REMEMBER


Vineri dimineata am fost prezent la ceremonia organizata la Academia Romana, la catafalcul academicianului profesor Radu Voinea. Au luat parte membrii ai conducerii Academiei, reprezentanti ai comunitatii stiintifice, ai universitatilor Politehnice si a celei de Constructii din Bucuresti, ai AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor Romani). Au evocat personalitatea celui decedat membri ai Academiei, colegi de generatie, cadre didactice de la cele doua universitati unde a predat (prof.acad. Gleb Dragan si prof.A.Tugulea ) .

Dupa studiile liceale la Liceul “Fraţii Buzeşti” din Craiova, profesor Radu Voinea a urmat în anii 1941-1946 cursurile Institutului Politehnic din Bucureşti, obţinând, în 1946, diploma de inginer în specialitatea construcţii civile şi industriale, iar în 1949 a susţinut doctoratul cu teza “Contribuţii la studiul stabilităţii elastice a sistemelor static nedeterminate”.

Începând cu 1947 a urcat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor, prorector si între 1972 – 1981, rector al Institutului Politehnic din Bucureşti, secretar general si apoi in perioada 1984 – 1990 presedinte al Academiei Române. Între anii 1983-1984, 1991-1993 şi din 1998 a fost preşedintele Secţiei de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române.

A mai predat cursuri şi la Facultatea de Construcţii şi Academia Tehnică Militară din Bucureşti.

În paralel cu activitatea didactică, acad. Radu P. Voinea a desfăşurat o activitate ştiinţifică prodigioasă, concretizată în peste o sută de lucrări publicate în ţară şi din străinătate şi în numeroase participări la congrese ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

A fost un profesionist recunoscut pe plan naţional şi internaţional, in domeniul mecanicii teoretice, teoriei mecanismelor si problemelor de stabilitate elastica.

A fost PROFESORUL stimat, respectat si iubit de studenti si de colaboratori. Era nu doar un mare specialist dar si un om de omenie, sensibil la problemele celor din jur, plin de optimism si dotat cu simtul umorului.

Ne-a parasit o personalitate de mare valoare.

Va ramane in amintire discursul de recepţie sustinut in anul 2008 si intitulat : “Frumuseţea adevărului ştiinţific”.

Advertisements

2 Responses to “REMEMBER”

 1. dorucoarna Says:

  L-am avut profesor, domnule Presedinte, a fost unul dintre putinii oameni intalniti care echivalau cu greutatea lor in aur, prin generatiile de ingineri cu care s-a construit aceasta tara.

  In Politehnica lui Radu Voinea studiau pe atunci tineri de pe jumatate din glob.

  Sa-i fie tarana usoara.

 2. cfluerasu Says:

  Am absolvit Politehnica de muuult de tot.
  Am avut cativa mari profesori: Remus Radulet (cu care am facut si doctoratul), Andrei Tugulea, Alexandru Timotin, I. Sabac, Alexandru Popescu si multi altii.
  Printre acstia, un curs (facultativ) pe care il apreciez ca fundamental pentru mine a fost cel de Teoria Relativitatii, predat de catre MARELE PROFESOR care a fost Radu Voinea, pe care am avut sansa sa-l urmez pe cand eram student prin anul 3 sau 4 (marturisesc ca nu imi amintesc exact dar asta nu e important).
  Acum, ajuns la varsta pensiei (se va reduce, dupa cum se aude ?), pot spune ca acest curs face parte dintre elementele esentiale pentru mine (si pentru generatia mea, sper), atat din punct de vedere al rigoarei stiintifice, cat si din punctul de vedere al valorii umane, al unei profunde culturi, al unei stapaniri desavarsite a limbii noastre, al unui mare talent literar si a unei a(l)titudini morale exemplare.
  Este o mare pierdere, nu numai pentru scoala romaneasca (din pacate, sunt tot mai multe), cat si pentru tara noastra.
  Nu trebuie uitate aceste mari personailtati, care au pastrat scoala romaneasca la un nivel deosebit de inalt, in ciuda vicisitudinilor istoriei si de care am avea mare nevoie in perioade in care ne lipsesc reperele morale.
  Pacat ca asta se cam uita. Nu trebuie.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: