UNELE COMENTARII (2)

5.- stansebastian –  spune ca “sunt doua evenimente de care ii este rusine ca este roman, 23 August ‘44 si asa- zisa revolutie din ‘89 despre care nu este convins ca nu a fost lovitura de stat cu iz de revolutie.

In ambele cazuri gresiti !

La 23 August 1944 – a fost o lovitura de stat, prin care Antonescu si guvernul sau au fost arestati, iar armata romana a intors armele impotriva Germaniei hitleriste. Indiferent de diversele interpretari care s-au dat, dealungul timpului, actului de la 23 august – el a fost benefic pentru tara!

Fara acest act – soarta Romaniei ca principal aliat al Germaniei hitleriste ar fi fost mult mai cruda.  Putem sa ne imaginam, inclusiv soarta Ardealului de Nord.

In ce priveste Revolutia din Decembrie, cadeti si dumneavoastra prada confuziilor cultivate in intelegerea unor concepte – revolutie, lovitura de stat sau complot.

Revolutia este un proces istoric care duce la schimbari structurale in societate – in special in ceea ce priveste structura poltica a statului – indiferent de forma in care este ea promovata – pe cale pasnica sau violenta, prin lovituri de stat, comploturi sau prin actiuni insurectionale de masa.

O lovitura de stat nu produce decat schimbari de persoane – fara a afecta structura puterii de stat (cum au fost, de-alungul anilor in America Latina si nu numai).

Anul 1989 a marcat prabusirea unui intreg sistem politic, dominant in tari din centrul si estul Europei. Unii au avut sansa ca aceasta schimbare sa se produca pe cale pasnica (cehii au denumit-o “revolutie de catifea”, polonezii au stabilit la o “masa rotunda” a reprezentantilor guvernului si ai opozitiei, rezolvarea problemei pe calea unor alegeri libere – in vara anului 1989, bulgarii au avut deasemeni abilitatea ca intr-o plenara a comitetului central al partidului comunist sa decida demiterea lui Todor Jivkov , asigurand totodata o tranzitie pasnica – de la dictatura la democratie).

La noi, acest lucru nu a fost posibil – datorita caracterului opresiv al regimului instaurat de Ceausescu. De aceea, singura solutie, in conditiile accentuarii crizei interne si a nemultumirilor populatiei,  a fost declansarea unei adevarate explozii sociale – revolta populatiei – la inceput la Timisoara si apoi la Bucuresti si in alte orase. Ceea ce a facut generalul Stanculescu in 22 Decembrie – nu a fost “lovitura de stat”, ci o adaptare la situatia creata, ralierea armatei la revolta populara si sprijinirea ei! O lovitura de stat nu se face cu actiuni de masa, ea ar fi putut sa preceada miscarea insurectionala a maselor care a avut loc la noi. Atunci ar fi fost benefica; ne-ar fi scutit de sacrificiile de vieti umane ! Din pacate, acest lucru nu a fost posibil. Deasemenea nu am avut nici sansa unei “lovituri de palat” cum a fost la bulgari. Membri CC al PCR si mai ales membri CPEx au dat dovada de lasitate, incurajandu-l pe Ceausescu in luarea masurilor represive si ramanand alaturi de el pana la sfarsit.

Asa incat, il inteleg si pe Mihnea Georgescu cand isi exprima dezamagirea. Insa, nu fata de revolutie ci fata de violenta utilizata de fosta putere impotriva revoltei populare! Nu revolutia a generat violente ci reactia puterii fata de miscarea populara. A fost nesansa noastra!

6.- In ce privesc diverse declaratii ale generalului Stanculescu, facute in stare de arest, nu vreau sa le comentez. Nu-mi dau seama cat din aceste declaratii reprezinta gandirea lucida, coerenta si cat resentimente motivate sa nu. In orice caz, mi se par total nemotivate si nedrepte aprecierile sale cu privire la activitatea Institutului Revolutiei Romane.

7.- In legatura cu bilantul celor 20 de ani, trebuie facuta distinctie intre schimbarile produse de revolutie – trecerea de la dictatura la democratie si stat de drept, de la monopolul unui partid la pluralismul politic si alegeri libere, de la lipsa de libertate la libertatea de gandire, de exprimare, de organizare si schimbarile generate de procesul politic ulterior , legat de logica luptei politice si a conflictului de interese care a aparut in toti acesti ani. Precum si efectele economiei centralizate de stat si ale incapacitatii ei de adaptare la noua realitate bazata pe legi ale economiei libere de piata. Efectul cel mai pregnant este accentuarea polarizarii sociale , aparitia unei minoritati profitoare care s-a imbogatit in mod strident si deteriorarea conditiilor de viata ale unor categorii largi de cetateni – fenomen specific acumularii primitive de capital, care a insotit istoria capitalismului. Acestea sunt probleme specifice economiei contemporane aflata in proces de globalizare.

Obiectivul politic al partidelor socialiste si social-democrate, inclusiv al PSD, este acela de a promova conceptul de “economie sociala de piata”– cu masuri de reglementare a pietii, in vederea atenuarii efectelor ei sociale negative si promovarea unor model social echilibrat (se vorbeste de modelul “social european” ca un acquis comunitar) . Este principala confruntare politica si ideologica dintre stanga si dreapta politica, in lumea contemporana.

8.- Semnalarea theodora0303 si reactia doamnei Laura Cernahoschi in legatura cu precizarea pe care am facut-o “ca nu am cont pe Twitter” – ma indreptatesc sa subliniez inca odata ca eu nu doresc decat sa infirm o informatie falsa. Asta nu inseamna ca eu as considera dezonoranta conectarea la  Twitter, Facebook sau alte   canale de “socializare”, ci pur si simplu faptul ca eu, deocamdata nu am asemenea conexiuni.

9.- Multumesc maestrului giuseppedevastato pentru informarea referitoare la realizarea discului istorico-cultural privind viata marilor maestri napoletani dealungul secolelor.

Advertisements

7 Responses to “UNELE COMENTARII (2)”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  La 23 August 1944 – a fost o lovitura de stat, prin care Antonescu si guvernul sau au fost arestati, iar armata romana a intors armele impotriva Germaniei hitleriste. Indiferent de diversele interpretari care s-au dat, dealungul timpului, actului de la 23 august – el a fost benefic pentru tara!

  In ce priveste Revolutia din Decembrie, cadeti si dumneavoastra prada confuziilor cultivate in intelegerea unor concepte – revolutie, lovitura de stat sau complot.

  Revolutia este un proces istoric care duce la schimbari structurale in societate – in special in ceea ce priveste structura poltica a statului – indiferent de forma in care este ea promovata – pe cale pasnica sau violenta, prin lovituri de stat, comploturi sau prin actiuni insurectionale de masa.

  O lovitura de stat nu produce decat schimbari de persoane – fara a afecta structura puterii de stat (cum au fost, de-alungul anilor in America Latina si nu numai).”

  Domnule Ion Iliescu,

  Ceva nu tine in logica dvs..
  Definiti 23 August 1944 ca o lovitura de stat.
  Pe de alta parte spuneti ca o lovitura de stat nu produce decit schimbari de persoane fara a se modifica structura politica a statului.
  Este mai mult decit evident ca 23 Aug. 44 a insemnat data incepind de la care sistemul capitalist al Romaniei a fost inlocuit cu cel comunist sovietic. A existat o tranzitie, citiva ani, din cauza razboiului si a incertitudinilor generate de acesta insa ziua decisiva care a marcat inceputul socialismului la noi ramine 23 Aug. 1944.

  Atita vreme cit evenimentele din 23 Aug. 1944 au dus la schimbarea sistemului politic, inseamna ca nu am avut de-a face cu o lovitura de stat, asta in acord cu definitia loviturii data de Ion Iliescu.

  Pe de alta parte, in acord cu definitia revolutiei data de acelasi Ion Iliescu, momentul 23 Aug. 1944 nu poate fi clasificat altfel decit revolutie lucru care vine in contradictie cu afirmatia facuta tot de Ion Iliescu potrivit careia “23 August 1944 – a reprezentat o lovitura de stat”.

  Adevarul simplu este ca 23 Aug. 1944 si 22 Dec. 1989 au fost datele cind s-au petrecut rasturnari ale regimului politic din Romania prin interventia unei puteri straine (Rusia, URSS) si fara nici un sprijin serios din partea populatiei tarii. O alta caracteristica comuna a celor doua evenimente este ca ambele au fost neasteptate, au luat populatia prin surprindere.

  Ca la 23 Aug. 1944, lumea a iesit pe strada sa se bucure, crezind ca este pace iar pe 22 Dec. 89 crezind ca a fost inlocuit Nicolae Ceausescu cu un alt conducator comunist mai competent asta nu are nici o legatura cu notiunea de revolutie sau lovitura de stat.
  “Schimbarea domnilor bucuria nebunilor.”

 2. codeus41 Says:

  pentru Emigrantul. imi pare rau dar referitor la actul de la 23 august 1944 va inselati. actul in sine nu a avut nimic de-a face cu socialismul. a fost doar o intoarcere a armelor impotriva Germaniei. situatia internationala o cerea, iar faptul ca noi am intrat sub influenta practica a Moscovei e alta poveste. dar analizand strict actul de la 23 august 1944 ii dau dreptate d-lui Iliescu, a fost lovitura de stat, iar pentru revolutia din 1989 e de vina o anumita mentalitate care ne-a fost insuflata, revolutiile nu sunt doar insurgente. automat mintea noastra cand aude revolutie se gandeste la Bolivar sau altii ,in care o masa de revoltati luptau cu arma in mana pentru schimbarea regimului. din pacate de multe ori cadem in greseala aceasta de a raporta o revolutie doar la un singur tipar. luand doar schimbarile din tarile estice din 1989 avem mai multe tipuri de revolutie asa cum le-a enumerat si d-nul Iliescu in postare

  Si intr-un alt registru va doresc d-nule Iliescu Sarbatori Fericite in continuare si un an nou fericit

 3. luciantodoran Says:

  Domnule Iliescu, va invit sa-mi vizitati si mie blogul. Tocmai am ascultat interviul pe care l-ati dat lui John Simpson si am extras cateva afirmatii ale dumneavoastra.

  http://comunismul.blogspot.com/

 4. anca Says:

  Sarbatori fericite si linistite si un an 2010 cat mai bun, cu sanatate, putere de munca si impliniri. Multe imbratisari si cele mai bune ganduri si doamnei.
  La multi ani!

 5. emigrantul Says:

  Citat codeus41:
  pentru Emigrantul. imi pare rau dar referitor la actul de la 23 august 1944 va inselati. actul in sine nu a avut nimic de-a face cu socialismul. a fost doar o intoarcere a armelor impotriva Germaniei.

  Citat Ion Coja:
  În ziua de 23 august 1944 însă se produce lovitura de palat organizată de comunişti, de câţiva aventurieri din armată şi de regele MIHAI
  Sursa: http://www.ioncoja.ro/2008/02/23-august-1944-o-zi-decisiva-in-istoria-germaniei/

  Daca actul de la 23 Aug. 1944 nu a avut legatura cu socialismul atunci de ce ii are ca organizatori, chiar principali, pe comunisti?

  In alta ordine de idei,
  Deosebirea esentiala dintre 23 Aug. 1944 si 22 Dec. 1989 a fost ca prima data inseamna, de fapt, trecerea Romaniei spre un sistem de organizare sociala teoretizat si fundamentat pe parcursul a mai bine de 100 de ani, la vremea respectiva, si care fusese pus in practica cu peste 20 ani inainte, dovedindu-se viabil si eficient, in timp ce 22 Dec. 1989 a insemnat alinierea Romaniei la reforma “Perestroika”, un concept confuz elaborat incepind cu 1985, de catre Mihail Gorbaciov liderul URSS, insuficient gindit, raspindit pe toate canalele mass media insa niciodata supus unor analize serioase. Rezultatul a fost un dezastru. Perestroika, spre deosebire de comunism, s-a dovedit nefunctionala ducind in final, contrar scopurilor initiale, la reinstaurarea capitalismului in cel mai pur sens al cuvintului si la scaderea nivelului de trai.

 6. Maria Barbu Says:

  LA MULTI ANI, domnule Presedinte!

  Va doresc sa reusiti sa fiti mereu luminos in aceasta realitate romaneasca intunecata de mizerie morala si sa puteti reprezenta un model constructiv, pentru ca in jurul nostru pare ca totul se surpa!

  UN AN NOU FERICIT SI PLIN DE BUCURIIE va doresc!

  P.S. Va anunt ca mi-am schimbat numele blogului si am sters din el (din pacate fortata de imprejurari!) aproape jumatate!
  http://poetamariabarbu.wordpress.com/

 7. codeus41 Says:

  da e clar. Emigrantule daca vei citi doar o parte din literatura de specialitate iti dau dreptate, era batut in cuie si pe vremea comunistilor ca PCR era mare si tare inca din 1921 cand in realitate era vorba doar de niste”frustrati” ai vremii respective si nu de o adevarata forta politica. in acelasi registru te inscrii din pacate si cu actul de la 23 august, comunisti de care zici tu si-au aratat boticurile dupa intrarea Armatei Rosii “eliberatoare” in Bucuresti. si apropo de nick-ul tau si de comentariul de ma sus cu capitalismul. presupun ca nu ai emigrat in Coreea sau Cuba, deci logic e ca traiesti undeva intr-o tara “capitalista”. atitudinea ta denota putin cinism, lauzi bolsevismul in detrimentul Glasnostului si a sistemului democratic vestic singurul deocamdata care si-a dovedit valabilitatea cu toate defectele lui. si o mica constatare cumva tot in subiect, romania a avut socialisti inca dinainte de 1890 in parlament, deci nu-i confunda pe socialistii aceia cu PCR

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: