DECLARATII, OPINII


In ultima perioada am fost foarte ocupat, fapt pentru care nu am mai avut ragazul necesar pentru a scrie pe blog. Am citit insa postarile colegilor de blog. Pentru a raspunde, oarecum, celor care mi-au solicitat opinia asupra evenimentelor de pe scena politica voi publica declaratiile pe care le-am acordat agentiilor de presa :

1.- Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat miercuri, 14 octombrie, la RFI că PSD nu închide calea discutării cu PDL privind formarea viitorului Guvern. “Primarul Sibiului, Klaus Johannis îndeplineşte condiţiile unui om echidistant”, afirmă preşedintele de onoare al PSD. “Faptul că PDL îl susţine tot pe Emil Boc ca prim-ministru este straniu”, mai afirmă Ion Iliescu.

I.I. : PSD a spus că doreşte mai întâi să se consulte cu partidele şi apoi să meargă la Cotroceni cu propunerile proprii. Aşa, imediat după moţiune, consultarea (de la Palatul Cotroceni – n.r.) a fost absolut inutilă, s-a văzut şi din discuţiile preşedintelui cu ceilalţi.

Rep : Înţeleg că negociaţi doar cu partidele care au susţinut moţiunea, nu şi cu PDL ?

I.I. : Ba şi cu PDL, nu închidem calea discutării şi cu ei, dar deocamdată e vorba de un punct de vedere comun, o poziţie comună exprimată cu prilejul moţiunii şi care trebuie să se finalizeze cu o propunere comună.

Rep : Preferati varianta unui prim-ministru independent. De ce tocmai Klaus Johannis ?

I.I. : Pentru că întruneşte această percepţie a unui om echidistant şi ceea ce este important acum, când nu mai avem un Guvern legitim şi se apropie alegerile prezidenţiale să existe un Guvern care să asigure alegeri echitabile, plus să gestioneze treburile curente până la finele anului. Acum nu se pune problema unui Guvern de mandat lung. E o situaţie de criză guvernamentală, acest Guvern nu poate să mai gestioneze treburile şi să asigure alegeri echitabile, e problema cheie a momentului şi la acest moment este nevoie şi este punctul de vedere care s-a desprins dintr-o majoritate parlamentară, de un Guvern care să poată asigura în condiţii normale, echitabile, alegerile prezidenţiale. Noul preşedinte va intra în funcţiune cu misiunea sa de a relua nişte consultări şi de a deschide o discuţie pe această temă.

Rep : Dar de ce ar ţine cont Traian Băsescu de propunerile PSD, PNL şi UDMR ?

I.I. : Dacă ar avea raţiune, ar trebui să ţină cont, dar sigur, pot fi tot felul de surprize.

Rep : De ce aţi spus că nu închideţi uşa PDL-ului ?

I.I. : Din motive de relaţii civilizate. Deja ei s-au desprins de restul, îşi susţin în continuare propriul premier, ăsta este lucrul mai straniu, pentru un premier care a căzut printr-o moţiune de cenzură, decenţa ar impune să se abţină de la aşa ceva.

2. “Băsescu încalcă  Constiuţia prin ignorarea partidelor majoritare în Parlament”

Bucureşti, 15 oct /Agerpres/ – Preşedintele Traian Băsescu încalcă Constituţia prin ignorarea partidelor majoritare în Parlament în nominalizarea primului-ministru, a declarat joi seară, pentru AGERPRES, fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al Partidului Social Democrat.

Potrivit acestuia, “Traian Băsescu îşi face de fapt nişte calcule meschine pentru a controla organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale“.

Fostul şef al statului a explicat care este procedura constituţională  conform căreia s-a procedat la desemnarea guvernelor după căderea regimului comunist.

“Dacă  citim cu atenţie textul Constituţiei privind desemnarea unui candidat în funcţia de premier, preşedintele  are într-adevăr acest atribut constituţional -să facă desemnarea candidatului pentru funcţia de premier, dar prin consultare cu partidele politice. În cazul în care un partid are o poziţie majoritară în Parlament nu se mai discută, ia în considerare propunerea pe care o face acest partid şi pe aceea o susţine şi o trimite la Parlament. Când nu este aşa, preşedintele se consultă cu partidele parlamentare. De ce ?  Pentru ca, înainte de a face o desemnare, să aibă certitudinea că propunerea pe care o face are şanse să fie susţinută în Parlament de o majoritate. Ori Traian Băsescu ignoră acest lucru, şi crede că acest atribut al lui, este arbitrat de el, şi că el poate să desemneze pe cine vrea el. Deci, consultarea este formală, şi  poate să nu ţină seama de părerea partidelor politice, şi aceasta este greşeala în care se găseşte domnul Băsescu. Un astfel de comportament fiind “antidemocratic” şi contrar necesităţilor ţării privind ieşirea din criză”

“De aceea, ceea ce face Băsescu, în loc să  găsească o soluţie rapidă pentru ieşirea din criză, este o cale de prelungire a acesteia. Şi, probabil că îşi face şi nişte calcule meschine că Parlamentul poate respinge Guvernul, şi  că acesta va veni a doua oară în discuţie. Nu numai că nu poate dizolva Parlamentul, dar prelungeşte boala – rămâne în funcţie un guvern demisionar, şi are garanţia că el controlează toate pregătirile şi că organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt sub controlul unui guvern docil, cu prefecţii de aceeaşi culoare”.

Fostul preşedinte a reamintit că a mai existat o situaţie similară  în 1991, când Petre Roman a fost obligat să demisioneze din funcţia de prim-ministru.

“Pe atunci, erau 14 partide parlamentare. Eu le-am chemat la consultare pe toate cele 14 partide, le-am, dat răgaz o zi pentru a veni cu propuneri. Au venit cu vreo zece propuneri, şi am stat de vorba cu toţi, şi am luat în analiză toate propunerile care au venit, şi s-a ajuns la un consens pentru propunerea privitoare la dl Stolojan, şi aşa am mers cu desemnarea premierului de atunci. Dar dl Băsescu vrea să ignore părerea Parlamentului, aceasta nu se poate în democraţie, pentru că partidele sunt vectorii în societate -este un lucru elementar pe care îl ignoră, şi îşi mai permite şi jigniri la adresa unor personalităţi din viaţa politică, şi, din acest punct de vedere este un pericol ca să mai rămână în fruntea statului un om care ignoră astfel de chestiuni şi regulile democratice”, a mai spus fostul şef al statului. AGERPRES/(Cătălina Matei)

Bucureşti, 15 oct /Agerpres/ – Preşedintele Traian Băsescu jigneşte în mod inacceptabil personalităţi ale vieţii politice româneşti, şi nu are limite în acest sens, a declarat joi seară, pentru AGERPRES, fostul preşedinte Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD s-a referit la o serie de acuzaţii făcute de Traian Băsescu la postul B1 tv atât împotriva fostului preşedinte, dar şi a unor lideri PSD şi conservatori, între care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

“Mi se pare total inacceptabil un astfel de comportament din partea şefului statului. Asemenea jigniri, la adresa unor personalităţi ale vieţii noastre politice sunt anormale. Pentru că, acei pe care i-a menţionat sunt oameni care au avut sau au funcţii în statul român, iar alţii sunt în Parlament. Dar, se vede că dl Băsescu nu are limite, şi nu are educaţia elementară necesară. Nu poţi pretinde respect din partea altora, dacă nu manifeşti respect. Traian Băsescu are un comportament execrabil şi are pretenţia de a rămâne într-o funcţie care presupune o anumită decenţă, ţinută şi respect faţă de oameni. Dl Băsescu se comportă însă inadmisibil, şi nu ma vreau să intru în detalii privind declaraţiile sale”, a conchis fostul şef al statului.

„Băsescu adânceşte deliberat criza politică în care se zbate România! A dovedit din nou că este un individ fără scrupule care vrea să îşi atingă scopurile personale, în detrimentul interesului naţional. A refuzat o majoritate clară care, cu excepţia PDL, dorea acelaşi premier. Băsescu prelungeşte voit starea de conflict. Scopul lui este ca Guvernul Boc să rămână pe poziţii până după alegeri. Vrea morțiș să aibă ministru PDL la Interne, să organizeze alegerile“, a declarat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. (Inpolitic)

19 Responses to “DECLARATII, OPINII”

 1. nakida Says:

  Presedintele a desemnat. Pe Dl Lucian Croitoru. L-a refuzat pe Dl Klaus Johannis.
  Dl Presedinte a spus ca a avut 3 propuneri:
  1) Dl Klaus Johannis din partea PSD, PNL,UDMR,
  2) O anumita persoana (fara nume) din partea PDL si
  3) Dl Lucian Croitoru din partea D-niei sale.
  In constitutie, la art 103 scrie:
  ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”
  Adica, presedintele desemneaza “IN URMA“ (adica dupa) consultarii partidului care are “MAJORITATEA A-B-S-O-L-U-T-A”. Ori in parlament nu avem un partid care are “MAJORITATEA A-B-S-O-L-U-T-A”. Aceasta varianta nu se poate aplica.
  In varianta a 2-a, constitutia spune “dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Adica, a tuturor partidelor din parlament. Aceasta varianta nu s-a aplicat.
  Deci, numirea (desemnarea) unui prim ministru nu s- facut conf constitutiei. In primul caz nu s-a putut, in a 2-a varianta nu s-a facut. In schimb s-a facut in a 3-a varianta: Presedintele a desemnat de la sine putere un prim ministru.
  Pe de alta parte PSD, PNL, UDMR, nu au actionat constitutional. In constitutie scrie “dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament” si nu “a majoritatii parlamentare”. Cred ca Presedintele ar fi dat dovada de intelepciune daca ar fi acceptat propunere PSD, PNL,UDMR. Daca ar fi dorit cu adevarat binele tarii.
  Dl Lucian Croitoru, stie “politica fiscala, politica monetara”, dar Dl Klaus Johannis stie sa faca TREABA. Pina a face “politica fiscala, politica monetara”, trebuie sa faci mai intai TREABA. A gresit Presedintele. Dar poate Presedintele stie ceva ce noi nu stim despre Klaus Johannis.

 2. Victor Says:

  Intr-adevar, l-am urmarit aseara pe presedintele Basescu la postul B1 Tv si pot spune ca s-a autodepasit in ceea ce priveste mitocania care l-a consacrat. Gasesc inadmisibil modul in care a vorbit despre cei doi fosti presedinti ai Romaniei, mistocareala ieftina, golanismele dar si minciunile evidente contureaza profilul unui individ care nu numai ca nu are ce cauta in fruntea statului dar nici macar in politica romaneasca.

  Desigur s-a remarcat si Radu Moraru care a impins slugarnicia in zone in care numai Boc il mai poate concura. Imbecilitati de genul “Noi doi care suntem naivi”, “noi doi care mergem la pescuit” ….imi creaza convingere ca Nasul nu resimte deloc criza financiara…

  Concluzia pe care o trag este ca romanii trebuie sa se trezeasca macar acum in ceasul al 12 lea. In dorinta lui de putere, Basescu nu face rau numai politicii romanesti ci noua tuturor. Deja nu ii mai mistocareste numai pe politicieni ci pe noi toti. O tara intreaga. Motivatia desemnarii lui Lucian Croitoru – ce om si asta…cum sa accepti o asemenea umilinta??? sa umbli din poarta in poarta si sa-ti spuna toti : “du-te mai baiete, lasa-ne!”- motivatia deci este : “asa vreau eu”.

  A ajuns la momentul in care nici nu se mai chinuie sa dea o aparenta rationala actiunilor lui. Intrebarea este daca mai sunt fraieri care sa nu inteleaga si sa creada prostiile lui cum ca se lupta cu sistemul mai luand o casuta pt fetita lui dupa cateva mici combinatii cu terenuri, mai aranjand-o si pe cealalta fetita pe la Bruxelles dupa ce a ajutat-o sa-si schimbe “Pejeul” cu un SUV, mai creandu-i oportunitatea unei afaceri fratelui si asa mai departe…

  Si mai ma intreb ceva : oare dosarele lui Basescu vor fi reluate dupa ce nu va mai fi presedinte? Cred ca si el se intreaba…

 3. globetrotter58 Says:

  @NAKIDA
  basescu a procedat legal nu rational a propune “IN URMA” e o chestiune temporara dupa consultari si NU IMPLICA urmarea explicita a vreunei variante propuse de partide !! asta e LIMBA ROMANA daca cei ce au scris constitutia au fost ANALFABETI (scoala romaneasca comunista sa traiasca!) ASA VA TREBUIE !
  PRESEDINTELE TREBUIA SCOS INAFARA PROCESULUI DESEMNARII UNUI PREMIER ! ori erati o republica parlamentara ori una prezidentiala dar cu fundul in doua luntrii e rau de tot !

 4. ioanastefan Says:

  Domnule presedinte,

  Din pacate, astfel de oameni inca mai prind la un anumit segment al populatiei! Multi confunda obraznicia, mitocania, scandalul permanent, cu rezolvarea problemelor economice sau politice ale tarii! Sunt alegatori care cred ca cine minte mai tare, injura mai tare sau tipa defaimand pe altii, acela este cel ce a si rezolvat toate problemele sau are cele mai mari sanse de a le rezolva!

  Nu tuturor le plac oamenii civilizati, echilibrati si bine intentionati! Nu avem o cultura politica si de aceea, cei mai multi nu stiu ce trebuie sa astepte de la un presedinte, de la un premier sau de la clasa politica in general!

  Sper ca la alegeri sa vina si cei care pot face diferenta!

  Cu deosebita stima,
  Ioana Stefan

 5. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Sunt cateva greseli de exprimare in comentariul legat de comparatia cu anii ’90. Va rog sa-l publicati pe urmatorul. Va doresc tot binele din lume.

 6. Victor Says:

  Nu ma pot impiedica sa fac o comparatie cu anii ’90. Atunci, dupa ce dreapta reactionara a provocat haos in tara incitand la atacarea efectiva a institutiilor fundamentale ale statului, l-au acuzat pe cel care a aparat valorile democratice adica pe Presedintele Iliescu exact pentru ceea ce ei insisi au provocat incaierandu-i pe romani intre ei, neintelegand sa respecte ceea ce pretindeau ca este apanajul lor, respectiv valorile democratice, votul popular.

  Asa si acum : Basescu provoaca haosul alungand de la guvernare PSD printr-o smecherie reprezentativa pentru el si apoi tipa cum ca cei atacati sunt de vina.

  Mai mult, partidele care formeaza noua majoritate in Parlament dau dovada de responsabilitate cu toate smecheriile basesciene si in cateva ore se pun de acord asupra unei propuneri de premier absolut remarcabil iar Basescu intinde criza politica si evident arunca tara in haos atat politic cat si economic.

  Asa cum am mai spus : se impune un control psihiatric inainte de preluarea functiei supreme in stat…

 7. globetrotter58 Says:

  @Victor
  unde am mai auzit eu cuvintele acestea “dreapta reactionara ?!” AHHH la extremisti asa-i comunistii, nazistii, parca-s desprinse din vocabularul lor … ceia ce se intampla la voi in Romania si s-a intamplat in toti acesti ani a fost lipsa notiunii de pluralism politic … voi nu sunteti croiti dupa regurile DEMOCRATIEI si de aici toate aceste “excentricitati!”
  ti-am mai spus Bssescu practic a mutat discutia in aceasta campanie electorala pe un teren pe care ii place sa joace …. tema e” PARLAMENT, CLASA POLITICA REFORMA CONSTITUTIEI ETC. ” iar contracandidatii lui, Geoana si Antonescu, s-au lasat atrasi pe acest camp minat … tu spuneai ca Basescu ne crede tampiti … NUU! el nu pentru voi face asta, ca stie ca nu-l veti vota, ci el se adreseaza celor “prosti DAR MULTI!” care sunt nehotarati si cum ti-am spus aceia daca vor vota vor vota cu cel tare, cel care ii va ingenunchia sub orice forma pe ceilalti … SIMPLU pshihologia maselor, s-ar putea sa-i iasa miscarea acum la mutare sunt astialaltii …

 8. globetrotter58 Says:

  @Victor,
  si apropo de ’90 …
  a fost cineva acuzat ca a instigat, s-au facut cercetari conform normelor dintr-o tara democratica ? s-a demonstat in justitie ca vre-un partid a fost implicat direct in acele salbaticii NUU caci baieti cu ochi albastrii va controleaza, iar politicienii si cei de atunci si cei de acum joaca cum le canta ei … chestia cu “dreapta e de vina” …de ce nu extremistii ? (insa termenul daca era folosit de tovarasii deghizati in democrati ar fi fost urat pentru interesele lor :) :) :)

 9. globetrotter58 Says:

  Deci cum presedintele nu poate dizolva parlamentul va fi un sah etern astfel incat actualul guvern Boc sa se ocupe de alegeri … maine poate s-o propuna si pe EBA premier ori pe Administratorul de la blocul magazinul EVA din centrul capitalei spre exemplu, daca actualul iepure(Croitorul) nu e ales … CIRC ATI VRUT CIRC VETI AVEA … SA VA DISTRATI BINEEE!
  :) :) :)

 10. Victor Says:

  Globe,

  Si cum poti numi daca nu reactionar, retrograd un grup de oameni care au retardat Romania datorita neintelegerii lor de a respecta votul popular?

 11. SorinPLATON Says:

  Daca ati avut ocazia sa asistati pe viu la momentele cand iazurile sau lacurile sunt secatuite natural sau artificial si mai ales in situatia cand aceste intinderi lacustre nu au canale corespondente de afluare sau deversare, pe masura ce apa scade spe fund, masa de pesti devine din ce in ce mai agitata, panicata, degringolata, haotica, isterica, parca presimtindu-si D Day-ul. Ei bine putem vedea o similitudine in deontologia si manierele “administratiei de interese prezidentiale” Basescu. Li se pot vedea deja cu ochiul liber “inotatoarele dorsale”, tradandu-le orice tentativa de disimulare, manipuare, inducere in eroare. Priviti in desfasurarea lor, basescienii devin logici si predictibili in diabolismul practicat.
  Pacat ca nu le-au vazut poporul “traiectoriile si stilul de inot”, la prima tura de prostire colectiva (la prima intronare prezindetiala). Probabil ca apa era prea adanca si maloasa…

  1=
  PLATON

 12. Twitted by VeraFrumuzache Says:

  […] This post was Twitted by VeraFrumuzache […]

 13. theodora0303 Says:

  Domule Presedinte,
  Parerea mea este ca ar trebui sa se revizuiasca constitutia. Textul ar trebui sa fie CLAR si sa NU LASE LOC DE INTERPRETARI.
  De ce nu se merge la Curtea Constitutionala?

 14. theodora0303 Says:

  Va rog sa ma scuzati, Domnule Presedinte.
  M-am grabit si nu am incheiat comentariul meu asa cum trebuia, adica cu:
  CU DEOSEBIT RESPECT

 15. ezragsit Says:

  BOMBĂ!
  Iată traducerea OFICIALĂ a articolului Constituţiei atât de discutat în ultimele zile, cel răstălmăcit în toate felurile de grupurile pro- şi anti- Băsescu.
  Nimic nou în faptul că românilor le place să nu-şi înţeleagă limba.
  Din fericire, traducerea oficială fixează textul şi lămureşte sensul lui “în urma”:
  “ARTICLE 103
  (1) The President of Romania shall designate a candidate to the office of Prime Minister, AS A RESULT of his consultation with the party which has obtained absolute majority in Parliament, or -unless such majority exists – with the parties represented in Parliament. …”

  iată şi franceza

  “ARTICLE 103
  (1) Le Président de la Roumanie désigne un candidat à la fonction de Premier ministre, A LA SUITE de la consultation du parti ayant la majorité absolue dans le Parlement ou, si cette majorité n’existe pas, des partis représentés au Parlement. ”

  sursa:
  http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_2&par1=3#t3c3s0a103
  respectiv
  http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=371&par1=3&idl=3

  NU “după”, “after”, “apres”
  CI “ca urmare a”, “as a result of”, “à la suite de”

  Aceasta este Constituţia României, aşa cum am comunicat-o întregii Europe. Aşa cum am comunicat-o noi, românii, înainte de-a ne hotârâ să ne lăsăm înebuniţi de babilonia partizanatelor prezidenţiale…

  • Mihnea Georgescu Says:

   @Ezragsit

   Foarte binevenită precizarea de Drept Constituţional, într-adevăr, Traian Băsescu interpretează Constituţia în mod samavolnic şi aberant. Felicitări!

 16. SorinPLATON Says:

  Gluma se ingroasa. Se impune un adevarat rechizitoriu la adresa dictaturii personale a liniei dinastice Basescu…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/10/22/gluma-se-ingroasa/

  “unul dintre egali”

 17. ezragsit Says:

  Un regizor ungur a prezentat într-un film-parodie un club de noapte în epoca lor comunistă. Întâi dansează o femeie bine îmbrăcată, apoi prezentatorul spune “în acest moment spectacolul s-a terminat pentru cetăţenii maghiari, vă mulţumim pentru participare, vă rugăm să părăsiţi sala”. Câţiva se ridică trişti şi pleacă. Spectacolul continuă. Dansatoarea scoate puloverul, fusta şi … spectacolul se întrerupe iar. Prezentatorul: “aici spectacolul s-a terminat pentru stimaţii noştri oaspeţi din ţările pactului…”. Alţii se ridică şi pleacă. Iar dans, se scoate şi bluza şi … iar oprire: “mulţumim stimaţilor oaspeţi din Marea Armată Sovietică, vă mulţumim pentru participare. Spectacolul va continua doar pentru domnii din ţările occidentale!”…

  Cam aşa şi cu lectura alineatului 1 din art. 103 al Constituţiei:

  ARTICOLUL 103

  (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru[AICI TRAIAN BĂSESCU SE RIDICĂ ŞI PLEACĂ], în urma consultării partidului care are majoritatea [AICI PDL-UL SE RIDICĂ ŞI PLEACĂ. VIDEANU ŞI BERCEANU LE SPUN LA IEŞIRE “Bă, ‘după’, nu ‘în urma’, nu uitaţi, să nu vă scape cumva din gură altfel, numai ‘după’ e bun] absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, [AICI PLEACĂ ŞI FORUMIŞTII PROPDLIŞTI, LA IEŞIRE ÎI ÎNTÂMPINĂ VIDEANU ŞI LE REAMINTEŞTE “Bă, aţi reţinut? ‘nu există majoritate’. Aveţi grijă, repetaţi asta la toate discuţiile”] a partidelor reprezentate în Parlament.

 18. crizeleluarvinte Says:

  dk vreti sa cautati o explicatie pt realitatea nefardata care ne indica cu degetu gros in ochi ca intelectualii tineri au luat-o la extreme de foame intrati pe http://crizeleluarvinte.wordpress.com … e scris bine, cu nerv, cu o ironie distrugatoare, cu umor, e laboratoru unde se coace urmatoarea revolutie din romania, apropo dc se vede intr-atat de strident si in fotbal cat suntem de labili ca natie? respectele mele….atat mai vreau sa mai punctez: sa stiti ca am invatat degeaba 16 ani si am citit 400 de carti, nu-mi foloseste la nimic decat sa ma otravesc cu un soi de exces de constiinta intre patru pereti jilavi ca sperantele mele

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: