LANSARE LA “GAUDEAMUS”

 

Lansarea volumului “România şi lumea la confluenţa secolelor XX-XXI “ care a avut loc vineri 27 noiembrie, în cadrul Târgului de carte “Gaudeamus” s-a bucurat de o prezenţa remarcabila (peste 150 de participanti).

Au vorbit despre carte, directorul Editurii Tehnice (editorul volumului) , domnul Roman Chirila, profesorul Dumitru Mazilu, academicianul Razvan Theodorescu si subsemnatul.

Academicianul Mircea Malita, autorul prefetei cartii, nu a putut fi prezent, avand in acelasi timp o dezbatere importanta la Academia Romana, pe care o coordona.

Prefaţa volumului  „România şi lumea la confluenţa secolelor XX-XXI” –Citindu-l pe Ion Iliescu – de acad. Mircea Maliţa este publicata in Pagini.

Am remarcat printre participanti si prezenta blogerilor Mihnea Georgescu si Victor cu care dealtfel am facut si o fotografie.

Nu au lipsit nici declaratiile de presa de la finalul prezentarii.

Public in continuare stirea preluata de la Agentia Nationala – AGERPRESS :

Bucureşti, 27 nov /Agerpres/ – Fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, şi-a lansat vineri, în cadrul Târgului Gaudeamus, în prezenţa unui numeros public, cea mai recentă carte, intitulată ‘România şi lumea la confluenţa secolelor XX-XXI’.

Lansată sub egida Editurii Tehnice, cartea propune cititorilor ‘un alt Ion Iliescu’, respectiv pe acel personaj politic de după mandatele de preşedinte al ţării, care a continuat însă să participe alături de alte personalităţi ale lumii la dezbateri pe problemele importante cu care lumea se confruntă în prezent. Astfel, ‘România şi lumea la confluenţa secolelor XX-XXI’, prefaţată de acad Mircea Maliţa, este în principal un ansamblu de texte, discursuri şi aparţii editoriale care reflectă participarea fostului preşedinte, în ultimii cinci ani, la o serie de acţiuni internaţionale de anvergură care au reunit forumuri importante şi personalităţi politice pe teme de actualitate precum: criza economică mondială, integrarea europeană, globalizarea sau încălzirea planetară.

În ultimii ani, Ion Iliescu s-a consacrat luptei împotriva fenomenului încălzirii globale, apreciind că acesta este unul dintre pericolele majore cu care se confruntă lumea, vocea personalităţilor politice fiind auzită în acest sens în cadrul ‘Clubului de la Bucureşti’, organizaţie apolitică, înfiinţată în primăvara acestui an.

Volumul a fost prezentat de directorul Editurii Tehnice, Roman Chirilă, de prof dr Dumitru Mazilu şi de acad Răzvan Theodorescu, aceştia evocând personalitatea politică post – decembristă a lui Ion Iliescu, şi rolul fundamental pe care acesta l-a jucat în instaurarea democraţiei în ţara noastră.

‘Ţara a ieşit din totalitarism şi, totusi unii luptă astăzi cu o tentaţie spre totalitarism. Să acceptăm ca aceasta să se întîmple? Ar fi de dorit ca despotismul să nu învingă în această ţară, ci democraţia’, a spus Dumitru Mazilu, care a participat alături de Ion Iliescu la evenimentele din decembrie 1989. El a reamintit că principalele trei obiective ale Revoluţiei Române au fost libertate, democraţie şi demnitate. ‘Nu aş vrea ca în viitor să pierdem ceva din aceste obiective’, a adăugat Dumitru Mazilu.

Răzvan Theodorescu consideră că Ion Iliescu este în prezent cel mai marcant politician român care este totodată preţuit peste tot în lume.

‘Soarta României s-a jucat prin intermediul a doi ingineri: IC Brătianu şi Ion Iliescu. Această carte este într-un fel ‘Iliescu de după Iliescu’, şi reprezintă, totodată, întoarcerea autorului la ‘matcă’, la Editura Tehnică pe care a înnobilat-o’, a spus acesta

‘Această carte este produsul post-mandat al activităţii mele post-prezidenţiale’, a spus, la rândul său, fostul preşedinte. El a trecut în revistă conţinutul volumului care constă în principal din aparţii editoriale – toate conectate la marile dezbateri ştiinţifice şi politice din zilele noastre, privind schimbările produse în lume, la final de secol XX şi început de secol XXI, care au marcat profund şi domină evoluţia societăţii contemporane.

În conceptul acestor dezbateri se află, pe de o parte, consecinţele prăbuşirii sistemului socialismului de stat din URSS şi ţările din centrul şi estul Europei, care au afectat şi România în mod direct, constituind, potrivit autorului, esenţa Revoluţiei Române din decembrie 1989.

Un alt mare capitol al volumului este consacrat globalizării – fenomen obiectiv şi favorizant al dezvoltării contemporane, după cum arată autorul, care afectează întreaga viaţă internaţională, în toate componentele sale – politice, economice, sociale şi culturale.

Potrivit autorului, procesul este puternic influenţat de dinamica dezvoltării tehnologice contemporane şi, îndeosebi, de revoluţia tehnologică informaţională, care a transformat lumea de astăzi în ceea ce McLuhan prefigura cu ani în urmă prin formula ‘satul mondial’.

Ion Iliescu a subliniat că fenomenul de populism, invocat în prefaţa volumului, este tot mai mult remarcat în peisajul politic european. AGERPRES/(Cătălina Matei)

2. – Mi-a facut placere sa aflu ca amfitrionul zilei de vineri 27 noiembrie, la “Gaudeamus” a fost scriitorul Nicolae Manolescu, ales recent Presedinte al Uniunii Scriitorilor, care a implinit vineri 70 de ani.

I-am facut o vizita la standul Editurii Paralela 45, unde a fost prezentat volumul “Manolescu – 70”, îngrijit de Ion Bogdan Lefter şi Călin Vlăsie, care cuprinde un amplu dialog cu criticul literar si unde au fost lansate si volumele “Nicolae Manolescu, Viaţă şi Cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă”, memoriile scriitorului, “Ion Bogdan Lefter, Nicolae Manolescu: de la cronică literară la Istoria critică…”, un volum consacrat de Lefter lui Manolescu şi reeditarea adăugită a monografiei lui Laszlo Alexandru, “Criticul literar Nicolae Manolescu”, apărută într-o primă versiune în 2003.

Am facut un util schimb de carti.

Cu ocazia Targului de Carte am vizitat si alte standuri intalnindu-ma cu un numar mare de participanti la aceasta manifestare culturala de traditie.

50 Responses to “LANSARE LA “GAUDEAMUS””

 1. Ovidiu Says:

 2. ema Says:

  Domnule Presedinte, de unde se poate cumpara cartea: Romania si lumea la confluenta secolelor XX-XXI ? A aparut in librariile din provicie ? Sunt din Arad si nu stiu de unde sa o cumpar. Va multumesc anticipat.

 3. krudus Says:

  Felicitari si pentru acesta carte !

  Iata ce face diferenta dintre un POLITICIAN AUTENTIC si restul politicienilor.

  Respect, respect, respect domnul Presedinte !

  p.s- domnilor din politica romaneasca,luati exemplul d-lui Presedinte si in mod garantat veti avea parte in viata de succes si stima din partea compatriotilor.Asa se scrie istoria, cu fapte concrete nu doar cu vorbe.

 4. danbaltatu Says:

  D-le Presedinte,

  O remarca as vrea sa am legata de “Satul Global”, la intalnirile dintre studenti la conferintele internationale romanele lui Marin Preda reflecta intr-o masura mai mare sau mai mica incercarile de sintexa pe care acestia le experimenteaza pentru a ajunge la un compromis; Nu sunt departe, iar afirmatia lui, ca daca dragoste nu e, nimic nu e, in cazul studentilor, e motorul decizilor sociale.

  Eu cred ca clasicismul va reveni ca valoare de referinta la nivel social, pentru ca bombardamentul informational e asa de puternic incat ai sentimentul de “tunami”, cel putin in cazul meu, dupa ani de lectura, am ajuns la concluzia, luand ca si criteriu, afirmatia lui Marshall Mcluha, ca “medium si the message”, si realizand ca daca e sa ai un message corect si cat de cat adevarat, acesta trebuie sa fie cat mai aproape de biblioteca.

  Legat de afirmatia lui Andrei Marleux, ca daca religie nu va fi nimic nu va fi, eu cred ca religia a fost in toata istoria ei, un instrument de diferentiere, sau de justificare a diferentieri, care ca si in cazul banilor, iti da o senzatie de confort facil, si ca si in cazul banilor, si “sufletul” incepe sa fluctueze, ceea ce e lipsit cateodata de demnitate, si acest lucru nu cred ca se accepta unui om de stat.
  Si revenind la afirmatia lui Malreux, pentru oamenii simpli ofera o justificare fundamentala a tot ceea ce vad, tot ceea ce simt, si tot ceea ce aud, si incet incet isi construiesc un zid in jurul lor, pe pricipiile religiei, si traiesc fericiti, “in cercul lor stramt”, dar acest trai este plin de imobilism si prejudecati, dar are si parti bune si anume, exact ce caracterizeaza scrisul si anume sufera de “pozitivism” incredibil, care iti ofera o cale spre fericire, dar cum spuneam inainte, care ca un fel de drog trebuie administrat saptamanal, pentru ca la prima intersectie de idei, toata acesta constructie se duce pe apa sambetei.

  Cred ca valorile secolului ar trebui sa fie: clasicism, fara religie si sport.

  Cu stima, Dan

 5. danbaltatu Says:

  D-le Presedinte,

  As vrea sa scot in evidenta o diferenta si anume diferenta dintre proiect si proces, care trebuie sa recunosc mi-a marcat existenta. Incet incet am ajuns la conluzia ca mult mai fericit esti in procesul activitatii / muncii decat cand o proiectezi, iar acesta proiectare trebuie sa aiba suportul unei comunitati, ca altfel nu are “rezistenta” / suport emotional, si te pierzi pe drum.

  In articolul de mai sus am reliefat proiecte, proiecte culturale pe care le cred utile societatii romanesti, pentru ca le-am simtit pe pielea mea, si extrase din procesul activitatii mele. Pot sa fac o paralela intre politica si sa spun ca alternativa in politica romaneasca este intre proiect si process, si acesta este motivul pentru care exista o oarecare “gripare” a mesajului politic.

  Cum spuneam intodeuna mi-a placut procesul muncii / activitatii si eram foarte multumit cand se si finaliza, dar nu de putine ori, din inertie, din cauza faptului ca ma culcam pe o ureche, sau din motive tehnice, urma o perioada de “fluctuatie” negativa a potetialului meu, din diverse motive, si cred ca unele dintre motive sunt legate de lipsa uneia din valorile pe care le-am metionat mai sus si anume: clasicism, fara religie si sport.

  Acum daca e sa facem o comparatie intre America, Statele Unite si Europa, inclusiv Romania, cred ca exista pe batranul continent o oarecare inertie culturala, de ce?, pentru ca idee de cultura se bazeaza pe proiect si nu pe proces. Cel mai nostim mi se parea idee de management cultural cand lucram in niste proiecte culturale, pentru ca trebuie sa decizi politic ceea ce va aparea pe scena, sau faptul ca acesta cultura tine mai mult de locatie, acolo e scena si de la 7 e spectacol, decat sa impui formatul pe criterii “politice”.

  Acesta este sentimentul meu, ca cultura populare, nu este atat de puternica incat sa bata doctrinele politice si din acest motiv cateodata am senzatia ca societatea romaneasca traieste in dictatura proiectelor fie ele politice, sociale sau culturale. Este adevarat ca economicul isi vede de treaba, dar inca nu avem valori ca sa se ridice la importanta pe care economicul o are in societate.

  Eu de exemplu am invatat la facultate economie politica, si mult mi-a luat pana am facut diferenta intre “homimi homimi lupus” si “There is not such a thing as a free lunch”, care e foarte diferita ca si punct de pornire al economiei fie ea politice sau comunitare. Primul apartine lui Hobbes, si pune problema rationalitatii, iar al doilea pune problema responsabilitatii, care este justificata de cultura comunitara, pe cand primul al lui Hobbes, este justificata de “agricultura” comunitara.

  Poate ca Europa inca nu are o industrie cinematografica pe masura, nu are o NASA, nu are o “chestie” comuna”, care sa o transforme intr-o comunitate, cu valori comunitare, si nu diferentele culturale si religioase sa reprezinte tonul, pentru ca atunci tot timpul trebuie sa avem justificarea a ceea ce facem, si atunci aceasta proiectare din mers omoara initiativa la nivel social.

  Se pare ca domeniul de business, unde pe plan international durata medie de viata, cum spunea d-nul Patriciu, este de 8 ani, ofera o cultura comunitara care in cele mai multe cazuri, ofera omului tot ce are “nevoie”, in procesul muncii, ceea ce din punctul meu de vedere nu e suficient, de aceea apatia, inertia si derapajul predomina in peisaj.

  Cu stima, Dan

 6. cirlovacristian Says:

  Sa fim rationali si/sau logici-macar o data:
  pesedeaua acuza-si probabil ca stie ceva,ba mai mult se vede si cu ochiu liber-ca pedelistii si actualu’ presedinte a “intrecut” masura la panotaj,reclama si anti-reclama.Nu iese fum daca foc nu-i.

  Pai sa se schimbe constitutia si legea privind reclama electorala pentru presedintele/parlamentar in functie care DORESTE si/sau ESTE PROPUS pentru un NOU MANDAT.DE CE?
  Pai,eu zic ca este destul de simplu si logic,si anume:
  Presedintele/parlamentaru’ NU ARE CUM SA INVENTEZE SAU SA REINVENTEZE “APA” nici macar sa inoveze nu prea are cum si deci singura “reclama acceptata” sa fie ceea ce a facut in cursul mandatului sau,ba mai mult asa o sa-l plaseze pe un loc de EGALITATE cu concurentul sau direct-care sa aiba dreptul sa-si faca reclama.

  1.asa se creeaza o “piata” concurentiala si echilibrata intre unu’ care detine MONOPOLUL(parlamentaru’/presidentu’) si cel ce doreste sa-i ocupe locul
  2.se determina o accelerare a procesului de evolutie si progres-caci un vechi ocupant si/sau un viitor ocupant nu o sa se mai scarpine,doarma,mai faca rebus,etc in timpul si in afara sedintelor,comunicarilor,etc……
  3.se implementeaza MASURI DEMOCRATICE si se CONSOLIDEAZA DEMOCRATIA SI LIBERTATILE PENTRU CETATENI
  4……………..
  5……………..

  si probabil ca sunt mult mai multe “motive” pro sau contra dar cel putin daca un “ALES” a facut/face smecherii,tertipuri,escrocherii,etc… in perioada mandatului cel putin se obtine un mare avantaj si anume:

  foloasele necuvenite fie sunt pentru a se imbogati de pe azi pa miine iar cel care corupe nu o sa mai aiba prilejul de a mai oferi “ALESULUI” acele foloase,ori daca sunt pentru “o cauza NOBILA” adicalea la/pentru partid si/sau pentru “promovarea” sa tot nu o sa poata face reclama deoarece ori nu-i serveste ori …..”legiuitorul” o sa se pronunte si atunci probabil ca …..o sa plateasca si cel putin nu o sa mai perpetueze aceasta specie de profitori care au lucrat si lucreaza impotriva cetatenilor.

  Oricum,un lucru/fapt este clar:
  se mai taie un cap de la balaur deoarece viitori candidati nu pot sa vina si sa spuna “EVRIKA-uite apa” deoarece ca “iel” mai sunt multi si deci in cel mai rau caz poate “invoca” numai “sursa izvorului”,la care trebuie sa fie foarte atent deoarece “si resursele de apa sunt destul de limitate”.

 7. dorucoarna Says:

  “Satul global” si “globalizarea” sunt consecinte obiective ale devenirii societatii omenesti iar orice politica sau abordare contrara e sortita esecului in mod natural. Ca si Revolutia Romana, emanciparea societatii atrage spre anacronism vechiul, chiar daca este unul just, si astfel orice teorie a conspiratiei sau continuitatii devine desueta. Devenirea societatii umane este factor obiectiv si strategic ultimativ, este singurul motor rezident in faptura umana asa cum a fost ea creata si este trasatura definitorie a speciei. Insusi psihicul uman este astfel construit, asa a inventat uneltele. Iar cand acestea si tehnologiile ajung sa aduca atingere echilibrelor planetei, incalzirea globala reprezinta raspunsul acesteia la un drum gresit, dar nu stim precis daca se datoreaza activitatii umane sau este o oscilatie naturala si trecatoare, tocmai ca element de reglaj si corectie, si asta pentru ca planeta este un sistem termodinamic deschis ce radiaza si absoarbe permanent, cu diverse rate, energie in si spre spatiu. Sigur, clima se schimba permanent si are cauze certe carora trebuie sa le putem face fata, insa atentie ca nu avem tehnologii de actiune la scara planetara asupra unor sisteme deschise! Varfurile muntilor aflate deasupra stratului atmosferic poluat si suprafetele oceanului planetar radiaza cu atat mai mult cu cat sunt incalzite mai mult fara sa fie impietate de efectul de sera datorat poluarii joase, deci sa avem, vorba dlui. Geoana, INCREDERE ca planeta va elimina poluarea si efectele ei asa cum a facut-o in repetate randuri in trecutul sau ca urmare a eruptiilor vulcanice, a degajarii gazelor suboceanice (metan), a incendiilor la scara planetara datorate impactului cu meteoriti, etc. Problema este deci ca specia umana se subziste in intervalul de timp cat este necesar plenetei sa-si revina, si de aici este imperativ progresul tehnologic si dezvoltarea tehnologiilor nu numai ‘verzi’, ci si independente de mediul momentan; astfel, daca ne axam pe alge nu avem garantia culturii lor in perioade de abateri climatice agresive, la fel si pe porumb, doar cele straine planetei vor rezista, deci energia solara se detaseaza, si atunci problema se rezuma la a cauta tehnologii de stocare pe termen nedeterminat a energiei de origine solara, deci stocajul, nu productia. Din nou, sinergia dintre conducatorii constienti, oamenii de geniu si de actiune si prin efortul comunitatilor, acestea trebuie sa rezolve problema stocajului. In toate gospodariile satului global.

 8. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Spre marea mea surprindere ieri dl Basescu a gasit de cuvinta sa mearga in Valea Jiului pentru a-i decora pe supravietuitorii si rudele victimelor exploziilor de la Petrila din 15 noiembrie 2008, mergand practic la parastasul de 1 an al minerilor morti in respectiva tragedie.
  Pe 11 octombrie 2009 a avut loc sfintirea bisericii Cotroceni. Basescu a tinut bine inteles un discurs asumandu-si pe nedrept lucrarile de restaurare ale acestei biserici.
  Cred ca urmeaza o participare candidatului lBasescu la o slujba de exorcizare. :)
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/11/30/basescu-a-fost-la-un-parastas-urmeaza-o-slujba-de-exorcizare/
  Cu deosebit respect

 9. Gabriela Savitsky Says:

  Vă felicit și mă bucur să-i revăd pe tinerii confrați într-ale blogging-ului, Victor și Mihea, alături de dumneavoastră.
  Gaudeamus nu mai e demult doar un târg de carte, a devenit o manifestare de ținută a elitelor și un punct de confluență între cititor, carte și autor. Cred că e singurul moment al anului când regret că nu sunt bucureșteancă sau, în fine, mai aproape de capitală.
  Din nefericire, accesul chiar și al celor pasionați de lectură la obiectul fascinației lor, implicit cititul, este prohibit.

 10. Mihnea Georgescu Says:

  LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! DESPRE MÂNDRIA DE A FI ROMÂN

  Sunt zile privilegiate într-un an calendaristic în care ne aducem aminte cu sfială cine suntem şi de unde venim. 1 Decembrie, Ziua Naţională a Tuturor Românilor este o astfel de zi. Este o zi în care parcă păşim mai apăsat, ţinem umerii mai drepţi şi ne aducem aminte că aparţinem unui Neam Mare, ales de Bunul Dumnezeu să facă Istorie.

  Nu întâmplător sărbătorim această zi după data de 30 noiembrie – Ziua Sfântului Andrei, cel care ne-a creştinat ca Neam. Am intrat într-o Săptămână Luminată, a Luminilor, cea dintre Sfântul Andrei şi Sfântul Nicolae, în care trebuie să ne concentrăm energiile psihice pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă Faţa spre Neamul Românesc şi să mântuiască acest Neam, în sfârşit…

  Ţara suferă şi este scuipată în Obraz de duşmanii Neamului. Nu mai avem industrie naţională, demnitate naţională, Stat puternic. Dezideratele pentru care s-a murit acum 20 de ani, în Acel Decembrie al vieţilor noastre, nu s-au împlinit nici după termenul fatidic de 20 de ani.

  E vremea să ne trezim, fraţi Români, şi să scuturăm jugul robiei!

 11. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Doresc sa va spun LA MULTI ANI!
  O sa sarbatoresc cu dumneavoastra si ziua de nastere. :) ID-ul meu theodora0303 este compus din prenume si luna si ziua nasterii.
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/12/01/scrisoarea-unui-alegator-catre-candidatul-basescu/
  Cu deosebit respect

 12. Sibilla Says:

  Felicitări, D-le Preşedinte Ion Iliescu !!!
  La Mulţi Ani, Românilor de pretutindeni ! La Mulţi Ani, România !


  Doamne Ajută !
  stimă şi respect,
  Sibilla

 13. Cezar Pesclevei Says:

  Votez cu Mircea Geoană
  decembrie 1, 2009 de Cezar Pesclevei

  M-am hotărât. Votez cu Mircea Geoană. Nu din convingere. Ci din necesitate. Din necesitatea de a scăpa de Băsescu. De ritzipoance şi de domniţe impertinente.

  Ajunge cu Băsescu şi clanul lui de nesimţiţi!

  Ajung cinci ani de dictatură portocalie!

 14. cirlovacristian Says:

  Daca tot este ziua nationala a Romaniei,va rog sa nu uitati un fapt/lucru:
  ROMANIA a fost “privita” in interiorul pactului de la Varsovia pe “post” de DUSMAN.
  Ceea ce se intimpla acum cu aceasta tara isi are “radacinile” in interesul unora sau altora care au “necesitate” de putere.

 15. fragmentariumpolitic Says:

  Amintiri din viitor

  Inteligenta politica pare a nu avea limite cand e vorba de castigarea puterii, dar a te folosi de adversar in propriul plan de campanie, pare deja prea mult…

  “- Acum, la final, pot spune ca a fost o campanie extrem de grea si de murdara, cu atacuri dure la persoana si la adresa familiei, a colegilor de partid si a echipei de campanie, cu stafii ale unui trecut dureros… Toate insa mi-au fost de ajutor, si de aceea ii multumesc Presedintelui.

  – Ha-ha-ha, la ce te-au ajutat toate astea ?!, hahai mirat si intrebator ex-presedintele.

  – Doar la un lucru, spuse noul presedinte fara nicio ezitare. Sa dovedim ca suntem puternici si putem rezista. Daca insa candidatul, familia sau staff-ul dovedesc slabiciune si nu pot rezista, e mai bine ca acest lucru sa se observe in timpul campaniei, nu la Palatul Cotroceni.”

  (Romania, alegeri prezidentiale, 6 decembrie 2009)

 16. Cine e în spatele manifestărilor huliganice de la Timişoara? « Mihnea Georgescu Says:

  […] stradă, manifestările suburbane gen anii ‘90 cu Jos Iliescu etc. Ce aveţi, fraţilor, cu Ion Iliescu, că nu mai conduce Ţara de 5 ani de zile!? Cine a condus Ţara în ultimii doi ani, de când a […]

 17. cirlovacristian Says:

  Ion Iliescu a fost si este(probabil) un comunist,dar ce legatura are comunismul lui Ion Iliescu cu sarbatoarea de 1 Decembrie?
  Chiar nu se gaseste nimeni sa-l plesneasca peste bot sau direct in “pasarica” pe “tiganu’ asta imputit” care-si amesteca homosexualismul,drogurile si bautura si care vine sa ne spuna noua-cetatenilor- cum frat’su a facut trafic cu arme,cum “iel” pa persoana fizica si-a “alocat” o locuinta,cum “iel” a avut si are combinatii cu alde haysam si popoviciu cum are sprijin da la mericani-nici nu mai stiu ce administratie-doar pentru ca tinem soldati care lupta cu “iei”…….
  Chiar sunt curios cum/daca a acceptat si promovat-basecxu’- O MASURA DEMOCRATICA?
  Referendum-u’ nu ieste o masura democratica-este o manipulare,atita timp cit vine da la “iel”.
  Normal ca nu se gaseste nimeni la pesedea care sa-i raspunda si sa- arate ca ceea ce face sau a facut “iel” este mai strigator la cer decit faptul ca Ion Iliescu este si a fost un comunist.De ce?
  Pai peste 90% din pesedea-fanatici,ultrasi si adepti-sunt la fel daca nu identici ca si basescxu.
  In aceasta tara convietuiesc si oameni normali,asa este ,dar cei mai multi sunt anormali-sub diferite forme de “exprimare”-iar pentru acestia singura cale fireasca este sa-i puna la punct UN OM NORMAL-cu parere de rau pentru pesedea,dar geoana nu face parte din NORMALITATEA ROMANIEI.

  Ceea ce nu inteleg cetatenii Romaniei este faptul ca UE nu se implica decit la “cadrul general” lasind guvernele/administratiile sa se conduca conform scopului urmarit.Care este scopul in ROMANIA?
  Peste tot unde te duci,se observa FOARTE CLAR,ca exista o batalie acerba pentru putere si sefie.
  Necesitatea Romaniei-interesul national-este de a “ridica” aceasta tara la nivelul tarilor dezvoltate iar pentru acest fapt este impetuos necesar ca cetateanu’ sa nu mai stea “pa asistenta juridica si sociala” oferite de “lideri” da partide.Ce vreau sa spun?
  Se tot incearca de 20 de ani,prin educatie.Nu a mers si nu o sa meraga.
  Cetateanu’ Roman trebuie sa “parcurga” un “stagiu militar”-de instructie-de genul:asa fac aia din satul Berg Im Gau asao sa faca si satul din Beliu,asa a facut nu stiu ce comuna asa o sa faca si comuna Fundulea,etc…Probabil ca dupa aceasta perioada de instructie fortata o sa se ajunga la o “intelegere” cu ceea ce inseamna a fi EUROPEAN.
  Pina una alta taberele se “bat” in minciuni si a-l carui rahat miroase mai rau.

 18. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Am urmarit la televizor evenimentele de ieri 1 decembrie. : (
  De obicei ma uit la Antene si la Realitatea dar ieri pentru ca am vrut sa vad cum sunt relatate evenimentele la concurenta, am urmarit OTV si B1. La B1, moderatorul emisiunii (nu stiu cum il cheama) a afirmat ca dumneavoastra (pentru ca sunteti presedintele de onoare al PSD) conduceti de fapt din umbra PSD-ul. Ideea este ca moderatorii de la aceste emisiuni au indemnat la provocari.
  Domnule Presedinte, desi fizic nu sunt un om puternic (am 1.55 si 45 kg) daca este nevoie eu sunt in stare sa vin sa va apar. Astia sunt in stare de orice. Stiu ca, pentru ca sunteti un fost presedinte aveti paza asigurata, dar totusi imi fac griji. Eu am ales varianta “cuvantului”, mi-am facut un blog si de pe el am incercat si sper ca am si reusit sa promovez candidatura dlui Geoana.
  Ma asteptam la reactii ca cele de ieri dar nu acum ci dupa 6 decembrie.
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/12/01/va-multumesc-domnule-basescu-pentru-reconciliere/
  Vreau sa va asigur de tot respectul si de dragostea mea
  Cu deosebit respect

 19. Victor Says:

  In ultima vreme masinaria basesciana a declansat atacuri fara precedent impotriva Presedintelui Iliescu. Nu inteleg de ce membri marcanti ai PSD nu sunt in stare sa dea replica fireasca minciunilor promovate de basesti in media dar asta este alta poveste asupra careia voi reveni. Ura celui care l-a numit pe seful SIE pentru ca “asa a dorit sufletelul Adrianei Saftoiu” impotriva fostilor presedinti s-a vazut si ieri cu ocazia manifestarilor de 1 Decembrie cand intr-un exces de mitocanie Basescu nu a dat mana cu Ion Iliescu si Emil Constantinescu cei doi fosti presedinti ai Romaniei!!! Marsand pe aceasta linie de ura si mitocanie trasata de Basescu, membri si simpatizanti ai PD-L au strigat ieri la Timisoara “Jos Iliescu!” Concluzia? Daca seful abereaza la ce te poti astepta de la oamenii lui? Jos de unde? Ion Iliescu nu mai este nici macar parlamentar. Basescu este bolnav: are “complexul Iliescu”.

 20. fragmentariumpolitic Says:

  Porcina portocalie

  Comunitatea internationala este ingrijorata de mutatiile portocalii ale virusului gripei porcine inregistrate in Romania, care risca sa arunce tara intr-o noua pandemie economica si sociala.

  Stirile de ultima ora ne dau de veste ca una dintre mutatiile porcinei portocalii transforma oamenii in zombi, panicand locuitorii din orase precum Timisoara, Brasov, Bucuresti.

  Toti romanii sunt chemati sa se vaccineze impotriva porcinei portocalii duminica, 6 decembrie 2009…

 21. cirlovacristian Says:

  Ce inseamna DEMOCRATIA-pentru geoana si basexu’?
  pai cu mult timp “casa” inceapa alegerile a fost facuta o alianta.Aceasta alianta s-a efectuat in urma “visului” lu basexu si dorrrintei lu’geoana si se baza pa gentelmens agrement.Ok,pina aici nimic neobisnuit.
  Pe linga alte ministere “alocate” pesedeaua a primit si MAI iar conducatoru’ suprem la acceptat pa nica ca ministru.Oare de ce?
  Intre timp de la UM 215/962 au aparut informatii noi dar si scurgeri.Tot intre timp basexu a primit “vestea” ca fusese filmat si ca ar trebui sa plateasca-fie cu bani fie cu DEMISIA.Atunci basexu,dupa multe dezbateri si sapaturi,isi lanseaza “sclavii” in actiune si constata ca ….nica nu mai ieste loial cauzei/visului.Incepe atacul-fie catre moguli fie catre ION ILIESCU.Trebuie gasit un tap ispasitor-pentru toate “neajunsurile si deceptiile sale”.
  basexu se simte amenintat si pa buna dreptate ca ieste,doar a facut numai timpenii si idotenii,asta-i firea(nu Firea lu’ guvernatoru’ de la BNR) lui.
  basexu stie ca nu poate plati-nici macar cu cash-si atunci singura solutie,cu caracter de aparare si motivatie de a cistiga alegerile este sa-l atace direct si/sau indirect pe ION ILIESCU.
  Participantii la acest circ DEMOCRATIC sunt toti partidistii si inclusiv fanaticii,ultrasii si adeptii,iar televiziunile au manipulat si manipuleaza spre binele pesedelei si pidilistilor.
  Toti sunt la fel de vinovati si de jegosi-in caracter desigur.Ceea ce fac acum partidele si liderii lor se numeste SMEN fie ca privesc,fie ca sunt implicati direct si/sau indirect.
  pesedeau-i scoasa de la guvernare pa informatia/intuitia/greseala lu’ basexu-pesedea care s-a tinut de cuvint-iar “iei” cistiga oricum.

  Ion Iliescu,cu bun simt, a impus un standard(minim) DEMOCRATIC post revolutionar pe care niciunul dintre “iei” nu au reusit sa-l depaseasca.Se bat ca niste animale domestice,nici macar salbatici nu sunt.

 22. fragmentariumpolitic Says:

  Daca Rusia a decis… si America a decis: “puntea” dintre Est si Vest va fi construita de catre consortiul occidental “Mircea Geoana Presedinte” !

 23. SorinPLATON Says:

  Nicio diferenta deontologica intre acivistii Garzii de Fier de “ieri” si cei ai PDL de “azi”.. Statul de drept este in pericol! Sa nu spuneti ca nu ati fost preveniti!!… http://sorinplaton.wordpress.com/2009/12/02/basescu-azi-la-realitatea-fm/

 24. cirlovacristian Says:

  Sa-i fie rusine lu’ nea dinu!
  Cum a cutezat sa-l batjocoreasca astfel?Pe “iel”,pe lider maximo?
  Fauritoru’ statului de orajerie?”Iel” care a luptat si contraatacat pa dusmanu’ natiei-adicalea pa comunisti?
  Acum realizez cit de MARE este gradina DOMNULUI.Daca-l accepta si pa basescu inlauntru,atunci chiar ca puterea de intelegere a lui DUMNEZEU este mareata.
  basescu transportatoru’ si ….sa nu uitam ca “livrat” si componente dar si ansambluri de tehnica-pe alocuri si militara-iar cind a fost prins….a trecut la tabara adversa,chipurile a “intors” armele………….
  Exista o vorba veche:spune-mi cu cine te “aduni” ca sa-ti spun cine “iesti”…si iata:berlusconi,sarkozi,karamalis,bush,etc…..astia sau mai ecsact ASTEA cica-s “oameni”………….nasol moment,dar sa nu-i uitam si pa cei din interior:silvian,stolojean,negoita,videanu…….nu cred ca exista atit rahat(kkt) de porci strins la un loc dar si concentrat.
  Sa nu se inteleaga ca in opinia mea geoana reprezinta solutia,dar……..

 25. nae8888 Says:

  TV-istii dezbat zile in sir imaginile cu TB lovind un copil, pe care TB si ciracii sai le considera trucate. N-au reusit sa ne spuna un lucru simplu: camera video cu care s-a filmat era analogica sau digitala ? De aci trebuia plecat, computerele lucrand numai digital, iar din analogic trebuie convertit. Se vad multe elemente pentru a considera ca imaginile reflecta intamplari adevarate, asa cum rezulta si din raspunsurile si comentariile initiale, netrucate, ale lui TB.

  Imaginile dezgustatoare de la Arcul de Triumf, de ieri au fost si ele trucate ? Presedintii anteriori ai Romaniei au fost de fata. A dat TB mana doar cu insignifiantii alesi de el, dar a intors spatele celor doi presedinti aflati la un metru de el ? A fost trucaj ? Chiar s-a petrecut o asemenea porcarie ? Acei oameni respectati si alesi la vremea lor ca presedinti de milioane de oameni pot fi tratati asa ? Poate TB sa jigneasca in acest mod pe toti acesti votanti ca si pe multi altii care au deschis ochii ceva mai tarziu ? N-a fost trucaj ?! A carpit pe cineva din asistenta si cand SEVER-ii lui au trucat, pe transmisia decalata / intarziata au eliminat si portiunea salutului respectuos spre cei doi presedinti ? Transmisia decalata/intarziata se foloseste de cand sanul lui Janet Jackson, in timpul unei transmisii in direct, s-a dezgolit cand dansa pe scena ; asta pentru a da cateva clipe regizorului sa decida ce elimina din transmisia in direct.
  A fost oare capabil sa faca o asemenea golanie, ce nu admite motivatie, de fata cu o tara intreaga ?
  Bravos natiune, halal sa-ti fie !

 26. cirlovacristian Says:

  “Mobilizarea” aceasta generala intre geoana,antonescu si johannis “ieste” la fel de periculoasa ca si “realegerea” lu basescu in functia de presedinte.”Iei” teri ,pe “persoana fizica”,sunt “autorizati” sa vina si sa spuna de “proiectul comun johannis-care are o hiba la fel de mare si de prost gust ca lu’ basescu,anume:POLITICUL-ca angajament si guvernare.
  Cei ce sunt “sustinuti/propusi” da structurile de partid sunt indatorati si subjugati unor interese(da grup si/sau personale) si “aginturi” ceea ce inseamna ca acele “compatibilitati” sunt de fapt compromisuri care au ca scop “promovarea si desfasurarea” unor interese care nu se potrivesc cu “caracterul general” sau mai exact cu NECESITATILE ROMANIEI.
  Actualele partide si grupuri politice sunt organizate „pa sistem piramidal” iar „nevoile si necesitatile” acestei tari sunt „concentrate” la virful partidelor si grupurilor politice.
  Daca Romania ar fi datoare sau cetatenii Romaniei ar avea datorii morale si /sau economice fata de aceste partide,grupuri sau oameni atunci nu ar fi nimic neobisnuit,deoarece se merge pe sistemul de a fi „numit” un manager care sa administreze acest conglomerat numit ROMANIA,pina cind o sa fie capabila-tara si/sau natiunea-si dornica sa-si plateasca singura „acele datorii” si bineinteles ca „managerul numit” pentru administratie trebuie sa-si aloce un comision pentru serviciile aduse.
  Dar cum ROMANIA si cetatenii acestei tari NU AU NICI O DATORIE-economica si morala- FATA DE geoana,antonescu si johanis aceste specimene si partide NU AU CE CAUTA IN ROMANIA.La fel de bine si basescu si leprele domniei sale.
  Cetatenii acestei tari au cladit si subventionat aceasta tara iar „iei” si partidele au distrus natiunea si economia sau cel putin au contribuit la distrugere prin acte de sabotaj,subminare si furt-combinat cu coruptie.
  „Iei” au datorii morale si economice fata de ROMANIA si natiunea ROMANA.
  Tupeul „lor” nu are margini.Daca basescu care a venit si a furat si corupt si facut tot felul de combinatii PE FATA ,geaona,antonescu si johanis vin ca niste perversi si cu „bunate si intelegere” vor actiona pentru aceiasi idee.
  Scopul „lor” si a le partidelor isi are radacinile in PUTERE.Istoria a demonstrat ca cei ce au ca scop asa ceva isi vor pierde capetele mai devreme sau mai tirziu-bine ar fi sa fie mai devreme.

  ION ILIESCU-i se pot aduce toate acuzele din lume,dar-in urma procesului de tranzitie si democratizare al ROMANIEI si natiunii ROMANE NU A FOST IMPLICAT IN DETURNARE DE FONDURI,CUMPARARE DE ACTIVE DE LA STATUL ROMAN,NU A BENEFICIAT DE SUBVENTII,NU A SMENUIT SI SMECHERIT ACEASTA TARA,NU A FURAT,NU A STRINS AVERI,NU A PREJUDICIAT STATUL SI NATIUNEA SUB NICI O FORMA……….a fost si este SINGURUL politician din Romania care a fost implicat cu trup si suflet DOAR IN POLITICA.
  Oricit de comunist a fost si probabil ca este ION ILIESCU,domnia sa merita sa i se recunoasca faptul ca mai bine cinstit si sarac decit corupt si „interesat”.

 27. nae8888 Says:

  Afisul cu o parte din capul lui TB mare si referendum scris mititel inca bantuie. Unele sant chiar la intrarea in magazinul Unirea din Bucuresti. Ce fac acele ONG-uri care combateau frauda electorala a lui TB recent, acum cand frauda e clara n-o mai vad ? Reiau din 25 nov 09:
  Nu e vreo lege privind adunarea gunoiului care sa ne “scape” de aceste afise care acum nu mai au ratiune ?

 28. nae8888 Says:

  Roma antica a avut un Traian. Romania neantica are doi, unul langa altul (Basescu, Ungureanu), care mai de care mai firoscos. S-au luat iar de “comunism”, reiau si eu din 16 nov 09:
  TB se lauda ca a condamnat comunismul. Americanii si englezii, din fioroasa “AXA” BUS-BLA-BAS (Bush-Blair-Basescu), n-au facut-o. Noroc cu el ca a corectat aceasta greseala grava.
  Ce-o fi condamnat TB (Traian Basescu) ? Hidrocentralele Portile de Fier I si II, cele peste 10000 de sali de clasa, intre care si liceul meu, inlocuirea cu becuri electrice a lampilor cu petrol lampant la care invatau atatea milioane de elevi, doar pentru ca erau “comuniste” ?
  Presedintele american Barack Obama se intalneste des si indelung cu comunistul Hu Jintao, presedintele chinez si nu cu anticomunistul TB. Mai sa fie ! Nu era deajuns ca ne pusese Rusia in cap, trebuia sa adauge si China. Sa speram ca rusii si chinezii nu vor napastui poporul roman si asa destul de amarat.
  Probabil ce stie TB despre comunism incape intr-un paharel, mititel, de whisky.

 29. fragmentariumpolitic Says:

  ULTIMA BATALIE

  Nu stiu daca exista sau nu o numerologie politica, dar daca ma gandesc la anii unor revolutii, precum cea franceza (1789) sau anticomunista (1989), ori la infrangerile rasunatoare ale unor politicieni precum generalul de Gaulle (1969) sau comandantul Basescu (2009, asa cum se prefigureaza in sondaje), nu pot sa nu observ ca cifra 9, de la sfarsitul anilor respectivi, pare a fi una premonitorie. Nu este un joc psihologic de influentare a cuiva, ci doar o constatare a unui om care nu poate sa nu creada in nonaleatorismul lui Einstein, care spunea ca Dumnezeu nu joaca zaruri… Exista multe alte exemple care s-ar putea adauga celor amintite, dar sa ne oprim la ultimele doua, cu atat mai mult cu cat unii adepti ai liderului cotrocenist nu ezita sa-si asemuiasca idolul cu fostul presedinte saizecist de la Palatul Elysee (1959-1969).

  Cu aproape un an inainte de infrangere, in mijlocul evenimentelor marcusiene de contestare din mai 1968, generalul si-a afirmat fara echivoc autoritatea si fermitatea: “Fiind detinatorul legitimitatii nationale si republicane, am luat in considerare (…) toate posibilitatile, fara exceptie, care imi permit sa o pastrez…’ (Fr. Richaudeau). Este adevarat, acelasi tip de mesaj combatant il auzim si la Traian Basescu, dar asemanarea se opreste aici. In rest, Dumnezeu cu mila, pentru ca damboviteanul betiv si afemeiat nu mai are nimic din aura elyseeanului. In timp ce generalul era un olimpian incoruptibil si devotat total intereselor Frantei, pe care a stiut sa o uneasca si sa-i dea maretie, marinarul s-a dovedit a fi un turbulent smecher, panglicar si afacerist, care nu si-a vazut decat de interesele personale si de grup, dezbinand tara si aducand-o in sapa de lemn. In timp ce primul se inconjura de minti luminate si capabile, fara Elene, Monici sau Golden Blitz-uri, ultimul hingherea clasa politica si mass-media, care-i stateau in cale, impartind dupa “sufletel” functii si dregatorii…

  Simtindu-si sfarsitul domniei aproape, cu cateva zile inainte de referendumul din 1969 care-l va obliga sa demisioneze, de Gaulle incearca printr-un ultim efort sa se opuna implacabilului, avertizand asupra consecintelor unei schimbari pe care nu o dorea, dar o respecta, venind din partea poporului: “Voi, carora v-am vorbit adesea in numele Frantei, aflati ca raspunsul vostru de duminica ii va angaja destinul, deoarece in primul rand e vorba de a provoca in structura tarii noastre o schimbare considerabila…” (Fr. Richaudeau). Avand aceleasi presimtiri, dar intr-o maniera penibila, Traian Basescu incearca, si in 2009, sa mai fenteze inca o data istoria, ca in 2004, prin agitarea agresiva si disperata a unei sperietori ideologice perimate, in care nici el nu mai crede: pericolul comunismului, al intoarcerii tarii in urma cu douazeci de ani, al aruncarii Romaniei in bratele Moscovei etc., ca si cand toate aceste fantasmagorii ar fi posibile, ca si cand nimic din schimbarile care ne-au dus in NATO si UE nu s-ar fi intamplat (!).

  Si intr-un caz si in celalat, istoria nu a putut si nu poate fi oprita: “… de Gaulle, ne zugraveste admirabil Richaudeau acel moment istoric, stie ca da ultima batalie: o batalie pierduta; si era incapabil de a nu lasa sa se intrevada acest lucru in vorbele sale, grabind astfel procesul infrangerii”. Aceasta descriere ne confirma inca o data ca bataliile se pierd in primul rand in plan psihologic. Aceleasi sentimente premonitorii de invins s-au cuibarit si in subconstientul lui Traian Basescu, a carui structura a apararii scartaie ingrozitor, asemanator celei de dinaintea prabusirii unui colos. Tonul, altadata cu un aplomb fara egal, a devenit, in pragul sfarsitului, unul plangaret. Si Zeii plang, nu-i asa ?!…

  Inaintea ultimei batalii, cele doua tabere, in frunte cu comandantii si staff-urile de campanie, stau fata in fata. De o parte, Mircea Geoana, leul cel tanar, avand de partea sa vitalitatea, forta, increderea, initiativa strategica, scopuri si obiective clare, bucurandu-se de o sustinere de masa. Intr-un cuvant, viitorul. De cealalta parte, Traian Basescu, un batran lup de mare, inconvoiat de slabiciune, oboseala si deznadejde, lipsit de o strategie si o perspectiva clare. Intr-un cuvant, trecutul. Oare deasupra cui va straluci soarele de la Austerlitz si asupra cui va cobori amurgul de la Waterloo ? Privindu-i pe cei doi luptatori, raspunsul este usor de dat…

 30. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Va rog frumos, in limita timpului dumneavoastra disponibil, sa imi spuneti ce parere aveti despre ultima mea postare.
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/12/03/gripa-portcalie-simptome-tratament-producator-doze-si-mod-de-administrare/
  Cu deosebit respect

 31. Sibilla Says:

  GLASUL TACERII NOASTRE
  Traim tot mai mult, tot mai acut, in tara lui “ciocu’ mic”! Tot mai des ni se spune, sau ni se face semn, sa tacem din gura.(Nici nu mai pomenesc de faptul ca nu ne-ntreaba nimeni de vorba, nu ne cere nimeni parerea !)
  Sint citiva « alesi » care vorbesc pentru noi. Vorbesc tare, latrat si pe nas. Si, mai ales, mult, mult de tot. Vorbesc mult, chiar daca nu spun nimic.Citeodata, cu timiditate, cerem dreptul la cuvint. Dreptul de a spune si noi ceva. De cele mai multe ori, aflam ca tocmai s-a terminat emisiunea. Si ca mai bine ne-am duce undeva, in padure, sa vorbim intr-o scorbura. Uneori, rar de tot, reusim sa scoatem citeva cuvinte, doar pentru a constata ca e cineva care vorbeste odata cu noi si, evident, mult mai tare, mult mai latrat, mult mai pe nas. Asa ca vorbim degeaba.
  Uneori, spunem ce nu trebuie. E riscant : putem primi un cap in gura !
  Si, uite-asa, ne-am invatat sa tacem. Uneori, tacem chiar cind sintem intrebati. Sau tacem in masina 368, cind 2-3 animale bipede isi fac si-si baga, in gura mare, ca si cum masina ar fi a lor, sau goala-goluta, iar nu plina ochi. Si nimeni nu le spune nimic!
  Incet, incet, am invatat ca nici nu contam. Ca nu ne-ntreaba nimeni ce vrem, sau o face asa, in gluma. Ca are cine decide, in locul si IN NUMELE NOSTRU, asa ca n-are rost sa ne mai batem capul. Ca cei cu gura mare, cu tupeu si cu muschi, au intotdeauna dreptate.
  Iar noi, cei tacuti, ne-am pierdut, cu totul, glasul.
  Si totusi, din timp in timp, cam o data la 4 ani, glasul nostru capata alt nume : STAMPILA ! Si, culmea, e extrem de usor de folosit: nu trebuie sa urlam, nu trebuie sa vorbim mult sau pe nas, mai tare decit cel de linga noi, nu trebuie sa dam capete in gura.
  GLASUL TACERII NOASTRE E VOTUL. Sper sa nu ne trezim, intr-o buna ( ???) zi, ca ni s-a atrofiat stampila ! Asa ca, HAIDETI LA VOT , iar glasul tacerii noastre VA FI TUNET!
  ( Augustin )
  Încă 5 ani de mizerie ??? NU! JOS Băsescu ! JOS MAFIA PD-L!
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/12/03/glasul-tacerii-noastre-e-votul-haideti-la-vot-iar-glasul-tacerii-noastre-va-fi-tunet/

 32. dancbadea Says:

  @ Draga Domnule Presedinte Ion Iliescu

  Fara a fi fost neaparat om de stat, dar avand in vedere varsta si experienta Dvs, daca as fi fost in locul lui Traian Basescu, de ziua nationala, eu as fi dat mana intai cu Dvs., iar apoi cu ceilalti. Desi eram acasa si vedeam “scena” la televizor, m-am simtit atat de rusinat!
  In legatura cu declaratia domnului Mircea Geoana privind cresterea bugetului cercetarii, va propun analiza de mai jos.

  Mircea Geoana a declarat ca va creste bugetul alocat cercetarii si sa analizam lucrurile din aceasta perspectiva, intelegand ca putem oricand alege si un al criteriu de analiza.
  Iata analiza:

  Recesiune adanca, un viitor incert ?

  Prin lipsa de viziune si prin politica gresita de finantare, promovata în bugetul anului 2009, dezvoltarea Romaniei este împinsa accelerat catre recesiune adanca si catre un viitor incert. Este imperios necesara restructurarea relaţiilor dintre societatea civila, stiinta si administraţia publica. Actualul cadru al acestor relatii este puternic perturbat si are efecte negative asupra comunitatii stiintifice si a societatii civile, cu impact de mare risc asupra dezvoltarii societatii romanesti in ansamblul ei. Solutionarea acestei probleme se poate face cu aportul societatii civile, tinand cont de dezideratele acesteia si anume consolidarea democratiei si circulaţia ideilor, in beneficiul dezvoltarii pe termen lung a României. In contextul tranzitiei catre capitalismul democratic, societatii romanesti nu i-a fost inca propusa o viziune integratoare si de perspectiva implicand dezvoltarea prin stiinţă si tehnologie, care sa faca obiectul unui acord social. Acest acord ar putea reprezenta un „acord social al stiintei”. Existenta acordului sugereaza tratamentul privilegiat acordat comunitatii stiintifice de catre guvern. Ca bun public de consum, stiinta este o investitie in cultura si dezvoltare. Dar, pe seama ideologiei guvernamentale si a fondurilor drastic diminuate ale stiintei, constatam ca stiinta nu este considerata un bun productiv. O caracteristica majora a acordului social al stiintei ar fi existenta mecanismelor speciale, care sa asigure echilibrul responsabilitatilor, dintre guvern si stiinta. Acest echilibru ar avea in vedere atat valorile responsabilitatii guvernamentale, cat si pe cele ale autonomiei asociate unei comunitati profesionale independente. Semnificatia acordului social descrie si relatiile din interiorul comunitatilor stiintifice. Pe aceasta dimensiune, acordul social al stiintei ar putea fi perceput si ca un acord in cadrul caruia cercetatorii consimt sa se supuna unor reguli implicite, in productia cunoasterii, reguli cum sunt: acuratetea si adevarul rapoartelor asupra rezultatelor, indatorirea recunoasterii ideilor altora etc. Astfel, apartenenta la comunitatea stiintifica il lasa pe fiecare liber, dar obliga, in acelasi timp, la devotiunea idealurilor muncii stiintifice. Ideea acordului social pentru cercetatori ar fi justificarea normelor privind comportamentul profesional si suportul fundamental al auto-reglementarii. Nerezolvarea acestei probleme strategice va conduce la lipsa unei viziuni de ansamblu necesare fundamentarii politice a dezvoltarii prin stiinţa, la dereglarea procesului democratic, la dezvoltarea coruptiei in stiinta si in administratia publica, la scaderea in continuare a competitivitatii cercetarii stiintifice, cu efecte pe termen lung catastrofale asupra dezvoltarii economice si sociale a Romaniei. Alocarea din bugetul de stat, pentru activitatea de cercetare în anul 2009, a numai 0,18% PIB va conduce în mod dramatic la scaderea contributiei cercetarii la scoaterea Romaniei din criza si la asigurarea dezvoltarii sale in continuare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern în ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri. Initial, Guvernul Romaniei s-a angajat cu finantare de 0,8% din PIB pentru cercetare. In conditiile in care nici reforma cercetarii nu va fi realizata, reducerea finantarii pentru activitatea de CDI este o mare greseala politica, care va avea grave consecinte pe termen mediu si lung. Obiectivele generale ale politicii industriale ale guvernarii postdecembriste au fost: • Creşterea competitivitatii • Sporirea rolului cercetarii si dezvoltarii • Promovarea unui management durabil al resurselor si protecţia mediului • Imbunatatirea pregatirii profesionale si ocuparea forţei de muncă. Guvernarea postdecembrista nu a îndeplinit aceste obiective, in economia nationala existand inca puncte slabe, dupa cum urmează: – industria are inca un grad mare de concentrare in sectoare cu valoare adaugata scazuta; – nivel redus al cercetarii-dezvoltarii si al inovarii si legatura fragila cu economia; – cultura antreprenoriala slab dezvoltata / baza IMM slab dezvoltata; – capitalizare redusa a IMM-urilor; – acces dificil la finantare si la informatie in domeniul afacerilor; – grad scazut de sofisticare al pietei; – intensitate energetica ridicata – tehnologii învechite / costuri mari de productie (mai putin costurile cu forta de munca); – infrastructura degradata şi insuficienta/ accesibilitate redusa in interiorul si in exteriorul tarii; – management neadecvat al mediului (inclusiv din punct de vedere al infrastructurii); – agricultura ineficienta (supraintensiva in munca), suprafaţa agricolă excesiv de fragmentata; – infrastructura turistica slab dezvoltata şi marketing necorespunzător; – adaptabilitate redusa a fortei de munca si nivel scazut al invatarii pe tot parcursul vietii; – segment important al populatiei afectat de saracie si excluziune sociala; – capacitate administrativa insuficient dezvoltata. In anii de dupa revolutie, s-au acumulat mai multe esecuri guvernamentale si anume: – Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta si tehnologie, prin realizarea unei reale reforme a cercetarii, in scopul racordarii acesteia la cerintele economiei. – Guvernul a facut greseala politica de a subordona cercetarea aplicativa domeniului educatiei, cand logic si firesc ar fi fost ca aceasta să fie parte componentă a domeniului industrial. – Balbaielile autoritatilor in a fundamenta Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare, Inovare si Programele Operaţionale au condus la incapacitatea de a subventiona dezvoltarea infrastructurii de cercetare si la obtinerea de rezultate ale cercetarii nesemnificative pentru economia nationala. – Sistemul de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) existent in Romania, nu este in masura sa asigure promovarea dezvoltarii industriale, datorita unor slabiciuni ale acestuia, printre care cele mai importante sunt: ● cheltuieli CDI extrem de mici, in comparatie cu tarile industrializate; ● absenta totala sau aproape totala a cercetarii – dezvoltarii in sectorul intreprinderilor, care este, in fond, principalul factor de inovare; ● fragmentarea CDI din sectorul public si insuficienta orientare a acesteia spre nevoile sectorului industrial; ● slabiciunea institutelor CDI finantate din fonduri publice; ● prioritate excesiva acordata, de unele din aceste institute, cercetarii fundamentale, in detrimentul cercetarii aplicative, fragmentarea cercetarii stiintifice, cu efect in structurarea unor mijloace nespecifice de finantare a universitatilor si sectoarelor academice; ● lipsa stimulentelor adecvate in favoarea CDI; ● gestionarea defectuoasa a fondurilor de cercetare; ● valorificarea superficiala a rezultatelor CDI; ● dotarea precara a activitatii CDI; ● lipsa unei analize periodice a corelatiei reale intre necesitatile societatii romanesti si programele prioritare ca directie de cercetare in cadrul PNCDI, astfel incat sa se asigure o crestere a ponderii proiectelor prioritare, ce se vor adjudeca prin licitatie publică si in special al celor de interes comunitar (ex. apa potabila, apa uzata, gestionarea deseurilor, poluarea aerului si solului, energia, sanatatea); ● descurajarea activitatilor de inovare prin aplicarea unor taxe exagerate in raport cu venitul inventatorilor; ● criterii de evaluare la licitatia de proiecte CDI in neconcordanta cu scopul propus si cu optiunile asociatiilor profesionale de ramura. Consider ca se impun urmatoarele masuri urgente: – Alocarea din bugetul de stat, pentru activitatea de cercetare 0,8% PIB. – Elaborarea unei politici industriale nationale care sa se bazeze pe urmatoarele cerinte: ● eradicarea sistemului de coexistenta a tehnologiilor de varste diferite; ● acordarea transferului de tehnologie cu lista de „produse admise” de Uniunea Europeana; ● redistribuirea activitatilor industriale; ● cresterea randamentelor industriale si a calitatii produselor; ● stimularea investitiilor straine in activitati ce utilizeaza tehnologii de varf; ● initierea si dezvoltarea de nuclee si centre de activitati inovativ-antreprenoriale, ce utilizeaza capital intelectual si financiar romanesc sau mixt; ● asigurarea unui management strategic al pachetului de tehnologii ce se utilizeaza in redresarea industriala a Romaniei, in scopul diminuarii importului si cresterii exportului; – Realizarea reformei sistemului national de cercetare – dezvoltare – inovare in scopul de a restructura conexiunile dintre stiinta, tehnologie, economie si societatea civila, astfel, incat sa fie lasata piata sa decida distributia primara a resurselor CDI si de a accelera comercializarea rezultatelor stiintifice si tehnologice. Obiectivele reformei sistemului naţional de CDI ar trebui sa fie: ● Schimbarea structurii organizationale a sistemului national de cercetare – dezvoltare – inovare. ● Trecerea tematicii de CDI de la modelul traditional (defectuos) la modelul emergent, care face apel la transdisciplinaritate si relevanta strategica. ● Multiplicarea resurselor de finantare a CDI si perfectionarea sistemului de finantare. ● Schimbarea sistemului de management al unitatilor de CDI. ● Stimularea formarii si functionarii organizatiilor noi de cercetare (cu capital public sau privat). ● Schimbarea sistemului de evaluare a rezultatelor cercetarii. ● Perfectionarea sistemului de comunicare si diseminare a rezultatelor cercetarii. ● Oprirea fluxului de migrare / emigrare a specialistilor din CDI. – Scopul fundamental al politicii industriale nationale va fi implementarea rapida a noilor concepte tehnologice, prin stimularea initiativelor organizationale referitoare la productia materiala, operatii si servicii. Obiectivele si sarcinile politicii industriale nationale vor fi: ● corectarea sistemului fiscal si de taxe, precum si a politicii de credite si subventii destinate activitatilor tehnologice inovative din economie; ● optimizarea conditiilor legale pentru infiintarea de noi forme organizationale (in cercetare, productie, servicii), pentru facilitarea si cresterea vitezei de reactie la introducerea tehnologiilor noi; ● dezvoltarea sistemelor de retele informatizate pentru achizitia, procesarea si accesarea datelor, in scopul amplificarii sistemelor suport ale deciziei, incluzand un sistem pentru consultanta tehnologica şi de marketing in folosul intreprinderilor; ● cresterea motivatiei financiare a elaboratorilor si aplicatorilor de tehnologii noi; ● reforma sistemului national de cercetare – dezvoltare – inovare; ● sprijinirea si dezvoltarea organizatiilor independente (neguvernamentale) de transfer tehnologic; ● amplificarea cercetarii tehnologice inventive de performanta, prin cresterea sistematica a fondurilor publice alocate pentru cercetare-dezvoltare; ● dezvoltarea domeniilor de cercetare tehnologica inovativa, ale caror rezultate aduc profit în economie; ● dezvoltarea sectoarelor industriale care sunt semnificative pentru activitatile inovative din economie, in mod deosebit, in domeniul dezvoltarii industriilor „high-tech”; ● restructurarea si privatizarea entitatilor economice corelata cu includerea institutelor de cercetare tehnologica de profil in structura marilor agenti economici de productie sau a universitatilor tehnice; ● dezvoltarea atitudinilor favorabile procesului de inovare in comunitate, prin utilizarea sistemului educational la fiecare nivel. Programele educationale vor cuprinde elemente de asigurare a elevilor si studentilor pentru asimilarea cunoasterii aplicabile in domeniul stiintelor exacte si tehnice; ● dezvoltarea infrastructurilor si a institutiilor care sprijina activitatile tehnologice inovative si conexiunile dintre sectorul de cercetare-dezvoltare si economie; ● dezvoltarea comertului cu rezultatele cercetarii stiintifice si acordarea sprijinului pentru infiintarea si dezvoltarea organizatiilor de transfer tehnologic; ● dezvoltarea relatiilor de cooperare stiintifica si tehnologică cu strainatatea si crearea conditiilor optime (politice, juridice si economice) favorabile investitiilor cu capital strain si importurilor / exporturilor de tehnologii. Pentru realizarea acestor obiective si sarcini, se vor utiliza instrumente manageriale si fiscale, precum si alte instrumente care sa asigure eficienta practica a politicii industriale prefigurate. In ceea ce priveste instrumentele manageriale, este important sa se creeze mecanismul de stimulare a formarii de structuri manageriale de grup si de gestionare profesioniste, care sa preia conducerea unitatilor cu capital majoritar de stat, pana la incheierea procesului de privatizare din industrie, cercetare, agricultura. In ceea ce priveste instrumentele fiscale, acestea ar vor fi: ● perfectionarea sistemului prin care cheltuielile pentru asigurarea performantei tehnologice sa fie incluse in costurile beneficiilor obtinute; ● deducerea totala, din beneficiul ce face subiectul impozitarii, a cheltuielilor pentru investitii de capital in implementarea tehnologiilor noi, intr-o perioadă mai mare de un an fiscal; ● scutire de impozit pentru persoanele fizice si juridice creatoare de noi tehnologii si, mai ales, de invenţii; ● corelarea, pe domenii tehnologice, a regimului de taxe si de scutiri de impozit pentru stimularea exportului de produse competitive. Alte stimulente vor fi: ● asigurarea de garantii entitătilor economice care contracteaza credite, pe termen mediu sau lung, cu banci autohtone, cu conditii prefertentiale, daca aceste credite urmeaza a se folosi la implenetarea tehnologiilor noi, mai ales la acelea rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare nationala; ● introducerea de noi reguli juridice si institutionale pentru stimularea aplicatiilor productive bazate pe tehnologii noi, prin dezvoltarea fondurilor de capital de risc si prin abilitarea bancilor comerciale pentru acordarea creditelor pe baza unui plan de afaceri sau garantii morale si nu numai pe baza garantiilor materiale; ● asigurarea investitiilor impotriva riscului in legatura cu implementarea noilor tehnologii; ● coordonarea politicii de acordare de licente cu politica stiintifica si industriala, in domeniile economiei in care restructurarea si dezvoltarea tehnologica sunt sprijinite cu mijloace bugetare; ● stimularea inventivitatii si mărirea protectiei inventatorilor, inventiilor si a legislatiei muncii; ● dezvoltarea sistemului de cofinantare din fonduri bugetare la implementarea noilor tehnologii sellectionate si care au fost realizate cu participarea sistemului naţional de cercetare – dezvoltare; ● sprijinirea dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale cu profil de inovare si acordarea de subventii pentru proiecte tehnologice inovative. In acord cu o asemenea politica industriala nationala, se impun de urgentă masuri de restructurare a sistemului naţional de cercetare – dezvoltare – inovare, cum ar fi: ● realizarea in cadrul Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica a unei baze de date, cu acces liber, care sa cuprinda toate abordarile tematice de cercetare pe domenii, efectuate de entitatile de cercetare – dezvoltare pe ultimii 20 de ani; ● analizarea periodica a corelatiei reale dintre necesitatile societatii romanesti si obiectivele programelor prioritare de cercetare din cadrul PNCDI; ● cresterea ponderii proiectelor adjudecate prin licitatie publica in realizarea obiectivelor de interes comunitar; ● simplificarea metodologiei de participare la competitia de proiecte, evaluarea urmand a fi efectuata pe baza ofertei stiintifice si a planului de afaceri; ● formarea de colective independente multidisciplinare pentru evaluarea propunerilor de proiecte; ● eliminarea coruptiei din sistemul competitiei publice de proiecte; ● restructurarea si marirea bugetului alocat cercetarii, in scopul optimizarii calitatii finantarii si al simplificarii operatiunilor de decontare; ● inventarierea riguroasă a aparatelor si dotarilor achizitionate de entitatile de CDI, pentru transformarea acestora in baze cu utilizatori multipli; ● perfectionarea sistemului de comunicare – diseminare a rezultatelor cercetarii, prin amplificarea subventiei pentru publicatii stiintifice si editarea unui anuar al rezultatelor cercetarii stiintifice din Romania.

 33. ioanastefan Says:

  Domnule Presedinte,
  In ultima vreme au fost foarte multe evenimente care au dovedit ca Traian Basescu nu stie sa piarda! Din acest motiv a incercat, in permanenta, sa abata atentia publicului de la adevaratele probleme prin mitinguri si contramitinguri, prin jigniri si scandaluri, prin crearea unei stari de teama de amenintare chiar!

  Mai sunt putine minute pana la ultima infruntare dintre domnul Geoana si Traian Basescu si va urez din suflet succes!

  Imi doresc sa trecem intr-o etapa in care fostii sefi de stat sunt respectati in tara mea! Si apreciati pentru ceea ce sunt si au facut!

  La fel, imi doresc sa fac parte dintr-o natiune care isi respecta cetatenii, indiferent de orientare politica (atat timp cat nu sunt extremisti!).Si in care respectul si echilibrul sunt mai importante decat obraznicia si scandalul!

  Succes inca o data!
  Ioana Stefan

 34. Dan Druta Says:

  Primiti tarziile, dar caldele si sincerele mele Felicitari – Dumneavoastra – Omul care incercati de 20 de ani sa aduceti in politica romaneasca un suflu nou, cultura dialogului si nu numai…
  Multa sanatata si putere de munca!

 35. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Sunt inca sub impresia confuntarii de ieri seara. Am adormit greu. Am urmarit toate emisunile care au fost dupa confruntare. Bine ca mai sunt doar 3 zile. Eu sunt cu constiinta impacata. Am facut ceea ce era normal sa fac, am facut totul din convingere, fara sa astept vreo recompensa fara sa primesc vreo rasplata, fara sa imi ceara nimeni. Mi-am sustinut asa cum am crezut eu ca e mai bine candidatul preferat.
  Scopul comentariului meu este de fapt altul. Vreau sa imi cer scuze domnule presedinte pentru ca, in mintea mea, fie chiar si doar pentru o clipa, mi-am permis sa va pun la indoiala aprecierile. Are dreptatate mama cand imi spune ca sunt un pic cam naiva.
  Domnule Presedinte vreau sa asigur de toata aprecierea si dragostea mea.
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/12/03/mircea-geoana/
  Cu deosebit respect

 36. Sibilla Says:

  Augustin, pe decembrie 4th, 2009 la 02:12 cică: Edit Comment
  * Intelege cineva ce-a vrut Traian Basescu sa zica aseara prin* CEEA CE EU LE PROPUN ROMÂNILOR ESTE O GUVERNARE A POLITICIENILOR PENTRU POLITICIENI *?
  O fi vreun mesaj cifrat, o clipa de sinceritate absoluta sau … gura pacatosului? * ( Augustin )
  Că bine mai zisă de astă dată, el, CTP, * BĂSESCU ESTE O MEDIOCRITATE ISTEAŢĂ CU PROBLEME MORALE … *…
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/12/04/bate-vantu-ntruna-auzi-basescule-bate-vantu-si-pentru-tine-suiera-vantu-sov-sov-sov/

 37. ioanastefan Says:

  Domnule Presedinte,

  Domnul Geoana a gresit ca a fost la Vantu chiar inainte de alegeri!

  Dar, este clar ca domnul Vantu, prin afirmatiile pe care le-a facut aseara, nu apara pe domnul Geoana, ci pe domnul Basescu! Din pacate cred ca il sustine pe Basescu, in continuare, desi in fata spune altceva! Interventia domnului Vantu, de aseara, nu a fost cea a unui prieten ci a unui dusman al domnului Geoana! Probabil, imediat dupa intalnire l-a sunat pe Basescu sa-i spuna ce au discutat!!!! Iar inainte de intalnire a chemat pe cei care au scris despre intalnire! Asa se vede din afara!

  Va urez succes,
  Cu deosebita stima,

  Ioana Stefan

 38. SorinPLATON Says:

  Pentru un pragmatic neutru, eventual tocmai aterizat de pe Marte, rezultatul confruntarii electorale Geoana – Basescu este altul.. http://sorinplaton.wordpress.com/2009/12/04/the-final-romanian-elections-countdown/

 39. emigrantul Says:

  1) Considerati ca arestarea lui Nicolae Popa, la Jakarta, in data de 2 Dec. 2009, a fost o manevra electorala pregatita din timp de catre Traian Basescu pentru a-si spori procentul de alegatori la scrutinul din 6 Dec. 2009?

  2) Apreciati ca, prin vizita sa din noaptea de 2 spre 3 Dec. 2009, la resedinta lui Sorin Ovidiu Vintu, Mircea Geoana a cazut, de fapt, intr-o cursa abil intinsa de Traian Basescu?

  3) Credeti ca Mircea Geoana si Sorin Ovidiu Vintu au discutat, in noaptea de 2 spre 3 Dec. 2009, chestiuni legate de arestarea lui Nicolae Popa?

 40. gabrielliviu Says:

  Domnule Presedinte,

  Instinctiv v-am apreciat. Instinctiv nu v-am contestat si absolut tot timpul am priceput ceea ce comunicati . Pacat ca multi dintre cei care v-au votat nu au stiut de ce o fac. Imi pare rau ca tarziu constat ca lipsa de educatie poate avea cosecinte extrem de grave si ca de multe ori nu te poti face inteles. Mi-as dori sa fiti vesnic tanar iar eu sa am siguranta de altadata .

  Respectul meu pentru totdeauna.

 41. Victor Says:

  Legat de confruntarea candidatilor :

  Fost lingau al lui Basescu, devenit moderat dupa ce stapanul lui a intors armele, Robert Turcescu si-a permis o noua mitocanie : sa-i puna sa jure cu mana pe Biblie. Niciunul din cei 2 nu s-a gandit sa reactioneze demn si sa refuze un gest atat de penibil invocat de un pacalici.

 42. vioviod Says:

  Pe cine sa votez?

  http://vioricadobre.wordpress.com/…pentru o punga de cadouri?

 43. nae8888 Says:

  Sa mergem la vot, acum se iese in strada, mai tarziu primesti inflatie, zero-uri la salariu, dar o putere de cumparare mai mica. Cat costá aceeasi paine acum 5 ani ?
  Sa-l votam pe MG (Mircea Geoana). Ce-a facut TB (Traian Basescu) in ultimii 5 ani stim. Va face mai bine sau mai rau in urmatorii 5 ani ? Probabil mai rau, ca nu se mai teme ca nu va fi reales, pentru ca nu mai poate candida. Se poate oare si mai rau ?
  Stim ca MG poate da guvern tarii in cateva zile: nu e trucaj, are o majoritate solida in parlament. TB va da tarii un guvern la pastele cailor, el luptand contra majoritatii, desi stie ca pierde conform constitutiei. Se gandeste sa mai dizolve si parlamentul, de cateva ori, pana iese cum VREA EL. Liderii straini l-au mirosit de mult, nici nu vor sa auda de el, de Mr. HA, HA ( cu A din pAine), cum ii zic ei. Klaus Iohannis (J), premierul propus si sustinut de majoritate, e respectat si apreciat si in interior si in afara, mai ales in Germania.
  FMI (Fondul Monetar International) ca sa mai plateasca salariile si pensiile romanilor vrea guvern, nu scandal, nu dezbinare, nu statul la panda cu parul, noaptea, la coltul strazii lui Vantu. FMI vrea garantii ca nu arunca bani in vant. Romania are o datorie externa de peste 77 miliarde de euro. Cum si cand ii dai inapoi ? A spus TB vreodata cat e dobanda anuala la aceasta suma ? Cat a fost pentru anul 2008 ? Peste 3 miliarde de euro ? Platesti 3 miliarde de euro si nu obtii absolut nimic pe ei ? Din banii cui ? Pe spinarea cui ? Ar zice ca nu-i treaba presedintelui, nu e nicio hartie semnata de el.
  Hai sa aflam, nu peste 50 de ani, unde e flota tarii, a patra din lume, ce-a fost cu rapirea celor trei in Iraq, cate milioane s-au dus pe apa sambetii atunci, cum a “scapat” teroristul si hotomanul Haissam din puscarie si din tara, de ce si-a pus TB ciracii sa piseze populatia cu minciuna ca lovirea acelui copil in 2004 e trucaj, chipurile nu era el, TB, ci altul. Hai sa aflam ce alte matrapazlacuri zac la Cotroceni si pe alaturi, acum, nu peste 5 ani !

 44. krudus Says:

  Domnule Presedinte, cu toata stima si consideratia dar nu pot sa-l votez pe Geoana.

  Un om ce se vrea de stat, care este prieten cu unul care a facut puscarie pt delapidare inainte de 1989 si a escrocat 300 mii de romani la FNI dupa 1989, nu poate face parte din anturajul presedintelui meu.

  Vantu este un sarlatan notoriu iar Geoana, ca si Nastase de altfel , au sfidat poporul roman prin tupeul lor.

  Acesti oameni nu mertia sa mai fie in preajma dvs.Sa plece unde vor, dar sa dispara odata pt ca acesta bataie de joc a devenit insuportabila.

  In acest moment, deja circula bancuri si ghicitori despre vietatea cu cel mai mic creier de pe Terra.

 45. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Preşedinte,

  Spuneţi-ne ceva.

 46. Bibliotecaru Says:

  Ultima mea concluzie construită în mod relativ la campania electorală ce tocmai s-a încheiat.
  http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/12/se-pare-ca-mircea-geoana-nimerit-o-in.html

 47. fragmentariumpolitic Says:

  Ce fel de viata va fi dupa 6 Decembrie ?

  Neindoielnic, va exista viata si dupa alegerile prezidentiale de Duminica. Nu cu aceeasi certitudine se poate spune insa si ce fel de viata va fi, pentru ca totul va depinde de aritmetica voturilor.

  Ca in orice batalie, rezultatul alegerilor de maine va fi dictat de raportul de forte. Practic, la batalia de la urne se vor confrunta electoral doua tabere de votanti, una innoitoare, cealalta conservatoare. Speriate de infrangerea severa cu care au pierdut in primul tur (de circa 30% contra 70%), este de asteptat ca fortele ultimei tabere, interesate in mentinerea vechilor stari de lucruri, sa se mobilizeze si sa se prezinte in totalitate la vot (asa cum au demonstrat, in astfel de situatii, toate alegerile din istoria democratiei).

  Daca o parte din fortele schimbarii se vor culca pe laurii victoriei din primul tur si nu se vor mai prezenta la urne in turul doi, care este decisiv, raportul initial de forte, de doua treimi contra o treime, se va modifica descrescator. In functie de rata de neparticipare a acestora, descresterea poate cobori, teoretic, chiar pana la punctul critic care sa duca la modificarea in sens invers a raportului de votanti (lucru care este insa putin probabil sa se intample le scrutinul de maine, avand in vedere mizele schimbarii). Lectia raportului de forte trebuie insa retinuta, pentru ca este aceeasi ca si in sport: se poate pierde o competitie prin neprezentare !

  Vom iesi din fundatura in care ne-a azvarlit criza politica, generata in mod artificial de catre un politicianism zurbagiu si dominator ? Vom avea mult asteptatul guvern Johannis, majoritar si stabil, care sa preia haturile administrarii tarii si sa opreasca derapajele, printr-o buna guvernare ?

  Vom avea o noua viziune economica si un nou program anticriza, care sa ne ajute sa repornim motoarele economiei si sa vedem luminita de la capatul tunelului ?

  Vom iesi din izolarea geoeconomica, care sa ne aduca recastigarea marilor piete traditionale din Est ?

  Vom stopa criza sociala in care ne-am afundat in ultimul timp si vom incepe sa traim cu adevarat mai bine ?

  Pentru ca raspunsurile sa fie cele asteptate, participarea masiva la vot este decisiva. Duminica, 6 Decembrie, sa mergem cu totii la vot, pentru ca, in balanta victoriei, fiecare vot conteaza !

 48. Sibilla Says:

  http://sfinx777.wordpress.com/2009/12/05/asemenea-specimen-tr-basescu-nu-merita-votul-romanilor/

 49. adrian0202 Says:

  Domnule Iliescu,
  Dumneavoastra si partidul dumneavoastra aseara ati sarbatorit o victorie cam pripita zic eu, o victorie bazata numai pe rezultatele exit-poll-urilor Realitatii, care vedem si noi ca cetateni simpli ca au favorizat mereu PSD-ul. Dumneavoasta si partidul dumneavoastra nu ati tinut seama de rezultatul final dat de BEC, precum nici de voturile romanilor din diaspora, si tot dumneavoasta ii acuzati pe PS-D de frauda ? Cum de numai cei din PS-D fac fraude, iar dumneavoastra din PSD nu aveti niciodata de a face cu frauda? Orice rezultat exit-poll are o marja de eroare de +- 3%, iar dumneavoastra spuneti ca e o schimbare de rezultat prea mare? Diferenta asta a facut-o romanii din diaspora domnule Iliescu. Daca sunteti atat de corecti, de cinstiti, de ce nu aratati romanilor lucrul asta si de ce nu prezentati romanilor fapte si nu vorbe, asfel incat sa atrageti mult mai multe voturi ale romanilor. Declaratia dumneavoastra insa lasa de dorit. Ati spus ca e suspecta schimbarea de rezultate? Care rezultate domnule Iliescu? Rezultatele sondajelor? Pai dumneavoastra luati in calcul rezultatele unor sondaje care pot prezenta marje de eroare de 3% ? FARA VOTURILE ROMANILOR DIN DIASPORA ?? dupa cum ati vazut, romanii din diaspora, au votat mai mult de 70% cu Basescu. Atunci de ce s-au mai facut alegeri cand puteam alege presedintele prin sondaje de opinie si prin exit-poll-uri ? CUM PUTETI CONTESTA VOTURILE ROMANILOR DIN DIASPORA ? CUM PUTETI CONTESTA ALEGEREA ROMANILOR ?

 50. Mihnea Georgescu Says:

  “Iliescu după Iliescu…” Genială formulă, precum Byzance après Byzance, a lui Nicolae Iorga. Cu siguranţă, subtilul bizantinolog Răzvan Theodorescu s-a inspirat din această formulă foarte nimerită! Ca om de la Dunăre, Ion Iliescu este mai aproape şi geografic de umbra Imperiului Bizantin, pe care îl evocă şi pe acest blog, prin desele sale conferinţe internaţionale de la Istanbul-Constantinopole…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: