DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE

CATEVA COMENTARII

1.- In primul rand se impune o precizare : Nu va faceti griji – sotia mea, Nina a votat ! Nu a putut merge in cursul diminetii impreuna cu mine (eu am tinut sa fiu prezent, ca deobicei, dimineata, pentru a evita comentariile…). Spre seara, dupa ora 20,00, am insotit-o si pe Nina la vot.

2.- Asupra rezultatelor – din tara si din Europa – ar fi de comentat cateva aspecte :

a) Absenteismul are cauze multiple :

–          Este si o expresie a starii de nemultumire justificata pentru o mare parte a populatiei.

–          Este si problema motivatiei : mai greu pricepe omul ce reprezinta Parlamentul European; de ce este important sa voteze pentru PE si sa avem o reprezentare adecvata in aceasta institutie !

–          Nici Campania electorala nu a ajutat la clarificarea acestor probleme pentru cetateanul de rand.

b) Sunt pertinente multe din observatiile critice la adresa fortelor politice si a “clasei politice”. Desi, aceasta judecata, “la gramada”, a intregii “clasei politice” – nu ajuta la nimic !

c) In ciuda absenteismului, rezultatele reflecta raportul de forte din viata noastra politica. S-a consolidat pozitia celor doua partide si perceptia lor relativ egala – si ca numar de voturi si ca reprezentare in Parlamentul European.

Comparand cu situatia dinainte (PD-L avea 16 reprezentanti si PSD 10) este, fara indoiala, un succes al PSD – obtinerea celor 11 locuri de reprezentare din cei 33 parlamentari europeni , fata de cei 10 actuali din totalul de 35.

d) Merita felicitarile noastre toti cei 11 reprezentanti ai Partidului Social Democrat, cei mai multi fiind realesi.

e) Absenteismul a favorizat UDMR si PRM .

f) Absenteismul s-a manifestat, ca fenomen, in intreaga Europa; nu numai in noile tari membre ci si in cele mai vechi (sunt doar cateva tari in care votul este obligatoriu).

g) Fenomenul ingrijorator este slabirea prezentei in Parlamentul European a stangii, a partidelor socialiste si ascensiunea dreptei; dar, mai ales, a dreptei extreme (in tari ca Olanda, Danemarca, Ungaria, Austria, Italia, intr-o oarecare masura chiar si in Franta si Finlanda).

Din cele 27 de tari doar in 6, inclusiv Romania, partidele socialiste ocupa primul loc in urma acestor alegeri.

Acesta este un factor defavorabil pentru tari ca a noastra. Pe langa efectele crizei care afecteaza categorii largi de oameni, o politica de dreapta la nivel european nu este de natura sa ne ajute in eforturile noastre viitoare.

h) Sa speram ca acest fenomen sa nu se agraveze!

Criza din 1929 – 1933 a adus la putere forte extremiste, care au impins lumea in cel de-al doilea razboi mondial !

i) Partidului Social Democrat este dator sa analizeze atent toate aceste rezultate atat in plan national cat si european, pentru elaborarea unei strategii adecvate, in primul rand in ce priveste campania pentru alegerile prezidentiale !

Prezenta lui Traian Basescu in fruntea statului are efecte nocive pe toate planurile. Mentinerea lui si dupa alegerile viitoare ar fi o catastrofa !

In conditiile date, tara are nevoie de o conducere responsabila, echilibrata, coerenta – in care sa prevaleze interesul tarii si al cetatenilor – in primul rand al celor mai defavorizati.

Reducerea efectelor crizei si relansarea economiei, redresarea conditiilor de viata pentru toti cetatenii – impune o noua calitate a vietii politice si o functionare normala a institutiilor statului. Asa ceva nu se poate realiza cu oameni incompetenti si incapabili de dialog si mai ales de conlucrare civilizata, oameni inclinati spre provocare de stari conflictuale perpetue – cum s-a intamplat pe parcursul ultimilor cinci ani ; in aceste conditii, riscam sa asistam la o agravare a situatiei din tara si la o tot mai mare izolare pe plan international.

3.- Sunt interesante unele din comentariile pe aceasta tema, atat ale colegilor de blog, cat si ale celor din blogurile lui   Adrian Nastase si Corina Cretu .

4. – Ma bucur alaturi de Sibilla pentru informatiile si comentariile care au aparut in “Adevarul” despre colectionarul de “flori de mina” – Constantin Gruiescu de la Ocna de Fier. Este un exemplu de om pasionat care a realizat un adevarat muzeu in propria casa, o colectie valoroasa de minerale stranse cu migala pe intreg parcursul vietii sale.

Este demna de remarcat prezenta printre noi a unor asemenea personalitati.

5.- Incepand de joi, 12 iunie a.c. voi fi plecat la Roma, la invitatia”Academiei Europene pentru Relatii Economice si Culturale”.

Voi transmite informatii legate de actiunile la care voi participa si intalnirile pe care le voi avea.

20 Responses to “DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE”

 1. emigrantul Says:

  Exista vreun europarlamentar roman pe care il considerati ca va reprezinta cit de cit interesele?
  SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/europarlament09.php

 2. Ovidiu Says:

  Mircea Geoana are dreptate – vezi de ce – NU RATATI!!!

  http://stirea.wordpress.com/2009/06/10/mircea-geoana-are-perfecta-dreptate-vezi-de-ce/

 3. cirlovacristian Says:

  @Ion Iliescu

  Dle Ion Iliescu o alta “chestie” privind absenteismul la vot in Romania este si faptul ca au fost “niste realesi”.Problema cu “realesii” este destul de “grea” si eu cred ca cetatenii au prea mari “pretentii” de la “alesi” dar in acelasi timp nici cei “alesi” nu se implica cu adevarat in proiectul numit UE iar daca se implica atunci “iei” devin brusc “cointeresati.
  Minoritarii,adica cei ce s-au dus la vot,doresc si vor sa impuna “niste” reguli majoritarilor,adica acei cetateni care nu s-au prezentat la vot.
  Eu stiu ca: democratia da dreptul majoritarilor sa se “manifeste” cu conditia ca trebuie(OBLIGATORIU) sa tina cont de opinia minoritatii.
  Ce se intimpla la noi(probabil si la altii):
  Vine partidul X creeaza o lista pe care o impune alegatorului si asteapta……..bineinteles ca unii or sa cada in “plasa” dar X nu a facut nimic in aceste sens-decit a intins capcane.
  La noi in Romania inca exista o “lupta” intre clase iar una dintre arme este ABSENTEISMUL-pentru inceput este ok-dar cum istoria se repeta sunt sigur ca……multe capete or sa cada-din conditii naturale si/sau “artificiale”.

 4. a1a1a2 Says:

  Se “impune o noua calitate a vietii politice si o functionare normala a institutiilor statului”, scrie Ion Iliescu in comentariul sau. Total de acord, ca premisa a iesirii din haosul politic, institutional si economic in care suntem inglodati. Dar… Ion Iliescu trateaza si de data aceasta lucrurile, ca si cum ceilalti participanti la decizia politica sunt oameni responsabili, carora le pasa de membrii comunitatii. Or lucrurile nu stau asa. Clasa politica este populata in marea ei majoritate de hoti: hoti de voturi, hoti de bani, hoti de privilegii pe spinarea contribuabililor s.a.m.d. De aceea, multi nici nu se mai ostenesc sa spuna “marea majoritate a politicienilor e corupta” si ii pun pe toti intr-o singura oala. Cum sa mai vina omul la vot, cum sa mai creada cineva in democratia pluripartida, cind, din declaratiile publice ale unor lideri ai PD-L si PSD, votul a fost furat chiar de catre organizatori ? Tara e condusa de o banda de infractori, traim intr-un stat de tip mafiot si nimeni nu vine cu solutii concrete pentru indreptarea situatiei. Chiar trebuie sa asteptam ca situatia sa devina exploziva ? Dumneavoastra, dle. Iliescu, tratati niste infractori, niste impostori, niste fripturisti si cum i-am mai putea denumi, ca pe niste indivizi care pot fi recuperati cu puterea exemplului propriu, cu vorba buna si cu alte metode educative. Aveti experienta politica de o viata si eu, ca multi altii, am incredere in Ion Iliescu. Tocmai de aceea, va spun, ca nu e suficient sa pui diagnosticul. E nevoie si de tratament. Poate aveti vreunul in sacul Dumneavoastra de politician cu experienta, caruia ii pasa de cei multi.

 5. redpelikan Says:

  Cam asa se prezinta situatia in Europa. Pe fondul absenteismului ,pe fondul crizei si al incapacitatii social-democratiei de a gasi raspunsuri la problemele oamenilor, dreapta castiga. Mentinerea in ignoranta a cetatenilor –acestia nestiind nici macar ce si cat se decide in Parlamentul European, lipsa acestora de interes cauzata de insatisfactie si neincrederea in politicieni, scandalurile despre cheltuielile nejustificate din bani publici ,guvernarile socialiste slabe precum in Spania sau Portugalia ,toate acestea au actionat conjugat ducand voturile spre dreapta (ascensiunea conservatorilor este in stransa legatura cu ascensiunea extremei drepte in unele tari).

 6. radujam Says:

  Ati identificat printre altele doua cauze ale absenteismului:
  “1. Este si problema motivatiei : mai greu pricepe omul ce reprezinta Parlamentul European; de ce este important sa voteze pentru PE si sa avem o reprezentare adecvata in aceasta institutie !
  2. Nici Campania electorala nu a ajutat la clarificarea acestor probleme pentru cetateanul de rand.”
  Trebuie sa mentionez ca nu doar electoratul are probleme in a intelege rolul PE si implicit atributiile si rolul parlamentarului european, ci si mare parte dintre politicienii romani. Acest fapt este valabil mai ales la nivelul structurilor locale (va dau ca exemplu pe Remus Lapusan, unul dintre liderii PSD Cluj) dar nu numai. Exemple de politicieni care nu cunosc atributiile si rolul unui parlamentar european (si implicit ale PE) apar chiar si in randul celor care au fost alesi (realesi) in PE, cum e cazul lui Rares Niculescu de la PD-L. Punctul 2 de mai sus, ce enunta o alta cauza a absenteismului este in consecinta strans legat de slabele cunostinte ale politicienilor romani in ceea ce priveste institutiile europene (cu precadere PE), aceasta fiind de altfel explicatia pentru faptul ca in campania electorala mesajul a fost extrem de confuz si in mare parte fara a avea tangenta cu PE.
  Mentionez si ca cele doua cauze ale absenteismului identificate de dvs (ma refer evident doar la cele doua la care fac referire in acest comentariu) pot fi vazute ca niste probleme majore nu doar din perspectiva absenteismului. Altfel spus, o mare parte din electoratul care s-a prezentat la vot si-a exercitat dreptul acesta fara a fi suficient de bine informati in ceea ce priveste scopul acestui exercitiu democratic (“suficient de bine” este un termen cat se poate de bland).
  Concluzia ar fi ca, fara a culpabiliza intreaga clasa politica, este necesar ca partidele politice sa fie in stare sa ofere prin reprezentantii lor, macar in campania electorala, un mesaj coerent, clar, concis si mai ales bine documentat. Atata timp cat partidele se vor prezenta cu oameni care nu au cunostinte minime legate de institutiile politice romanesti sau europene absenteismul va caracteriza fiecare proces electoral din Romania. P.S.: O intrebare: in ce masura oamenii politici “consacrati” din Romania (ma refer la cei inregimentati in principalele partide din Romania) sun sinceri atunci cand deplang absenteismul si implicit legitimitatatea redusa a alesilor (nu fac referire la dvs ci la numerosi alti oameni politici de la noi)?

 7. waltdis Says:

  Stimate Domnule Preşedinte,

  Am remarcat cu plăcere lipsa unui mesaj mobilizator de chemare la vot, pe blogul domniei voastre, în preziua alegerilor. În contextul performanţei PSD la guvernare, în antiteză cu promisiunile din campania electorală, gestul domniei voastre mi se pare foarte elegant şi subliniază bunul simţ care v-a caracterizat în toată activitatea politică. Am remarcat aceeaşi atitudine şi la alţi colegi ai domniei voastre, chiar dacă ei au ales să posteze un mesaj sec, autocenzuraţi datorită aceluiaşi bun simţ.

  Am votat PSD la alegerile deoarece pe listă se aflau domnul Paşcu şi doamna Creţu, care au calităţile necesare unui europarlamentar.

  Absenteismul masiv poate fi un avantaj la alegerile parlamentare sau europarlamentare pentru partidele mari care îşi mobilizează bine nucleele dure. La prezidenţiale însă, va conta enorm votul negativ anti-TB, iar aceşti votanţi nu pot fi aduşi la urne de domnul MG, care este asimilat ca principalul demagog al PSD din campania electorală din noiembrie şi a demonstrat acelaşi apetit pentru autoritarism ca şi TB, atât în partid cât şi în stat. Votul la prezidenţiale este uninominal, nu pot fi puşi pe listă Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Mihai Tănăsescu, alături de domnul Mircea Geoană pentru a-i creşte sorul şi sunt convins că pentru domnul Geoană nici măcar simpatizanţii PSD nu vor vota. În plus, nici nu a început bine campania neoficială pentru prezidenţiale şi TB i-a înroşit deja nasul lui MG. Cu MG contracandidat, TB este sigur câştigător.

  PSD va avea o problemă la prezidenţiale, şi în această lumină, rezultatele recente nu pot fi considerate un succes. Sper că PSD va reuşi să-şi adapteze strategia pentru prezidenţiale la realitatea actuală.

 8. ilieviorelstanica Says:

  am fost la vot…mi-am luat fiul cel mare si am votat…total neconvins, dar am facut-o…dintre toti cei cu care am discutat si care n-au fost la motivul a fost unul si acelasi: SCARBA!!!

  PS- am asistat cu ocazia acestor alegeri la traficul de influenta la cel mai inalt nivel posibil.

 9. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Aşa cum foarte bine aţi subliniat, sunt o serie de Învăţăminte pe care mai ales PSD trebuie să le … aprofundeze, aş îndrăzni, şi , mă refer exclusiv la cei ce încă se mai îmbată cu ” apă de gură ”, adicătelea exact cei ce nu ascultă, nu sunt atenţi, nu cugetă la ceea ce Echilibrul le oferă cu generozitate şi dezinteresat, Înţelepciunea… să sperăm că se vor trezi şi responsabiliza, mobiliza în Direcţia bună… O binevenită Temă de casă şi pentru noi, ca cetăţeni ai acestei ţări, să cumpănim cu seriozitate, să ne gândim de două ori , să facem alegeri potrivite, să gândim la consecinţe cu… ” bătaie lungă ” şi mai ales să înţelegem că e nevoie de implicare şi, renunţarea la renunţare.
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/06/10/teme-de-casa-si-pentru-noi/
  Vă mulţumesc frumos pentru Zâmbetul Echilibrului dăruit Omului Deosebit, Constantin Gruiescu şi, nădăjduiesc ca ministeresa Lenuş Udrea, autorităţile judeţene din Caraş-Severin să… tresară ! Ar trebui ca ei să ştie ce e de făcut şi s-o facă, ar fi păcat să doarmă în continuare !
  Stimă şi deosebită consideraţie şi… aşteptăm imagini şi relatări din Roma, aşa cum de fiecare dată aţi zăbovit, cu noi Şi aici la ” taifas ”… mă minunez zi de zi câte energie mai aveţi – un Atom, un model pentru noi şi, mă ruşinez de momentele de cumpănă, de disperare deseori, de lipsă de reacţie alteori… Vă mulţumim !
  respecte,
  Sibilla

 10. danielvinca Says:

  apropo de comentat rezultate;

  PSD a pierdut euroalegerile in colegiile baronilor agricoli Culita Tarata si Victor Surdu
  http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/06/psd-pierdut-euroalegerile-in-colegiile.html

 11. globetrotter58 Says:

  Domnule Iliescu,
  nu ma surprinde deloc afirmatile dumneavoastra ce-mi amintesc de mentalitatile extremistilor (nu e mare diferenta) si iata de ce:
  1. “in ciuda absenteismului, rezultatele reflecta raportul de forte din viata noastra politica” – luati-va de mana cu Boc (doar sunteti desprinsi din aceiasi ramura politica PCR-FSN!) cei 72%? care n-au votat (si care au spus “sa-i ia dracul pe toti astia !”) opinia lor nu conteaza … aflati ca aceia sunt cel mai important grup! au MAJORITATEA ABSOLUTA ! – dar principiul comunist (cine nu-i cu noi e impotriva noastra! merge si in varianta soft – astia NU CONTEAZA!)
  2. absenteismul e datorat ANOMALIEI NUMITA UNIUNE EUROPEANA – pana nu va fi o FEDERATIE cu UN GUVERN si UN PARLAMENT cat NU SE VA EMITE CETATENIE EUROPEANA SI NU VEI AVEA PASAPORT UE nu va exista in randul populatiei europene sentimentul de apartenenta la aceasta comunitate.
  Apoi tot ca o anomalie – cetatenmii Europei pot vota fie listele din tara lor fie pe listele din tara (cele europene) in care isi au resedinta deci nu se poate spune exact prezenta la vot caci banuiesc ca nu exista UN BIROU ELECTORAL CENTRAL EUROPEAN ci fiecare tara isi rezolva singura problemele!
  Deasemenea, eu care nu traiesc si nici nu am de gand sa traiesc in urmatorii 5 ani in Europa ce rost ar avea sa votez ?!?
  3. “Fenomenul ingrijorator este slabirea prezentei in Parlamentul European a stangii, a partidelor socialiste si ascensiunea dreptei; dar, mai ales, a dreptei extreme (in tari ca Olanda, Danemarca, Ungaria, Austria, Italia, intr-o oarecare masura chiar si in Franta si Finlanda).” – parca as citi PRAVDA si pe tovarasul Stalin! – NUMAI UN EXTREMIST POATE SUSTINE CA ESTE INGRIJORATOR SA CASTIGE DREAPTA /ORI STANGA (parca vorbeam de democratie – ambele sunt forme ale democratiei – chiar daca una dintre ele nu este cea agreata de dumneavoastra! Cat priveste EXTREMISMUL am mai spus acesta e de o singura culoare! NU E DE DREAPTA (provenit din dreapta politica!?) ori de stanga _ chiar daca si comunistii si fascistii si national-socialistii(nazi) s-au DESPRINS DIN INTERNATIONALA SOCIALISTA! Modul in care spuneti dumneavoastra NU E AL UNUI DEMOCRAT asa cum pretindeti ca sunteti! (aceleasi formulari nu intamplator le-am intalnit si la discipolii dumneavoastra!)
  4. “Sa speram ca acest fenomen sa nu se agraveze!
  Criza din 1929 – 1933 a adus la putere forte extremiste, care au impins lumea in cel de-al doilea razboi mondial ! ” Nu cu putin timp in urma imi spuneati ca nu credeti ca va fi razboi (nu mi-ati spus insa ce cred specialistii militari si serviciile secrete romane care e mai interesant de stiut dar probabil e SECRET?) – acum se pare ca priviti cu mai multa atentie varianta! mai bine mai tarziu decat niciodata!
  5. “o politica de dreapta la nivel european nu este de natura sa ne ajute in eforturile noastre viitoare.” pe cine sa ajute PSD-ul de stanga sau natiunea romana ?! dar tot in nota celor afirmate la punctul 3 DACA SUNTETI (PSD) UN PARTID DEMOCRAT? ar trebui sa stiti ca intr-o DEMOCRATIE se NEGOCIAZA nu SE IMPUNE o SOLUTIE ! (asa cum le place extremistilor!) s-au nu stiti sa negociati dehh!!
  6. cat priveste unitatea natiei romane este O ILUZIE (doar din traci ne tragem! – http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis54herodot.htm )
  asa ca injuraturi acuze vor curge puhoaie si in Parlamentul European!
  7. Tot in nota extremismului nu ma surprinde ca nu ati spus nimic despre acuzele, dovezile si mai cu seama decizia aberanta a BEC ca nimic ilegal nu s-a intamplat desi vor fi destui indivizi ce vor fi trimisi in judecata pentru vot multiplu (FRAUDE!) – vedeti iarasi caracterizarea lui Herodot si o sa intelegeti dece romanul fura!.
  Oare in cate tari din cele 27 s-au mai consemnat asemenea fapte, acuze?
  Multumesc

 12. SorinPLATON Says:

  Pentru avizati sau mai putin avizati, va prezint “rebranduirea” Think-Tank-ului “Cafeneaua Politica”: http://sorinplaton.wordpress.com/2009/06/10/marea-schisma-cafengist-politicoioasa-din-10-06-09/

  Cele bune!

 13. Ovidiu Says:

  http://stirea.wordpress.com/2009/06/10/elena-basescu-anchetata-de-politia-cluj/

 14. globetrotter58 Says:

  Referitor la alegerile din Romania m-a intristat imbecilismul unor romani care au ponegrit-o pe acea femeie a carei poza a reprezentat Romania in UE (vezi BBC) NU EA E VINOVATA DE IMAGINEA urata pe care o are Romania ci in primul rand acei care o arata cu degetul exprimand caracterul hidos al celor fara de respect ei care de fiecare data “savant” au votat si au propulsat pleiada de “TRANSEXUALI POLITICI (din extremisti in “democrati”) ce STAPANESC (NU CONDUC) Romania ca pe propria mosie impingand oamenii la un trai la limita suportabilului asta este adevarata imagine pe care si presa occidentala o scoate in evidenta cand se vorbeste despre Romania … deh daca n-ati fost in stare SA-I EUTANASIATI POLITIC PE ACESTI CRIMINALI EXTREMISTI …

 15. emigrantul Says:

  Citat globetrotter58
  “Domnule Iliescu,
  nu ma surprinde deloc afirmatile dumneavoastra ce-mi amintesc de mentalitatile extremistilor (nu e mare diferenta) si iata de ce:”

  Nici pe mine nu ma surprinde deloc afirmatile lui globetrotter58.

 16. viosnake Says:

  Domnule (sau mai bine zic Tovarase) Ion Iliescu,

  Probabil ca acest comentariu al meu nu are mare legatura cu tema articolului dumneavoastra, totusi tin sa va intreb daca intr-adevar, in sufletul dvs. meschin, va pasa in vreun fel de tara aceasta si de Parlamentul European? Stiu ca de ochii lumii afirmati importanta acestor alegeri, dar de asemenea stiu ca in intimitate si in simtiri ati ramas un comunist convins.
  Dupa toate cate s-au intamplat in acesti aproape 20 de ani scursi de la asa-zisa revolutie din ’89, in care au murit degeaba atatea sute de tineri, nu stiu cum mai aveti puterea, acum, la batranete, sa apareti prin media si, zambitor, sa faceti declaratii privind in ochii romanilor. Si zicand romani, ma refer nu la inconstientii care au trimis personaje de teapa lui Vadim, Becali si Elena Basescu in Parlamentul Europei, ca sa ne faca de rusine, ci ma refer la oamenii obisnuiti, cat de cat intelectuali, pentru care procesele intelectuale nu sunt tabu-uri greu accesabile.
  Si ma refer la cateva aspecte (nu sunt toate, dar sunt cateva, si cele mai importante):
  1. Ati sacrificat soarta revolutiei romane, si, impreuna cu ea, sute de tineri nevinovati, urcandu-va la putere in ’90, cu toate ca erati unul dintre exponentii vechiului regim (asta in ciuda asa-zisei dvs. dizidente… sa nu ne amagim, erati atat de dizident pe cat era si Silviu Brucan, adica doar de ochii lumii). Si ati adus cu dvs. o suita de alti fosti nomenclaturisti, iar impreuna ati creeat un regim clientelar care a dus la falimentarea Romaniei post-decembriste, la ratarea inscrierii tarii noastre pe o traiectorie cu adevarat democratica, pro-europeana, liberala, capitalista, cu o economie de piata viabila.
  2. Ati inlaturat, prin diverse mijloace care va stateau la dispozitie in postura dvs. de presedinte, toti opozantii politici, asigurandu-va mentinerea puterii. Si as aminti impardonabila crima a mineriadelor, cand ati chemat (nu puteti nega asta, sunteti inregistrat pe pelicula) muncitorimea din mine pentru a casapi tinerii “huligani” din Piata Universitatii (studenti, intelectuali, chiar si muncitori) care nu erau de acord cu directia pe care inscriati dvs. Romania la acea data, dupa proaspata cadere a socialismului. Ati multumit minerilor si lui Miron Cozma pentru ca au casapit in bataie si au ucis (da, au ucis!! la ordinele dvs…. chiar puteti dormi noaptea??) atatea zeci de romani a caror unica vina era ca va contestau pe dvs.
  3. Ati impus un sistem politic autocratic, total nedemocratic (desi oficial era democratic, dar in practica nu era, si nu este nici pana in ziua de azi), inscriind Romania si sistemul ei politic pe un traseu defectuos, care se mentine si astazi; dupa cum se poate observa, si tendintele actualului presedinte sunt absolutiste, de acaparare a puterii totale in stat, tendinte demne de un dictator si nu de un lider al unei tari care se vrea democrate… si sa stiti ca vina principala pentru absurditatile politice din ziua de astazi tot dvs. o purtati, sunteti “parintele” ei, este un sistem ale carei baze dvs. le-ati asezat.
  4. Ati incalcat in nenumarate randuri Constitutia Romaniei si drepturile omului.
  5. Aveti o repulsie innascuta pentru tot ceea ce inseamna proprietate privata si stat de drept.
  6. Incercati din rasputeri sa va integrati, sau sa pareti integrat, in societatea democrata, dar nu va prea iese, vechile metehne ies destul de des la iveala.
  Ar mai fi multe puncte de adaugat, dar nu cred ca merita oboseala, pentru ca oricum imi veti cenzura mesajul si, in plus, nici nu va veti obosi sa il cititi.

 17. stefanmoromete Says:

  Domnilor,

  #Poza BBC: personal o prefer sa o vad pe batrana votanta (rroma) in poza decat pe Gigi Becali pe tronul aurit sfidand o tara intreaga cu incultura si prostul gust dus la extrem. Chiar daca BBC a facut o gafa incurcand originea etnica (pe care a reparat-o indepartand poza), Romaniei mai mult rau va face Gigi Becali decat votanta in cauza care s-a imbracat in hainele etniei ei. NU ORIGINEA ETNICA CONTEAZA CI CALITATEA PERSOANEI.

  #Rezultate: Romania a primit ce a votat (sau nu a votat). Ce mai poate fi compentat? Cu riscul de a ma repeta: Acesta este nivelul national! De ce sa ne plangem? Sa fim mandrii cu: Vanghelie, Becali, EBA, Vadim si altii care inconjoara actualul Presedinte dl. Basescu. Ei sunt esalonul prim de barbarie si incultura politica. Ei exulta de energie insa nu au nici un fel de idee ce sa faca cu ea, dand doar rateuri nereusite insa pline de elan.

  Esalonul doi este civilizat, insa dezorientat. Ar face ceva dar 1) au obligatii ‘morale’ si 2) nu prea stiu ce sa faca, chiar daca ar vrea. Sa numim dr. Oprescu, Dl Geoana, Dl Boc etc.

  Esalonul trei: ‘inteligenta’: aici avem niste nume teoretic onorablile insa impotente din punct de vedere politic: Dl. Paleologu jr. Dl. Manolescu, Dl Ungureanu, Dl Patapievici

  Exista si esalonul patru: cei care au si inteligenta si care pot face ceva, insa nu vor. Ex – Dl Tismaneanu.

  Revin cu alte comentarii mai incolo..trebuie sa ies.

 18. aviaxis Says:

  “Fenomenul ingrijorator este slabirea prezentei in Parlamentul European a
  stangii, a partidelor socialiste si ascensiunea dreptei”

  Ingrijorator? E de-a dreptul imbucurator pentru Europa. Incepe sa se destepte se pare… E adevarat totusi ca pentru noi era mai bun socialismul atata timp cat suntem saraci si trebuie sa stam cu mana intinsa la altii…

 19. zamfirpop Says:

  Înclin să vă dau dreptate: menţinerea unui preşedinte în două mandate consecutive este, de regulă, o catastrofă pentru democraţie şi pentru ţară.

 20. SorinPLATON Says:

  Concluzia este clara..

  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/06/13/concluzie-de-concluzii-in-urma-europarlamentarelor/

  ..iar oamenii de buna credinta sunt animati mai mult ca niciodata de dictonul “oricand, oriunde, oricum”..

  Cu stima,
  1=

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: