DIALOGURI

1.- PRESEDINTELE BASESCU SI CURTEA CONSTITUTIONALA

In ultima vreme, dl.Traian Basescu a avut cateva iesiri publice, care mai de care mai socante.

Insa, declaratia sa  cu privire la Curtea Constitutionala, pe care a caracterizat-o ca fiind „penibila” – este nu doar socanta, ci intr-adevar penibila ! Poate ca aceasta este in stilul cunoscut, de totala inconsecventa, pe care il practica  dl. Basescu. Cand i-a convenit, a luat apararea  Curtii Constitutionale; cand nu-i convine, nu are nici o retinere sa o jigneasca. Desi, asa cum constata multi comentatori, componenta Curtii s-a schimbat in ultimul timp, incluzand exclusiv oameni propusi de Cotroceni si de PDL.

Nu numai ca o asemenea declaratie, asa cum remarca Victor , este inacceptabila pentru presedintele tarii – primul care trebuie sa apere institutiile statului ; ea e de natura sa constituie un nou precedent periculos, asa cum au fost si altele – cand presedintele Basescu a atacat Parlamentul, Justitia, magistratii, corpul didactic. In ultima vreme, Traian Basescu a declarat razboi tuturor !

Acesta este rolul constitutional al unui presedinte ? Nici acum, dupa aproape sase ani de mandat, dl.Traian Basescu nu a invatat care este rolul sau ca presedinte in sistemul nostru constitutional !

El a ramas cu o mare ranchiuna fata de cei care l-au suspendat in anul 2007, in loc sa invete din lectia de atunci !

Din pacate, acum cand tara trece prin momente grele si cand ar fi nevoie de un om echilibrat in fruntea statului, modul intempestiv si superficial in care se comporta actualul presedinte este de natura sa agraveze lucrurile.

2.- DESPRE ASA-ZISUL „MORATORIU”( impropriu denumit astfel de presedintele Basescu, asa cum corect semnaleaza Marcus) – un fel de armistitiu sau „pax Basescu”, s-au facut comentarii pertinente. De fapt, presedintele ar dori , asa cum explica „pe intelesul tuturor”, ca opozitia din Parlament sa stea cuminte in banci si sa voteze legile asa cum sunt ele propuse de guvern (desi, fie vorba intre noi, din trei legi, doua nici nu au fost inca prezentate  la Parlament :bugetul si legea salarizarii unitare}.

Este un mod total neserios de a intelege relatiile dintre putere si opozitie in democratie.

In schimb, episodul scandalos al fraudarii voturilor in Camera Deputatilor de catre presedinta acestei camere si care a provocat perturbarea activitatii camerei – se incearca a fi eludat; ceea ce, bineinteles ca nu poate fi acceptat de catre opozitie.

3.- Au dreptate toti comentatorii care subliniaza  ca, in esenta, cel ce intretine starea de incordare si blocheaza totul in viata noastra politica este chiar presedintele Basescu, care nu-si indeplineste rolul pe care i-l confera Constitutia.

4.- Dl.Traian Basescu a mai descoperit un lucru. In fata investitorilor straini, dansul si-a exprimat indoielile ca „Europa sociala ar mai fi o solutie”; si a mai afirmat ca „nu este posibila o Romanie sociala, pana nu se va realiza o Romanie performanta”. Ca si cum cele doua calitati nu ar fi compatibile!!! O adevarata Romanie performanta nu poate fi decat o Romanie sociala – adica o Romanie in care de performantele economice sa beneficieze marea majoritate a cetatenilor sai si NU o minoritate privilegiata ! Aceasta este deosebirea fundamentala dintre viziunile si abordarile unei stangi democratice (de fapt, o abordare realista) si cele ale unei drepte politice obtuze, insensibila la interesele celor multi !

In contrast cu acest mod de intelegere – simplist si antidemocratic – directorul general al Fondului Monetar International, declara zilele trecute la deschiderea Forumului International pentru Dezvoltare Umana, ca „ prioritatea principala, in cadrul noii mondializari, trebuie sa fie crearea de noi locuri de munca „.

Guvernul nostru, pana acum, a promovat doar masuri de restrangere a locurilor de munca si de reducere a veniturilor si a puterii de cumparare a cetatenilor.

5.- Din pacate, asa cum semnaleaza si  Victor , in conditiile date, cand s-ar impune o actiune unitara a opozitiei, sunt total de neinteles iesirile provocatoare ale domnului Crin Antonescu. A facut bine Victor Ponta ca nu s-a lasat antrenat in acest joc si s-a abtinut sa raspunda acestor atacuri nejustificate ale liderului liberal. Sper ca si Crin Antonescu sa depaseasca unele judecati pripite, bazate probabil pe calcule subiective si sa abordeze cu maturitate si intelegere politica nevoia unor actiuni comune ale opozitiei pentru salvarea tarii de o guvernare atat de paguboasa.

6.- Consideratiile fragmentariumpolitic pe marginea „nimicniciei” ca trasatura de caracter si comportament al mediocritatii, sunt de reala actualitate.

15 Responses to “DIALOGURI”

 1. emigrantul Says:

  Calitatea unei constitutii nu trebuie sa depinda de stilul personal al celor care conduc tara

  Citat Ion Iliescu:
  “in esenta, cel ce intretine starea de incordare si blocheaza totul in viata noastra politica este chiar presedintele Basescu, care nu-si indeplineste rolul pe care i-l confera Constitutia”

  Constitutia tarii nu a fost bine gandita. Este conceputa astfel incit nimeni din cei cu functii importante in conducerea statului sa nu poata lua o decizie (buna sau rea) pe care sa o duca la indeplinire deoarece legea fundamentala a statului da mereu dreptul altuia sa stopeze initiativa in cauza. In final, pentru deblocarea situatiei cineva trebuie sa cedeze de buna voie. Daca nimeni nu face vreo concesie atunci starea de criza se mentine la infinit.

  Constitutia Romaniei este ca un ulei care in loc sa unga motorul pentru ca acesta sa mearga bine, il infunda, il face sa dea in continuu rateuri.

  Constitutia tarii a fost insuficient gindita de Ion Iliescu, fostul presedinte neluind in calcul ca intr-un viitor oarecare la conducerea tarii ar putea veni o persoana cu stil de lucru si gindire diferite de ale sale.

 2. Marcus Says:

  Domnule Presedinte: va multumesc pentru aprecieri si indraznesc sa va cer parerea in privinta mascaradei propagandistice cu “inaugurarile”:
  Pofta Buna Si Sa Le Fie De Bine!

  Ceausescu, pe vremea cand ne chinuia pe la tevere cu inaugurari, o facea macar chemandu-ne sa aclamam si sa aplaudam lucrari intr-adevar epocale ce vor dura in veac, justificand totodata (in mintea lui) foamea si privatiunile la care isi supunea poporul pentru achitarea datoriilor. Basescu, prin mana cu care se sterge la cur, Boc cel mic si fara minte, si pe modelul “aici sunt banii dvs”, da ordin sa se stranga ditai alaiul portocaliu cu micutu’ narod in frunte care, insotiti de televiziunile pupincuriste, ne prezinta inaugurarea a 10 (zece, poate nu s-a inteles) km de susea, drept o mare realizare investitionala basista, in care s-au pompat chipurile banii imprumutati de chiomb si gasca sa, mai de pe la toate bancile care mai crediteaza acest guvern de handicapati si hoti.
  Ce mai tevatura, ce mai fete simandicoase, ce mai testari in regim de raliu cu Boagioaica pe scaunu’ mortului, in masinuta lui Boc, ce mai declaratii demagocie si mincinoase ale piticului atomic care, pentru a-i iesi cat de cat o socoteala, s-a apucat sa numere prin combinata Pristanda-Anastase toate potecile, drumeagurile si ulitele ramase necontabilizate din tara, doar-doar o sari de suta de kilometri.
  Curat, murdar, Coane Fanica!
  Lasand insa la o parte aceasta mascarada triumfalista, privitorii raman cu gustul amar al nesimtirii cu care acesti trogloditi incearca sa rupa gura targului, al penibilitatii unui astfel de act propagandistic de rasul curcilor cu care Guvernul unei tari membra UE mai bifeaza o data la capitolul ridicol.
  Sa vii sa te lauzi cu un lindic de asa zisa autostrada intr-o Europa pe care si cotigile albanezilor si ale muntenegrenilor circula de mult confortabil pe autostrazi adevarate, fara ca macar aceste tari sa fie membre UE, trimite deja in patologic pentru lipsa de discernamant.
  In ritmul asta n-ar fi exclus si n-ar mai surprinde pe nimeni, daca l-ar vedea pe Prim Ministrul Romaniei inaugurand noi private sapate in curtea scolilor rurale, sau oarece WC-uri publice prin garile patriei. Macar prin inaugurarea unor astfel de obiective guvernantii portocaliii in frunte cu Basescu si-ar mai scapa cavitatile bucale de avalansa scatologica de la cururile impainjanite de foame ale romanilor.
  Pana la o astfel de “inaugurare” insa, “Pofta buna si sa le fie de bine”!
  Sa fiti iubit
  marcus

  • emigrantul Says:

   Ceausescu, pe vremea cand ne chinuia pe la tevere cu inaugurari, o facea macar chemandu-ne sa aclamam si sa aplaudam lucrari intr-adevar epocale ce vor dura in veac, justificand totodata (in mintea lui) foamea si privatiunile la care isi supunea poporul pentru achitarea datoriilor.

   Foamea de pe vremea lui Nicolae Ceausescu este un mit:

   Ai mai jos doua sondaje pentru a te convinge singur:

   http://sondaje.php0h.com

 3. aglaiarosu Says:

  ivan15.Nov.10-07:33hs

  pai unde vroiati sa mearga? normal ca un fascist gaseste adapost tot intr-un stat fascist. la ora actuala cine in lume mai are lagare de concentrare gen auschwit decat fascistii americani.

  i-SS-tericul McCARTHY-anu nu este decat un umil trepadus
  care mananca un blid de linte in tot acest angrenaj, TIPARIND
  ce i se livreaza !

  DOAR NU CREZI ACUM ca a adunat el probe, sau s-a dus la
  arhive sa citeasca.

  CA TOT i-SS-tericul nu are RABDAREA si aplecarea necesare
  STUDIULUI ! … NU ARE profil UNIVERSITAR, ci profil de LATRAU
  ORDINAR de Piata Univ. (cu lozinca aceea inumana – pe care a si
  recunoscut public ca o apreciaza – contra lui Iliescu !).

 4. Liliana Nenciu Says:

  Buna ziua,

  Ma numesc Liliana NENCIU BLAGA si sunt jurnalist la saptamanalul Sibiu 100%. In cadrul investigatiilor facute in calitate de jurnalist am descoperit ca in orasul sibian Medias traieste un tanar care va poarta numele. Se numeste Ion Iliescu Adrian si are 19 ani. Daca sunteti interesat sa-i cititi povestea, va ofer link-ul articolului din cadrul publicatiei on-line http://www.sibiu100.ro/index.php?page=articol&id=2177&sursa=articole&titlu=Pe%20urmele%20unui%20%20pre%BAedinte Daca doriti mai multe date despre el, ma puteti contacta pe e-mail.
  Cu deosebita consideratie,
  Liliana NENCIU

 5. tesoruccio49 Says:

  DA AVETI DREPTATE ,IN PRIVINTA PRESEDINTELUI BASESCU.
  AS VREA SA VA SEMNALEZ INSA O ALTA DOVADA DE ASA ZISA DEMOCRATIE.
  AM CITIT O POSTARE PE BLOG A DOMNULUI V.TISMANEANU,SI ZICEA CA NU SUNT ADMISE COMENTARII,OARE DE CE???????????????????.
  INTREB SI EU .

 6. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/11/15/sfidarea-deciziei-curtii-constitutionale-un-precedent-deosebit-de-periculos/

 7. Victor Says:

  Constitutia tarii nu a fost realizata de Ion Iliescu ci de cei mai pregatiti specialisti ai tarii de la acea vreme si a fost foarte bine gandita astfel incat sa nu mai fie posibila concentrarea intregii puteri in mana unui singur om. Daca vrem sa fortam, se poate spune ca a fost gandita pentru Ion Iliescu adica pentru un presedinte echilibrat. Din pacate , probabil plictisindu-se de normalitate, majoritatea romanilor a decis o data in 2006 si mai apoi in 2009 ca avem nevoie de un presedinte dezechilibrat. Nu Consitutia ii permite lui Basescu sa se comporte si sa actioneze precum un dictator ci oamenii. Consitutia presupune functionarea in anumiti parametrii a tuturor insistitutiilor statului si de ce nu, si a societatii civile. Atata vreme cat toti se poarta obedient si ii permit sefului statului sa abuzeze nu este vina Consitutiei ci a oamenilor pusi sa actioneze in interiorul unui sistem constitutional.

  Daca ar fi sa concepem o Constitutie in functie de comportamentul actualului presedinte probabil ca foarte usor ne-am gandi ca ar trebui sa desfiintam insititutia prezidentiala, ceea ce nu este rational. Ideea este ca un individ ca Basescu poate face rau, poate tot atat de mult sau chiar mai mult si din alta pozitie de conducere cum ar fi de exemplu cea de premier. Credeti ca Basescu premier ar fi mai putin toxic pentru populatie decat Basescu presedinte? Si atunci ce facem? Desfiintam si institutia executivului? Asadar sa nu gandim iarasi romaneste, cautand vina acolo unde nu trebuie. Mai bine ne-am intreba cum a fost posibil ca un astfel de om sa fie ales de 2 ori si probabil ca multi dintre noi am gasi unde este vina. Nu Constitutia l-a votat, nu Constitutia a crezut toate prostiile sale, nu Constitutia l-a iertat pentru toate nemerniciile din primul mandat, nu Constitutia se bucura ori de cate ori Basescu il porcaia pe Presedintele Iliescu sau pe Tariceanu, nu Constitutia se bucura cand Nastase era carat pe la DNA in fata camerelor de filmat ci romanii simpli. Erau in extaz cand Basescu terfelea Parlamentul tarii, asemenea cand Basescu ii terfelea pe pensionari sau cadrele didactice sau pe judecatori ori cadrele medicale, etc. Acum cand i-a venit randul si omului simplu, cand cu totii au realizat ca intr-adevar Basescu nu are mama, nu are tata, cand le-a ajuns cutitul la os, multi se intreaba in stil pur romanesc cum a ajuns asta acolo. La fel ca Hitler datorita celor care fie s-au facut ca nu vad fie i-au aplaudat derapajele. Si revin asupra unei constatari mai vechi : cred ca fiecare roman care l-a votat pe Basescu si care acum nu l-ar mai vota ar trebui sa-si faca o introspectie asupra caracterului. Ce resorturi te imping sa votezi in functia care presupune demnitate mai presus de orice , un individ care bea cu Becali prin carciumi, se urca baut la volan, ” intinde pe masa” jurnalistele, se exprima cu sintagma “tiganca imputita” vizavi tot de o jurnalista, vorbeste cum nu se poate de urat despre predecesorii sai, etc. etc. Si dupa ce ti-ai raspuns intreaba-te mai departe ce resorturi te imping sa nu-l mai votezi acum? Lipsa banilor cumva? …. Asa ca pana la Constitutie….ne mananca sfintii.

  • emigrantul Says:

   CITAT: “Constitutia tarii nu a fost realizata de Ion Iliescu ci de cei mai pregatiti specialisti ai tarii de la acea vreme si a fost foarte bine gandita astfel incat sa nu mai fie posibila concentrarea intregii puteri in mana unui singur om.”

   Asta am auzit-o in repetate rinduri direct de la Ion Iliescu.

 8. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Nu numai Basescu ataca conceptul de stat social dar din pacate exista un atac al fortelor de dreapta pe aceasta tema la nivelul intregii Europe. Dupa ce gandirea de dreapta ( piata lasata absolut libera, fara reguli) a dus omenirea in pragul dezastrului, dupa ce beneficiarii directi ai teoriilor de dreapta au devalizat economiile statelor sau le-au indatorat in cazuri tip Romania in urma faptului ca absolut toate statele au fost obligate sa injecteze capital in sistemul privat pentru a mentine un sistem social, economic si politic cat de cat stabil, acum vin cu un tupeu ordinar si in loc sa se lucreze la realizarea unui echilibru intre rolul statului si rolul pietei este atacat conceptul de stat social. In fapt, cei putini, miliardarii in slujba carora lucreaza dreapta vor ca toti banii adminsitrati de stat sa nu se mai intoarca in beneficiul comunitatii ci, ca sa fiu cat mai bine inteles, in buzunarele incapatoare ale doamnei Udrea. Au inceput cu tot felul de articole mincinoase in presa care-i serveste plangand de mila tarilor nordice si “demonstrand” prin grafice cat de rau o duc ei, nordicii din cauza ca au imbratisat conceptul de stat social, cat de jos i-a dus social-democratia. Ceea ce este o minciuna epocala. Numai anul asta am stat cateva luni acolo si va spun ca nordicii, la nivelul omului de rand, traiesc nu bine ci superbine.

  Acum, dreapta incearca sa ne convinga cu doua cuvinte mari : “investitii” si “infrastructura” ca trebuie sa ne scoatem statul social din cap. Pai pentru ce traim , pentru ce muncim? Pentru binele lui Udrea Cocos si Basescu exclusiv?

 9. Ţara lui Papură-Vodă,sau disoluţia puterii în România « Olteniţeanul fără moguli Says:

  […] PS. Cei care aveţi pompe funebre în Oltenita treceţi la PDL! […]

 10. plano10 Says:

  Dincolo de prostiile debitate de Basescu despre Curtea Constitutionala, normale daca avem in vedere ca ele provin de la un certat cu tot ce tine de JUSTITIE…doar era inculpat cand a fost ales presedinte, trebuie facut ceva pentru depolitizarea acestei importante institutii a statului.
  Daca nu poate fi schimbata Legea de organizare a CCR, in sensul ca judecatorii sa nu mai fie desemnati de factorii politici… poate n-ar fi rau ca o eventuala modificare a Constitutiei sa aiba in vedere ca de controlul constitutionalitatii legilor sa se ocupe un complet constitutional din Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum a propus si domnul Melescanu.
  Nu s-ar incalca principiul separatiunii puterilor in stat, din contra s-ar incadra perfect in controlul reciproc intre puterile statului.

  http://www.plano10.com/

  http://www.plano10.com/

 11. Despre Constitutie si democratie « Bloggareala Politica Says:

  […] “pasarica” nu ar fi ajuns niciodata in pozitia de acum. Asadar, dupa cum scriam si la Presedintele Iliescu, pana la Constitutie…ne mananca sfintii. Atata vreme cat vom vedea doar greselile altora […]

 12. aglaiarosu Says:

  @VICTOR

  Stimate Domnule Victor – si Stimate Domnule Iliescu,

  Tema de discutie ridicata de Dl. Victor este una CAT SE POATE
  de PREZENTA si DE INTERES.

  S-ar putea dezvolta aceasta discutie – cu mass-media/TV ?

  Ca si Dl. Victor, am calatorit in varii tari, si urmaresc ceea ce
  prezinta domnia sa inca din anii 1990.

  EXISTA O OFENSIVA – este foarte clar, si este pe multe planuri.

  NU O INTELEG, este “prea planetara” ca sa fie o forta de anvergura
  nationala, mai curand sunt MULTE FORTE NATIONALE COORDONATE
  LA NIVEL PLANETAR.

  Va rog Domnule Iliescu, acceptati provocarea, trebuie o discutie de
  amploare:

  – CE SE INTAMPLA cu stanga, este din ce in ce mai in defensiva ?

  – CE este aceasta “NEO”-dreapta (numita sugestiv NEO-ULII, de la
  omologii lor din Congresul SUA) ?

  Exista si conceptul de GRIN (Genetic-Robotic-IT-Nano), care se zice
  ca pana in cca. 2025 ar ajunge la “Singularitate”, cand bogatii vor avea
  la dispozitie GRIN suficient de ieftin incat sa inlocuiasca (cvasi)-total
  forta de munca planetara in intregime – “The end of work” Rifkin.

  La acel moment, O SINGULARITATE de potentati ai planetei vor putea
  trai numai prin ei insisi + dezvoltarile tehnologico-medicale.

  Exista mai multe astfel de idei ce plutesc in jurul subiectului.

  Va rog acceptati provocarea si initiati in mass-media/TV un set de
  discutii pe aceste teme.

  Cu stima,
  Aglaia Rosu

 13. Mihnea Georgescu Says:

  Felicitări, Domnule Preşedinte, pentru participarea extraordinară la filmul MEDALIA DE ONOARE al talentatului tânăr regizor Călin Peter Netzer! V-am admirat în superba fotografie de pe posterul filmului, alături de alt monstru sacru al Scenei (Politice), Maestrul Victor Rebengiuc. Mă gândesc la ceilalţi mari Actori care joacă în film – Ion Lucian, Radu Beligan…

  Un adevărat Carré de Aşi cu Ion Iliescu, Victor Rebengiuc, Ion Lucian şi Radu Beligan!

  Iată şi celebra fotografie:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: