COMENTARII

DUPA PRIMA MANIFESTARE PUBLICA A „CLUBULUI DE LA BUCURESTI”

29 mai 2009

Prima reuniune publica a „Clubului de la Bucuresti” a fost o reusita si ma bucur ca aceasta apreciere este impartasita inclusiv de blogerii prezenti. Am avut o mare satisfactie sa inregistrez aprecierile exprimate de  stef36; cirlovacristianinstalatorul; a1a1a2; anca; precum si relatarile de pe blogul personal ale lui SorinPLATON (inclusiv imaginile video).  Am remarcat si participarea Luciei VeronaGeorge Serban, Mihnea Georgescu, si  Horea Badau.

A fost, si pentru mine si pentru cei ce am initiat organizarea acestei structuri a „Clubului de la Bucuresti” un test. Cred ca, atat prezenta numeroasa, cat si continutul si calitatea dezbaterilor, au confirmat interesul real pentru un asemenea forum de dialoguri, schimburi de idei si analize de calitate, de exercitiu intelectual.

Constat cu placere un fapt: cei mai multi au inteles bine ratiunea, caracterul si scopul Clubului. NU isi propune, cum suspecteaza unii,  sa se substituie sau sa fie nucleul unui nou partid.

Componenta membrilor si a participantilor la reuniune este edificatoare, ca si continutul Declaratiei de principii adoptata la constituirea Clubului.

Cred ca se simte nevoia unui asemenea forum deschis de comunicare si analize comune – de pe pozitii nepartizane, echilibrate – asupra problemelor de fond care preocupa intreaga societate.

Asa cum spuneam si in cadrul lucrarilor, avantajul unei asemenea structuri, fata de una de partid, spre exemplu, este ca ea nu va constitui un punct de atractie pentru “arivisti”, pentru “fripturisti”, deoarece aceia care vin la actiunile sale nu pot conta nici pe avantaje materiale, nici pe “promovari in functii” – singura atractie este doar in plan intelectual, continutul temelor puse in discutie, calitatea si bogatia de idei a dezbaterilor.

Desigur, tine de noi – membri ai “Clubului” – si de participanti, ca dezbaterile sa nu capete un caracter abstract sau unilateral sau prea tehnicist, sa abordeze teme de interes cat mai larg si de actualitate, sa poata fundamenta inclusiv propuneri de proiecte, programe, acte legislative si sugestii pentru organisme executive – instalatorul are dreptate cand afirma ca “importanta este calitatea actiunilor si prestigiului clubului pentru a fi apreciat si cautat de cei interesati”.

Este binemeritata aprecierea adresata organizatorilor si gazdei reuniunii, care au asigurat un cadru agreabil si au rezolvat cu operativitate o problema practica : initial sala avea cca.250 de locuri, in fata afluxului superior de participanti; operativ, in liniste, fara a deranja manifestarea a fost deplasat un perete mobil care a permis extinderea spatiului pentru toti cei peste 400 de participanti. Pauza care a urmat celor patru expuneri, desi prelungita, nu a fost “un timp mort”. Am retinut aprecierea multor participanti, inclusiv blogeri, ca si discutiile din pauza, “ de pe culoar”, isi au valoarea si interesul lor. Iar interventiile de dupa pauza, numeroase, au adus in discutie idei noi, de interes, si propuneri privind viitoare teme si modalitati de actiune ale “Clubului”.

Am retinut sugestiile propuse (inclusiv pe blog) privind publicarea dezbaterilor. Am discutat despre editarea unui BULETIN al Clubului care sa cuprinda toate interventiile, precum si alte materiale si informatii utile, cat si realizarea unui website. Probabil ca in viitor, am putea realiza – asemenea reuniuni si in alte centre din tara.

La intrebarea emigrantului , sala in care s-a  desfasurat reuniunea ne-a fost oferita de gazde (respectiv de domnul Copos) sub forma de sponsorizare.

Am retinut dorinta unor participanti , dar si a unor persoane care nu au reusit sa participe, spre exemplu Mihai Malaimare , de a adera la “Club”. Vor fi primiti cu placere!

Advertisements

14 Responses to “COMENTARII”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumesc pentru amabila invitaţie şi pentru menţionarea numelui meu… doresc să aştern pe blog câteva gânduri prilejuite de eveniment, dar pur şi simplu nu reuşesc să mă adun! A fost o experienţă intelectuală mult prea covârşitoare! Vă mulţumesc!

 2. Clubul de la Bucureşti – o alternativă viabilă, necesară « Mihnea Georgescu Says:

  […] amabilitatea domnului Preşedinte Ion Iliescu, căruia ţin să îi mulţumesc şi pe această cale, am participat ieri la lucrările Clubului de […]

 3. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  La intrebarea emigrantului , sala in care s-a desfasurat reuniunea ne-a fost oferita de gazde (respectiv de domnul Copos) sub forma de sponsorizare.

  Domnule Ion Iliescu,

  Daca dvs. credeti ca George Copos v-a oferit sala, doar asa, deoarece este interesat in dezbaterile intelectuale ale Clubului, atunci sunteti un naiv de proportii.
  George Copos este acuzat de fals in acte, dare de mita si alte fapte, in prezent cautind o umbrela protectoare, pe care o vede in Clubul de la Bucuresti.
  ===============================================
  George Copos trimis in judecata de DNA
  Copos este acuzat de fals in acte si dare de mita.
  Luni, 29 decembrie 2008| HotNews.ro

  Gheorghe Copos a fost trimis in judecata de catre DNA, alaturi de alte 12 persoane,… in dosarul Loteria II. Patronul Rapidului este acuzat de spalare de bani si fals….

  Potrivit comunicatului facut public de DNA, Copos este acuzat de spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la participatie improprie la fals intelectual, de folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera, de dezvaluirea acestora, de recomandarea catre alte persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si, respectiv, de manipulare a pietei.

  George Copos a spus (Sport.ro): “Nu am nimic de comentat. Este un abuz pe care il voi comenta in instanta. Am facut o greseala mare cand m-am implicat in politica, insa acum am incheiat acea etapa si vreau sa uit totul…”.

  Copos este acuzat in acest dosar in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al SC “Ana Electronic” SA Bucuresti si de actionar majoritar al SC “Ana Grup” SA Bucuresti.
  Sursa: http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-5292730-george-copos-trimis-judecata-dna-copos-este-abuz.htm
  http://www.amosnews.ro/DNA_sustine_ca_George_Copos_ar_fi_revandut_40_de_spatii_comerciale-265076

 4. andreitaga Says:

  Domnule Presedinte,
  indraznesc sa ies putin din tema postarii de mai sus si sa-mi exprim o anume ingrijorare care mi-a intrat in minte cam de la 2 saptamani de cand coalitia si-a inceput guvernarea.
  Nu ma deranjeaza daca acest mesaj al meu nu va aparea pe blog, dar as vrea totusi sa cunosc parerea Dvs. pentru ca avem alegeri peste o saptamana.
  Fac parte impreuna cu familia mea dintre acei oameni care au votat FSN-PDSR-PSD in mod constant, de fiecare data, la ora 8 dimineata. Am dus-o pe maica-mea mare in carje sa poata vota PSD fiindca o luna si jumatate inainte de alegerile din 2004 a patit un accident de masina si abia se operase. Tata a fost cadru militar activ, pensionat de 1 an si jumatate si in prezent lucreaza ca simplu functionar la Stat, in acelasi loc unde a lucrat si in tinerete si isi completeaza pensia cu aproximativ 1500 RON lunar.
  In situatii asemanatoare [pensionar special cu sau fara salariu in plus de la Stat] – presupun ca stiti – se mai afla aproximativ 200.000 de persoane. Cadre active in situatia de a primi pensie speciala la sfarsit de cariera mai sunt probabil inca 200.000 de persoane. Impreuna cu familiile suntem peste 1 milion de oameni si avem o mare problema fiindca nu stim ce ne va aduce ziua de maine (legea unica a salarizarii, legea unica a pensiilor, legea cumulului pensiei cu salariul).
  Am vrea sa stim de la Dumneavoastra daca PSD (cei cu care am votat de 20 de ani) ne-a abandonat si ne-a lasat la mana guvernului Basescu. Am vrea sa stim de ce Boc si Seitan vin si spun ca ne iau pensiile, indemnand la instaurarea statului totalitar (numai asa ne poate lua pensiile pe care le-am castigat prin lege fiindca intr-un stat de drept nu se poate), iar de la PSD nimeni nu ne apara!
  Marian Sarbu spune ca Boc, dl. Geoana – desi nu este in Guvern – are o pozitie 70% de partea Guvernului, altcineva de la PSD nu iese cu nici o declaratie care sa spuna clar ca diminuarea cuantumului pensiilor speciale este profund anticonstitutionala si contravine normelor statului de drept…
  Singurii care ne-au aparat (si-au aparat propria piele de fapt, norocul nostru ca suntem in aceeasi oala) au fost cei de la CSM care s-au pronuntat clar asupra neconstitutionalitatii unei asemenea actiuni impreuna cu cei de la PNL care se opun pe fata unor astfel de prevederi cu tenta de totalitarism.
  Totusi trebuie spus ca la vot ajung cel mult 9 milioane de oameni in tara asta, din care 3 milioane sunt ai PDL-ului, 3 milioane sunt ai PSD-ului, iar restul se impart intre alte partide. Se lipseste PSD-ul definitiv de peste 1 milion de oameni? Cum de nu ati sesizat strategia lui Basescu care v-a atras de partea lui si a inceput sa va atace electoratul la 2 saptamani dupa ce s-a instalat Guvernul????????
  Votam PNL domnule Iliescu, ce ne sfatuiti sa facem in continuare?

 5. Ovidiu Says:

  Traian Băsescu vizitează Israelul
  Preşedintele Traian Băsescu va efectua o vizită de stat în Israel, în perioada 31 mai – 2 iunie, la invitaţia omologului său Shimon Peres, în cadrul căreia va avea întâlniri oficiale cu preşedintele Knesset-ului, Reuven Rivlin, şi cu premierul Benjamin Netanyahu şi va merge la Locurile Sfinte.

  La începutul vizitei de stat în Israel, preşedintele României va avea întâlniri oficiale cu şeful statului israelian, Shimon Peres, precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

  De asemenea, şeful statului român va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”, se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii româ-neşti din Israel şi va participa la deschiderea Forumului de afaceri româno-israelian.

  Programul vizitei include şi un pelerinaj la Locurile Sfinte din Ierusalim.

  Vizita intervine în condiţiile în care România şi-a declarat disponibilitatea de a ajuta la procesul de pace din Orientul Mijlociu şi după vizita din aprilie a regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea.
  ————————————————-
  Trebuie de mentionat ca Traian Basescu este primul presedinte roman care este invitat in mod oficial in Israel.

  Ion Iliescu nu a fost niciodata invitat in Israel !

 6. emigrantul Says:

  Am gasit un articol interesant despre sute de rachete romanesti, cu raza medie de actiune, care ar fi ajuns in dotarea Israelului pe banii tarii noastre. Din textul citat se deduce ca Romania ar fi fost lipsita, in mod nejustificat, de o importanta capacitate de aparare.

  ESTE ADEVARAT?

  Rachete operativ-tactice pentru Israel – o afacere clasificata la nivel inalt

  … Din informatiile noastre, inainte de 1989 am primit de la sovietici o mare varietate de armament, printre care si rachete operativ- tactice cu raza medie de actiune (intre 200 si 600 km), tip SCUD. Acest tip de racheta a fost imbunatatit de specialistii romani si era capabil de a purta focoase nucleare sau chimice. Combustibilul era adus din China sau Cehoslovacia. … . Am fost dotati de asemenea, cu baterii de rachete sol-aer SS1 (echivalentul rachetelor Patriot), care aparau obiective importante ca centrala nucleara de la Cernavoda. … Se pare ca imediat dupa Revolutie, o mare parte a armamentului avansat si a rachetelor operativ-tactice a fost dusa in Libia si in Irak.

  Integrati si cu banii luati

  Mai aveam in anul 1995 doar doua brigazi de rachete operativ-tactice: la Tecuci si la Ineu. In urma asa-zisei restructurari a armatei, ceruta de americani pentru a putea accede in NATO, s-a hotarat desfiintarea acestor doua unitati de elita si distrugerea rachetelor operativ-tactice cu raza medie de actiune. … .Sub supravegherea SIE, MApN si Defense Intelligence Agency (SUA), peste 400 de rachete, inclusiv masinile speciale de incarcare au plecat spre Statele Unite. Noi am aflat ca transportul nu a ajuns in SUA, iar rachetele nu au fost casate. Surse din cadrul SIE ne-au relatat ca echipamentele au ajuns prin intermediul MOSSAD, in cele din urma, la armata israeliana. Gratis! Cum s-ar spune pe romaneste, integrati si cu banii luati.
  Sursa: http://www.ziare.com/Rachete_operativ_tactice_pentru_Israel_o_afacere_clasificata_la_nivel_in-35263.html

 7. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Ovidiu,

  Ion Iliescu este un prieten al Israelului, un om care a susţinut Comisia Wiesel, care denunţat crimele antisemite din perioada celui de-al doilea război mondial, aşa cum demonstrez şi în teza mea de doctorat.

  Traian Băsescu să aibă grijă să nu mai facă vreo gafă gen “Palestina, vecina Siriei”!

 8. Ovidiu Says:

  Am gresit, Ion Iliescu a vizitat Israelul pe 2-5 septembrie 1991 si in 2004 (22-24 martie)l iar Emil Constantinescu s-a aflat in Israel in anul 2000 (3-7 ianuarie).
  Asa ca draga Mihnea, nu esti documentat…

 9. insider007 Says:

  Ovidiu dragutule , afla ca Dl. Ion Iliescu a efectuat prima vizita oficiala in Israel in 1991 (erai rusinos de mic pe-atunci). Mai afla , ca Dl. Ion Iliescu a fost invitat oficial si a avut primiri la cel mai inalt nivel in Israel inclusiv cand era in opozitie , in 1999. Iar te-ai facut de ras .
  Dar sa revenim la zilele noastre . Citeam cu nesat postarea cu comentariile Dlui. Ion Iliescu referitoare la prima adunare a Clubului si am dat peste urmatorul citat
  “Asa cum spuneam si in cadrul lucrarilor, avantajul unei asemenea structuri, fata de una de partid, spre exemplu, este ca ea nu va constitui un punct de atractie pentru “arivisti”, pentru “fripturisti”, deoarece aceia care vin la actiunile sale nu pot conta nici pe avantaje materiale, nici pe “promovari in functii” – singura atractie este doar in plan intelectual, continutul temelor puse in discutie, calitatea si bogatia de idei a dezbaterilor.”
  Chiar credeti asta , Dle. Iliescu ????? Nu vreau sa-mi raspundeti , vreau doar sa fiti foarte atent in viitor la ce oameni vor intra in acest club . Nu pot sa uit tipetele pline de ura ale unui colaborator de-al Domniei Voastre cand a ridicat de pe scaun o doamna fotograf cred, (vorbea ceva de “rahaturile tale de poze”). Si asta in fata unei sali pline de oameni. Nu stiu cine era doamna aceea , am vazut ,ca toti cei din sala, doar rusinea la care a fost supusa (cred ca si-a revenit cu medicamentele pe care le-a luat imediat dupa incident ). Pacat !!!

 10. Darius Says:

  Domnule presedinte

  Tot nu ne-ati spus care este modalitatea prin care cei din provincie ar putea sa devina membru al clubului.

 11. Emil Studentu Minune Says:

  Domnule Iliescu, de ce n-ati participat sambata la Ziua Bloggerilor Bucuresteni de la Casa Studentilor?Noi bloggerii poate aveam nevoie de prezenta unor bloggeri politicieni! S-a discutat despre asta, dar fara participarea celor cu adevarat implicati! Sper ca la urmatoarea actiune sa luati parte!
  Emil Studentu Minune

 12. a1a1a2 Says:

  Faptul, ca Ion Iliescu a mentionat pseudonimul meu in comentariul sau din 21 mai, ma incurajeaza sa dezvolt citeva idei care ma preocupa.
  Nu incape nici o indoiala, ca intelectualitatea de stinga trebuie coagulata si directionata spre proiecte in interesul comunitatii, prin intermediul unor mijloace, cum ar fi acest “Club”. Nu incape nici o indoiala, ca este necesar un forum de dezbatere a temelor de pe agenda cetateanului, perfect paralela cu cea a majoritatii clasei politice. Dar…
  Ion Iliescu il sustine pe “instalatorul”, pe care il si citeaza: “importanta este calitatea actiunilor si prestigiului clubului pentru a fi apreciat si cautat de cei interesati”. Poti sa-l suspectezi pe Iliescu de orice, dar nu si ca ar fi naiv sau ca nu ar cunoaste clasa politica in cele mai ascunse intimitati ale acesteia. Credeti, domnule presedinte, ca arhetipul de politician “Vanghelie”, care populeaza in mare masura clasa noastra politica, va apela la “rezolutiile” “Clubului”, cind calitatea si prestigiul acestuia vor fi la inaltimea standardelor sale ? Sigur, ca avem si alte arhetipuri in clasa politica. De exemplu, cei care-si cumpara functiile, fie pentru a redeveni cetateni onorabili, daca au fost vreodata, pentru ca se stiu ei cum si-au adunat averile, fie pentru a fura, orice se mai poate fura de la comunitate. Credeti, domnule presedinte, ca acest arhetip de politician, va apela la “rezolutiile” “Clubului”, cind calitatea si prestigiul acestuia vor fi la inaltimea standardelor sale ? Daca va asteptati la asa ceva, inseamna ca ati uitat ca traim in capitalism. Acesti politicieni de piata au investit niste sume si trebuie sa-si recupereze investitia, ba chiar sa faca si profit. Asa ca, ei au alte preocupari si interese decit calitatea “rezolutiilor” “Clubului”. Din pacate partidele au devenit SRL-uri, care vind functii, privilegii si influenta, iar numarul oamenilor onesti din viata publica este, procentual, infim, comparativ cu cel al “hotilor”. Practic, sistemul e conceput sa genereze coruptie (ex: vezi concluziile dupa “votul uninominal”). De aceea au inceput sa aibe succes in alegeri candidatii antisistem.
  Daca tot se cauta acum, dupa declansarea crizei economice mondiale, alternative viabile la sistemul capitalist, pastrind ca fundament conceptul de “piata”, ar fi bine ca aceasta alternativa sa fie insotita si de o solutie pentru limitarea coruptiei globalizate din viata politica. Sunt convins, domnule presedinte, ca problema limitarii coruptiei intr-o democratie va preocupa si ea poate deveni subiect dezbatere in cadrul “Clubului”, mai ales ca problema nu s-a inventat in Romania si se manifesta la nivel planetar.
  Si va mai propun o tema pentru “Club”. Acceptarea de catre PSD, in ciuda opozitiei Dumneavoastra si a altor lideri, a coalitiei de guvernare PD-PSD, a dat o lovitura teribila democratiei romanesti, prin compromiterea conceptului de pluripartidism. Stabilitatea politica, enuntata ca pretext de coalizare, nu exista. Neincrederea permanenta dintre partenerii de guvernare e generatoare de instabilitate. De aceea, alegatorii au tras concluzia ca orice ar vota, dreapta sau stinga, tot aia iese, un SRL largit, care imparte functii, privilegii si influenta pentru fripturisti. Poate ca mintile luminate, care participa la dezbaterile “Clubului”, vor incerca in cadrul unei dezbateri, sa gaseasca o solutie si pentru recistigarea increderii romanilor in democratia pluripartida.
  Asadar, “Clubul de la Bucuresti” e necesar, dar…

 13. instalatorul Says:

  a1a1a2: lasind la o parte faptul ca imi place pseudonimul dumneavoastra (care pare a sugera un element de pivotare), nu cred ca suntem in relatii de opozabilitate astfel incit dl Iliescu sa ajunga sa tina partea oricaruia dintre noi. Tot asa cum dumneavoastra ati facut o serie de consideratii privind mediul politico-social in care se inscrie clubul si pe care le-am inteles si le apreciez ca fiind corecte, tot asa puteti aprecia si consideratia mea privind starea clubului in acest mediu ca fiind tot corecta. Sunt pina la urma doua tipuri de atitudini: aceea de a-ti vedea de treaba si, daca esti intr-adevar bun (ceea ce este de demonstrat in timp, deoarece ceea ce noi am salutat este doar un inceput), atunci vei fi cautat, ori te poti inghesui sa iti impui solutiile sau sa-i faci pe altii sa ti le impuna si atunci vei fi tratat ca un solicitant din ziua de azi. Avem intr-adevar de a face cu o vulgarizare politica, totusi cit credeti ca le va mai merge cu un mic si o bere? Oamenii se schimba si odata cu ei se schimba si pretentiile lor. Aceasta este speranta. Fiindca altfel, putem sta cu totii linistiti acasa, nu ar mai fi nimic de facut. Si cred ca nici dumneavoastra nu doriti asta. Cu stima.

 14. SorinPLATON Says:

  Cu voia dv. mi-as permite sa fac o sugestie organizationala “clubului”. Prin faptul ca este format si se adreseaza majoritar sferei – constructiei intelectuale, este imperios necesar sa introducem un fagas lucrativ in interior, organizind si punand pe picioare, pentru inceput cel putin, o platforma informationala de tip laborator similar http://www.sferapoliticii.ro/sfera/cuprins.html , dar mai elaborata (concentrata mai mult pe latura studiului stintific decat pe cea a “comentariilor la opinii”), in care cu titlu obligatoriu sa se inroleze absolut toti membrii fondatori (cu 1-2 articole publicate pe luna), si cu titlu benevol toti ceilalti membri sau empatizanti.

  Astfel, daca nu se confera o nota disciplinata si constructiva activitatii organizationale, exista riscul ca seriozitatea si autoritatea potentiala a clubului sa fie impinsa spre desuetitudine, “activitatea de club” in atari conditii ipotetice rezumandu-se doar la simandicosenii si pretiozitati ocazionale, rezultate in urma unor intalniri itinerante de forma.

  Revenind, dezbaterile ordinare si extraordinare ale clubului vor putea prelua in discutie – argumentatie categorii de materiale publicate pe platforma laborator. Din aproape in aproape, activitatea clubului se va materializa intr-o bibliografie permanent in crestere, onoranta si calificanta pentru toti in acelasi timp, promotori, colegi dar si tertii, target ai studiilor.

  Vor fi necesare metode de cointeresare si/sau constrangere a membrilor acestei institutii, in sensul instituirii obligativitatii activitatii “productive”, fiind prevazute recompense, dar si penalizari..cea mai drastica putand fi pierderea calitatii de membru al clubului…

  Daca se va pune problema la un acest mod, impreuna cu o supervizare manageriala atenta, pentru o corecta directionare a sensului dezvoltarii si cercetarii stintifice pe termen mediu-lung (5-10 ani) sunt sanse reale de desavarsire a unui ipotetic deziderat, si anume de obtinere a unui anumit grad de prestigiu, influenta, respect reciproc si colateral, national ori international.

  1=

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: