ENCICLOPEDIA ECONOMICA

PROIECTUL UNEI ENCICLOPEDII ECONOMICE A ROMÂNIEI

Academicianul Tudorel Postolache a iniţiat un proiect complex pentru elaborarea „Enciclopediei economice a României. Epoca modernă şi contemporană”.

Conducerea Academiei Române a susţinut proiectul şi va face demersurile necesare pentru finanţarea sa.

O asemenea enciclopedie s-a mai elaborat în anii 1938-1944.

Am fost solicitat de academicianul Tudorel Postolache să contribui la elaborarea, pentru enciclopedie, a capitolului  „Apele României”, privind apa ca resursă naturală şi a activitatii de gospodărire a apelor – infrastructură esenţială a oricărei economii naţionale. În ediţia din anii 1938-1944 nu a existat un asemenea capitol.

Marţi, 16 iunie, a avut loc o noua Reuniune la sediul Institutului de Cercetări Economice al Academiei – în prezenţa unor membri şi cercetători ai Academiei Romane, precum şi a unor specialişti din domeniul gospodăririi apelor (de la Compania “Apele Române”, Institutul de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, cadre didactice la Politehnica bucureşteană şi Universitatea de Construcţii, reprezentanţi ai unor direcţii de bazine hidrografice, ai Institutului “Aquaproiect”, ai Institutului de Studii Marine din Constanţa şi ai Biosferei “Delta Dunării”. Au fost prezenţi, de asemenea, fostul preşedinte Emil Constantinescu (şi în calitatea sa de geolog), foştii premieri Nicolae Văcăroiu şi Petre Roman, miniştrii Ecaterina Andronescu şi Nicolae Nemirschi.

IMG_0289[1]

După un cuvânt introductiv al acad. Tudorel Postolache privind conceptul general al enciclopediei (care se încadrează în categoria enciclopediilor de generaţia a 3-a – corespunzătoare celui de-al “3-lea val” al civilizaţiei post-industriale, informaţionale şi a cunoaşterii), eu am prezentat o expunere cu propuneri privind conţinutul capitolului consacrat apei ca sursă vitală şi activităţii de gospodărire a apei ca activitate economică aparţinând domeniului infrastructurii economice (alături de energie, transporturi, telecomunicaţii şi, mai nou, infrastructura informatică şi a internetului).

IMG_0283[1]

Au luat cuvântul atât specialiştii prezenţi din domeniul gospodăririi apelor, cât şi unii membri ai Academiei, ministrul mediului şi preşedintele Constantinescu.

IMG_0301[1]

A fost o dezbatere de ţinută academică, interesantă, care a ajutat la creionarea atât a unor probleme de ansamblu asupra elaborării enciclopediei, cât şi a capitolului privind apele.

12 Responses to “ENCICLOPEDIA ECONOMICA”

 1. Miclaus Says:

  Am vazut zilele trecute dezbaterea pe care ati avut-o cu Marian Munteanu lider al studentilor din iunie 1990. In continuare are aceeasi pozitie pe care a avut-o si atunci demonstrand foarte clar ca este pe alocuri dezinformat.

 2. emigrantul Says:

  Sunt foarte curios ce va scrie academicianul Tudorel Postolache, in Enciclopedia Economica a Romaniei, la intervalul 22 Dec. 1989 – 1996, pe care (conform sondajului de mai jos) oamenii il apreciaza ca o perioada de prabusire economica.

  Nici nu este de mirare ca Romania a luat-o puternic la vale, dupa Revolutie, atita vreme cit Ion Iliescu recunoaste ca se apucase sa tranziteze tara spre ceva despre care nu stia bine ce este. (Citez: Eram în necunoscut. Nu ştia nimeni ce e aia economie de piaţă.). Asta suna ca si cum presedintele Iliescu ar fi primit de undeva un ordin sa treaca la capitalism de la cineva care la rindul sau nu stia ce este aia economie de piata dar avea ambitia sa se treaca la ea. Pentru a-si face datoria Ion Iliescu a contactat unele persoane posedind ceva legaturi tangentiale, teoretice, cu capitalismul (altele nu existau), a incropit o comisie de tranzitie si pina la urma a iesit bineinteles o varza.

  Daca obiectivul nu este clar nu ai cum sa-l atingi si chiar daca intimplator ai ajuns la el nu esti constient ca l-ai atins.

  ===============================================
  Citat Ion Iliescu: Interviu ziarul “Adevarul”, 2007-12-10
  Noi avusesem experienţa din 1990, când, cu Tudorel Postolache, am lucrat la o comisie naţională pentru o strategie de tranziţie spre economia de piaţă. Eram în necunoscut. Nu ştia nimeni ce e aia economie de piaţă.Postolache preda la ASE economia capitalistă, două capitole mari de fapt, economia capitalistă şi economia socialistă. Era mai informat decât alţii despre trăsăturile economiei capitaliste. Şi atunci am constituit o comisie cu 2.000 de oameni din cercetare, din lumea academică, universitară, din institutele de profil ale ministerelor – aveam pe lângă ministere institute de cercetări proprii. Comisia a lucrat la ceea ce s-a numit Strategia tranziţiei spre economia de piaţă.
  Sursa: https://ioniliescu.wordpress.com/media/interviu-ziarul-adevarul

  Citat Ion Iliescu (18/06/2009):
  Academicianul Tudorel Postolache a iniţiat un proiect complex pentru elaborarea „Enciclopediei economice a României. Epoca modernă şi contemporană”.
  ===============================================
  Ce regim, din perioada 1945-prezent, credeti ca a gestionat cel mai eficient economia Romaniei?

  Regimul Dej: 1945-1965 — 9.20 %
  Regimul Ceausescu: 1965-1989 — 31.75 %
  Regimul Iliescu: 1989-1996 — 1.48 %
  Regimul Constantinescu: 1996-2000 — 9.50 %
  Regimul Iliescu: 2000-2004 — 13.65 %
  Regimul Basescu: 2004-prezent — 19.58 %
  Alte raspunsuri — 14.84 %
  Numar voturi: 337
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/regimulnr1.php

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Emigrantul,

  Cel mai eficient a fost Regimul Iliescu-Năstase, deşi şi Nicolae Văcăroiu este un bun specialist şi a fost un factor de stabilitate.
  Cât despre Ceauşescu, a fost dezastruos, mai ţin minte şi acum cum făceam foamea în anii ’80…

 4. Mitul Coposu « Mihnea Georgescu Says:

  […] Niciodată nu mi-a plăcut Coposu. Dar încerc să fiu obiectiv. Ion Iliescu spunea că Seniorul i-a propus să fie cap de listă la P.N.Ţ. la alegerile din Duminica […]

 5. emigrantul Says:

  Cind sa-l mai credem pe Mihnea Georgescu (nascut in 1979), azi pe 18 Iunie 2009 cind ne informeaza ca facea foamea prin anii 80 sau acum aproximativ un an cind isi instiinta cititorii ca a avut o copilarie regala in Constanta. Cind sa-l credem pe Mihnea, azi cind vorbeste despre modul dezastruos in care Nicolae Ceausescu a condus tara sau acum un an cind spunea, citez:Tot ce vedeţi în Ţara asta, sub Ceauşescu s-a construit! Uitaţi ce grandios! Ce s-a făcut în 20 de ani de “democraţie originală”? Nimic! Vacs albina!.

  ===============================================
  Citat Mihnea Georgescu, 18 Iunie 2009
  Cel mai eficient a fost Regimul Iliescu-Năstase, deşi şi Nicolae Văcăroiu este un bun specialist şi a fost un factor de stabilitate.
  Cât despre Ceauşescu, a fost dezastruos, mai ţin minte şi acum cum făceam foamea în anii ‘80…

  ===============================================
  O copilărie regală

  Autor Mihnea Georgescu,
  Data 23 Iulie 2008
  Sursa: http://mihneageorgescu.wordpress.com/2008/07/23/o-copilarie-regala/

  Asta am văzut în fiecare zi, uitându-mă pe fereastra casei părinteşti din centrul Constanţei, timp de 20 de ani, până am venit în ţigănia şi în mizeria asta de Bucureşti. Cum să nu urăsc Bucureştii?

  Şi cum vreţi să înjur comunismul când uite ce s-a construit în perioada comunistă?!

  Şi cum să nu fiu un admirator al lui Ceauşescu? Tot ce vedeţi în Ţara asta, sub Ceauşescu s-a construit! Uitaţi ce grandios! Ce s-a făcut în 20 de ani de “democraţie originală”? Nimic! Vacs albina! Pe Ceauşescu aţi ştiut să îl omorâţi în Sfânta Zi de Crăciun, la margine de Târgovişte, ca pe un câine, după ce v-a făcut oameni!

  Nu am nimic cu Ion Iliescu, să fim bine înţeleşi. Este un Om Nobil, un Aristocrat. El nu a avut ce face în situaţia dată. Am ce am cu clasa politică post-decembristă care şi-a bătut joc de Ţara asta timp de 20 de ani. Iliescu nu a avut ce face, el a fost un adevărat Preşedinte, nu un preşedinte jucător cum ar vrea să fie băsescu. Dar Ion Iliescu nu şi-a jucat încă ultima carte! Veţi vedea că Domnia Sa va forma o nouă generaţie de lideri, printre care, cu modestie, “ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră,” mă socotesc şi eu. Pentru că lui Ion Iliescu îi pasă de Ţară şi de Neamul ăsta amărât. El nu este ca toţi ceilalţi politicieni!

  Ca amuzament şi fapt divers: Ştiţi unde stătea haimanaua băsescu în Constanţa? Undeva departe de tot, în spatele fotografiei, pe partea stângă extremă, în afara fotografiei deja, la un bloc amărât din Cartierul Tomis Nord, la ieşirea din Contanţa. Ăsta e raportul dintre mine şi băsescu! El este un biet parvenit, iar eu un Nobil şi Om chemat să conducă Neamul Românesc. Cine era familia lui băsescu în Constanţa şi cine era familia mea? Ce Dumnezeu, nu mai avem simţul măsurii şi al valorilor? Sigur, sunt modest şi rostesc aceste adevăruri cu sfială, dar le rostesc, pentru că trebuie rostite. E vorba nu doar de mine, ci de onoarea familiei mele, călcată în picioare de 20 de ani de “democraţie.” Cât ne vom mai lăsa călcaţi în picioare de non-valori în Ţara asta!?
  ===============================================
  Mâine împlinesc 29 de ani…
  aprilie 24, 2008
  Autor Mihnea Georgescu
  Sursa: http://mihneageorgescu.wordpress.com/2008/04/24/maine-implinesc-29-de-ani/

  Pe data de 25 aprilie 1979, în centrul oraşului Constanţa, vedea lumina zilei un prunc chemat să facă lucruri mari pentru Neamul Românesc…

  Iată că am ajuns şi la această etapă a existenţei… Îmi aduc aminte cum am venit în Bucureşti în 1997, cu două geamantane şi cum m-am ridicat treptat, fără să renunţ, deşi unii m-au lucrat mişeleşte pe la spate. Nu am de gând să renunţ, deocamdată, până îmi voi atinge scopurile. Nu o să vă mai plictisesc cu “destinul christic,” dar este o coincidenţă tare, care se cam şi repetă, între sărbătorile pascale şi ziua mea. Anul ăsta pică tocmai de Vinerea Mare.

 6. Mihnea Georgescu Says:

  Da, frumoase cuvinte… mi le asum! Impresionant potpuriu! Nu ştiam că am aşa un fan atent!

  Comunismul a fost măreţ, păcat că la români orice idee nobilă, revoluţionară eşuează în bâlci, corupţie şi balcanism.

  E adevărat că s-a construit, dar, din punct de vedere strict al mâncării, e mai bine acum, să o recunoaştem! Acum tot românul îşi poate cumpăra de-ale gurii, chiar dacă achiziţionarea unei case este o utopie pentru 99%… Mă refer la o casă adevărată, în oraş, nu vreo cocioabă la ţară sau o cutie de chibrituri într-un bloc comunist!

  Tu nu ai fost în Românica în ’80?? Văd ca acum alimentarele goale în ale căror “galantare” tronau sute de cutii de creveţi vietnamezi… Cine avea Salam era cineva!

  Greşeala lui Ceauşescu a fost aceea, că, fiind ţăran prost şi incult, nu suporta să aibă datorii externe şi a vrut să topească datoria de 20 de miliarde, prin înfometarea populaţiei. Uite polonezii, fiind catolici, a intervenit Papa pentru ei şi Occidentul le-a şters datoria de 60 de miliarde!

  Îndatorarea este esenţa capitalismului, a prosperităţii. Sigur, ideal este să nu ai datorii, dacă îţi permiţi. Dar dacă ai, ideea este să o târâi cât mai mult şi să nu le plăteşti, pentru că inflaţia lucrează în favoarea ta. Capitalul trebuie rulat, investit… Nu să condamni un popor de 23 de milioane la un deceniu de foame ca să faci “case” şi să plăteşti datoriile externe! Asta e o mentalitate de cizmar!

  P.S. Băsescu chiar e un parvenit, un ţăran incult, un al doilea Ceauşescu. Iliescu e un Nobil pe lângă el, din punct de vedere moral, dar, de fapt, Iliescu e Nobil şi ne-raportat la Băsescu!

 7. stef36 Says:

  DOMNULE PRESEDINTE ILIESCU ! Astazi, cred ca nu doream sa discut problema care nu-mi da pace de ceva vreme !Se pare ca, d-nul Basescu
  a inceput campania electorala in mod murdar, cu insulte la adresa celor
  din PSD, sau a celor care nu dau din cap la toate neroziile
  spuse de domnia sa Nu se poate ca un om care nu respecta nici cele mai
  elementare notiuni privitor la ; CONSTITUTIE, SEPAREA PUTERILOR IN
  STAT, FORURILE LEGISLATIVE nu sunt respectate de cel ce ar trebui sa militeze pentru ordinea din toate domeniile ! Acum mai nou, nu are rusine sa insulte clasa de intelectuali, de dascali a numeroase generatii de oameni formati cu competenta in scoala romaneasca, iar dumnealui ne considera pe toti , tampiti si incompetenti ! Oare nu avem in cadrul
  celui mai popular partid, singurul ce ar putea sa apere acest popor, de o
  dictatura a unui om bolnav de putere ! un om care jigneste tot ce nu este de partea sa ! A INVINS IN ALEGERI PRIN FRAUDA MASIVA , iar acum isi pregateste acelas sistem, strategia sa este minciuna TIPA IN GURA MARE HOTII, dar fura si minte de stinge ! alegerile de anul acesta vor fi singura sa grija, cu orice pret
  Daca ar fi posibil, sa avem si noi, (cei care dorim liniste si siguranta zilei de maine ) sa avem o strategie pentru castigarea acestor alegeri, poate scapam de napasta asta care nu stie decat sa dezbine si sa sfigeze intreg poporul roman ! D-nul Geoana, pe care il respect, nu cred ca va castiga batalia cu acest om ticalosit, lui Basescu ii trebuie un contra candidat, care sa aiba puterea sa- l jigneasca, sa lupte cu argumente solide privind activitatea D-lui presedinte Basescu ! As indrazni sa spun ca Adrian Nastare, Oprescu si chiar Vanghele ar invinge trufia unui om bolnav de putere ! Sa-l invinga prin jigniri, din activitatea sa cu fapte concrete cum a dezbinat acest popor harnic si inteligent ! Daca avem aceias situatie in tara si castiga tot PD-L cu ,,omul lor , cel ce stie tot” si da indicatii mai rau ca in trecut, atunci, vor pleca si altii peste hotare
  DOMNULE PRESEDINTE, imi pare rau, nu stiu daca exista o posibilitate cit de mica dar ar trebui sa fie p preocupare majora a PSD sa castige alegerile ! Va doresc multa sanatate !

 8. vioricabuda Says:

  V-am urmarit la intilnirea de la Turnu Magurele, m-ati incintat din nou,sinteti minunat si vesnic.Va doresc sa ramineti asa.

 9. George Serban Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu, consider ca interventia dumneavoastra la conferinta de presa care a urmat sedintei Comitetului Executiv din 19 iunie este prima reactie publica, ferma si serioasa a PSD, din ultimele sase luni, fata de atitudinea lui Traian Basescu, nedemna, impertinenta si vizibil ostentativ indreptata impotriva democratiei din Romania. Acest om nu are nimic comun cu interesele tarii. Este preocupat, strict, de tot ceea ce poate constitui pentru el un beneficiu de imagine in desfasurarea campaniiei electorale. Va adresez, domnule Presedinte Ion Iliescu, rugamintea de a nu mai utiliza expresia “seful statului”! In Constitutia Romaniei nu exista o asemenea calitate sau functie. Sintagma “seful statului” a intrat in limbajul curent, fiind folosita ca un semn de respect, in egala masura, atat de colaboratorii cat si de adversarii politici ai presedintilor Ion Ilescu si Emil Constantinescu. O persoana predispusa la abuzul de putere sau cu un echilibru psihic instabil poate da acestei sintagme alte intelesuri care produc confuzie si genereaza atitudini antidemocratice neconstitutionale. Un grav pericol pentru tara!

 10. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu

  Domnule Iliescu,
  Din nefericire cuvintele mele nu pot ajunge direct la Academicianul Tudorel Postolache. Din acest motiv vă rog să-i sugeraţi posibilitatea întocmirii unei enciclopedii on-line, de tipul acesteia (doar un exemplu):
  The Concise Encyclopedia of Economics

  Mă gândesc chiar că se poate organiza un portal în care Academia Română să ofere, prin academicienii săi, enciclopedii din toate domeniile, urmând să fie, la final, o enciclopedie completă a României, adică un lucru foarte necesar României. Avantajele faţă de suportul scris (pe care nu-l exclud) sunt următoarele:
  – Enciclopedia se poate realiza din mers, nu e nevoie să fie terminată pentru a fi publicată, site-ul poate funcţiona încă de la primul capitol.
  – Costurile de editare minime, practic este mai uşor să faci un site decât să editezi o corte. În plus, în cazul în care se editează şi cartea, textul este deja cules, pozele prelucrate, practic pot fi folosite în editarea cărţii.
  – Dicţionarele şi Enciclopediile au, de regulă, preţuri foarte mari, fiind prohibitive tocmai pentru cei care au nevoie de ele, adică elevii şi studenţii, prin definiţie, cu cu bani de buzunar restrânşi ca valoare. În acces direct este permisă consultarea şi informarea tuturor celor care au nevoie de informaţii, în mod gratuit.
  – Dat fiind prezenţa unui motor de căutare, fie unul specializat al site-ului, fie chiar şi cel indirect, cum ar fi Yahoo sau Google, ajungerea la informaţie se face cu uşurinţă fără a ştii în prealabil în ce capitol trebuie să cauţi pentru a o găsi (ceea ce ar înseamna, de regulă, parcurgerea în prealabil a unor cursuri pentru stabilirea noţiunilor de bază ale economiei).
  – În format electronic este posibilă dezvoltarea enciclopediei la o dimensiune practic nelimitată în timp ce versiunea scrisă are, în mod evident, o limită a numărului de pagini.
  – În format electronic pozele, schiţele, elementele de grafică, pot fi mult mai complexe decât în format tipărită. De asemenea ele pot fi corelate cu link-uri, cu rapoarte, cu informaţii oficiale, cu trimiteri la documentele electronice ale Institutului Naţional de Statistică…
  – Poate cea mai interesantă facilitate la formatul electronic este că enciclopedia poate fi modificată şi actualizată fără nici cea mai mică problemă, ea putând fi oricând “la zi”, spre deosebire de varianta scrisă.
  – În sfârşit, ultimul avantaj care îmi vine acum în minte este că cineva poate ajunge să consulte enciclopedia trimis de Google şi nu pentru că ştie de ea. În formatul tipărit trebuie să cumperi cartea, să o ai la îndemână, să ştii că este informaţia acolo şi să o şi cauţi până o găseşti. Pe Google este îndeajuns să cauţi “informaţia despre” un subiect economic şi să ajungi la enciclopedie.
  – Am minţit, am mai descoperit un avantaj… Puţină publicitate în colţ, în caz că portalul enciclopedic este de succes (şi nu văd de ce nu ar fi) ar putea aduce fondurile necesare întreţinerii site-ului, adică un plata unui om şi unui PC care ar putea fi chiar şi cineva de la Academia Română care se ocupă cu site-ul Academiei Române (adică nu o resursă suplimentară).

  Eu aş mai sugera ca şi o informaţie completă (nu numai cea ciuntită în manuale) pentru învăţământul 1-12 să stea pe un portal. Acolo să existe absolut tot ce este nevoie pentru a învăţa, de la hărţile extinderii Imperiului Otoman, până la operele literare studiate (majoritatea nu au copyright), de la teoria Matematicii, până la filmuleţe cu experienţele de laborator în Chimie. De la filosofie, până la cum se face tinicheria (forma veche a cuvântului tinichigerie) la un automobil şi modul de servire la masă al ospătarilor. Astfel fiecare poate învăţa din proprie iniţiativă chiar şi când şcoala “scârţâie”.

  Sper că cele ce am spus sunt destul de interesante pentru a vă atrage atenţia.

 11. Mihnea Georgescu Says:

  Salut ideea Bibliotecarului, ar fi ceva în genul bine-documentatei Wikipedia, dar cu specific românesc!

 12. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Subscriu la rându-mi celor enunţate de Distinsul George Şerban, şi, cu tot respectul, am o cmpletare .
  Spuneţi referindu-vă la ” preşedintele jucător ” , cum îi place să se alinte , zăbăucului :
  ” dânsul are impresia că-şi poate permite orice ”
  eu aş zice că e absolut convins şi chiar face orice i se căşună pe chelie, mai mult, permite şi acelei Lenuş Cucurigu, ori Ritzi ori fiisa să facă orice doresc cu… banul public, după cum citim din presă şi se discută nu doar pe la colţuri… mi se pare că e de domeniul patologiei şi aceasta e foarte grav !
  Vă Felicit pentru tonul tranşant, atitudine, implicare !
  Salut totodată propunerea colegului Bibliotecaru, demnă de luat în seamă chiar dacă se merge pe varianta tipărită a Enciclopediei, un format electronic e un bonus binevenit şi extrem de util.
  Mă văd nevoită să-l corectez prieteneşte pe druje Mihnea Georgescu … : Wikipedia NU este bine-documentată… încă NU, sunt foarte multe cioturi de articole, informaţii incomplete, să zicem că e în lucru, spre ceea ce se doreşte a fi , deveni, fără supărare.De altfel în mai toate paginile se solicită ” contribuiţi cu… ”, tocmai în ideea îmbunătăţirii şi găsirii de noi surse de informaţie .
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: