A.G.I.R.

Cu cateva zile in urma am asistat la Simpozionul organizat de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR).

agir1

AGIR este una din cele mai vechi organizatii profesionale, care a jucat un rol foarte activ de-alungul anilor in viata noastra publica.

agir2

In cuvantul sau de deschidere – presedintele AGIR – Mihai Mihaita – a mentionat rolul activ al AGIR pentru initierea unor lucrari esentiale inclusiv prin organizarea cu 90 de ani in urma a activitatii editoriale si editarea buletinelor sale adresate diferitelor categorii de ingineri.

agir0

Profesorul Radu Voinea – presedintele Academiei de Stiinte Tehnice a evocat importanta traducerii in limba romana, din limba germana, a manualelor ingineresti HUTTE, ca si elaborarea apoi, a primelor manuale romanesti pentru inginerul mecanic si apoi pentru inginerul chimist, intr-o perioada cand se facea simtita penuria literaturii tehnice ingineresti.

Profesorul Florin Tanasescu a evocat activitatea de pionierat a prof. Remus Radulet in elaborarea tezaurului terminologiei electrotehnice si in coordonarea unei lucrari de sinteza de mare importanta – la vremea respectiva – “Lexiconul Tehnic Roman”. Lexiconul a fost editat initial in 7 volume (in anii 1949-50). Apoi a fost realizata o forma extensiva, in 19 volume, incheiata in 1966 – la Editura Tehnica, editura care implineste, in curand, 60 de ani de activitate si care a avut un rol important in editarea de carte tehnico-stiintifica de care au beneficiat multe generatii de tineri.

Profesorul acad.Gleb Dragan (presedintele Comisiei de literatura tehnica a Academiei Romane) a facut o prezentare a seriei de dictionare explicative (DEX) pentru stiinta si tehnologie, subliniind importanta explicarii fundamentale a terminologiei tehnico-stiintifice.

AGIR

In interventia mea am subliniat, in primul rand, situatia diferita in care se afla actuala generatie tanara de ingineri , fata de generatia noastra. Noi, cand am intrat la Politehnica, in 1949, nu beneficiam de existenta vreunui manual scris (indiferent de disciplina). Astazi, studentii si tinerii ingineri se afla in fata unei explozii informationale si editoriale. Nu doar o editura, ci aproape toate universitatile editeaza astazi manuale si alte materiale didactice utile. Exista o multitudine de aparitii editoriale tehnico-stiintifice in sprijinul studentilor si al personalului tehnico-ingineresc, la care se adauga mijloacele electronice moderne, indeosebi INTERNETUL.

Am vorbit, deasemeni, despre importanta abordarii problemelor globale, care domina preocuparile lumii stiintifice si a factorilor politici, la acest inceput de secol. Am subliniat in acest context importanta seriei de lucrari lansate de Editura Tehnica inca din anii 1980 consacrata Problemelor globale ale omenirii – inclusiv publicarea in limba romana a Rapoartelor anuale ale Institutului WordWatch din Washington – ultimul, cel pentru 2009, fiind consacrat “Incalzirii globale si schimbarilor climatice”.

*   *   *

Cu prilejul simpozionului AGIR care se incadreaza si in actiunile consacrate “Anului European 2009 – Creativitate si inovare”, AGIR impreuna cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a editat o brosura de prezentare a 27 inventatori romani celebri : Ana Aslan, Victor Babes, Ioan St.Basgan, Grigore Briscu, C-tin Budeanu, Elie Carafoli, Gh.Cartianu, Alex Ciurcu, Henri Coanda, Gogu Constantinescu, Teodor Dragu, Lazar Edeleanu, Dragomir Hurmuzescu, Dimitrie Leonida, Ctin Miculescu, Costin D.Nenitescu Herman Oberth, N.C.Paulescu, Aurel Persu, Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Gh.Spacu, Nicolae Teclu, N.Vasilescu-Karpen, Aurel Vlaicu, Traian Vuia si Elisa Leonida Zamfirescu.(prima femeie inginer din lume).

IMG0185A.jpgagir2

16 Responses to “A.G.I.R.”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  AGIR impreuna cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a editat o brosura de prezentare a 27 inventatori romani celebri : Ana Aslan, Victor Babes, Ioan St.Basgan, …, Henri Coanda, Gogu Constantinescu, … Herman Oberth, … .

  Herman Oberth (25 Iunie 1894 (Sibiu) – 28 Dec. 1989 (Nuremberg)) nu era roman. Este suficient sa citesti biografia sa pentru a constata ca nu poate fi considerat, sub nici o forma, roman.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_Oberth

 2. emigrantul Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  Nici eu nu am beneficiat de ajutorul vreunui manual scris desi pe vremea cind am facut facultatea existau numeroase carti in domeniu, chiar prea multe. Mereu am invatat dupa cursuri dictate si/sau scrise la tabla de profesori, adica dupa ce notam cu mina in caiet.
  Acele publicatii tiparite la diverse edituri, continind, in esenta, cursurile unui profesor sau altul, sunt de utilitate foarte redusa pentru student, fiindu-i folositoare acestuia doar dupa ce a absolvit deja si are sansa sa lucreze intr-un domeniu puternic legat de ce a invatat la scoala.
  Cursul efectiv, cel tinut in fata auditoriului, difera mult de ce este publicat in manual. Profesorul isi remodeleaza mereu cursul de la o serie de studenti la alta si de la un an la altul.

  In concluzie, dvs. nu ati fost vitregit in facultate. Ati avut aceleasi conditii de studiu ca si studentii care au terminat la zeci de ani dupa dvs..

  Citat Ion Iliescu:
  In interventia mea am subliniat, in primul rand, situatia diferita in care se afla actuala generatie tanara de ingineri , fata de generatia noastra. Noi, cand am intrat la Politehnica, in 1949, nu beneficiam de existenta vreunui manual scris (indiferent de disciplina). Astazi, studentii si tinerii ingineri se afla in fata unei explozii informationale si editoriale.

 3. maca11 Says:

  @emigrantul
  Culegere de probleme de Julieta Florea la Mecanica Fluidelor nu a-ti avut ?
  Sau cursul de rezistenta al lui Gheorghe Buzdugan?
  :D

 4. emigrantul Says:

  Problemele le propunea asistentul la seminar si le rezolvam acolo.
  Am avut numeroase carti, manuale si culegeri insa mi-au fost, in majoritate, inutile in timpul facultatii. Nu se suprapuneau bine peste cursul efectiv predat de profesor si nici peste ce faceam la seminar.
  O parte din carti le-am folosit dupa terminare cind posedam deja o imagine de ansamblu asupra domeniului in care m-am pregatit si stiam unde si ce sa caut. In ultimii ani, odata cu aparitia internetului, am abandonat definitiv manualele si cartile profesorilor mei. Imi iau toate informatiile, de care am nevoie, din diverse situri.

 5. nordiclarisa Says:

  Off topic cu scuzele de rigoare ,

  In carta drepturilor omului scrie:
  “Principiul egalitatii nu exclude mentinerea sau adoptarea de masuri care sa prevada avantaje specifice in favoarea sexului sub-reprezentat.”

  O dezbatere a acestui subiect pentru largirea reprezentativitatii femeilor in politica gasesti la linkul de mai jos:

  http://nordiclarisa.wordpress.com/2009/09/17/ladies-agreement-club-egalitate/

  Astept comentarii,

  Larisa

 6. maca11 Says:

  @emigrantul
  Da din pacate asa era la majoritatea materiilor. Un sistem rigid. Am cunoscut si exceptii, la Mec Fluidelor, profesorul ne-a recomandat o serie de culegeri si in plus profesorul lua problemele de pe internet.

 7. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu

  Domnule Iliescu,
  Citeam pe acel afiş Editura AGIR…

  Mă întrebam dacă chiar se mai se scot cărţi de tipul “Prepararea Betoanelor”? Parcă nu mai există cărţi tehnice, ori probabil circulă doar în zona universitară. Chiar şi pe internet, acolo unde ne trimite preşedintele şi premierul să căutăm informaţia, deşi sunt foarte multe cărţi de literatură, legate de religie, filosofie, economie, ca site sau în format PDF, scanate sau în prezentare grafică de editură, nu văd nici un fel de carte inginerească cu excepţia celor legate de calculatoare. Asta este întrebarea, se mai fac cărţi inginereşti, de tehnologie, de calcul ingineresc, mai sunt tabele, extrase din STAS-uri, sau SR-uri cum sunt mai nou, normele de consum, manuale pentru facultăţile inginereşti?

  Dacă viaţa de împinge la nevoie şi vrei să cauţi calculul de rezistenţă pentru un buldozer trebuie să te duci la o bibliotecă universitară să studiezi acolo în secolul XXI? Mi se pare un pic cam exagerat. Aparent aceste informaţii există, dar ele nu sunt de găsit, nu sunt publice, sau existenţa lor este un simplu mit. Puteţi încerca să căutaţi pe internet o carte, ceva, care să slujească la proiectare, de la construcţii civile sau un baraj, la un transportor cu bandă sau o macara… eu unul nu am reuşit să găsesc pe nicăieri acest tip de informaţii, nici măcar într-un domeniu, nici măcar una. Ascultând discursul domnului Boc din Parlament asupra proiectului pentru educaţie şi acel discurs făcând referire la manuale aflate pe internet, ascultând şi pe preşedintele Băsescu cu “prea mulţi filosofi”, elevi să mai caute pe internet ce este păpădia… am căutat pe internet şi nu am găsit nici un fel de manual, nici de matematica, nici de fizică, nici de istorie, nici de chimie, cu atât mai mult nu am găsit un manual de rezistenţa materialelor sau alte materii tehnice. Eu cred că această problemă este extrem de gravă, mai ales dacă reforma în educaţie consideră că aceste informaţii sunt deja publice pe internet. Cum putem rezolva această problemă în mod real?

 8. emigrantul Says:

  Citat Bibliotecaru:
  Chiar şi pe internet … deşi sunt foarte multe cărţi de literatură, legate de religie, filosofie, economie … nu văd nici un fel de carte inginerească cu excepţia celor legate de calculatoare.

  Este plin de carti tehnice pe internet:
  Accesati adresa http://books.google.com/ si cautati ce doriti, in orice domeniu al stiintei si tehnicii. Este imposibil sa nu gasiti cel putin o carte despre subiectul respectiv.

 9. nordiclarisa Says:

  Cu cine votam?
  http://nordiclarisa.wordpress.com/2009/09/18/ladies-agreement-club-cu-cine-votam/
  Nici unul din cei de pe lista!

 10. globetrotter58 Says:

  Despre tehnica, carte, internet si nu in ultimul rand despre “think green”:
  Lumea se afla intr-o evolutie accelerata, Romania bate pasul pe loc … aici sunt de ani de zile firme care au renuntat la a utilizA hartia totul e electronic … m-am uitat pe site-ul Editurii tehnice … nicio carte nu e vanduta ca ebook ? acum pe google book ca si pe site-ul Bibliotecii Congresului USa sau altele gasesti “full version” doar cartile ce sunt publice orice alta carte si cu siguranta ca cele mai noi carti tehnice se inscriu printre acestea au COPYRIGHT deci trebuie sa le cumperi ( http://www.ebook.com sau http://ebookstore.sony.com ) va recomand sa cumparati un ebook reader (Sony reder vedeti pe site-ul de cartI dar sunt multe altele aveti de unde alege) … sunt numeroase avantaje ar fi nemaipomenit pentru elevi si studenti (poti inmagazina avand extensie de memorie peste 5000 de carti deci intreaga biblioteca scolara …si nu numai) e usor de manevrat poti face adnotari ! etc ACESTA E VIITORUL … ce ar fi daca un guvern INTELIGENT, nu e cazul Romaniei de astazi din pacate, ar investi intr-un program (ar fi cu fonduri UE) de inlocuire a hartiei cu varianta electronica – cate paduri – care au scapat de salbaticia defrisarilor concetatenilor dumneavoastra – n-ar fi salvate! (asta inseamna “think green”) sa se dea reduceri de taxe publicatiilor (ziare, reviste care apar in varianta electronica si nu tiparita ..) doamna ministru a educatiei inloc sa se ocupe cu datul afara a directorilor pe eternul sistem (pleaca ai nostri, vin ai nostri / celilalti toti privesc ca prostii) ar putea, experimental in cateva zeci de scoli (din toate zonele, cu elevi din toate categoriile sociale) sa inceapa un experiment (FARA HARTII!) manuale sub format electronic sa doteze elevii din scolile respective gratuit cu ebook reader , deasemenea sa doteze copii cu digital notepad-uri, si astfel sa-i INVETE DE AZI pe elevi sa TRAIASCA IN LUMEA DE MAINE! dar unde nu-i vointa si nici pricepere … nici Dumnezeu nu cere.
  Legat de carti si drepturile de autor … sa se creieze forme de avantajare (reduceri fiscale) pentru firmele care sponsorizeaza achizitionarea de astfel de publicatii in acest fel pretul (care atentie oricum e mai redus decat in cazul unei carti tiparite) sa fie accesibil unui public larg si ar CASTIGA SOCIETATEA ar avea oameni mai educati nu ceia ce este in ansamblu societatea romaneasca de azi!
  Domnule Iliescu sunt satul de declaratii si vorbe PREFER FAPTELE si uitati ce va propun ca sa dati un exemplu ca intradevar va pasa si va implicati concret in salvarea planetei URMATOAREA CARTE PE TEME DE ECOLOGIE, INCALZIRE GLOBALA sa o publicati DOAR in versiune electronica sunt destule firme de IT in Romania care acum in criza cauta solutii de ce nu li s-ar da o sansa cu sprijin guvernului cum am spus anterior sa dezvolte acest sector de multe milioane de euro … ce ar fi ca lansarea cartii s-o faceti LIVE prin internet si primilor 50 de cumparatori online sa le dati un autograf electronic cu dedicatie … (sa stiti ca se poate fara probleme!) in felul acesta ati dovedi CA VA PASA DE STAREA PLANETEI!
  Of n-am sa inteleg niciodata de ce romanii in loc sa caute solutii (nu zic ca solutia mea e formidabila dar e una … veniti si voi cu altele!) prefera sa se lamenteze unii pe umarul altora!

 11. emigrantul Says:

  Ion Ţiriac le transmite guvernanţilor – construiţi autostrăzi, chiar şi cu riscul de a înjumătăţi salariile angajaţilor: „Fără infrastructură, ţara asta moare în viitor“.
  Sursa: http://www.gandul.info

  Are dreptate Ion Tiriac. Romanilor ar trebui sa le fie introdusa piinea pe cartela, rationalizari drastice de tot felul si salarii de subzistenta doar pentru a fi construite, in urmatoarele zeci de ani, citeva autostrazi la care Tiriac sa fie actionar majoritar. Merita sacrificiul. Trebuie aruncata in foame si mizerie toata populatia tarii pentru ca romanii din viitor sa aiba sosele de calitate pe care sa dea buzna investitorii straini asa cum apa dintr-un lac de acumulare navaleste peste localitatile din vale atunci cind barajul se sparge.

 12. Sibilla Says:

  D-le Presedinte,
  Cu tot respectul, offtopic, pentru ca va stim iubitor al folclorului autentic :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/09/19/bacie-doamnie-gura-mea/
  stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 13. globetrotter58 Says:

  Pentru cei interesati sa citeasca cartile digitale pot download-ui softul gratis pentru PC ori Mac :
  http://ebookstore.sony.com/download/
  si apoi accesati cele peste 1 milion de carti publice de pe google book sau oricare mai sunt pe internet si citi pe calculatoarele personale asta pana va luati un dispozitiv dedicat (eBook Reader)
  http://ebookstore.sony.com/google-ebooks/?in_merch=Homepage_Google_1%20Million_Rt_1
  Lectura placuta

 14. stansebastian Says:

  Aici se vorbeste de carti dar realitatea e atat de tragica incat nici reviste de tehnica nu mai gasesti ca pe vremuri.Din chioscuri au disparut revistele de “electronica practica”, izvor de cunostinte si inspiratie pentru cei pasionati
  Suntem uimiti de situatia in care ne aflam dar uitam de prostia si lenea de care dam dovada, fiind insa consecventi in a condamna comunismul, ingnorand lucrurile bune care se faceau in acele vremuri.Acum oricine poate absolvi cursurile unui liceu devenind sigur “materie prima” pentru facultatile private.Calitatea invatamantului a trecut in plan indepartat primand doar interesul financiar.Revenind la carti, chiar daca acestea exista pe alocuri, sunt extraordinar de scumpe.Statul ar trebui sa subventioneze publicatiile cu tematica tehnica, fie ele chiar si reviste macar pe cele care apartinand unor domenii ale stiintelor de viitor.Personal am devenit electronist datorita revistei “TEHNIUM”
  Tinerii din ziua de azi datorita invaziei multimedia,nu au perceptia realitatii,o mare parte dintre ei fiind dependenti de computer pe care il folosesc in scop distractiv.
  Sincer as dori sa corespondez cu dvs pe teme de politica de stanga domnule presedinte Ion Iliescu motiv pt care va las adresa mea de e-mail seby_electrica@yahoo.com

 15. Maria Barbu Says:

  Bine ati revenit, domnule presedinte! Ma bucur sa vad ca sunteti activ si plin de energie pozitiva va intotdeauna! despre AGIR stiu si eu inevitabil o multime de lucruti, dat fiind ca sotul meu, asa cum stiti, este arhitect, dar mai ales pt ca socrul meu ramane pentru scoala de inginerie romaneasca unul dintre marile nume in domeniul betonului armat cred ca nu esxista inginer constructor in Romania care sa nu fi auzit de profesorul Radu Agent! Dupa moartea tatalui sau, marele profesor, sotul meu a facut o Fundatie cu numele Radu Agent si da anual nste premii pentru excelenta in domeniul ingineriei!

  Spuneati despre Traian Basescu….. eu regret enorm ca acest personaj sinistru a ajuns in fruntea statului roman, Stat pe care il tradeaza si il submineaza cu o perseverenta care ma face sa ma intreb pe cine reprezinta de fapt dl. Basescu? Toate actiunile sale, de la intrarea in politica post-decembrista si pana acum, sunt in mod constant anti-romanesti, si sunt oripilata sa vad cum isi pregateste lovitura finala la adresa fragilei democratii romanesti. Se slujeste de personaje la fel de sinistre, minte, fura, manipuleaza si totul cu un singur scop: acela de a detine puterea cu ajutorul careia sa distruga statul roman si natiunea romana!

 16. emigrantul Says:

  Citat Stansebastian:
  realitatea e atat de tragica incat nici reviste de tehnica nu mai gasesti ca pe vremuri.Din chioscuri au disparut revistele de “electronica practica”, izvor de cunostinte si inspiratie pentru cei pasionati
  … .Personal am devenit electronist datorita revistei “TEHNIUM”

  Este plin internetul de scheme electronice, incepind cu Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_oscillator care furnizeaza notiuni introductive despre cele mai diverse montaje si terminind cu pagini variate continind scheme detaliate ca aceasta: http://www.electronic-circuits-diagrams.com/radioimages/6.gif

  Pentru cine doreste ceva ajutor in Limba Romana exista forumuri cum ar fi: http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=94 unde se pot cauta lamuriri in legatura cu diverse montaje, tehnici de constructie, ultimele noutati in domeniul electronicii, etc..

  Este mult mai bine acum decit inainte, din punct de vedere al accesului la informatia tehnica.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: