PE MARGINEA COMENTARIILOR

PRIVIND “CLUBUL DE LA BUCURESTI”

18827059

1.Apreciez propunerile exprimate de Sorin Platon , pe blogul sau, privind variante de embleme pentru Club.

2.emigrantul in stilu-i caracteristic, interpreteaza afirmatia mea referitoare la esecul celor doua extreme : ignorarea pietii si fetisul pietii drept sugerare a unui model gen “Perestroika”. Mai mult, pentru el este evident (inclusiv din dialogurile de pe blog) ca a existat “un plan” dinainte stabilit pentru inlaturarea lui Ceausescu, la « comanda » lui Gorbaciov, de care Iliescu era, bineinteles, informat ! (adica – mi se comunicau la Editura Tehnica !!!). Chiar ca nu merita comentarii !

3. Precum vedeti, aceste “scenarii”de care este obsedat si emigrantul sunt impartasite de ambele tabere – atat de nostalgicii “regimului” Ceausescu  cat si de talibanii « anticomunismului » agresiv, care s-a nascut dupa 1989, din care facea parte, din pacate, si un tanar gazetar – V.Roncea, de la “Ziua” – care, alaturi de un “fabricant de minciuni” din cele mai “gogonate” –  Vladimir Alexe (autor al unei pretinse biografii “secrete” a lui Iliescu – plina de « inventiile » unei minti bolnave, lanseaza tot felul de “baloane”.

Sorin Platon semnaleaza, pe blogul sau, ultima “gogonata” vehiculata de V.Roncea, in ziarul “Ziua” cu relatarea despre reuniunea “Clubului de la Bucuresti”. In primul rand, el  asimiland “Clubul de la Bucuresti”.cu cel “de la Roma” (ceea ce, pe de-o parte, ne onoreaza) – afirma ca ambele pun la cale sau “executa” planurile nefaste ale “globalistilor“!!! si ca vehiculam “vrajeala” privind incalzirea globala !!! (cata ignoranta transformata in venin!) Dar, in acelasi timp, desi nu a fost prezent la reuniunea Clubului nostru – imi deformeaza spusele cu privire la Strategia Nationala de “Dezvoltare Durabila”. El pretinde ca « dupa debarcarea lui Basescu de la Cotroceni », eu as dori sa raman in istorie ca “artizan al strategiei de dezvoltare durabila a Romaniei”(alta “perla” prezentata sub titlul din “Ziua” – “Planurile conspiratorilor din decembrie si ale urmasilor lor”).

In partea a II-a a reuniunii, dupa pauza, cineva a ridicat problema Strategiei nationale de dezvoltare durabila. Eu am amintit “istoria” acestei probleme. Dupa Summitul Mondial de la Johannesburg, din 2002, care a definit conceptul de dezvoltare durabila prin trei piloni (economic, social si ecologic),  la care UNESCO, ulterior a propus adaugarea celui de-al patrulea – pastrarea diversitatii culturale – noi am constituit la nivel national, o Comisie, care a lucrat timp de doi ani (2003-2004) la elaborarea unei asemenea strategii pe termen lung – “Romania 2025”. Comisia era prezidata de seful statului, secondat de primul ministru si de guvernatorul BNR. Au participat ministrii, secretari de stat, experti din aparatul de stat, cercetatori din institutele Academice si universitare, alti specialisti – din administratia centrala si din teritoriu. Ea raspundea si unui document adoptat de Uniunea Europeana. Ulterior, dupa alternanta la guvernare, in loc sa se asigure continuitatea necesara in proiecte de asemenea importanta – a fost parasita toată această lucrare. S-a constituit o nouă comisie, pe lângă un minister (al “mediului şi dezvoltării durabile”) care, împreună cu unii cercetători de la Academie şi de la un ONG, au elaborat o nouă “strategie” – “România – 2030” – care a fost transmisă şi la Bruxelles. Eu am criticat această lipsă de continuitate şi am subliniat nevoia de a asigura o ştafetă continuă, de la o guvernare la alta, în abordarea unor proiecte pe termen lung, cum e şi acesta. Ce a înţeles V. Roncea şi cei de la “Ziua” din această pledoarie – s-a văzut! Din păcate, acesta e modul în care unii înţeleg să facă gazetărie.

În acelaşi timp, disputa politică, în loc să stimuleze disputa de idei, de proiecte, se transformă în « bălăcăreală » degradantă! Acesta este lucrul trist din realitatea noastră!

4. Sibilla – îşi exprimă temerea că globalizarea duce la uniformizare, la nivelarea culturilor, la « americanizarea » modurilor de viaţă! Nu globalizarea, în sine, e de vină! Globalizarea este un proces obiectiv, ţinând de dezvoltarea civilizaţiei. În acelaşi timp, atracţia pentru modele atrăgătoare, pentru un trai mai bun, este firească ! Ceea ce este în neregulă este “regula jocului” – care decurge din mecanismele pieţii, care adâncesc inegalităţile şi nedreptăţile din lume ! În această direcţie trebuiesc îndreptate eforturile tuturor – pentru corectarea acestor “reguli”, pentru ca toţi pământenii să beneficieze de binefacerile civilizaţiei ! În fond, aceasta a fost, dintotdeauna aspiraţia oamenilor.

5. aviaxisconsideră că, în această criză, “nu sistemul capitalist şi-a dovedit limitele”, ci mai degrabă unele abordări “comuniste” (ca ajutorul acordat de stat băncilor falimentare!). El crede că SUA “capitalistă” a depăşit criza (ceea ce J. Stiglitz, la Bucureşti, nu constata), în timp ce Europa “socialistă” – nu! Concluzia sa – “Piaţa face regulile! Punct!” Cam schematică şi neconvingătoare pledoarie! Realitatea e ceva mai complexă. Iar, repet, piaţa – pe de o parte – nu e nici ea perfectă, iar – pe de altă parte – nu trebuie identificată cu capitalismul: i-a precedat acestuia cu multe milenii înainte şi probabil că îi va supravieţui. Dar, ca orice operă umană, are şi ea nevoie de corective şi adaptări la condiţiile concrete, de loc şi de timp!

6. Bibliotecaru se întreabă care sunt soluţiile. Aceasta este întrebarea de fond pe care şi-o pun toţi. Wallerstein, în mod “optimist”, crede că acestea se vor cristaliza, probabil, în circa 40-50 de ani! Adică, speranţa este ca secolul XXI să aducă răspunsurile necesare şi la această “sfidare” cu care se confruntă omenirea.

7. emigrantul trage concluzia, din înşirarea inovaţiilor apărute, de-a lungul secolelor, că secolul XIX ar fi fost superior celui de-al XX-lea – din acest punct de vedere. Este o concluzie simplistă. Secolul XX a produs o veritabilă revoluţie în procesul de cunoaştere – atât a micro, cât şi a macro-cosmosului, cât şi în privinţa introducerii în circuitul economic a tuturor elementelor din tabelul lui Mendeleev! Analişti şi instituţii serioase au semnalat ceea ce menţionam eu – că peste 90% din descoperirile şi invenţiile realizate de-a lungul timpului s-au realizat în cursul secolului XX.

8. globetrotter58 lansează şi varianta unui nou conflict mondial – ca rezultat al actualei crize – aşa cum s-a întâmplat şi cu declanşarea primului război mondial şi, aş adăuga eu, mai ales cu cel de-al doilea (când SUA au reuşit să absoarbă cele peste 14 milioane de şomeri). Această întrebare şi-o pune şi Jacques Attali, în cartea sa “La crise et apres?”. Însă şi el crede că omenirea dispune, totuşi, de posibilităţi pentru a ocoli o asemenea “soluţie”.

*   *

9. Vă propun spre atenţie ultimul raport al “World Watch Institute” – “Starea lumii 2009” – care a apărut la Editura Tehnică, în limba română, referitor la “încălzirea globală” – care dă răspuns şi aberaţiilor lansate de unii privind “vrăjeala” pe această temă.

Textul pe care l-am redactat pentru PREFATA volumului este postat in Pagini la LUCRARI PUBLICATE

Coperta Starea Lumii 2009

 

 

Advertisements

15 Responses to “PE MARGINEA COMENTARIILOR”

 1. SorinPLATON Says:

  Stimate d-le presedinte,

  Luand-o pe calea logicii “inverse”, nu poate decat sa bucure exaltata energie critica ce acompaniaza activitatea Clubului. Cu alte cuvinte orice critica din anumite parti…interesate.., poate fi interpretata ca si feed-back de productivitate, sau orice altceva decat inactivitate si superficialitate, ce in mod traditional caracterizeaza institutia romaneasca tipica. Iar in ceea ce priveste asemanarea Clubului de la Bucuresti, cu traiectul, conduita si influenta unei organizatii de talia Clubului de la Roma, nu vad cu ce ar impieta imaginii si autoritatii Romaniei in lume. Cu alte cuvinte, un “Club de la Bucuresti” eficient, prolific si larg recunoscut international, fac poate cat “n” slogane discutabile de genul “Surprinzatoarea Romanie”, sau mai stiu eu ce alte artificii market-lingvistice. Adica nu stiu eu (sau stiu, dar intreb retoric) cine marcheaza mai multe puncte in contul Romaniei, o fundatie-club, dominata de activitati altruiste, sau concepte artificiale, gaunoase, necuantificabile in rezultate obtinute pe revers, dar in schimb mari consumatoare de resurse ..

  In general sunt un critic acid a tot ceea ce s-a intamplat rau pana acum in societatea noastra, dar am realizat ca oamenii ce gresesc, daca vor se pot si indrepta, si asta trecand peste prezumtia generala de.. vinovatie colectiva ce se tot promoveaza fortat si fals intr-o anumita (aceeasi) mass-media. Cu alte cuvinte, impreuna cu colaboratorii promovez principiul christic al oferirii celuilalt obraz, parca mai insistent decat cei ce se declara azi mari campioni ai moralitatii crestine si al mataniilor formale batute cu ochii pe audiente… daca ma intelegeti.. ;)

  Nu as vrea sa spun ca e de preferat ca aceasta caravana sa treaca pe drumul ei, oricate latraturi s-ar promova pe margini.. pentru ca acelasi principiu christic ne indeamna sa negociem pentr-un consens si cu …cainii.

  1=

 2. danielvinca Says:

  doi juristi, trei pareri – parca asa era o vorba veche romaneasca.
  probabil ca e aplicabila si in cazul celor care scriu articole, sau analize din sufragerie, fara a lua contact cu realitatea, fara a documenta.
  de multe ori exista tentatia unora de scrie plecand nu de la situatii sau fapte ci de la personaje; si analiza reflecta nu faptul in sine si simpatia sau antipatia autorului fata de personaje…

  p.s. zilele trecute vorbeam cu cineva care se lauda cu o superanaliza a evolutiei preturilor (inclusiv cu predictii pt urmatorii doi ani); l-am intrebat cat costa in piata cartofii de anul trecut si cei noi. marele expert nu stia…

 3. emigrantul Says:

  “emigrantul trage concluzia, din înşirarea inovaţiilor apărute, de-a lungul secolelor, că secolul XIX ar fi fost superior celui de-al XX-lea – din acest punct de vedere. Este o concluzie simplistă. Secolul XX a produs o veritabilă revoluţie în procesul de cunoaştere – atât a micro, cât şi a macro-cosmosului, cât şi în privinţa introducerii în circuitul economic a tuturor elementelor din tabelul lui Mendeleev! Analişti şi instituţii serioase au semnalat ceea ce menţionam eu – că peste 90% din descoperirile şi invenţiile realizate de-a lungul timpului s-au realizat în cursul secolului XX.

  De mai multa vreme, chiar incepind cu luna cind m-am apucat sa scriu comentarii pe blogul de fata, am constatat ca Ion Iliescu nu este un om al dialogului si nu cedeaza in fata nici unui contraargument, oricit de solid si bine documentat ar fi. Este evident ca nu vor putea exista dezbateri constructive in Clubul de la Bucuresti atita vreme cit orice idee, care nu face parte din cele agreate si repetate mereu de presedintele Iliescu, va fi respinsa imediat cu mentiunea “instituţii serioase au semnalat ceea ce menţionam eu”. Care sunt institutiile acelea serioase? Pe ce isi bazeaza afirmatiile. Ion Iliescu neaga realitatea. Cu toate ca o lista clara de mari inventii si descoperiri pune aproape semn de egalitate intre secolele 19 si 20, presedintele Iliescu continua sa sustina, fara nici un fel de date solide, ca: “90% din descoperirile şi invenţiile realizate de-a lungul timpului s-au realizat în cursul secolului XX”.

 4. Cezar Pesclevei Says:

  Pe blogul sau, Mihnea Georgescu scrie ca ati oferit carti cu autograf. Ma pot bucura si eu de o carte cu autograful dvs.?

 5. Cezar Pesclevei Says:

  S-a sinucis jurnalistul Traian Ungureanu. Condoleanţe!

  Când am citit pentru prima dată un text semnat de Traian Ungureanu, am rămas cu impresii plăcute. M-a impresionat aproape de izvorul lacrimilor combinaţia de vocabule împletite de pana sa. Mi-am zis: în sfârşit, am în faţa ochilor mei rândurile unui jurnalist adevărat ce nu face rabat şi nu poate fi inclus în categoria celor ce stau la cheremul mogulilor de presă, cum îi place stimabilului President Traian Băsescu să se esprime. Dar astăzi, făcând o vizită blog-ului Roxanei Iordache (http://roxanaiordache.wordpress.com/2009/05/29/tru-colors-sau-pana-unde-poate-merge-prostitutia/), am rămas dezamăgit în urma vizionării înregistrării video postate acolo, înregistrare în care stimabilul Ungureanu glorifica Partidul – PDL şi caricaturiza principalele partide opozante: PSD şi PNL. Dar fără succes! Aţi reuşit doar să vă caricaturizaţi propria persoană, d-le Ungureanu, pentru a nu face o notă discordantă cu propria dvs. fizionomie. Arătaţi jalnic nu doar la exterior ci de-acum şi în intrior!
  M-ai dezamăgit d-le Traian Ungureanu! Nu am să mai cheltuiesc banii cumpărând cărţile tale şi nici timpul pentru a le (mai) citi. Asta pentru că nu mă mai reprezinţi. Să ţi le cumpere Traian Băsescu. Mai mult decât probabil el te plăteşte. Să-ţi cumpere el opera. Pentru că nu mai exişti cu statutul şi rolul unui jurnalist „pe bune”. Condoleanţe pentru sinuciderea jurnalistului Traian Ungureanu! Te-ai vândut lui Băsescu. Ai coborât la subsolul onoarei şi a încrederii. Şi asta te descalifică din postura jurnalistului care redă corect ceea ce gândeşte sau observă. Nu există o mare diferenţă între tine şi un jurnalist ai perioadei comuniste care scria sau ţinea discursuri adulante PCR-ului!
  Cum poţi, d-le Ungureanu să-ţi prostituezi discursul, să-l îmbraci în zdrenţele unui costum rasat de intelectual, pentru a elogia un partid ce ne-a condus la sapă de lemn şi ăla de proastă calitate?
  Îţi recomand, d-le Ungureanu, o carte scrisă pentru calitatea de lichea pe care ai început s-o reprezinţi şi ’mneata: Apel către Lichele de Gabriel Liiceanu. Probabil ai citit-o. Dacă da, reciteşte-o. Dacă nu, citeşte-o, pentru că a fost publicată la distinsa editură la care ţi-ai publicat cărţile personale: Humanitas.

 6. Ovidiu Says:

  Presedintele Romaniei Traian Basescu, ne-a onorat tara.
  citeste jos

  http://stirea.wordpress.com/2009/06/01/traian-basescu-shimon-peres-israel/

 7. exasperat Says:

  Offtopic
  O să-mi permit să “bruschez” discuţiile legate de acest subiect cu un altul..ceva mai palpabil.
  Am înţeles că veţi fi prezent miercuri la noi, la Târgovişte. Probabil ne vom întâlni la conferinţa de presă şi vom discuta mai cu de-amănuntul. Până atunci însă, câteva nedumeriri personale, legate strict de această campanie:

  1. Sunteţi recunoscut drept un “maestru” politic. Vi se pare normală ocultarea unui scrutin important cum este cel europarlamentar de către întrecerea prezidenţială? În acest sens, cât de vinovaţi sunt oamenii politici pentru dezinteresul făţiş al electoratului pentru alegerile din 7 iunie, atâta vreme cât acestea din urmă sunt privite drept un antrenament, o genuflexiune înainte de maraton?
  2. Am fost la Romexpo cu ocazia acelui faraonic Consiliu Naţional în care Mircea Geoană a centrat şi a dat cu capul. “Strângerea rândurilor” – Iliescu – Năstase – Geoană nu e un soi de oportunism electoral? Nu e cumva răspunsul la acel îndemn al lui Miron Mitrea – “prefaceţi-vă că lucraţi împreună măcar 3 luni de zile”?
  3. Am fost la câteva lansări PD-L. Nu ştiu dacă aveţi informaţii, dar democrat-liberalii şi-au însuşit la perfecţie spiritul de organizare de care dădea dovadă PSD în anii 2000-2004. Asta în vreme ce formaţiunea al cărei preşedinte de onoare sunteţi şi-a însuşit, nefast, o dezorganizare atipică acestui partid. Sunteţi de acord? Şi dacă da, nu vă îngrijorează aceste aspecte? Şi dacă iarăşi da….nu puteţi săi treziţi la realitate pe adormiţii dezorganizaţi cu funcţii prin partid?

  Respectuos şi în speranţa că ne vom întâlni la conferinţa de presă,

  Petruţ Dumitru

 8. cirlovacristian Says:

  Dle @Ion Iliescu
  Pina acum,adica din 1989 pina in prezent citeva lucruri sunt foarte clare si “cristalizate”-sa spunem-iar unul dintre acestea ar fi:
  in timpul desfasurarii evenimentelor din 1989 nimeni dar nimeni nu a “facut” politica sau a fost “minat” politic.Probabil ca a fost singurul moment in care a existat o “uniune” de forte si care au “raspuns” celor n ani de totalitarism.Acum toata lumea face politica iar ca “replica seismica” se cu-tremura toata societatea si din “maruntaiele” societatii ies monstrii de toate tipurile-nu are rost sa-i mai enumar.

  Va multumesc

 9. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte,
  Cu tot respectul, temperamentală cum sunt, nu am subliniat că temerea mea e legată de lipsa controlului celor ce fac ” regulile jocului ”…
  Vă mulţumesc pentru răspuns, adevăr grăiţi cu multă Înţelepciune şi invitaţie la Echilibru, aşa cum ne-aţi/ne-am obişnuit deja !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 10. Mihnea Georgescu Says:

  Vladimir Alexe! Am citit şi eu “Viaţa Romanţată a lui Ion Iliescu” de Vladimir Alexe! Vă mărturisesc că m-am prăpădit de râs…

 11. Mihnea Georgescu Says:

  Iar Victor Roncea este un naţionalist îngust, un mistic otrăvit… ăştia vă sunt duşmanii, domnule Preşedinte?! Eu unul m-aş bucura, să fiu în locul dumneavoastră! Singuri se descalifică şi alde Alexe antisemitul şi Roncea legionaroidul…

 12. emigrantul Says:

  Apropo de “Viata Romantata” care il distreaza pe Mihnea Georgescu

  Eu, cel putin, rid aproape zilnic cind citesc pe internet viata romantata a lui Mihnea Georgescu postata aproape online prin bloguri chiar de catre Mihnea Georgescu.

 13. a1a1a2 Says:

  Regret ca, in raspunsurile sale, Ion Iliescu nu a facut vreo referire la comentariul meu din 1 iunie, dar imi inchipui ca-l inteleg. Am fost, cred, putin cam provocator, acum, in preajma alegerilor, iar tema abordata de mine e sensibila. Am sa-mi sustin totusi comentariul initial, folosindu-ma de “instalatorul”, care mi-a dat un fel de raspuns, pe care-l apreciez ca fiind de buna credinta.
  Am retinut din cuvintul lui Iliescu rostit la “Club” ideea cresterii decalajului intre cei care stiu si cei care nu stiu. Cred ca are dreptate si, prin urmare, solutia “mici si bere” va functiona cu brio in continuare, potentata si de saracia unei majoritati semnificative a romanilor.
  Cu ani in urma am auzit o “zicere”: “Cine stie, face, cine nu stie, ii invata pe altii”. Nu cred ca aceasta “zicere” e aplicabila acum “Clubului”, dar daca eficacitatea actiunilor sale nu se va incadra in zona “face”, atunci “Clubul” ar putea fi un exemplu viu al “zicerii” de mai sus.
  Asa sceptic cum sunt, promit ca voi incerca, prin putinele mele mijloace, sa contribui la mersul inainte al “Clubului”, din simplul motiv ca in ziua de azi nu prea mai gasesc repere. Si ca sa dovedesc buna mea credinta, ii propun presedintelui Iliescu urmatoarea tema de dezbatere: “Solutii pentru reducerea decalajului dintre cei care stiu si cei care nu stiu”. Daca “Clubul” gaseste un raspuns concret la aceasta provocare s-ar putea ca scenariul “mici si bere” sa ramina amintire.

 14. SorinPLATON Says:

  Din pacate d-ul Roncea recidiveaza ( http://victor-roncea.blogspot.com/2009/06/ion-iliescu-ofuscat-rau-pe-talibanii.html ) si asa ca ma simt moral obligat sa fac unele precizari.

  Modelul de logo si slogan aferente “Clubului de la Bucuresti” le-am produs si avansat spre studiu doar cu titlu informativ, de exemplu, fara nicio trimitere telefonata spre organizatii ori deontologii contemporabe similare. Aici vorbim de o maniera de lucru, de principii si mai putin de logica unei asa zise ratiuni ocult-conspirationiste (cum se sugereaza depreciativ in comentariul respectiv)…

  Chiar nu pot sa inteleg de ce o parte din mass-media da dovada de crunta infatilitate si-o pozitie nejustificat reactionara vis a vis de un asemenea decent proiect. Sincer ma asteptam, .. dupa cum ma astept si-n continuare.., ca si din randul presei, mai multi intelectuali sa-si faca auzita dorinta de a se alatura efortului colectiv organizational al clubului. Eu cred ca este nevoie de o larga deschidere catre toti cei ce au ceva de spus si facut in cauza interesului national (si nu numai) si nu atitudini indaratnice frustrate, ce poate ascund ceva mai mult decat simple contra-pareri si anti-opinii..

  De fapt ce anume deranjeaza aici? Faptul ca se misca ceva in aceasta directie? Faptul ca dorim trezirea spiritului? Oare se doreste in anumite cercuri-laboratoare de putere ca opinia si constiinta publica sa fie prin orice mijloace ocupata cu crize economice, gripe porcine, cancan-uri sau orice altceva, pentru a li se asigura nestingherit, in continuare, spatiu de manevra politicianista.. Chiar nu inteleg.. Sau inteleg (si sunt informat despre amplitudinea jocurilor..cine-de ce-cat..), dar vreau sa vad daca si altii dintre “egali” inteleg..

  SorinPLATON

 15. aviaxis Says:

  PIB SUA semestrul 4 2008 -6.1%; PIB SUA trimestrul 1 2009 -5.7%

  E inca devreme sa ne pronuntam, e adevarat, dar este o realitate faptul ca economia americana isi incetineste contractia, iar daca tendinta se va mentine si in trimestrele urmatoare ne putem astepta la o crestere economica in internal de un an.

  Nu acelasi lucru se intampla si cu economiile franceza sau germana, marii contribuabili la bugetele UE.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: