ANIVERSARE

Joi, 21 octombrie, a.c.am avut placerea sa particip la o manifestare de suflet, organizata de AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania), la sediul sau din Calea Victoriei, consacrata profesorului, academician Gleb Drăgan cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă şi 65 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul energeticii.

Sărbătorirea academicianului,  sub presedintia domnului inginer Mihai Mihăiţă, preşedinte AGIR, a reunit personalităţi ale mediului ştiinţific,  economic, politic,  foşti studenţi, care au avut în domnul academician un exemplu de mentorat. Numerosi participanti si-au exprimat aprecierea şi recunoştinţa faţă de ceea ce a însemnat şi înseamnă Gleb Dragan pentru comunitatea energetică nu numai din România, dar şi pentru comunitatea energetică mondială .

Profesorul Gleb Dragan este cel mai cunoscut specialist in domeniul tehnicii tensiunilor inalte, legat de transportul energiei electrice. Este recunoscut de toti, ca seful si fondatorul scolii romanesti in acest domeniu.

Domnia Sa a realizat laboratorul de tensiuni inalte de pe platforma Institutului Politehnic din Bucuresti, cel mai mare din tara si din aceasta parte a Europei.

Viata tanarului Gleb Dragan nu a fost usoara. Originar din Basarabia, a cunoscut urmarile dureroase ale ocuparii de catre Armata Rosie, in urma tratatului Ribentrop – Molotov, a teritoriilor romanesti de peste Prut.
Familia i-a fost dispersata. Parintii au fost deportati in Siberia . El si fratele geaman au reusit sa ramana in Romania si sa urmeze cursurile universitare la Institutul Politehnic din Timisoara.

Fratele sau se afla acum la Kiev, fiind un specialist recunoscut in domeniul termoenergeticii. Tanarul absolvent Gleb Dragan a lucrat un numar de ani la ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice), apoi a devenit cadru didactic la Institutul Politehnic din Bucuresti, unde a format generatii numeroase de specialisti intr-un domeniu complicat al tehnicii. A publicat numeroase studii, cursuri universitare,  indrumare tehnice – apreciate de specialisti.

Membru al Academiei Romane si al Academiei Tehnice, academicianul Gleb Dragan conduce comisii de specialitate, inclusiv o Comisie a Academiei pentru sistematizarea terminologiei tehnico-stiintifice , opera migaloasa si de mare anvengura , dar de mare utilitate, publicand deja un numar mare de dictionare explicative, la Editura Academiei si la Editura AGIR. Este un fel de continuare a operei unui alt erudit al domeniului ingineresc – profesorul-academician Remus Radulet , care a coordonat in anii 1960-70  colectivul care a elaborat LEXICONUL TEHNIC ROMAN, aparut in Editura Tehnica – lucrare de referinta din literatura tehnico-stiintifica romaneasca.

Participantii au putut aprecia prospetimea intelectuala si limpezimea gandirii profesorului Gleb Dragan la venerabila varsta de 90 de ani, in ciuda fragilitatii fizice inevitabile.

Sa ne traiti domnule Profesor! La multi ani, si multa sanatate!

Advertisements

2 Responses to “ANIVERSARE”

 1. Sibilla Says:

  * Cuvântul soare în cuvântul Cer apune… *

  Tatiana Stepa-Un pachet de biscuiti
  http://www.trilulilu.ro/ratusca_ana/812c19fdd39b93

  Un pachet de biscuiti

  Nu stiu daca ati aflat cu totii, oamenii milostivi si instariti
  De batrana ce-a furat de foame un banal pachet de biscuiti.
  Ea de acolo isi cumpara sarmana, ieftin alimentul preferat
  Pana cand cu preturile astea, n-a mai avut bani si l-a furat.

  Totusi cat de rea esti soro lume,
  Ce cumplit spectacol iti permiti
  Daca s-a ajuns sa moara oameni
  Pentru un pachet de biscuiti

  Nu stia sa minta si sa fure, a trait in cinste din putin
  Si-au vazut-o ca e speriata, parca o muncea un gand strain
  Nici n-au apucat s-o controleze, ca s-a si predat ca intr-un joc
  Si innebunita de durere a cazut si a murit pe loc.

  Totusi cat de rea esti soro lume,
  Ce cumplit spectacol iti permiti
  Daca s-a ajuns sa moara oameni
  Pentru un pachet de biscuiti

  S-au furat averi de miliarde, tari intregi au fost facute praf
  Nici n-ar fi mai potrivita sigla decat o ruina si un jaf
  Iar acei ce le-au furat pe toata dau din cap profund dezamagiti
  Ca batrana a murit umila pentru un pachet de biscuiti.

  Totusi cat de rea esti soro lume,
  Ce cumplit spectacol iti permiti
  Daca s-a ajuns sa moara oameni
  Pentru un pachet de biscuiti

  ( Adrian Păunescu )

  * Cuvântul soare în cuvântul Cer apune… * – Păunescu

  Eu ştiu că am părinţi şi cine are părinţi trebuie să-i respecte, să nu-i uite. Să nu creadă cineva că a-nceput Teatrul cu el. E plin teatrul de asemenea suficienţe. Unii rămân în istorie, alţii nu rămân cu nimic! – Dem Rădulescu

  * Ţara noastră nu are ce face cu tineri îmbătrâniţi, ei îi trebuiesc bătrâni, mulţi bătrâni, însă tineri. * – Tudor Arghezi

 2. anca Says:

  in laboratorul din UPB au invatat generatii de ingineri energeticieni!
  iar de cartile sale, recunoasc ca am cam “fugit” pentru ca erau destul de grele – si la propriu si la figurat!
  oricum, orele de “practica” de pe teren si din laboratourul de tehnica tensiuniunilor inalte (TTI! credeam ca am uitat!) erau printre cele mai placute! (spun eu, acum, dupa…X ani de atunci!)

  la multi ani, domnului profesor!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: