90 DE ANI DE INVATAMANT ROMÂNESC LA CLUJ

       

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a marcat vineri 16 aprilie împlinirea a nouă decenii de la înfiinţare. Deşi nu am avut posibilitatea de a fi prezent la manifestările aniversare (din motive obiective), acordând respectul cuvenit celei mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania, am tinut sa transmit  mesajul meu, prezentat onoratei asistente de consilierul meu personal.

 Public in continuare textul integral al alocutiunii.

 Domnule Rector,

Distinşi membri ai corpului profesoral,

Dragi studenţi,           

Doamnelor şi domnilor,

Educaţia ocupă un loc central în viaţa societăţilor moderne, devenind principalul instrument de progres şi de prosperitate. Societăţile prospere şi avansate cultural şi tehnologic sunt şi cele care au cele mai puternice sisteme educaţionale, publice şi private.  În timp, educaţia a fost şi un puternic instrument al construcţiilor identitare naţionale, lucru evident încă de pe vremea afirmării Şcolii Ardelene.

            Învăţământul superior în limba română, în Transilvania, a fost practic imposibil până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, deşi încă din timpul Revoluţiei de la 1848 românii din Ardeal au cerut înfiinţarea unei universităţi cu predarea în limba română.

            Românii au salutat cu entuziasm înfiinţarea, la 12 mai 1919, a Universităţii „Daciei Superioare”, devenită ulterior Universitatea „Regele Ferdinand I”. Noua Universitate a jucat un rol esenţial în formarea elitelor intelectuale ale statului naţional român unificat, în afirmarea valorilor sale politice, culturale şi ştiinţifice.

            Astăzi, la nouă decenii de la înfiinţare, Universitatea Babeş-Bolyai a devenit un model de performanţă academică, în spiritul multiculturalităţii şi al multilingvismului, valori în acord cu noul statut al României în comunitatea euroatlantică. Prin cele patru linii de studii – română, maghiară, germană şi studii iudaice – organizate în programe universitare complete (licenţă, masterat, doctorat), Universitatea “Babeş-Bolyai” reprezintă o expresie a cooperării şi a dialogului cultural şi intelectual.     

            De aceea sunt de neînţeles acele voci care cer şi acum separarea Universităţii pe criterii etnice. Dacă în 1919 înfiinţarea Universităţii Daciei Superioare venea să umple un gol şi se adăuga unei structuri educaţionale existente, acum separarea ar lăsa un gol greu de umplut. Timpul ne-a demonstrat tuturor că diversitatea este un avantaj, nu o povară, că ea ne îmbogăţeşte spiritual.

            La fel de neînţeles sunt şi acele măsuri cuprinse în noua Lege a Educaţiei care merg în direcţia îngrădirii autonomiei universitare, singura care poate garanta dezvoltarea pe baze sănătoase a învăţământului superior românesc.

            Universitatea Babeş-Bolyai este un exemplu demn de urmat pentru sistemul universitar românesc, dovedind că se poate face performanţă chiar şi în condiţiile unor resurse financiare limitate.

            Societatea românească, în ciuda rămânerilor în urmă istorice, este obligată de realităţi să se structureze ca o societate a cunoaşterii, în care inovarea, creaţia intelectuală trebuie să joace un rol mult mai important în crearea bogăţiei naţiunii şi cetăţenilor ei. În acest proces de transformare societală învăţământul superior va juca un rol determinant. Este deci în interesul naţiunii române să-şi facă din educaţie o prioritate nu doar în vorbe, ci şi în fapte, să investească în dezvoltarea unor universităţi publice puternice, capabile să ofere nu doar specialiştii de care are nevoie economia şi societatea, ci şi soluţii la problemele ţării, care să ţină cont de complexitatea lumii în care trăim.

            Sunt convins că prin corpul profesoral de excepţie, prin programele pe care le propune studenţilor, prin legăturile pe care le are cu Universităţi similare din Europa şi din SUA, Universitatea Babeş-Bolyai se va situa în fruntea acestui proces de transformare.

            Închei  urându-vă succes în nobila dumneavoastră misiune de educare a tinerilor în spiritul valorilor europene, de formare a lor nu doar ca specialişti, ci şi ca oameni responsabili, cetăţeni conştienţi de drepturile şi de obligaţiile lor într-o ţară care este şi-şi propune să rămână o democraţie funcţională, nu una de faţadă.

Advertisements

One Response to “90 DE ANI DE INVATAMANT ROMÂNESC LA CLUJ”

  1. Gabriela Savitsky Says:

    Din păcate, învăţământul românesc – chiar şi cel uinversitar – a intrat într-un declin tot mai vizibil în ultima perioadă. Curând, vom avea doar amintirea gloriei lui de odinioară…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: