IN MEMORIAM ADRIAN PAUNESCU

Vineri 5 noiembrie 2010, s-a stins din viata, la varsta de 67 de ani Adrian Păunescu.

Cea mai cumplita stire a zilei a fost incetarea din viata a poetului Adrian Păunescu. Inima i-a cedat !

El, care parea inzestrat cu o rezistenta deosebita, care nu a cedat in fata multor incercari, pana la urma s-a dovedit fragil.

A disparut unul dintre marii nostri poeti, din generatia anilor ’60, care i-a cuprins pe Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Ion Alexandru, generatie care a marcat un moment deosebit in revigorarea poeziei nationale.

A fost un veritabil lider al generatiei sale – remarcat prin vigoare si spirit combativ, un poet militant si patriot, in sensul cel mai curat al acestui cuvant.

Lasa in urma o opera ampla. A fost, probabil, cel mai prolific scriitor şi poet roman din toate generatiile, profund implicat in viata sociala. Pe nedrept a fost denigrat de “unii”, considerandu-l un fel de profitor – «  poet de curte al lui Ceausescu » – ceea ce era NEADEVARAT. A fost chiar un razvratit ; nu ezita sa critice curajos tarele sociale si comportarile slugarnice.

Poezia sa, “Analfabeţilor”, desi nu a fost publicată, a cunoscut o ampla circulatie.

Dar, intreaga sa opera este strabatuta de o atitudine civica activa, atat inainte de 1989, cat si dupa.

Ca SENATOR, a fost prezent atat in lucrarile si dezbaterile parlamentare, cat si in mijlocul alegatorilor.

Ultimele sale cuvinte, de pe patul spitalului, sunt edificatoare pentru trairile sale, pentru sentimentele de amaraciune in fata degradarii vietii noastre publice si a necazurilor la care sunt supusi concetatenii nostri.

Va ramane in amintirea tuturor ca un mare tribun, poet militant pentru cauza celor multi si obiditi.

Memorie eterna Marelui Disparut!

Sincere condoleante familiei indoliate!


Advertisements

14 Responses to “IN MEMORIAM ADRIAN PAUNESCU”

 1. gellini Says:

  S-a stins ultimul gladiator al poporului Român…..este jale in toata tara,…… plingem pina la lacrimi, ………………………………………………….

 2. emigrantul Says:

  Adrian Paunescu a mai fost tinut in viata artificial un numar de ore pentru a nu fi declarata moartea sa chiar pe 4 Noiembrie, ziua de nastere a lui Traian Basescu.

 3. gellini Says:

  ce meschin poti fi emigrantule

 4. emigrantul Says:

  Catre toate fortele politice responsabile din tara,

  Incercati sa opriti cit mai repede o noua actiune denigratoare la adresa Poporului Roman. De la o stire anuntind descoperirea, pe 4 Noiembrie 2010, in judetul Iasi a 16 morti, din timpul celui de al doilea razboi mondial, cel mai probabil evrei, presa internationala (a se vedea citatul de mai jos) deja vorbeste de 100 persoane masacrate si spera sa fie descoperite 380 000. Daca nu se pune capat acestor sapaturi care, in final, vor duce la rezultate mai mult decit modeste, ne vom trezi cu haite de jurnalisti straini in tara facind tot felul de reportaje denigratoare la adresa romanilor, spectaculoase si puternic mincinoase dupa modelul celor care apareau zilnic la posturile de televiziune occidentale, imediat dupa 1990.

  “5 November 2010 Last updated at 19:03 ET
  ‘Holocaust grave’ discovered in Romania
  The mass grave is only the second such find in Romania since WWII
  A mass grave containing the bodies of about 100 Jews killed during the Holocaust has been discovered in Romania, researchers say.
  The burial pit was found in a forest about 350km (220 miles) north-east of the capital, Bucharest.
  It is thought to contain the remains of men, women and children shot in 1941 by troops of the pro-Nazi Romanian regime.
  Up to 380,000 Jews are believed to have been killed in Romanian-controlled territory during WWII.
  The mass grave was found near the village of Popricani, near the city of Iasi, following testimonies from local inhabitants, who witnessed the killings.
  “So far we exhumed 16 bodies but this is just the beginning because the mass grave is very deep and we only dug up superficially”, Adrian Cioflanca, a Romanian historian involved in the dig, said.
  It is only the second Holocaust-era mass grave discovered in Romania since 1945.”

  Sursa: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11703567

  De citit si articolul de aici:
  http://www.cnsnews.com/news/article/jewish-mass-grave-holocaust-era-found-ro

 5. Victor Says:

  Moartea marelui poet ar trebui sa reprezinte sfasitul controverselor create in jurul personalitatii sale. Ar trebui totodata sa intelegem toti ca nu putem condamna trecutul fara sa-l intelegem. Comunismul a fost impus in Romania cu tancurile rusesti. Ideile generoase ale socialismului au fost apoi imbratisate de multi romani. Ideologia a fost adaptata si pusa in practica de un dement -Stalin si mai apoi exportata in tarile aflate sub influenta sovietica ca urmare a WW2.

  Conducatorii vremurilor, numiti cu acordul Moscovei, au avut un anumit profil, ei fiind dintre cei capabili sa profite de nenumaratele slabiciuni ale “sistemului”, dintre cei care gandeau ca pot conduce discretionar si fara sa tina cont de trasaturile definitorii ale naturii umane. In final, cei care s-au ridicat impotriva comunismului pervertit am fost tot noi cei care ne-am nascut si ne-am dezvoltat in cadrul sistemului. Nu au fost nici extraterestrii nici macar agenturile straine cei care l-au alungat pe Ceausescu. In mod ipocrit acum multi romani considera ca judecata nebunului a fost nedreapta uitand ca atunci, in acel decembrie ’89 isi doreau moartea lui Ceausescu cu totii. Elocvent este episodul din sediul TVR cand regizorul Sergiu Nicolaescu era sa fie pur si simplu linsat pentru ca nu avea dovada certa a faptului ca sotii Ceausescu fusesera intr-adevar executati…Revenind, ceea ce vroiam sa subliniez este ca acei tineri care s-au ridicat impotriva dictatorului in ’89 au fost educati de oameni precum marele Adrian Paunescu. Sigur nu era usor, trebuia sa folosesti o tehnica perversa, duala pentru a face bine. S-a dovedit ca desi comunismul de tip stalinist era un sistem bolnav si care se mentinea prin forta a dus in mod paradoxal la aparitia multor oameni de bine a multor oameni interesati de binele celorlalti. Adrian Paunescu a fost unul dintre oamenii care au format generatia in blugi din Romania. Nu ar fi putut face asta fara cateva compromisuri. Paunescu a stiut sa faca de asa maniera incat sa puna accentul pe partea pozitiva a creatiei sale. Niciun tanar nu era atat de imbecil incat sa nu inteleaga ca un volum de poezii trebuie sa contina si ode la adresa dictatorului pentru a trece de cenzura.

  Acum, a judeca un om pentru ca a incercat sa faca bine prin singura modalitate care exista la vremea respectiva adica inseland vigilenta autoritatilor, mi se pare o nemernicie. Oameni care nu au facut nimic, poate nici bine , nici rau nu cred ca au dreptul sa judece un om care a incercat sa faca bine aruncand si cateva ode.

  De altfel cei care condamna actiunile marelui poet sunt la fel de ridicoli precum cei care vor sa condamne comunismul referindu-se la persoane. Cine sunt ei sa judece comportamentul si deciziile unor semeni care au actionat intr-un regim bazat pe forta, cand intreaga natiune era terorizata? Este condamnabil un membru de partid, un inalt functionar al regimului Ceausescu al carui copil a contribuit la rasturnarea dictaturii? Cunosc nenumarate astfel de cazuri. Va dati seama ca fara o educatie corespunzatoare copilul respectiv nu s-ar fi ridicat niciodata impotriva dictaturii. Si atunci se pune intrebarea, ar mai fi fost posibila democratia de astazi fara ceea ce au facut chiar unii dintre demnitarii perioadei ceausiste? Asadar, judecarea acelor vremuri este o chestiune extrem de delicata, un subiect asupra caruia nu se poate pronunta chiar oricine si, mai ales judecarea persoanelor implicate este o chestiune dificila.

 6. Victor Says:

  PS. Emigrantule, esti ceea ce eu numesc “subspecie”. O asemenea magarie numai tie si securistului celalalt- Ovidiu- v-ar fi putut trece prin mintille bolnave.

 7. Gabriela Savitsky Says:

  În asemenea clipe, Domnul Preşedinte, deşi ştiu că e aşa, aş dori, precum Toma, o nouă confirmare. Cum spune Arghezi: “Vreau să pun mâna şi să urlu: Este!”. În asemenea clipe, când pleacă dintre noi un om viu care dislocă – sau stinge – prin plecare lui o masă uriaşă de energie, îmi doresc să ştiu sigur că există Viaţa de Apoi, că există Mântuire şi că măcar unii dintre noi sunt veşnici. Nu e drept ca existenţe vibrante şi neliniştite, existenţe care ne-au smuls din amorţeala noastră bleagă, care ne-au obligat prin atitudinea lor să gândim şi să fim “prezenţi” să înceteze să mai fie, să nu aibă continuitate.
  Iată, trăim într-o epocă extrem de cinică – cred că e comparabilă, ca structură, cu anii ’50 – când nu contează decât supravieţuirea individuală. Fără coeziune, fără compasiune, fără empatie, fără curaj, fără demnitate. Suntem robii acestui ev mercantil care nu pune accent decât pe tarabă şi pe tejghea de parcă n-ar exista decât ceea ce se tranzacţionează. Este de necrezut ce se poate face cu un popor printr-un program asiduu şi cinic. Nu ştiu când şi din ce motiv ne vom trezi din această hipnoză în masă. Între timp, se retează, unul câte unul, stâlpii. Câţi au mai rămas din înţelepţii acestui regat, înţelepţi de care depinde viaţa noastră? Cu unul mai puţin…

 8. * Aceasta boala se numeste Tara, / Si leacul este ea si numai ea… * « Sfinxul Says:

  […] ILIESCU – ECHILIBRU IN MEMORIAM ADRIAN PAUNESCUNOI […]

 9. gellini Says:

  Adriane,tu lumina pura
  Te-ai dus la stele si la ruga,
  Ai grija de acolo sa ne veghezi
  In inimile noastre sa navighezi.
  Lasa-ne o vreme sa te plingem,
  Si totusi cu iubirea ta invingem.
  Alaturi de Pruteanu,ultimul gladiator
  Al limbii Romane,din stele meteor.
  Mestre Paunescu esti cu Eminescu acum
  Doi titani pe acelasi drum.
  Esti omul ce-a stiut sa ne sadeasca
  Iertarea si iubirea stramoseasca
  Esti cu cenaclul Flacara nepieritor
  Duhul lui Iancu te insoteste,neiertator.
  Nu ne lasam invinsi de vrmelnice greutati
  Vom fi iarasi ce-am fost, fara jumatati.

  Culmea nerusinarii : udmre-ul vrea sa maghearizeze Romania ,sa produca enclave de cetateni care nu vor sti o boaba Romaneaca , CERIND MAI TIRZIU AUTONOMIA PE CRITERII ETNICE !
  Oricit de calda si confortabila ar fi puterea cind este vorba de interesul national , nu se mai sta de vorba, nu se mai fac compromisuri.
  Dragi senatori daca aveti cit de cit onoare si patriotism nu veti putea vota o lege a invatamintului antinationala , se invirte Adrian Paunescu in mormint.

 10. krudus Says:

  D-zeu sa-l odihneasca !

  Este un moment extrem de trist.Am crescut cu Cenaculul Flacara.Era una dintre marile bucurii atunci cand prindeam bilet.De poeziile domnie sale, nu mai spun decat ca, sunt colosale.

  Ma bucur pt ca anul trecut, pe forumul Jurnalului National, unde domnia sa avea o rubrica, i-am urat “la multi ani “.Am fost printre putinii sai cititori, restul, l-au jignit…..

  -15. Nu ne meritam elitele.
  de krudus | 20/07/2009 18:57:09
  Inca odata la multi ani !…citind toate aceste mesaje imi dau seama cu regret ca nu ne meritam elitele.Am ajuns la 20 de ani dupa Revolutie sa fim mai primitivi ca niciodata in ultima suta de ani.Invidia, ura , prostia , lasitatea ne conduc mintile stresate.Ce legatura are ziua poetului cu Ceausescu sau accidentul nevestei?!?Paunescu a respectat si regimul comunist si regimul capitalist.Care e problema voastra?!..sotia lui a gresit, a fost condamnata.Cereti socoteala sotiei, nu lui Paunescu.Recunosc, si eu am injurat-o in aceea perioada.Merita cu prisosinta pentru cele trei pers. ucise, dar dl. Paunescu, nu este raspunzator decat pentru faptele domniei sale.Cu intelectuali scosi de Spiru Haret, e clar ce elite vom avea in viitor.De aceea, eu, va urez multa sanatate si putere de lupta, cu prostia si bourenii care sunt parca tot mai desi……….”

 11. msmiculescu Says:

  https://msmiculescu.wordpress.com/

 12. dumerit Says:

  Profilul personal al lui Paunescu a fost unul de entuziasm excesiv. Opera sa NU poate fi vazuta altfel. Imaginea “personala” este clara si in tot ce a scris. Variatia de subiecte isi are cauzele temporale, comform ingaduintelor legale de circumstanta.
  Pe unii ( mine) m-a deranjat excesul “patriotic” POSTrevolutionar. Si la asta merita facuta o acolada: pasiunea lui Paunescu fata de radacinile SALE nationale pe de o parte aveau semnele unei trairi veritabile. Referindu-ma la pasiunile MELE total diferite national – desi se vede ca scriu in ..romaneste – ma gindesc ca nu pot imputa nimanui ca este la fel de dedicat cauzei SALE topo-nationale atita timp cit eu sint activ in a promova aceeasi dedicatie a poporului MEU fata de valorile si vectorii SAI nationali si chiar religiosi – iar diferiti de cei ai lui Paunescu -. Asa numita universalitate valorica trebuie inteleasa si distribuita aproape neconditionat. Zic aprape pentru ca daca entuziasmul local are posibilitatea de a fi deviat in atitudini nationalist nocive, atunci “entuziasmul” mobilizant trebuie promovat extrem de atent in limitele decentei etice si chiar al legalitatii prevalent etice. Paunescu se pare ca NU a instigat un nationalism nociv si chiar infuzia de valori universale etice il ridica peste expresiile nefaste nationaliste, sovine, anti semite. Aici e marea prapastie etica intre el si un Vadim Tudor !

  Atacul imediat al unui Tismaneanu nu face decit sa delinieze esenta atacatorului in mare masura. Ca in toate stratagemele sale, Tismaneanu nu aduce nimic nou. El ne spune ceea ce stim. La fel stim ca si el are o traiectorie personala care se distinge numai prin faptul ca in tineretile sale, Tismaneanu nu a reusit sa se evidentieze pe grila partinica in ciuda eforturilor sale. Dupa autoexpulzare a trecut la delinierea vectorilor lui “ideologici” ca erou din afara gardului, inzestrat cu un curaj dat de comfortul lipsei de orice incomoditate, pericol. In plus, insa, se vrea aliniat celor care au riscat opunindu-se unui regim brutal din INCINTA regimului…. Asta nu are nimic de a face cu Paunescu, just in case politologul ar vrea sa-si agate hainele sarac spirituale de vreun argument inexistent.

  La fel de agasant este prezenta reflexiva a elementelor INTR-ADEVAR pernicioase a profilului national, cel legionar, de cite ori e un subiect mai important – si chiar fara asta – pe ordinea zilei. Emigrantul isi vede numai obsesile lui si e imun la ridiculizare. Aici ar fi, sa ma credeti, un grad apropiat intre el si…Tismaneanu. Tismaneanu, prin IICCMER, a devenit noul nas – sublim – al legionarismului. Si nu e nici o contradictie intre promovarea stringentelor (pseudo)academice ale Institutului si populismului de cea mai josnica speta. Promovarea MARILOR figuri legionare si rasiste, anti Semite de catre IICCMER sub co-conducerea marelui revelator al comunismului nociv are in ea aceeasi consistenta ca cea a abandonarii oricarei decente din partea unui oportunist de cea mai josnica substanta. Tot ce face Tismaneanu trebuie vazut in complexitatea pseudointelectualismului de reduta, cel al instalarii vectorului strict veleitar personal, de autocratie ideatica si deviata psihic al foamei nestavilite de promovare NU a valorilor ci a razbunarilor atavice, a razbunarii fata de un sistem care l-a respins de data asta nu pentru ca ar fi fost sovin, ci pentru ca de foarte timpuriu TOATA lumea a stiut ca in Tismaneanu nu salasnuia decit veninul egocentrismului suferintelor rebutului etic.

 13. dumerit Says:

  Politicos trebuie accentuat faptul ca romantismul Dnei Savitsky, ca reflectii foarte private, are numai harul de a dezvaluii o fire delicata. Realitatea, sa zicem ireversibilia, este ca “mercantilismul” poate nu va salva Romania, dar de disparut nici vorba.
  Transformarile “organice” sociale si culturale ale epocii – ceea ce inseamna ca nu apartin numai unei anumite culturi determinante, sau a unei anumite zone economice – trebuie intelese si, mai cu seama controlate pentru a nu devia in pierderi complete de decenta sociala si culturala, ca sa nu zic de devierile papastioase de extreme.Intr-un fel la fel de organic eu vad evolutia personala a Domnului Ion Iliescu.
  A fi acceptat la ora actuala de un procent atit de mare de cei care stiu foarte bine care ii este biografia politca, este un fenomen aproape unic.
  Tranzitiile politice ale personalitatilor de gen comun al domniei sale in tarile “prietene” s-au incheiat demult. Ion Iliescu insa functioneaza cu o energie intelectuala si civica impresionante, ca sa nu amintesc si de virsta…
  Schimbarile la Paunescu au avut un caracter similar, desi, evident, ne referim la forme de trairi si expresie radical diferite.
  Verva creatoare simbolistica si totusi aforistica, tensiunile necesitatii de extirpare a demonilor tacerii, egoismul creativ – cel fara de care nu poti publica sau declama public -, toate astea au definit meseria de poet.
  Meseria de politician are virtuti similare, mai cu seama cea de a iesii in agora hotaririlor si a declama notiuni care au rezonante la demos, chiar si receptate selectiv ! Iliescu stie ce trebuie spus si aici tranzitia de care vorbeam impune si explica nuantele temporale.
  Daca asi locuii in Romania nu e deloc garantat ca asi fi membru in partidul Domnului Iliescu si asta nu e deloc o absurditate. La fel, avind conectii serioase cu cultura si limba maghiara, nu asi adera nici la UDMR.
  Apartenenta tehnica nu imi definitiveaza deloc cea etica. Neutralitatea etica, insa, imi ofera imaginea lui Ion Iliescu ca cea a celui ancorat foarte vigilent la schimbari, schimbari NECESARE. Paunescu a fost si el ancorat in virtejul schimbarilor. Multi au continuat sa il citeasca in noile sale iesiri creatoare, altii au ramas in miini si minte cu cele declamate in alte timpuri. Un fel de paralela cu Arnold Schomberg in 1899, compunind in traditii post romantice pentru a il gasii si mai prolific cinci ani mai tirziu aruncind peste bord secole de muzica clasica, stabilind valori noi, total radicale si contradictorii….

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: