DIPLOMAŢIA DUNĂREANA

In cursul diminetii, la Casa Titulescu a avut loc o reuniune deosebita.

Tematica de interes : „Diplomatia Dunareana”a beneficiat de o participare de exceptie – invitatul meu, dr. Horst Mahr, preşedintele Asociaţiei Germane de Politică Externă din Munchen.

Pentru a reda in detaliu aspectele importante ale dezbaterii, prezint in continuare relatarea agentiei de presa Agerpres:


Fundaţia Europeană Titulescu a fost, vineri, gazda unei dezbateri pe tema diplomaţiei dunărene, invitat special fiind dr. Horst Mahr, preşedintele Asociaţiei Germane de Politică Externă de la Munchen. În alocutiunea sa, dl.dr. Horst Mahr a subliniat importanţa cooperării statelor riverane Dunarii atât din punct de vedere economic, social cât şi strategic. El a amintit si de tensiunile create în urma repatrierii romilor de naţionalitate română şi bulgară din Franţa, apreciind că problemele acestei minorităţi sunt specifice regiunii dunărene.

Horst a pledat pentru o atenţie sporită asupra integrării socio-profesionale a acestei minorităţi, subliniind necesitatea folosirii corespunzătoare a fondurilor Uniunii Europene alocate acestui segment.

Referindu-se la problemele apărute în urma aderării la Uniunea Europeană a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, el a adus în discuţie problema migraţiei şi a imigraţiei. În context, Mahr a mai spus că aderarea României la spaţiul Schengen depinde în mare măsură de respectarea angajamentelor luate, dar şi de securizarea graniţelor cu tehnică perfomantă.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reliefat în cadrul discursului său importanţa cooperării statelor riverane Dunării şi a menţionat faptul că Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu o nouă problemă – imigrarea cetăţenilor din afara UE şi problema mişcării populaţiei în interiorul statelor membre.

În opinia sa, principala problemă cu care se confruntă statele membre ale Uniunii Europene o reprezintă ”marea discrepanţă în dezvoltarea economică şi socială a ţărilor din Vestul şi Estul Europei”.

”Dacă ţările din Vest au pornit pe calea dezvoltării moderne cu 3-400 de ani în urmă, noi am pornit mai târziu. Toate acestea se reflectă în nivelul de dezvoltare economică şi în condiţiile de viaţă, iar în contextul integrării europene se reflectă probleme noi – imigrarea de cetăţeni din afara UE şi problema migraţiei în interiorul statelor membre”, a subliniat Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a făcut referire şi la formele de cooperare ale ţărilor dunărene, care au evoluat după 1989 în contextul european. Iliescu a subliniat importanţa rolului Comisiei Dunării care are misiunea de a asigura cooperarea economică şi socială a ţărilor dunărene în contextul în care aproximativ jumătate dintre aceste state sunt membre ale UE.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a afirmat că dezbaterea a reprezentat ”un pretext pentru a discuta despre relaţiile dintre România şi Germania, despre Uniunea Europeană, despre preocupările acesteia în legătură cu Dunărea şi Marea Neagră”.

De asemenea, a adăugat liderul social-democrat, discuţia aduce viziuni noi asupra resurselor Dunării – proiecte energetice, de transport şi turism. El a subliniat importanţa conlucrării cu ţările vecine şi necesitatea de a dezvolta, împreună proiecte viitoare.

”Vom învăţa să folosim Dunărea şi Marea Neagră. Este un pretext extraordinar ca aici, în România să putem să conturăm şi să dezvoltam viziuni cu privire la ceea ce trebuie să facem în viitor. Noi contăm foarte mult pe bunele relaţii cu Germania, aşa cum am făcut şi în trecut. Este clar că statele UE vor avea noi priorităţi de dezvoltare. „Uniunea Europeană trebuie să aibă, de asemenea, o politică strategică proprie”, a mai spus Adrian Năstase.

La finalul dezbaterii, dr. Horst Mahr a fost medaliat de preşedintele Consiliului Naţional al PSD cu medalia Fundaţiei Europene Titulescu. ”Am avut astăzi, prin dr. Horst Mahr, un invitat de marcă, un om cu o deosebită experienţă  I-am oferit o medalie a Fundaţiei Europene Titulescu care poartă efigia marelui diplomat român, o medalie pe care o oferim oaspeţilor de marcă”, a mai spus liderul social-democrat.

La dezbatere au mai participat fostul premier, Petre Roman, fostul ambasador al României la Helsinki, Neagu Udroiu, europarlamentarii PSD Adriana Ţicău şi Cătălin Ivan, dar şi social democraţii Dan Mircea Popescu, Octavian Ştireanu şi Şerban Nicolae, decanul SNSPA, prof.Paul Dobrescu, dl. Dragos Seuleanu, alaturi de diplomati si specialisti in probleme dunarene. AGERPRES / (AS – Cristina Tatu, Claudia Toma)

Advertisements

10 Responses to “DIPLOMAŢIA DUNĂREANA”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumim pentru evocare. Regret că nu am putut participa la acest foarte interesant eveniment.

 2. Motanul Incaltat Says:

  Dar ar fi interesant de stiut cum vede Dl. Horst Mahr rezolvarea problemelor privind reducerea decalajelor, de care, din cate am inteles, ati vorbit Dvs.: “”marea discrepanţă în dezvoltarea economică şi socială a ţărilor din Vestul şi Estul Europei”.

  ”Dacă ţările din Vest au pornit pe calea dezvoltării moderne cu 3-400 de ani în urmă, noi am pornit mai târziu. Toate acestea se reflectă în nivelul de dezvoltare economică şi în condiţiile de viaţă, iar în contextul integrării europene se reflectă probleme noi – imigrarea de cetăţeni din afara UE şi problema migraţiei în interiorul statelor membre”, a subliniat Ion Iliescu.”
  Ar fi interesant de stiut cum privesc social-democratii germani aceasta problema. Sigur, am inteles, probabil pe cale cooperarii intre statele dunarene. As fi dorit sa stiu ceva mai mult… Mahr s-a referit numai la tigani, emigratie, Spatiul Schengen si cam atat. Este bine ca ati adus in discutie problema decalajelor. Problema care se pune este cum ar putea Germania, in mod concret, ajuta Romania. In cazul in care partidul social-democrat german ar veni la putere, care ar fi, in ce ar consta mana de ajutor pe care ne-ar intinde-o? Eu stau si ma intreb daca exista protocoale de colaborare, in cadrul miscarii socialiste europene, intre partidele socialiste si social-democrate. Practic Horst, din cate spune postarea, nu s-a referit la asa ceva, ci doar la interesele care ar privi strict Germania in chestiunile legate de emigratie si Spatiul Schengen. Deci care sunt acele “viziuni asupra a ceea ce trebuie sa facem in viitor”, despre care vorbea Dl. Nastase, viziuni ce trebuie sa fie benefice atat Romaniei ca si Germaniei?

 3. Marcus Says:

  Nutzica, ne iesti far si calauza!

  Urmasa lu’ Ceauseasca, poreclita si codoi,
  Nascuta in iesle sfanta, in poiata la Plescoi,
  Fosta-n plen sanctificata de o gasca de golani
  Si pusa sa manareasca din buget ai nostri bani.

  Euroi intr-un diluviu se revarsa in suvoi
  Pentru rate datorate de Elena ot Plescoi
  Kilometri-ntregi de drumuri, potecute si sosele
  Prin minune-s transformate in ciubuc pentru lichele.

  Clientela-nfometata sta la rand sa-si ia rasplata
  La avansul ce platit-a cand Nutzica fu votata.
  Ale tarii drmuri sparte ca dupa bombardament
  Vor ramane desfundate asteptand alt decident.

  Caci Puterea de acuma, pusa doar pe jaf si furt,
  Gauri proprii isi astupa cu bani luati ca imprumut.
  Saracanu’ cu spinarea de chiomb e zorit la munca
  Cheag talharilor din clanu-i cat mai mult sa le aduca.

  Avem insa-o consoloare, sfanta opera divina,
  De Pasti, din Plescoi, Nutzica ne va da la toti lumina.
  De-am fost orbi, vom vedea iara gropile sa evitam
  Cand pe drumurile tarii in trafic greu ne angajam.

 4. fragmentariumpolitic Says:

  Se va rupe cheia Boc in broasca Schengen ?

  Dupa aderarea la NATO si UE, intrarea in spatiul Schengen, prevazuta in martie 2011, reprezinta cel mai important obiectiv de politica externa pe termen scurt al Romaniei. Desi Guvernul Boc a dat asigurari ca a luat toate masurile ca acest lucru sa se intample la data si in conditiile convenite, declaratia presedintelui PSD, Victor Ponta, facuta in cadrul reuniunii socialistilor de la Strasbourg, potrivit careia Romania nu ar fi pregatita sa adere la spatiul Schengen, a produs un val de reactii de dezaprobare din partea PDL, UNPR si PNL. Cateva observatii:

  – fara a incerca sa fie o Casandra, liderul social-democrat si-a sustinut punctul de vedere cu argumente politice (incompetenta si coruptia Guvernului) si tehnice (nesecurizarea frontierelor cu Moldova si Serbia si nepregatirea aeroportului Otopeni pentru preluarea fluxului de calatori din spatiul Schengen);

  – opinia lui Victor Ponta nu a fost una singulara, atat in spatiul intern, cat si in cel extern exprimandu-se, cu ceva timp in urma, aceleasi indoieli de catre presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase si de catre secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Pierre Lellouche, ultimul propunand o amanare a deciziei pana la raportul de verificare din vara lui 2011, datorita unor ingrijorari legate de “supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE” şi de “lupta împotriva corupţiei”;

  – reactiile celor trei partide au fost pur emotional-politicianiste, fara contraargumente, fiind brodate pe subiectivari gen “greseala”, “ignoranta juvenila” sau presupuse daune de imagine; daca solidaritatea celor din arcul guvernamental este lesne de inteles, cea a opozitiei liberale este mai greu de motivat (poate doar din ratiuni ideologice);

  – UDMR, in schimb, nu a marsat in siajul partenerilor de coalitie, iar daca luam in calcul ca si tacerea este un raspuns, atitudinea sa ar putea insemna ca refuza sa se imbete cu apa rece (si atunci tot zgomotul din jurul acestei povesti capata un alt sens) sau ar putea fi inceputul unei apropieri timide de PSD.

  Si, acum, concluzia: daca se va rupe cheia lui Boc si usa Schengen va ramane inchisa, atunci va trebui ca acesta sa se dea la o parte si sa lase pe altcineva priceput sa o deschida. Cu speraclul nu mai tine, Emile… Anunta-l de pe acum si pe Traian.

 5. fragmentariumpolitic Says:

  Somnul educatiei

  Laudabil ca efort de cunoastere, rezultatele sondajului CCSB privind stereotipurile despre tigani nu m-au surprins. Probabil ca daca as fi trait oriunde in Europa s-ar fi intamplat acelasi lucru, pentru ca neintegrarea tiganilor reprezinta unul dintre esecurile civilizatiei, portretul robot al acestora ramanand incremenit in timp, desi are aceeasi vechime cu cea a etniei.

  Pentru profilul tolerant al romanilor nu este deloc surprinzator ca in ceea ce priveste atitudinea fata de tigani raportul acceptare-respingere este unul inalt supraunitar, nivelul de acceptanta co-etnica avand valori covarsitor majoritare: 87% dintre romani sunt de acord ca tiganii sa locuiasca in Romania, 77% i-ar accepta in aceeasi localitate, 59% ca vecini, 57% ca prieteni (34% le-ar permite chiar intrarea in propriile familii, desi este cunoscuta caracteristica barierelor de familie de a opune cea mai mare rezistenta).

  Nici in ceea ce priveste perceptiile negative despre tigani nu s-ar putea spune ca sondajul ar aduce vreo noutate: 68% dintre respondenti considera ca tiganii savarsesc cele mai multe infractiuni, 44% ii percep ca fiind “hoti”, 43% drept “lenesi”, 41%-”murdari” etc. Ceea ce ar fi cu adevarat notabil ar fi cauzele percepute ale acestor stereotipuri, respectiv non-educatia si obiceiurile, care actioneaza ca un veritabil mecanism intern de reproducere. Daca economic tiganii au tinut pasul cu societatea (60% dintre chestionati opinand ca tiganii nu sunt mai saraci decat romanii), educational au ramas in urma acesteia.

  Demne de retinut sunt si masurile propuse de catre cei intervievati: 97% cer ca toti copiii rromi sa mearga la scoala, 50% considera ca acestia ar trebui sa dispuna de locuri rezervate in licee si universitati, 77% sunt de parere ca statul ar trebui sa sustina organizatiile culturale ale rromilor, iar 74%-statul sa sustina identitatea culturala a acestei etnii.

  Rezultatele sondajului consoneaza cu aprecierile psihologilor, pedagogilor, medicilor, criminalistilor sau ale altor specialisti in stiintele educatiei privind legatura care exista intre educatie si problemele atitudinale, comportamentale, igieno-medicale si infractionale. Daca exista o problema privindu-i pe tigani, aceasta nu este nici rasiala, nici etnica, ci este una educationala. Consecinta acesteia este ca, intr-o lume competitiva, somnul educatiei naste autoexcluderea si autodiscriminarea.

 6. emigrantul Says:

  Despre schimbarea modalitatii de alegere a parlamentarilor

  Parlamentarul este prin definitie nereprezentativ pentru populatie deoarece face parte dintr-o clasa sociala restrinsa, cea a bogatilor

  Dupa votul pe liste si cel uninominal incurcat, valabil astazi (anul 2010) nu ne mai ramine decit incercarea uninominalului pur, in doua tururi, ca pentru primari. Propuneri cum ar fi imbinarea votului uninominal cu cel pe liste nu au nici o baza logica nefacind altceva decit sa complice mai puternic actualul sistem electoral, sa-i faca si mai nereprezentativi pe viitorii parlamentari. Pierdem timpul cu tot felul de hibrizi ca pina la urma tot la votul uninominal pur in doua tururi sa ajungem.

  Pe de alta parte, indiferent cum sunt votati parlamentarii, acestia tot nereprezentativi pentru populatie vor fi deoarece apartin unei clase sociale, cea a bogatilor, care are alte interese decit majoritatea locuitorilor tarii. Oamenii isi aleg, de fapt, exploatatorii.

  A se citi si comentariul:
  https://ioniliescu.wordpress.com/2008/09/28/reflectii-duminicale-2/#comment-6281

 7. emigrantul Says:

  Poate aflam lucruri interesante despre “Revolutia” din 1989 din documentele secrete care vor fi publicate de situl Wikileaks:
  http://cablegate.wikileaks.org/
  Sansele sunt mici dar nu zero.

 8. emigrantul Says:

  Vad ca in ultima vreme Ion Iliescu a inceput sa faca declaratii exclusive pentru ziarul Gandul, pe diverse teme, ultima avind legatura cu scurgerea de informatii, publicata pe situl Wikileacks:
  http://cablegate.wikileaks.org
  alte comentarii ale sale, aparute in ultimele zile, referindu-se la: schimbarea modalitatii votarii parlamentarilor romani, Coreea de Nord, atitudinea unui antrenor roman la un meci desfasurat in strainatate.
  Ce s-o fi intimplat de s-au indesit asa mult declaratiile exclusive pentru Gandul ale fostului presedinte?

 9. emigrantul Says:

  Telegramele publicate pe situl Wikileacks par a fi scrise de indivizi servili guvernului SUA

  Pina acum (29 Nov. 2010) nu am vazut nimic interesant in telegramele (278 din 251 287) publicate pe Wikileacks. Informarile trimise de misiunile diplomatice americane catre Departamentul de Stat din Washington contin nimic altceva decit aceleasi viziuni ale politicii americane pe care le citim in presa de cind am invatat alfabetul, indiferent ce virsta am avea in prezent.

  Telegramele par a fi mai degraba mesaje compuse astfel incit sa faca pe plac guvernului american, adica redactate de asa maniera incit conducerea US sa auda ceea ce doreste sa auda.

 10. Marcus Says:

  Geneza (Biblia de la Basarabi, Basescu, Cartea I)

  La-nceput Dumnezeirea i-a dat tarii pe Traian,
  Mos sa-i fie, gena sacra, lu’ poporu’ suveran.
  Mai apoi dintr-o costita si scuipand vartos in huma
  A creat-o pe Elena sa o tina de jupana.

  De sarpe n-a fost nevoie, caci furand maru’ din pom
  Cei doi il mancara lacom devenind din om, neom.
  Vazand asta fapta grava Domnul vru sa-i pedepseasca
  Si din Edenul serafic cu scandal sa-i izgoneasca.

  Bazat fiind pe gloata proastă, citind stramb din Cartea Sfanta
  Traienel ramase-n tronu-i, la remorca cu-a sa tampa.
  Ba, mai mult, prin Anastase, dadu lege-n Parlament
  Si il exila pe Domnu’ la spanioli cu-angajament.

  Sa culeaga capsunele, sa trimita banii-n tara
  Teschereaua lui sa-i umple pana cand o da pe-afara,
  Sau sa faca o minune, plumbu’ sa transforme-n aur
  Virament sa faca-n banca pentr-al gastii lui tezaur.

  Si de-atunci el si Lenutza conduc tara cum vor ei
  Consilier l-au luat pe dracu, guvernanti niste misei.
  Haosu-i la el acasa, tara toata-un balamuc
  Boborenii-s masa muta ce asculta de nauc.

  Catranit e tare Domnul si-si consuma-al sau amar
  Suduind in barba-i alba ca-l facu pe marinar
  Si ca-n loc de asta fapta ce se vru a fi divina
  Nu şi-a luat bilet la teatru sau o zi pentru hodină.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: