DICŢIONARUL – TEZAUR AL LIMBII ROMÂNE

Astazi, 21 aprilie 2010, am avut placerea sa particip la Sedinta Festiva a Academiei Romane, consacrată publicării ultimului volum (37) din „Dicţionarul – tezaur al limbii române”.

Este o lucrare monumentala, care a fost inceputa de Bogdan Petriceicu Hajdeu, cu 126 de ani in urma,  la solicitarea Societatii Academice Romane (prima denumire a Academiei Romane). A fost preluata de Sextil Puscariu, in 1905,  care a coordonat realizarea a circa jumatate din termenii studiati.

Dupa anii 1950, lucrarea a fost coordonata de academicienii Iorgu Iordan, Alexandru Graur si Ion Coteanu. Dupa 1996, ea a fost continuata sub coordonarea academicienilor: Marius Sala si Gheorghe Mihaila. Au colaborat cercetatori din Bucuresti, Cluj si Iasi ( de la institutele de profil ale Academiei Romane )

A fost o munca uriasa, concretizata in 37 de volume, insumand 17.885.000  de  pagini si 175.000 de cuvinte studiate si incluse in Dictionar.

La Sesiune au vorbit, in numele realizatorilor ultimelor volume – academician Marius Sala – vicepresedinte al Academiei, redactor responsabil; doctor Monica Busuioc, de la Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan-Al.Rosetti – Bucuresti” ; doctor Elena Consulea , de la Institutul de lingvistica si Istorie Literara “Sextil Puscariu” din Cluj Napoca si doctor Gabriela Hagea de la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide”- Iasi, precum si Academicianul Eugen Simion – presedintele Sectiei de Filologie si Literatura .

Este un eveniment pentru cultura romana, care ne situeaza alaturi de tari importante cu ampla traditie stiintifica si culturala. Dictionarul cu cele 37 de volume ale sale, care urmeaza sa fie editat sub ingrijirea Editurii Academiei Romane va fi o lucrare de referinta si un instrument important pentru cercetatori si pentru toti cei interesati in cultivarea Limbii Romane.

*     *      *

Am aflat cu tristete despre  incetarea din viata a Preşedintele de Onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, spaniolul Juan Antonio Samaranch, la varsta de 89 de ani.

A fost unul dintre promotorii acestui organism de coordonare a activitatii sportive – olimpice la nivel mondial care, chiar si in calitatea sa de  Preşedinte de Onoare al Comitetului Internaţional Olimpic a continuat sa fie prezent la aceste manifestari. Am avut prilejul sa-l intalnesc, mai ales la Olimpiada de la Atena, unde am fost prezent alaturi de lotul olimpic roman. Acolo am constatat direct marea autoritate de care s-a bucurat Juan Antonio Samaranch atat in randul sportivilor si al miscarii olimpice internationale, cat si din partea autoritatilor statelor-gazda.

Personalitatea lui Juan Antonio Samaranch va dainui prin aportul deosebit in promovarea principiului olimpismului: “ Ai castigat -continua! Ai pierdut – continua!! ”

4 Responses to “DICŢIONARUL – TEZAUR AL LIMBII ROMÂNE”

 1. rhorvath Says:

  INTERZICEREA FOLOSIRII LIMBII ROMANE LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK
  In prezent traiesc in America un milion de romani. O mare parte sunt concentrati in New York. Dupa caderea lui Ceausescu. pe timpul careia romanii ocoleau ingroziti cladirea sinistra de i6 etaje a diplomatiei romanesti, ei au inceput sa se adune la centrul cultural aflat in cartierul diplomatic. la doi pasi de cladirea ONU. ICR are la dispozitie unul din cele mai frumoase galerii de arta ,cu doua uriase vitrine de sticla care dau in strada si o frumoasa sala de spectale. De si suspiciosi de eterna prezenta a securistilor si a noilor activivisti culturali, care nu se deosebeau de cei vechi doar prin faptul ca furau mai mult, ei au inceput sase adune, considerand acest loc al lor. Arta prezentata era modesta si de multe ori evident propagandistica. Totusi oamenii nostrii de toate categoriile treceau peste toate si se adunau pentru a se simtii mai aproape de tara. Intelectualii subtiri de si strambau din nas umpleau salile centrului. Cei mai multi veneau pentru a se simtii acasa , a intalni un prieten si cand bugetul permitea chiar sa bea un pahar de vin si sa manance cateva sarmale de sarbatori. Au inceput sa apara si vechi diziidenti , dusmani ai comunismului care au intrat in imeduat in conflict cu agentii culturii in civil. Toate, cu bune si rele aveau ceva totusi in comun. Se petreceau in mediul si mentalitatea romaneasca. Era o oglinda aburita a unei tari care incerca sa se desprinda de comunism si a se intoarce in civilizatie. In curand aceasta oglinda a fost sparta in bucati, cioburile ei ranind pe toti care au ceva in comun. 
La o saptamina dupa numirea ei in calitate de director al ICR, urata si mereu transpirata Corina Suteu declara transant nu avem nevoie de sclerozata comunitate romaneasca care vine la manifestarila culturale sa mananca fursecuri 
Pentru a da greutate noului directorat. la prima actiune anticulturala ai fost trimisi pe banii romanilor, insasi vice presedintele ICR, Mihaesimpreuna cu politrucul cultural pe nume T.Morar. Dupa ce sa transmis un fel de mesaj patapievician din partea preseditelui onorific al ICR , Traian Basescu, sa anuntat ca se vorbi de acum inainte numai in engleza. Primul lucru care ma uimit, a fost faptul ca in sala nu se afla nici un strain. Al doilea lucru era ca nimeni nu vorbea aceasta limba de circulatie internationala pentru ca nu o cunosteau de loc. Un american nimerind la acesta aunare ar fi cerut cerut precis un translator. Vazand ca Corina Suteu a fost trimisa sa reprezinte sa reprezite cultura romana in USA, fara sa cunoasca doua boabe de americana iar Mihaes sa citeasca de pe o foaie de hartie balbaieli neinteligibile, in fata unei sali de romani americani, am incercat sa protestez. Interventia mea a fost deosebit de scurta probabil cateva secunde. Dupa ce am cerut reitroducerea limbii romane Mihaes a cerut sa fiu dat afara. Morar a cerut interventia politiei iar directoarea Suteu a inceput sa ma traga de de pulovar spre iesire. Din cauza ca am cerut sa se vorbeasca si romaneste pe teritoriul Romaniei ( ICR are aceasta calitate ) mi sa interzis participare la la orice activitate la ICR de si sunt artist , ziarist si cetatean roman. Imediat dupa acesta intamplare T. Morar la intoarcerea in tara, a descris cele intamplate in articolul UN PAPAGAL UNGUR BRUIAZA ARTA ROMANREASCA LA NEW YORK.
  Robert Horvath cineast New York
  http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

 2. O constitutie dupa chipul si asemanarea lui Basescu « Hai ca se poate! Says:

  […] Pozitia PSD despre acest proiect de modificare a Constitutiei: […]

 3. Ovidiu Says:

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/dl-basescu-nu-va-ajunge-la-targoviste-6001613“>Dl. Băsescu nu va ajunge la Târgovişte – Cristian Tudor POPESCU – Traian Băsescu îmi aminteşte de N. Ceauşescu

 4. Sibilla Says:

  Dumnezeu să-l hodinească pe Juan Antonio Samaranch!

  E demn de consemnat şi îmbucurător, faptul că, iată, în România * succesurilor *, * accesurilor * şi * permisurilor * lui Băsescu, există totuşi încă români care preţuiesc actul de cultură, limba maternă, valori, principii !
  * Limba este însăşi floarea sufletului etnic al românimii. * ( Mihai Eminescu )

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: