DIALOG PE BLOG

I.-

George Serban –  aveti dreptate in aprecierile dumneavoastra privind “paranoia puterii” la Basescu, faptul ca el confunda functia sa de “sef al statuluicu cea de “sef al puterilor din stat”.

Desigur, asa cum ne arata experienta, o asemenea mentalitate si comportament in raport cu puterile si institutiile statului constituie un pericol pentru stabilitatea tarii. Deaceea, mi-am permis, in Microinterviul cu d-na Corina Dragotescu (publicat in “PAGINI”) sa subliniez ca, din pacate, Traian Basescu nu are calitatile necesare nu numai ale unui sef de stat, dar nici macar ale unui om politic veritabil!

Sper ca electoratul sa perceapa pericolul pe care il prezinta, pentru tara, perpetuarea acestei situatii !

SorinPLATONesti nedrept in aprecierea la adresa lui Joseph E. Stiglitz . El a fost unul din oamenii care, la vremea respectiva, s-au opus declansarii agresiunii militare impotriva Irakului (ceea ce mentioneaza si in volumul :”Războiul de 3 trilioane de dolari” pe care am prefatat-o). Vreau sa spun mai mult, ca, dupa incheierea misiunii sale de vicepresedinte al Bancii Mondiale ( calitate in care s-a aflat si in Romania in 1997) – cand a cunoscut mai indeaproape activitatea si politica FMI fata de tarile asistate, in 2002, a scruis o carte “Globalizarea si insatisfactiile sale “(tradusa in limba franceza sub titlul “Marea Deziluzie” in care face o analiza critica, aspra, a politicilor FMI.

Citez doar cateva fraze din prefata sa :

“Prescriptiile FMI in parte fundamentate pe ipoteza depasita dupa care piata asigura in mod spontan rezultatele cele mai eficiente – nu autorizeaza interventii dezirabile ale statului asupra pietii, masuri care ar  putea duce la cresterea economica si ameliorarea vietii tuturor. Deci, ceea ce constituie obiectul confruntarilor asupra carora doresc sa ma pronunt, sunt ideile si conceptiile privind rolul statatului.

Daca unele idei au contribuit la orientarea recomandarilor mele pentru dezvoltare, gestionarea crizelor si tranzitiei, ele se afla in mod egal in centrul gandirii mele asupra reformei institutiilor internationale care sunt chemate sa promoveze dezvoltarea, sa gestioneze crizele si sa faciliteze tranzitia, cercetarile mele mi-au atras indeosebi atentia asupra consecintelor lipsei de informatie. Eu am fost fericit sa vad cat de mult s-a subliniat in timpul crizei financiare din 1997 – 98, importanta transparentei, dar m-a intristat ipocrizia institutiilor – FMI si Departamentul Trezoreriei Statelor Unite – care o pretindeau in Asia : ele fiind cele mai putin transparente institutii pe care le-am cunoscut, in viata publica.

Deaceea insist asupra necesitatii de a creste transparenta acestora , de a informa mai bine cetatenii asupra a ceea ce fac si de a da posibilitatea celor ce suporta consecintele deciziilor lor de a interveni in conceperea acestor masuri. Analiza mea asupra rolului informatiei in institutiile publice decurge in mod natural din lucrarea mea anterioara asupra rolului sau in economie” (Joseph E. Stiglitz a obtinut Premiul Nobel pentru lucrarea sa privind rolul informatiei in economie).

Stiglitz subliniaza ca in calitatea sa de Presedinte al Consiliului consilierilor economici al Presedintelui Clinton s-a straduit sa elaboreze o politica si o filozofie economica vizand statul si piata – intr-un raport de complementaritate, de parteneriat – care pornea de la premiza ca, daca piata se afla in centrul economiei. Statul are deasemeni un rol limitat dar important. Am studiat limitele pietii ca si ale statului si nu am avut niciodata naivitatea sa cred ca statul poate suplini toate lacunele pietii. Cu atat mai mult, nu eram nebun sa cred ca piata poate rezolva singura ansamblul problemelor sociale. Inegalitatea, somajul,poluarea : pe acest plan, Statul are un rol important de jucat. Am contribuit la initiativa “Reinventarea statului” – pentru a-l face mai eficient si mai deschis dialogului.

Am dat acest extras din cartea lui Stiglitz pentru a intelege mai bine, din spusele sale, opiniile si viziunile ce ii apartin  ca unul din economistii proeminenti ai zilelor noastre (un veritabil continuator al lui J.K. Gallbright).

mariusmioc Da, mi-am asumat aceasta raspundere, am si afirmat-o in “Cuvantul inainte” la cartea lui Stiglitz, citez : Iar noi, România, o ţară săracă, confruntată cu probleme grele, de ordin economic şi social, de ce trebuia să fim implicaţi într-o acţiune nesăbuită care ne-a costat şi resurse materiale (de care nu dispunem) şi vieţi omeneşti? Noi am făcut-o de bună credinţă, din dorinţa de a ne manifesta solidaritatea cu aliaţii şi pentru că eram interesaţi în statutul nostru de membri ai NATO. Dar, pe viitor, va trebui să gândim mai serios la angajamentele noastre internaţionale şi la sacrificiile pe care acestea le incumbă!

Veniaminusplus ai inteles foarte bine aceasta abordare a mea si imprejurarile in care am fost determinati sa adoptam decizia respectiva. Multumesc!

II.- Este interesanta relatarea lui Adrian Nastase , pe blogul sau, privind masurile adoptate de guvernul francez in domeniul dezvoltarii tehnologiei informatiei – inclusiv ca masura anticriza, ca si comentariile insotitoare. Este un domeniu investitional menit sa stimuleze relansarea activitatilor economice – dar si de mare perspectiva pentru ceea ce constituie esenta economica si sociala a secolului XXI – ca societate a cunoasterii, intelectual intensiva.

7 Responses to “DIALOG PE BLOG”

 1. ioanastefan Says:

  Maine sindicatele din cercetare au anuntat ca vor picheta sediul guvernului pentru a protesta impotriva legii unice de salarizare. Din pacate eu nu cred in astfel de forme de protest! Dialogul ar fi fost mai civilizat pentru noi si poate mai eficient. Dar cine ne asculta pe noi, cercetatorii?
  Din pacate, tot mai mult avem impresa ca…in afara luptei politice, nu-i pasa nimanui de cercetare, de invatamant si de dezvoltarea acestei tari! Lipsa finantarii Programelor de cercetare duce in pragul desfiintarii zeci de institute de cercetare care traiesc doar din proiecte. Unele au redus deja salariile la 50% – din aprilie (pentru a nu disponibiliza din personal) – si nu sunt sanse de revenire deoarece Ministerul educatiei si cercetarii nu are bani sa finanteze proiectele castigate anul trecut. Altele au trecut deja la disponibilizari.

  Imi pare rau ca nu sunt in nota ”optimista” a blogului dar …. nu prea am motive. Astept cu nerabdare sa vad ce se va intampla maine. Desi m-am saturat sa-l vad din nou pe d-nul Basescu jubiland si dandu-ne lectii in fata Parlamentului. Si sa ne indemne din nou, cu nerusinare…sa traim…bine.

  Cu deosebita stima,
  Ioana Stefan

 2. Sibilla Says:

  http://sfinx777.wordpress.com/2009/09/15/pui-de-zambet-2/

 3. cparau Says:

  Oxford, 15 septembrie 2009

  Stimate domnule Iliescu,

  Sunt Research Fellow in stiinte politice la Universitatea Oxford, unde cercetez independenta justitiei in Europa post-comunista in cadrul proiectului ‘Making Judiciaries Independent in Eastern Europe’ finantat de Academia Britanica. Romania este unul din studiile mele de caz.
  Ati avea amabilitatea de a-mi acorda un scurt interviu (30 minute) pe tema independentei justitiei din Romania si a raporturilor dintre puterea judecatoreasca si puterile alese? Expertiza si experienta d-voastra politica ar fi deosebit de valoroase acestui proiect care urmareste sa descopere cum se naste o justitie independenta.
  Interviul poate fi la telefon, in persoana, sau prin orice alt mediu preferati (email). Va pot trimite intrebarile inainte, daca doriti. De asemenea, va garantez anonimat si confidentialitate.
  Proiectul ‘Making Judiciaries Independent in Eastern Europe’ a fost aprobat de Comitetul de Etica al Universitatii Oxford (persoana de contact: Dr. Chris. Ballinger, Research Facilitator, University of Oxford – chris.ballinger@socsci.ox.ac.uk, Hayes House, 75 George Street, Oxford OX1 2BQ, Tel: 01865 614871, Fax: 01865 614855).

  Va multumesc foarte mult pentru timpul si atentia d-voastra,

  Cu deosebita stima,

  Cristina Parau (Dr.)
  British Academy Postdoctoral Fellow
  & Research Fellow, Wolfson College
  Centre for Socio-Legal Studies
  University of Oxford
  Manor Road Building
  Manor Road
  Oxford
  OX1 3UQ
  01865284247
  cristina.parau@csls.ox.ac.uk
  http://www.csls.ox.ac.uk/research_staff/cristina_parau.php

 4. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Suntem multi care suntem convinsi ca dumneavoastra sunteti singurul capabil sa scapati tara de Basescu.

 5. maca11 Says:

  @d-le presedinte,
  Dupa 5 ani de mandat, pot afirma faptul ca Basescu nu conoaste sau confunda notiuniile de baza in politica. Confuda dreptul cu forta, confunda puterea cu dreptatea, patriotismul cu populismul. Practic cred ca nu intelege nimic din mecanismele de guvernare ale unei natiuni, desi practic de un an si-a asumat neoficial si rolul de premier. Categoric nu este genul de presedinte de care Romania are nevoie. Cine doreste binele acestei tari va da un vot negativ actualului presedinte, indiferent de coloratura sa politica.

 6. SorinPLATON Says:

  Nu cred ca intrebarea “ce se pune” este daca Cozmanca spune sau nu adevarul, ci mai degraba de ce o face..?.. De ce o face “doar si chiar” acum?… Intreb si eu asa intr-o doara, din mijlocul unei naivitati cosmice..

  1=
  PLATON

 7. geotax Says:

  Cum ţara a intrat în făgaşul normal de funcţionare: a venit şi a doua tranşă de la FMI, odată cu iluzia că această ţară este responsabil guvernată, trebuia să încercăm dacă (de dragul infinitivului, măcar) ne mai descurcăm cu schimbarea agendei publice? Eu cred că nu. România, este un pacient remanent ce nu mai răspunde la panaceuri! Desigur, putem înţelege politic demersul propus. Ne lasă rece, însă, discursul de manual…E clar că cineva ne consideră idioţi. E clar că cineva confundă schimbatul periodic al şosetelor cu schimbarea opiniilor. Politice, desigur…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: