III.- ROMA (continuarea vizitei)

1.În seara zilei de vineri, dupa sesiunea Academiei Europene pentru Relaţii Economice şi Culturale (AEREC ) am participat la o cina, in prezenta unui numar mare de invitati – personalităţi politice si din administratie, un cardinal reputat al Vaticanului, procurorul general al Italiei, personalităţi artistice, din lumea muzicala si a cinematografiei italiene, printre care si reputatul artist, cunoscut publicului roman – Giuliano Gemma, care in ultimul timp a abordat si o noua preocupare artistica – sculptura.

AEREC. 11

AEREC. 12

Am ascultat cu acest prilej cateva voci tinere de mare forta – un tenor si o soprana, italieni, o soprana sarba. Au evoluat si Ramona Badescu ( cu “Marioara de la Gorj” si o canzonetta italiana) precum si naistul nostru celebru, Nicolae Voiculet; amandoi au primit si cate-o Diploma de Excelenta din partea AEREC.

AEREC.1

Cina a avut loc la vila Miani situata pe o colina cu vedere splendida a Romei.

2. In ultima zi la Roma – sambata, am avut doua intalniri placute :

a) cu fostul ministru de externe al Italiei Gianni De Michelis, un bun prieten al Romaniei,   primul demnitar italian pe care l-am intalnit in 1991, cu prilejul primei vizite oficiale in Italia. Ne-a intampinat atunci la Venezia – unde am vizitat o expozitie cu tablouri de valoare din Colectia Muzeului National de Arta de la Bucuresti, care suferisera deteriorari cu prilejul confruntarilor armate din noaptea de 22 decembrie 1989 din Piata Revolutiei din Bucuresti si fusesera restaurate la Muzeul din Venezia, care dispune de buni specialisti in restaurari de picturi. Dupa aceea, impreuna, am plecat spre Roma unde am participat la intalnirea cu fostul Presedinte al Italiei –Francesco Cossiga si alti oameni politici importanti.

DSCN1412

Gianni De Michelis a fost deputat si, pana in acest an, parlamentar European socialist, pozitie din care a sprijinit delegatia noastra la PE.

b) Dupa amiaza m-am intalnit, la sediul Partidului Radical, cu presedintele acestui partid – Marco Panella, cu care ma cunosc din anul 1956, cand acesta era presedintele UNURI (Uniunea Nationala a Studentilor Italieni).

Atunci ne-am intalnit la Congresul UNEF (Uniunea Nationala a Studentilor Francezi) unde au fost invitati reprezentanti ai  Uniunilor Nationale ale Studentilor din toate tarile europene. El mi-a prezentat, cu acel prilej, un exemplar din “Le monde” in care aparuse raportul secret al lui Hrusciov la congresul XX al PCUS.

Raportul a ramas secret pentru publicul roman ca si pentru cel sovietic pentru ca nu a fost publicat niciodata dupa aceea.

Era un  tanar foarte chipes, bun orator, vorbea o franceza fluenta si avea mare succes la fete.

DSCN1444

Ulterior a devenit presedintele Partidului Radical si pana la ultimele alegeri- parlamentar European. In urma ultimelor alegeri europene, partidul sau nu mai are reprezentanti in Parlamentul European. Au, in schimb, 3 locuri in Camera Deputatilor si 3 in Senat (inclusiv un vicepresedinte).

Printre colaboratorii sai pe care mi i-a prezentat se afla si un tanar roman, plecat din tara in 1992.

DSCN1441

Militantii Partidului Radical au fost activi impotriva manifestarilor xenofobe, antiromanesti din Italia, in cursul anului trecut.

3. Ultima seara am luat cina, in grup restrans la o Trattoria din zona in care se afla hotelul nostru, unde, ca o surpriza placuta, ne-au servit doua romance (din Bacau si Piatra Neamt)

Dealtfel si la hotelul in care am fost cazati am intalnit o romanca la restaurantul hotelului.

3 Responses to “III.- ROMA (continuarea vizitei)”

 1. vioricabuda Says:

  Sinteti admirabil,neobosit si vesnic tinar.FELICITARI pentru tot ce sinteti. Va iubesc la prezent -trecut si viitor,si daca se imbolnavesc uni. DUMNEZEU sa va tina sanatos ca inca e mare nevoie de oameni ca d-voastra.

 2. Sibilla Says:

  Domnule Ion Iliescu,
  Pictură, sculptură, românii npştri… vă simţim Zâmbetul şi, da, ne dă aripi, ne-nmugureşte speranţe…
  Laude binemeritate şi mulţumiri, Militanţilor Partidului Radical din Italia, pentru solidaritate, susţinere şi respect.
  Atomul Echilibru, un Român Deosebit ,Model !
  Har Domnului, avem şansa să vă avem !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 3. catalinb1957 Says:

  Domunule Presedinte Ion Iliescu,

  Asist cu nedisimulata invidie la modul cum va petreceti anii de senectute. Continuati sa fiti centrul atentiei, va bucurati de sprijinul si admiratia a numerosi fani, pe scurt, sunteti inca o vedeta incontestabila ce nu si-a pierdut capacitatea de a influenta si de a genera opinii.

  Nu sunt un fan al Dvs. dar va respect pentru simplul fapt ca romanii v-au ales sa conduceti destinele tarii mai bine de jumatate din perioada scursa de la “Revolutie”.

  Din respectul pentru oamenii care v-au acordat in repetate randuri votul, care si-au pus sperantele in Dvs., va rog respectos sa va aplecati asupra situatie deosebit de grava in care se afla tara, si sa va folositi cunostintele, influenta si vigoarea, pe care cu buna dreptate va laudati ca inca o mai aveti, pentru a identifica si demara un proces de salvare a natiunii, acum, azi, in al 12-lea ceas.

  Va solicit acest lucru pentru ca sper ca, in sinea dvs., va simtiti putin responsabil pentru starea Romaniei, si ca stiti, la fel de bine ca si mine, daca nu mai bine, ca aceasta nu este generata de criza globala ci este doar agravata de aceasta.

  Nu tin ca mesajul meu sa apara pe blog. El este adresat dvs., si dvs.(si, sper, nu altcineva) hotariti ce sa faceti cu el.

  Eu va rog sa accesati situl de mai jos, si, daca considerati necesar, sa actionati.

  http://salvati-romania-azi.blogspot.com/

  Va urez batraneti fericite, implinite si traite in folosul celor care si-au pus atat de multe sperante in dvs.

  Catalin

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: