JURNALUL NATIONAL

Jurnalul Naţional (16 Noiembrie 2010) invită cititorii şi personalităţi ale vieţii publice să răspundă cu o deplină libertate în gândire la următoarele întrebări despre Ziua Naţională:
1. Consideraţi 1 Decembrie cea mai potrivită zi pentru a fi sărbătoarea naţională?
2. Dacă nu, la ce altă zi din istorie vă gândiţi?
3. De 1 Decembrie, sentimentul de mândrie că sunteţi român îl simţiţi mai puternic decât de obicei?

“1 Decembrie, cea mai indicată să fie considerată ziua noastră naţională”

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat pentru Jurnalul Naţional că 1 Decembrie este cea mai potrivită dată pentru a sărbători ziua naţională a României şi nu crede că este nevoie de un alt criteriu sau alt moment al istoriei naţionale pentru a marca această zi.

 • Jurnalul Naţional: Credeţi că data de 1 Decembrie este cea mai potrivită pentru a fi ziua noastră naţională?

Ion Iliescu: Bineînţeles că ziua care marchează unirea tuturor provinciilor istorice româneşti într-un stat naţional unitar este cea mai indicată să fie considerată ziua noastră naţională. Nu întâmplător, după prăbuşirea dictaturii lui Ceauşescu, în mod spontan, participanţii la Revoluţia din decembrie 1989 au optat pentru adoptarea cântecului “Deşteaptă-te, române!” ca imn naţional şi pentru proclamarea zilei de 1 Decembrie ca zi naţională. Această opţiune a întrunit, de asemenea, nu întâmplător, cel mai mare consens în societatea românească. Această opţiune exprimă, totodată, încrederea că şi în viitor nu ne vom putea afirma şi impune interesele naţionale – ca interese ale marii majorităţi a populaţiei – decât în condiţiile unei solidarităţi naţionale similare celei care a făcut posibilă Marea Unire din Decembrie 1918.

 

• Dacă nu, ce propunere aveţi? (de exemplu, Portugalia îşi omagiază de ziua naţională poetul naţional Camoes)

Nu cred că e nevoie să apelăm la alt criteriu sau la alt moment al istoriei naţionale. Nu înţeleg de ce trebuie să punem acum în discuţie ziua naţională! Pe cine deranjează ziua de 1 Decembrie?

 • De 1 Decembrie simţiţi mai intens ca de obicei sentimentul de mândrie că sunteţi român?

În mare măsură, da. Nu poţi să nu fii emoţionat şi mândru, atunci când te gândeşti ce au înfăptuit înaintaşii, în condiţii mult mai vitrege, nu poţi să nu admiri înţelepciunea lor şi spiritul lor de sacrificiu.

Însă mândria de a fi român nu trebuie să se manifeste doar cu prilejul zilei naţionale. Ea trebuie să fie intrinsecă trăirii intime a fiecăruia şi să se exprime mai ales prin înţelegerea datoriei fiecăruia de a sluji ţara, de a sluji imaginea ei în lume, prin tot ceea ce face fiecare, de la cei învestiţi cu răspunderi în stat până la fiecare cetăţean în parte. Aşa cum ne provoacă amărăciune cei care prin comportamentul şi faptele lor aduc prejudicii imaginii ţării şi fiecăruia dintre noi, cu toţii ne mândrim când un sportiv fruntaş face ca drapelul ţării să fluture la mari competiţii internaţionale, când elevii noştri olimpici înregistrează performanţe internaţionale care fac cinste şcolii româneşti, când interpreţi valoroşi fac să fie preţuită peste hotare arta noastră muzicală, când cercetători în diferite domenii ale ştiinţei şi oameni cu spirit inventiv în domenii ale tehnicii şi ale tehnologiei fac să fie preţuit spiritul creator românesc, când reprezentanţii noştri la reuniuni internaţionale fac să fie cunoscute şi respectate opiniile noastre, când oameni simpli, anonimi, prin hărnicia şi spiritul lor gospodăresc protejează şi pun în valoare bogăţiile şi patrimoniul ţării, când concetăţeni de-ai noştri dau dovadă de spirit activ, angajat, cetăţenesc, de solidaritate umană şi, când e cazul, de spirit de sacrificiu pentru a-şi ajuta semenii şi a-i salva pe cei aflaţi în pericol etc. etc. Asemenea fapte, toate, sunt prilejuri de satisfacţie şi de încredere că, în ciuda greutăţilor prin care trece ţara, există şanse şi oameni de ispravă care să asigure un viitor mai bun societăţii româneşti. Cultivarea acestei încrederi şi încurajarea unor astfel de oameni reprezintă, în sine, un act de patriotism.

5 Responses to “JURNALUL NATIONAL”

 1. Telespectator caut Televiziune de STIRI!!! Says:

  […] pentru a distra publicul intr-un spectacol grotesc de “Circ si paine”, cum l-a reiterat Dl. Ion Iliescu, cel de dupa 1989. De ce nu se discuta la cele doua televiziuni de stiri, stiri externe de maxima […]

 2. Victor Says:

  Probabil tot o idee a actualului presedinte. Sa schimbe Constitutia, sa schimbe tipul de vot, sa schimbe sistemul parlamentar, sa schimbe orice numai sa nu construiasca nimic. Daca bea ceva mai mult poate ii vine ideea sa schimbe si denumirea tarii.

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Eu aş fi de părere, ca Legitimist, să fie 10 Mai. “Zece Mai ne-o fi de-a pururi / Sfântă Zi, căci ea ne-a dat / Ţară mândră, Domn Puternic / Libertate şi Regat!” Eu sunt pentru o Monarhie Luminată, care să pună capăt circului prezidenţialist şi pentru o democraţie parlamentară, cu o puternică dimensiune socială, pe model suedez.

  Dar înţeleg că în anul de graţie 1990, când se urzise prin laboratoarele politice ale Marilor Puteri o regionalizare a României după model iugoslav, pentru care se puseseră premisele prin diversiunile de la Târgu Mureş din martie 1990, s-a găsit la această margine de lume un OM PROVIDENŢIAL, pe nume lui Ion Iliescu, care a asigurat cu o Mână de Fier într-o mânuşă de catifea Unitatea Statului… acesta a şi fost motivul real pentru care a fost aleasă, în acel an 1990, Ziua de 1 Decembrie, pentru a sublinia unitatea Transilvaniei cu Ţara Mamă.

  Ţin minte ca acum o scandare a acelor zile fierbinţi: “Trăiască, trăiască, trăiască să trăiască / Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!”

 4. emigrantul Says:

  Printre primii din Europa, parlamentul roman este pe punctul de a interzice clonarea umana

  Pina in momentul de fata, clonarea fiintelor vii pare sa fie un pas important, realizat de medicina, spre visul de milenii al omului, “Nemurirea”. Cit de pozitiva va fi clonarea si daca pe viitor va aduce mai mult bine decit rau asta ramine de vazut. Pina la aparitia citorva clone umane nimeni nu poate stii daca prezenta lor printre noi ne este sau nu daunatoare. Din datele care exista pina in prezent ar parea ca nu.

  Printre putinele legi bine gindite in Romania postdecembrista a fost Legea Pocnitorilor data in perfecta cunostiinta de cauza dupa peste 10 ani de experiente negative, timp in care luna decembrie indeosebi era una de gherila urbana, nu te puteai duce la un magazin situat la 500 m fara sa iei cei putin o pocnitoare data la citiva metri in fata ta din balconul unui bloc.

  De ce opreste Parlamentul clonarea? S-a constatat ca are efecte negative? Cum sa interzici niste experimente stiintifice despre care nu esti sigur nici pe departe ca vor avea efecte nefaste?!

  Pe de alta parte, am totusi impresia ca Legea Clonarii este alaturi de cea a invatamintului ceva care tine de domeniul neseriosului, element ce caracterizeaza 99% din activitatea parlamentului tarii. Probabil va fi abandonata in final.

  Citat: Clonarea umană, interzisă în România. Pedeapsa este închisoare între 3 şi 7 ani

  Senatorii au adoptat, marţi (16 Nov. 2010), un proiect de lege care interzice clonarea umană

  Legea privind interzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă drepturile omului şi demnitatea umană a fost adoptată de Senat cu 99 voturi favorabile, trei “împotrivă” şi două abţineri, aceasta fiind iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori aparţinând tuturor grupurilor parlamentare.

  Legea interzice clonarea umană …”
  Sursa: http://www.mediafax.ro/social/clonarea-umana-interzisa-in-romania-pedeapsa-este-inchisoare-intre-3-si-7-ani-7721285

  European Union
  The European Convention on Human Rights and Biomedicine prohibits human cloning in one of its additional protocols, but this protocol has been ratified only by Greece, Spain and Portugal.

  Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_cloning

 5. emigrantul Says:

  Am citit pe internet ca ar fi aparut gruparea (secta) “Martorii lui Basescu”. Are cineva mai multe date? Aceasta va fi noua denumire a PDL-ului, asa cum se zvoneste?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: