COMENTARII

 

Larisa – Bineînţeles că sunt de acord cu integrarea Republicii Moldova în UE şi am pledat pentru ca Republica Moldova să fie tratată în acelaşi cadru al lărgirii viitoare a UE, alături de ţările din spaţiul numit al “Balcanilor de Vest” (fosta Iugoslavie şi Albania). Pentru aceasta sunt de îndeplinit, însă, o suită de condiţii de natură politică şi economică – deloc simple. Una dintre problemele dificile, în perspectivă, rămâne problema Transnistriei. Aşa cum problemele de natură economică şi socială, dar şi consolidarea democraţiei şi a statului de drept rămân, de asemenea, probleme nu uşoare. România poate şi e datoare să sprijine Republica Moldova în această direcţie, ţinând seama de experienţa proprie în negocierile cu UE, dar şi în celelalte aspecte, dezvoltând relaţiile multilaterale dintre cele două state.

Ovidiu Domnul Teşu Solomovici este un gazetar foarte bun şi echilibrat; iar aprecierile sale privind holocaustul sunt bazate pe un studiu atent şi bine documentat, ca şi pe trăiri personale. Aşa încât sunt demne de toată consideraţia.

Theodora – Remarcile domnului Tăriceanu sunt pertinente. Manipularea în media a unor interceptări telefonice, dar şi a unor înregistrări de convorbiri particulare reflectă practicile antidemocratice şi abuzul la care apelează factorii de putere. Ne reîntoarcem, şi din acest punct de vedere, la mentalităţi şi practici dinainte de 1989. Fără îndoială, Parlamentul ar trebui să intervină mai energic în această direcţie.

Marcus Votul mecanic din camera Deputaţilor asupra proiectului de lege şi mai ales reacţia întârziată a conducerii PDL la această “gafă” a propriilor parlamentari ca, de altfel, şi “numărarea voturilor” la o altă lege – în absenţa clară a cvorumului necesar – reflectă degringolada şi climatul nedemocratic care domnesc în această grupare. 

gicacontraeuÎn legătură cu întrebarea dumneavoastră, vă pot spune următoarele:

– Relaţiile mele cu domnul Coposu au fost influienţate de climatul anilor ’90 – încordat şi cu note de exclusivism şi intoleranţă. Dar, cred că, în ciuda poziţiilor noastre diferite – în plan politic şi ideologic, fiind principalii adversari politici ai acelor ani – am manifestat, amândoi, atât responsabilitate pentru actele şi afirmaţiile noastre, cât şi respect reciproc.

 – Prima noastră întâlnire a avut loc la 10 ianuarie 1990, când am primit, împreună cu domnul Dumitru Mazilu – prim-vicepreşedinte al CFSN – delegaţia PNŢCD, condusă de domnul Corneliu Coposu, din care făceau parte domnii Ion Diaconescu, Ion Lup, Ion Puiu, Ion Alexandru şi Liviu Petrina. Eu nu îi cunoşteam decât pe cei mai tineri – poetul Ion Alexandru şi Liviu Petrina. Pe domnul Coposu nu îl cunoscusem şi nici nu auzisem nimic despre dânsul, înainte. În acea primă întâlnire, le-am prezentat misiunea CFSN, ca organism provizoriu al puterii de stat şi le-am sugerat să-şi desemneze reprezentanţi care să intre în componenţa CFSN (pe care l-am fi dorit un organism deschis, reprezentativ). Dezamăgirea noastră a fost că ne-au refuzat (ceea ce s-a repetat şi în discuţiile cu PNL şi cu PSDR). În schimb, în final, domnul Coposu mi-a propus mie să accept să candidez la viitoarele alegeri pe listele PNŢCD (chiar cap de listă!). I-am mulţumit pentru amabilitate, dar i-am explicat şi poziţia diferită în care ne aflăm. Dumnealor se gândeau deja la alegeri, aveau conturata şi o idee despre alegeri pe liste. Noi eram suprasolicitaţi de problemele enorme cu care ne confruntam în urma prăbuşirii vechilor structuri statale, mai ales degringolada din economie, probleme curente ale funcţionării administraţiei şi rezolvării problemelor care interesau cetăţenii – funcţionarea transporturilor, comerţului, aprovizionării populaţiei, alte servicii publice – învăţământ, sănătate etc., Cum vor fi organizate viitoarele alegeri, încă nu aveam o reprezentare; nici nu abordasem încă elaborarea unui proiect de lege electorală.   

Spre surprinderea noastră, ulterior, atât domnul Coposu, cât şi alţi adversari politici, au creditat ideea că eu aş fi afirmat că, atât eu, cât şi alţi membri ai CFSN, nu ne vom prezenta la alegeri – ceea ce era un non-sens, nu corespundea adevărului şi esenţei discuţiei noastre.

Un moment încordat l-am trăit la finele lunii ianuarie 1990. Ca urmare a Decretului-Lege din 31 decembrie 1989 privind constituirea de partide politice, care concretiza prevederea din programul CFSN expus în Comunicatul către ţară al CFSN, din noaptea de 22 decembrie, privind pluralismul politic, au apărut în cursul lunii ianuarie 30 de partide politice (la alegerile din mai 1990, 90 de partide şi-au prezentat candidaţii, iar în decembrie 1990 erau înscrise 200 de partide). În acest context, o mare parte a membrilor CFSN, reprezentanţi ai judeţelor, implicaţi în evenimentele din decembrie şi în structurarea noii puteri, au propus constituirea unui partid care să aibă drept program – programul Revoluţiei Române din decembrie. Adoptarea hotărârii ca denumirea acestui partid să fie cea adoptată la revoluţie – Frontul Salvării Naţionale – a creat, într-adevăr, confuzii cu denumirea structurii de stat – CFSN. Acest lucru a fost exploatat de adversarii politici, concretizat şi prin organizarea unei demonstraţii de protest în ziua de 28 ianuarie 1990, care risca să se transforme într-o încăierare stradală periculoasă. Atunci am invitat liderii demonstraţiei – reprezentând cele trei partide organizatoare (PNŢCD, PNL şi PSDR) – în clădirea guvernului, la o discuţie. Convorbirea s-a radiodifuzat şi stenograma ei a fost publicată, inclusiv în ultimul meu volum – “După 20 de ani”.

Ca urmare a acestei discuţii, s-a născut ideea reorganizării CFSN şi organizării CPUN – ca organ al puterii de stat (un fel de pre-parlament), în care au fost incluşi reprezentanţii celor 30 de partide existente atunci (de fapt 38, fiind incluse şi cele care au apărut până la deschiderea lucrărilor CPUN, în ziua de 8 februarie), precum şi reprezentanţii asociaţiilor minorităţilor naţionale.

Un al treilea moment semnificativ al relaţiilor noastre a fost acţiunea “de la Snagov” din 1995, pentru elaborarea strategiei pregătirii României pentru integrarea în Uniunea Europeană. Am considerat necesar ca la această acţiune de interes naţional să participe, pe lângă specialişti din cercetarea academică şi universitară, şi reprezentanţi ai societăţii civile (sindicate, patronate, asociaţii profesionale, studenţi, reprezentanţi ai bisericii) şi reprezentanţii partidelor parlamentare (atunci, în număr de 14). Opoziţia se grupase în Convenţia Democrată. Decisivă era, în legătură cu această participare, opinia domnului Coposu – liderul incontestabil al opoziţiei. Pe lângă solicitarea pe care i-o adresasem eu (în calitate de preşedinte al statului), domnul Coposu a dorit să se lămurească mai exact asupra conţinutului strategiei ce urma să se elaboreze. De aceea, a avut o întrevedere cu acad. Tudorel Postolache, care coordona colectivul de elaborare a strategiei. Ca urmare şi-a exprimat acordul şi în comisie au fost incluşi câte 3 reprezentanţi din partea celor 14 partide parlamentare. Rezultatul unei munci comune de aproape 4 luni a fost apreciat de toţi participanţii. În încheiere, la reuniunea finală din luna iunie 1995, pe lângă aprobarea schiţei strategiei, a fost adoptată şi o declaraţie politică de sprijin, semnată de liderii celor 14 partide, alături de şeful statului, şeful guvernului şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Aceste două documente, alături de cererea de aderare, au fost depuse la Summitul UE de la Cannes, de la sfârşitul lunii iunie, preşedinţiei franceze. Faptul a fost remarcat şi apreciat, întrucât România era singura ţară candidată  care realizase acest lucru.

Deci, în ciuda controverselor şi chiar a stărilor conflictuale prin care am trecut, atât eu, cât şi domnul Coposu, ştiam să găsim calea dialogului. domnul Coposu ştia că, ori de câte ori avea o problemă de discutat, avea “cale deschisă” la preşedintele ţării. Iar eu, de asemenea, găseam în dumnealui un interlocutor, deşi incomod.

Acesta este sensul democraţiei!

25 Responses to “COMENTARII”

 1. Larisa Says:

  Dl Presedinte,

  Va multumesc pentru raspuns si as dori sa va solicit atentia cu o noua intrebare, pe care probabil o asteptati : ce poate face Romania pentru a sprijini Integrarea Europeana a Moldovei?

  Am publicat raspunsul dvs si pe blogul meu:
  http://clubulconventiadoamnelor.wordpress.com/2010/10/25/dl-presedinte-ion-iliescu-sustine-integrarea-moldovei-in-ue/

  O zi excelenta,
  Larisa

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Apreciez afirmaţiile dumneavoastră despre Teşu Solomovici, în răspunsul pentru Ovidiu.

 3. gellini Says:

  D-le Iliescu totusi cred ca s-au facut enorm de multe greseli in 89 dupa preluarea puterii , chiar dv ati zis ca de ex in ungaria s-a dat despagubiri max 75.000$, pe cind la noi milioane si miliarde de $, la toti care au cerut ,unii cu acte false [sau pe baza de martori ] incepind de la de la 1800.
  Cred ca averea Romaniei [a noastra a tuturor] a fost spulberata [poate si cu unele interese straine]; Romania ca o prada [vb lui M.Preda]
  De ce nu intra nici un senator in greva foamei ,in nici o forma de protest cind se incearca o lege aberanta?
  De ce nimeni nu raspunde pentru legile sau ordonantele date gresit, sau pentru furaciunile , sau subminarea economiei.
  Sinteti totusi de acord ca Ceausescu a fost judecat gresit si omorit degeaba?[subminarea ec nationale !?,genocid de 60.000 morti !?, conturi personale de 1 mld$ !?,….] cred ca daca ar fi pe lista de vot ar cistiga presedentia!

 4. emigrantul Says:

  Ati suferit de foame pe timpul vreunuia din presedintii care au condus Romania dupa 22 Dec. 1989?
  DA — 44.71 %
  NU — 48.24 %
  Alte raspunsuri — 7.06 %
  Numar voturi: 85
  Sursa: http://sondaje.php0h.com/foamedupa89.php

  Ati suferit de foame pe timpul lui Nicolae Ceausescu?
  DA — 25.25 %
  NU — 68.69 %
  Alte raspunsuri — 6.06 %
  Numar voturi: 99
  Sursa: http://sondaje.php0h.com/foameceausescu.php

 5. fragmentariumpolitic Says:

  Tara fara Popor

  Ce este o tara ? Dincolo de orice definitie de dictionar, probabil ca un raspuns de bun simt ar fi ca o tara inseamna un ansamblu format dintr-un teritoriu, o populatie si un stat. Fara suportul teritorial nu ar fi posibila viata sociala, iar lipsita de constructia politica numita stat populatia in cauza ar fi un popor sau o natiune fara libertate. Fara populatie insa, tara ar fi o notiune abstracta , goala de orice continut, un nonsens social sau politic. Veti intelege mai jos de ce mi-am inceput scriitura cu sfarsitul.

  Cum maine va fi votata motiunea de cenzura, ma intreb, ca toata lumea, care va fi strategia de raspuns a Guvernului Boc. Inclin sa cred insa ca aceasta este un secret al lui Polichinelle, pentru ca guvernantilor nu le-a mai ramas nimic nou de spus in afara a ceea ce repeta cu obstinatie aproape zilnic. Poate sa inventeze, da, prin atragerea, de exemplu, in povestea rasuflata cu mogulul penal si a altor lideri din Opozitie, dupa cum se observa din unele tatonari… Un tur de orizont asupra discursurilor fierbinti ale unor responsabili ai Puterii ne releva cateva indicii care s-ar putea constitui in contraargumente pentru contracararea motiunii.

  Prima directie de contraactiune, tintind respingerea acuzatiilor privind responsabilitatea pentru dezastrul economic, saracirea populatiei si sistemul clientelar, va veni din zona doctrinar-ideologica, atat de draga Guvernului Boc, referitoare la necesitatea reformei statului si austeritatii sociale, desi statistici oficiale si dezvaluiri media arata ca de fapt este vorba de o antireforma si de date false pentru justificarea austeritatii. Ideile PDL, care au suprasaturat spatiul public in ultimile zile, precum cele de aparare a masurilor de austeritate, de critica a unui pretins stat asistential si a unui pretins discurs care ar incuraja nemunca, care, chipurile, ar trebui inlocuite cu ceva asa-zis mai eficient, sunt tot atatea idei mincinoase.

  O a doua lovitura, anuntata deja, va fi una de natura politico-organizatorica, constand in abtinerea parlamentarilor coalitiei guvernamentale de la votarea motiunii de cenzura. Si, pentru ca perdeaua aparentelor sa ramana la locul ei si reputatia falsilor democrati sa fie salvata, masura va fi pusa in scena sub pretextul unei recomandari, ca parlamentarii sa ramana in sala, dar decizia de vot, formal, apartinandu-le. Fara indoiala, in acest caz vorbeste frica Puterii de constiinta parlamentarului-cetatean, care ar putea-o lua inaintea celei a parlamentarului-membru de partid, scapand astfel lucrurile de sub control. Teama ca 24 de parlamentari din propriile randuri s-ar putea alatura Opozitiei, in incercarea acesteia de a salva mediul privat, clasa de mijloc, bugetul public, politicile sociale, educatia, sanatatea si pensionarii pensionarii da fiori Puterii.

  O a treia linie de forta vine din sfera influentarii psihologice, de demotivare si demobilizare prin actiuni de diversiune si manipulare. Se incearca a se induce perceptia ca motiunea de cenzura nu ar avea nicio sansa. Chiar asa daca s-ar intampla, demersul este necesar si democratic, iar Puterea va fi cea care va iesi slabita din aceasta lupta parlamentara, in timp ce Opozitia ar face un pas inainte. Apropiati ai Puterii pun protestul social legitim sub infamanta eticheta de “partid al strazii“, lanseaza zvonuri ca PSD ar instiga la violenta in ziua motiunii, ca se pregatesc autocare si garnituri de trenuri etc., scenarii lipsite de orice graunte de adevar, pentru ca toate manifestatiile au fost si vor fi pasnice si civilizate, dar total democratice (nici macar politistii si militarii nu au iesit si nu vor iesi vreodata din aceasta nota). Democratia constitutionala, atat de greu castigata, este sfanta.

  Revenind la ideea de inceput, m-am tot gandit ce titlu as pune acestor randuri. Acest lucru s-a intamplat pana aseara, cand, ascultand discursul Presedintelui despre ce va face cu cele doua legi votate din greseala, l-am auzit spunand: “Am fost intotdeauna adeptul guvernarii pentru popor. Dar sunt momente in care responsabilitatea unui om politic e sa guverneze pentru tara.” Ptiu, mi-am zis, asta e ! Traian Basescu gandeste Tara ca fiind fara Popor !

 6. Theodora Says:

  Domnule presedinte Ion Iliescu,
  Va multumesc pentru raspuns si va asigur ca si eu sunt de aceeasi parere.
  Inainte sa ridic articolul pe blog m-am informat si am inteles ca, in conformitate cu Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei Art. 21: “Informatiile privind viata particulara, onoarea sau reputatia persoanelor, cunoscute incidental in cadrul obtinerii datelor necesare sigurantei nationale, nu pot fi facute publice.
  Divulgarea sau folosirea, in afara cadrului legal, de catre salariatii serviciilor de informatii, a datelor prevazute in alin. 1, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
  Tentativa se pedepseste”
  Parerea mea este ca se incalca si Art. 26 in care se precizeaza ca: “Salariatii organelor de informatii si ai celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu pot face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu pot fi folositi in scopuri politice.”
  Asa cum ati spus si dumneavoastra ne intoarcem la “mentalităţi şi practici dinainte de 1989.”
  Cu deosebit respect
  Theodora Marinescu

 7. Trăiască Regele! | Mihnea Georgescu Says:

  […] de Coroană şi cu un guvern social-democrat de Uniune Naţională condus de Adrian Năstase, iar Ion Iliescu Preşedinte Onorific al Senatului şi Senator de Drept. Aşa văd eu lucrurile, după modelul […]

 8. Dezamagire! Iar dezamagit! « Popateapa's Blog Says:

  […] preşedinte Năstase , dle preşedinte Ponta,dle preşedinte Iliescu îmi pare rău sa spun dar sunt dezamăgit de activitatea din teritoriu în astfel de zile! Chiar […]

 9. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  multumesc frumos pentru raspuns.

  Dupa parerea dumneavoastra, de ce credeti ca dictatorul Nicolae Ceausescu a fost onorat si apreciat in strainatate de Regina Eliusabeta, Regele Olav, Juan Carlos, Regele Carl Gustaf, Richard Nixon, Jimmy Carter, Gerald Ford, Golda Meir, Moshe Dayan, Imparatul Akihito, Regina Fabiola (Belgia), Regina Silvia a Suediei, Papa Paul al VI-lea, Henry Kisinger, Margaret Thatcher, Menachem Begin. George Bush. (1987)?

  O citez pe Golda Meir: Golda Meir despre Nicolae Ceausescu: “Îmi place acel preşedinte energic şi şarmant” ‘I liked that energetic and charming President” Sursa Libertatea.

  Ili citez pe Ioan Toma: “Nicolae Ceauşescu avea o informare la nivel general, al conducerii macro. Era, fără îndoială, un tip inteligent. El primea nişte situaţii globale, statistici, sinteze. Nu cred că Ceauşescu era mai incult decât Băsescu. A tras foarte mult de el, s-a angajat total, a trăit, indiscutabil, pentru ţară.” Nicolae Ceauşescu avea o putere de muncă uriaşă, confirmă Ioan Toma: “Am avut zile în care am stat alături de Ceauşescu de dimineaţă până seara, iar seara eram sfârşit numai în calitate de auditor, de participant. Sursa Jurnalul National .

 10. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/10/26/apel-catre-bucuresteni-veniti-maine-cu-noi-in-strada/
  Cred ca maine este momentul sa aratam intregii tari ca noi, bucurestenii, nu suntem nepasatori si lipsiti de reactie.
  Dupa cum cred ca ati auzit masini cu sindicalisti din provincie sunt oprite din drum.
  Asta se doreste …. Sa fim cat mai putini maine.
  Noua ne este mai usor sa ajungem in Piata Victoriei si la Palatul Parlamentului decat romanilor din Baia Mare sau Satu Mare.
  Ii rog si pe cei care locuiesc in jurul Bucurestiului sa ni se alature.
  Va rog pe toti cei care puteti, pensionari, studenti, someri, sa veniti maine la manifestatie.
  Impreuna suntem mai puternici.
  Forta lor sta doar in frica si in lipsa noastra de reactie.
  HAI CA SE POATE!!!!!!
  Va astept alaturi de mine.

 11. Oile din PDL îşi prelungesc agonia… « Sfinxul Says:

  […] ILIESCU – ECHILIBRU COMENTARIIUNIVERSITATEA “DIMITRIE […]

 12. Sibilla Says:

  * Lupt, rezist, sunt anti PDL-ist!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jos Guvernul Muc cel Mic, Jos Basescu de nimic !!! Huuuoooo… *
  DOAMNE AJUTĂ !!!

 13. Mihnea Georgescu Says:

  Dedicaţie pentru Excelenţa Sa, Domnul Traian Băsescu, prezident de facto al Ţării, în aceste momente grele pentru dânsul:

  http://mihneazgeorgescu.wordpress.com/2010/10/27/master-of-the-house/

 14. fragmentariumpolitic Says:

  Ganduri de dimineata. Motiunea de cenzura si protestul social nu sunt cauze pierdute

  Ideile vizand progresul se nasc greu si se impun si mai greu, dar intotdeauna merita sa lupti pentru ele. Si, mereu, cu fata spre democratie. Chiar daca motiunea de cenzura si protestul social nu-si vor atinge scopul, ele nu vor ramane fara efecte.

  In masura in care evenimentele antiguvernamentale de azi se vor pastra in limitele democratiei constitutionale, cauzele sociale ale acestora nu vor putea fi ignorate. Tocmai de aceea sunt tot atat de importante aspectele care tin de rationalitatea scopurilor si inteligenta emotionala.

  Nicio inteligenta politica nu va putea insa sa nu observe nevoia unei depresurizari, a unei supape sociale. Desi poate in mod discret si fara a recunoaste, Puterea va fi obligata sa faca un pas inapoi in politica de austeritate, pentru a nu mai risca sa piarda totul, ceea ce va insemna un pas inainte pentru Opozitie.

  Increderea in cauza si in lideri este fundamentala. PSD merita elogiul si respectul romanilor, pentru ca si-a asumat responsabilitatea unei lupte poate inegale, dar legitime si necesare. Precum noua stanga in protestele din Mai 1968, din Franta, social-democratii romani au incercat sa fie rezonabili, cerand imposibilul.

  Cred ca acelasi lucru ar trebui spus si despre PNL, care, in ciuda deosebirilor ideologice, a ramas pe aceleasi pozitii, asigurand unitatea relativa a Opozitiei, iar acelasi lucru ar trebui sa se intample si in viitor.

  Raportul de forte nu este imuabil, dar schimbarea lui cere timp si actiuni perseverente, precum picatura chinezeasca. Si, iarasi, unitate si solidaritate. Pentru a nu deveni un teren arid, pe care sa nu incolteasca decat semintele invrajbirii pustiitoare, pluralismul si dihotomia nu ar trebui exacerbate, ci moderate de cuantorul numit interes national.

  In acelasi timp, motiunea si protestul ar putea reprezenta o lectie si pentru electorat, de responsabilizare a actului cetatenesc de mandatare, prin vot, a alesilor sai.

  Exercitiul de democratie de astazi va fi pentru toti si unul de crestere, de maturizare politica si sociala.

  Noaptea de dinaintea motiunii si protestului ar fi putut fi un sfetnic bun pentru unii parlamentari ai Puterii, dar si al unor lucruri necurate, puse la cale de altii. Traim intr-o lume reala, nu intr-una ideala, motiv pentru care ar trebui sa ne obisnuim sa gandim intr-o asemenea cheie-dubla, pentru a fi pregatiti sa infruntam necunoscutul.

  Am privit, in miez de noapte, pe site-urile de stiri si am constatat ca Puterea nu doarme, acestea fiind pline cu mesaje de diversiune si manipulare, calate pe descurajare si delegitimare. Rezistenta la manipulare si imunizarea la zvonuri vor trebui sa devina obiective ale cetatii.

  Acestea fiind zise, nu-i loc de sovaiala sau deznadejde, nimic nu este in zadar. Orice lupta pasnica zideste. De aceea, semnalul de lupta al liderilor Opozitiei trebuie dus pana la capat, cu incredere, intelepciune si speranta in forta transformatoare a democratiei: Inainte !

 15. Marcus Says:

  Stimate Domnule Presedinte
  Va multumesc mult pentru raspuns si avand in vedere ce fac acesti me,ernici in ce a mai ramas din statul de drept, iata si o mica dedicatie cu iz pastoral pe care le-o inchin, dorindu-le sfarsitul baciului din Miorita :)

  Fi-v-ar Stana De Pustie, Nenorocitii Dracului!

  Pe model de BUCOVINA scris c-ovine sus pe deal,
  DICTATURA scris-a Flutur cu-alte oi de carnaval.
  Oile de la Putere, turma tampa si cuminte,
  Nu voteaza la Motiune, ordin de la presedinte.

  Generalu’ lu’ Izmana, Udrea si cumatru’ ungur
  Sunt platiti dulai de paza, maidanezi baciti de Flutur.
  Pentru ca nicio mioara, dobitoaca prin nascare
  Sa nu aiba vreo idee si sa iasa din tipare.

  De lup e tinut poporul, jigarit si vai de el,
  Flamanzit s-adus la groapa de nebunu’ marinel.
  Ce nu vrea sa se infrupte din oitele tampite
  Ci asteapta-o tresarire de la niste decrepite.

  Totu-i in zadar se pare, Parlamentul e o stana,
  Furnizor de legi furate de o fufa fosta zana.
  Jalnicele dobitoace avand gandul doar la iarba,
  Figuratie vor face dand romanului in barba.

  Cu-asa oi si-asa Putere infipt-adanc cu dintii-n jilt
  Am putea, cu mic cu mare, sa ne descheiem la slit
  Si-n diluviu de urina sa-necam acesti ratati
  Care zilnic ne trateaza ca pe niste retardati.

 16. Sibilla Says:

  Toti parlamentarii caraseni au primit cate 7 mailuri….
  Iata raspunsul oferit de Valentin Rusu :

  Delivery Status Notification (Failure)
  Wednesday, October 27, 2010 10:58 AM
  From:
  “postmaster@cdep.ro”
  Add sender to Contacts
  To:
  sibilla_poesis@yahoo.com
  Message contains attachments
  2 Files (6KB) | Download All

  * Message001.txtMessage001.txt
  * Fw: MESAJ DIN CARAS SEVERIN – VOTATI CU POPORUL NU FACETI JOCURILE LUI BASESCU !!!.emlFw: MESAJ DIN CARAS SEVERIN – VOTATI CU POPORUL NU FACETI JOCURILE LUI BASESCU !!!.eml

  Antivirus Logo
  Virus detected
  File: Fw: MESAJ DIN CARAS SEVERIN – VOTATI CU POPORUL NU FACETI JOCURILE LUI BASESCU !!!.eml What’s this?
  This is an automatically generated Delivery Status Notification.

  Delivery to the following recipients failed.

  valentin.rusu@cdep.ro

  Forwarded Message: Fw: MESAJ DIN CARAS SEVERIN – VOTATI CU POPORUL NU FACETI JOCURILE LUI BASESCU !!!
  Fw: MESAJ DIN CARAS SEVERIN – VOTATI CU POPORUL NU FACETI JOCURILE LUI BASESCU !!!
  Wednesday, October 27, 2010 10:50 AM
  From:
  “Sibilla Poesis”
  To:
  valentin.rusu@cdep.ro

  — On Wed, 10/27/10, Sibilla Poesis wrote:

  From: Sibilla Poesis
  Subject: MESAJ DIN CARAS SEVERIN – VOTATI CU POPORUL NU FACETI JOCURILE LUI BASESCU !!!
  To: valentin.rusu@cdep.ro
  Date: Wednesday, October 27, 2010, 10:46 AM

  Lupt, rezist, sunt anti PDL-ist!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jos Guvernul Muc cel Mic, Jos Basescu de nimic !!! Huuuoooo…
  VOTATI MOTIUNEA MAJORITARA,MOTIUNEA POPULARA !! REFUZATI DICTATURA DE PARTID IMPUSA DE TRAIAN BASESCU !!

  SUNTETI FRICOSI, SANTAJABILI , VA TEMETI DE BASESCU ??? CARASENII TREBUIE SAII REPREZENTATI NICIDECUM SA-L SERVITI PE BASESCU !!

  VOTATI MOTIUNEA !!! NU CONTINUATI SA VA MANIFESTATI IMPOTRIVA NATIEI,IMPOTRIVA POPORULUI !

  NIMIC NU RAMENE NEPEDEPSIT …

  VOTATI PENTRU POPOR NU IMPOTRIVA POPORULUI ! ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU ! AMIN !

  Va sa zica, lache Vali Rusu m-a virusat! Astfel trateaza ei carasenii ! Un fost ajutor de ospatar al carui singur merit e ca este finul ayatollahului Frunzaverde, alt tartor… Antivirusul a functionat !
  SUSTIN MOTIUNEA!!! DOAMNE AJUTA !!!

 17. exasperat Says:

  Despre motiune: http://exasperat.wordpress.com/

 18. Sibilla Says:

  Oile pedelachee au gasit * rezolvarea * …. :
  http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/spaniolii-cauta-capsunari-pentru-la-anul/cn/news-20101027-05160697
  Iaca lista Zerourilor, a Laşilor, borfaşilor :
  http://www.listarusinii.ro/zeroi
  http://www.listarusinii.ro/hartazeroi

 19. fragmentariumpolitic Says:

  O explicare a respingerii motiunii de cenzura printr-o matrice a victoriei si infrangerii nu ar fi cea mai potrivita. Guvernantii si-au pastrat pozitiile, dar o coronita de invingator ar fi una vestejita. Sau, daca ar fi sa acceptam un asemenea model explicativ, castigurile si pierderile de o parte sau alta sunt cu totul secundare in raport cu marele perdant, poporul roman, si marea sa problema, saracia ori, si mai bine zis, saracirea, ca proces in curs de adancire.

  Motiunea de cenzura a opozitiei ar trebui judecata mai degraba in termenii unui test de reactie si proactiune, pentru ca aceasta a dezvaluit niste fenomene de stare, dar a dat si un mesaj de viitor. Cel mai puternic semnal al motiunii a fost ca schimbarea poate veni si din lupta parlamentara, nu numai din cea electorala. Mitul ca guvernantii pot fura linistiti pe durata unui mandat, fara a da socoteala, a fost puternic zdruncinat. Motiuni vor mai fi, iar guvernantii pot fi obligati sa se intoarca cu fata catre romani, adevaratul lor stapan.

  Privind puterea, ceea mai semnificativa caracteristica surprinsa de motiune a fost ca aceasta este macinata de neincredere in proprii parlamentari, slabiciune care ar putea juca un rol hotarator in viitoarele confruntari. Interdictia data acestora de abtinere de la votul pe motiune a dus la situatia paradoxala si de neinvidiat ca din partea majoritatii parlamentare sa se inregistreze zero voturi impotriva opozitiei. Un semn de intrebare, al carui raspuns ar putea veni din viitor, ar fi daca nu cumva acest tip de reactie fata de motiune ar putea ascunde in el nu numai teama, dar si un acord implicit.

  Un al doilea indiciu se refera la amploarea coruptiei si santajului, prin care puterea si-a cumparat proprii parlamentari (PDL) sau a cedat santajului din partea altora (UDMR). Se confirma astfel aprecierea facuta de Ion Iliescu la Congresul PSD privind deosebirea calitativa dintre o guvernare monocolora si una de coalitie, ultima fiind subminata esentialmente si intr-o proportie fara concurenta de catre cele doua fenomene semnalate.

  Un al treilea element detectat se refera la o perceptie sau proiectie deformanta asupra protestului social, care, atunci cand este pasnic exprimat si legal organizat si condus de catre lideri politici sau sindicali, nu poate fi in niciun fel asociat cu o masinarie infernala la adresa democratiei. Desi conexiunea dintre politic si social este normala si indivizibila (autonomizarea primului in raport ce cel de-al doilea fiind cea care ar trebui sa ingrijoreze democratia), protestele sociale si sindicale din timpul motiunii, avandu-l in frunte pe Victor Ponta, au fost vazute ca iesind dintr-o constructie exploziva, initializata de catre opozitie. Consecinta este ca aceasta orbire politica ii impiedica pe guvernanti sa vada adevaratele cauze ale miscarilor sociale, ceea ce ii indeparteaza de realitate.

  Mesajul de proactiune al motiunii se refera la indemnul adresat Guvernului de a iesi din logica clientelismului politic, de a scoate tara din punctul mort, de a face ceva prin care sa arate ca le pasa de popor. Pentru opozitie, acelasi tip de mesaj a fost unul de continuitate: Ai reusit, continua, n-ai reusit, continua !

 20. gicacontraeu Says:

  Domnule Presedinte, sunt impresionant de faptul ca mi-ati raspuns, cat si de volumul de informatie oferit.
  Am avut onoarea sa public acest raspuns si pe blogul meu.
  Nu sunt de acord cand spuneti ca nu ati afirmat ca nu candidati in ’90.
  V-am auzit cu urechile mele.
  Dar nu asta este important acum.
  In acest moment nu dumneavoastra sunteti problema ci Basescu.
  Desi recunosc ca imi facea mult mai multa placere sa va injur pe dumneavoastra! :)
  Dar intre timp m-am mai maturizat o secunda.
  Haideti sa incercam sa atacam Criza Morala a Romaniei.
  Consider ca acest lucru ne-ar ajuta mai usor sa invingem Criza Economica si pe cea Politica.
  Ce-ar fi sa incepem, de exemplu, cu Maresalul Ion Antonescu?
  Este adevarat ca ramasitele acestuia se gasesc intr-o celula zidita din subsolul Fortului 13 (sic!) de la Jilava, sau cel putin intr-un mormant neinscriptionat din curtea penitenciarului?
  Putem sa incercam sa aprofundam putin acest subiect?

 21. Marcus Says:

  Hai Cu Decembriada!

  Dupa consumarea ieri, in Parlamentul Romaniei, a celei mai sinistre farse posibile si a celei mai mari batai de joc la adresa poporului roman, soldate cu instaurarea cu drepturi depline a dictaturii basescului in tara noastra, paradoxul pe care il traim in momentul de fata consta in faptul ca singurul aliat care i-a mai ramas boboreanului in speranta ca va scapa de acest cosmar portocaliu, este de fapt dusmanul sau, si anume D-l General Iarna.
  Acesta, desi din punct de vedere al efectelor produse in casele romanilor a inceput sa-si faca simtita prezenta, decontul acestei prezente il vom achita incepand cu sfarsitul lui decembrie, cand Mos Gerila reinventat de chiombu’, ne va aduce la cutia postala, in loc de traditionalele felicitari de Craciun, facturile la incalzire.
  Acestea insotite de crivatul si pustietatea din frigiderele noastre, generate de scumpirea aberanta a alimentelor pe fondul ciomizarii veniturilor noastre, vor umple probabil paharul de venin guvernamentalo-basist si vor da nastere potiunii magice de decembriada, care ne-a scapat de un alt dictator care se credea nemuritor, dar care a incheiat lamentabil in fata zidului unei cazarmi din Tirgoviste.
  Cine mai crede astazi ca chiombu’ si regimul sau dictatorial mafiot mai poate fi indepartat prin mijloace democratice este ori tampit, ori rau intentionat, ori si una si alta.
  Dupa demonstratia de slugarnicie fara limite, nesimtire crasa si lasitate deplorabila facuta de alesii portocaliii in Parlament, este mai mult decat evident faptul ca baietii si mai ales fetitele oranj nu se dau dusi de la ciolanul din care se infrupta cu nerusinare, in timp ce poporul moare de foame, decat in duba, pe scut sau alungati cu pietre, varza si oua stricate.
  Acesti indivizi verosi si fara niciun Dumnezeu, ajunsi datorita naivitatii (eufemism) unor concetateni de-ai nostri, stapani vremelnici pe destinele natiei romane, nu au absolut niciun scrupul, atunci cand vine vorba de a-si insusi cu japca banu’ nemuncit de ei, dar trudit la greu de platitorul de taxe roman, adus de ‘mnealor la sapa de lemn.
  Pentru capii acestor mafioti iresponsabili, in frunte cu chiombu’, o debarcare de la Putere are perspective sumbre, soldate cu puscaria, motiv pentru care se tin cu dintii de fotolii, la adapostul unei imunitati fortate si false data de un sistem superticalosit.
  Recentele stenograme din Dosarul ALRO sunt doar o parte infima din maldarul de astfel de dovezi care atesta modul in care Basescu si gasca sa s-au bagat pana in varful beschetilor in butoiul cu miere al avutiei nationale, imbogatindu-se fara rusine in timp ce, pe de-o parte strigau din toti bojocii “hotii” si aratau catre altii, iar pe de alta parte saraceau poporul asa cum nici macar Ceausescu nu a facut-o.
  Nu stiu de ce ori de cate ori ma gandesc la aceste javre portocaliii, in minte imi vin imagini din filme pe scenarii istorice in care raufacatorii erau tavaliti prin catran si prin pene de zburatoare, iar apoi itinerati prin targ, subiect de flegme, oua si varza stricata pentru victimele lor, satisfacute ca s-a facut dreptate. Asta in timp ce pe Capo di tutti capi, Basescu Traian, mi-l imaginez sfarsind ca Baiazid, plimbat de-a lungul si de-a latul tarii, inlantuit intr-o cusca, subiect pentru acelasi tratament salivar ca si ciracii sai.
  Regretul meu consta in faptul ca datorita gaselnitei asteia cu “drepturile omului”, pe care tovarasul presedinte si derbedeii sai nu dau doi bani sau o ceapa degerata, tratandu-ne ca pe niste animale bune doar de sacrificiu, aceste metode punitive, inclusiv pedeapsa cu moartea, au fost eliminate din tratamentul aplicat unor astfel de personaje, ele fiind inlocuite cu caldura si mancarea oferite obliigatoriu de sistemul penitenciar din Romania.
  Si spun asta deoarece daca in apartamente, spitale si scoli acestea nu sunt o conditie sine qua non pentru un trai cat de cat decent, fiind considerate de chiomb si sleahta de la Putere, un simplu moft, in inchisori ele sunt litera de lege si respectate ca atare.
  Daca nici D-l General Iarna nu va reusi sa scoata romanii in strada in vederea sarbatoririi prin “munca specifica” a 21 de ani de la caderea regimului Ceausescu, inseamna ca intr-adevar ne meritam si soarta si pe cei care au ajuns sa fie stapani pe destinele noastre.

 22. gellini Says:

  D-le Iliescu cred ca aveti totusi puterea sa face-ti intradevar o fapta mare istorica. Sa uniti ,sa curatati, PSD-ul de de de fripturisti de corupti si de incompetenti. De ex. – Cum este posibil ca un om de o mare valoare ca ADRIAN PAUNESCU sa fie aproape scos din carti , cind ar fi fost unul din motoarele partidului ? Nu va dati seama ca asta l-a deprimat?
  La fel dv. aveti inca putere morala si experienta mai mare decit toti ceilalti laun loc. De ce va dati la o parte cind inca nu aveti un inlocuitor cu adevarat demn si competent?
  Prin poloitica actuala partidul va ramine lla un scor de 30-40% , la mina UDEMR-ului, cu compromisuri care-l trag tot mai jos.
  Este nevoie de o mina forte , cel putin pina la iesirea din marasm a economiei. Istoria imi va da dreptate.

 23. gellini Says:

  Cred ca nu va lasati impresionat de gunoaiele iesite la suprafata de revolutie , la nimicnicii, la nulitatile cu diploma falsa, la cozile de topor,…
  la cei care au interese sa scota din joc toti oamenii competenti, patrioti, cu experienta.

 24. gellini Says:

  Adriane,tu lumina pura
  Te-ai dus la stele si la ruga,
  Ai grija de acolo sa ne veghezi
  In inimile noastre sa navighezi.
  Lasa-ne o vreme sa te plingem,
  Si totusi cu iubirea ta invingem.
  Alaturi de Pruteanu,ultimul gladiator
  Al limbii Romane,din stele meteor.
  Mestre Paunescu esti cu Eminescu acum
  Doi titani pe acelasi drum.
  Esti omul ce-a stiut sa ne sadeasca
  Iertarea si iubirea stramoseasca
  Esti cu cenaclul Flacara nepieritor
  Duhul lui Iancu te insoteste,neiertator.
  Nu ne lasam invinsi de vrmelnice greutati
  Vom fi iarasi ce-am fost, fara jumatati.

 25. gellini Says:

  Culmea nerusinarii : udmre-ul vrea sa maghearizeze Romania ,sa produca enclave de cetateni care nu vor sti o boaba Romaneaca , CERIND MAI TIRZIU AUTONOMIA PE CRITERII ETNICE !
  Oricit de calda si confortabila ar fi puterea cind este vorba de interesul national , nu se mai sta de vorba, nu se mai fac compromisuri.
  Dragi senatori daca aveti cit de cit onoare si patriotism nu veti putea vota o lege a invatamintului antinationala , se intoarce Adrian in mormint.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: