A mai plecat un OM


Joi, 18 martie s-a stins din viaţă profesorul Ioan Borgovan.

M-a mahnit stirea pe care mi-a transmis-o Sibilla privind tristul eveniment.

Am apreciat mult fiecare aparitie a sa pe blog precum si pozitiile foarte clare pe care le exprima.

Intreaga mea compasiune familiei indoliate.

13 Responses to “A mai plecat un OM”

 1. cirlovacristian Says:

  Sa-i fie tarina si odihna usoara!

 2. emigrantul Says:

  Moartea unui blogger

  Poate ar fi bine ca vreun scriitor in colaborare cu un regizor sa faca un film intitulat ca mai sus. Nu am remarcat niciodata comentariile acestui profesor. Habar nu am cine este. Din mesajele sale pe internet, pare a fi un naiv insa nu chiar asa naiv incit sa nu-si dea seama ca este posibil sa nu mai scrie. Ultimele aparitii ale numelui sau de utilizator gasite cu Google sunt datate 8 Martie 2010, intr-una din ele luindu-si practic “La revedere” de la bloggeri.

  ionborgo42 Says:
  martie 8, 2010 la 8:58 pm

  Oana,
  Din toata inima, La multi ani!
  Cu dragoste si respect,tata Borgo.
  PS.Cand sanatatea imi va permite voi reveni printre voi.

  Sursa: http://oanastoicamujea1.wordpress.com/2010/03/08/pentru-mama/#comment-19052

  http://www.google.ro/search?hl=ro&lr=&tbo=p&tbs=qdr:m&ei=sX2qS_yuNsP88AbUyJW9BQ&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CDIQBSgA&q=ionborgo+42&spell=1&cts=1269464502947

 3. emigrantul Says:

  Escrocheria F-16

  In acord cu pagina de internet:
  http://en.wikipedia.org/wiki/F-16_Fighting_Falcon
  un avion F-16C/D nou costa, in 1998, 18.8 mil. $ US ceea ce in bani de anul 2010 se traduce prin pretul de 25 mil. $ US, asa cum indica convertorul de aici:
  http://data.bls.gov/cgi-bin/cpicalc.pl

  Romania da 1.3 miliarde $ US pe 24 aparate F-16C/D second hand, adica le cumpara la costul de 54.16 milioane $ US / bucata, ceea ce reprezinta mai mult decit dublul pretului unui avion nou.

  Trebuie neaparat referendum national pentru a stopa aceasta inselatorie.

 4. Victor Says:

  M-a intristat si pe mine foarte mult vestea. Intr-o vreme am promovat comentariile Profesorului Ion Borgovan chiar pe blogul dumneavoastra pentru ca multe dintre ele erau remarcabile iar dumnealui avea un respect asa de mare pentru Ion Iliescu incat nici nu indraznea sa scrie aici… A fost un om discret, un om caruia ii pasa de ceilalt,i un social-democrat autentic. Sincere condoleante familiei.

 5. ligianitulescu Says:

  Se pare ca si DUMNEZEU are de la o vreme o mare nevoie de Oameni buni ca domnul Profesor, ca tanarul Mile Carpinisan… probabil le va da alte misiuni nobile. Sa-i pastram in memorie cu dragoste si respect sa nu uitam sa invatam de la acestia arta de a trai frumos.

 6. casastirilor Says:

  Despre invatamant, profesori si elevi

  Azi am avut contact direct cu “invatamantul romanesc”! Am fost la sedinta cu parintii.

  De la inceput trebuie sa recunosc ca scoala unde am invatat eu, era mult mai serioasa, mult mai primitoare si mult mai CURATA decat scoala in care invata copiii zilelor noastre.
  Azi am descoperit ca in ultima reduta a civilizatiei nealterata (credeam eu) si-a facut loc parvenitismul, umilinta, prostul gust si proasta crestere – toate aduse pe de o parte de dascalii mercantili iar pe de alta parte de o masa impresionant de mare de ghertoi care isi basculeaza plozii intr-o cladire si doresc sa ii culeaga de acolo gata invatati si educati (probabil prin procedee mecanice, adica fara impolcarea loazei).
  Cum arata un numar infricosator de mare de parinti? Oribil – niste ruine imbracate dupa venituri, extenuati de munca sau matrapazlacuri si gata sa se ia de gulere cu putinii dascali ce-si permit sa articuleze cate un doi, odraslelor lor (pe motiv de tema neefectuata sau lectie neanvatata). Restul de parinti, adica aceia care stiu care sunt scopurile si alonja scolii…tac. Tac si asculta cum un patron de gogoserie spala pe jos cu dirigintele.
  Dar ce spune dirigintele? Ei, dirigintele jenat ii roaga pe parintii copiilor fara capatai sa le acorde atentie sporita. Fireste, parintii zmecheri de copii zmecheri, nu dau doua parale pe astfel de discurs. Si ce mai spune dirigintele la sedinta cu parintii? Ca x, y si z sunt singurii cu care “se poate lucra”. De fapt x,y si z sunt aia prosti care se irosesc invatand la fiecare materie. Restul….dezastru!
  Tot dirigintele le cere jenat parintilor doua bidoane de Domestos….ca vine Pastele si se face curat…. Doamne Dumnezeule!
  Cam atat!

  Ce ar mai fi de spus? Ca o groaza de materii ar putea sa se intrepatrunda – de un exemplu, daca la matematica se preda lectia cu procente, apoi la fizica tot despre procente sa se vorbeasca, la limba romana si istorie tot cu procente sa fie lectiile – asta ca piciului sa-I intre in cap atat conceptul cat si aplicabilitatea teoriei chioare de la matematici.
  Si ce ar mai fi de adaugat? Ca profesorului, statul trebuie sa ii restituie statutul si demnitatea – CU BANI! De ce? Pentru ca astazi, doar copiii cu dizabilitati ar mai visa s-ajunga dascali la catedra.
  Si as mai pune la final, o regula de baza pentru aceia care se indreapta spre menirea de formator de oameni si de constiinte – sa fie OAMENI MARI, asa cum mi-au fost mie profesorii din Sf Sava.

  Invatamantul astazi, este un balamuc sinistru care isi bate joc de sine, de oameni si de viitorul acestei tari. Acela caruia talentul i-ar asterne in fata o stralucita cariera in prelucrarea lemnului sau la palpaitul focului in bucatarie, I se creeaza falsa impresie ca poate sa devina un mare altceva decat i-ar sta lui bine – si de aici, in fiecare an multimi de dezamagiti, blazati si neajunsi, ingroasa randurile atarnatorilor la mila insusi statului ce i-a creeat.

  Pacat!
  http://casastirilor.wordpress.com/2010/03/25/despre-invatamant-profesori-si-elevi/

 7. emigrantul Says:

  Cinstit vorbind, voiam o perestroika! Nu ne gândeam să scăpăm de comunism. – Cico Dumitrescu (“revolutionar” cunoscut)

  “Adevărul”: Se ştie că pe 22 decembrie aţi apărut la Televiziune şi l-aţi chemat pe Ion Iliescu. De ce aţi făcut-o?

  Cico Dumitrescu: Pentru că aşa ştia toată lumea. Dacă o să cadă Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu este cel care trebuie să-i ia locul. Se spunea şi la Europa Liberă, şi peste tot.

  “Adevărul”: Aţi fost în cercul celor care au luat puterea. Aţi avut intenţia de a termina doar cu Ceauşescu sau şi cu comunismul?

  Cico Dumitrescu: Nu. Adevărul e că doream să scăpăm doar de dictatură, nu ne gândeam să scăpăm de comunism. Asta doreau cei care au suferit prin închisori sau alte treburi. Noi ne gândeam la o perestroika, să fie un regim mai permisiv. Cinstit vorbind, voiam o perestroika! Să fie şi la noi ca în RDG, ca în Ungaria, unde oricum se trăia mai bine. Poate a greşit şi domnul Iliescu. Din dorinţa de a fi libertate a zis: „Lasă, dragă, să facă ei!”.

  Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Cico-_Poet-diversionist-nestiutor_0_231577361.html
  Articol aparut in “Adevarul” din 25 Martie 2010, autori Mihai Voinea, Andrei Crăciun.

  • Mihnea Georgescu Says:

   Amiralul Cico Dumitrescu era un Om foarte respectat în Constanţa prin anii ’80, un Om de Bine, Militar de Carieră. Este salutar că Domnul Preşedinte a ştiut să se înconjoare de asemenea Oameni de calitate. Am citit interviul. Se vede că minerii nu au fost chemaţi de Ion Iliescu, de vreme ce i-au bătut amicii.

 8. Cand a murit prezumtia de nevinovatie? « Hai ca se poate! Says:

  […] De ce ne pierdem noi, cetatenii Romaniei timpul cu aceste nimicuri si nu ne gandim la adevaratele probleme ale tarii? […]

 9. corinacretu Says:

  Din pacate, vestile rele se inmultesc. Imi pare nespus de rau ca a plecat dintre noi si dl profesor Ion Borgovan, un om deosebit, mereu conectat la actualitate si cu o capacitate de sinteza si de discernere a realitatii asa cum rar am intalnit. Dl Borgovan a fost profesor, imi scrisese despre culegerile tatei, pe care le avea in biblioteca, si despre care vorbea intotdeauna cu pretuirea specialistului care stie ce spune, dar si cu emotia dascalului care a plamadit oameni pe bancile scolii. Dumnezeu sa va dea odihna vesnica, d-le profesor Ion Borgovan. Sincere condoleante familiei indoliate.

 10. Viitorul UNPR-ului nu este in Partidului Socialist European « Hai ca se poate! Says:

  […] în România, acesta este PSD, şi este important pentru noi să fie vorba de un partener puternic. Facem apel la forţele progresiste – sau care îşi spun progresiste – să îl susţină pe Victor Ponta în eforturile […]

 11. popalumi Says:

  Azi este ‘ora pamantului’.Anuntul l-am vazut la biblioteca din oras.
  Voi intrerupe ,timp de o ora,orice consum de energie.Voi??????

 12. Sibilla Says:

  Două din poeziile pe care tati Borgo, prof. Ion Borgovan le îndrăgea :

  Sunt culmi înfricoşate

  Sunt culmi înfricoşate în sufletele noastre,
  Dar nimeni nu le suie şi nimeni nu le-atinge,
  Deasupra, peste neguri, furtună şi dezastre
  Pe ele niciodată lumina nu se stinge …

  Acolo răsăritul trimite-ntâia rază,
  Amurgul tot acolo lucirea lui din urmă,
  Pe fruntea lor lumina de-a pururi scânteiază
  În chip de sărutare, ce-n veci nu se mai curmă.

  Arareori un vultur cu aripe bălane
  Rătăcitor ajunge pe culmi, dar nu mai zboară,
  Căci prins adânc de vraja senilelor arcane,
  Rămâne sus acolo şi nu se mai coboară.
  ( Vasile Voiculescu )

  Lauda suferinţei

  Atâţia dintre semeni nu prea ştiu
  ce să înceapă-n zori cu suferinţa.
  Ei nu-şi dau seama nici spre seară de prilejul
  chemat să-nalţe mersul, cunoştinţa.

  Suferinţa poate fi întuneric, tăciune în inimă,
  pe frunţi albastru ger,
  pe coapsă ea poate fi pecete arsă cu fier,
  în bulgăre de ţărână
  o lacrimă sau sâmbure de cer.

  Nu mai calcă pe pământ
  cine calcă-n suferinţă.
  Ea schimbă la faţă argila, o schimbă în duh
  ce poate fi pipăit, duios, cu stiinţă.

  Tată, carele eşti şi vei fi,
  nu ne despoia, nu ne sărăci,
  nu alunga de pe tărâmuri orice suferinţă.
  Alungă pe aceea doar care destramă,
  dar nu pe-aceea care întăreşte
  fiinţa-ntru fiinţă.

  Fă ca semenii noştri,
  de la oameni la albine,
  de la-nvingători la biruiţi,
  de la-ncoronaţi la răstigniţi, să ia aminte
  că există pretutindeni şi această suferinţă,
  până astăzi şi de-acum înainte
  singura legătură între noi şi tine.
  ( Lucian Blaga )

  Dumnezeu să-l hodinească-n pace !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: