PRECIZARE


Declaratia presedintelui Basescu  in legatura cu dezvaluirile din cartea “Prădarea României” , scrisa de scriitorul romano-american Victor Gaetan impreuna cu fostul procuror Ciprian Nastasiu, este o mostra de procedeu necinstit specific.

La problemele ridicate in carte, se lanseaza in atacuri la adresa PSD, a lui Mircea Geoana si bineinteles a lui Ion Iliescu. O mai face si pe moralul, apeland la tinuta moderata in cadrul campaniei electorale, politizand de fapt un lucru la care trebuia sa raspunda – la lucruri concrete cu raspunsuri concrete.

Afirmatia repetata de Basescu, ca “Hayssam se plimba cu Iliescu in avion”, preluata si de ciracii sai din PD-L ca “Iliescu il lua in avionul sau pe Hayssam” este departe de adevar, din urmatoarele motive:

1. Spre deosebire de Traian Basescu eu nu am avut nicio relatie personala cu Hayssam. Nu a fost niciodata la mine in vreo audienta.

2. Nu a existat  “avion prezidential” , ci foloseam avioanele puse la dispozitie, cu plata, de catre societatea Romavia – uneori foloseam avioane TAROM.

3. Oamenii de afaceri sau grupurile de ziaristi nu faceau parte din delegatiile oficiale, ci insoteau, cu prilejul unor vizite, delegatiile oficiale conduse de presedinte.

4. Grupurile de oameni de afaceri erau propuse de Camera de Comert, respectiv de Asociatiile patronale, in functie de interesele lor in tarile vizitate, platindu-si toate cheltuielile.

5. Aceasta se facea pe baza de reciprocitate : sefii respectivelor state ce vizitau Romania, la randul lor erau insotiti de grupuri de oameni de afaceri. Cu acest prilej se organizau intalniri, de regula la Camera de Comert, unde erau uneori invitati si sefii de state aflati in vizita, pentru a adresa mesaje oamenilor de afaceri.

De aceea referirile jignitoare ale lui Traian Basescu sunt inacceptabile si vadesc un caracter artagos, primitiv.

Din pacate, el nu a facut asemenea actiuni, utile si necesare tarii. Mandatul sau a insemnat un puternic regres in planul promovarii intereselor tarii pe plan extern.

*    *    *    *

COMENTARII

nae8888Aveti dreptate in legatura cu asa-zisa “condamnare a comunismului” cu care se lauda Traian Basescu. Am scris despre acest lucru si despre valoarea asa-zisului “raport Tismaneanu” ca si despre atitudinea lipsita de respect a lui Basescu fata de Revolutia Romana, acum, cand aniversam 20 de ani.

emigrantuleste regretabil ca va lansati in asemenea afirmatii necontrolate.I-am cunoscut pe amandoi – si pe Victor Babiciu si pe Mihnea Georgescu si m-am intalnit cu ei separat nu doar o data.

16 Responses to “PRECIZARE”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  E bine că aţi făcut precizarea finală pentru Emigrantul. Eu unul am încetat să mă mai lupt cu morile de vânt…

  Mai mult, chiar m-am întâlnit şi eu pentru prima dată, în spaţiul real cu colegul Victor Babiciu, la ultima Reuniune a Clubului de la Bucureşti.

 2. Mihnea Georgescu Says:

  “Aşa-zisul” Raport Tismăneanu…

  Bine spus! Memorabilă formulă!

 3. Sibilla Says:

  D-le Preşedinte Ion Iliescu,
  Vă felicit!
  Opinia mea de furnică, cum deschide gura mârlanul, în secunda doi precizare, ca să ştie tăt poporul că iar MINTE!
  Mai şi are neobrăzarea să ameninţe că DUPĂ alegeri nush ce desecretizare a Dosarului Hayssam, adică-n mintea Mincinosului marinar, ie vorba de * desecretizare *, că mizează pe uşurarea Dosarului de oareşce chestii, care NU-i convin deloc, deloc… Să-nţelegem că TB&Buldog au o schemă-n sensul ăsta dacă…. dacă ce , că-i terminat inconştientul…
  Să-l anunţe careva pe ăst Băsescu : încă mai trăiiesc toţi Jurnaliştii care-au scormonit Iraq-ul în căutarea confraţilor de breaslă şi-a unor urme, bani, chestii…. se riscă zăusul să mai facă valuri mult timp, chiar se riscă??? :)
  Cât despre * moralii * care nu pierd nicio conjunctură, niciun boschete, nicio bălărie să presteze josnic dând lecţii de… moralitate ( ? ), tumna ei/ele… avea majka Darinka o vorbă : * nu aştepta de la jivină să fie om… nici să-ţi dea omul ce n-are,/ nici jivina tot ce are/… fii tu drept, nu-i sta în cale,/ jivina cum minte n-are/ dura, singură la vale… /arma ta, e doar: răbdare…
  Caracter josnic, mizerabil acest TB! Încă unul din motivele pentru care se impune să-l debarcăm ACUM !
  D-le Preşedinte,
  După cum se manifestă, dacă-o mai ţine un picuţ aşe, ăsta nici turul I nu-l vede, că d-aia-i DISPERAT şi promite * marea şi sarea * pedelacheilor ce pun umărul la ceea ce intenţionează marinarul, fraudarea alegerilor… că nici lui nu-i uşor, săracu să ştie că nema şanse, altfel decât prin … furt, n-aşe?
  stimă şi respect,
  Sibilla

  @emigrantul,
  Pe niciunul din noi nu ne crezuşi şi-ţi zisărăm în repetate rânduri : există majkă, ambii-amândoi, da tălică la un moment dat, că-mi aduc bine aminte făcuşi * inovaţia * 4 în unu *, Leo=Victor=Mihnea =Sibilla…
  Dacă nici Echilibrul nu-l crezi…. atunci avem de-a face cu-o mare problemă şi zău nu-i a noastră….
  Chiar era necesar să … ?
  Mai spun odată, că-s răbdătoare când vreau eu, musai : există şi Leo şi Victor Şi Mihnea şi dumneamea şi da suntem răi… :)
  Se impune să cereţi scuze Echilibrului, sincer.
  Sibilla

 4. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  emigrantul – este regretabil ca va lansati in asemenea afirmatii necontrolate.I-am cunoscut pe amandoi – si pe Victor Babiciu si pe Mihnea Georgescu si m-am intalnit cu ei separat nu doar o data.

  Domnule Ion Iliescu,

  Este prima oara in doi ani de existenta a blogului dvs. cind certificati ca Mihnea Georgescu si Victor Babiciu, care nu este foarte clar daca reprezinta aceeasi persoana ca userul Victor, sunt indivizi diferiti. Pina la proba contrarie nu-mi ramine decit sa va cred desi judecind dupa citatele de mai jos n-ar fi trebuit sa va intilniti cu nici unul din ei ca nu sunt altceva decit dusmani ai Poporului Poman.

  Citat Victor:
  ”Romanii sunt prin definitie niste escroci indiferent de pregatire, clasa sociala etc. Romanii cauta sa castige furand si legat de chestia asta rad ca prostii in targ. Li se pare firesc: “Ei ce mare chestie?” Romanii sunt lipsiti de amabilitate, treaba cu ospitalitatea este o minciuna cat casa, sunt necivilizati, rai, laudarosi si extrem de barfitori.”
  Sursa: https://ioniliescu.wordpress.com/2008/11/05/victoria-lui-obama/

  Citat Mihnea Georgescu:
  Stiam ca romanii sunt ancorati in trecut, rasisti, xenofobi, intoleranti, dar antisemitismul si antiprogresismul vostru e strigator la cer. Voi nu-l urati pe Mihnea Georgescu pentru ca exista, il urati pe Mihnea Georgescu pentru ca ati vazut in el Libertatea pe care nu o veti putea dobandi niciodata. Voi nu-l urati pe Mihnea Georgescu pentru ca este membru PSD, voi il urati pentru ca sunteti antisemiti si neolegionari.
  Sursa: https://ioniliescu.wordpress.com/2008/12/26/comentariide-seara/

  • Mihnea Georgescu Says:

   @Emigrantul

   Citatul despre care pretinzi că îmi aparţine, este de fapt al consilierului meu de imagine. Nu l-am conceput eu.

   • emigrantul Says:

    Dar tu, Mihnea Georgescu, esti de acord cu ce scrie acest “consilier de imagine al tau”?

    Daca DA atunci nu este nevoie sa mai raspunzi la intrebare.
    Daca NU atunci te rog sa te detasezi foarte clar de ce zice el.

 5. dorucoarna Says:

  Imi place sa-l vad derutat asa, cand nu stie de unde-i vine, poate sunt cinic dar personal si le-a construit cu mintea si oamenii lui, si sa vezi cand se va suci tot sistemul! Auzi mesaj: ‘la trupul mamei un trandafir, 3 lacrimi si-un sarut’, deci e lucid, isi stie situatia, o face deci cu buna intentie, incompetentul!

 6. Gabriela Savitsky Says:

  Și încălzirea globală e un fenomen care vi se datorează în exclusivitate…

 7. nae8888 Says:

  Teroristul H a fugit din tara ajutat de TB, ca daca-l ajuta alde dom’Mitica n-avea nicio sansa. Dar la posturile TV roboteii sai lucrand in trei schimburi si ceva, explica repetat ca vinovat este Ion Iliescu care, cu multi ani in urma, a mers in acelasi avion cu H, dar omit sa spuna ca cei doi n-au vorbit niciodata, desi TB si ei stiu asta, mintind ca-n Roma Antica. Legat de cele de mai sus sa ne amintim si de izmeneala lui TB cu cele trei persoane rapite in 2005. Organele statului le-a spus sa nu plece in Iraq dar s-au dus.
  Daca voiau sa informeze romanii despre Iraq se puteau uita pe CNN sau alt post cu ceva acces in zonele de operatii, de obicei acest acces fiind redus, si preluau de acolo. Asa s-a ajuns la faimoasa celula de criza care s-a transformat in celula canceroasa ce a distrus milioane din dolarii romanilor, cum se sustine si probabil e adevarat, dar trebuie asteptat 50 de ani pentru a afla adevarul (ei ar desecretiza torturile de la Guantanamo dupa 500 de ani; americanii au facut-o deja). Cat timp si resurse a risipit TB cu aceasta facatura, desi existau persoane si organe specializate, mult mai competente decat el, in domeniu. Cand el se perpelea de cei trei, cine se ocupa de ceilalti 22 de milioane de romani ? Zilele trecute un copil a fost ‘prajit’ pe 20% din corp intr-o institutie din Romania. N-am auzit de nicio celula de criza pentru el sau pentru cei decedati pe culuarele spitalelor. Cand TB risipea atatia bani pentru cei trei, care n-aveau ce cauta in gura lupului, altii in tara mureau neavand bani de-o aspirina sau ceva similar.

 8. geotax Says:

  E limpede de acum, Băsescu evită dezbaterile televizate cu ceilalţi contracandidaţi. Din raţiuni de strategie electorală, lesne de înţeles… Nimeni nu ar dori să încaseze glonţul de argint al unei guvernări ratate. Geoană, se simte la fel de vampir şi nu vrea să apară ziua. Antonescu se luptă pe două fronturi: ziua şi noaptea. Să mă explic: Băsescu vrea în grup (aproape toţi candidaţii, inclusiv perdanţii, disoluţie mesaj), Geoană vrea în cinci (3+2, inclusiv Oprescu şi Hunor, divagare mesaj). Antonescu vrea doar să îi fie ascultat mesajul de către toţi candidaţii… La final, electoratul hotărăşte!

 9. geoberti Says:

  D-le Presedinte Iliescu, sper sa priviti cu zambet atitudinea d-lui Basescu, pentru ca se desfiinteaza singur prin atacurile la adresa dv. Partial cred ca e adevarat cand zice ca se lupta cu dv. nu cu dl. Geoana, fiindca un numar de oameni vor vota Geoana in numele dv. dar din pacate dl. Basescu nu realizeaza ca afirmand asa ceva, de fapt recunoaste ca sunteti un mare om politic, al carui cuvant conteaza extrem de mult si se teme de dv. ca adversar politic. Pentru mine sunteti cel mai mare om politic in viata al Romaniei. Nu stiu sa spun ce a facut bine sau rau dl. Basescu, si la fel pentru dv., si nici macar nu-l consider vinovat pe dl. Basescu de mersul rau al economiei, pentru ca si in alte tari situatia e rea si nu e dl. Basescu acolo sa-l scoatem vinovat. Nu stiu cum se stabileste bugetul tarii si nu am citit Constitutia ca sa stiu cine o respecta si cine nu, habar nu am cine influenteaza justita, etc. Eu stiu doar ca mi-a fost rusine sa vad tara noastra reprezentata de Nicolae Ceausescu, de dl. Emil Constantinescu si recent de dl. Basescu dar ca NU mi-a fost deloc rusine cu dv. Presedinte. Imi pare rau ca dl. Basescu desi simte ca sunteti un om politic de mare valoare, nu a gandit destul de limpede incat sa foloseasca experienta si abilitatile dv. de om politic, fiindca eu cred cu-adevarat ca dv. vreti binele acestei tari si nu urmariti instalarea la putere a diverselor grupuri de influenta ca sa nu stiu ce sa obtineti sau sa realizati. Sper ca oricine va fi noul Presedinte va intelege asta. Va doresc mult succes si va multumesc.

 10. Mihnea Georgescu Says:

  @Emigrantul

  Nu sunt în poziţia de a mă justifica în faţa unui anonim. Dar, pentru că respect cititorii acest blog, afirm clar că iubesc Neamul Românesc şi vreau să-l slujesc pe Calea Regală a Politicii.

 11. Victor Says:

  Interesanta afirmatia presedintelui Basescu, referitor la cei doi fosti procurori care au reclamat presiunile ce s-au facut asupra lor : “au fost rejectati de sistem”. Despre care “sistem” vorbeste Basescu? Cel cu care se “lupta” el de ani si ani? Vajnicul luptator antisistem a uitat de asemenea in ce hal i-a jignit pe magistrati in repetate randuri iar acum ii foloseste drept paravan…Dar asa este Basescu: se foloseste de toti apoi ii arunca ca pe niste masele stricate si nu ezita sa se refoloseasca daca are nevoie. Specific unui om total lipsit de caracter.

 12. ezragsit Says:

  Traduceţi, vă rog, ce-nseamnă “protecţia leului”.
  Teoretic ar însemna ceva de genul “dacă leul tinde să se ieftinească, BNR intervine şi schimbă euro pe lei, astfel încât leul să redevină scump”.
  Adică un proces de uzură, în care leul este menţinut artificial la un curs nejustificat economic, consumând euro în acest proces.
  Traian Băsescu spune că “cea mai mare parte” a celor 20.000.000.000 euro împrumutaţi de guvernele Boc s-ar fi dus pe această “protecţie a leului”.
  Foarte avantajoasă pentru acei câţiva românii care au MULŢI LEI şi vor MULŢI EURO în schimbul lor. Pentru că pot face schimbul nu la preţul stabilit liberal de mecanismele economiei, ci prin manevre bancare artificiale.
  Problema este că după ce euro împrumutaţi s-au consumat în aceste manevre, datoria generată în acest proces duce rapid la o prăbuşire a leului, asta pentru că statul în clipa în care trebuie să restituie datoria trebuie să o facă în euro, de care nu dispune, şi pe care nu-i poate obţine din economie (distrusă între timp prin lipsa investiţiilor, banii împrumutaţi în 2009 negenerând investiţii lucrative) ci doar schimbând la un curs tot mai rău leii, pe care-i poate obţine intern din taxe, în euro necesari pentru creditorii externi.
  A montat oare Traian Băsescu o bombă cu ceas în economia românească, cu avantajul suplimentar că apropiaţii, aceia care au avut mulţi lei, i-au putut schimba foarte avantajos acum în euro?

  Aţi observat că această temă este una dintre puţinele teme concrete din discursul lui Traian Băsescu, temă recurentă, prezentată mereu pe un ton apăsat, urmată de priviri alerte aruncate în stânga şi dreapta şi urmate de o vizibilă relaxare după absenţa reacţiilor?

  Să fie oare vorba de o protecţie, un fel de viitor “v-am spus, nu v-am ascuns, aţi tăcut însă, n-aţi comentat nimic, aşa că acum să nu mai spuneţi nimic”

  Traduceţi, vă rog, ce a fost cu această “protecţie a leului” în 2009, care ne lasă mai datori cu peste 10.000.000.000 euro şi ne face foarte vulnerabili în 2010, când datoria şi dobânzile devin scadente, fără ca economia să fi fost pregătită pentru a genera marfa vandabilă în euro…

 13. ezragsit Says:

  Ştire difuzată în media pe 4 decembrie a.c.:
  “Cursul de referinţă al băncii centrale a coborât vineri la un nou minim al ultimelor două luni, de 4,2062 lei/euro, în urma aprecierii semnificative a monedei naţionale în prima parte a zilei, pe fondul ordinelor mari de cumpărare de lei, influenţând şi evoluţia altor monede emergente.”

  Ce de speculaţii, ce de interpretări…
  Că sunt investitorii străini brusc interesaţi să cumpere lei…
  Ha-ha-ha!
  Sau mai bine Hă-hă-hă!

  România a consumat doar în 2009 “cea mai mare parte” (cf. Traian Băsescu) din banii împrumutaţi de la FMI, Banca Europeană şi bănci particulare (aşadar peste 10.000.000.000 euro) pe “pilonul principal” al “protejării leului”.

  Adică dincolo de orice legitate economică, dincolo de realitatea falimentelor şi tot mai proastei funcţionări a economiei, cursul leului a fost artificial menţinut la cel mai coborât curs posibli.

  Această operaţie are un preţ hidos.

  Romînia nu produce euro, dar produce lei.
  Cei ce au acces la aceşti lei au putut în această perioadă să-i schimbe extrem de avantajos, la un curs menţinut artificial în favoarea lor, legal, în euro la care n-ar fi avut altfel acces.
  În acest proces s-au consumat euro scumpi, luaţi împrumut şi purtători de dobândă, a căror restituire scadentă din 2010 începând va face praf cursul leului, guvernul din 2010 fiind obligat să procedeze invers, cu totul dezavantajos, cumpărând euro la un curs tot mai nefavorabil, pentru a putea restitui euro risipiţi atât de uşor în 2009.

  Este practic o afacere dublu câştigătoare pentru guvernul Boc&Băsescu, pentru că-i permite pe de o parte “afaceri” bune şi o bună imagine în 2009, lăsând în acelaşi timp o “bombă” pentru un eventual alt guvern venit după ei în 2010.

  Nu este de mirare că vocea lui Traian Băsescu se schimbă de fiecare dată când pomeneşte ACEST subiect, că ochii-i aleargă alert după ce-l enunţă şi are un aer de liniştire şi relaxare atunci când oponenţii săi nu comentează acest subiect…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: