LANDSHUT

Imagine558

Dupa incheierea manifestarii la care am participat la Munchen, in ziua de joi 12 noiembrie, am vizitat localitatea Landshut – capitala istorica a “Vechii Bavarii”.

Landshut 2

Landshut este un oras medieval cu 65.000 de locuitori, centru districtual, infratit cu orasul Sibiu. Este un oras bavarez specific, de mare traditie, cu o istorie bogata, interesanta, cu o arhitectura in stil gotic, bine pusa in valoare. Are circa 800 de ani de existenta (la fel ca si Sibiul).

O cetate medievala (primul centru administrativ al Ducatului) care se mentine in buna forma, fiind un punct de atractie turistica .

Landshut 3

Orasul a fost renovat;  casele zugravite in diferite culori pastelate, dau un farmec deosebit zonei centrale a orasului, care este dominat de catedrala St. Martin, cu cel mai inalt turn de caramida din lume (130,6 m), simbolul de recunoastere al orasului.

Landshut 4

Localitatea se afla situata pe raul Isar, care traverseaza si orasul Munchen (in amonte si aval sunt in functiune 2 hidrocentrale “pe firul apei”).

Landshut 1

Ca si in Munchen si in intreaga Bavarie spatiile verzi sunt generoase, bine intretinute si protejate. Se respecta cu strictete normele urbanistice de ocrotire a spatiilor verzi, in localitati ca si in imprejurimi.

Orasul are un potential industrial remarcabil asigurat de prezenta catorva firme mari (Hitachi Semiconductor (Europe) GmbH, BMW AG-Motorenwerke) si un numar mare de intreprinderi mici si mijlocii. Multi locuitori ai orasului lucreaza la Aeroportul Munchen, aflat in apropiere si in plina expansiune.

Relatiile cu Sibiul s-au dezvoltat dupa 1990,  cand reprezentanti ai localitatii Landshut au venit cu ajutoare umanitare. Primarul Johannis este binecunoscut si apreciat de conducerea municipalitatii.

Cu prilejul intalnirii de la Primarie, am cunoscut un profesor care a venit cu o prima delegatie la inceputul anului 1990 la Sibiu. S-a casatorit cu o romanca, au trei copii si vorbeste destul de bine romaneste.

DSCF0092

Ne-a insotit deasemenea presedinta Asociatiei Sasilor Transilvaneni din Bavaria, tot sibianca de origine, care vorbeste inca perfect romaneste. Si ea si consulul nostru de la Munchen mi-au vorbit de atasamentul sasilor fata de Romania, de folosirea limbii romane si de relatiile lor active cu tara.

Imagine499

Imagine479

 

Advertisements

2 Responses to “LANDSHUT”

 1. Sibilla Says:

  D-le Preşedinte Ion Iliescu,
  Superbe imagini, m-a impresionat plăcut în special cea de pe malul Isar-ului, vă mulţumim !
  Observ că sunteţi în toate fotografiile înconjurat de-o Lumină Albă. Invitaţiile pe care le onoraţi sunt deopotrivă şi pentru noi o bucurie şi motiv de mândrie, Românii Apreciaţi SUNT şi-au Respect, spre deosebire de… scandalagiul de-a devenit Ruşinea Naţională, TB.
  Vă mulţumim că aţi rămas alături de noi, cei mulţi şi pentru că : purtaţi Stindardul!
  stimă şi deosebită consideraţie Echilibrului Nostru,
  Sibilla

 2. waszlaw Says:

  minunat oras. am participat la dezgroparea cartierului evreiesc in cadrul unei activitati arheologice internationale. Ma bucur de acest articol si ma bucur ca imi starneste amintii si ma bucur ca si dumneavoastra simtiti fascinatia acestui oras.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: