INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI ENERGETICE – 60

In cursul diminetii am participat, la Palatul Parlamentului, la reuniunea aniversara consacrata celor 60 de ani de activitate a ISPE, onorand astfel invitatia Presedintelui – Director General al Institutului, prof.dr.ing. Ioan.Dan Gheorghiu, din al carui Mesaj Aniversar citez : « Avand ca data de nastere, in mod premonitoriu, o zi din anotimpul vesnic tanar, ISPE combina cu iscusinta seva experienteii cu esenta noului, privind astfel, cu incredere viitorul.

PIC00093

Aprecierile mele, ca apropiat al Institutului, sunt cuprinse in :

CUVANTUL ADRESAT PARTICIPANTILOR LA MANIFESTAREA CONSACRATA CELOR 60 DE ANI DE ACTIVITATE A ISPE :

În primul rând mulţumesc pentru invitaţie. Întotdeauna am venit cu plăcere la reuniunile aniversare ale ISPE.

PIC00091

Aş dori să felicit colectivul de conducere şi întreaga echipa a ISPE, care, după 60 de ani, în ciuda procesului de privatizare, au reuşit să-şi menţină şi unitatea şi coeziunea şi  forţa umană de care dispun, spre deosebire de multe alte colective de cercetare şi proiectare, care, odată cu procesul de privatizare, au început şi procesul de lichidare şi de dispersare a oamenilor, şi de dispersare a documentaţiei creată timp de decenii de specialiştii noştri.

Este meritul conducerii institutului şi merită apreciat acest lucru, că a ştiut ca, prin privatizare, nu să piardă, ci să câştige noi valenţe, noi posibilităţi, şi să păstreze mai ales coeziunea specialiştilor săi, potenţialul uman de care dispunea şi să apere patrimoniul acumulat de-a lungul timpului.

Atunci când s-a înfiinţat ISPE, eu deveneam student la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic, care atunci luase fiinţă, avand ca proaspăt decan pe Constantin Dinculescu, care venea şi el din colectivul de conducere al ISPE şi a rămas unul dintre colaboratori. De fapt, a fost o bună tradiţie a conlucrării cadrelor didactice din Politehnică cu unităţile de profil. ISPE a fost un exemplu de asemenea conlucrare si colaborare apropiata cu marii nostri profesori.

Când am terminat Politehnica, mi-am început activitatea la ISPE, fiind prima generaţie de hidroenergeticieni formaţi în şcoala românească. Eram un grup de vreo 30 “de puştani”, proaspăt absolvenţi – făceam primii paşi în meserie. Profesorul Dorin Pavel ne-a grupat, s-a creat o echipă de hidroenergeticieni şi am început cu un studiu cu o denumire foarte modestă: “Inventarierea resurselor hidroenergetice ale ţării”. A fost, de fapt, un studiu de ansamblu al tuturor bazinelor hidrografice şi a potenţialului teoretic, tehnic şi tehnic amenajabil al tuturor râurilor României din punct de vedere al folosinţei energetice, pentru ca apa are folosinte multiple.

Am început, deci, activitatea profesională în acest cadru, în acest colectiv şi sub îndrumarea şefului hodroenergeticii româneşti, recunoscut, care, încă din tinereţe, a elaborat primele planuri hidroenergetice ale României şi a fost prezent la  promovarea marilor proiecte. S-a format o adevărata o şcoală de hidroenergeticieni care, ulterior, s-au desprins din ISPE şi au format ISPH, institut care în prezent o duce mai greu decât ISPE. În momentul de faţă s-a redus şi comanda socială, diminuându-se lucrările hidroenergetice.

Am avut prilejul să conlucrez, de-a lungul anilor, şi în diferite misiuni pe care le-am avut în ţară cu colectivele ale ISPE de la Timişoara şi de la Iaşi, apoi, lucrând în domeniul gospodării apelor, am avut o conlucrare nemijlocită şi cu ISPH şi cu ISPE în urmarirea problemelor gospodăririi apelor României.

Iată, au trecut 60 de ani. Generaţii întregi au parcurs drumul hidroenergeticii şi în ISPE şi în energetica romaneasca. În prezent este un moment de cumpănă pentru energetica românească, şi nu numai, ci şi pentru economia românească. Am trecut prin ani tulburi, o prăbuşire de sistem a insemnat o prăbuşire a unei lumi, care a provocat perturbări majore în viaţa societăţii. De aceea au suferit mai toate sectoarele economice ale ţării şi este greu procesul de readunare, si ca gândire, si ca gandire unitară. Nu avem cultura politică, ca si democraţia, care presupune confruntarea de idei, de opţiuni, de programe sa o facem intr-un cadru corect. Să ştim să desprindem ceea ce înseamnă competiţia politică şi confruntarea, care să fie de idei, de proiecte, de concepte si nicidecum disputa politica. Aceasta afectează ceea ce are nevoie ţara mai mult decât oricând: unirea tuturor forţelor, strângerea tuturor capacităţilor intelectuale în construcţia unor proiecte de viitor pentru ţară pe care trebuie să le integrăm în folosul ţării. Ne-am integrat în Uniunea Europeană, dar nu ştim să folosim această oportunitate. Din ţară membră, am devenit contributoare absolută la fondul Uniunii Europene, în loc să fim beneficiarii resurselor care sunt puse la dispoziţie.

Şi în plan intern nu reuşim să strângem rândurile şi să lucrăm pe o platformă comună a interesului naţional. O să învăţăm cu toţii şi sper ca, pe măsură ce se maturizează viaţa publică, viaţa socială, viaţa politică, sa se maturizeze şi gândirea la toate nivelurile din societate. Mai ales generaţiile noi sa le formăm într-un cadru mai fertil din acest punct de vedere, constructiv, în beneficiul lor şi al ţării.

Exemplul ISPE, care a ştiut să treacă printr-un asemenea proces de reaşezare, de reorganizare pe baze noi, este că se poate. Şi eu, încă o dată, vreau să vă felicit şi invit pe toţi ceilalţi, cercetarea, proiectarea românească să urmeze exemplul ISPE, care arată că se poate, şi în aceste condiţii, să se facă lucruri bune în beneficiul nostru, al tuturor şi spre satisfacţia profesioniştilor.

PIC00100

Vă mulţumesc şi mult succes în continuare.

Advertisements

3 Responses to “INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI ENERGETICE – 60”

 1. cirlovacristian Says:

  Dle @Ion Iliescu

  Va mai intreb inca o data-pentru a nu stiu cita oara-citi dintre “ascultatorii” dv inteleg/pricep ceea ce sustineti ca idei si dialog?
  La noi,in Romania,cultura-indiferent de natura “iei”-nu prea exista si acest fapt se “traduce” prin lipsa “ieducatiei” la toate nivelurile.
  Cel mai bun “iexemplu ieste” chiar ministrul si acest fapt se intilneste cam pe la toate domeniile/ministerele.
  Ce fac pedelistii,pesedistii,penelistii si udemeristii cind ajung in posturi?
  “Extermina” subalternii,se ocupa cu spaga/coruptia si pledeaza nevinovat.Va reamintesc ca pe vremea dictatorului acolo unde “civilia” nu-si facea treaba asa cum ar fi trebuit “iera” chemata armata deoarece in acest domeniu nu se poate “filozofa” ci ordinul se EXECUTA.
  Bazinul hidrografic romanesc nu se poate compara cu cel norvegian dar nu “ieste” nici chiar asa de sarac.
  Va multumesc

 2. emigrantul Says:

  M-am uitat la obiectul de activitate al ISPE si constat ca are prea putin de-a face cu studiile, cercetarea si proiectarea energetica. Mai degraba putem spune ca suntem in fata unei companii cu profil imobiliar

  Eu, cel putin, ma distrez si totodata ma intristez cind vad indemnul lui Ion Iliescu catre persoanele implicate in activitati de cercetare proiectare. Citez: “invit pe toţi ceilalţi cercetarea, proiectarea românească să urmeze exemplul ISPE”. Ce exemplu sa urmeze? Sa se apuce de: renovari, constructii lemn, case de vacanta, piscine, saune, confectii si structuri metalice, servicii de curatenie, alpinism utilitar, toalete ecologice, asigurari, banci, etc.. Ce legatura au aceste lucruri cu cercetarea si proiectarea de inalt nivel. ISPE pare sa traiasca mai mult cu numele.

  In al doilea rind, daca specificul ISPE, asa cum a fost el conceput initial, ii permite reprofilarea catre ramura foarte banoasa a imobiliarelor, alte institute cu profil diferit nu se pot orienta catre asa ceva, neavind personal calificat in domeniul constructiilor. Ramurile de activitate ale multor companii de cercetare proiectare nu au legatura nici indepartata cu activitati din care se pot scoate bani in Romania capitalista si drept urmare nu le ramine decit sa se desfiinteze.

  Citat Ion Iliescu:
  “Aş dori să felicit colectivul de conducere şi întreaga echipa a ISPE, care, după 60 de ani, în ciuda procesului de privatizare, au reuşit să-şi menţină şi unitatea şi coeziunea şi forţa umană de care dispune, spre deosebire de multe alte colective de cercetare şi proiectare, care, o dată cu procesul de privatizare, au început şi procesul de lichidare şi de dispersare a oamenilor, şi de dispersare a documentaţiei creată timp de decenii de specialiştii noştri…

  Exemplul ISPE, care a ştiut să treacă printr-un asemenea proces de reaşezare, de reorganizare pe baze noi, este că se poate. Şi eu, încă o dată, vreau să vă felicit şi invit pe toţi ceilalţi cercetarea, proiectarea românească să urmeze exemplul ISPE, care arată că se poate, şi în aceste condiţii, să se facă lucruri bune în beneficiul nostru, al tuturor şi spre satisfacţia profesioniştilor.”

  ISPE

  ADRESA Bd. Lacul Tei nr. 1-3, Sector 2 Bucuresti
  DATE DE CONTACT Telefon: 0212103980, Fax: 021-2102334
  Site Web: http://www.ispe.ro

  Detalii companie
  Proiectare, urbanism, arhitectura, signalectica, protectia mediului
  Topografie, geodezie, cadastru
  Autorizari, expertize, seismologie
  Antreprenoriat
  Constructii civile
  Constructii industriale
  Restaurari, renovari
  Constructii edilitare, drumuri, poduri, amenajari hidroenergetice
  Constructii lemn, case de vacanta
  Constructii, confectii si structuri metalice, fier forjat
  Izolatii termice
  Hidroizolatii
  Izolatii anticorozive
  Izolatii fonice
  Instalatii si retele electrice
  Automatizari
  Instalatii sanitare
  Instalatii termice
  Instalatii gaze
  Climatizare, ventilatie, instalatii frig
  Sisteme de acoperisuri, materiale specifice – invelitori, cosuri de fum, ferestre de mansarda
  Dotari – ascensoare, scari rulante, piscine, saune, seminee…
  Sisteme de siguranta, protectie, paza
  Servicii auxiliare – servicii de curatenie, alpinism utilitar, toalete ecologice…
  Certificari, audit, consultanta, asigurari, banci, acreditari

  Sursa: http://www.buildzone.ro/detalii-companie/ispe

 3. cirlovacristian Says:

  @Ion Iliescu

  Exemplu’ elocvent: iemigrantul.Atit are capacitatea de a intelege.Ieste limitata.
  Pacat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: