NOUA ENCICLOPEDIE A ROMÂNIEI

In cursul diminetii de luni 21 iunie a.c., am participat la ACADEMIA ROMÂNĂ la la reuniunea proiectului „Noua Enciclopedie a României”, lucrare in curs de elaborare de catre COMITETUL NAŢIONAL ROMÂN „Grupul de Reflecţie E.S.E.N.” sub directa indrumare a academicianului Tudorel Postolache.

Demarat cu un an in urma, proiectul Noii Enciclopedii prinde contur prin aportul unor personalitati de marca prezente la manifestare : fostul presedinte Emil Constantinescu, acad. Eugen Simion, acad. Cristian Hera, acad. Mircea Maliţa, IPS.Monseniorul Ioan Robu, Preasfintia Sa Varlaam Ploiesteanu, acad. Maya Simionescu, dr. Aurelian Dochia, acad. Iulian Văcărel, prof. Florin Georgescu, dr. Nicuşor Ruiu (secretar ştiinţific) , prof. Victor Axenciuc,  prof. Alexandru T. Bogdan, prof. Gheorghe Dolgu, prof. Petre Roman, prof. Cătălin Zamfir, directori ai institutelor şi centrelor de cercetare, rectorii universităţilor şi decani ai facultăţilor din România precum şi alte personalităţi de prim rang ale vieţii ştiinţifice şi culturale din ţară şi din străinătate.

Din prezentarea facuta de academicianul Tudorel Postolache am remarcat mesajul-angajament : „Lucrul la Noua Enciclopedie a României, în cei 6-8 ani, să contribuie nu numai la statornicirea unei metode, proprii unei enciclopedii de generaţia a treia, dar şi la lansarea unei mişcări care, pe baza investigării aprofundate a identităţii României, să poată să îngemăneze viziunile şi idealurile generaţiilor succesiv coexistente ale României europene”. 

In interventia mea, atat ca fost sef de stat, cat si in calitate de coordonator al capitolului „Apele României” ca resursă, ca gospodărire a acestora şi ca infrastructură” am sustinut ideea că, la întretăierea  dintre milenii, este pus tot mai mult în evidenţă faptul că viziunea economică, financiară, tehnologică, viziunea celor din economia reală, trebuie să se poată uni în mod armonios cu viziunea specialistilor, a celor din sfera socială, filozofică şi a oamenilor de cultură.

9 Responses to “NOUA ENCICLOPEDIE A ROMÂNIEI”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Profesorul Academician Mircea Maliţa este un mare om de cultură. Am avut ocazia să interacţionez cu domnia sa la Clubul de Bucureşti.

 2. Bibliotecaru Says:

  Tare aş vrea ca această enciclopedie să fie şi în format electronic, poate chiar să aibă un site dedicat dacă se poate un “mai mult” de simple PDF-uri.

 3. Diversiunea Dan Diaconescu « Hai ca se poate! Says:

  […] Pe mine ma intereseaza doar soarta bugetarilor, somerilor si penionarilor si in primul rand soarta D… […]

 4. emigrantul Says:

  O enciclopedie a Romaniei, utila oamenilor din orice domeniu si cu orice pregatire, se construieste online pe internet, din aproape in aproape.
  S-a dus vremea cartilor uriase pentru organizarea si tiparirea carora era nevoie de un deceniu-doua.

  Orice enciclopedia a Romaniei care nu se gaseste free pe internet (dupa exemplul Wikipedia) este total nefolositoare pentru majoritatea populatiei tarii, deoarece prea putina lume, in ziua de astazi, mai apeleaza la materiale tiparite atunci cind intentioneaza sa se informeze despre un anumit subiect. In majoritatea cazurilor, oamenii dau o cautare cu google.ro, gasesc repede pagina Wikipedia corespunzatoare subiectului dorit si citesc informatiile de acolo. Daca vor mai mult, continua investigatiile pe internet pina ce gasesc date suplimentare tot mai detaliate.

  Din ce citesc, la adresa de mai jos, imi dau seama ca aceasta “Noua Enciclopedie a Romaniei” este un simplu proiect ca multe altele despre care se vorbeste mult iar rezultatele sunt slabe, adica nu s-a facut mai nimic.
  http://www.enciclopedia-economica.ro/index.php?p=despre_proiect

  Vad ca se preconizeaza terminarea sa cindva dupa 2014, moment in care va fi disponibila atit tiparita cit si pe CD-uri. Pierdem asadar ani de zile cu organizarea Noii Enciclopedii a Romaniei cind am putea sa ne apucam chiar acum de scris articole dupa model Wikipedia pe care sa le punem online pe internet intr-un site ce creste in timp de la o zi la alta si pe masura aparitiei a noi texte acestea sa se adauge sau sa inlocuiasca pe cele mai vechi si posibil mai putin bine organizate.

  Odata aprobat un articol de catre Academia Romana, acesta va ramine permanent in Enciclopedia Online a Romaniei cu numele autorilor sai, cel putin cu titlul de document intermediar. Adica, chiar in conditiile cind ulterior a fost inlocuit cu un articol superior, textul mai vechi sa poata fi totusi accesat pentru ca nici un contribuitor sa nu simta ca a muncit degeaba si oricind sa-si poata trece in CV articolul pe care l-a scris in Enciclopedia Romaniei.

 5. guvernulnational Says:

  Dupa cate se observa,tehnologia a schimbat si va schimba demografia in lume!

  Asa ceva nici nu se visa acum zeci de ani.Interesant

 6. Sibilla Says:

  În Twin Peakse-ul cărăşean al * Ayatolahului * Frunzesky:
  Ţara arde, iar bugetarii cărăşeni se grăbesc să-şi mărească salariile

  MĂRIRI DE SALARII LA CJC-S

  Lefurile unor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Caraş se măresc, iar la Primăria Reşiţa chiar se fac angajări. În ambele cazuri, şefii acestor instituţii se ascund după fusta funcţionarelor rămase însărcinate.
  Într-o perioadă în care Guvernul anunţă reduceri salariale, instituţiile publice din Caraş-Severin recurg la măriri salariale sau chiar angajează personal. La Consiliul Judeţean Caraş-Severin, s-au decis măriri de salariu pentru mai mulţi funcţionari publici deşi cei mai mulţi dintre colegii lor vor avea lefuri cu 25 la sută mai mici, potrivit hotărârii luate de Guvern. ( … )
  adevărul.ro

  Cei care au votat PENTRU tăierea pensiilor şi salariilor, jigodiile care AU CONDAMNAT ROMÂNII la foamete şi care urmăresc să… ne mai rărească:

  Printre şobolani, oamenii de curte ai baronului mason voievod al Twin Peakse-ului cărăşean, Sorin Frunzăverde, autointitulat * Împăratul *. Aceşti ticăloşi sunt : finul * Împăratului * , specimenul Vali Rusu ( PDL ) zis * chelneru *; Iosif Secăşan ( PDL ) – * fost medic… * actual Gropar, zis * cine-ai fost şi ce-ai ajuns *; Mihai Radan * reprezentantul caraşovenilor *, zis * blestematul *, Gheorghe Hogea ( PD-L ) zis * centuristul * şi Ion Tabugan ( UNPR ) zis * traseistul pămpălău *.

  Valentin Rusu (PD-L)
  Fin al lui Sorin Frunzăverde, deputatul Rusu a fost directorul SC Drumuri şi Poduri SA într-un judeţ traversat de o mare parte a DN7, cea mai distrusă şosea europeană din România. A fost acuzat de angajaţi ca fiind responsabil pentru salariile neplătite cu lunile şi că foloseşte maşina instituţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia pe care o deţinea, odată cu trecerea în Camera Deputaţilor Deşi ţine de Oţelul Roşu, a fost „paraşutat“ într-un colegiu (Oraviţa) în care, se presupune, ar avea mai multe şanse.

  CULMEA IPOCRIZIEI:

  * Ayatolahul * de Caraş-Severino se dă lovit de…. Finu??!!!
  REŞIŢA – În anul 2009, SC Drumuri şi Poduri a realizat doar 38,8% din veniturile propuse, adică doar trei milioane de lei din nouă.
  Consilierii judeţeni au discutat în ultima şedinţă a forului decizional despre situaţia SC Drumuri şi Poduri, societate subordonată Consiliului Judeţean.
  Câţiva aleşi au subliniat faptul că societatea nu are o cifră de afaceri care să se ridice la nivelul aşteptărilor şi trebuie făcut ceva în acest sens. Potrivit unui raport prezentat în CJ, firma, având datorii faţă de bugetul de stat, nu a putut participa la licitaţii. Neavând lucrări, a fost nevoie de o restructurare, în prezent având un număr de 100 de salariaţi. Potrivit respectivului raport, „în limita posibilităţilor, s-au achitat unele restanţe la buget şi furnizori, însă nu toate, motiv pentru care ANAF a pus Drumuri şi Poduri sub executare silită. Pentru anul 2010 însă, bugetul de venituri şi cheltuieli prevede o creştere semnificativă a cifrei de afaceri a acestei societăţi“.
  Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, „societatea e în proces de restructurare. S-a greşit atunci când a fost făcută societate comercială. Trebuia să rămână doar un serviciu al Consiliului Judeţean. Nu are dotarea necesară pentru a face faţă cerinţelor unei societăţi comerciale“.

  * Ayatolahul * Frunzăverde, precum Bercovici, * minte prin omisiune *, dar CU neruşinare ! La ce naiba se vaită, schelăie şi se dă lovit aiurea, tumna el, el care şi-a numit finul, pe Vali Rusu – director la…. drumuri şi poduri. Pe care finu, * managerul * lui peşte prăjit, le-a făcut franjuri…
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/06/23/senzational-ayatolahul-de-caras-severino-se-da-lovit-de-finu/

  ATENŢIE ! NI SE MAI PREGĂTEŞTE CEVA !! BĂSESCU ŞI-A SCOS LEPRELE, LĂUTARII, LA … ÎNAINTARE… :
  Socant: Radu Moraru cere serviciilor secrete si CSAT sa ancheteze presa din Romania
  JOS LABELE DE PE JURNALIŞTI, JUSTIŢIE, BĂSESCULE !

 7. Presa vulnerabilitate si risc pentru siguranta nationala? « Hai ca se poate! Says:

  […] Este un atac la libertatea presei, o restrangere a dreptului la libera exprimare, un atac la democra… […]

 8. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Domnule Iliescu,
  Această Enciclopedie mi-a trezit o idee care tulbura latent liniştea gândurilor mele de mai mult timp.

  Am observat că politica românească are în ultimul timp o apetenţă specială pentru dezbaterea înţelesului cuvintelor. Nu ar putea parlamentul să editeze, anual, sau bianual, un dicţionar juridic în care să se explice care este înţelesul juridic al cuvintelor şi formulărilor din legi şi constituţie, constituind o doctrină a înţelesului juridic, dicţionar adoptat şi modificat prin Hotărâre a Parlamentului.

  Miza ar fi banală dar extrem de importantă. Parlamentul este forul cel mai înalt al interpretării oficiale a legilor şi nimeni altcineva nu poate avea o interpretare oficială (cu atât mai mult neoficială, cum este cea a avocaţilor, a preşedintelui României…) mai mare decât cea parlamentară. Interpretarea unei legi oferită de parlament are aceiaşi valoare ca şi legea respectivă Este un mod simplu şi banal de a pune capăt diferendelor legate de dicţionar. Prin acest mod simplu nu mai poate veni premierul sau preşedintele sau preşedintele camerei să spună că înţelege el într-un mod mai special nu ştiu ce paragraf. Acolo va sta scris, de exemplu, dacă votul majorităţii înseamnă cvorumul votului sau că majoritatea este de acord. De fiecare dată când se ajunge la un impas care nu este deja definit în acest Dicţionar Juridic, se adaugă respectiva problemă în forma stabilită prin votul plenului parlamentului.

  Credeţi că PSD ar putea pune în practică această idee?

 9. danieltanc Says:

  Rolul major al acestei lucrari este sa proiecteze in mintea romanilor (acum dezamagiti si confuzi) imaginea Romaniei reale. Aceasta lucrare este o provocare, un indemn catre construirea unei Romanii posibile.

  Da, Mihnea, Academicianul Mircea Malița este un mare gânditor. Mai sunt în această țară (încă) oameni foarte capabili.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: