COMENTARII (1)


1.- Apreciez toate opiniile exprimate (in special Victor, nae8888, krudus) privind neseriozitatea propunerii avansate de presedintele Basescu pentru functia de prim-ministru. De fapt nu este vorba numai despre “bascalie” la adresa partidelor si a Parlamentului, ci de un joc nedemn al presedintelui – pe deoparte pentru a-si manifesta lipsa de respect fata de reguli si pe de alta parte pentru a perpetua de fapt prezenta guvernului Boc pana la alegeri. Restul , pentru Traian Basescu nu conteaza!

2.- Interpretarea lui globetrotter58 ca Traian Basescu ar proceda corect – consultarea cu partidele (prevazuta de Constitutie) nu l-ar obliga sa tina seama de propunerile majoritatii – este arbitrara, asa cum arbitrara este si pozitia pe care se situeaza Traian Basescu, deci nedemocratica si anticonstitutionala.

3.- Sibilla considera comparatia dintre atitudinea lui Traian Basescu ca a unui “copil năzdrăvan” – ca fiind nepotrivita, pentru ca: “copiii năzdrăvani sunt inteligenţi”. Exemplul meu nu se referea la acte inteligente, ci la “nazdravanii de copii” – care ilustreaza si rautate si o anumita nota rebela, provocatoare la adresa celor maturi, ceeace se intampla frecvent in comportamentul copiilor. Intr-un fond real, Basescu nu a depasit acest stadiu al copilariei.

4.- dorucoarna face o analiza interesanta. Sunt necesare insa cateva precizari :

– nici Parlamentul nu detine “putere absoluta”.

– sistemul nostru constitutional prevede echilibrul puterilor in stat. Insa, desigur Parlamentul este principala institutie a democratiei, “reprezentantul suprem al poporului roman”, unica putere legislativa.

– Potrivit articolului 80 din Constitutia Romaniei
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Aceste atributiuni nu le-a inteles si nu stie sa le respecte Traian Basescu !

Deasemeni, Curtea Constitutionala nu se afla “deasupra Parlamentului” . Este insa structura desemnata sa vegheze la respectarea Constituţiei de catre toate cele trei puteri. De aceea, formularea din Constitutie “Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. Curtea Constituţională este independentă faţă de orice altă autoritate publică şi se supune numai Constituţiei “ deci, suprematia Constituţiei nu a vreunei puteri sau institutii de stat.

5.- Referendumul initiat de Traian Basescu nua are nicio motivatie, este o diversiune prin care incearca sa sustraga atentia populatiei de la problemele esentiale ale alegerilor prezidentiale, care ar trebui sa se concentreze pe analiza bilantului mandatului de 5 ani al presedintelui in functie si compararea calitatii candidatilor pentru aceasta functie in stat.

Nota agresiva a campaniei sale pentru referendum, la adresa Parlamentului si Parlamentarilor, vadeste mentalitatea sa nedemocratica, dar si intentia de a specula lipsa de popularitate a Parlamentului. Este un demers necinstit si periculos.

6.- Sper ca alegatorii sa realizeze cat de nociva a fost si este prezenta lui Traian Basescu in viata noastra politica. Victor este corect in aprecierile sale pe aceasta tema.

7.- Domnul George Serban subliniaza demagogia lui Traian Basescu cand afirma ca el “nu se lupta cu Mircea Geoana ci cu Ion Iliescu!!!”

14 Responses to “COMENTARII (1)”

 1. ionita ion Says:

  Asistăm de ceva vreme la un circ politico-naţional, în care eroul principal este actualul preşedinte al celor 30% din cetăţenii României, care la fiecare apariţie publică nu face altceva decât să jignească şi-n stânga şi-n dreapta încercând pe ultima sută de metri, să ,,ia faţa” celorlalţi competitori. Atitudinea acestui individ este una specifică unui muribund, care neavând altă alternativă caută prin mijloacele specifice fostelor organe de securitate, să dezbine celelalte partide şi populaţia ţării, pentru a-şi câştiga simpatia lor provocând haos şi instabilitate. Se pare că sloganul ,,dezbină şi vei câştiga” nu pre îi prieşte lui Băsescu şi echipei lui de lingăi, deoarece lumea s-a cam săturat de minciuni şi laude comuniste, pe care prea-măritul preşedinte le invocă la mai toate adunările-plenare, pe care le organizează. Atunci când apare pe scenă în faţa unei mulţimi venite cu autocarele din alte judeţe la ordinul organizaţiilor locale de partid îşi etalează comportamentul unui om bolnav nu numai fizic, ci şi psihic. Dumnealui doreşte cu orice preţ păstrarea privilegiilor oamenilor săi nepăsându-i nici-un moment de ceea ce se întâmplă în ţara asta, pe care dânsul o foloseşte ca pe un cobai, pentru a-şi atinge visurile politice. Nenorocirea este, că partidul pe care l-a creat aşa cum şi-a dorit a ajuns să accepte în totalitate măsurile preşedintelui şi să nu ridice un deget la acţiunile intreprinse de acesta. Asta denotă o prostie ieşită din comun a membrilor partidului, care nici măcar nu-şi pot exprima nici în gând opiniile, pentru că aşa vrea tovarăşul. Privesc cu mâhnire cum atacă în public diferite persoane publice, pe urma cărora nu o să calce în vecii vecilor. Sunt de acord să atace în mod cu totul civilizat sau cum îl duce pe el mintea pe cei cărora îi sunt contracandidaţi la preşedenţie, dar să-l ataci de fiecare dată pe Ion Iliescu asta, chiar nu am înţeles-o, pentru că din câte ştiu dumnealui nu candidează la funcţia supremă în stat. Rămân la părerea mea personală, pe care cred, că o împărtăşesc şi alţii, că acest om-Traian Băsescu-este o excepţie a genei umane în materie de prostie şi tembelism. Dacă lucrurile decurg aşa cum se prezintă vom scăpa în mod sigur de un asemenea om, care a fost o ruşine pentru poporul român si eu, personal nu-i doresc, să treacă nici de turul unu.

 2. emigrantul Says:

  Citat Victor:
  Romanii sunt prin definitie niste escroci indiferent de pregatire, clasa sociala etc. Romanii cauta sa castige furand si legat de chestia asta rad ca prostii in targ. Li se pare firesc: “Ei ce mare chestie?” Romanii sunt lipsiti de amabilitate, treaba cu ospitalitatea este o minciuna cat casa, sunt necivilizati, rai, laudarosi si extrem de barfitori.
  Sursa: https://ioniliescu.wordpress.com/2008/11/05/victoria-lui-obama/

  Victor = un individ care scrie in continuu texte lingusitoare concepute astfel incit sa-i faca placere lui Ion Iliescu. El nu urmareste alt scop decit parvenirea, mai precis, o functie cit mai importanta in conducerea tarii si bineinteles bani multi. Pe romani nu da doi bani, ba chiar ii uraste asa cum se remarca in mesajul mai sus citat, scris intr-unul din rarele sale momente de sinceritate.

 3. globetrotter58 Says:

  Dl. Iliescu,
  alegerea facuta de Basescu e CONSTITUTIONALA si nu e conform uzantelor democratice dar cum legea suorema ii permite ( nu scrie nicaieri nici in constitutie si nici in vre-o alta lege CLAR EXACT asa ca imi pare rau dar nu cred ca veti castiga in vre-un proces pe aceasta tema …
  iar interpretarea mea nu e arbitrara de loc si cu atat mai putin anticonstitutionala ci e una din variantele de interpretare LEGALE ale legii asa cum este si varianta dvstra Sorry …

 4. globetrotter58 Says:

  Si sa va dau un exemplu posibil, un partid cu 51% locuri in parlament propune pe X, presedintele poate automat sa-l aleaga pe respectivul DAR lafel de bine poate discuta si cu partidul Y si Z care au impreuna alte 26% din voturi si in urma negocierilor sa creeze un guvern cu ALT prim ministru si o majoritate de 76% in parlament (straniu nu poate pentru unii dar daca respectivul presedinte ori partid majoritar are de gand sa schimbe constitutia si sunt legi organice care daca nu ma insel trebuiesc votate de 75% din parlament prin crearea acestei super-majoritati (care sa fie formate din partide cu doctrine apropiate, nu prostia din 2008, cred ca e spre binele activitatii parlamentare alegerea presedintelui … CE ZICETI?

 5. globetrotter58 Says:

  pardon 25% ca sa ai 76% cu totul

 6. tiberiuretu Says:

  Stimate d-le Iliescu
  Consider campania PSD ar fi trebuit sa fie cu mult mai clara astfel incit sa fie evident pentru fiecare “Nea Gheorghe ” din tara asta:
  1) Pentru ce trebuie schimbat Basescu ?
  2) Pentru ce tocmai d-l Geoana trebuie sa-l inlocuiasca?

  In campanie s-au lansat “tone” de vorbarie care se pierd in valmaseala unei gilcevi fara sfirsit din care nu se poate intelege mare lucru. Se intelege numai ca este bataie grozava pentru a accede la putere ,la joburi si la bani Prea multe vorbe si prea putine idei.
  A continua in acelasi mod este parerea mea un joc periculos la loterie.Va propun sa deschidem un dialog direct in care sa facem un schimb de idei. Va rog sa-mi scrieti pe adresa mea de e-mail.Cred ca pot contribui la o campanie PSD mai eficienta.
  Cu stima Tiberiu

 7. Sibilla Says:

  Corect, am subliniat însă că negativismul său e caracteristic altei etape de vârstă şi da, am punctat oarecum şi faptul că d-aia Băsescu NU se ridică la nivelul Domniei Dumneavoastră, pentru că e jmecher, speculativ, răităcios, ranchiunos, orgolios, răzbunător, distructiv, autoritar, etc…. pe când dvs. sunteţi inteligent, constructiv, deschis, echilibrat, ceea ce cei care n-au priceput, cu siguranţă-n ultimele luni, mai ales, şi-au dat seama cine este de fapt Băsescu, căci, nu s-a sfiit să-şi dea arama pe faţă, cum fac toţi DUALIŞTII, uf… că de-ătia mă tot lovesc, posibil ca să mă-ntăresc pentru cândva.
  Ce doresc eu să scot în evidenţă e că Băsescu nu merită comparat nici măcar cu acei copii, E MULT MAI DIABOLIC, deliberat le face, urăşte, nu reuşeşte să-şi învingă pornirile-i drăceşti pentru că NU doreşte, dar deloc!
  stimă şi deosebită consideraţie, D-le Preşedinte,
  Sibilla

 8. Victor Says:

  Nu cred ca trebuie schimbata Constitutia. Nu cred deloc in rezolvari de tipul asta. Cum ar trebui sa arate o Constitutie care sa ne apere de Basescu si cei ca el? Probabil, ar trebui ca acea Constitutie sa nu fie conceputa de specialisti in drept constitutional ci de o echipa mixta din care sa faca parte si psihiatri, psihologi, adica specialisti care sa prevada cam ce le poate trazni prin minte nebunilor… Si daca si lor le scapa ceva? Nu ar fi mai simplu sa existe un control psihiatric pentru viitorii presedinti ai Romaniei?

 9. astraro Says:

  Cum e posibil ca Bercea Mondialul sa faca parte din PSD ? Oare va va mai vota cineva cu astfel de membri ?Eu unul sigur nu .

 10. iuliuc Says:

  Nu inteleg de ce PSD-ul nu puncteaza fapul ca respingrea unui cabinet de catre parlament reprezinta un ESEC MAJOR AL PRESEDINTELUI. Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini ale sefului statului. Consultarile cu partidele prevazute de catre Constitutie au tocmai rolul de a revela posibilele solutii de aliante poliice care sa conduca la votarea guvernului de catre Parlament.
  Cu regret constat ca masina propagandistica a PDL-ului merge ireprosabil: mesaje simple, pe intelesul tuuror, etichete usor de retinut, etc. PSD-ul nu poate?

 11. globetrotter58 Says:

  @Victor,
  desigur se poate sa continuati sa traiti si cu constitutia asta probleme insa vor apare in continuare (mai cu seama ca e in cultura romanului sa nu respecte legile si sa caute o cale sa se “descurce el”) asa cum cea de acum nu e singura … sunt multe legi care se bat cap in cap si nu de ieri de azi ci parca dintotdeauna .. iar cauza zic eu e mult mai profunsa .. e vorba de “cultura societatii” … cea a societatii romanesti e INCOMPATIBILA cu cea a societatilor occidentale care se vrea a constitui osatura constitutionala a UE … de aici veti avea pe mai departe multe probleme …
  un factor esential as zice este implicarea sortii a fatalismului in toata viata romanului asta face ca sa nu existe practic initiativa a individului ca totul sa fie lasat in … plata sortii si acceptat ca atare de aceia exista si slugarnicia in fata celor mari ai zilei de aceia exista si dragostea nedisimulata fatalista pentru un Mesia … iar peste acestea s-a asezat ideologia extremista ce a gasit un mediu fertil .. iar mai apoi dupa 89 indivizi crescuti in acest CULT au fost pusi sa creieze bazele unei societati ce se vroia altfel .. e ca si cum ai cere unuia care a croit doar itari sa-ti faca un taxido … rezultatul este acest kitsch caci cei care au creat legea suprema au plecat de la o premiza falsa : ca TOTI GANDESC CA EI … datorata anilor de totalitarism lor le e greu sa vada ca exista oameni care gandesc si ALTFEL si mai cu seama ca acest ALTFEL poate fi mai bun ori mai rau decat gandesc ei …
  cat priveste examenul medical acela e absolut necesar sa fie efectuat ANUAL de presedinte si de asemenea facut de toti candidatii inainte de turul intai caci si un om integru o poate lua razna la un moment dat (si nu e vorba doar de paranoia) din cauza stress-ului – DAR AI TU OAMENII PROFESIONISTI care la o adica sa spuna dle presedinte anul acesta nu treceti examenul ? – tocmai datorita acelei culturi a societatii romanesti eu zic ca e foarte greu mai cu seama ca vor fi presiuni de genul e decizie politica nu medicala … ;
  acum nu e nevoie ca o lege sa ia in considerare toate cazurile nu e posibil asa ceva dar …
  daca in cazul unei legi ce prevede libertatile individului specifici DOAR ce NU ARE VOIE astfel incat lasi loc liber individului sa se exprime in cazul desemnarii primului ministru trebuia specificat clar DOAR CE ARE VOIE … ori aici e dovada incompetentei celor ce au creat legea cel putin nu stiu daca pe aceasta tema au existat dezbateri in parlament sau paragraful a fost votat … in fuga calului precum semneaza primarul …
  in concluzie PUTETI VOI SA SCHIMBATI “CULTURA SOCIALA A ROMANULUI ” SI DACA DA CAT TIMP VA VA LUA STITI EXACT CUM … abia apoi veti putea sa va concentrati spre o altfel de legislatie aici e ca si problema ce a fost mai intai oul sau gaina tot asa ce trebuie sa faceti mai intai schimbati legile sau metehnele (cultura sociala) ?

 12. globetrotter58 Says:

  si daca tot vorbim de “cultura civilizatiilor” in timpuri stravechi exista convingerea ca orice reusita necesita sacrificii – sange dacii stranmosii romanilor il ucideau pe unul de-al lor inainte de lupta … alte popoare plecau la lupta cu gandul ca vor plati zeilor IN TIMPUL (prin jertfele pe campul de lupta) SI DUPA lupta (ii ucideau pe prizonieri deci pe ceilalti nu pe ai lor) … si acum te intreb urmasii carora din cele doua culturi au razbit mai mult si au ajuns mai sus in lumea de azi ?!

 13. O lichea « Bloggareala Politica Says:

  […] ne imaginam multi dintre noi, comparatia cu “copilul nazdravan” devine ,iata, asa cum remarca Sibilla, mult prea blanda, iar modul in care il vad altii precum un prieten al betiilor, certaret si cu […]

 14. * Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis… * România Votează ! Trebuie ! « Sfinxul Says:

  […] ne imaginam multi dintre noi, comparatia cu “copilul nazdravan” devine ,iata, asa cum remarca Sibilla, mult prea blanda, iar modul in care il vad altii, precum un prieten al betiilor, certaret si cu […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: