INTERVIU – JOSEPH STIGLITZ

Persista inca ecourile dezbaterilor ample din cadrul Reuniunii celei de-a şasea ediţii a “Forumului Financiar Central şi Sud-Est European” – Forum Invest – Romania.

Am consultat cu interes materialele elaborate si constat ca multe din problemele ridicate de intervenienti, aici pe blog, isi gasesc explicatii in aceste documente.

Un asemenea exemplu il constituie Interviul acordat in exclusivitate pentru The Money Channel de JOSEPH STIGLITZ sub titlul: TREBUIE SĂ GĂSIM UN NOU MOTOR AL ECONOMIEI GLOBALE”.

Pentru a facilita accesul celor interesati, INTERVIUL este postat in Media

Advertisements

4 Responses to “INTERVIU – JOSEPH STIGLITZ”

 1. emigrantul Says:

  IN ESENTA, TEORIA LUI “JOSEPH E. STIGLITZ” SPUNE CA UN GUVERN COMPETENT POATE SA GESTIONEZE ECONOMIA MAI BINE DECIT SISTEMUL PRIVAT

  Citez:
  “a competent government could do better running an enterprise itself than it could through privatization”
  ( a se lectura articolul de aici:
  http://elsa.berkeley.edu/~yqian/econ260b/Sappington%20Privatization.pdf
  ) scris in anul 1987 de catre STIGLITZ si Sappington.

  Cei aproape 20 ani care au trecut din 22 Dec. 1989 au demonstrat din plin ca un asemenea guvern capabil nu reprezinta ceva ideal de neatins ci exista in persoana conducerii unui stat socialist (a se consulta si sondajul de mai jos).

  Ce regim, din perioada 1945-prezent, credeti ca a gestionat cel mai eficient economia Romaniei?
  Regimul Dej: 1945-1965 — 8.57 %
  Regimul Ceausescu: 1965-1989 — 31.75 %
  Regimul Iliescu: 1989-1996 — 1.27 %
  Regimul Constantinescu: 1996-2000 — 9.21 %
  Regimul Iliescu: 2000-2004 — 13.97 %
  Regimul Basescu: 2004-prezent — 19.68 %
  Alte raspunsuri — 15.56 %
  Numar voturi: 315
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/regimulnr1.php

 2. danielvinca Says:

  “un guvern competent poate sa gestioneze mai bine decat sistemul privat”…
  pai si daca guvernul nu e competent si nu de dam seama de incomptenta sa imediat (ca doar nu o sa-i dam extemporal la 3 zile dupa investire? ce facem?
  adica sa reetatizam, luam de la burghezi, dam la stat care conduce prin oameni… mai buni sau mai rai… mai competenti sau nu, mai cinstiti sau nu. daca fac varza din economie, nu-i nimic, ii sanctionam la vot… dar ce va mai gestiona viitorul guvern competent?

 3. emigrantul Says:

  Pt. Danielvinca

  Exemplifica cu un guvern comunist incompetent care a facut economia varza.

 4. George Serban Says:

  Doamnelor si domnilor, privesc cu mare interes lupta dumneavoastra cu Raul din tara. Spre deosebire de alte perioade, dinainte cu 10-20 de ani, acum Raul e personificat. Are trup, are chip, are tupeu, are o mare doza de nesimtire. Are tot ce poate avea Raul. Doar par, n-are!
  Lupta dumneavoastra cu Raul e justa, este in folosul tarii.
  Lupta dumneavoastra e nedreapta. Folositi mijloace legale, democratice. Raul n-are scrupule, va urmareste, va asculta convorbirile si telefoanele, stie dinainte ceea ce veti face. Desi nu cu acelasi succes de alta data, incearca sa fie cu un pas inaintea dumneavoastra. Privesc consternat cum, in loc sa atacati, va aflati mai tot timpul in aparare.
  Atacati! Intrati in ofensiva! In nici un caz sa nu slabiti ritmul dupa alegerile din 7 iunie. Sigur, motivarile sunt diferite. Socialistii au multi oameni implicati in “afaceri politice” cu Raul. Pe altii ii santajeaza. Romanii au inteles asta!
  Miza Raului este foarte mare. Demotivati-l. Raul stie ca, incepand cu 2010, alternativa la Cotroceni poate fi Jilava. Are multi complici. In Justitie, in structurile informative. Mizeaza pe faptul ca, prevalandu-se de o imunitate inventata de complicii sai, va scapa de pedeapsa urmare a prescrierii acesteia.
  Atacati, inteligent pentru ca voi aveti majoritatea!
  Constitutia este foarte clara.

  Incompatibilităţi şi imunităţi ARTICOLUL 84
  …………………….
  (2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.

  Imunitatea parlamentară ARTICOLUL 72
  (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

  Nimeni in aceasta tara, parlamentari, ministri si nici presedintele tarii nu mai beneficiaza, potrivit noii Constitutii, de alta imunitate decat aceea in raport cu atitudinea si declaratiile politice.
  Asa zisa imunitate a Raului a fast inventata de complicii sai cu acordul clientelei politice. In urmatorii cinci ani, infractiunile de care se face vinovat, dovedite dupa ani de munca de catre Parchetul General, de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se vor prescrie.
  Trebuie sa recunoateti, o motivatie mai buna decat asta pentru a lupta, nu exista!
  Atacati-l cu armele lui. Doua dintre ele se afla in mainile dumneavoastra. Se numesc Codul Penal si Codul de Procedura Penala!
  Raul este singura persoana din Romania care, aflata intr-o demnitate publica, beneficiaza de imunitate pentru fapte de natura penala. Foarte bine! In acest moment nu puteti modifica Constitutia! Nu ii puteti da la o parte complicii. Dar, puteti avea o majoritate conjuncturala in Parlament.
  Modificati Codul Penal! … Pentru orice persoana publica care beneficiaza de imunitate in raport cu fapte de natura penala, savarsite in timpul sau inaintea exercitarii functiei publice, termenul de prescriere se prelungeste cu o perioada egala cu aceea a mandatului in care a beneficiat de imunitate.
  Asta inseamna ca Raul va pleca la drum stiind ca la sfarsitul perioadei, oricat de lunga sau scurta va fi aceasta, va trebui sa-si ia cateva schimburi curate la el.
  Aveti curaj? Faceti o pauza in confruntarea dumneavoastra politica, democratica, si dedicati-va unui obiectiv comun si important pentru Romania.
  George Serban,
  bloger
  PS: … si daca tot veni vorba, faceti-i Raului si o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata.Folosindu-si atributiile functiei si institutiile statului i-a inscenat liberalului Theodor Atanasiu o “facatura” ca sa poata scapa de un ministru incomod. Apoi, in acelasi mod, pentru ca vorbise despre niste matrapazlacuri cu “adevaratii baieti destepti din energie” i-a repetata aceeasi “facatura” conservatorului Codrut Seres. Invitati-l pe el, Raul, sa mai comita un “abuz in functie” cu ministrul pedelist Videanu care a fost condamnat de o prima instanta curajoasa.N-ar trebui suspendat pana la clarificarea situatiei?
  Bateti-va, liberali, conservatori si socialisti … neimplicati!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: