ADIO, MARIN CONSTANTIN !

Marin Constantin: “Madrigalul este pentru mine un dar divin”

Am aflat cu tristete vestea incetarii din viata, la varsta de 85 de ani, a maestrului Marin Constantin.

Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, si al Facultatii de Filozofie, Marin Constantin s-a consacrat artei corale, fiind un dirijor de mare sensibilitate, care a facut din Corul National de Camera “Madrigal” o formatie de mare virtuozitate, “o entitate artistica recunoscuta in tara, in Europa si in lume”.

L-am cunoscut in 1956, cu prilejul participarii unui grup de 25 de tineri romani la Festivalul International Studentesc de la Lille (Franta), organizat de Uniunea Nationala a Studentilor din Franta. Eu participasem la Congresul UNEF de la Strassbourg dupa care m-am deplasat cu un grup de lideri ai localelor la Lille. Participau acolo formatii mai numeroase (cu peste 100 de artisti) din Spania, Iugoslavia,Cehoslovacia, Israel, s.a. Romanii, desi aveau in grup doar 25 persoane, s-au bucurat de un mare succes. In grupul dansatorilor (4 perechi) se remarca Theodor Vasilescu (atunci student la Chimie Alimentara), devenit ulterior unul din maestrii dansului popular. In taraf excelau cativa virtuosi, printre care Damian Luca, la nai, sau Iani Ciuciu la tambal. Iar Angela Moldovan, cu farmecul ei deosebit si infatisarea de adolescenta, cu codite – a cucerit auditoriul tanar al festivalului. A fost maiestria lui Marin Constantin de a selecta, in grupul restrans care a facut deplasarea, tineri de mare talent si piese de succes. (Atunci, Marin Constantin era director al Ansamblului Tineretului Roman care isi desfasura activitatea la Casa Tineretului de langa Podul Izvor).

Dupa incheierea festivalului, Marin Constantin a organizat realizarea catorva imprimari la radio Paris, iar la invitatia liderilor locali ai UNEF, am facut doua deplasari la Bordeaux si Toulouse. La  Toulouse a fost impresionanta intalnirea cu un grup de romani, prezenti la spectacol, multi dintre acestia plecati din tara dinainte de razboi, se apropiau de fetele si baietii nostri imbracati in costume populare pentru a-i imbratisa cu caldura.

De atunci, relatiile mele cu Marin Constantin au fost dintre cele mai amicale, urmarind cu mare placere evolutia sa  si perseverenta cu care a construit “Madrigalul”.

Maestrul Marin Constantin lasa in urma sa personalitatea unui artist desavarsit, exigent cu sine si colaboratorii, dedicat performantei.

Amintire vesnica, drag maestru !

12 Responses to “ADIO, MARIN CONSTANTIN !”

 1. Theodora Says:

  Am avut ocazia sa il vad la televizor pe maestrul Marin Constantin dirijand Corul National de Camera Madrigal.
  Sincere condoleante familiei si celor apropiati!

 2. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2011/01/03/de-ce-nu-a-urlat-maria-sa-basescu-traian-la-poporul-lui-in-noaptea-de-revelion/

 3. ADIO, MARIN CONSTANTIN ! | Stiri | A-Media.ro Says:

  […] complet: ADIO, MARIN CONSTANTIN ! Articole similare:A murit dirijorul Marin Constantin .VIDEO A murit fondatorul si dirijorul corului […]

 4. Sibilla Says:

  S-a mai * mutat pe-o stea * un OM, o valoare….
  Dumnezeu să-l hodinească-n pace !

 5. Sibilla Says:

  Spiritul perfecţiunii :

 6. Sibilla Says:

  Ce-o fi vrând să însemne ??
  Atac-flood marca PD-L! Şi-au angajat hackeri, bastarzii !!
  Nu e prima dată când vine * valul * de acest soi… Cineva dă flood ca să nu mai funcţioneze blogul…
  Linkurile ce compun * valul * duc pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, * fişele * tovarăşilor pedelachei şi iudemerei.
  Aţi păţit şi voi aşa ceva, la voi vin * valuri * -aistea ??
  A început prigoana bloggerilor ?

  http://sfinx777.wordpress.com/2011/01/04/ce-o-fi-vrand-sa-insemne/

  P.S. * Cauza unui filtru pe ip este de obicei un flood trimis catre ip-ul tau principal. * Adică ?
  Mă poate ajuta cu informaţii vreun coleg, ce anume să fac mai exact ??

 7. fragmentariumpolitic Says:

  Seria dezbaterilor HotNews.ro pe tema „Declinul SUA ?” se dovedeste, cu fiecare editie, inspirata si atragatoare, nu insa si titlul ales, pentru ca nu este vorba despre declinul unei tari, ci despre sfarsitul unui imperiu(…)

  http://fragmentariumpolitic.wordpress.com/2011/01/04/un-film-politic-din-dosarele-x/

 8. Sibilla Says:

  SUSPENDAREA LUI băsescu TRAIAN, SE IMPUNE !

  TARGET- ROMÂNIA :

  Victoriile iudemereilor în România – * succesurile * primului ministru băsescu Traianus!!
  Andrei Marga despre Legea educaţiei: “Seamănă cu programul de guvernare nazist”
  4 ianuarie 2010 – încă o victorie a iudemereilor, cu binecuvântarea guvernului criminal păstorit de prim ministrul băsescu Traianus , limba română=limbă străină în… România !!
  În aceiaşi zi de 4 ianuarie 2010 un român, Vadim Tudor, este umilit, hărţuit şi ameninţat cu evacuarea , la ordinul Cotroceniului .
  Dincolo de spectacol, dincolo de răbufnirile prezentate de media, un lucru e de subliniat şi-acel lucru să-l reţinem : Vadim, dincolo de orice altceva, este un mare patriot şi-un militant, un apărător al limbii române, al valorilor şi Istoriei Neamului Românesc !!
  Nu sunt deacord cu ieşirile, răbufnirile Tribunului, dar… acela care nu-l recunoaşte pe Vadim Tudor ca Mare patriot, e clar trădător de ţară !
  Miza umilirii, PRM şi-a europarlamentarului Vadim Tudor e în sertarul Cotroceniului şi e una politică şi e o răzbunare a orgoliosului şi ranchiunosului personaj : băsescu !
  Cine sponsorizează acest circ ce NU face cinste României cum nenumărate alte mascarade ne-au aruncat în groapa penibilului ??
  Trageţi concluziile şi luaţi atitudine, treziţi-vă la realitate, dragi români!!
  Curtea Constituţională s-a dovedit a fi una din uneltele actualei puteri ( alte instrumente sunt CNA – altă dihanie degeaba-n peisaj – TVR – tembeliziunea închinătoare de ode mârlanului Dictator băsescu , etc ). Oare judecătorii care şi-au schimbat * absolut întâmplător * opniile cu 360 grade, au schelete-n dulapurile zăusului alcoolic care NU e preşedintele românilor ci al hoţilor, interlopilor şi al fufelor dibace în a-şi folosii cururile şi ţîţele în beneficiu personal ??
  Iudemereii * reformează * Educaţia… românească.
  Dobitocul care NU e preşedintele românilor, interpretează Istoria după bunu-i plac, mi-e scârbă şi silă să repet ce-a * tradus * azi în faţa camerelor, de reţinut doar * fiecare popor va fi… judecat în limba proprie *…. ???!!!??
  Ipocritul băsescu Traian, a desfinţat art 13 din Constituţia României! Acelaşi ipocrit declară senin şi cu bună ştiinţă, atenţie, cu bună ştiinţă… repet , că judecata va fi în limba oficială a poporului … care limbă nu e limba română, deci pe el nu-l va judeca poporul român pentru ticăloşii, genocid şi DISCRIMINARE, never ever, crede papagalul.
  Ce-a demonstrat primul ministru băsescu Traianus şi azi ? Că pentru el şi haita sa portocalie, poporul ROMÂN e vax albina, românii sunt pentru aceşti nemernici doar nişte gândaci pe care-i strivesc după pohta sufleţelelor lor. A mai demonstrat că gubernul pe care-l conduce este şantajabil. Şantajat de iudemerei şi la cheremul masoneriei evreieşti, punct.
  Şi virgulă… virgula tristeţii şi amărăciunii : băsescu Traian a urinat în direct la TV peste Istoria poporului român, acest zmintit lăudând iudemereii şi pe masonul funeriu şi i-a scuipat pe Marga şi E Andronescu !!
  E limpede că urmează cu paşi repezi cedarea Ardealului după un plan bine pus la punct de mult timp, un plan deja parafat şi de care băsescu nu e străin ci parte semnatară a tranzacţiei ! Nu s-o fi pricepând Vadim să prezinte * analiştilor * care l-au tot bruftuluit şi doar etichetat, multe, dar… iată că timpul ne arată că NU a minţit şi cu fiecare zi ce trece mai ajungem la câte-o vorbă a sa….
  Dacă se pricep foooarte bine la ceva nebunii care conduc România ( băsescu&PD-L&clientela politică ), atunci s-o spunem franc : se pricep la dezbinare, la terfelirea culturii şi batjocorirea intelectualilor români pe care hărâuindu-i cu insistenţă şi consecvenţă i-au adus fie la sinucidere fie la furii greu de controlat şi pe care intelectuali români NU dau doi bani arătându-le locul rezervat ( după mintea lor diabolică ), adicătelea, la colţ.
  În opinia mea, să-i compari pe habarnistul funeriu cu somitatea , specialistul Andrei Marga, se numeşte sfidare, se numeşte dispreţ şi NU e de iertat!!!
  Basescu ataca discursul nationalist pe Legea Educatiei
  – băsescu atacă românii, patrioţii, românismul, dar… rădică-n slăvi iudemereii…
  -* Ministrul Funeriu va face o prezentare a legii in urmatoarele zile. *, adică neica nimeni în materie de Educaţie face prezentări, evident cu consiliera lângă ureche, vai mama lui…
  Explicaţia promulgării aşa zisei legi a educaţiei, vine de la acelaşi băsescu Traian : * eram obligat din punct de vedere politic. * PUNCT. Restul vorbăriei e de prisos …
  * Azi, printr-o alchimie numai de ea ştiută, Curtea Constituțională a transformat o procedură declarată tot de ea neconstituţională într-una constituţională, deschizând calea promulgării ei. Ceea ce preşedintele Traian Băsescu a şi făcut, fericit că UDMR nu mai pleacă de la guvernare. Restul nu mai contează! * – Corina Creţu, europarlamentar social-democrat.
  Halal * preşedinte *, de împăiat ca să se minuneze generaţiile viitoare de aşa… exemplar, ce-i drept, unic în Istoria României şi cred că nu e mult să recunoaştem că şi-n Istoria Europei !
  Multe sunt de spus, zicerile, analizele, discuţiile interminabile NU ne încălzesc, pe noi, români.
  Cred că e cazul să se ia în calcul la modul foarte serios SUSPENDAREA lui băsescu Traian, care NU e preşedintele românilor ( o demonstrează că NU e, în fiecare zi, cu fiecare nouă tâmpenie săvârşită ! ).
  http://sfinx777.wordpress.com/2011/01/04/target-romania/

  p.s sa dea bunul Dumnezeu sa gresesc eu…. să nu fie România target unora … din umbră….

 9. fragmentariumpolitic Says:

  Noul strigat de lupta: “Opozitia Unita !”

  de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Pamflet politic

  Veselie si speranta in tabara potrivnicilor Puterii. Motivul ?! “Uniti in Opozitie !”, pentru a-l cita pe Adrian Nastase. Ma uit in paharele cu care s-a “ciocnit” in cinstea evenimentului si nu pricep nimic, pentru ca nu vad decat apa chioara. Mai sa fie, imi spun, unu plus unu fac intotdeauna doi, oricum a-i aseza termenii adunarii ! In politica nu-i la fel ca in aritmetica, adicatelea, fac eu socoteala pe degete, ca proasta-targ, PSD-PC plus PNL nu fac tot atat cat PSD plus PNL-PC ???!!!… Nu-i tot un drac ?!… “Nu tocmai, imi sopteste cel pe care’l invocasem involuntar, pentru ca ai uitat sa aduni ceva: intelighentia !” Intelighentia ?! N-am auzit de asa ceva, mi-am zis in timp ce-i priveam pe Victor Ponta si Crin Antonescu adunandu-se de pe jos si scuturandu-si de pe armuri praful portocaliu…

 10. Bibliotecaru Says:

  Rând pe rând, actul cultural românesc devine amintire.
  http://giconet.blogspot.com/2011/01/marin-constantin.html

 11. Victor Says:

  Cred ca ideea aliantei PSD-PNL-PC este o idee gresita din perspectiva dorintei firesti de a-i inlatura de la putere pe cei care si-au permis sa supuna romanii celui mai dur experiment din ultimii 20 de ani. Daca nu ma insel, PD-L , cel putin la ora actuala, este out of business. Ideea de a te prezenta in alegeri cu doua forte, pe de o parte preconizata alianta si pe de alta PD-L, nu face decat sa intareasca pozitia organizatiei lui Basescu. Practic alegatorul nu este pus sa aleaga cum era firesc intre stanga si dreapta, respectiv intre PSD si PNL ceea ce ar fi facut ca implicit PD-L-ul sa ramana in zona neglijabila a intentiei de vot asa cum este acum ci forteaza mentalul alegatorului sa ii ia in considerare ca unica alternativa a aliantei. Diferentele ideologice dintre cele doua partide vor provoca fara doar si poate retinere din partea alegatorilor, retineri care vor fi alimentate de PD-L in sensul ca partidul lui Basescu isi va aroga fara retineri pozitia pretins singulara pe dreapta esicherului politic. Le va fi foarte usor sa puncteze si inca pe termen lung atata vreme cat PNL lasa locul liber. Intrarea in alianta cu PSD exclude o eventuala guvernare exclusiv de dreapta dorita de alegatorii liberali la fel cum pentru alegatorii care doresc sa fie guvernati de stanga devine limpede ca principiile social-democratiei nu pot fi implementate in intregime. Se creeaza o struto-camila intr-un moment in care dimpotriva cele doua partide PSD si PNL ar fi trebuit sa-si intareasca pozitia ideologica in politica noastra. Mai mult, se repeta si greseala strategica de la ultimele alegeri prezidentiale cand unirea tuturor impotriva lui Basescu a provocat efect invers celui dorit.. Se pun bazele unei aliante juridice care nu mai permite militantilor celor doua partide nuantarea pozitiilor si asta intr-un moment in care guvernantii sunt in cadere libere in intentia de vot. Nu inteleg deloc de ce PSD si PNL nu asteapta alegerile si abia apoi sa vada daca este cazul sau nu pentru a intra impreuna intr-o alianta. Poate nu este cazul, poate unul dintre cele doua partide impreuna cu o grupare mai mica, stiu eu poate a lui Vadim sau cea a lui Dan Diaconescu, pot obtine majoritatea necesara guvernarii. Semnalul unei aliante la acest moment imi da senzatia ca cele doua partide se tem foarte tare de organizatia lui Basescu si au nevoie sa actioneze impreuna pentru a rezista. Paradoxul este ca PD-L ul este cotat la un nivel nesemnificativ. Ori de ce se teme opozitia? Faci o alianta ca sa-ti sporesti sansele dar daca sansele tale sunt cu mult mai mari decat ale adversarului politic, care este rostul???

 12. dumitrescum Says:

  La multi ani domnule presedinte!
  Sunt locotenent colonel (R) Dumitrescu Marcel din trupele de parasutisti, participant la Revolutia Romana in Bucuresti dupa care am facut parte din prima dumneavoastra garda de corp.
  Am scris o carte cu activitatea mea din acea perioada, v-am trimis un exemplar pe adresa partidului in Bucuresti pe numle dumneavoastra, iar aceasta mi-a fost returnata. Doresc sa va trimit personal cartea (Revolutia, pentru voi copii), in acest scop as dori adresa de la domiciliul dumneavoastra daca sunteti interesat de aceasta carte.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: