FORUMUL CRANS MONTANA (2)

Am participat astazi , a treia zi a Forumului, la panelul : « MIGRATIE SI SECURITATE”, prezidat de domnul Jaques Barrot, Vice-Presedinte al Comisiei Europene.
Prezint in continuare textul alocutiunii :

dscf2367Intervenţia sustinuta joi 25 iunie 2009 la Forumul Crans Montana


Domnule Preşedinte,
Distinşi participanţi,
Doamnelor şi domnilor

Doresc in primul rand sa multumesc Comisarului European – domnului Jacques Barrot pentru cuvantul introductiv la tema panelului nostru.

Permiteti-mi cateva remarci asupra subiectului acestui panel :

1. Sfârşitul Războiului Rece nu a însemnat, din păcate, reducerea numărului şi gravităţii ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii la nivel global, dimpotrivă. Ameninţările s-au înmulţit şi s-au diversificat, după cum au demonstra-o atentatele teroriste de la 11 septembrie, din Statele Unite ale Americii, din Spania şi din marea Britanie, din India, Pakistan şi din alte ţări asiatice. Mai mult, ultimele două decenii au consemnat eşecul neproliferării nucleare şi accesul tot mai multor state la arme de distrugere în masă şi la mijloace de ducere la ţintă.

Am asistat în aceşti douăzeci de ani la multiplicarea conflictelor armate, a războaielor civile, şi la genocidurile din Rwanda şi din Darfour. Extremisme de tot felul s-au făcut simţite, de la extremism religios la extremism motivat ideologic. Cu toate că economia mondială a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultima jumătate de secol, sărăcia a rămas în continuare o mare problemă globală.

Nu putem să nu amintim aici şi schimbările climatice, care afectează mai ales ţările sărace. Măsurile luate pentru contracararea efectelor lor sunt ineficiente. Toate acestea au generat, în ultimele două decenii, ample fluxuri migratoare, la nivel global.
Ţările dezvoltate din emisferica nordică sunt ţinta de predilecţie a acestor fluxuri migratoare, nu doar pentru că aici există oportunităţi în plan economic, ci şi pentru că există democraţie, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, o mai mare toleranţă etnică şi religioasă, sisteme eficiente de protecţie socială.

Multă vreme aceste ţări din nordul dezvoltat, inclusiv ţările membre ale Uniunii Europene, au tolerat, între nişte limite, pe lângă emigraţia legală, şi o anumită emigraţie ilegală. Motivele au fost în principal de natură economică: aceste ţări se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populaţiei, cu efecte asupra creşterii economice, a costurilor protecţiei sociale şi a sistemelor de pensii.

Dacă migraţia legală facilitează integrarea noilor veniţi în ţesutul social al patriei de adopţie, nu acelaşi lucru îl putem spune despre migraţia ilegală. Aceasta generează conflicte de natură etnică şi religioasă, xenofobie şi rasism, violenţă şi respingerea în bloc a fenomenului. Pe acest fond, la alegerile europene din această lună am asistat la ascensiunea extremei drepte, veste proastă pentru procesul integrării europene.

2. Extinderea spre est a UE şi primirea a 12 noi ţări membre a născut, cum se vede, temeri şi tensiuni în vestul Europei. Ele sunt de înţeles. Dar, primirea noilor membri a oferit o oportunitate UE să se afirme ca un actor politic major în plan global, cât şi în plan economic. Aderarea noilor membri are un cost, dar el nu este atât de mare pe cât s-a spus de către eurosceptici, ba, mai mult, avantajele aderării depăşesc cu mult costurile.

Un cost îl reprezintă şi problemele sociale determinate de migraţia forţei de muncă din estul în vestul Europei. Ea a născut o serie de reacţii de respingere, motivate economic, dar şi civilizaţional. Integrarea muncitorilor din est nu este uşoară. Dar nici atât de grea pe cât lasă de înţeles unii politicieni populişti, care explică unele dificultăţi prin venirea celor din est.

Sunt ţări care uită că mulţi dintre cetăţenii lor migrau, nu cu mult timp în urmă, în ţări dezvoltate, în căutarea unei vieţi mai bune. Italieni, greci, spanioli, portughezi, au fost şi ei priviţi nu cu mult timp în urmă aşa cum sunt priviţi acum instalatorul polonez sau culegătorul român de căpşuni. Numai că în spatele acestei imagini uşor caricaturale se află realităţi mult mai complexe. De fapt, cei care pleacă primii sunt cei cu înaltă calificare, fie că este vorba despre medici, personal medical, fie că este vorba despre profesori, ingineri, muncitori de înaltă calificare. Toţi contribuie de o manieră semnificativă la creşterea bunăstării ţărilor de adopţie.

Mulţi cetăţeni din vestul Europei înclină să vadă în cetăţenii ţărilor din est, recent primite în Uniune, tot emigranţi, ceea ce este, cel puţin formal, o eroare. Această confuzie este întărită de măsurile luate de unele ţări membre, care limitează accesul acestor noi veniţi pe piaţa muncii, ceea ce încurajează munca la negru şi un anumit dumping social, muncitorii din est fiind mai prost plătiţi.

Cei mai mulţi români lucrează în Italia şi în Spania. Şi aceasta din motive sentimentale, de compatibilitate de limbă şi de valori. Italia este atractivă pentru români. Marea majoritate a lor s-a integrat bine, şi este respectata de populatia locala. La fel se întâmplă şi în Spania, şi în alte ţări europene în care s-au stabilit români.

Sigur, există şi excepţii, şi ele sunt deranjante. Dar cred că fiecare ţară membră a Uniunii are toate instrumentele legale şi mijloacele de a impune legea acolo unde ea este încălcată. România a cooperat cu bună credinţă cu autorităţile ţărilor membre.

Manipularea mediatică a unor cazuri tragice a generat manifestări xenofobe şi rasiste îndreptate împotriva cetăţenilor români.

3. Se pune întrebarea: de ce sunt folosiţi românii drept argument şi obiect al urii colective? Cel mai adesea din cauza rromilor. În ceea ce-i priveşte pe rromi, aceştia sunt foarte vizibili, sâcâitori, modul lor de viaţă este diferit de al altora.

Confuzia între denumirea de rromi, adoptată în ultimii ani, şi români a fost speculată iresponsabil.

Nu spun că etnicii români nu comit infracţiuni în Europa. Dar confuzia cu rromii amplifică reacţia multor europeni faţă de români. Lucrurile sunt periculoase şi din alt punct de vedere: nemulţumirea socială, generată de criza economică şi de consecinţele amplificării fenomenului imigraţiei ilegale a fost canalizată, prin campanii de manipulare prin presă, asupra unui ţap ispăşitor, rromii, pe care mulţi în vestul Europei îi identifică acum cu românii. Poziţiile politice extremiste nu rezolvă nimic. Regret că după Italia, acum şi în Irlanda de Nord rromii din România sunt victimele rasismului.

Problema integrării rromilor este una europeană, şi necesită o abordare specială, la nivel european. Noi, în România, am desfăşurat o serie de programe de integrare. Unele au avut succes, altele, mai puţin. Dar ceea ce ne-au cerut unii, restrângerea dreptului lor la liberă circulaţie, spre exemplu, este o non-soluţie, pentru că aduce atingere unui drept esenţial, dreptul la liberă circulaţie, şi România nu se poate întoarce în timp.

4. Toate ţările europene, inclusiv România, traversează o criză a democraţiei reprezentative. Care nu se rezolvă nici cu incitarea la violenţă împotriva imigranţilor(deşi românii NU pot fi trataţi ca imigranţi, ei sunt azi cetăţeni europeni), nici cu armata pe străzi, nici cu gărzi civice. Iar criza economică este cu atât mai puţin susceptibilă de a se rezolva cu astfel de măsuri.

Criza democraţiei reprezentative este însoţită de criza cetăţeniei, criza valorilor morale şi politice. Iar răspunsul la aceste crize este consolidarea Uniunii Europene, amplificarea şi adâncirea integrării, solidaritate şi întărirea spiritului civic, construirea identităţii europene. Şi mai ales revigorarea modelului social european. Pacea socială are un cost, dar ea este indispensabilă pentru revenirea la creşterea economică.

Ce putem face concret? În ceea ce priveşte mişcarea forţei de muncă la nivelul UE, cea mai bună soluţie ar fi renunţarea la orice fel de condiţionări pentru intrarea cetăţenilor comunitari pe piaţa muncii. Acest lucru ar permite o mai uşoară integrare socială a noilor veniţi. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii extra-comunitari, aici lucrurile trebuie rezolvate prin structurarea unei politici europene în domeniu, dublată de politici adecvate de integrare a noilor veniţi şi de combatere a rasismului şi a xenofobiei.

Ideile prezentate de domnul Jacques Barrot privind masurile deja stabilite si cele preconizate de Comisia Europeana dau o anumita perspectiva asupra stabilirii unui cadru coerent de abordare a problemelor atat de delicate referitoare atat la miscarea interna a fortei de munca in cadrul UE, cit si imigratia – legala si ilegala – din afara Uniunii Europene
Pe de altă parte trebuie să acţionăm şi asupra cauzelor care generează mari fluxuri migratoare, în special asupra celor de natură politică şi economică, dar şi asupra efectelor schimbărilor climaterice. Ajutoarele pentru dezvoltare s-au micşorat drastic în ultimul timp, ca urmare a crizei economice globale. Multe ţări în curs de dezvoltare sunt afectate drastic de reducerea comerţului mondial. Este inevitabil ca emigraţia din motive economice să crească în perioada următoare.

Împreună putem depăşi aceste probleme şi putem face din Europa o regiune tolerantă şi multiculturală, care respectă diferenţa şi favorizează integrarea, nu fragmentarea şi ghetoizarea, care favorizează solidaritatea umană şi respinge orice formă de discriminare. Unitatea în diversitate trebuie să fie deviza Europei unite.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

dscf2317

dscf2406

dscf2322

dscf2293

Advertisements

9 Responses to “FORUMUL CRANS MONTANA (2)”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  De fapt, cei care pleacă primii sunt cei cu înaltă calificare, fie că este vorba despre medici, personal medical, fie că este vorba despre profesori, ingineri, muncitori de înaltă calificare. Toţi contribuie de o manieră semnificativă la creşterea bunăstării ţărilor de adopţie.

  1) Nu este adevarat. Desi, pina in urma cu ceva ani tot asa consideram si eu, ca aceia cu inalta calificare sunt primii care emigreaza, realitatea canadiana nu mi-a confirmat ceea ce credeam.
  Emigreaza oameni diversi, de la foarte competenti la incompetenti. Romanii din Canada sunt un esantion reprezentativ al populatiei tarii noastre. Cum persoanele competente, in Romania ca si in orice alt stat, sunt relativ rare inseamna ca si emigrantii romani competenti sunt rari.

  2) Emigrantii nu contribuie la cresterea bunastarii tuturor cetatenilor statelor de adoptie ci doar a bogatilor de acolo. Salariile mici pe care le accepta acestia nu fac decit sa traga in jos salariile autohtonilor si drept urmare sa le diminueaza nivelul de trai.

 2. Sibilla Says:

  @emigrantul,
  Cu tot respectul, domnule,
  spuneţi ” Cum persoanele competente, in Romania ca si in orice alt stat, sunt relativ rare… ” … ??!!!
  În opinia mea, eraţi obiectiv dacă spuneaţi că, din nefericire, trăim vremuri în care, nu competitivitatea primează, vremuri în care promovarea incompetenţei şi ridicarea ei la rang de virtute sunt ” instrumente ” şi instrumente de orice altceva numai progres ba…
  Recunoaşteţi că inclusiv ascensiunea unor pămătufi, din păcate şăfi şi leaderi s-a consolidat pe exact ” curtea ” cu care s-au înconjurat sau au fost degrabă înconjuraţi de… ” competenţi ”, iar ” incompetenţii ” nu au avut nimic de spus căci cine le permite… legea pumnului în gură, legea domniei bunului plac, etc astea sunt ” noile orânduiri ” .
  Recitiţi-vă cele două puncte subliniate şi vedeţi că aţi ” mers ”, nici nu mă interesează dacă întâmplător au ba, deşi fie, recunosc că eu nu cred în suveranitatea întâmplării ( ;) ), aţi marşat aşadar pe DOAR unele aspecte, deci obiectivitatea vă e cel puţin discutabilă :) De ce generalizaţi mereu, treaba dumneavoastră, dar că o faceţi ” agăţându-vă ” tactic şi cu un limpede scop de… detalii scoase din context, asta deja presupune să răspundeţi aşteptărilor ” incompetenţilor ” ce ” suntem ” şi să aduceţi exemplificări multitudine, argumente solide, căci altfel sunteţi ca mulţi alţii, un ” analist ” , poate că nu de ocazie, nu-i aşa… şi atât ;)
  Sibilla
  P.S. Îndrăznesc cu timiditatea caracteristică mie, aia turbo-sibilină să vă provoc să răspundeţi : de când e ” realitatea canadiană ” etalon în şi a toate ? Cum şi prin ce mijloace aţi reuşit s-o … pătrundeţi până-n rărunchi ca să concluzionaţi aşa hotărât ? Vă bazaţi pe… chestionare şi eşantioane valide pe… care populaţie, etc, etc, etc… ? ;)
  Nu-i nici bai, nici musai să-mi răspundeţi mie sau cuiva, v-aţi prins că voiam doar să vă atenţionez direct , nu subtil, că mi s-a dus buhul pentru felul franc de-a ţinti, că, dumneavoastră, din două una : ori subestimaţi inteligenţa nativă a poporului român şi ne etichetaţi cumva drept cea mai prăpădită naţie, ori, aveţi numai niştetrebi bine ” definite ” prin… zonă, şi-un plan bine ” conturat ”… şi-n acest caz, vă reţin… :)
  P.P.S pă viteză d-le, aţi cam dat cu băţu-n baltă… D-l Preşedinte zice multe, şi da subliniază nişte aspecte… vis a vis de realităţile din ţările europene, vă rog frumos domnule Emigrant s-l scuzaţi că a ” omis ” Canada ieuropeană ;) Auch… m-am prins, va să zică d-aia dădu NATO-n Srbija, o fi Kosovo parte a … usa… iară Canada…
  De la început, că mă zăpăci-i di tăt cu geografia şi geopolitica şi… iaca ghiveci, mama ei de… competenţă, d-le emigrant ?
  Nu râd, deloc, mie nu-mi arde de… analize-n doru-lelii…
  Vă propun să-i luaţi de haripi pe-alde băse, ori boc ori … macovica, de ce nu şi ridzi sau … lista e clară ;).. şi transbordaţi-i dvs în Canada, că cică ie competenţi ;) :))… atât numai că a lor ” competenţă ” ne doare şi ne zdruncină pe noi, ” incompetenţii ”, culmea, europeni !

 3. danielvinca Says:

  mai tineti minte venirea lui la bucuresti?

  A murit Michael Jackson!!!

 4. vioricabuda Says:

  O amintire legata de venirea lui Mighael in BUC. In ’92 ,traia maica-mea la tara,ii dusesem tv. -zice mama”:Vezi-l pe bieatu Iliescu cum mere cu ala de brat. Dora nu cred ca-i place ,da cosa le faca la tati pa plac la tati ,ca ase ii el cuminte.” Ce ziceti d-le presedinte , a avut dreptate?

 5. Ovidiu Says:

  CITESTE – NU RATA !

  http://stirea.wordpress.com/2009/06/26/ion-iliescu-%e2%80%9e-michael-jackson/

 6. emigrantul Says:

  Citat Sibilla
  @emigrantul,
  Cu tot respectul, … ori subestimaţi inteligenţa nativă a poporului român … ori …

  Nu exista nici o superioritate a inteligentei native a Poporului Roman.
  Majoritatea popoarelor au aceeasi inteligenta nativa.

 7. Sibilla Says:

  @EMIGRANTUL,
  MĂ BUCUR ENORM CĂ V-AŢI PRINS !
  SE CHEAMĂ CĂ AM REUŞIT, CEVA… ;) :)
  Pe mine mă puteţi suspecta de orice, dar NU de rea credinţă sau rele intenţii. dar nici n-am să-ncremenesc vreodată când se impune să punem câte-o frână pe ici pe colo … ca să evităm derapajele, luatul pe mirişti, căci, oricât de abil ” gică contra ” sau, ” gigi duru ” vă ” prezentaţi ”, hotărâţi-vă dară : model prosocial sau cel de cioflingar… şi, nu mi-o luaţi în nume de rău.
  Vă supraapreciez dacă vă cer să evitaţi extremele , ” nisipurile mişcătoare ”… ?
  respecte,
  Sibilla

 8. inicolae Says:

  Asemuirea romanilor cu rromi este intradevar nefericita,dar sa fim drepti cei 5-10 la suta dintre romani care se tin de altele inloc sa munceasca ne-au adus acea reputatie proasta.Nu mai vorbesc de tigani ,astia nu au muncit in viata lor niciodata Vina este a noastra,pentru ca nu vrem sa-i punem la punct.”au viata lor'”.Domnule presedinte au fost civilizati pana si canibali si cu astia nu putem face nimic ?Nu se vrea.Nu sunt rasist dar fara muste ,tigani si sobolani ar fi mult mai bine.Cei din vest nu prea stiau ce sunt alea lacate pana sa venim noi si asta o stiu de la ei si de la ai nostri.Au si ei “uscaturile lor ,dar noi i-am dat peste cap.La fel de adevarat este si faptul ca economiile lor au progresat si datorita romanilor,dar astea se vad mai putin.O zi buna.

 9. geomarz Says:

  Emigrantule,
  Salut. Mi-a fost dor de domniia ta.
  De acord cu domniia ta. Românii competenţi din Srăinezia nu fac decît să scadă nivelul de remuneraţie a autohtonilor acceptînd salarii mult mai mici decît localnicii.
  Ex. Franţa recrutează în draci medici şi tineri şi bătrîni din R. Le dă la toţi slarii cam la 1/3 din ce ar pretinde ai lor.
  Ai lor pleacă în Anglia, care le dă mai mult decît li se dă în Franţa, dar mai puţin decît autohtonii de acolo…
  …..
  Pe măsură ce trece timpul mi se întăreşte convingerea ca lumea politicienilor este paralelă cu realitatea noastră, cei “pentru care” fac ei politica.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: