PRECIZARE

In legatura cu unele afirmatii, care se fac pe difertele canale media, privind decizia CSAT de instalare in Romania a scutului american antiracheta, doresc sa fac urmatoarea precizare: Am fost intrebat de reprezentantul unei agentii de presa (site on line) “ce parere am despre opinia vehiculata ca :aceasta decizie ar trebui fi supusa unui referendum national”?.

Eu am raspuns ca, in conformitate cu legile tarii, aceasta decizie a CSAT ar trebui supusa aprobarii Parlamentului.

Daca ar fi, sau nu, nevoie de un refendum asupra acestei teme, aceasta problema urmeaza a fi analizata si decisa de Parlament. Eu nu dispun de suficiente date pentru a emite alte pareri.

14 Responses to “PRECIZARE”

 1. emigrantul Says:

  SONDAJ: Sunteti de acord cu instalarea pe teritoriul Romaniei a unor componente (radare, baze de lansare, etc.) apartinind Scutului American Antiracheta?
  http://www.sondaje.php0h.com/w_antiracheta.php

  Desi rezultatele sondajului par sa indice egalitate intre cei care vor si aceia care nu doresc scut antiracheta, totusi, avind in vedere, suprareprezentarea simpatizantilor liberalilor pe internet, votul real va fi clar in defavoarea scutului, instalarea acestuia urmind sa fie respinsa cu brio.

  Evident ca in asemenea conditii, de aviz negativ din partea cetatenilor, parlamentul va decide ca nu este nevoie de referendum.

 2. instalatorul Says:

  Referendum.

 3. emigrantul Says:

  Asistam la escaladarea tensiunilor dintre China, Rusia, Iran pe de-o parte si Statele Unite pe de alta. Romania este angrenata fara voia sa in acest conflict care evolueaza rapid.

  Este evident ca in ultimele zile tensiunile dintre Statele Unite si China, Rusia, Iran au crescut mult, lucru dovedit de o serie de comunicate care s-au succedat rapid.
  US anunta vinzarea de arme catre Taiwan. China ia atitudine criticind miscarea americana. Imediat Rusia da publicitatii informatii despre incheierea unui contract militar cu Libia. US testeaza o racheta antiracheta, experimentul esuind insa. Mai departe Iranul anunta lansarea in spatiu a unui satelit experimental stiintific (in realitate nimic altceva decit o racheta intercontinentala capabila de a lovi US) dupa care Romania este pusa sa comunice ca accepta in principiu scutul american antiracheta pe teritoriul sau. Presedintele rus face imediat un anunt prin care califica extinderea NATO ca o amenintare la adresa intereselor tarii sale.
  Este de prevazut ca tensiunile vor creste in urmatoarea perioada.

  1) US to sell missiles, ships, helicopters to Taiwan: Pentagon
  Fri Jan 29, 1:58 PM
  WASHINGTON (AFP) – The Pentagon announced Friday plans for a six-billion-dollar arms sale to Taiwan including Patriot missiles and Black Hawk helicopters, but did not meet Taipei’s request for F-16 fighter jets.

  Sursa: http://ca.news.yahoo.com/s/afp/100129/usa/us_taiwan_china_military_weapons_1

  2) Libya, Russia agree $1.8 billion arms deal: Putin
  Sat Jan 30, 9:41 AM
  MOSCOW (Reuters) – Libya has signed a deal with Russia to buy weapons worth 1.3 billion euros ($1.8 billion), Russian Prime Minister Vladimir Putin was on Saturday quoted as saying.
  “Only yesterday we signed a contract worth 1.3 billion euros. And it’s not only small-arms,” Putin said, according to RIA Novosti.

  Sursa: http://ca.news.yahoo.com/s/reuters/100130/world/international_us_russia_libya_arms_1

  3) US probes Pacific missile test failure: Pentagon
  Tue Feb 2, 1:24 AM
  WASHINGTON (AFP) – The US military failed to shoot down a ballistic missile in a test resembling an Iranian or North Korean strike after a radar malfunctioned, a spokesman said on Monday.

  Sursa: http://ca.news.yahoo.com/s/afp/100202/world/us_military_missile_weapons_iran_nkorea_2

  4) Iran says it has launched new research rocket into space, unveils 3 new satellites
  Wed Feb 3, 7:51 AM
  By Ali Akbar Dareini, The Associated Press
  TEHRAN, Iran – Iran announced Wednesday it has successfully launched a 10-foot-long research rocket carrying a mouse, two turtles and worms into space – a feat President Mahmoud Ahmadinejad said showed Iran could defeat the West in the battle of technology.
  Sursa: http://ca.news.yahoo.com/s/capress/100203/science/science_ml_iran_1

  5) Romania backs U.S. plan to host anti-missile shield
  Thu Feb 4, 12:27 PM
  By Radu Marinas
  BUCHAREST (Reuters) – Romania’s top defense body approved a plan by Washington on Thursday to deploy interceptor missiles in the Black Sea state as part of a missile shield to protect Europe, President Traian Basescu said.

  http://ca.news.yahoo.com/s/reuters/100204/us/politics_us_romania_usa_shield_1

  6) Russia names NATO expansion as national threat
  Fri Feb 5, 2:00 PM
  By Conor Sweeney
  MOSCOW (Reuters) – President Dmitry Medvedev approved Friday a new military doctrine identifying NATO expansion as a national threat and reaffirming Russia’s right to use nuclear weapons if the country’s existence is threatened.
  Sursa: http://ca.news.yahoo.com/s/reuters/100205/world/international_us_russia_defence_doctrine_1

 4. theodora0303 Says:

  Domule Presedinte,
  Noua doctrina militara a Rusiei considera instalarea scutului antiracheta american în Europa drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, la fel ca şi dorinţele de expanasiune ale NATO în Europa de Est.
  Eu cred ca amplasarea scutului antiracheta in Romania este o mare greseala.
  Romania nu trebuie sa devina parte in posibilul razboi pe care SUA si NATO ar putea sa il provoace impotriva Iranului.
  Romania poate fi aparata la fel de bine daca acest scut antiracheta este amplasat in Bulgaria, Grecia sau Turcia.
  Romania nu trebuie sa atraga atentia organizatiilor teroriste.
  Romania nu trebuie sa atraga ura Rusiei, Iranului sau Ucrainei.
  Romania trebuie sa actioneze inteligent.
  De ce trupele noastre in Afganistan sunt amplasate in cele mai periculoase zone?
  Cine va raspunde daca Romania va fi atrasa intr-un razbloi care nu ii apartine?
  Nu suntem obligati sa aparam pe nimeni.
  Sa ne aducem aminte din istorie de cate ori poporul roman a fost obligat sa poarte razboaie fara sa primeasca nici un ajutor din partea tarilor din Europa de vest. In timp ce noi ne luptam cu turcii pentru neatarnarea neamului ei cucereau America.
  Poate gresesc dar asta este parerea mea.
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/02/06/amplasarea-scutului-antiracheta-este-o-mare-greseala/

 5. Sibilla Says:

  Referendum ŞI informare!

 6. dorucoarna Says:

  Instalarea scutului antiracheta este un lucru bun, genereaza securitate pt toata Europa si ne mai aduce si pe noi pe prima scena a politicii europene; problema este cat ne va costa.

  Mai mult, daca pe teritoriul nostru se va instala -pe langa vectorii terestrii- si centrul de comanda, atunci e periculos, deoarece in caz de atac acesta va fi vizat primul de catre vectorii balistici sau de catre cei de croaziera. Iranul nu are rachete de croaziera, doar lansatori grei, balistici, imprecisi. Insa Rusia are din plin. Totusi, conducerea de la Moscova nu are de ce sa fie stresata de aceasta instalare dincolo de nivelul declarativ, sunt prea realisti, in fond e o afacere cu nitel export american imposibil de refuzat, iar ei actioneaza solidar de multa vreme; situatia era alta, cu riposta vehementa, daca sa spunem sistemul asta antiracheta ar fi fost fabricat de noi, ei insa se inteleg, nici americanii n-ar instala ceva care sa deranjeze colegii…

  Deci nu e meritul cuiva anume, CSAT-ul a luat act de decizia SUA si gata.

 7. emigrantul Says:

  Scutul antiracheta este tehnologic neviabil.

  Statele Unite vor, in realitate, sa instaleze pe teritoriul Romaniei rachete de atac la sol capabile sa dea o lovitura devastatoare, nenucleara, Rusiei, Iranului si altor tari din zona.

  Desi lucreaza de citeva zeci de ani la un sistem de rachete capabile sa doboare rachete nucleare cu raza lunga de actiune, Statele Unite nu au demonstrat pina azi ca au reusit intr-adevar sa construiasca un scut viabil. Ultimul test esuat, efectuat acum citeva zile, care se adauga unui lung sir de ratari demonstreaza ca sistemul antiracheta nu functioneaza iar americanii sunt constienti de acest fapt.
  Cum sa instalezi in Romania ceva care este tehnic neviabil?! Ar fi un nonsens.

  Altceva doresc Statele Unite, mai precis instalarea pe teritoriul tarii noastre a unor rachete de atac la sol cu bataie de maxim 2000 – 2500 km (mult mai mici si mai ieftine decit rachetele intercontinentale) care ar putea fi folosite in mod economic pentru atacarea Rusiei sau a Iranului chiar folosindu-se capete explozive conventionale (nenucleare).

  Astfel, America va avea posibilitatea de a bombarda Rusia (si pe altii) de la distanta, cu riscuri minime, folosind o tehnica asemanatoare cu a nemtilor in al doilea razboi mondial cind Londra era lovita zilnic de proiectile reactive V2, fara a se putea apara cumva de acestea.

  Data fiind precizia mult sporita a rachetelor contemporane, americanii pot anihila, in decurs de citeva zile, mii de obiective militare si economice rusesti sau iraniene doar folosind rachete cu explozibili conventionali, lansate din Romania.

  Neavind o baza militara in apropierea Americii, Rusiei ii va fi aproape imposibil sa riposteze eficient fara a utiliza rachete intercontinentale cu incarcaturi nucleare, lucru care ar impinge conflictul intr-o alta faza, mult mai grava.

 8. SorinPLATON Says:

  Vremea “labarelilor” de genul democratiei, libertatilor fundamentale ale omului AU TRECUT… http://sorinplaton.wordpress.com/2010/02/08/despre-licuricii-mari-si-tainul-lor-de-recunostinta/

  Cele bune,
  SorinPLATON

 9. fragmentariumpolitic Says:

  Scutmageddonul lui Basescu

  Jucand neasteptata carte a “Romaniei-Scut“, Traian Basescu incearca, mizand pe acoperirea spatelui de catre aliatii americani, o ipotetica repozitionare a fortei de negociere si impunere in raport cu anumiti actori din vecinatatea geopolitica.

  Multe analize situationale califica insa actul lui Traian Basescu ca avand mai degraba o miza personala de imagine externa, decat una de interes national real, care s-ar putea solda cu un pret nemeritat, judecand dupa furtuna de reactii pe care a declansat-o.

  Acceptand sa-i devina scut antiracheta pentru Europa de Sud-Est, Romania a facut un pas imprudent, fiind prinsa in jocurile de putere globala ale Marelui Licurici, care o vor expune unor contra-reactii si riscuri de securitate majore.

  Prevederile noii Doctrine militare a Rusiei (cum ar fi definirea instalarii de scuturi antiracheta si a extinderii NATO catre granitele sale drept riscuri externe de securitate, cat si legitimarea atacurilor nucleare preventive impotriva potentialilor agresori) sunt de natura a schita o imagine profund nelinistitoare referitoare la ce se poate astepta Romania in urma demersului scutierului Basescu.

  Incalcandu-si neutralitatea nucleara (motiv de proteste internationale) si in absenta unor garantii ferme si eficace de securitate din partea SUA, Romania va risca, pe plan extern, sa fie prinsa intr-o ingrata si perdanta pozitie de mijloc.

  Nici intern lucrurile nu vor sta mai bine. Si in acest caz, argumentele de imagine prezidentiala vor fi rapid surclasate de cele legate de realitatea economica si sociala dezastruoasa. Supraincarcarea notei de plata a contribuabilului roman (si asa impovarata de imprumuturile de la FMI), va inteti si mai mult valvataia de sub oala presiunii sociale. Din cauza saraciei crescande, romanii vor ajunge sa se bata pentru o coaja de paine, dar vor fi sub scut !

  In conditiile in care scutul american antiracheta din Romania va deschide o adevarata cutie a Pandorei pentru mediul de securitate, o intrebare este de neocolit: acest act de politica externa al lui Traian Basescu este in mod autentic patriotic sau este unul de mania grandorii ?

 10. Un raspuns la articolul domnului Turturica « Hai ca se poate! Says:

  […] Ion Iliescu precizeaza pe blogul sau ca nu s-a declarat impotriva si nici nu a sugerat ca ar trebui organizat […]

 11. Mihnea Georgescu Says:

  Salutăm cu entuziasm muncitoresc geniala decizie a Înţeleptei Conduceri de Partid şi de Stat, a Domnului Preşedinte Traian Băsescu de amplasare a Scutului Anti-Rachetă în Trupul Sfânt al Patriei, în Războiul Sfânt împotriva Bolşevismului în care am intrat fără voia noastră! Se mişcă Ţara, Domnii mei!

  Gestul Preşedintelui este echivalent cu gestul de Demnitate Naţională al lui Nicolae Ceauşescu din august 1968, când a refuzat să participe la Invazia Cehoslovaciei, alături de ţările frăţeşti din Lagărul Socialist. În timp ce băieţii de prăvălie de la oficina pesedistă se certau pe funcţii, Domnul Traian Băsescu a manifestat o atitudine bărbătească de sfidare a Marelui Vecin de la Răsărit. Este un gest de sfidare la adresa politicii imperialiste panslaviste! Jos Bolşevismul!

  În manifest şi eu adeziunea firească, naţională, la Doctrina Băsescu în politica externă, la Războiul Sfânt împotriva Bolşevismului. Trăiască România!

  Şi, în continuare, vă las să vă delectaţi cu frumoasa melodie patriotică Drum Bun, Drum Bun, toba bate!, din filmul Pentru Patrie, din 1977, al inegalabilului Sergiu Nicolaescu. La arme, cetăţeni! Criza ne-a ascuţit simţurile, Foamea ne mână la luptă, vrem Război Total pe Frontul de Est!

 12. emigrantul Says:

  Mare atentie la cei care spun ca scutul antiracheta este bun pentru Romania. Rationamentele lor sunt insuficient documentate si in mare masura eronate

  1) “Instalarea scutului antiracheta este un lucru bun, genereaza securitate pt toata Europa”
  RASPUNS
  Afirmatie total neargumentata. Cum generezi securitate cu un sistem antiracheta care nu a functionat decit in citeva rinduri (a se vedea datele de mai jos) si doar pentru cazul unor teste bine ajustate?
  Pe de alta parte, daca vreo tara din Europa are nevoie de securitatea scutului american sa-l instaleze pe teritoriul ei. Nu are nici un sens sa ne erijam in aparatorii Europei care nu da doi bani pe noi. De ce sa transformam tara in cimp de lupta doar sa-i aparam pe altii.

  2) “Mai mult, daca pe teritoriul nostru se va instala -pe langa vectorii terestrii- si centrul de comanda, atunci e periculos, deoarece in caz de atac acesta va fi vizat primul de catre vectorii balistici”
  RASPUNS
  Centrul de comanda va fi in Statele Unite.
  Ca un exemplu, avioanele fara pilot care bombardeaza Afganistanul sunt telecomandate din America cu ajutorul satelitilor care primesc film video de la avion, il transmit in Statele Unite, de unde un operator trimite comenzi tot pe calea undelor, pilotind astfel avionul.
  Pe de alta parte, notiunea de centru de comanda este vaga.
  Avionul sau racheta americana decoleaza dintr-un loc precis, teritoriul de pe care s-a efectuat lansarea putind fi, cel putin teoretic, identificat si calificat ca inamic, de Rusia sau alt stat. Centrul de comanda poate fi plasat oriunde, poate fi distribuit in zeci de locatii si este practic imposibil de localizat.

  3) “Iranul nu are rachete de croaziera, doar lansatori grei, balistici, imprecisi”
  RASPUNS
  Scutul antiracheta american nu poate dobori rachete de croaziera. Nu a fost proiectat pentru asa ceva. Este destinat doar anihilarii rachetelor balistice.
  In alta ordine de idei, o simpla cautare pe internet era de ajuns pentru a afla ca Iranul are rachete de croaziera de multa vreme.
  Un exemplu: http://en.wikipedia.org/wiki/C-802

  4) “Ca ar fi vorba defapt de instalarea unor lovituri balistice clasice, …, gresesti deoarece acestea nu necesita detectie avansata; mai pot fi rachete de croaziera, dar iarasi ar trebui sa existe harta geodezica a spatiului ex-sovietic de la est de noi, ori ceva mai secret decat atat nu exista pe lumea asta -decat poate cum se fabrica dolarul- iar noi nu avem, si nici rusii n-ar da aceste harti.”
  RASPUNS
  a) Era vorba de rachete balistice lansate de americani, din Romania, cu scopul atacarii obiectivelor civile si industriale rusesti, si nu invers.
  b) Hartile acelea geodezice pentru ghidarea rachetelor de croaziera exista demult la nivelul intregului glob terestru si pot fi reactualizate oricind cu ajutorul satelitilor, a se vedea:
  http://en.wikipedia.org/wiki/TERCOM
  http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_elevation_model

  5) “Sistemul antiracheta exista si functioneaza perfect; ceea ce nu a reusit s-a petrecut in cadrul programului ‘Razboiul Stelelor’ din anii ‘80, adica distrugerea tintelor cu laseri … , insa restul sistemelor functioneaza si uite ca sunt gata de instalat in tari ca a noastra.”
  RASPUNS
  Testul esuat acum citeva zile te contrazice. De asemenea, daca citeai niste documentatie referitoare la scut vedeai ca acesta este departe de a fi viabil.

  Datele la care au avut loc ultimele teste anti racheta balistica si rezultatele lor:

  – 14 Oct. 2002 – succes
  – 15 Dec. 2004 – esec
  – 14 Feb. 2005 – esec
  – 24 Feb. 2005 – succes
  – 10 Nov. 2005 – succes
  – 1 Sep. 2006 – succes
  – 2 Feb. 2010 – esec
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Missile_Defense

  Patru lovituri si trei ratari este un rezultat mai mult decit modest. Pe de alta parte si acele reusite au povestile lor complicate, unele din rachetele interceptate fiind tinte usoare nerealiste.

  Chiar Barak Obama considera la un moment dat scutul antiracheta ca o tehnologie nepusa la punct in care nu doreste sa investeasca.
  “Barack Obama said he supported shifting federal resources away from an “unproven missile defense system” to proven technologies. “I will cut tens of billions of dollars in wasteful spending. I will cut investments in unproven missile defense systems. I will not weaponize space. I will slow our development of future combat systems,” Obama said.”
  Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Missile_Defense

  Precizari facute ca raspuns la afirmatiile (nedocumentate) ale userului Doru Coarna ( a se vedea adresele de mai jos)
  1) https://ioniliescu.wordpress.com/2010/02/06/precizare-6/#comment-11922
  2) http://nastase.wordpress.com/2010/02/08/raspunsuri-96/#comment-81491

 13. florinmihai Says:

  Buna Dimineata,
  Domnule Presedinte Ion Iliescu cred ca in politica romaneasca “starea de normalitate” este M I N C I U N A.
  Nu stiu cum s-a ajuns aici.
  Am un post foarte interesant care pleaca de la divortul Domnului ILIE NASTASE,face cateva conexiuni cu niste functionari publici si magistrati instruiti de FBI dar recrutati de catre agentul MOSSAD killerul Ioan Niculae.Nu v-o zic cu repros dar prin anul 2001 l-am asteptat vreo ora la domiciliul sau din Bucuresti si cand a sosit se umfla in pene ca “l-ati bagat in seama dumneavoastra” la un fel de receptie.S-a dezbracat de palton si a inceput sa innumere o valiza de bani plina cu dolari.
  In acest timp TVR1 anunta ca economia romaneasca infloreste datorita killerului Ioan Niculae.Directorul TVR 1 l-a sunat acasa si a intrebat:”A fost bine?”Ioan Niculae superincantat a spus:”Da!Sa treci pe la mine!”

  Daca accesati linkul puteti viziona vila Sefului Garzii Prahova filmata din helicopter .Fatu Marin a vrut sa traga cu arma in helicopter.
  Daca “aveti curaj”sa accesati linkul veti putea admira Zimnicea,Hotelul si Vila lui Niculae de la fabrica”Mossad”.Un arab a vrut sa traga in helicopter.S-a razgandit.Dar pilotul e mort acum si helicopterul distrus.Se intampla in Romania.Vizionare placuta!
  http://florinmihai.wordpress.com/2010/02/20/ilie-nastase-divorteaza-trece-baiatu-meu-inot-balta-si-isi-ia-alta/
  a,era sa uit GEORGE MUSCALU,RUSU DRAGOS,CLICK LA LINK
  Multumesc ptr atentie si sunt foarte suparat ptr ce se intampla in PSD.Apropo Dragos Rusu este finul lui Viorel Hrebenciuc?IL TOC!

 14. EPISTOLEpentruZEUS Says:

  citesc, citesc si ma uimesc
  apoi sed si cuget
  cat amatorism trebuie sa fie in presa romaneasca sa nu faca NICICUM legatura intre acordul dat pentru instalarea acestui scut si rezultatul modificat peste noapte al alegerilor prezidentiale
  prima mentionare a fost inainte de campanie, dar s-a trecut subit sub tacere
  era genul de subiect care face sau desface presedinti, probabil
  in campanie, vine americanu’ in vizita si (chipurile ca sa nu avantajeze nici un candidat) discuta cu ambii candidati cu sanse reale

  spuneti-mi teoretician al conspiratiei, dar eu inteleg ca n-au cazut la pace cu geoana sau a intarziat prea mult cu raspunsul

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: