UNIVERSITATEA “DIMITRIE CANTEMIR”

Vineri, 22 octombrie, Universitatea “DIMITRIE CANTEMIR” a aniversat 20 de ani de existenta. Aceasta aniversare a coincis cu implinirea a 300 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a domnitorului Dimitrie Cantemir.

Fiind invitat, am participat la aceasta ceremonie, prezentand o alocutiune pe care o postez in cele ce urmeaza.

Sedinta solemna de aniversare a fost completata de o Sesiune Stiintifica dedicata personalitatii domnitorului moldovean, la care au luat parte personalitati din mai multe tari.

A fost constituita o comisie care sa coordoneze studiile pentru aprofundarea cunoasterii operei stiintifice a Domnitorului. Presedinte al Comisiei a fost desemnat academicianul Ieseanu din Republica Moldova. A fost deasemenea prezenta o delegatie importanta din Turcia, aceasta reprezentand o Asociatie de 54 de Universitati din spatiul euroasiatic.

Prezint in continuare textul expunerii pe care am sustinut-o :

Domnule Presedinte al Universitatii,

Doamna  Rector,

Distinşi membri ai corpului profesoral,

Dragi studenţi,

Doamnelor şi domnilor,

Sunt onorat să particip la festivităţile prilejuite de împlinirea a două decenii de la înfiinţarea Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” şi vă adresez cele mai sincere felicitări.

Înfiinţarea Universităţii dumneavoastră demonstrează caracterul radical al schimbărilor din decembrie 1989, schimbări care au făcut posibilă iniţiativa privată în domeniul educaţiei. Iar anii scurşi de la înfiinţarea Universităţii au demonstrat că un lucru făcut temeinic, în respectul strict al legii şi din dorinţa de a performa se va impune şi va obţine respectul şi aprecierea studenţilor şi mediului universitar. Toţi cei care sunt legaţi, într-un fel sau altul, de acest proiect, pot fi mândri de munca lor şi de rezultatele ei.

Succesul Universităţii dumneavoastră lasă fără argumente disputa- public versus privat- în domeniul educaţiei. Cele două sisteme nu sunt adversare, ci complementare, şi pot convieţui şi coopera, spre binele beneficiarilor. Importantă este calitatea educaţiei primite de studenţi, capacitatea lor de a intra pe piaţa muncii la terminarea studiilor, crearea unei baze solide de recrutare a viitoarelor cadre universitare.

România are o rămânere în urmă, istorică, în ceea ce priveşte dezvoltarea sa economică şi socială. Acum, ca membri ai Uniunii Europene, obiectivul reducerii acestor decalaje fata de tarile dezvoltate este şi mai acut. Şi nu-l vom putea atinge fără a pregati elite politice, economice, manageriale, de calitate, capabile să genereze politici publice adecvate acestui scop. Şi mai ales fără elite care să aibă conştiinţa servirii interesului public, indiferent de mediul în care se afirmă. Faptul că lucrezi în mediul privat nu înseamnă că eşti rupt de societate, că întreprinderea privată nu are funcţii publice şi responsabilităţi în consecinţă.

Nu vom ieşi din sărăcie fără un efort naţional solidar, conştient, şi fără o educaţie adecvată, accesibilă tuturor românilor. Cei care au întemeiat Universitatea pe care o sărbătorim azi, au înţeles aceste lucruri, şi au lucrat pentru a construi bazele unei abordări responsabile a acestor probleme. Să apreciem efortul lor şi să le fim aproape în ceea ce fac.

Doamnelor şi domnilor,

Este semnificativa coincidenta celor doua aniversari – a Universităţii dumneavoastra si a domnitorului al carui nume îi purtati.

Dimitrie Cantemir a fost o personalitate multilaterala care are ceva şi din omul renascentist, şi din personalitatea gânditorilor „secolului Luminilor”. Este una dintre cele mai puternice personalităţi ale istoriei românilor, şi poate că ar merita mai multă atenţie decât i se acordă azi în România.

Domnitorul Moldovei datorează atât de mult istoricului, istoricul-filosofului, militarul – geografului, politicianul – scriitorului. Şi, sa nu uitam muzicologului. Anii petrecuţi la Constantinopol l-au făcut să înţeleagă, până în cele mai mici amănunte, mecanismele intime ale puterii, în general, şi ale puterii otomane, în special. El ne-a lăsat prima analiză demnă de acest nume, a naşterii şi morţii unui imperiu, care este valabilă şi acum, pentru că are un mare grad de generalitate si a fost, ca atare receptata de lumea stiintifica.

Ca domn al Moldovei, a făcut o alianţă secretă cu Rusia, alegând în locul unei puteri în declin una în ascensiune. Deşi alegerea l-a costat tronul, ea i-a deschis noi oportunităţi de a-şi continua opera intelectuală şi diplomatică. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin, în 1714. Numele său figurează între învăţaţii lumii ale căror portrete sunt pe pereţii Bibliotecii “Saint-Genevieve” din Paris. A făcut cunoscută lumii intelectuale a veacului său istoria românilor, obiceiurile lor. Despre el, Voltaire spunea ca unea talentele vechilor greci cu ştiinţa literelor şi aceea a armelor”.

Lumea care se profilează la orizont, şi căreia îi spunem fie post-capitalism, fie post-modernism, va avea nevoie, pentru a progresa, de astfel de personalităţi intelectuale complexe, care să deschidă noi drumuri în gândire, care să dezvolte noi discipline de graniţă, şi care să fie, într-un mod raţional, vizionare.

Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă urez noi succese în activitatea dumneavoastră.

La Mulţi Ani!

 

Advertisements

2 Responses to “UNIVERSITATEA “DIMITRIE CANTEMIR””

 1. fragmentariumpolitic Says:

  Talmaciri politice

  Hotarat lucru, Mark Gitenstein este un sibilinic. Si cand afirm asa ceva, am in vedere ca atributul respectiv este apanajul inteligentei si, prin urmare, orice tip de mesaj care ar veni de la o asemenea sursa ar trebui privit cu atentie. Ambasadorul american ne-a obisnuit deja ca, in momente-cheie, sa arunce cate o piatra in apele tulburi ale politicii dambovitene, de fiecare data scufundatorii in abisurile politicii grabindu-se sa o aduca la suprafata. Nu ma voi arunca in invalmaseala, ci voi ramane pe mal si voi cauta sa ghicesc rostul acestei noi azvarlituri, urmarindu-i valurelele care incretesc suprafata apelor politice si incercand sa-i recompun traiectoria, de la origine la impact.

  Declaratiile de azi ale lui Gitenstein vin intr-un moment politic de tensiune si asteptare, cu doar trei zile inaintea votarii motiunii de cenzura a Opozitiei impotriva Guvernului Boc, iar prima unda a acestora ne duce catre serviciile de informatii romane, despre care ambasadorul ne spune ca sunt profesioniste si apolitice. Trecand peste modalitatea unei astfel de cunoasteri, nu poti sa nu te intrebi daca marile scandaluri politice cu interceptari, urmariri si dosare comandate ale unor politicieni din Opozitie nu au fost cumva un vis urat. Si, desigur, privind spre apropiata motiune, nu poti sa nu reflectezi daca semnarea, acum, a unei polite in alb pentru un prezumat “apolitism” nu ar putea fi conexata cu un anumit rezultat asteptat, cat si la cum ar trebui interpretate temerile, puse pe seama unor economisti si investitori, fata de un alt fel de final al motiunii de cenzura. Daca acestor perceptii sensibile li se mai adauga si cea legata de declaratia, tot acum, potrivit careia subiectul achizitiei de avioane F-16 ar putea fi reluat in urmatoarele sase luni, nu ar fi greu de aflat, dupa oportunitate si sens, incotro bate echidistanta…

  O a doua unda de propagare a declaratiilor, care atrage atentia, este cea catre Opozitie. Ca orice diplomat de meserie, ambasadorul Gitenstein foloseste o punte mobila, dand o sansa si alternativei Opozitiei, care, da, ar putea sa mearga, dar numai daca, atentie, va respecta cerintele FMI. Cu alte cuvinte, daca Opozitia ar veni la putere ar face bine sa continue, nici mai mult nici mai putin, programul Guvernului Boc, care nu este altceva, de la cap la coada, decat cel impus de catre FMI. Mai incape vreo indoiala din ce parte si in ce panze sufla un astfel de mesaj eminamente politic, ca nivel de decizie ?!

  In fine, ultimul semnal asupra caruia ma voi opri este cel legat de votul din greseala al Camerei Deputatilor pe cele doua legi, de reducere cu 5% a TVA la alimente si de neimpozitare a pensiilor sub 2000 lei, care vine in contradictie flagranta cu politica de austeritate a Guvernului Boc. Mark Gitenstein relativizeaza eroarea, amintind de un precedent asemanator in senatul SUA, dar o si indeparteaza de posibilitatea promulgarii, sugerand in acelasi timp calea reintoarcerii legilor pentru a fi “rescrise pe de-a-ntregul“, asa cum s-a intamplat in exemplul evocat. Deh, probabil ca Excelenta Sa ii confunda pe pensionarii romani cu cei din filmul “RED- Retired Extremely Dangerous”/Greu de pensionat ! Ce bine ar fi fost…

 2. Sibilla Says:

  JOS BĂSESCU, NAŞUL MAFIEI PDL ! JOS GUVERNUL DEZASTRU BĂSESCU-UDREA-BOC-ANASTASE ! CAPUL ÎN PĂMÂNT, TUPEISTULE, AFACERISTO-IMPERTINENT, OPREA !
  HOARDA DE ŞARLATANI NEDEMNĂ DE SALUTUL ARMATEI ROMÂNE SE IMPUNE TRIMISĂ LA GUNOIUL ISTORIEI !
  ROMÂNIA ÎN STRADĂ!! JOS FAMIGLIA PDL!
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/10/24/onoarea-armatei-romane-batjocorita-de-pacalicii-impertinenti-oprea-si-boc-basescu-hahaie/
  LAŞII de la PDL au decis să NU participe la votul Moţiunii Majoritare ! Acesta E ORDINUL COTROCENIULUI, să se abţină de la vot! DE FRICĂ ! Nişte lache, pămpălăi care răspund la comanda stăpânului Băsescu! RUŞINE, PĂCĂLICILOR !!
  SUSPENDAREA MÂRLANULUI DE LA COTROCENI, DON BĂSESCU, SE IMPUNE !!!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: