SCURTE INFORMATII

1.-Joi  – 18 martie 2010 – incepand cu ora 21,30 – voi participa, la postul TV – Antena 3 la emisiunea „Sinteza Zilei cu Mihai Gadea”.

2.– “In ultimele decenii, gandirea antitotalitara a insistat mult asupra inrudirii stranse – cu totul reala – intre cele doua tipuri de totalitarism, nazist si comunist.  Dar aceasta abordare a lasat in umbra ceea ce le separa…”

Citatul este extras din materialul  “CADEREA ZIDULUI BERLINULUI SI  PRABUSIREA BLOCULUI SOVIETIC. CONDITII SI CONSECINTE , prezentat de Lionel Jospin in cadrul seminarului organizat la Paris in 5 martie 2010. Traducerea in limba romana este prezentata in PAGINI”.

14 Responses to “SCURTE INFORMATII”

 1. Victor Says:

  Interesant ca nimeni nu s-a gandit sa condamne crestinismul pentru crimele realizate de-a lungul istoriei in numele ideologiei religioase. Nu cred ca se poate face justitie istorica cu jumatati de masura. Condamnarea unor ideologii generatoare de orori precum comunismul si nazismul trebuie sa fie insotita de condamnarea celor care au finantat miscarile respective si revolutiile acolo unde a fost cazul. Nici macar intr-o societate informationala cum este cea de astazi nu poti strange suficienti oameni pentru a sustine o idee fara sa dispui de bani dar a pretinde ca poti implementa o ideologie la nivelul societatii…

  • globetrotter58 Says:

   @Victor
   Daca iti aduci aminte acum 1 -2 ani Vaticanul a recunoscut magaria comisa in numele crestinismului impotriva Templierilor si tot de la bani a pornit si nemernicia aceia … lafel si extremismul dar cum se spune … pana la Dumnezeu te mananca sfintii asa ca niciodata din pacate nu vor fi condamnati cei ce au ajutat financiar si logistic extremismul (si care au castigat ENOOOORM!) dar macar cozile de topor care l-au aplicat si sustinut AR TREBUI SA PLATEASCA ….
   dar nu cred ca voi apuca ziua unui super proces guvernat de ONU (care dupa mine nu are nici o valoare astazi) ce sa aiba loc SIMULTAN la Nurenberg si Saint Petersburg constand intr-un dosar comun al extremismului (cel national-socialist – o redeschidere a dosarului si cel comunist la care in boxa acuzatilor sa fie adusi TOTI cei cu functii de raspundere, fie morti fie in viata din randul TUTUROR FORMATIUNILOR EXTREMISTE DIN LUME!!!), daca ai adauga la acest EXTREMISM SI CELELALTE FORME ALE SALE PRECUM TERORISMUL AR FI MINUNAT.

 2. emigrantul Says:

  Nu am auzit pe nimeni inainte de 22 Dec. 1989 spunind despre Nicolae Ceausescu ca ar fi fost un dictator

  Daca in Comunism majoritatea romanilor nu au simtit Dictatura, in Capitalism nu au simtit Democratia

  Faptul ca Nicolae Ceausescu conducea tara cu o mina de fier, si nu ii lasa pe altii sa vorbeasca si sa se afirme politic, nu deranja in nici un fel cetatenii tarii. Nu mai incercati sa motivati declansarea evenimentelor pe care azi le numim “Revolutia Romana” cu falsa idee a insuportabilitatii dictaturii care devenise din ce in ce mai apasatoare. Cu exceptia citorva adversari politici ai sefului statului, printre care si Ion Iliescu (o mina de oameni) nimeni nu considera ca traim intr-un regim opresiv.
  Singura nemultumire serioasa a oamenilor era legata de rationalizarile si economiile de tot felul introduse in ultimii ani ai regimului comunist cu scopul platii datoriei externe (dupa cum aveam sa aflam mai tirziu). De cite ori posezi ceva o perioada de timp si pe urma nu mai ai, incepi sa vociferezi. Totusi, rationalizarile au introdus mult mai putine nemultumiri decit cele create dupa 22 Dec. 1989 cind economia a inceput sa evolueze haotic, oamenii si-au pierdut banii strinsi si locurile de munca iar nivelul de trai li s-a redus drastic.

  Ion Iliescu poate fi comparat foarte bine cu Cristofor Columb. De ce? Pentru ca ambii au sustinut toata viata niste idei gresite pe care au refuzat sa le accepte ca false chiar si atunci cind dovezi puternice contrare le-au indicat ca nu au avut dreptate.
  Daca celebrul navigator a pretins mereu ca Asia se afla la citeva mii de kilometrii vest de Spania si se poate ajunge acolo relativ usor folosind corabiile vremii iar dupa ce a descoperit teritorii care azi corespund americilor s-a incapatinat pina in ziua cind a murit sa sustina ca a ajuns in Asia desi dovezi aproape de evidenta aratau ca nu are dreptate, tot asa Ion Iliescu s-a ambitionat sa sustina ca multipartitismul, capitalismul si democratia sunt calea spre o viata mai buna a romanilor desi puternice argumente contrare care se acumuleaza tot mai multe de la o zi la alta ii arata ca nu are dreptate, nivelul de trai al oamenilor scazind.

  Democratia capitalista este buna doar pentru minoritatea bogatilor unei tari, permitind acestora sa se lupte oarecum echitabil pentru impartirea resurselor statului. Omul de rind nu are nici un beneficiu de pe urma acestei democratii si nu o simte in nici un fel.

 3. rhorvath Says:

  SOBOLANUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU VREA SA MAI RONTAE SI INGHITA DOUA INSTITUTE !
  SEMNAL S.O.S CATRE BLOGUL ROMANESC!
  Vladimir Tismaneanu isi continua planul de monopolizare a anticomunismului, sub aparenta interesului stiintific. El marturiseste azi in Evz ca vrea unificarea tuturor institutelor care se ocupa de comunism si revolutie. Evident, sub controlul sau si ai oamenilor sai. Dar isi fixeaza tinta pe Institutul Revolutiei, fondat de Ion Iliescu si condus de oamenii lui. Asa trece in plan secund principalul scop al miscarii: acela de a inghiti si Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, condus de Radu Ciuceanu. Nu putea sa sara direct la gitul unui fost detinut politic.
  Daca planul lui Tismaneanu izbuteste, acesta isi va impune propria viziune asupra comunismului, fara sa mai poata fi contestat, cel putin la nivel institutional, de nimeni.
  TINAD SEAMA DE FAPTUL CA AUTORITATILE ROMANESTI NU SUNT INTERESATE DE “BIOGRAFIA” AGENTULUI VOLODYA, AM CERUT DESCHIDEREA UNEI ANCHETE DE CATRE INSTITUTILE INVESTIGATIVE AMERICANE. DEASEMENEA AM CERUT SERVICIULUI DE EMIGRATIE DEPORTAREA LUI V.TISMANEANU PENTRU INTRAREA PRIN FRAUDA IN SUA.
  Cititi pe blogul meu serialul de 12 articole intitulat ” DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADYMIR TISMANETKY ”

  Robert Horvath DEVA cineast SUA.

  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 4. cirlovacristian Says:

  @Victor

  “Condamnarea unor ideologii generatoare de orori precum comunismul si nazismul trebuie sa fie insotita de condamnarea celor care au finantat miscarile respective si revolutiile acolo unde a fost cazul……”

  Pai raportat la zilele noastre….atunci….toata pesedeaua ar trebui judecata si decapitata-cu exceptia celor ce NU AU AVUT NEVOIE SA FURE si sa JEFUIASCA si daca nu ma insel la aceasta categorie ieste doar unu.

 5. emigrantul Says:

  Ce parere aveti despre Vladimir Tismaneanu: buna sau proasta?
  Sondaj online: http://sondaje.php0h.com/pareretismaneanu.php

 6. Sibilla Says:

  Ţara arde. Poporul geme. Măsuri anticriză… ioc. * Guvernul * condus de Tr Băsescu prin păpuşica Boc, are grijile sale, afacerile personale, ale Famigliei PD. Dictatorul Băsescu are jucării fel de fel… ca orice preş jucător. Una din jucăriile preferate de Tr Băsescu este * Volodea *, căţeluşul care latră la comandă şi se transformă tot la comandă-n papagalul * Volodea *… Asta nu e tot, papagalul * Volodea * se transformă şi-n lup moralist, aţi ghicit, tot la comandă…
  Volodea, alias Vladimir Tismăneanu, nu e decât un oportunist, o caricatură, un produs jalnic al serviciilor secrete, care-a slujit şi KGB şi CIA, acum un pămpălău, lăutar al Cotroceniului, un cameleon, atât.
  Această caricatură, Volodea Tismăneanu, prin intermediul * raportului * său, a avut nesimţirea să-l numească pe teologul ortodox Dumitru Stăniloae drept un “recuperat”, autor de “lucrari penibile”…. !!!
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/03/19/cameleonul-moralist-volodea-tismanetky/
  O canalie, un nemernic, punct.

 7. dorucoarna Says:

  @ emigrantul:

  Faci o mare eroare, procesul prin care comunismul a fost indepartat a fost unul OBIECTIV, unul care tine de devenirea -in acceptiunea filosofica a termenului- societatii omenesti, comunismul nu a reusit nicaieri, capitalismul se bazeaza pe legile obiective ale pietii in esenta sa, trebuie insa administrat corespunzator, dar intai trebuie sa-l creezi…

  Apoi, Presedintele Iliescu nu a pierdut corabii si nici nu a atins tarmuri false, Romania a ramas in granitele sale, mai bine de atat nu s-a putut, uite ce se intampla acum daca vrei sa vezi diferenta si gandeste-te la posibila situatie ca actualul sa fi fost pus in conjunctura acelor ani, ce zici?

  Iar democratia… ea nu este o entitate, este vina noastra ca nu stim sa-i folosim mecanismele, mai bine sa procedam precum intreaga planeta si sa o intelegem, inainte de a ne intoarce la totalitarism.

  In ce priveste nemultumirea generala dinainte de ’89 sa fim seriosi, bucuria si aprobarea au fost generale, pana dincolo de granitele noastre.

  Sigur, poate ca politica economica era mai bine sa fie alta, ritmul altul, tinta alta, dar asta o putem spune acum, dupa ani si ani, in conjunctura periculoasa din acei ani nu puteai intui binele, d-asta a fost nevoie de experienta, sa vezi acolo unde altii nu vad nimic, deci nu fi suparat…

  • emigrantul Says:

   Sunt curios ce vei zice atunci cind sistemul capitalist din Romania va fi rasturnat si miile de afirmati in politica si afaceri de dupa 22 Dec. 1989 vor fi impuscati de plutoane de executie. Sa vezi atunci obiectivitate.
   Voluntari sunt, mai multi decit credeam. Care sa fie explicatia?

   Sondaj: Daca comunismul ar reveni la putere in Romania v-ati declara voluntar intr-unul din plutoanele de executie insarcinate cu lichidarea tuturor patronilor, politicienilor si ziaristilor afirmati dupa 22 Dec. 1989?
   DA — 32.95 %
   NU — 55.30 %
   Alte raspunsuri — 11.75 %
   Numar voturi: 349
   Sursa: http://sondaje.php0h.com/pluton.php

   Hai sa fim seriosi, teza potrivit careia romanii nu mai puteau suporta comunismul, si din cauza asta s-au rasculat, este una din cele mai mari minciuni propagate de mass media capitalista, aflata in mina si in slujba intereselor bogatilor. In realitate, aproape nimeni nu dorea revenirea la capitalism ci doar schimbarea lui Nicolae Ceausescu cu un alt conducator comunist. Totusi, aceasta era asa o dorinta, nu exista nici pe departe coagulata ideea pornirii unor miscari de strada.

   Care este adevarul despre schimbarile din 1989.
   La conducerea URSS ajunge in 1985 un filozof, un om total nepotrivit pentru a conduce un stat obisnuit ce sa mai vorbim de o supraputere.
   La scurt timp se apuca sa initieze niste reforme naive. Persoanele realiste si cu functii importante din jurul sau nu au incearca sa-l opreasca deoarece intrevedeau beneficiile enorme, mai precis bogatia ce ii astepta odata cu descentralizarea economiei.
   Mihail Gorbaciov nu asteapta sa vada rezultatul reformelor in propria tara, este atit de sigur de succesul lor incit comanda serviciilor secrete sovietice sa initieze actiuni speciale cu scopul schimbarii tuturor conducatorilor statelor est europene cu niste lideri perestroikisti care sa aplice in tarile lor aceleasi reforme ca cele imaginate de Gorbaciov.
   Revolutia Romana a fost o actiune instigata si coordonata 100% de la Moscova si nicidecum vreo revolta spontana a romanilor care nu au nici un “merit” in evenimente, cu exceptia aceluia de masa de manevra.

 8. Victor Says:

  Noi nu avem capitalism ci capitalism de cumetrie si nu avem democratie ci cleptocratie.

  • globetrotter58 Says:

   @Victor,
   Voi aveti CONTINUITATE in cele rele …. lupul isi schimba parul dar naravul ba :) :) :)

  • cirlovacristian Says:

   @VICTOR

   Despre care capitalism vorbesti?
   Care Democratie?De unde si pina unde?
   Io cred ca nu discutati despre Romania,NU?

   Si tu si propitaru’ forumului(dl.Ion Iliescu) “vorbiti” din carti caci realitatea ieste cu totul alta si probabil ca nu trebuie sa-ti reamintesc cine,cum si de ce s-a facut tranzitia “pasnica” da la un sistem la altu’!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Ie da ajuns sa-l iei la puricat pa nastase si hop……mai prinzi cite un epuras.
   Ceea ce face bashescu acu’ nu ieste decit faptu’ ca a-ntors roata si ca are mai multi sustinatori decit nastase-se schimba capu’ caracatitei si atit.

 9. Victor Says:

  Globe, poate ai dreptate dar nu pot accepta resemnat. In fond in viata de zi cu zi, fie prin exemplul personal, fie prin discurs, incercam sa schimbam in bine societatea. Cel putin eu.

  Cristian, cred ca nu trebuie sa-ti amintesc ca intre Iliescu si Nastase au existat neintelegeri in perioada cand cei doi se aflau la putere. Dreptatea era de partea Presedintelui ca intotdeauna. Dar asa cum bine remarci asta este istorie deja, acum raul major al Romaniei este Basescu.

  Nici eu, nici Ion Iliescu insusi nu poate scoate din palarie un alt Ion Iliescu care sa nu fie interesat decat de principii si de implementarea lor la nivelul societatii.

  • cirlovacristian Says:

   Aici nu-i vorba de Ion Iliescu ci de pesedea in ansablul sau.
   Ion Iliescu nu cred ca are cele 7 pacate dar se indreapta catre cele sapte virtuti si totusi………are momente de comunist(daca asta este un pacat?!?!)in schimb pesedeaua,pe linga faptul ca a prea curvit,au luat in desert numele DOMNULUI,a ucis,a furat si a jurat strimb…au ajuns la faza sa-si schimbe DUMNEZEUL-mai iexact nu l-au schimbat ci au mintit strimb ca ar avea unul cind de fapt iera banu’ care trebuia obtinut ilegal si imoral;daca nu ma insel faptuitorii au fost altii iar “legiuitorii” le-au permis prin legi si numiri in functii,sa faca acele orori.Asa ca………..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: