19 ani

19 ani de la primul scrutin liber organizat după 1989

 Astăzi se împlinesc 19 ani de la primele alegeri libere şi democratice din România de după Revoluţia din 1989.

 Pe 20 mai 1990, electoratul s-a prezentat masiv la urne, alegând un nou Preşedinte al ţării şi un nou Parlament.

La primele alegeri parlamentare din 20 mai 1990, 18 partide politice au reuşit să câştige locuri în Parlament, deoarece nu fusese fixată o limită de voturi pentru admitere. Participarea la scrutin a fost una record (86% din totalul celor cu drept de vot).

85,07% din alegători au votat ca Presedinte pe Ion Iliescu. Contracandidaţii săi, Radu Câmpeanu, susţinut de PNL şi Ion Raţiu, au obţinut 10,64%, respectiv 4,29% din voturile celor prezenti la urne.

 Alegerile pentru Parlament au fost câştigate detaşat de Frontul Salvării Naţionale, care a obţinut 66% din opţiunile românilor.

 O rememorare a acelor momente va avea loc astazi, incepand cu ora 21,10 in cadrul Editiei Speciale de la TVR1, la care voi participa impreuna cu domnii Radu Campeanu si Cristian Parvulescu. Moderator : Marian Voicu

13 Responses to “19 ani”

 1. ioanastefan Says:

  Felicitari, domnule presedinte! Si va doresc sa sarbatoriti, aceasta zi, multi ani de acum inainte!

  Imi pare rau ca nu mai puteti candida! Sper sa reusiti sa faceti din d-nul Geoana un prezidentiabil! Si sper ca apreciaza la adevarata valoare, ajutorul dumneavoastra!

 2. Bibliotecaru Says:

  Cred că acea campanie electorală a fost cea mai normală, s-a practicat un discurs electoral principial şi mai ales dominat de eleganţa englezească a domnului Ion Raţiu de la care ar fi trebuit să înveţe foarte mulţi dintre tinerii politicieni care înjură astăzi în stânga şi dreapta.

 3. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Vă urmărim şi ne tot gândim…. unde-s vremurile acelea…
  Zdravăn la mansardă a fost el boborul atunci, apoi s-a lăsat amăgit şi minţit de bastarzi, cameleoni, asimetrici… De-ar întoarce Doamne, Doamne roata…
  Sănătate, Putere, tărie,, să nu ne părăsiţi, rămâneţi cu noi, avem nevoie de Înţelepciune, Echilibru !!!
  stimă şi deosebită consideraţie, Unicului Politician Autentic,
  Sibilla

 4. Mihnea Georgescu Says:

  Au fost nişte vremuri ciudate… am avut privilegiul să le trăiesc, fiind copil… ţin minte cu câtă sete ziceam şi eu JOS ILIESCU fără să pricep de ce…

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Drugarica,

  Roata nu se mai întoarce… Istoria merge înainte… dar şi Ion Iliescu s-a schimbat din 1990…

 6. globetrotter58 Says:

  Da, “mai ’90” a fost o campanie departe de ceia ce este intr-un stat democrat, cu o manipulare grosolana via mass-media (ce a ramas incorsetata in ploconirea in fata sefilor), intimidare mergand pana la bataie pentru cei ce aveau alte optiuni.
  Acum un singur adevar a rostit atunci domnul Iliescu : “ca vor veni ciocoii vechi pe post de ciocoi noi” si asa a si fost SECURISTII SI COMUNISTII (ciocoii vechi) s-au metamorfozat in CIOCOII NOI (cu parfum capitalist) … restul a decurs conform planului … si “MAREA REALIZARE” din “platforma program” : “NU NE VINDEM TARA!” s-a indeplinit INTEGRAL: ati dat-o pe gratis … FELICITARI intregii clase politice : un PCR pe post de balaur cu sapte capete ce a creat un monopol pe intreg spectrul politic un simulacru al democratiei ce exista si astazi. Si asa “succesurile” se tot tin lant (incolacit in jurul mainilor si picioarelor fiecaruia dintre voi!) incununind “LIBERTATEA ORIGINALA!”

 7. Mihnea Georgescu Says:

  Oooops! 666.000 de accesări! Nu îndrăznesc să vă felicit!

 8. emigrantul Says:

  Daca Revolutia din Dec. 1989 esua si comunismul s-ar fi mentinut pina in prezent, considerati ca ati fi avut un nivel de trai mai bun sau mai prost ca acum?
  Raspundeti aici: http://sondaje.php0h.com/dacasementinea.php

 9. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Emigrantul,

  Dacă rămânea ceauşismul aş fi avut un nivel de trai infinit mai prost decât acum – proprietăţi imobiliare, maşină, stil de viaţă occidental la 30 de ani abia împliniţi.
  Totuşi, dacă rămânea comunismul, comparativ cu marea masă a populaţiei, aş fi avut un nivel de trai mai bun, pentru că familia mea avea o anumită opţiune politică. Repet, doar comparativ! Ştii bine că în anii ’80 cine avea Kent şi Salam de Sibiu era cineva… Acum judecăm de la vilă în sus…
  Tu eşti un inadaptat şi un nostalgic, încearcă să te descurci în situaţia dată, chiar dacă eşti bătrân şi e greu. Uite, ia pildă de la Ion Iliescu, la 80 de ani mâine-poimâine, e sprinten ca unul de 30 de ani, ca mine. S-a reinventat politic şi-a făcut blog… mai rămâne să-şi facă şi Partid, cu noi, tinerii de stânga… Glumeam, fireşte! Tinereţea este o stare de spirit, vorba lui Năstase.

  Nu mai privi mereu înapoi, ai să te prefaci într-un stâlp de sare!

 10. Sibilla Says:

  @Mihnea Georgescu
  Spre deosebire de tălică, machidoane, eu nu eram copil.
  Om trăi şi-om vedea kameleonsky, cum e cu ciclicitatea, nu-i aşe , bre .. :)
  Văzuşi ce păţi nentu cu care te-nkuskreşti machidoane, apropo de … roată şi cine sapă groapa altuia…
  Observaşi şi nr de accesări, tăt monitorizând, dar îţi scăpă ceva, Echilibrul e vegheat de tot ce-i 7 ;)
  În 1989-1990, nimeni nu striga cum zici tu, dimpotrivă ” soarele răsare ”, memoria de lungă durată, majkă, ori eşti … repezit, hm ?
  Concluzionând, e nevoie de Echilibru mai mult ca oricând !
  Sibilla

 11. cirlovacristian Says:

  Dl.@Bibliotecarul are foarte mare dreptate,adica:
  la acele alegeri din 1990 a fost o “dezbatere” de/pe principii-ceva normal totusi.Eleganta si modul de gindire ale dlui Ion Ratiu nu au putut fi intelese.Romanii “traisera” 50 de ani sub comunism(cu bune si rele) iar dl Ion Ratiu traise 50 de ani sub LIBERTATE si DEMOCRATIE garantate de REGINA U.K.-ului.Ca si pozitie…….erau,sunt si vor fi doua “chestiuni” diametral opuse.
  Dl Ion Iliescu avea ca punct de referinta “masele” iar dl Ion Ratiu se raporta la “individ”.
  Politicienii de astazi…….se raporteaza la “iei” insasi adica sunt………

 12. disica Says:

  Domnule Presedinte,

  Pentru multi oameni din tarisoara mea scumpa, o sa ramaneti unicul si inegalabilul!
  Seninatatea din priviri si caldura sufleteasca ne inunda sufletele, de cate ori apareti pe micul ecran.

 13. fanu Says:

  Starea NEecologică a tarisoarei,

  http://natura2000romania.blogspot.com/2009/06/parcul-piatra-craiului-amenintat-de.html
  http://natura2000romania.blogspot.com/2009/06/parcul-piatra-craiului-amenintat-de.html

  Am citit o ştire despre o oştire a bezmeticimii oarbe cam de a strâmba. Ei, în general, sunt cam vreo 600, care, fireşte prinşi de criza tot mai indusa, ce!!! şi au pus în minte, pentru că aici nu poate sa fie vorba nici de căpătai nici de gând (destul de grav pentru marinarul cotrocel, care şi -a mărturisit ofu cu privire la faptul că sunt prea multi filosofi, atunci ar cam fi cazul băi, marinel să renunţi la garda aia cu tupeu a lu cristian preda, fiindcă şi ei săracii sunt tot după dex, intelectuali fără a fi desigur adjectiv(i) … ) …. deci românu nu mai vrea sa fie fra cu codru verde, nici să se laude cu iarba verde de acasă şi clar că nu i mai vine să calce decât pe betoane, cat mai multe betoane, în chiar limitele Parcului National Piatra Craiului , chiar dacă, ecologic după Europa, nu se poate aşa ceva, românul trece peste, “pentru că la românaşi merge şi aşa”, pesemne că acei în cauza nu prea au citit nici “Despre limită” dar nici “Neajunsul de a te fi născut”, tocmai de aia merg până în aproapele Parcului Naţional Piatra Craiului doar doar li se iveşte vreo oportunitate mai probabilă, de a vinde mai apoi sau de a valorifica turistic betonu, adică de a -şi face o afacere beton în zona care din bun simţ omenesc şi educaţionalul celor 7 ani de acasă ar fi dată Parcului în Eu şi nu celor 600 în Sine…
  Bun, acum se ştie că ei au terenuri, se ştie că dreptul de proprietate este în virtutea libertăţii garantat, ocrotit şi proteguit de lege INSA când este vorba de aspectul N A T I O N A L , legea incumbă sau prevede restricţii sau chiar expropieri.
  Cei 600, bine că nu sunt 400, ar fi fost o luptă pe cinste, pe care nu -i interesează aspectul N A T I O N A L că deh suntem români sadea care doar la sărbatori işi amintesc de o ţărişoară numită România, şi, fireşte numai când intersele personale o cer, asta tot de la “politicieni” ne a fostu dată, au conchis că vor să îşi exercite dreptul prin betonizarea limitelor Parcului Naţional Piatra Craiului , ceea ce evident ar fi nu doar grotesc ci şi de a strâmbătatea în mediul pe care Parcul Naţional Piatra Craiului înca îl reprezintă, ca reper ecologic N A T I O N A L.
  Tot cei 600 au luat decizia de a se adresa autorităţilor, tocmai spre a -şi atinge scopul anti N A T I O N A L SI CLAR NEecologic, spre a putea betoniza şi construi în preajma Parcului Naţional Piatra Craiului, probabil avand în minte ca mai apoi să -şi extindă urâciunea în chiar inimioara verde a bunului ecologic N A T I O N A L.
  Implicit cei 600 de românaşi, neaoşi şi sumbri apărători ai proprietăţii lor cu orice preţ, chiar cu încălcarea unui interes N A T I O N A L , au decis că drumul nu trebuieşte văzut ca o limită a construcţiilor şi protejării zonei ecologice de interes N A T I O N A L, astfel că ei în virtutea dreptului de proprietate câştigat prin instanţe au voie să înlocuiască iarba de dupa şosea cu betoane, multe betoane, c aşa vor ei, ca nişte buni românaşi ce se află să -şi valorifice dreptul fără a ţine cont de importanţa naţională a mediului.
  Ne rămâne nu dilema şi nici perplexitatea ci solicitarea, pe cale europeană, dacă pe calea autorităţilor nu se va înţelege limbajul ecologic European ci doar limbajul juridic NEspiritual în buna conivenţă cu cel “ieuropean” exersat din plin atat de cei 600 cât şi de mulţi, foarte mulţi “politiceni” să acţionăm în consecinţe care duc spre Europa, poate aşa vor conştientiza, cu atenţionări şi chiar amenzi venite din extern, românaşii că sunt în primul rând români şi au o ţară frumoasă cu locuri binecuvântate şi ecologice, înainte de a fi proproetari şi stăpâni pe mediul natural ca bun naţional al acestei ţărişoare…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: