RASPUNSURI

1.-  Nu vreau sa ma complic cu raspunsuri la intrebarile puse de a1a1a2 .

 In principiu sunt deacord cu comentariul lui Victor  si ii multumesc pentru ca m-a inteles perfect.

Dealtfel am mai raspuns, intrun fel la aceeasi chestiune in legatura cu propunerea senatorului Tony Grebla (unul din membri vechi ai partidului nostru, fost membru al CPUN in 1990). Nu avem nevoie de artificii. Ne aflam intr-un proces firesc de analize, reflectii si decizii privind stabilitatea partidului pentru o noua perioada, nu usoara pentru tara. Aceasta va fi misiunea viitorului Congres al partidului, care sper sa dea o orientare clara, articulata pentru o opozitie viguroasa si eficienta dar si sa mandateze o echipa de conducere formata din oameni capabili si credibili , in masura sa conduca partidul in aceasta perioada.

 2.-   In ce privesc neregulile si practicile frauduloase din perioada alegerilor, semnalate de arte  decizia Comitetului Executiv al PSD de a constitui o Comisie Parlamentara, vizeaza in primul rand concluzii necesare pentru imbunatatirea legislatiei privind alegerile, care sa permita evitarea  si limitare in viitor a tuturor asemenea practici.

3.-  emigrantul.-   persevereaza in erori. Cum e posibil sa nu intelegeti deosebirea fundamentala uintre cele doua momente istorice – 23 august’44 si Decembrie 1989 ?

In august 1944 a fost o lovitura clasica de palat – infaptuita de cercurile palatului, varfuri ale armatei cu sprijinul partidelor. El s-a consumat prin actul arestarii maresalului Antonescu in palatul regal, in urma convocarii sale de catre rege. Concomitent cu arestarea maresalului Antonescu s-a produs si intoarcerea armelor impotriva Germaniei hitleriste. A fost instaurat un guvern militar, condus de generalul Sanatescu, cele patru partide fiind reprezentate de ministri fara portofoliu (cu exceptia lui Patrascanu care a primit si portofoliul de ministru al justitiei).

Au urmat alte doua guverne – unul, condus tot de generalul Sanatescu, celalalt de generalul Radescu, pana in martie 1945, cand a fost instalat guvernul Petru Groza.

In decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a fost inlaturat – nu printr-o lovitura de palat sau de stat , ci printr-o ampla revolta populara, declansata la Timisoara pe 16 decembrie si finalizata in Bucuresti la 22 decembrie .

Daca arestarea lui Antonescu a fost infaptuita printr-un act subversiv, care l-a luat prin surprindere pe dictator, inlaturarea lui Ceausescu nu a fost deloc neasteptata si nu a surprins pe nimeni – din contra !

Si rolul factorului extern – prezent in ambele cazuri,  trebuie inteles in conditiile total diferite ale celor doua momente istorice :

–          in 1944, daca nu avea loc lovitura de palat, ar fi avut loc ocuparea militara a Romaniei de catre armata rosie. Romania ar fi fost prima tara inamica in care ar fi intrat trupele de ocupatie sovietice, cu consecinte nu greu de imaginat – atat imediate, distrugeri si pierderi materiale, dar si pe termen lung – consecinte politice , inclusiv perderi teritoriale. De aceea, actul de la 23 august’44 a fost un act salvator (in ciuda consecintelor ulterioare).

–          In decembrie 1989, desfasurarea evenimentelor din URSS si celelalte tari foste socialiste nu putea sa nu influenteze si evolutia situatiei din Romania. Din pacate, insa, nu am avut sansa unei solutii pasnice cum au reusit altii. Decisiva a fost, pana la urma, revolta populara care s-a soldat cu jertfe umane – datorita incrancenarii lui Ceausescu si deciziei iresponsabile a acestuia de a actiona in forta impotriva populatiei.

4.-    Inteleg strigatul de revolta al  Sibillei .

  5.-   Reflectiile lui quinnlatifa  privind experienta istorica a popoarelor confruntate cu lipsa de apa, reflectata si in texte biblice este interesanta. Dimensiunea acestor probleme, la nivelul secolului XXI, capata accente mult mai ample devenind una din problemele globale de prim-plan.

 6.-  Am citit si reflectiile Gavroche (Gabriela) asupra tatalui pe care abia acum il intelege. Este de fapt un reper comun : experienta de viata a celor dinaintea noastra – oameni simpli pe care viata, greutatile ei, munca neobosita i-au invatat sa se adapteze pentru a supravietui. Adeseori insa, acesti oameni simpli, harnici dau dovada si de tarie de caracter si de moralitate, superioare multor contemporani, dornici de castig si viata usoara.

4 Responses to “RASPUNSURI”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  In decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a fost inlaturat – nu printr-o lovitura de palat sau de stat , ci printr-o ampla revolta populara, declansata la Timisoara pe 16 decembrie si finalizata in Bucuresti la 22 decembrie .

  Tocmai aici este problema.
  Ce s-a intimplat in perioada 16 Dec. – 22 Dec. ora 12 PM a anului 1989 pare a fi un lant de evenimente artificial generate, asa cum reiese din informatiile disponibile la adresele urmatoare, si in multe alte locuri:

  1) Provocari din 16 Dec. 1989. Lumea este indemnata la dezordine de catre agitatori. Articolul de mai jos contine date foarte credibile privitoare la existenta unor agenti care stirneau cetatenii.
  http://htdig.informatia.ro/jurnalul/afisez.php?sid=530686&date=2009-12-18&afisez=local

  2) Provocari din 21 Dec. 1989 la mitingul organizat de Nicolae Ceausescu. Oamenii sunt speriati si indemnati la dezordine de agitatori.
  https://ioniliescu.wordpress.com/2009/11/08/comentarii-2-3/#comment-10633

  3) Provocari din 21 Dec. 1989 la “Baricada de la Intercontinental”. Cei prezenti nu par dornici sa se alature “revolutionarilor”.
  https://ioniliescu.wordpress.com/2009/05/04/raspunsuri-5/#comment-9307

  Este batator la ochi, prea a ajuns peste noapte la conducerea Romaniei exact cine dorea Mihail Gorbaciov sa ajunga, adica Ion Iliescu care a venit cu un program ce a luat prin surprindere pe toti romanii, cu exceptia citorva zeci, maxim.

  Nu mai incape nici o indoiala ca Ion Iliescu a fost alegerea clara a lui Gorbaciov pentru Romania, cu multe luni inainte de “Revolutie”, iar Ion Iliescu stia asta.

 2. Gabriela Savitsky Says:

  Nu încape niciun cuvânt aici care să poate arăta, îndeajuns, recunoştinţa mea.

 3. Sibilla Says:

  @emigrantul,
  * Nu mai încape nicio îndoială.. * că eşti un prăpădit FOLOSIT şi PLĂTIT pentru josniciile la care te dedai LA ORDIN!
  Specimene ca tine şi Volodea Tismăneanu, şi ştii bine că NU întâmplător pomenesc şi numele celuilalt prăpădit… ( !!! ), NU sunteţi vrednici nici măcar de milă, asta pentru că, aveţi un trecut care spune totul despre voi, atenţie – nu te crede invincibil şi de neatins, * anonimus *, nu mai eşti ( ! ) şi pentru că, aţi reuşit să greşiţi… da ştiţi deja asta – foşti agenţi DIE prin USA, acum * anticomunişti *… pui de lele!
  Politologii sunt imparţiali, lacheii, lache… sunt, iată, ce sunt, larve, punct. Ai voie să mă pârăşti * politologului * Volo . Hai, fugi la raport.
  Sibilla

 4. horya Says:

  am si eu o intrebare: De ce televiziunea a jucat rolul manipulatorului in decembrie 89 ?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: