UNELE COMENTARII (1)


1.- In primul rand doresc sa exprim multumiri tuturor celor ce mi-au transmis urari cu prilejul Sarbatorilor Craciunului si pentru Anul Nou 2010. La randul meu, doresc colegilor de blog un An Nou cu sanatate si cat mai multe bucurii.

2.- In legatura cu remarca lui hydrotechnicus doresc sa precizez ca raspunsul meu la propunerea domnului Tony Grebla de a-mi asuma raspunderea unui interimat de un an pentru functia de presedinte activ al PSD, inclusiv pentru pregatirea unui Congres – nu inseamna “abdicare” si nici “lipsa de angajare” intr-un proces, necesar, de consolidare politica a PSD. Aceasta va trebui sa fie opera comuna a tuturor oamenilor responsabili din partid si va trebui sa desfasoare la inceputul anului 2010, prin analiza serioasa incepand cu organizatiile locale, apoi la cele judetene si la sfarsit la Congresul partidului. Dealtfel, aceasta va fi si tema Consiliului National din luna ianuarie. Cred ca importanta acum este nu atat figura viitorului presedinte al PSD, cat  mai ales, consolidarea unei echipe credibile si eficiente care sa dea o noua vigoare si credibilitate activitatii politice a PSD – ca principalul partid de opozitie pentru anii ce vin – atat in plan parlamentar cat si prin activitatea vie in randul cetatenilor, pentru apararea democratiei si a intereselor celor mai largi categorii, afectate de politicile economice  de dreapta.

3.- In legatura cu activizarea campaniei de denigrare a Revolutiei Romane si de calomniere a celor ce si-au asumat in Decembrie 1989 cele mai mari raspunderi si riscuri – cu prilejul celei de-a 20-a aniversari, am cautat sa dam raspunsuri corecte si  cuprinzatoare atat la Sesiunea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie – din 17 decembrie (se poate vedea textul expunerii mele, publicat pe blog in Pagini) cat si in cadrul emisiunii “Sinteza Zilei” de la postul TV Antena3 din seara de 23 decembrie 2009, impreuna cu Dumitru Mazilu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Nu am dorit sa cobor la nivelul calomniatorilor, care isi permit aprecieri iresponsabile, jignitoare, unele chiar depasind limitele legii. Cea mai ticaloasa calomnie este cea care vrea sa acrediteze ideea ca diversiunea terorista, declansata dupa fuga lui Ceausescu ar fi fost provocata de grupul conducator al CFSN, care a preluat puterea. Acestia ignora faptul esential ca la ora 18,30  cand s-au declansat primele focuri de arma in sediul CC – CFSN inca nu se constituise. Atunci, un grup de initiativa abia lucra la redactarea Programului Revolutiei si a unei Proclamatii catre Tara – care s-a finalizat, spre miezul noptii, la etajul XI al cladirii administrative a Televiziunii, tot in stare de asediu – fiind prezentat publicului, din studioul IV, sub forma Comunicatului catre Tara al CFSN.

Cum puteam noi, cei ce abia ne constituiam intr-o structura provizorie de putere, si devenisem tinta atacurilor, sa initiem diversiunea terorista? E absurd!

Adevarul este ca, mai degraba, acea diversiune viza tocmai impiedicarea constituirii noilor structuri de putere. Dealtfel, CFSN nici nu s-a putut intruni in plenul sau cu cei 39 de membri anuntati in noaptea de 22 decembrie, decat in 27 decembrie, dupa incetarea actiunilor teroriste. Initiatorii ei erau structuri militare concepute special de Ceausescu si loiale lui. Dovada ca,  imediat dupa procesul si executia cuplului  Ceausescu aceasta diversiune armata a incetat. Aceasta a si fost motivatia organizarii procesului de la Targoviste – in conditii atat de improvizate – pentru a curma pierderea de vieti omenesti provocate de aceasta diversiune.

Despre toate aceste evenimente am vorbit si am scris inca din anii ’90, inclusiv in dialogul cu Comisia senatoriala de specialitate.

Desigur, exista aceasta insatisfactie, inclusiv la noi, cei ce am format tinta acestor atacuri inca din noaptea de 22 decembrie1989 – ca nu s-a reusit depistarea initiatorilor si autorilor acestei diversiuni (cu exceptia unor episoade concrete).

Nici cercetarea parlamentara, nici cea a Parchetului nu au reusit sa dea un raspuns complet acestei probleme. Dar, oameni interesati speculeaza in scopuri politice, mai ales, nemultumirea justificata a rudelor celor disparuti.

4.- Aceasta insatisfactie nu motiveaza actiunea ampla de discreditare a Revolutiei si a celor ce si-au asumat atunci principalele responsabilitati. Si este clar ca in spatele acestei actiuni de discreditare si calomniere se afla forte si interese politice, cercetarea pana la capat a tuturor aspectelor inca neelucidate trebuie sa se faca in mod profesionist, obiectiv, fara interferente si presiuni politice.

Am considerat pertinenta si corecta observatia unui ziarist maghiar, originar din Ardeal – Gaspar Miklos Tamas – pe aceasta tema – pe care l-am citat si in expunerea mea la sesiunea omagiala a IRRD. Intr-un articol intitulat “Prietenilor mei romani” el constata ca “autonegarea romaneasca a facut scoala” si  adresandu-se promotorilor acestei campanii isi exprima reprosul si dezamagirea :”Voi, dragii mei prieteni, cărora nu v-au convenit consecinţele politice ale revoluţiei, aţi convins o lume întreagă că revoluţia, de fapt, nici n-a avut loc, că a fost vorba de o scamatorie, de un miraj, de o halucinaţie, de o înşelătorie, de o jonglerie, reuşind ca, prin tertipurile poetice ale mitologizării negative, să escamotaţi cea mai mare faptă istorică a poporului român, numai prin faptul că, la fel ca în toate revoluţiile, a existat prea multă fanfaronadă, exagerare, pălăvrăgeală, prea mult haos.

În 1789 nici la Paris nu a fost altfel; la Bastilia abia dacă au fost găsiţi câţiva deţinuţi, dar, cu toate acestea, instinctul politico-istoric al poporului francez nu permite să-i fie confiscat simbolul zilei de 14 iulie.

Noi, maghiarii, nu ştim nici în ziua de azi cine a tras, în octombrie 1956, în mulţimea adunată în Piaţa Kossuth; dar să încerce numai să pună cineva la îndoială existenţa glorioasei noastre revoluţii din 1956!”

Advertisements

8 Responses to “UNELE COMENTARII (1)”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Bună seara, Domnule Preşedinte!

  Am remarcat şi eu la sesiunea IRRD pasajul pe care îl citaţi în încheierea articolului. Este perfect adevărat că alte popoare îşi stimează Istoria. Mai ales francezii, au un adevărat Cult pentru Revoluţia din 1789. Când vom învăţa şi noi să ne respectăm Istoria?

  Uneori cred că nenorocirile Românilor se trag şi din faptul că sunt prea inteligenţi, prea sceptici… Am dat omenirii un Cioran şi un Caragiale, nu un Kant sau un Balzac… Ne-ar mântui ca Neam o doză de “naivitate”, de seriozitate europeană, dar e greu de crezut că o vom dobândi vreodată… am fost prea chinuiţi!

 2. florinmihai Says:

  Sarbatori Fericite !

 3. dorucoarna Says:

  URSS a fost scutita de o mare parte a datoriei externe pe care nu o mai putea plati, in contra politicii de Perestroika si Glasnost, intelegerea malteza fiind sa fie lasata sa derapeze in tarile estice, cu exceptia Bulgariei si a Romaniei pana in Carpati in vederea securizarii Marii Negre.
  De aceea totul a inceput, sub influenta Ungariei si la initiativa Moscovei, la Timisoara, unde au aderat insa si romanii si a iesit ceea ce stim.

  Stanculescu a sesizat sursa si situatia si a elaborat ad-hoc un plan genial de salvare a tarii: intai i-a ‘decolat’ pe Ceausesti, apoi a lansat ordinele pentru ‘armata e cu noi’. Revolutionarii ocupasera sediul CC, dar puterea, adica MApN, MI si Justitia(militara) erau in mainile lui Stanculescu care a ales singurul om ce putea da semnale Gorbacioviste credibile la acea data, ceea ce s-a si intammplat, la telefon si apoi public la TV, in varianta romaneasca a ‘comunismului cu fata umana’.

  Asta a salvat tara caci invazia si sfartecarea teritoriala au devenit inutile.

  Totusi, un ministru al apararii nu conduce ostirea, in caz de razboi Marele Stat Major conduce si lanseaza ordinele de operatiuni, adica gen. Gusa, care s-a opus explicit si in direct oricarui ajutor extern, si care a actionat prin mijloace specifice cand politicul lansa semnale pro-est; de fapt a avertizat ‘politicul’ ce abia primise puterea sa nu se aplece mai mult decat declarativ spre est, fara a face victime, pe care babilonia ulterioara le-a creat. A etalat cativa ‘asi’ obligand pe toti la echilibru si patriotism, astfel.

  Executia Ceausestilor a garantat estului si romanilor reusita iar Stanculescu a primit ordin de la Gusa, ca sef MStM, sa o indeplineasca, dar a fost o eroare fata de ‘teroristi’ care au incetat actiunea deoarece ‘politicul’ a aratat clar ca vede lucrurile intr-o lumina romaneasca, nationala, si deci nu puteau fi suspectati de vreo tradare.

  Promisiunea malteza si actiunea Ungariei aveau sa fie reiterate mai tarziu, la Tg. Mures, fara sprijin estic insa, si deci fara sanse.

  Dupa ’92, pe masura ce Tratatul si URSS-ul aveau sa dispara, ‘politicul’ a accelerat puternic spre democratie, NATO, si valori occidentale, abia acum se putea face asta.

  Frustrarile revolutionarilor sunt indreptatite, insa ceea ce doreau ei nu se putea face atunci, Romania era inca in Tratat si in sfera de influenta sovietica si se risca o invazie sau cel putin un razboi civil intre pro estici si vestici. In plus, revolutionarii au confundat puterea cu cladirea CC-ului.

  Stanculescu a actionat exceptional, Iliescu la fel, Gusa ca un patriot impotriva oricui, astia trei ne-au salvat tara, dar am participat toti, gandirea geniala si actiunea militara si politica insa le apartine explicit si toti au luat nota 10+!

  Ei au balansat cat si cum a trebuit, incepand cu Timisoara, inspre compromiterea definitiva si unanima a Ceausestilor.

  Victime? Armata a spus clar la Timisoara si apoi la Bucuresti, ‘plecati acasa, nu mai este nevoie de voi’, era de fapt un ordin, daca il urmai nu pateai nimic; unii n-au inteles si din nefericire au platit scump.

  Pentru amatorii de revolutii, cand apare armata civilii trebuie sa intre in case, stiu generalii romani ce au de facut. Daca civilii intrau in case n-ar fi existat victime iar Revolutia se desfasura dupa regulile artei militare, era o batalie de pozitii. Amorsarea insa este populara, pentru motivatie.

  La asemenea nivel de arta politico-militara, se intelege de ce Securitatea privea lucrurile de pe geam.

  Poate acum intelegem totul. asa, de sarbatori.

 4. emigrantul Says:

  Ministrul cu mentalitate de bulibasa imbuibat

  Daniel Funeriu, noul ministru al invatamintului, pune urmatoarele intrebari populatiei pentru a demonstra uriasele progrese, din punct de vedere al nivelului de trai, facute de “Romanii sub Traian Basescu”:

  Citat Daniel Funeriu:
  1) Ce maşină aveaţi în noiembrie 2004? Ce maşină aveţi în noiembrie 2009?
  2) Cu ce vă duceaţi la muncă în 2004? Cu ce mergeţi la serviciu în 2009?
  3) Cîte maşini străine şi-au cumpărat românii între 2004-2009? (sînt aproape sigur că de peste 10 ori mai multe decît în primii 15 ani scurşi de la revoluţie)
  4) Cîte maşini străine vedeaţi în Bucureşti în 2004? Cîte acum? (Eu în 2004 făceam un sfert de oră pînă la serviciu, acum fac o oră jumătate fiindcă a crescut enorm numărul de maşini, repet, majoritatea străine)
  5) Cîţi tineri dintre cunoscuţii dvs. stăteau cu chirie în 2004? Cîţi dintre ei stau acum în casa lor, luată în rate?
  6) Cîte concedii v-aţi făcut în străinătate în perioada 1989-2004? Cîte concedii v-aţi făcut în străinătate în perioada 2004-2009?
  7) Unde anume (Londra, Paris, Madrid, Milano) v-aţi făcut concediile între 2004-2009? Unde (Paralia Katerini, Chişinău, Velico Tîrnovo) pînă în 2004?
  8) La cîte stele vă făceaţi concediile pînă în 2004? La cîte stele după 2004?
  9) De cîte ori aţi vizitat ţări din Europa vestică între 1989-2004? De cîte ori după?
  10) De cîte ori mîncaţi la restaurant pînă în 2004? De cîte ori mîncaţi la restaurant din 2004?
  11) Cîte lucruri de firmă aveaţi în garderobă în 2004? Cîte acum?
  12) Ce televizor aveaţi în 2004? Ce televizor aveţi acum?
  13) Aveaţi aer condiţionat şi termopane în 2004? Acum aveţi?
  14) Ce salariu – în euro – aveaţi în 2004? (atunci un euro era vreo 40.000 de lei) Ce salariu în euro aveţi acum? (Salariul mediu a crescut de cîteva ori în euro)

  Sursa: http://funeriu.blogspot.com/2009/12/14-intrebari-catre-romani.html

  Din cite se vede, pentru acest nesimtit arogant, nivelul de trai se masoara in masini cit mai straine si cit mai de lux, haine de firma in sifonier, servitul des al mesei la restaurante de clasa, petrecerea concediilor in hoteluri cu multe stele, bineinteles din occident, posesia de televizoare cu plasma si ecran urias.

  • Mihnea Georgescu Says:

   @Emigrantul

   Acest Daniel Funeriu mi se pare şi mie suspect, din mai multe puncte de vedere, pe care nu le pot expune public. ;)

 5. krudus Says:

  “Nici cercetarea parlamentara, nici cea a Parchetului nu au reusit sa dea un raspuns complet acestei probleme. Dar, oameni interesati speculeaza in scopuri politice, mai ales, nemultumirea justificata a rudelor celor disparuti.”

  Tocmai de aceea, eu consider ca este de datoria noastra, a celor care am participat direct la Revolutie sa spunem ce stim, ce am trait noi, fara basme si povesti din auzite sau interpretari bazate pe supozitii.

  Domnule Presedinte, rolul benefic al dumneavoastra in Revolutie este cunoscut.

  Dl. academician Razvan Teodorescu, a spus, citez” Ion Iliescu, a fost omul providential in “89.

  Avem obligatatia morala fata de copii nostri sa le spunem doar adevarul, asa ca voi continua sa repet aceasta fraza spusa de dl. academician, pana la sfarsitul vietii.

  Da, jos palaria si in fata ziaristului maghiar !

 6. hydrotechnicus Says:

  Domnule presedinte, va multumesc pentru raspunsul transmis. Din exprimarea dumneavoastra inteleg ca NU ABDICATI si nici NU VA DECLINATI ANGAJAREA “intrun proces, necesar, de consolidare politica a PSD”.Deci, mai exista o speranta!!!!
  Sunt Sarbatorile Craciunului, baza partidului, acei multi si marunti activisti care s-au expus, au alergat, uneori au avut conflicte cu adversari fara scrupule, si-au pus toata energia militand pentru un crez iar asazi se vad in fata pericolului de a-si pierde locul de munca nu au primit macar o felicitare din partea liderilor PSD.
  Liderii nostri isi petrec un luuung concediu in conditii departe de reprezentarea social-democrata. In timp ce liberalii apar pe posturile Tv, Crin Antonescu este prezent pe aproape toata mass-media, nimeni dar absolut nimeni din PSD nu mai are timp de noi. Se petrec abuzuri grave si incalcari ale Constitutiei. Sunt demisi primari alesi democratic (Mangalia), totalitarismul ne pandeste prin grija asidua a DREPTEI. In tot acest timp STANGA tace resemnata!!!!La fel cum resemnarea cuprinde din ce in ce mai frecvent “baza PSD” care se retrage….pentru nu se stie cat timp!
  Sunteti singurul care puteti intelege situatia si puteti trage semnalul de alarma al ceasului 12.

 7. obuzoianu Says:

  Domnule Presedinte,
  Va doresc multa sanatate, putere de munca, noroc, bucurii. Suntem multi care va pretuim si avem toata increderea in dumneavoastra. La multi ani!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: