GAUDEAMUS

Sâmbătă, 20 noiembrie, am fost prezent la cea de-a 17-a editie a Târgului Internaţional de Carte „Gaudeamus”.

La standul Editurii Semne-Artemis am prezentat volumul ” URSS A MURIT,TRĂIASCĂ RUSIA” , apartinand scriitoarei franceze Helene Carrere d’Encausse si a carui prefata am avut onoarea s-o intocmesc.

Pentru cei interesati am publicat Prefata in Pagini

Helene Carrere d’Encausse este o specialistă în istoria Rusiei şi din 1991 este membră a Academiei Franceze, respectiv secretar permanent al acestei instituţii. Ea a mai publicat, la Editura Fayard, „Gloria naţiunilor”, „Dezastrul rus”, „Nicolae al II-lea”, „Ecaterina a II-a” şi „Alexandru al II-lea”.

Acest ultim volum – “URSS a murit, trăiască Rusia” – este consacrat proceselor care au urmat destrămării URSS în 1991, ca şi epocii Elţân şi mai ales perioadei marcate de personalitatea lui Putin.

În primul capitol – “Rusia în disputa cu ea însăşi” – autoarea încearcă să descifreze esenţa proceselor declanşate de “perestroika” lansată de Gorbaciov, care a reprezentat o “reînviere a unei societăţi apatice”. Aceasta i-a “înspăimântat pe nostalgicii sistemului sovietic.

Am participat deasemenea la standul Editurii RAO, la lansarea volumului “Jurnalul de … ‘front”, scrisă de europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.

Am salutat apariţia acestei cărţi scrisă de cineva care a fost prezent în desfăşurarea vieţii politice’ din perioada 1990-1992.

22 Responses to “GAUDEAMUS”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Titlul e inspirat… Ţin minte cartea lui Ion RAŢIU de prin 1990, Moscova sfidează Lumea…

 2. Mihnea Georgescu Says:

  A propos de “Front”, în Vechea Constanţă unde am copilărit, în mediul mic burghez unde făceam politică de mic, lumea vă critica, prin 1990, pentru denumirea de “Front” aleasă pentru FSN. Se spunea: Iliescu a preluat o vorbă din timpul războiului: “Totul pentru Front, totul pentru Victorie!” Ba încă, se făcea aluzie la Frontul Unităţii şi Democraţiei Socialiste…

  Nu mă abţin să nu redau definiţia FDUS, este delicioasă sub aspect lexical şi ideologic, ce vremuri!, Domnule Preşedinte! :)

  “FDUS este cel mai larg organism permanent, revoluționar, democratic, cu caracter reprezentativ, care constituie cadrul organizatoric de unire, sub conducerea PCR, a forțelor politice și sociale ale națiunii noastre socialiste, a tuturor organizațiilor de masă și obștești.”

 3. Marcus Says:

  Ia De La Sarkozy, Basescule!

  Abia ce incepuse oarecum sa se estompeze umilinta nationala pe care ne-a servit-o Basescu la momentul in care o lume intreaga a vazut cum este tratat efectiv cu fundu’ de catre omologii si partenerii sai euroatlantici, ca a venit randul “amicului” Sarkozy sa-i aplice un “oral” in public, mai abitir decat cel pe care i l-a transmis el lui “draga Stolo” in niste imagini televizate care au facut deja cariera.
  Nu stiu de ce, dar imaginile in care chiombu’ tragea pur si simplu de Sarkozy pentru a fi bagat in seama, iar acesta din urma isi turase motoarele in marsarier mai ceva decat armata franceza, urmarita in WW2 de blindatele hitleriste si inghesuita pe plajele Manecii, mi-a trezit in minte o analogie cu imaginea unei prostituate, consumata in abuz de alcool si sex, lipsita de nurii tineretii, care a ajuns sa traga de clienti cu promisiunea ca-i va plati ea doar, doar o mai baga-o cineva in seama.
  Si pentru ca umilinta sa fie totala, piticul francez recurge si la picamer in ideea intensificarii “oralului” si se prezinta cu niste scuze jalnice care amplifica grotescul situatiei, motivand ca era presat de o anumita situatie la momentul in care doar ca nu l-a scuipat pe Basescu.
  Nu trebuie sa fii mare as in ale diplomatiei pentru a realiza ca o asa pretinsa graba intre sefi de stat, nu se face dom’le in public, la o intrunire la un asemenea nivel, decat poate din motive fiziologice fiind presat de o eventuala pantecarie ori nevoie urgenta de treaba mica.
  Si unde mai pui ca doar ce ne asigurase chiombila cu foarte putin timp in urma ca, vorbele presei ticalosite cum ca Franta s-ar opune admiterii noastre in Spatiul Schengen nu sunt altcvea decat niste rautati inventate de oamenii mogulilor rai, deoarece relatiile noastre cu Franta pot fi date de exemplu in materie de excelenta.
  Tare mi-e teama ca, in loc sa fim primiti in Spatiul Schengen, in foarte scurt timp vom fi nevoiti sa ridicam pavilionul galben de carantina ca urmare a politicii externe mai mult decat neghioabe si paguboase dusa de chiriasul de la Cotroceni si sa ne izolam in lazaretul ciumat in care a transformat Basescu Romania din punct de vedere al frecventabilitatii internationale.
  Dar la rahatu’ in care ne-a varat pana peste cap chiombu’, chiar ca nu mai conteaza motul pe care ni-l pune francezu’.

 4. stansebastian Says:

  Va multumesc domnule presedinte pt prezentarea acestei carti, am luat la cunostinta de ea la stiri, in treacat si nu retinusem corect titlul ei.
  Rusia este un subiect interesant si deloc de neglijat pt cultura generala al oricarui om,daramite pentru politicienii romani care se cred patrioti prin atitudunea combativa la adresa Rusiei incercand sa castige niscaiva voturide la ignoranti si stupizi.Vrem nu vrem Romania si Rusia au cunoscut atrocitatile navalirilor turco-tatare,au luptat impreuna 1877 pt eliberarea Balcanilor de sub ocupatia otomana,ostasii romani alaturi de cei rusi au lupat in transee si in primul razboi mondial,s-au luptat si au fost aliati in cel de-al doilea si exemplele pot continua.
  Pentru cei care continua sa creada ca armata romana in wwII a fost
  Fecioara Maria ca invadataoare pe teritoriul URSS,am o veste proasta,
  nu a fost deloc asa.Jaful,crimele si distrugerile produse de catre armatele
  aliate invadatoare dupa 22Iunie 1941 au dus la ceea ce s-a intamplat dupa 23 August 1944.
  Suntem doua natiuni puternice calite in aceleasi focuri, avem obligatia pentru binele nostru comun sa fim prieteni si orice diferenta de atitudine
  si de opinie sa fie tratate cu intelepciune in mod pasnic.
  Am observat ca daca un politician roman face o vizita in Rusia presa romanesca trateaza acea persoana ca pe un infractor.
  Cred ca orice politician responsabil trebuie sa aiba in bilioteca personala aceasta carte.Personal am sa o caut in librarii.
  Va urez sanatate dvs. si familiei dvs!

 5. Marcus Says:

  Cine Sapa Groapa Altuia

  Din mocirla si din smarcuri, gratie a doua sfarcuri,
  Si-a tradarii de alcov, pentru chiomb păzit de mov,
  Vopsita la par ca paiu’, si mai jos ca putregaiu’,
  Pupaza portocalie se vrea Boss la Primarie.

  Ode-i canta camarazii ce se-ntrec la vers cu barzii
  Vorbe-n comedie bufa, epitete pentr-o fufa,
  Prototip de tarfulita, ajunsa-n Olimp zeita
  A lu’ Zeus preferata, din parcari recuperata.

  Oltean Soare-n cer o vede, Anastase sfanta-o crede
  Si cu cuvioasă mina, stau la rand sa ia lumina.
  Baconschi in ciuda putzii, o vrea nimfa in jacuzzi,
  Izmana-si renega mama, proslavind rău panarama.

  Turcan doi de Bill impusca, stiind-o ca-i rea de musca,
  O Lewinsky-n Cotroceni la depanusat coceni.
  Boc ne-o da cuc de perete, sa dea ora la pulete,
  Greenwich, dunga-n capitala, etalon de ora-n tara.

  Totu’ e ca la Congres, pe Nutzy scriind progres,
  Cand Oltean si cu Roberta, Izmana precum gazeta
  Ii ridica osanale, ode, imnuri si urale
  Lu’ Lenutza sus pe soclu, declamand discurs de cioclu:

  Pe Oprescu-l vede-n groapa, cu ea dand de zor la sapa,
  Pesedisti mutati la Belu, in frunte cu nenea Nelu
  Iar pe Ponta si Nastase, in cavou in loc de case
  Ea cantand prohod la toti, si-i doreste reci si morti.

  Ajunsa ministereasa prin metoda preacurveasca
  Specialista-n Kama Sutra, tot mai sus viseaza tuta.
  Dar ca Iorgu-n Sadagura, cioara ce da azi cu gura,
  A uitat proverb cu sapa, cand tot ea ocupa groapa.

  Ciuruitu’ nu e trist, caci Basescu-i comunist,
  Si-ajutat de-ai sai ciraci, il continua in draci.
  Cultul nou grotesc rasuna, din baseasca vagauna,
  Nici chiar el in vers cantat, n-a fost astfel adulat.

 6. fragmentariumpolitic Says:

  Un nou NATO ?

  O noua sursa de credibilitate si legitimitate

  Va fi nevoie de ceva timp pana ce, operational, impactul deciziilor de securitate luate de catre NATO, la Lisabona, va incepe sa devina vizibil. Pana atunci insa ar trebui observat ca este pentru prima data dupa incheierea Razboiului Rece cand Alianta a facut un pas crucial in directia relegitimarii sale. Ceea ce parea a fi devenit un vestigiu al bipolarismului sau un instrument al unipolarismului a fost infirmat de adoptarea unui nou concept strategic NATO, care, in premiera, statueaza apararea antiracheta a tuturor statelor membre drept un element central al apararii colective, cat si faptul, care pentru pesimistii incremeniti in stereotipiile trecutului parea irealizabil, ca in acest domeniu Alianta Nord-Atlantica va coopera activ cu Rusia. Recunoasterea necesitatii si edificarea efectiva a unui scut NATO antiracheta pe teritoriul european reprezinta o readaptare conceptuala si structurala a acesteia la noile provocari ale mediului international de securitate, iar cooperarea cu Rusia, o continuare fireasca si asteptata a politicii de resetare, inaugurata de Hillary Clinton in relatiile americano-ruse, translatata la relatiile NATO-Rusia. Aceste prevederi ale noului concept strategic se constituie in argumente suficient de puternice si de motivante pentru a genera incredere si o noua perspectiva privind NATO.

  O schimbare de paradigma

  Cea mai surprinzatoare schimbare adusa de noul concept strategic NATO este una de esenta, care-i vizeaza insasi filosofia politica si militara. Aceasta redefinire consta intr-o mutare de accent de pe aspectele ofensive pe cele defensive ale securitatii, prin trecerea de la isteria razboiului preventiv, din vremea administratiei americane George W. Bush, la intelepciunea pacii, din timpul presedintelui american, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Barack Obama. In acest sens sunt semnificative, sub aspect normativ, prioritatea apararii antiracheta, ca forma de lupta defensiva, retrogradarea disuasiunii nucleare la nivelul extrem de improbabil, cel mai scazut cunoscut vreodata si numai ca garantie suprema a securitatii, renuntarea la nominalizarea unor tari sau regiuni drept amenintari de securitate (ultima masura urmarind prevenirea politicii pretextelor si tapului ispasitor, care poate masca obiective nedemocratice, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in urma incendierii Reichstagului de catre nazisti si a vanatorii de vrajitoare care i-a succedat). In aceeasi nota paradigmatica, de pacificare si crestere a increderii si destinderii, se inscriu si prevederile referitoare la incheierea de parteneriate cu terte tari, intre care cel cu UE este unic si esential pentru NATO (privilegiere mentionata in premiera), crearea unei structuri civile de gestionare a crizelor, pentru a interactiona mai eficient cu partenerii civili, cat si decizia liderilor Aliantei de retragere a trupelor de lupta din Afganistan in termen de patru ani.

  Spre un echilibru al proiectiilor de securitate euro-atlantice

  Pana la Lisabona, proiectiile americane pro-europene in materie de securitate au fost unilaterale, acestea nebucurandu-se de un raspuns european echivalent, asa cum ar fi meritat, din perspectiva reciprocitatii. Prea saraci economic sau prea slabi militar, europenii nu au dispus de resursele necesare pentru a-si asigura propria securitate si, cu atat mai putin, de a contribui la securitatea atlantica. Din acest motiv, SUA au dus greul securitatii europene, dar criza financiara si economica i-a scazut interesul si mijloacele de a face pe mai departe acest lucru. Completand o idee a lui Keneth Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, care spunea ca America nu mai este atat de mare incat sa scoata lumea din criza, s-ar putea spune ca aceasta nu mai este nici atat de puternica incat sa-i asigure securitatea de una singura, implicit pe cea europeana. Prin dezvoltarea unui sistem NATO antiracheta in Europa, apare insa posibilitatea ca acesta sa contribuie, intr-o faza ulterioara, si la apararea Americii, ceea ce ar fi pentru prima data, probabil in virtutea unei legi a compensatiei, ca o proiectie europeana de securitate sa devina si una pro-americana. Din aceasta perspectiva, imaginea de fundal, SUMMIT 2010 EU-US LISBON, care insoteste anuntul liderilor NATO privind deciziile luate, este nu numai sugestiva, dar si generatoare a unei intrebari: sa fie oare acesta momentul nasterii unui nou NATO ?

  In loc de concluzii, o urare

  Sa recapitulam. De o parte, banii si tehnologia de construire a scutului antiracheta, de cealalta, teritoriul de amplasare. Un model cooperativ de securitate, care spulbera suspiciunile si din care castiga toate partile, securitatea fiind indivizibila. Tertium non datur… Abia la Lisabona, cuvantul “peregruzka” (suprasarcina, suprasolicitare), scris gresit pe celebrul buton rosu ‘Reset”, oferit in dar la Geneva de catre secretarul de stat american omologului sau rus, a fost inlocuit cu cel corect, “perezagruzka”. Bine ai revenit in familia europeana, Rusia !

 7. Marcus Says:

  Opriti-va leprelor!

  Cand am auzit stirea cu dementu’ portocaliu din Alba Iulia care a modificat culoarea galbena a Tricolorului, transformand-o pur si simplu in portocaliu, nu mi-a venit sa cred. Pana si maghiarii, cu tot sovinismu’ lor, nu-si permit o asemenea blasfemie, cel mult recurgand la magaria cu nearborarea Drapelului National cu ocazia unor sarbatori care marcheaza devenirea noastra istorica.
  Cretinii astia insa, incepand cu EBA care a lezat insemnele nationale prin portul neautorizat al unei uniforme apartinand Armatei Romane si terminand cu acest oligofren care si-a batut joc de Tricolor, au pierdut orice frau si fac ce “vrea” muschii lor in tara in care s-au transformat in stapani.
  Nu le este de ajuns ca fura de la voturi in Parlament si la alegeri pana la ultimul sfant din bugetul national si cele locale, nemernicii dracului intineaza si cele mai dragi simboluri ale neamului.
  Pai daca acest derbedeu portocaliu, ajuns birau in orasul intregirii neamului, si-a permis o asemnea magarie sinistra, nu vad de ce dracu’ nu i-a comandat lu Salam si Printesei din Ardeal (ca tot are un moment de respiro, dupa faza cu contrabanda de tigari), si un nou imn national pe ritmuri de manea si “versuri” a la Guta cand cu indemnu’ la vot prezidential.
  Si ne mai miram cand presedinti, ca Sarkozy sau Berlusconi, fie ca aproape il flegmeaza pe Basescu, fie ca ii indica prin gesturi mai mult decat graitoare si publice ca e cazul sa se trateze de boala grea care-i bantuie prin teasta.
  Opriti-va leprelor, nu ne mai batjocoriti si nu ne mai umiliti in tara noastra, ca mai devreme sau mai tarziu, va veni si ora de dat socoteala, cand Procuratura si institutiile statului nu vor mai fi la slitul lui Basescu, iar voi veti fi pusi sa dati socoteala pentru toata mizeria si haosul pe care le-ati generat in aceasta tara, parca batuta de Dumnezeu!

 8. bobdole1950 Says:

  Stiu ca e off-topic dar nu m-am putut abtine !!!

  MANUAL DE DAT/LUAT SPAGA CAP.I

  Not long time ago !

  Se cauta (foarte usor) un om cu bani – de regula din Top 100 – cu ceva probleme la Parchet. Daca acest om este sau a fost in oarece relatii de afaceri cu fiul tau e si mai bine. Asta inseamna ca cercurile persoanelor cunoscute se intersecteaza intr-o oarecare masura. Se cauta o persoana care face parte din ambele cercuri . Se trimite aceasta persoana sa-i sugereze omului de afaceri cu probleme o solutie pentru problemele sale. Solutie care ar trebuie sa fie , sa zicem, 1 milion de euro, doua case si doua masini. Apoi se asteapta. Se astepta pana cand ? Pana cand e momentul cel mai prielnic. Prielnic pentru a lua sau pentru a te spala de multe alte pacate. Daca esti un necunoscut si nu te baga nimeni in seama iei spaga si iesi la pensie . Daca esti bagat pana-n buze intr-un scandal mediatic general , dai tentativa in fapt si pozezi in erou . Eventual il chemi pe spaguitor in persoana , in centrul Bucurestiului cu cele doua masini la purtator si , eventual , cu actele caselor in torpedou. Intamplator, o echipa a unei televiziuni de stiri se afla in zona si filmeaza totul – mai putin pe tine luand banii . Apari la televiziuni si cu glas grav , sustii nivelul incredibil al spagii , astfel incat lumea sa retina DOAR ATAT – 1 MILION DE EURO, DOUA CASE SI DOUA MASINI DE LUX. Si sa mai retina un lucru – CA AI REFUZAT ASTA. Lucru incredibil in Romania. In acest moment , marele scandal in care erai bagat trece pe locul doi si nu te mai afecteaza.

  Se are in vedere ca , in Romania , 99% din ORICE este doar imagine si atunci cercul se inchide . NU CONTEAZA CE AI FACUT , CI DOAR CE S-A RETINUT DE LA TELEVIZOR .

 9. emigrantul Says:

  O noua schema pentru devalizarea bugetului statului – INCURAJAREA CUMPARARII SI PRODUCERII DE MASINI ELECTRICE PRIN FACILITATI FISCALE

  Este de ajuns sa citesti pagina de Wikipedia dedicata automobilului electric, a se vedea:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car
  pentru a te convinge ca acesta se afla inca la inceputurile sale, performantele celor mai bune modele realizate pina acum fiind ridicole comparativ cu ale masinilor pe benzina sau motorina. Spre exemplu, aflam ca o baterie pentru un automobil electric cu autonomie de 160 km costa 33000 $ si dureaza citiva ani timp in care performantele sale se degradeaza considerabil, autonomia scazind simtitor sub 160 km.

  Ce sens are sa umplem Romania cu vehicule electrice si infrastructuri care le deservesc (statii de incarcare, magazine de baterii, fabrici de componente, etc.) cind, la nivel mondial, propulsia rutiera bazata pe electricitate se afla doar in stadiul experimental.
  Pe de alta parte, oamenii au o parere proasta despre masina cu baterii si aceasta nu se va cumpara.

  Mai degraba stimulantele fiscale pe care guvernul intentioneaza sa le introduca au scopuri total diferite decit acelea ale incurajarii productiei si achizitionarii masinilor electrice. In realitate, se incearca promulgarea unei legi care va creste evaziunea fiscala oferind, multor asa zisi intreprinzatori particulari (unii aflati la conducerea tarii), posibilitatea scutirii de impozite pe motiv ca firmele acestora au ca obiect de activitate producerea si comercializarea componentelor sau furnizarea serviciilor pentru automobilele electrice. Nu conteaza ce produci sau importi: geamuri, rulmenti, volane, capote, etc., scrii ca sunt pentru vehicule electrice si nu mai platesti impozite.

  “Guvernul va introduce stimulente fiscale pentru producerea şi cumpărarea maşinii electrice

  Intenţia Guvernului este de a elabora şi pune în practică măsuri de stimulare financiară pentru achiziţia de vehicule electrice (precum acordarea unei “primă ecologice”), pentru încurajarea şi realizarea infrastructurii de încărcare necesară exploatării vehiculelor electrice (acordarea unei prime sau deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit), precum şi pentru dezvoltarea producţiei de vehicule electrice şi componente în România (prin scheme de ajutor se stat sau ajutor de minimis). …”

  Sursa: http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-guvernul-va-introduce-stimulente-fiscale-pentru-producerea-si-cumpararea-masinii-electrice-7739180/

 10. Victor Says:

  Am scris ce parere am despre reactia celuilalt presedinte derbedeu fata de al nostru.

  Va mai amintiti cum s-a comportat Basescu cand cu o anumita ocazie – cred, de ziua nationala a Romaniei, nu mai sunt sigur- s-a aflat langa cei doi fosti Presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu? Cum s-a prefacut ca un derbedeu ce este ca nu-i vede? Si va amintiti reactia demna a celor doi fosti sefi de stat care nici macar nu au clipit cand derbedeul s-a oprit din stransul mainilor exact cand urma Emil Constantinescu si Ion Iliescu?

  Va mai amintiti ultima vizita a lui Bush jr. la Bucuresti cand l-a revazut pe Presedintele Iliescu? Cum l-a imbratisat?

  Ce invataminte tragem de aici? Dar Basescu? Ce a inteles?

 11. Victor Says:

  Doamna Udrea nu a inteles ca nu mai suntem in 2004 si ca discursul anti-PSD , anti-Iliescu, nu numai ca nu-ti mai aduce puncte dar iti ia. Elena Udrea daca vrea sa aiba sanse acolo unde va candida ea, sa zicem pentru Primaria Bucuresti trebuie doar sa taca si Basescu sa plateasca adica sa intoarca taierile salariale si chiar sa mai dea ceva. Si chiar si asa este posibil ca multi sa nu uite ca partidul doamnei Udrea le-a bagat mana in buzunar. Aparent cel putin, partidul basescian este terminat. Daca psd nu face greseli de genul celor semnalate de doamna de mai sus, cea care nu stia ca Romania este membra cu drepturi depline in UE, asadar daca nu induce la nivelul alegatorului ideea ca ar face opozitie tip poza PDL este “out of business”. Doamne ajuta! Un grup de lepre politice- vorba unui coleg mai sus- mai toxic decat PD-L ul in Romania este greu sa mai gasesti.

 12. Marcus Says:

  Ce Dracu’ Astepti, Romane ??!!!

  Nu e mult de cand chiombila, la indemn de-Aliodor,
  Mov boit-a stema tarii, etaland-o-n nou decor.
  Sau de cand odrasla-i, EBA, candida pentru Briusel
  Imbracata-n uniforma, amintind c-a fost model.

  Jocul asta de-a tembelii cu insemnele de stat
  De-un birau tampit din tara e cu brio continuat
  Neplacandu-i uniforma si nici mov de-Aliodor
  Fasie portocalie mascari pe Tricolor.

  Si pentru ca umilinta sa reverse din pahar
  Pavoaza chiar catedrala cu acest drapel bizar.
  Alba, simbol al Unirii, cu un glorios trecut
  Devenit-a peste noapte loc de circ pentru incult.

  Trei culori cunosc pe lume, invatat-am noi in scoala
  Azi Basescu si-a lui sleahta in oranj le nuantara.
  Rosu, galben si albastru, sfant simbol pe-al nostru steag,
  Terfelit e de magarii ce ne vor popor pribeag.

  De se-ntampla toate astea, iar noi stam ca popandaii
  Tampi privind cum derbedeu’ e slavit de toti lingaii
  Ce se-ntrec in osanale si-n a terfeli norodu’
  E pentru ca romanasu’ nu le canta-n prag prohodu’.

  Ce-au uitat insa golanii, ce se vad stapani in tara
  Este Imnul ce ne-ndeamna sa-i dam pe pagani afara.
  Desteapta-te deci, romane, si-ncepi liber sa traiesti
  Caci de nu si Imnul Tarii in curand il “manelesti”.

 13. emigrantul Says:

  Marcus – poet national in devenire

  Notez cu satisfactie aparitia unui nume rasunator in peisajul literar romanesc. Un talent exceptional straluceste de scurt timp prin paginile internetului, in ultima vreme notorietatea sa atingind valori superioare oricaror asteptari. Pina la titlul suprem “poet national unicat” mai este doar o chestiune de cantitate la care sper sa ajunga repede.
  Citat: “Portugalia îşi omagiază de ziua naţională poetul naţional Camoes”
  Daca in viitorii ani userul Marcus va reusii sa-si mentina ritmul mediu de cel putin doua poezii pe subiect atunci un calcul relativ simplu ne arata urmatoarele:
  2 subiecte/saptamina * 2 poezii/subiect * 52 saptamini/an * 5 ani = 1040 poezii, si cu ce a mai scris pina acum se ajunge la o cifra satisfacator de ridicata pentru ca intr-un viitor oarecare data nasterii sale sa poata fi declarata si zi nationala a Romaniei.

 14. cirlovacristian Says:

  de fapt asa “arata” ROMANIA din perspectiva patritismului si “politicului” ROMANESC-social.

  MINULESCU-spune:

  Ei sunt cuminti…
  Eu sunt nebun…
  Dar cum Eu sunt ce-am fost mereu —
  Poate ca ce-l cuminte-s Eu —
  Desi de cite ori le-o spun,
  Eu pentru Ei… sunt tot nebun…

  Ei mă urasc ca nu-s ca Ei…
  Eu îi iubesc ca nu-s ca Mine…
  Ei beau
  Si mint fără rusine —
  Si-n ochii prienenilor mei
  Trec drept nebun.. ca nu-s ca Ei…

  Lor nu le place amanta Mea…
  Mie nu-mi place amanta Lor…
  Ei vad cu ochii tuturor
  Femeia…
  Eu n-o pot vedea
  Decât cu-ai mei —
  Amanta Mea…

  Dar cum din Ei toti numai Eu
  Nu sunt ca Ei,
  Am să mă duc
  De voia mea la balamuc —
  Si fiindca nu-mi va parea rău,
  Cumintele voi fi tot Eu!…

 15. Marcus Says:

  @emigrantu’: esti de-a dreptul penibil, man. desi ti-am explicat ce si cum e cu poezelele respective, insisti sa te faci de ras cu postari gen cea in care doresti sa te dai ironic. N-ai haz, omule, si sincer sa fiu nu-mi pun capu’ cu talica, deoarece citindu-ti blogul m-a podibit mila crestinta fata de un inadaptat si inadaptabil. Intamplator am trei fosti colegi de facultate stabiliti de ceva anisori in Canada care, in afara de dorul de tara care-i apuca uneori, in rest duc un trai decent de nivel mediu occidental, fiind stimati si respectati de comunitatea care, nu numai ca i-a acceptat, dar ii si pretuieste la justa lor valoare. Talica, in schimb, esti de-a dreptul jalnic, in incercarea de a-ti varsa amarul neadaptarii sub forma de venin in spatiu virtual. Lasa-ma vericule in pace ca n-am nici cea mai mica nevoie de aprecierile dumitale, sunt destul de mare si trecut prin viata pentru a-mi cunoaste atat limitele, cat si posibilitatile. Zau, asa, mai raspandeste-te si matale, ca asa inghesuit cum te dai, bati tare la ochi!
  sa fii iubit si luminat
  marcus

  • emigrantul Says:

   Citat Marcus: “Intamplator am trei fosti colegi de facultate stabiliti de ceva anisori in Canada … care … duc un trai decent de nivel mediu occidental, fiind stimati si respectati de comunitatea care, nu numai ca i-a acceptat, dar ii si pretuieste la justa lor valoare.”

   De citi ani s-au stabilit in Canada?
   Ce virsta au in prezent?
   Ce inseamna trai decent? Cu ce se ocupa? Ce datorii au? Ce au facut de cind au emigrat si pina azi?
   Ce inseamna sunt apreciati la justa lor valoare?
   Care este comunitatea care ii respecta? Cea a romanilor?

   Adica, haide sa vorbim concret. Am citit adesea cliseul acesta cu romanul emigrat care o duce excelent si este respectat, numai ca statisticile arata tocmai contrariul, compatriotii nostri traind prost in Tara Artarului motiv pentru care emigratia scade puternic si continuu.

   An—–Nr. emigranti romani in Canada
   2000—4,430
   2001—5,589
   2002—5,689
   2003—5,466
   2004—5,658
   2005—4,964
   2006—4,393
   2007—3,770
   2008—2,754
   2009—1,994

   Sursa: http://www.cic.gc.ca/english/resources/statistics/facts2009/permanent/10.asp

 16. Marcus Says:

  Nici Anateme N-aveti !

  Orice urma de indoiala privitoare la imbecilitatea acuta de care sufera fruntasii portocaliii a fost raspandita in cele patru zari cu ocazia alegerii ispravnicesei in fruntea termitelor basiste bucurestene. Idiotii astia, lipsiti de orice forma de bun simt elementar si coplesiti de un ridicol total, nu au realizat ca discursurile lor, inspirate din cel mai al dracu’ si mai pupincurist cult al personalitatii stalinisto-maoist (nici laudatorii lui ciuruitu’ nu si-au permis un asemenea stil propagandist-bomabastic), in loc sa evidentieze eventualele calitati ale Lenutichii, nu au facut altceva decat sa declanseze hohote de ras si sa genereze motive de mistocareala balcanica cu caru’.
  Lasand insa la o parte aspectul de comedie bufa al situatiei respective, trebuie totusi remarcata la modul serios atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane, care asista neputincioasa si tacuta la maniera in care, politicieni de frunte ai partidului de guvernamant se intrec in blasfemii, ce in alte tari n-ar trece nesanctionate.
  Dar ce sa ne mai miram atata timp cat preasfintiile lor i-au pus chiombului la dispozitie amvonu’ pentru discursuri electorale?
  Sau cand inalti clerici ai ortodoxiei romane, cu toate ca sunt cercetati penal se bucura inca de scaunele in care au fost intronati? Ca de-ar fi sa stim si noi averile pe care preafericitii le-au realizat dupa ’89, la buna pace cu politicienii, poate am intelege si aceasta atitudine de noncombat a domniilor lor.
  Trecand la modul gluma din nou putem constata insa ca, daca in Evul Mediu pentru astfel de blasfemii Inchizitia te trasforma in carburant, reprezentantii BOR se pare ca nici anateme nu mai au, atat de aserviti si dependenti sunt de Puterie. Ceea ce-mi aduce aminte de un banc de pe vremea ciuruitului:
  Intr-o zi, un tip intra intr-o Alimentara, unde are loc urmatorul dialog intre el si vanzatoare:
  – Buna ziua,carne aveti?
  – N-avem, dom’le, ce-ti veni?
  – F…-va muma-n c..r, nici carne n-aveti, dupa care pleaca.
  A doua zi situatie identica:
  – Buna ziua, branza aveti?
  – N-avem dom’le ce-ti veni?
  – F…-va muma-n c..r, nici branza n-aveti, dupa care pleaca din nou.
  A treia zi organele, sesizate de vanzatoare, il asteptau:
  – Buna ziua, oua aveti?
  – N-avem dom’le, ce-ti veni?
  – F…-va muma-n c..r, nici oua n-aveti.
  De data asta nu mai pleaca singur ci insotit de baietii cu ochii albastri, care-l duc la beci si-l iau la prelucrat:
  – Pai bine mai, nea, dumneata in situatia grava prin care trece tara, iti permiti sa faci astfel de agitatie? Pai, daca eram in anii 50 pentru astfel de vorbe te impuscam direct:
  – F…-va muma-n c..r, nici gloante n-aveti!

 17. fragmentariumpolitic Says:

  Sifleea si Frunza

  M-am intrebat, dupa intronizarea Elenei Udrea la PDL Bucuresti, ce ar putea insemna aceasta mutare in plic facuta de Traian Basescu. In pofida osanalelor circumstantiale aduse pupilei Zeus-ului, alegerea caragialesca a candidatei unice, impuse de la centru, a dovedit, prin majoritatea extrem de subtire a voturilor obtinute, ca aceasta nu se bucura de un capital de elegibilitate deosebit in propriile randuri. S-a crezut, un timp, ca aceasta impingere in fata a branduitei sirene cu frunza, pe cea de-a doua pozitie de putere din PDL, ar tinti pregatirea candidaturii acesteia la urmatoarele alegeri prezidentiale sau pentru sefia partidului, dar aceste alternative au fost excluse din calculul politic de insusi Basescu, prin declaratii publice fara echivoc. Cel mai probabil, infirmarea acestor scenarii de catre chiriasul de la Cotroceni nu s-a facut din scrupule politice, potopul post-basescianist fiind deja garantat, ci, zgandarit de orgoliu-i machiavelic, acesta si-a dat seama ca dupa scandalurile rasunatoare legate de femeile pe care le-a adus in politica i se va reprosa ca nu a avut mana buna (si nici nu avea cum sa aibe, folosind criterii clientelare), ceea ce va face ca pentru oricare dintre acestea proba scrutinului popular sa fie una, daca nu imposibila, cel putin, greu de trecut. Cum Elena Udrea a elogiat marca Basescu de Primar General, declarand ca modelul ar trebui readus la Capitala pentru a scapa Bucurestiul de Sorin Oprescu, s-a presupus ca aceasta ar viza Primaria Generala a Capitalei. Supozitia a fost insa dezmintita chiar de catre gratioasa doamna, care, avand probabil in minte si esecul unei la fel de gratioase doamne de la Prefectura Capitalei, a intuit sau gandit corect, daca a facut-o, ca un echipament de serviciu compus din casca de protectie, pufoaica si cisme de cauciuc, cu care doctorul Oprescu innoata prin noroaiele santierelor urbei sau alte intemperii pentru a rezolva problemele cetatenilor, nu inseamna nici pe departe cu eleganta pe care ar da-o pantofii cu toc sau geanta Vuitton, de exemplu. Si atunci ?!… Incurcate sunt caile politicii, ca si ale Domnului ! Un singur lucru este insa cert. Constitutional, din capul lui Traian Basescu nu poate fi clintit nici macar un fir de par. Fix pana in 2014. Viclean ca un sarpe, el isi cunoaste foarte bine datoria, dar mai stie si ca de oricat de mult politicianism ar da dovada, niciodata si nicaieri acesta nu a fost si nu va fi sanctionat de vreo Constitutie (adevar la fel de valabil si pentru Putere si pentru Opozitie, ceea ce subliniaza responsabilitatea votului politic, dat atat de catre partide cat si de catre electorat). Asa ca, inauntrul ultimului sau mandat, problema care mai conteaza cu adevarat pentru Presedinte, in termeni de lupta politica, este de a-si pastra controlul asupra Legislativului, prin intermediul majoritatii parlamentare (chiar si masluite, dupa precedentul uneperist), care sa-i valideze, dupa orice posibila criza guvernamentala, desemnarea Primului-Ministru, caz in care, nu-i asa, acesta nu va putea fi decat dupa chipul si asemanarea sa. Ca orice maur care si-a terminat treaba, si Emil Boc va trebui sa plece, chiar daca, ce-i drept, micutul mus, in rol de sef de echipaj, a lustruit ca nimeni altul puntea inaintea comandantului. Desi obisnuit sa-si conduca Guvernul ca la vapor, cu semnale date cu sifleea, marinarul nu da semne ca ar fi nelinistit cu adevarat de gasirea unui secund care sa-i raspunda la sfert de fluier, pentru ca stie sa-si mestesugeasca de fiecare data plasa potrivita din regulile jocului politic. Dimpotriva, la catargul de la Cotroceni flutura falnic steagul cu Sifleea, in timp ce la cel de la Victoria a inceput sa urce mandra naframa cu Frunza…

 18. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/11/23/traian-basescu-a-inceput-restructurarea-la-mai/
  Invitat pe 18 noiembrie 2010 la TVR 1, Basescu Traian, care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei, a declarat:
  -Despre situatia de la Neamt toate structurile au fost atentionate de un serviciu de informatii. In 2009 eram atentionati ca rivalitatea se poate transforma in rafuieli armate.
  – Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina in politie, lipsa de respect a politistilor pentru sefii ierarhici. Sunt judete in care subofiteri , sefi de sindicat, bat cupumnul in masa in fata inspectorilor sefi. Toti sefii de post din jud Neamt amenintau ca demisioneaza. L-am rugat pe ministrul Igas sa nu se traca la destiuirea insp sef de la Neamt fara o acnheta a corpului de control. Sunt interesat sa vad daca informatiile primite se confirma.
  – Unde auziti de disputele clanurilor est eceva putred cu conducerea politiei, Doljul este unul dintre ele. Sa va duca gandul imediat ca ceva e putred.
  – La Neamt m-a impresionat extrem de neplacut manifestarea sefilor de post. Le transmit public sa isi dea demisia!
  – Reprosez oricarui ministru de interne de la Rus incoace, care iese pe post si spune: am vorbit cu colegii, m-am inteles cu colegii…De unde pana unde e coleg ministrul cu seful de post? cei care vorbesc asa au fost inghiti de sistem.
  – Romania are una din cele mai mari medii de politisti la mia de locuitori. Trebuie restructurat si reformat ministerul de Interne. Intr-un an!
  – Acest ministru tanar, Igas, a invatat legea si sper sa o aplice de sus pana jos egal, sa nu se inconjoare de generali care sa ii arate ei cum sa vada lucrurile.
  – Pana cand nu vor intelege ca ei sunt la dispozitia cetateanului, politistii vor avea o problema inclusiv cu mine.
  Cand a hotarat Basescu Traian ca este necesara restructurarea MAI stim cu totii.
  In ziua in care politistii au manifestat si au strigat “IESI AFARA JAVRA ORDINARA”
  Poate sa imi spuna si mie cineva ce a restructurat cu succes Basescu Traian?

 19. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/11/22/poporul-udrea-romania-stima-noastra-si-mandria/
  Pamflet
  Mult iubita si stimata tovarasa Elena Udrea
  Doresc sa imi exprim adanca bucurie, deosebitul respect si satisfactia entuziasta cu privire la alegerea dumneavoastra in functia de presedinte al organizatiei PDL a Municipiului Bucuresti.
  Nu am putut sa nu observ atmosfera de vibrant entuziasm si mandrie cu care participantii la reunirea Consiliului de Coordonare al organizaţiei PDL Bucuresti, au dat glas sentimentelor de fierbinte dragoste si profunda recunostinta, fata de dumneavoastra mult iubita si stimata tovarasa Elena Udrea, eminenta conducatoare a PDL-ului, patriota si revolutionara inflacarata, proeminenta personalitate a vietii politice nationale si internationale, neobosita luptatoare pentru progresul Romaniei, de a carui conceptie stiintifica, clarvazatoare si actiune ferma vor fi legate marile izbanzi dobandite de intregul popor, in aceasta glorioasa perioada istorica, care va intra in constiinta natiunii drept “Epoca Elena Udrea”
  Prin pezenta dumneavoastra in fruntea organizatiei PDL a Municipiului Bucuresti si in viitor la carma destinelor poporului roman, toti romanii vad chezasia unor noi si marete victorii pe calea dezvoltarii tarii si a prosperitatii natiunii, cresterii continue a prestigiului de care se bucura Romania in randurile tarilor lumii.
  Avand drept model exemplul dumnea­voastra de munca si viata, daruirea, pasiunea si abnegatia cu care ati slujit si slujiti, fara preget, interesele si destinele PDL-ului si ale poporului roman, am reflectat in mod profund asupra activitatii mele din decembrie 1989 si pana in prezent si am inteles ca n-am putut sa ma ridic la inaltimea dumneavoastra, mult stimata si iubita tovarasa Elena Udrea si de aceea eu sunt acum unul dintre somerii Romaniei si dumneavostra ditamai “prim-ministra” peste ministerele Turismului si Dezvoltarii Regionale.
  Re­gret profund neintelegerea mea si pentru ca stiu ca nu pot sa muncesc cu atata daruire, pasiune si abnegatie am luat hotararea sa ingros numarul emigrantilor.
  Va promit insa mult iubita si stimata tovarasa Elena Udrea ca o sa am grija sa ma prezint de fiecare data la vot si voi vota pentru BINELE SI PROSPERITATEA DUMNEAVOASTRA SI A LIDERILOR PD-L.

 20. Victor Says:

  Domnule Presedinte, vorbeam cu cineva astazi daca nu ar fi fost mai bine sa nu va fi preocupat sa va bagati atunci in ’90 , sa va intereseze soarta romanilor si sa va atrageti iata injuraturi si contestatari ci sa va fi orientat de exemplu spre sefia Bancii Nationale. Iata, Mugur Isarescu este apreciat, ma uit ca intreaga Romanie in sondaje il considera un fel de guru; astia parca sunt imbecili, nimeni nu realizeaza ca din pricina lui au fost posibile nenumarate devalizari ale bancilor, jafuri tip Vantu-FNI etc? Nimeni nu calculeaza cate miliarde am pierdut din cauza astuia? S pare ca nu pentru ca astazi cu un tupeu extraordinar a aparut cu o declaratie in care a sustinut nici mai mult nici mai putin decat ca romanul de rand care a accesat credite a fost lacom iar bancherii doar i-au “ademenit” pe romani. Cum poti afirma ca “romanii i-au indatorat pe romani” atata vreme cat a fost o afacere de familie, in sensul ca bancile ca entitati private au acordat in cuantum cele mai mari credite tot in zona privata iar “ademenirea” a fost de fapt o veritabila hartuiala, o goana dupa clienti, externalizarea serviciului de creditare, cu representatives agresivi care sunau pe oricine dupa cartea de telefon, ii rugau insistent sa vina cu buletinul sa ia credite!!! Nu conta daca mai poti sau nu sa returnezi creditul important era ca ei bancherii sa-si mareasca activele, sa pretinda ca au de luat. Desigur tipul asta de politica bancara se trage din tara pe care o slugarniceste Basescu, America dar Isarescu a actionat ca reprezentant al intereselor ocultei financiare mondiale dupa cum a fost scolit la Banca Mondiala si nu ca sef al Bancii Nationale a Romaniei. Nu indatorarea in sine a pesoanelor fizice este toxica ci indatorarea celor care nu pot plati! Ori aceasta indatorare s-a facut cu buna stiinta a bancilor. Nu eram noi suficient de multi pe cati bani aveau ei de dat. Pentru ca pe masura ce dadeau pe atat castigau mai mult prin mecanismele cunoscute. Si acum vine nesimtitul asta de Isarescu un fel de barbugiu pentru ca pentru mine orice dependent de jocurile de noroc este un barbugiu cu atat mai rusinos ca seful Bancii Nationale sa frecventeze cazinourile care se stie ca sunt implicate in spalarea banilor, asadar vine asta sa ne spuna ca noi romanii suntem de vina pentru megaescrocheria bancherilor care ne-a adus in criza actuala.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: