17 DECEMBRIE

 

Apreciez ecourile Sesiunii Omagiale organizata la Palatul Parlamentului de “Institutul Revolutiei Romane din Decembrie”, joi 17 decembrie a.c.reflectate in prezentarile de pe blog apartinand blogerilor  theodora0303, Mihnea Georgescu, Victor , care au prezentat corect continutul si importanta evenimentului.

Folosesc acest prilej pentru a remarca si postarea deosebita apartinand fragmentariumpolitic intitulataComemorarea Solidaritatii si Jertfei”, ilustrata cu sensibilitate de melodia interpretata de Nana Mouskouri – “Je chante avec toi liberte”.

Sesiunea Omagiala a “Institutului Revolutiei Romane din Decembrie”, din 17 decembrie 2009 avea o semnificatie aparte : pe de-o parte prilejuia o discutie esentiala pentru evidentierea semnificatiei Revolutiei Romane din Decembrie si efectele ei asupra transformarilor profunde care au urmat, inclusiv in contextul schimbarilor produse in Europa si in lume in 1989. Pe de alta parte, programarea reuniunii in ziua de 17 decembrie 2009 fusese special planificata pentru a omagia spiritul Timisoarei si pe eroii sai, in ziua de 17 decembrie 1989 incepand actiunea brutala de reprimare a revoltei timisorenilor.

Din pacate, debutul reuniunii a fost perturbat de interventia neavenita si lipsita de respect fata de caracterul manifestarii si fata de participantii la adunare a lui Dumitru Dinca. Calitatea sa de revolutionar activ, prezent pe 21 Decembrie 1989 la Baricada de la Inter si obiectia sa corecta asupra omisiunii din filmul prezentat a episodului important al Baricadei, nu indreptatea in niciun fel interventia sa galagioasa . Asa cum s-a putut vedea din transmisiile televizate, acest episod pare a fi gandit cu premeditare in scopul perturbarii reuniunii. Obiectiile referitoare la film au fost doar un pretext mascat cu inabilitate.

In ciuda acestui incident neplacut Sesiunea Omagiala a continuat intr-un spirit constructiv si plin de substanta.

Este regretabil faptul ca datorita incidentului, media a ignorat esentialul, acordand prea multa atentie elementului de scandal.

Pentru informare prezint in Pagini : Interventia pe care am sustinut-o in debutul Sesiunii Omagiale organizata la Palatul Parlamentului de “Institutul Revolutiei Romane din Decembrie”, joi 17 decembrie.

Advertisements

17 Responses to “17 DECEMBRIE”

 1. fragmentariumpolitic Says:

  “Flacara Violet” este dintotdeauna alaturi de PSD

  Faptul ca PSD nu a cazut in capcana perversei logici a “urgentei” si a “justificarii”, care s-a incercat a-i fi indusa pentru a-i abate atentia intr-o directie gresita, reprezinta, fara indoiala, un act de intelepciune. Reusita desprinderii de presiunea politica si mediatica exercitata pentru alinierea la acest soi de radicalism este o dovada de maturitate si forta politica. Dupa cum, sub aceleasi auspicii se incadreaza si orientarea spre (re)configurarea strategiei proprii plecand de la analiza adversarului (http://nastase.wordpress.com/2009/12/19/o-decizie-inteleapta-cu-un-sens-foarte-clar/). Este un semnal clar ca “Flacara Violet” exista si functioneaza si la liderii social-democrati.

  PSD nu are nevoie de o autoanaliza justificationista si urgentista, inevitabil unilaterala, superficiala si autodevoratoare, ci de o analiza globala si detasata de emotionalitatea evenimentului, care sa surprinda toate partile beligerante electoral, cat si cadrul general al alegerilor prezidentiale. Numai o analiza interdependenta a tuturor factorilor (doctrinar, politic, organizatoric, economic, social, cultural, mediatic, de imagine etc.) poate gasi raspunsuri viabile care sa explice, deopotriva, esecul propriu si victoria adversarului. Insist, sa explice nu pentru a gasi scuze, ci pentru a-l putea cunoaste si combate mai bine pe adversar. De aceea, vectorul analizei trebuie sa fie orientat cu precadere catre adversar, in functie de care trebuie elaborata strategia viitoare.

 2. dorucoarna Says:

  Cred ca lumea asteapta din partea liderilor PSD actiune si masuri concrete; nu intereseaza pe nimeni analizele interne, acestea nu trebuie sa inlocuiasca ideile, asumarea si actiunea. Scormoniti dupa idei, nu dupa tapi ispasitori.
  Care a fost formula cu cel mai mare succes a PSD ? Un presedinte si un PM sef PSD; asta trebuie degajat acum, mai ales ca sunt sunt ca si nominalizati. Daca nu se trece la treaba vor incepe, macar din plictis, declaratiile publice si anapoda.

 3. ondin Says:

  domnule iliescu aduceti psd-ul la vremurile sale bune……..stangeti randurile si haideti sa nu lasam marinarul popoye sa faca iar ce vrea din tarisoara asta………deja un prim pas l-a facut – numirea lui emil poc (scuze) boc la functia de prim ministru……salut initiativa psd de a nu sustine acest guvern.

  o zi buna

 4. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Din pacate, asa cum am scris si la mine pe blog, atat presa scrisa cat si televiziunile prezente la aceast eveniment au preferat sa acorde o deosebita atentie scandalului provocat de revolutionarul Dumitru Dinca in loc sa prezinte discursurile revolutionarilor care s-au inscris la cuvant.
  Din dorinta de a obtine rating cu orice pret (pentru ca scandalul vinde bine, nu-i asa?) si uitand ca sunt formatori de opinie au ales calea cea mai usoara si cea mai superficiala.
  Eu am prezentat pe blogul meu o parte din discursul dumneavoastra.
  Remarcabile si discursurile domnilor Dumitru Mazilu, Gelu Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, Radu Campeanu si Petre Roman.
  Cu deosebit respect

 5. stansebastian Says:

  Din istoria natiei mele sunt doua evenimente de care imi este rusine ca sunt roman, 23 August ’44 si asa zisa revolutie din ’89. Stiu ca multi din cei ce se exprima pe acest blog ma vor critica dar asta e parerea mea, sau poate chiar va fi cenzurata. Au trecut 20 de ani si realitatea imi da dreptate.
  Ce ar fi fost daca am mai fi avut putina rabdare?Nu sunt nostalgic sunt doar un simplu om ancorat in realitate. Care revolutie anticomunista?Daca s-ar fi imbunatatit aprovizionarea cu alimente si s-ar fi oferit posibilitatea de a pleca peste hotare PCR ar fi fost si acum la conducere. Priviti spre China si poate gasiti si alte asemanari sau poate faceti si comparatii.
  Dar cel mai tare ma doare faptul ca muncitorii au tradat un partid care era al lor si ii reprezenta.Astazi in Romania clasa cea mai defavo-
  rizata ei sunt si din pacate partidul care trebuie sa-i reprezinte e condus de bogati care isi urmaresc propriile interesec materiale
  Mi-as da viata sa pot sterge aceste date din istoria tarii mele.
  Cu respect, va urez sanatate si sa aveti sarbatori fericite.

 6. luciaverona Says:

  Regret foarte mult că, deşi confirmasem participarea şi doream foarte mult să particip, nu am reuşit să ajung la sesiunea omagială de la Palatul Parlamentului. Vă urez sănătate şi sărbători fericite, la mulţi ani!

 7. emigrantul Says:

  Citat stansebastian:
  Care revolutie anticomunista? Daca s-ar fi imbunatatit aprovizionarea cu alimente si s-ar fi oferit posibilitatea de a pleca peste hotare PCR ar fi fost si acum la conducere.

  Atentie, am mai auzit afirmatia cu plecatul peste hotare la liber inainte de 1989. Asta ar fi dus in scurt timp, la un dezastru economic.

  O serie de persoane cu venituri modeste (indeosebi romi) ar fi ajuns in occident si efectuind munci mizere, cersind sau ocupindu-se de infractiuni, chiar minore, ar fi putut economisi pe luna mai mult decit salariul unui doctor, profesor sau inginer din Romania, aflat si pe o functie de raspundere. Comparativ cu cei plecati, muncitorii din tara ajungeau sa aiba cistiguri extrem de mici, lucru ce i-ar fi determinat sa plece, la rindul lor, in strainatate si uite asa intreaga economie se prabusea din lipsa de forta de munca. Planurile cincinale pe care se baza economia socialista nu mai puteau fi duse la indeplinire si sistemul intra in colaps transformindu-se in capitalism. Adica se ajungea la ce este acum.

  Exemplul cu China nu tine deoarece nu stim bine ce se petrece acolo.
  Mie imi este neclar, printre altele, daca un membru al Partidului Comunist Chinez, sa spunem un inalt demnitar (ministru, prim-ministru, presedinte, prim secretar, etc.) pot detine fabrici, magazine, etc. in proprietate particulara. Daca raspunsul este afirmativ atunci in China nu mai exista comunism.

 8. mariusmioc Says:

  Domnule Iliescu, vă rog să comentaţi recentele declaraţii ale lui Victor Stănculescu:
  “Stanculescu nu a ascuns ca tot ce i s-a intamplat lui rau in anii ce au urmat Revolutiei -inclusiv dosarele penale in care a fost condamnat – s-a datorat conflictului mocnit pe care l-a avut cu Ion Iliescu. Si ca acesta din urma este cel care l-a eliminat atat pe el, cat si pe Petre Roman”
  http://stiri.rol.ro/content/view/514977/2/

  „M-au invitat la aşa-zisul Institut al Revoluţiei şi am refuzat, pentru că, aşa le-am spus, nu vreau să particip la scrierea istoriei lui Iliescu. Lucrurile nu s-au petrecut cum le fabrică ei acolo”
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/880032/Stanculescu-aduce-KGB-ul-in-Revolutia-romana/

 9. krudus Says:

  Domnule Presedinte, sa stiti ca in momentul in care dl.Dinca, a inceput sa urle, mi-am adus aminte de Revolutie.

  Dl Dinca de altfel, fiind un tip foarte spumos, plin de nerv si nu in ultimul rand, un revolutionar autentic.Domnia sa, si-a riscat viata la propriu in timpul acelor manifestari, prin urmare nu pot decat sa-i multumesc !

  Dl. Dumitru Dinca alaturi de Iosca,Cazmir Ionescu,Nica Leon si multi altii, face parte dintre romanii care ne-au ajutat sa fim liberi.Da, ei au fost acolo prezenti, nu au aparut dupa ce totul s-a terminat, asa cum au facut altii…

  Ma bucur sa stiti, ca momentul a fost transmis live la tv.
  Cei mai tineri au avut posibilitatea sa vada modul elegant si eficient in care a-ti rezolvat si aceea situatie de turbulenta.
  Asa a fost de fapt toata Revolutia.
  In plus aveam la noi mitraliere si pistoale.
  Daca mai sunt oameni care inca mai cred ca dl. Ion Iliescu, nu a fost omul providential in Decembrie 1989, se inseala amarnic.
  Datorita interventiilor dvs la calm,stabilitate, luciditate lucrurile nu au degenerat .Gestionarea unei asemenea situatii de criza maxima , nu stiu daca ar fi fost la indemna oricui.

  La 20 de ani de la Revolutie, vreau sa va multumesc inca odata pentru ca a-ti luptat alaturi de noi si ca v-ati riscat viata.

  Regret moartea celor cazuti la datorie fie ca au fost civili sau militari.
  Ei sunt si vor ramane in memoria noastra ca EROI.
  Respect vesnic !

  p.s-d-le Mioc, inainte de-a pune asemenea intrebari d-lui Iliescu, va rog sa ne spuneti si de ce a-ti fost inchis in 1989.Va rog frumos,sa faceti acest lucru, deoarece foarte multi detinuti de drept comun, dupa 1989, au ajuns sa se indentifice ca fiind “oameni de bine”.

  De ce solicita arme si gloante, sora dvs la acel meeting din America?

  Stiti doar ca si eu am o problema cu aflarea adevarului d-le Mioc despre infractori si impostori.
  Realitatea este ca nu-i suport , scuze pentru modul direct in care va spun acest lucru.

 10. mariusmioc Says:

  Domnule krudus, destul de necivilizat amestecul dv. în problema unor întrebări care nu vă erau adresate şi afirmaţia că ar trebui să îndeplinesc nişte condiţii prealabile, stabilite de dv., ca să-i pun întrebări domnului Iliescu.
  De ce anume am fost închis în 1989 am scris într-o carte a mea disponibilă şi pe internet, şi ştiu că aţi citit partea relevantă. De aceea consider că intervenţia dv. nu are legătură cu vreo nevoie de lămuriri, ci doar cu dorinţa de perturbare a dialogului pe care încerc să-l stabilesc cu domnul Iliescu.
  Pe blogul meu se găsesc toate informaţiile necesare.

 11. krudus Says:

  Din respect pentru dl. Presedinte dialogul meu cu dvs, d-le Mioc se incheie aici.

  krudus Says:
  mai 31, 2009 at 7:18 pm
  Astazi toata lumea scrie manuale scolare dupa care copii invata lucruri mai mult decat ciudate, ca sa nu le numesc aberante.Se modifca manualul in functie de cum are chef sponsorul sau tipografia.Oricine poate scrie carti.Oricine poate sa bata campii prin tiparnita daca are ceva gologani.Cam asta vreau sa spun fara sa supar pe nimeni.

  D-le Mioc, ce istorie a falsificat dl. Iliescu?……….hai pe bune acum, inteleg sa mai scriem cate un comentariu rautacios ca sa ne refulam nervii sau frustrarea cand ne apasa ceva si nu avem alte solutii de rezolvare, dar ca sa scrii o carte si sa afisezi poza unui presedinte, iar ca titlu sa pui “falsificatorii istoriei ” este deja mult prea penal.
  Va dau cuvantul meu de om care nu a incalcat niciodata legea ca dvs chiar meritati sa fiti actionat in instanta.
  Este unul dintre cele mai mizerbile titluri de carte pe care l-am vazut.Sunteti pe aceiasi linie cu Dan Diaconescu de la OTV.

  De fapt, ce puteti dvs sa spuneti despre Revolutie intr-o carte, daca ati fost arestat pentru acele sticle de lapte furate ???……….amintiri din puscrie pot scrie tot puscariasii….Mai ramane sa scoata si Gigi Becali un roman in coperti din piele de oaie cu Amintiri din Calea Rahovei inainte de Pasti.

  Răspunde
  mariusmioc Says:
  mai 31, 2009 at 10:01 pm
  Domnule krudus, vă recomand să citiţi cartea “Falsificatorii istoriei” ca să vă lămuriţi despre falsificările istoriei făcute de Iliescu, apoi să faceţi comentarii asupra ei. Unele din falsificările istoriei făcute de Iliescu au fost comentate şi pe acest blog.
  Ion Iliescu nu m-a acţionat în judecată, probabil este conştient că ar pierde procesul, fiindcă e conştient că tot ce am scris e documentat.
  Cunosc faptul că vă deranjează acest blog (cînd a fost suspendat v-aţi manifestat satisfacţia http://mihneageorgescu.wordpress.com/2009/04/04/solidaritate-cu-marius-mioc/ ) dar trebuie să vă resemnaţi la gîndul că există libertate de exprimare chiar fără aprobarea dv. sau a lui Ion Iliescu.

 12. Victor Says:

  Marius Mioc,

  O chestiune de principiu:

  “Amestecul” lui Krudus nu este deloc necivilizat. Nu este prima oara cand cand precizez punctul meu de vedere : daca doriti sa aveti discutii private cu Presedintele fara amestecul altor persoane puteti sa o faceti in cadru privat. Exista o multime de posibilitati. Nu este nimic necivilizat in a face blogging.

  Insa, atata timp cat solicitarea dumneavostra pentru Presedintele Iliescu pare ca imbraca o tenta tip “innunedo” trebuie sa acceptati si dumneavoastra “amestecul” lui Krudus. Cum dumneavostra vi se pare interesant sa va raspunda Ion Iliescu la aberatiile lui Stanculescu si eu gasesc interesant si totodata extrem de…civilizat sa stiu daca ati fost detinut de drept comun si sa aflu cate ceva despre povestea cu armele. Pretentia de a va citi cartea mi se pare exagerata. Chiar daca nu costa nimic…

 13. Victor Says:

  Domnule Mioc,

  Asa ati facut? Ati furat sticle cu lapte?

  Inca ceva: Ion Iliescu nu poate falsifica istoria pentru ca nu Domnia Sa o scrie. Ion Iliescu se ocupa cu altceva: face istorie.

 14. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumesc pentru menţionarea numelui meu şi a modestelor mele comentarii în legătură cu evenimentul de la Senat. A fost o seară de neuitat!

 15. mariusmioc Says:

  Victor, dacă nu veţi citi acea carte nu veţi afla răspuns, fiindcă eu n-am de gînd să mai repet de 100 de ori lucruri pe care deja le-am scris şi spus public (inclusiv în emisiuni televizate) de alte 100 de ori.

  Pe de altă parte întrebările pe care le-am pus domnului Iliescu se referă la probleme apărute recent, la care dînsul, din cîte cunosc, n-a mai dat niciodată vreun răspuns. Afirmaţiile lui Stănculescu au apărut în întreaga presă, dar ziariştii nu au cerut şi părerea domnului Iliescu, măcar la acele afirmaţii care îl priveau personal. Dacă greşesc, cer iertare şi-l rog pe domnul Iliescu să indice unde a răspuns deja la întrebările pe care le-am pus.

  Mai există desigur o diferenţă: domnul Iliescu e o persoană care a ocupat înalte demnităţi în statul român, eu sînt un particular.

  Convingerea mea este că domnul Iliescu este o persoană matură, care n-are nevoie de sfaturi despre cum să răspundă (sau să nu răspundă) la întrebările mele.

 16. Victor Says:

  Domnule Mioc,

  Dar sa faceti reclama de 100 de ori pe blogul Presedintelui Iliescu cartii pe care ati scris-o, chestiunea asta nu va oboseste?

 17. mariusmioc Says:

  Krudus este cel care se ocupă de reclama la cărţile mele. El este cel care a deturnat discuţia şi a avut grijă să reproducă nişte mesaje din care să se vadă şi titlul cărţii.
  Mulţumesc, domnule Krudus.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: