de el stiut, le eticheteaza drept „incalcari” ale separatiei puterilor statului (!). Pentru Gallagher, democratia e numai pentru cei de pe puntea de comanda, care o tin in petreceri cu delicatese din colonii, nu si pentru vaslasii din cala, naclaiti de sudoare si sange…

  Ar trebui sa existe o morala a protestelor si pichetarilor din cazurile Nicolescu, Sobaru sau din suita de miscari sociale, la care Tom Gallagher stramba din nas ?! Eu cred ca da… In fond, protestatarii nu vor decat eliberarea de sub tirania capitanului vasului, precum in celebra Revolta de pe Bounty, descrisa de sir John Barrow, care a fost un prolog al Revolutiei Franceze. Vede oare Gallagher ce se intampla in revolutiile anti-neoliberaliste sud-mediteraneene, unde saracia i-a scos pe oameni in strada, punandu-i pe fuga pe dictatori, pe care nici macar o caleasca regala nu i-ar mai fi putut salva ?!…

 14. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2011/02/14/deoarece-din-luna-martie-expira-perioada-in-care-am-avut-dreptul-la-ajutorul-de-somaj-si-situatia-mea-materiala-tinde-sa-ajunga-imposibil-de-suportat-fac-aceste-apeluri-catre-prietenii-si-colegii-mei/#comments

 15. Ovidiu Says:

  http://stirea.wordpress.com/2011/02/14/catalin-predoiu-este-noul-prim-ministru-al-romaniei/

 16. Victor Says:

  Daca, prin absurd, Presedintele Iliescu s-ar fi intalnit in perioada cand era la Cotroceni cu sefii organizatiilor din PSD, s-ar fi tavalit aia de dreapta, si-ar fi taiat venele, ar fi oracait in fata stapanilor lor din afara tarii ca in Romania se incalca Constitutia, asa zisele organizatii neguvernamentale (de fapt, cum s-a dovedit ulterior prin disparitia lor de pe scena publica dar si prin intrarea unora dintre ei la guvernare , niste servanti ai dreptei antinationale) ar fi facut proteste peste proteste, ce mai am fi fost in pragul unei revolutii. Acum ca de doua zile marlanul pe care l-ati votat (care l-ati votat) sta non-stop in intalniri cu sefii organizatiilor din teritoriu ale PDL, nu mai zice nimeni nimic. Pai chiar asa. La cate nemernicii a facut asta, ce mai conteaza o “mica” incalcare a spiritului Constitutiei…

 17. Victor Says:

  PS. Si ce mai conteaza ca isi ia salariul ala pe care oricum il doneaza altminteri el traind din “vanzari anterioare” asadar ce mai conteaza ca isi ia salariul ala ca sa traga sfori in PD-L? Doar de-aia este presedintele Romaniei… Ca sa se ocupe de trasul sforilor in PDL. Cretinii aia care l-ati votat o data nu v-a ajuns. L-ati mai votat o data…

 18. Deoarece din luna martie expira perioada in care am avut dreptul la ajutorul de somaj si situatia mea materiala tinde sa ajunga imposibil de suportat fac aceste apeluri catre prietenii si colegii mei din blogosfera: Urgent caut loc de munca si vand teren Says:

  […] EXPUNERE LA REUNIUNEA C.N. PSD – Ion Iliescu […]

 19. Ovidiu Says:

  http://stirea.wordpress.com/2011/02/15/basescu-boc-istoria-prabusirii/

 20. popateapa Says:

  Referitor la cazul Theodorei am scris și eu în articolul al cărui ping l-ați aprobat! Nici o reacție din partea nimănui. Păcat! Astfel de oameni sunt baza partidului!

 21. Apel catre bloggeri interesati « Popateapa's Blog Says:

  […] Aștept cu speranță! Astept si de la ei o reactie  adaaverde , Dan Badea , Adrian Nastase , Alina Gorghiu, Aliosa, B . Marinescu, Baricada , Basarica , Ordinul negru ,  Bataiosu Mihai , Blog de ras , Cati Lupascu , Victor Ciutacu, Codex politicus, Ovidiu, Alex C, Dan Sova, De ce news.ro,  Dispecerita,  Elena Laurentiu , Fragmentariumpolitic , Florin Moldovan , Ghizuroi , Ion Iliescu, […]

 22. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Preşedinte,

  Avem nevoie de dumneavoastră. Vă rugăm. E nevoie şi de dumneavoastră. România e într-un pericol real. Nu mai vreau să trec prin experienţa vieţii în dictatură, nu vreau ca alţi copii să trăiască astfel.

 23. Marcus Says:

  Curat Pusca Si Vorbesc Prostii !

  Asa cum anticipam, actiunea in tromba declansata de dobermanii denesisti ai basescului, prin care s-a incercat aruncarea de praf in ochii europenilor in ceea ce priveste securizarea frontaliera a Romaniei, in vederea intrarii in spatiul Schengen, s-a fasait puturos-sulfuros, ca toate tiribombele basite lansate de chiomb in scopul diferitelor intoxicari si manipulari cu care ne scoate pur si simplu sufletul de mai bine de 6 ani, fara a se ajunge la nicio concluzie in ceea ce priveste implicarea grosoalana o politicului portocaliu in “colectarea” de fonduri de campanii prezidentiale sau paralamentare sub forma spagii luate de vamesii romani pentru contrabanda masiva cu tigari practicata la vama de sud-vest a tarii noastre. Epilogul actiunii respective va consta probabil intr-un proces interminabil (daca se va ajunge in instanta) in care vor aparea cativa “amarati” de vamesi si politisti de frontiera, ramasi cu averile intacte (ca deh, vorba baschetbalistei din capul Procuraturii: daca au avut inspiratia sa-si faca viloaiele pe numele bunicilor, nimeni nu le poate face nimicuta), care se vor lua la tranta pe o durata nedeterminata cu o justitie stramba si susceptibila de a pune botu’ la atentii fosnitoare. Si cu asta, basta, inca o fila din lupta anticoruptie din Romania va fi data, fara absolut niciun rezultat concret.
  Pentru a trece cat mai repede in umbra si uitare chestia cu vamile, chiombu’ si gasca lui de scenaristi securisti ne-au dat la schimb, pe de-o parte activitatea de lider de partid a lui chiombila care, pe banii romanilor, din functia de presedinte al romanilor, se ocupa cu nerusinare si fara nicio jena constitutionala de conducerea nemijlocita a partidului portocaliu, declarand pe fata ca singura lui grija consta in realizarea dezideratelor acestui partid, de supravietuire politica, ba mai mult de ramanere la guvernare, iar pe de alta parte o noua cucubata din registrul celor cu mascatii, de data asta implicand o alta institutie a statului roman pe post de instrument de razbunare folosit de chiombu’ impotriva rivalilor sau eventualilor dusmani politici personali si anume ANI, institutie asmutita la fel de nerusinat impotriva CATORVA lideri de sindicat, pe care a inceput sa-i caute la averi.
  Si pentru ca haosul sa fie total si nimeni sa nu mai inteleaga nimic din ceea ce se petrece in Romania asimetricu’ o pune si de-o eventuala detasare de responsabilitate guvernamentala asumata de el in momentul in care l-a numit pe licheaua de Boc prim-ministru, incercand sa arunce in carca acestuia si a guvernului sau esecul total al actualei guvernari si marasmul in care traim de mai bine de doi ani de zile, fluturand in fata media si a clasei politice steagul unui nou guvern cu un premier independent, facandu-se ca nu intelege ca noi avem de fapt nevoie de un presedinte independent care sa stie sa respecte legile tarii si poporul care i-a incredintat mandatul si nu de un prim ministru pe post de hartie igienica pentru curu’ prezidential.
  Si toata aceasta miscare browniana se doreste un model de conducere a unui popor aflat intr-o adanca criza economico-sociala, dar mai ales morala, care momentan nu-si gaseste solutiile adecvate de insanatosire.
  In acest noian de “intamplari”, ca altfel nu poate fi numita toata aceaasta tevatura basista, a avut loc si un eveniment care pe moment a fost savurat la greu de contestatrii chiombului si anume aparitia unei voci portocaliii care a indraznit sa conteste, altfel decat in gand, autoritatea dictatorului de carnaval, zicandu-i de la obraz cateva din care romanii au aflat cu bucurie ca la umbra sa nici macar iarba nu creste, daramite sa se mai gaseasca oarece bipezi cu coloana vertebrala care sa i se opuna. Nenorocirea a constat in faptul ca in momentul in care toata suflarea romaneasca de bun simt se bulucea sa felicite vocea respectiva pentru atitudinea sinucigas-curajoasa avuta, purtatorul acesti voci, dupa o noapte de adanca chibzuinta, a ajuns la concluzia ca a facut prostia vietii lui incercand sa se comporte cat de cat omeneste, asa ca in ziua imediat urmatoare a dat-o cotita de un penibil absolut raspunzand intrebarilor la tema adresate de media.
  Exact ca in bancul cu iepurele croit sa-l impuste pe urs, care intrebat de catre acesta ce face cu pusca i-a raspuns spasit, brusc cumintit si adus cu picioarele pe pamant:
  – Pai ce sa fac, nene ursule, curat pusca si vorbesc prostii?!

 24. fragmentariumpolitic Says:

  Noua faza a crizei din PDL, o politichie cu lacrimi de crocodil

  de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Analiza

  Maratonul consultarilor presedintelui Traian Basescu cu parlamentarii si sefii de filiale din PDL si schimbarea sortilor cand in favoarea cand impotriva variantei de premier tehnocrat arata ca situatia din interiorul partidului a devenit extrem de tensionata si de fluida. Practic, vechilor linii de rupere din PDL (reformisti, conservatori, macovisti, blagisti, udristi etc.) li s-a mai adaugat una noua, intre independentisti si partinici sau, dupa promotorii acestor curente, intre presedintisti (basescianisti) si premieristi (bocianisti).

  Noua faza a crizei din PDL prefigureaza apropierea cu pasi repezi de un deznodamant in ceea ce priveste soarta actualei formule guvernamentale. Un asemenea curs este condimentat si de informatia ca liderii de filiale s-ar fi razgandit si ar accepta solutia Basescu, de prim ministru independent, dar si de anuntul lui Cristian Preda ca Monica Macovei l-ar putea inlocui pe Emil Boc la inceputul lunii martie.

  In mod firesc, un asemenea grad inalt de alerta democrat-liberala ridica o serie de semne de intrebare privind cauzele, natura si tintele acestuia. De obicei, starile de alarma sau prealarma ale oricarui partid, dar mai cu seama ale unuia de guvernamant, sunt motivate de semnalarea unor pericole iminente si de anvergura venind din partea unor adversari politici redutabili sau de evenimente interne majore. In cazul de fata, se pare ca sunt implicati ambii factori cauzali.

  Unirea opozitiei si aparitia, la inceputul lunii februarie, a unui competitor puternic de talia USL, despre care se vehiculeaza cifre de-a dreptul inspaimantatoare pentru putere privind posibilul scor electoral pe care aceasta l-ar putea obtine la urmatoarele alegeri (68%), a panicat PDL-ul si coalitia de guvernare. Oricat de relativizate ar fi aceste intentii de vot, o minima decenta ar trebui sa observe ca acestea sunt alimentate de scaderea drastica a increderii in Guvern (8,9%) si in Presedinte (13,9%), potrivit ultimului sondaj IMAS. Prima reactie a venit de la UDMR, care a propus, in replica, semnarea unui protocol al coalitiei, dupa modelul celui semnat de PSD, PNL si PC, dar adevarata strategie de contracarare este cea a PDL, aflata in stadiul de implementare. Desi initial partenerii de coalitie s-au impotrivit schimbarii premierului Emil Boc, declarandu-se surprinsi si indignati ca nu au fost consultati, se pare totusi ca au prins din zbor ideea privind beneficiile unei asemenea mutari, la care, cel mai probabil, se vor alinia.

  Tactica schimbarii unui brand guvernamental extrem de uzat cu unul nou, cu deosebire venind din zona independenta sau tehnocrata, exprima un salt acrobatic care va tine opozitia in banca sa o buna perioada de timp, ceruta de reanalizari situationale si regandiri ale propriilor pasi. Consecinta directa a acestei temporizari va fi ca USL va fi nevoita sa-si modereze asteptarile. In acest moment, nu este clar daca schimbarea de premier va fi si una efectiv tehnocrata sau va ramane in zona partinica, dar ceea ce pare cu adevarat important este ca aceasta a prins teren si ca baronii PDL, de la care vin voturile si resursele, sunt pregatiti sa-i spuna la revedere lui Emil Boc, dupa cum o dovedesc déjà declaratiile lui Banias si Berca. Spun acest lucru deoarece nu este exclus ca tema tehnocrata sa aiba doar rolul unui abil procedeu tactic de a infrange incremenirea interna, iar o data aceasta realizata, tema in cauza sa fie abandonata (in euforia schimbarii, cine se mai intreaba despre mijloacele folosite, cand scopul a fost atins?!).

  In ciuda asigurarilor ca masurile sugerate vor duce la relansarea increderii in PDL si in Guvern, obiectivele politice ale presedintelui Traian Basescu raman ambigue dincolo de imediat. Usurinta cu care trece dintr-o extrema in alta indeamna la prudenta. In mod cert, daca presedintele priveste scena politica cel putin cu aceeasi atentie cu care o face un observator specializat, nu va putea sa nu sesizeze uzura grava a celor doi piloni ai puterii sale, cat si dificultatea iesita din comun de reabilitare a acestora. Nu stiu cat de valabila s-ar putea dovedi in politica, dar Unamuno exprima o filosofie referitoare la incredere, despre care spunea ca e precum sufletul, odata pierduta, nu se mai intoarce…

  Descotorosirea de un “guvern nepopular”, dupa cum foarte specific diagnostica The Washington Post, este un fapt aproape implinit, remarca lui Victor Ponta ca acest lucru se va produce “cu mana UDMR si a PDL” avand toate sansele sa se intample. Desi-i intreaba cu talc pe liderii PDL, “eu voi sta pana in 2014 la putere, voi pana cand veti sta?”, ar trebui recunoascut ca intotdeauna camasa-i mai aproape decat haina si ca interesul pentru viitorul propriu este inaintea celui pentru cel al altora. Seful statului isi da seama ca are nevoie de un nou vehicul politic, nu numai datorita deteriorarii celui vechi, dar si pentru ca paternalismul partinc a apus in PDL, cum s-a vazut in episoade de rebeliune care au implicat fie intregul partid (in cazul Dan Pasat), fie cazuri individuale ( cele mai recente fiind cele ale Cristian Boureanu si Nicusor Predescu).

  Pentru ca fenomenul de crocodilism politic sa fie dus pana la capat, pentru ca, nu-i asa, portocalii au fost niste incapabili, iar “ratele nu au ce cauta la scoala de vulturi”, cum sugestiv sublinia John Maxwell importanta selectiei in leadership, va mai trebui sa privim cu atentie si la deciziile care se vor lua la Congresul PDL din luna mai. Daca atunci se va hotari decuplarea functiei de presedinte de partid de cea de sef de guvern, asa cum sustine Traian Basescu si/sau pupila sa Elena Udrea va ajunge la butoanele formatiunii, atunci nimic nu va mai impiedica atat slabirea PDL-ului cat si a Guvernului, poate, dupa principiul doi dintr-o lovitura, chiar neantizarea acestora, iar presedintelui nu-i va mai ramane decat replica pe care déjà am auzit-o: “O sa va spun ce rau imi pare!”. Intre timp, Alba ca Zapada isi va face aparitia, iar Traian Basescu, asa cum ii sta bine unui politician serios, se va plia pe trendul in ascensiune, devenind cu adevarat un presedinte reformator.

 25. cernicanews Says:

  Stimate Domnule Iliescu, imi iau permisiunea de a posta pe bloful dumneavoastra un apel la adresa liderilor PSD, CEREM SPRIJINUL DUMNEAVOASTA :

  http://www.facebook.com/pages/Stop-Petra-Dumitrache/165322546853222

  IN ATENTIA LIDERILOR PSD,
  OPRTI ABUZURILE NUMITEI PETRA DUMITRACHE PRESEDINTE PSD CERNICA, ILFOV, CARE PRACTICA JOCURI DUPLICITARE COMPLOTAND IMPOTRIVA CONDUCERII PSD ILFOV IMPREUNA CU LIDERII PORTOCALII APOSTOL GELU SI CRISTACHE RADULESCU. CEREM DEMISIA EI IMEDIATA.
  MULTUMIM ANTICIPAT!

  CU INIMA SI SUFLETUL ALATURI DE PARTID DINTOTDEAUNA, MAREA MAJORITATE A MEMBRILOR PSD CERNICA.

  http://cernicanews.wordpress.com/ MAI MULTE DETALII PE CERNICANEWS BLOG

 26. Sibilla Says:

  D-le Preşedinte,
  Şi noi şi PSD avem nevoie de ECHILIBRU !!!
  Sunteţi singurul Preşedinte pe care-l recunosc! Da, şi… şi! Ca mine, MULŢI !

 27. Victor Says:

  Pentru ca tot discutam despre “framing”, puterea lanseaza o noua dezbatere. Spun ei ceva de genul: de douazeci de ani niciun presedinte nu a fost echidistant si, cum vorbim despre “ipocrizie”, atunci cand li se pretinde “echidistanta” , trebuie schimbat ceva la actul fundamental. Au mutat bobul. Este un exemplu clasic de “framing the debate”. Nu mai vorbim despre cum isi bate joc basea de spiritul Constitutiei si vorbim despre… Constitutie. Trebuie sa facem schimbari? Nu cumva se pretinde presedintelui sa fie ipocrit? Nu ar fi mai bine sa se precizeze exact ce are si ce nu are voie sa faca presedintele? Fratilor, Constitutia nu poate intra in astfel de amanunte. Numai basea ne-a adus in ipostaza de a discuta si astfel de posibilitati, altminteri hilare. O sa dorim sa facem o Constitutie care sa ne apere impotriva abuzurilor tip Basescu.

  Nu este vorba despre “ipocrizie” ci despre respectarea unor reguli. Practic este o frana in calea presedintelui care cu siguranta ramane atasat partidului care l-a propulsat. Asta este motivul pentru care constituantul a prevazut regula echidistantei odata ce ajungi presedintele tarii. Nu-ti spune precis ce nu ai voie sa faci dar cu siguranta nu inseamna ca presedintele sa decida soarta tarii in sedinte cu sefii de organizatii judetene ai propriului partid. Si pentru ca trebuie sa iti respecti statutul de presedinte si nu poti incalca spiritul Constitutiei, nu te poti intalni asa pe fata cu oamenii tai. Ori asta este o frana, pentru ca daca basescu nu si-ar fi permis sa ii insire pe toti deodata rezultatul ar fi putut fi cu totul altul. In concluzie are importanta si frana aia careia unii ii spun in mod eronat “ipocrizie”. Presedintele poate sa incerce sa favorizeze propriul partid si cu siguranta o face dar ii va fi infinit mai greu daca ramane in spiritul Constitutiei. Si sansele lui de a reusi se diminueaza substantial. Aparentele au si ele importanta lor. Altminteri orice poate fi suspectat de “ipocrizie”. Cand te duci la un meeting de business de ce nu te duci in pantaloni scurti si cu papuci in picioare ca doar asa te simti cel mai bine, nu? Pentru ca esti ipocrit?

 28. Victor Says:

  CONTINUARE:

  Ce exemplu transmiti tu ca presedinte. de sus in jos atunci cand ignori regulile si-i arzi pe toti functie de dispozitia zilnica? Intr-un fel da exemplu Presedintele Iliescu si in alt fel da Basescu astazi. El transmite foarte clar pe linie ierarhica si chiar intregii societati urmatorul mesaj : nu mai tineti ba cont de nimic! Faceti ce va taie capul! Nu fiti ipocriti! Ce chelia mea… Va vine vreunui sef sa dati pe cineva afara fara nicio baza legala? Dati-l! Va vine sa dati in cap pe strada? Dati, nu fiti ipocriti!

 29. mgabim2009 Says:

  Domnule Presedinte, am pus si eu un comentariu pe site-ul Domnului Ponta. Dar cred ca va trebui sa-l cititi si dumneavostra. pun o copie:
  “Fac rar comentarii si de cele mai multe ori neutre. dar cum se zice, vine o zi in viata omului cind trebuie sa ai atitudine! traiesc in ChicagoLand de mai bine de 15 ani, si cred ca asta imi ofera oare ce perspectiva. Am simpatii politice, dar de cind am plecat din tara nu am votat. Am considerat ca atita timp cit nu traiesc acolo, nu platesc taxe nu am dreptul (MORAL) sa ma amestec. Poate nu a fost bine. Nici acum nu as dori sa ma amestec. Dar vine o zi in viata oricarui om cind spui:ENOUGH IT’S ENOUGH!Am urmarit emisiunea Doamnei Dragotescu (Vipera cum o numea Domnul Iliescu) si am observat ca atita timp cit ati fost in emisie totul a fost sa ziceam OK. Cum ati plecat polul discutiilor s-au mutat spre PSD. Si evident nu in termenii cei mai buni. Punctul culminat a fost purtatorul de cuvint al PSD. A folosit cuvintul (singurul cuvint!) “slugoi” pentru Tanasescu. Si de aici reprezentantii PSD au devenit cei mai oripilanti!

  Si acum citeva intrebari, ce aveti de gind safaceti cu America? din ce stiu, majoritatea sintem in gradina USl. Dar fara mobilizare multi dintre noi nu vor merge la vot. Si va spun din experienta, consulatul (cel putin cel din Chicago) este atit de pupinbasist ca vor da o lista pe masura! (personal incerc sa-mi fac pasaport romanesc – mi-a expirat cel initial- de mai bine de un an si nici macar o audienta nu am – este obligatoriu)
  Daca ne ignorati Ii lasati sa-si faca numarul cum l-au facut la alegerile prezidentiale. Aveti nevoie de organizare si aici. Eu, familia, prietenii, mergem la biserica Greco Catolica (desii sintem Ortodoxi) din Aurora, Illinois. Toata lumea de acolo sprijina USL. Dar cum putem invinge consulatul? (toata lumea de aici a votat Geoana si totusi rezultatul final a fost Basescu cu peste 80%, evident nimeni nu a cerut ancheta).
  Domnul Iliescu a vizitat biserica de aici (este in Aurora, Illinois, St. Michael), Basescu nu a avut curajul!
  Nu am venit aici cu loteria vizelor. Am venit eu si sotul pentru doctorat(pe care l-am optinut). Avem prieteni in New York, New Jersey, Texas, Toronto (Canada). Vrem sa ajutam, dar cum?”

 30. Victor Says:

  Pentru ca adeseori orientarea mea de stanga este confundata cu aceea de membru al PSD, vreau sa fac niste precizari. Nu am fost si nu sunt membru al vreunui partid, cu atat mai putin al PSD-ului. De ce “cu atat mai putin”? Pentru ca din punctul meu de vedere acest partid nu are nici cea mai mica legatura cu principiile stangii. Este un partid al coruptilor, al miliardarilor de carton, si, nu in ultimul rand, al semianalfabetilor iar dovada sta chiar la varful partidului. Incepand de la presedinte si continuand cu vicepresedintii, cu doua exceptii, si ma gandesc la profesorii Cati Andronescu si Athanasiu, nu gasesti decat lichele. Nu are rost sa vorbim despre ce se intampla in teritoriu. Acolo, meschinaria, coruptia, intersele de grup, exista la superlativ.
  Desi acest partid s-a constituit in jurul Presedintelui Iliescu si a ideologiei promovata de Domnia Sa, aproape toti cei care i s-au alaturat nu au facut-o din convingere ci din interese meschine. Au dorit pur si simplu sa profite pretinzand ca imbratiseaza aceeasi ideologie. Si au reusit. Dovada ca asa stau lucrurile, ca Ion Iliescu nu are nicio legatura cu cei in discutie, este ceea ce s-a intamplat la Congresul partidului din 2005 cand Presedintele Iliescu a fost inlaturat in stil pur mafiot de la conducere. De ce au vrut sa-l inlature atunci? Pentru ca Ion Iliescu nu le mai putea fi de folos din punctul lor de vedere. Nu mai putea fi presedinte al Romaniei intrucat isi epuizase mandatele posibile conform Constitutiei si ca atare si-au dat arama pe fata : “la ce sa il mai tinem pe Iliescu sa ne incurce el cu prostii gen luptati pentru cei multi, nu furati si cu toate principiile lui depasite?” Numai ca s-au inselat. PSD-ul fara Ion Iliescu nu valoreaza nimic. Intreaga baza electorala pe care o au acum este un mix intre cei care in naivitatea lor cred ca PSD este un adevarat partid de stanga pentru ca au imaginea presedintelui Iliescu lipita de partid (framing) si cei care voteaza pentru ca sunt ademeniti de mafia pesedista sa faca astfel. Indivizi gen Vanghelie care cumpara pur si simplu electorat.
  Altminteri, electoratul roman evolueaza si nu mai poate fi pacalit de acest partid exponent al ipocriziei la absolut. Este demonstrat, pentru ca desi in plina recesiune, desi cu o populatie saracita dincolo de gradul de suportabilitate, sondajele indica un PSD cotat la putin peste 30 de procente, adica tot atat cat au avut la ultimele alegeri.
  Personal nu mai am nicio speranta ca acest partid sa devina un partid care sa lupte cu adevarat “pentru cei multi”, asa cum suna unul dintre sloganurile favorite ale Presedintelui Iliescu. Stiu iarasi, ca daca nu ar fi fost impiedicat de anumite circumstante , Presedintele Iliescu ar fi creat un adevarat partid de stanga inca din 2005 cand si-a dat seama ca a fost inselat atunci cand a crezut ca cei care i s-au alaturat sunt intr-adevar oameni cu principii. In fapt, erau si sunt niste gunoaie. Ceea ce ma face sa apreciez ca PSD este un partid al gunoaielor. Si totodata ii rog pe cei care ma considera pesedist sa nu o mai faca, sa nu ma mai alature acestei intreprinderi de gunoaie, macar si pentru faptul ca eu nu pot concepe cum poti sa furi atunci cand primesti increderea de a servi comunitatea din care faci parte. Pup u.

 31. fragmentariumpolitic Says:

  Mitologia unui nou partid

  Ideea infiintarii unui nou partid a tasnit din laboratoarele PDL in spatiul public ca dintr-o pusca. Cine va reusi sa-si imagineze traiectoria si efectul balistic la tinta al unui astfel de „proiectil” politic imi va pricepe din prima comparatia, a carei intelegere deplina va rezulta insa din ceea ce voi spune mai jos. Sub presiunea evenimentelor de criza si perspectivelor sumbre pentru hegemonia democrat-liberala, se cauta cu infrigurare o alternativa salvatoare. Cum timpul nu mai are rabdare, problema desenarii unui substitut a aterizat in regim de urgenta pe plansetele ideologilor PDL.

  Nu ideea ca atare surprinde, ci graba cu care se trece de la ceea ce, nu demult, era fluturat ca o posibilitate la ceea ce, acum, se defineste ca o necesitate si la ceea ce, intr-un viitor cat mai apropiat, se doreste a fi materializata (probabil dupa Congresul PDL din luna mai). Stejar, extrema urgenta?!…

  Deconcertant este insa si contextul, prin tirurile contradictorii care vin de la Palatele Cotroceni si Victoria, unele semanand cu un fel de „friendly fire” (!). Nu mai departe de acum cateva zile, premierul Emil Boc se lauda ca in martie 2011 Romania va iesi oficial din recesiune, care va fi si momentul relansarii PDL si coalitiei, in timp ce, cu putin inainte, presedintele Traian Basescu declara ca nu mai asteapta nimic de la PDL, ca nu vom iesi din recesiune, ci doar din zona de risc si ca romanii vor trai ca in 2007 in jurul lui 2014-2015… Inteleaga cine ce poate, dar cred ca un alt semnal mai clar ca acesta cum ca cei doi vorbesc in limbi despre o situatie economica scapata de sub control cred ca nici nu ar fi posibil.

  Am subliniat doar doua dintre semnalele care transpar din mediul democrat-liberal, de alerta si contrarietate, pentru a putea percepe mai bine insemnatatea mizei aflate in joc si dimensiunile campaniei care va urma.

  Argumentele care insotesc mosirea acestui nou partid pot fi inscrise pe doua axe. Deosebirea dintre acestea din urma consta in faptul ca in timp ce una descrie un mit fondator, cealalta se refera la o realitate cat se poate de palpabila. Prima axa, asumata la nivel de discurs, coaguleaza sustinerile pentru un partid imaculat. Teza imaculantei pleaca de la premisa ca toate partidele sunt “patate”, atinse de morbul coruptiei. Tentativa de culpabilizare generala este cunoscuta in arsenalul tactic ca metoda eristica, care nu se bazeaza pe adevarul obiectiv ci doar pe enunturi subiective, iar cel mai bine o sintetizeaza ministrul democrat-liberal Elena Udrea, atunci cand, referindu-se la colegii de partid corupti, mentionati in Raportul CE privind Justitia, afirma ca „Este responsabilitatea intregii clase politice pentru cazurile Pasat si Ridzi.”

  Desi iluzorie ca efecte, tinta politica a invocatului partid imaculat este evidenta. Pluralismul politic, mai ales cand face opozitie si se numeste USL, incomodeaza. Totusi, obsesia imaculantei nu ar trebui ignorata, pentru ca, istoric, ea a mai fost practicata. Pretentia realizarii unui partid de un alb imaculat miroase a „rasism” partidistic, care, la randu-i, face trimitere la teoria rasista de macabra amintire a arianismului. In legatura cu absurditatea acestuia din urma, in timpul WW2 circula o butada, care spunea ca arianul perfect era cel care era “blond” ca Hitler (care era brunet!), “destept” ca Goring (maresalul avea o reputatie proasta la capitolul inteligenta!), “frumos” ca Goebbels (care nu era inzestrat fizic!) si cu “nume” ca al lui Alfred Rosenberg (ideologul nazismului avea nume de evreu!).

  Revenind la partidul imaculat, cum ar trebui sa fie membrul de partid ideal ?! Poate, uitandu-ne la cei care-l revendica, ar trebui sa fie „reformator” ca Basescu, care a demolat tot ce se putea demola, ca institutie a statului, „independent” ca Monica Macovei, care, ca ministru, a stabilit tinte politice Justitiei, a facut posibila ingroparea Dosarului Flota si l-a inspirat pe Daniel Morar in vanatoarea de vrajitoare, „integru” ca Alina Mungiu Pippidi, care prin pledoaria pentru „Anything wich works” (Orice merge) isi devoaleaza lipsa de ideologie si acrediteaza un „pragmatism” nu tocmai curat, inclusiv in in ceea ce priveste folosirea justitiei ca arma politica sau a banilor publici in scopuri electorale?!… Ori, poate, „orbitor” de alb precum codul deontologic al lui Mircea Cartarescu, scriitorul personal al lui Traian Basescu?!…

  Ceea ce vreau sa subliniez prin acest mod neconventional de a pune problema e zadarnicia inaltarii unor constructii politice dupa tot felul de criterii pe niste nisipuri miscatoare, antrenate de un sistem care are inscrisa ticalosia in insasi matricea sa genetica. Oricat de imaculat am face un partid, mai devreme sau mai tarziu el va arata la fel de patat ca sistemul in care va fi nevoit sa activeze. Este suficient un mar stricat la un paner cu mere, spune proverbul, dar tot atat de adevarat este si ca un mar nu va putea ramane sanatos daca-l punem intr-un paner putred sau cu mere stricate. Cred ca nu privim unde trebuie, ca nu vedem padurea din cauza copacilor… Poate ca a venit timpul sa ne uitam nu numai la standardul merelor, ci si la panerul in care le asezam. Cu alte cuvinte, infrastructura politica va fi durabila daca va fi asezata pe temelii pe masura.

  Obsesia imaculantei a fost lansata sub forma unui basm politic, prin care Alba ca Zapada, noul partid care se va naste, va lua fata Scufitei Rosii (PSD), Fetitei cu Chibrituri (PNL) si Caprei cu Trei Iezi (PDL). Ceea ce nu ne spune consilirul prezidential Sebastian Lazaroiu este cine sunt Lupul cel Rau care a provocat necazurile cunoscute ale Scufitei si Caprei, dar nici cine este Imparateasa frumoasa si vanitoasa care se privea toata ziua in oglinda si i-a pus gand rau Albei ca Zapada pentru ca o intrecea in frumusete… Incearca cineva sa raspunda la aceasta ghicitoare politica?!

  Ajunsi in acest punct, nu-mi pot incheia analiza fara sa explic care este cea de-a doua axa a proiectului, amintita mai sus. Desi aceasta se afla inapoia primeia, intr-o zona clar-obscura, nu inseamna ca ar fi mai putin importanta, ci dimpotriva. Este axa in jurul careia se orienteaza, ca niste linii de camp magnetic, interese restranse, de grup. Ca in povestea biblica cu Noe, Traian Basescu isi face o Arca pentru a se salva de potopul care va inghiti PDL-ul. Iar o astfel de Arca o reprezinta exact partidul care se apropie de faza de santier. Fara indoiala, noul partid va fi un partid salvamar.

 32. fragmentariumpolitic Says:

  Polemos: generatiile “Zero” si “PLus”

  Atras de titlu, care mi s-a parut promitator, am citit un articol semnat Vasile Ernu pe Contributors.ro, despre asa-zisa generatie “Zero” care si-ar face partid. Continutul dezamagitor m-a condus catre postarea urmatoarelor obiectii:

  1. Refuzul abordarilor tehnicist-manageriste a politicii este intemeiat, ceea ce nu inseamna ca va trebui sa intoarcem spatele teoriilor de management si leadership, pentru ca intotdeauna va exista o componenta a conducerii care tine de manual, care se invata.

  2. Discursul degaja o furie aproape macabeica impotriva tuturor constructiilor politice postdecembriste. Momentele de ruptura nu au fost insa productive, istoric, si nu intrevad ca in viitor ar putea fi altfel. Efectele negarii metafizice, o stim prea bine, sunt dizarmonia si dezechilibrul.

  3. Nu cred ca mai putem identifica un “agent”, precum altadata cel clasial, al transformarilor politice. Nici macar generational. In termenii de contrapunere pe care-i sugerati, generatiei “Zero” i s-ar putea opune foarte bine generatia “Plus”, dar cred ca mult mai benefica ar fi conjugarea acestora. Acesti lideri “Zero”, fara o istorie in spate, nu vor putea insemna prea mult in politica, unde vitalitatea trebuie sa se insumeze cu intelepciunea. Si, apropo de Filosofie, exista opinia ca adevarata filosofie incepe la varsta senectutii (cineva spunea chiar ca pana la saizeci de ani nu sunt filosofi, ci doar profesori de filosofie!). Ma gandesc ca si in Politica, adevarul ar putea fi pe undeva pe aproape…

  4. Mi se pare ca propuneti o politica retractila, facand abstractie de constructia europeana, din care facem parte si care ne-a dat o noua identitate. Din nou as observa ca echilibrul intre national, regional si european ar trebui sa prevaleze.

  5. Cred, deasemenea, ca n-ar trebui sa repornim cruciade impotriva apolitismului, de politizare fortata (tentative care au mai fost in acest loc!). Zone neutrale sau de centru exista nu numai in fizica, ci si in politica. Desigur, faptul ca suntem apolitici nu ar trebui sa insemne si lipsa spiritului civic, care este insa cu totul altceva.

  6. Veniti foarte bine cu argumentul ideologic in constructia politica, dar nu ar trebui ignorate marile familii doctrinar-ideologice europene (sa nu reinventam roata!).

  Cand am spus “dezamagitor”, am facut-o sub impresia ca as fi recitit Manifestul Partidului Comunist. In ciuda tentatiilor, oamenii uita ca nu pot controla legile cosmice si ca orice lucru facut impotriva lor nu rezista. Diavolul este revolutionar, ii plac schimbarile abrupte, tenebroase dar pana la urma legea actiunii si reactiunii universale reface orice echilibru tulburat…

 33. Octavian Radu Says:

  Care stanga? Care dreapta in Romania?

  Sa amintesc de exemplu ca in Romania post-decembrista, mai mult de jumatate din timp stanga a fost la putere? Si ca, cu toate astea, Romania este tara din UE cu cel mai mare decalaj social?

  Si care dreapta? Caci, daca ne uitam pe executiile bugetare, in timpul guvernelor de dreapta avem cele mai mari cheltuieli ca pondere in PIB. (fara a creste ponderea veniturilor). Si nu e nicidecum vorba despre cheltuieli pentru infrastructura.

  Asa ca…nu e nici o diferenta intre partidele noastre. Toti se bat doar pentru a strange voturi…

  http://www.octaraduro.wordpress.com

 34. Ovidiu Says:

  Traian Basescu impreuna cu liderul libian, Muammar Gaddafi. Vezi poze incendiare!

 35. Marcus Says:

  Nu Suntem Rame, Basescule!

  Pe vremea lu’ plumbuitu’ circula un banc cu Bula:
  “La un moment dat Bula se juca pe ulita satului cu un bat cu care ravasea un cacat. Trecand pe langa el seful postului de Militie din sat se opreste si-l intreaba:
  – Ce faci Bula cu cacatul ala?
  – Pai ce sa fac, nene Militianule, incerc sa fac un postas din el!
  Smecher militianu’ marseaza:
  – Esti sigur, Bula, ca nu vrei sa faci un militian?
  – Da, foarte sigur, cacatul este prea mic !”
  De mai bine de sase ani de cand este la putere, chiombu’ a reusit sa faca in si din tara asta un cacat atat de mare, incat la ora actuala isi poate confectiona ce “vrea muschii lui” din el, fara teama de a i se termina materia prima. Asa s-a inamplat si ieri, spre exemplu, la sedinta de bilant a MAI unde, pe langa faptul ca nu avea absolut nicio calitate de a interveni cu ordine si indicatii pretioase, alta decat cea de invitat, el si-a permis sa ocupe practic tot timpul alocat luarilor de cuvant, ocazie cu care si-a aratat si maiestria cu care confectioneaza politisti din propriul sau cacat al coruptiei generate si intretinute chiar de el de cand s-a vazut inscaunat la Cotroceni.
  Suntem deja obisnuiti cu badaranismul, derbedeismul si violenta discursului basist insa nu-mi imaginam ca voi vedea floarea Politie romane, inzorzonata cu fireturi si instelata mai ceva decat Calea Lactee, privind si ascultand tampa si fara cea mai mica replica cum este dezonorata la gramada si compromisa in ochii platitorilor de taxe din aceasta tara, dar mai ales in ochii infractorilor, tocmai de cel care mai deunazi sarise la gatul Frantei si Germaniei pe motiv ca-i umileste pe romani si le refuza intrarea in Spatiul Schengen datorita coruptiei mizerabile care a invadat pur si simplu tara pastorita de chiombila si de clanul sau portocaliu.
  Basescu, disperat de o tot mai apropiata si posibila suspendare a sa, face tot ce-i trece prin capatana aia seaca a lui sa se detaseze de putregaiul pe care l-a adus la cote nemaintalnite de coruptie, sa-si refaca masca de “vigilante” al neamului si, deja pe modelul bun de casare al aruncarii responsabilitatii in orice alta ograda in afara de a lui, sa culpabilizeze orice misca in tara asta doar, doar i-o mai prosti o data pe romani cu pozitia lui de luptator intransigent impotriva coruptiei.
  Si daca la aceasta vine si bonusul prin care se poate razbuna pe politistii incomozi din sistem, care protestand impotiva masurilor aberante luate de el, l-au invitat pe adevartul lui nume de “javra ordinara” la dialog, dandu-i afara din Politie si lasandu-i muritori de foame pe drumuri, cu atat mai bine. Impusca doi iepuri dintr-un foc.
  Numai ca, in nebunia lui, acest animal a depasit orice limita si practic este inconstient de raul pe care il face tarii cu astfel de razbunari golanesti, interventia sa de ieri fiind preluata de toate agentiile mari de presa internationale, fapt ce da apa la moara tocmai acelora pe care el ii acuza ca umilesc poporul roman.
  In lipsa unui certificat medical care sa-i ateste dementa stau si ma intreb daca acest individ nu este platit de puteri straine pentru a face ceea ce face si a transforma Romania in carne de tun pentru anumite cercuri oculte cu interese economice mari in aceasta parte a Europei. Altfel nu se explica voluptatea cu care el improsca rahatul productie proprie in tot ce este romanesc, distrugand din temelii statul de drept in Romania, institutiile sale, anatemizand totodata absolut toate categoriile socio-profesionale din aceasta tara.
  Partea proasta consta in faptul ca i-a mai ramas suficient timp din mandat pentru a distruge ce mai este de distrus in tara si a-si realiza planurile, motiv pentru care el trebuie indepartat musai si cat mai repede de la fraiele Puterii.
  Si apoi judecat pentru tot raul pe care ni l-a facut noua, dar mai ales generatiilor viitoare din Romania, atat prin indatorearea inrobitoare a neamului, cat si prin distrugerea fragilului sistem de valori democratice obtinut cu sacrificiul suprem al sangelui unor tineri nevinovati intr-un decembrie de foc, jale dar si bucurie.

 36. emigrantul Says:

  Gorbaciov: „Rusia este o falsă democraţie”

  Cine o fi pus bazele acestei false democratii? Nu cumva chiar el prin Perestroika sa. Mihail Gorbaciov chiar nu isi da seama ca actuala situatie din Rusia (si Europa de Est) este rezultatul reformelor dezastru pe care le-a initiat. La nivelul anului 1989 existau in lume suficiente dictaturi capitaliste (state necomuniste conduse de lideri realesi continuu, mandat dupa mandat desi erau impopulari). Rusia de ce ar fi facut exceptie, mai ales ca are o bogata experienta in regimuri forte: cel tarist, cel socialist?

  Citat:
  Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, consideră că “Rusia este o falsă democraţie” şi îi acuză pe preşedintele Dmitri Medvedev şi pe premierul Vladimir Putin de “aroganţă”. “Nu este treaba lui Putin. Preşedintele trebuie decis de naţiune, prin alegeri”, a declarat Gorbaciov într-un interviu pentru The Guardian, în care a comentat anunţul că cei doi “vor decide împreună” care dintre ei va candida la prezidenţialele din 2012. Partidul Rusia Unită (care îl susţine pe Putin) “îmi aminteşte de cea mai proastă imitare a Partidului Comunist. Avem instituţii, dar nu funcţionează”, a declarat Gorbaciov.
  Sursa: http://www.gandul.info//international/gorbaciov-rusia-este-o-falsa-democratie-8004634

 37. Victor Says:

  Octavian Radu, asa este, nu exista stanga pentru ca singurul politician autentic de stanga a fost si este Ion Iliescu. In rest sunt niste mascarici, niste indivizi pusi pe capatuiala si care s-au prefacut ca impartasesc aceleasi principii cu Ion Iliescu. O dovada ca asa stau lucrurile o prezentam in comentariul meu precedent de aici, respectiv lucratura de tip mafiot petrecuta la congresul partidului din 2005 a carei victima a fost insusi Presedintele Iliescu . O alta dovada rezida in comentariul tau, cand afirmi ca desi guvernata de stanga timp de un deceniu, tara cunoaste cel mai mare decalaj social dintre tarile UE. Dreapta cel putin, nu-si propune sa progresam, ei sunt prin definitie conservatori, reprezentati ai clasei privilegiate. Daca era dupa ei si astazi doar cei bogati ar fi avut drept de vot, acces la educatie si serviciile sanitare tot cei bogati, nu am fi beneficiat de anumite drepturi care astazi sunt considerate normale, cum ar fi salariul minim pe economie, ajutorul de somaj s.a.m.d. Insa stanga trebuie sa fie mult mai credibila, mult mai dedicata binelui public. Prin definitie.

 38. Ovidiu Says:

  EXCLUSIV – Aisha Gaddafi fiica liderului libian are cont pe facebook – Lionel Richie a zburat deseori în Libia, cu mulţi în urmă, pentru a cânta la ziua ei de naştere.
  Supranumită „Claudia Schiffer a Africii de Nord“, Aisha Gaddafi (33 de ani)

 39. Marcus Says:

  Halal Tara, Halal Locuitori, Halal Conducator !

  Cred ca nici in cele mai frumoase vise pe care le-au avut ungurii in istoria lor milenara alaturi de noi, pe pamant romnesc, acestia nu au avut satisfactia data de realitatea basista in care natiunea romana, viitorul ei, atat cel imediat cat si cel pe termen lung, sa ajunga la mana unei fomatiuni etnice minoritare care functioneaza ilegal in Parlamentul Romaniei (neingregistrata laTribunal). Este adevarat ca dupa decembrie ’89, datorita politicienilor nostri de mucava care nu au inteles, sau s-au prefacut ca nu inteleg pericolul pe care-l reprezinta existenta unei formatiuni politice constituita pe criterii etnice in Parlament, ungurimea a avut sansa sa se agate de fiecare guvernare si in schimbul voturilor date in cadrul majoritatii parlamentare, sa-si realizeze pas cu pas dezideratul de a desprinde Ardealul de la patria mama si de a reface Ungaria Mare, in ciuda tuturor evidentelor istorice si a realitatii europene ale mileniului III.
  Dar niciodata in acesti douazeci de ani ei nu au avut sansa oferita de nebunia prezidentiala de a fi “Cuiul lui Pepelea” in Parlamentul Romaniei, conditia sine-qua-non a functionarii unei majoritati parlamentare formata dintr-un asa-zis partid de dreapta, in fapt o adunatura de hoti pusa pe megajaf national, 14-15 derbedei tradatori vanduti pe treizeci de arginti basescului si domniile lor.
  Ei bine, chiombu, in nebunia si disperarea lui de a-si instaura cat mai curand dictatura personala, a comis si aceasta ultima tradare si umilire a poporului pe care il conduce, lasand la mana maghiarimii decizia finala a inlocuirii unui premier si a echipei sale de incompetenti (eufemism pentru impotenti intelectual sau altfel zis imbecili) si asteptand cu sufletul la gura rezultatele ce vor veni in urma desfasurarii lucrarilor congresului UDMR.
  Si ungurii profita din plin de aceasta marsavie basista jucandu-ne cum vor pe degete, impunandu-si conditiile lor in acest joc urat mirositor, dandu-si perfect de bine seama ca fara ei, nu numai ca se duce dracului orice forma de guvernare portocalie, ci se va duce dracului insusi Anticristul, care in conditiile formarii unei noi majoritati parlamentare va fi de urgenta suspendat. Asa ca, chiombu’ vrea nu vrea, trebuie sa se supuna orbeste capriciilor maghiarimii, iar noua, in calitate de boboreni, sa ne ofere sa bem cupa amara a umilintei nationale pana la fund.
  Stau si ma intreb uneori, cata sete nebuneasca de putere absoluta iti poate lua mintile in asa hal incat sa te crezi nemuritor si atotputernic si sa nu realizezi ca mai devreme sau mai tarziu vine si ceasul decontului, in care va trebui sa raspunzi pentru toate magariile contabilizate in doua mandate prezidentiale, magarii care pe de-o parte au adus poporul la sapa de lemn, iar pe de alta parte Romania a fost transformata in paria vietii internationale mondiale, mai nou dependenta de lucrarlie unui congres al unei fomatiuni etnice minoritare ilegale?
  Halal tara, halal locuitori, halal conducator!
  Si asta nu este totul! Daca ungurii vor fi lasati in pace sa hotarasca destinele Romaniei, nu va trece mult si, in eventualitatea scaderii pragului electoral la 3%, vom avea in Parlament doua formatiuni etnice maghiare, UDMR-ul si alta condusa si stpendiata direct de Budapesta prin unealta revizionista popa cu uniforma de ofiter de informatii sub sutana, Laszlo Tokes.
  Sa te tii atunci ce ceardasuri vom fi nevoiti sa incingem pentru supravietuire nationala in actualele conditii de mentinere a Romaniei in granitele ei naturale si istorice.
  Pentru asta trebuie sa-i multumim chiombului si clanului sau de termite portocaliii.

 40. emigrantul Says:

  Profitind de miscarile de nemultumire din tarile arabe, Statele Unite la care se adauga indeosebi Anglia si Franta doresc sa ocupe Libia

  Este din ce in ce mai evident ca fostele principale puteri coloniale, la care se adauga US, incearca prin orice mijloace sa-l inlature pe Gadafi pentru a instaura in locul sau o conducere marioneta pro occidentala tip Irak. Scopul principal este jefuirea resurselor petroliere ale Libiei, mult mai apropiate de Europa Vestica, si mai accesibile, decit rezervele de hidrocarburi ale Peninsulei Arabe.
  Asistam, in prezent, la o campanie mincinoasa de zvonuri, stiri neconfirmate, exagerari, amenintari, etc., (a se vedea citatul 1) menita sa convinga opinia publica internationala ca Libia trebuie invadata pentru a scapa poporul sau de la masacru. Am fost deja martori la o asemenea mascarada, spre sfirsitul lui 2002 si inceputul lui 2003 cind se pregatea invadarea Irakului.
  Exista o discrepanta flagranta intre modul in care mijloacele de informare occidentale prezinta miscarile de nemultumire din statele conduse de guverne proamericane (a se vedea citatul 2), stirile fiind scrise de asa natura pentru a calma oamenii, gen “In Irak citeva sute de manifestanti au cerut reforme dar nu schimbarea guvernului (marioneta)” si felul in care este descrisa situatia revoltelor din Libia (citatul 1).

  Manifestatiile din Nordul Africii si unele state din Orientul Mijlociu sunt in esenta anti americane, vizind inlaturarea regimurilor marioneta pro US care conduc aceste tari. In Libia exista deja o conducere antiamericana, plecarea lui Gadafi neputind aduce altceva decit ocupatie straina si o deteriorare a nivelului de trai.

  Citat:
  1) Reports from Libya indicate thousands may have been killed or injured as the government crackdown escalates

  The UK and France are pushing for an arms embargo and a war crimes investigation.

  Britain is to send a second ship, HMS York, to deploy to the sea area near Libya.

  “The violence we have seen is appalling and unacceptable,” said Prime Minister David Cameron. “People working for this regime… should remember that international justice has a long reach and a long memory.”
  Sursa: http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12576427

  Citat:
  2) several hundred people gathered in Baghdad’s own Tahrir Square, calling for reform, but not regime change.
  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12576613

 41. fragmentariumpolitic Says:

  UDMR, la rascruce

  Congresul de doua zile al UDMR, care va incepe maine, va fi important nu numai prin schimbarea de leadership, care are toate sansele sa fie si una de generatie, dar si prin hotararea privind calea pe care va merge Uniunea in urma acestei duble primeniri.

  Intr-un fel, optiunea pentru un drum sau altul va semana foarte mult cu alegerea pe care trebuie sa o faca o fata de maritat.

  Va continua frumoasa UDMR sa traiasca in concubinaj cu hodorogitul PDL, putred de bogat, dar aflat cu un picior in groapa ori, amagita de galbenii-i necurati, se va casatori cu acesta cu acte, semnand protocolul de colaborare pentru alegerile din 2012, dar riscand sa ramana mult prea devreme singura?! Sau va alege viitorul, insotindu-se cu chipesul USL, care-i face cu asiduitate curte?!

  Raspunsul la oricare dintre aceste intrebari ar trebui sa tina seama de particularitatile situatiei actuale, care pot face ca vechile calcule de oportunitate, care au facut ca UDMR sa se salveze de fiecare data, in extremis, cu barca noii puteri, sa nu mai dea aceleasi rezultate.

  Presiunea crizei se transmite, in mod evident, si asupra cautarilor de solutii ale USL, facand-o sa ramana deschisa oricarei optiuni. Cu alte cuvinte, oportunitatea a devenit un concept vanat, nu numai de catre opozitie, ci si de catre orice partener care i se poate alatura.

  Aliantele locale ale USL, cu UDMR la Bihor si PRM la Ilfov, sunt sugestive. Se pare ca, spre deosebire de centru, in teritoriu oamenii simpli au inteles mai repede si mai profund ce a vrut sa spuna lordul Palmerston cand a afirmat ca nimeni nu are prieteni sau dusmani eterni, ci doar interese eterne…

  Asa cum se prezinta acum situatia din campul tactic, care se va complica prin aparitia unui partid maghiar concurent, UDMR nu numai ca va pierde puterea, o data cu PDL, dar, cu pragul de 5%, nici macar nu va mai intra in Parlament, la alegerile urmatoare.

  In plus, ar mai trebui tinut cont si de faptul ca mariajul politic cu USL a inceput sa fie gandit drept o partida buna si de catre alte forte politice, care vor sa revina in Parlament. Cand UDMR se va hotari sa umple golul de langa USL, s-ar putea ca acesta sa fie deja ocupat de altcineva (ma rog, exceptand situatia cand, printr-un pact cu diavolul, se va conveni asupra unui menaj a trois!).

  Morala populara, la fel de valabila si pentru romani si pentru maghiari, este ca fata care face mereu nazuri ramane nemaritata…

 42. Ovidiu Says:

  Dr. Aisha Gaddafi a scris o carte “Printesa Păcii” Aïcha Kadhafi Princesse de la Paix – Princess of Peace – الأميرة للسلام أميرة السلام عائشة القذافى “Tată, eşti la fel de pur ca rugăciunea zorii … Tu ai modelat istoria noastră, ne-ai învăţat cum se rupe lanţul de înjosire, şi ai acordat atributele de mândria noastra. CITESTE TARE INTERESANT !!!!!!!!

 43. fragmentariumpolitic Says:

  De la pomul laudat

  de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Reactie

  Am urmarit, cred cu un interes supralicitat, aceasta prima zi a Congresului UDMR. Poate ca aceasta atentie s-a datorat si sperantei ca supliciul pe care-l induram, deopotriva romani si maghiari, s-ar putea scurta cu ajutorul concetatenilor politicieni udemeristi. Mi s-a parut ca mesajele livrate de PSD au fost OK, inclusiv repetitiile (care in politica sunt sublinieri necesare) si cred ca ceea ce trebuia inteles, legat de oportunitate (atat de blamata de europarlamentarul PDL Cristian Preda pe blogul sau), s-a inteles…

  Am perceput ca fiind anormale doua lucruri. Primul, inceperea Congresului cu imnul Ungariei, care, oricum a-i da-o, a fost o incalcare a unor cutume minimale de decenta. Pe de o parte, evenimentul era al unor cetateni romani si avea loc pe teritoriul Romaniei. Pe de alta parte, daca lucrurile ar fi privite din perspectiva unor gazde cu maniere, ar trebui spus ca respectul fata de invitati se exprima prin arhicunoscutele reguli de precadere. Dar, facand haz de necaz, as “indulci” aceasta gafa, spunand ca invitatii au fost gazde, iar gazdele, invitati (!).

  Al doilea lucru a fost chestia cu “sufletul care nu-i de vanzare”, spusa de Marko Bela, un mesaj voit etnicist, dar care in fapt nu a reusit decat sa releve un complex politicianisto-minoritarist. Eu cred ca sufletul unei tari este unul si acelasi, in alchimia lui regasindu-se atat sufletele majoritarilor, cat si cele ale minoritarilor. Cand tarii ii este bine, ne este bine tuturor, cand tara e-n jale, e jale pentru toti…

  Cred ca din mesajul PSD a lipsit un adevar: pe steagul bataliilor sale parlamentare, ca partid de centru-stanga, s-au aflat inscrise si interesele sociale ale maghiarilor, politica sa sociala neavand culoare etnica, ci una nationala.

  Din pacate, aceasta latura de “concetatenism social“ este lipsita de expunere si in discursul general…

 44. Marcus Says:

  Congresul UDMR A Trecut, Distrugerea Romaniei Continua!

  Dintr-o imensa greata si lipsa totala de lamai voi incerca sa fiu scurt, doar cat sa fac un mic comentariu referitor la asa-zisa loialitate ungureasca fata de cuvantul dat, de-a lungul timpului in acesti ultimi douazeci de ani, partenerilor de aliante. Cand ii aud si pe cometatorii romani, dar mi ales pe unguri laudandu-se cu cat de fair-play joaca ei politic atunci cand se angajeaza intr-o combinatie politica cu alte partide mi se intoarce puri si simpu stomacul pe dos. Si asta deoarece unguruimea isi tine intr-adevar cuvntul dat atunci cand este vorba de cascaval si functie de ponderea pe care o au in cadrul unei guvernari isi permit sa-si realizeze planurile de izolare etnica a Ardealului cu bataie spre independenta acestuia.
  Culmea este ca acum, profitand de nebunia mascariciului din capul statului, ungurii sunt mai aproape ca oricand de realizarea dezideratului lor suprem si cred, sunt convins de altfel, ca angajamentul noii conduceri UDMR de a sustine acest guvern criminal pana in panzele albe, are in spatele lui negocieri secrete ale caror consecinte le vom simti in scurt timp cu varf si indesat, dar nu vom mai avea ce face.
  Daca tot se bat cu caramida in piept ca sunt loiali si-si respecta cuvantul dat, de ce dupa realegerea chiombului nu au continuat in formula majoritatii formate cu PSD si PNL, inainte de alegeri in ideea aducerii chiombului la ordinea constitutionala in sensul desemnarii unui premier impus de majoritatea parlamentara si nu de muschii lui?
  In conditiile in care si-ar fi respectat angajamentele altul ar fi fost astazi presedintele Romaniei si altul destinul acestui neam.
  Asa ca, sa ne scuteasca ‘mnealor cu gentiletea comportamentului lor politic, deoarece avem de-a face cu acelasi tip de fripturisti ca si ai nostri, caini paznici la macelarie, ciolanari si cascavalagii din acelasi os politic cu mioriticii nostri.
  Singura speranta pe care o am, desi amanata cu doi ani (am suportat noi si mai mult) este ca dupa ce USL va castiga alegerile in 2012 sa desfaca din punct de vedere al legislatiei “asumate’ de aceti banditi de la guvernare tot ce au distrus golanii basescului in acest mandat si sa le aplice ungurilor tratamentul pe care il merita cu prisosinta, chiar si numai pentru faptul ca au neobrazarea de a asculta, pe pamant romanesc, un imn strain inaintea celui romanesc.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: