ROMA

Am ajuns joi dupaamiaza la Roma unde m-am întâlnit cu gazdele noastre, Preşedintele  Academiei Europene pentru Relaţii Economice şi Culturale (AEREC), dl. Ernesto Carpintieri. şi colaboratorii săi. A urmat întâlnirea cu senatorul socialist Giuseppe Graziani.

DSCN1357

In cursul serii am  participat împreună cu prietenii italieni la un concert de pian – susţinut de tânărul pianist napoletan – Giuseppe Devastato. Repertoriul sau a cuprins lucrari muzicale ale clasicilor dar şi o compoziţie proprie – “Omagiu lui Mozart”.

După concert am aflat cu multa plăcere că Giuseppe Devastato vine frecvent la Cluj, unde predă la Academia de Muzică. Este motivul pentru care inţelege bine şi vorbeşte, puţin, româneşte.

Vineri, a doua zi, am început-o cu o vizită la Accademia di Romania, împreună cu ambasadorul nostru la Roma – Dl. Răzvan Victor RUSU, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar. Ne-am întreţinut cu directorul Academiei , dl. Profesor Mihai Bărbulescu, şi cu directoarea bibliotecii , dna. Lucia Papahagi.

DSCN1362

In cladirea Senatului Italian am avut o întâlnire, la cabinetul său , cu senatorul pe viaţă – Giulio Andreotti – unul din cei mai longevivi politicieni italieni de după război – în repetate rânduri (1972-1992)– ministru si prim-ministru al Italiei.

Am discutat despre situaţia actuală din lume , în condiţiile crizei economice, problemele europene, situaţia politică din Italia şi relaţiile bilaterale româno-italiene, inclusiv despre situaţia  românilor aflaţi la muncă în Italia. A fost şi a rămas un prieten al României şi, ca om politic, păstrează o notă de optimism şi încredere în ceea ce priveşte evoluţia construcţiei europene şi ieşirea lumii din criză.

4 Responses to “ROMA”

 1. poponeaid Says:

  Domnule Iliescu, consider ca relațiile politice și culturale cu Italia sunt și vor fi binevenite, în ciuda climatului generat în urma cu ceva timp.
  Faptul ca o personalitate ca dumneavoastră, deși nu aveți funcție de conducere în Guvern, aveți conexiuni acolo, și nu numai, este demn de lăudat. Este un exemplu de înalta ținută diplomatica, dacă ma pot exprima asa; România are nevoie de oameni ca dumneavoastră, de diplomați de cariera, de oameni de strategie, oameni credibili. Oare de ce astfel de evenimente nu sunt mai puternic mediatizate, de exemplu pe canalele culturale sau știri romanești? Consider ca tot romanul cult este satul de intoxicarea cu “știrile de la ora 5”, etc etc. Succes în continuare.

 2. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte, imi face placere sa citesc relatarea dumneavoastra despre vizita la Roma. Ma emotioneaza orice mentionare a Academiei di Romania, si din punct de veder cultural dar si personal. Acolo am locuit pentru scurt timp, intr-un apartament ce revine prin traditie guvernatorului Bancii Nationale. E minunat locul acela!

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Nu pot comenta decât cu o dedicaţie la… obiect!

 4. giuseppedevastato Says:

  Domnule Presedinte,
  Intalnirea cu dumneavoastra a fost pentru mine o mare onoare si, in acelasi timp, o surpriza extrem de placuta. Sunt fericit ca mi-ati apreciat compozitia si va multumesc pentru cuvintele dumneavoastra de apreciere. Voi pastra mereu amintirea acelei seri cu speranta ca am reusit sa transmit publicului din frumusetea muzicii si din emotiile mele.
  La Cluj voi avea o intalnire la inceputul lui iulie unde sper ca Universitatea sa-mi faca onoarea de a-mi incredinta cateva cursuri ca ” visiting theacher”.
  Sper ca voi avea cat de curand placearea de a va avea oaspete si la alte concerte si voi incerca pana atunci sa-mi imbunatatesc mult cunostiintele de limba romana.
  Cordiali Saluti
  Giuseppe Devastato
  http://www.giuseppedevastato.it

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: