CUVÂNTARE LA ROMEXPO

In ultimul timp am primit mai multe solicitari privind publicarea Cuvantarii pe care am sustinut-o, joi 14 mai 2009, la Adunarea Extraordinara a Consiliului National al PSD.

 Prezint in continuare textul, adresand totodata multumiri celor ce au manifestat interes pentru acest material. 

(Foto: NewsIN)

 

CUVÂNTARE LA ADUNAREA EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI NAŢIONAL AL PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT

(ROMEXPO, 14 mai 2009

2e8ec088-fde3-426d-a322-df008b4a1b20

Dragi prieteni,

 Adunarea noastră are de abordat două teme majore: 

I.- Prima este consacrată alegerilor europarlamentare.

1. Pentru noi, acesta este un moment istoric. Este pentru prima dată când românii participă, alături de cetăţenii celorlalte 26 de ţări membre ale UE, la alegerea viitorilor membri ai parlamentului European, pentru un mandat întreg. Este important să se înţeleagă că aceasta nu are doar o semnificaţie simbolică, întrucât legislativul european lucrează şi pentru noi – peste 50% din legislaţia naţională este determinată de legile adoptate în parlamentul European. 

 2. Nu este indiferent cine ne va reprezenta în parlamentul European.

Acolo se lucrează in grupuri politice. Principalele grupuri sunt : popular, socialist şi liberal, plus câteva grupuri mai mici.

Grupul socialist a fost principalul grup politic care ne-a sprijinit, fără rezerve, în toate eforturile noastre pentru aderare.

Partidul Socialiştilor Europeni, ca şi grupul său parlamentar, este cel mai consecvent promotor al politicilor sociale care vizează principalele categorii de cetăţeni – salariaţi, pensionari, tineri, femei, mici întreprinzători, minoritari de toate felurile, ca şi al politicilor care vizează reducerea decalajelor economico-sociale între ţările dezvoltate şi cele emergente (asa cum este şi România).

Singurul partid din Romania reprezentat în grupul socialist este PSD (membru al PSE). 

3. Lista candidaţilor PSD îi cuprinde atât pe cei ce ne-au reprezentat şi până acum, în ultimii doi ani, în Parlamentul European şi care au fost printre cei mai activi şi competenţi reprezentanţi ai noştri, cât şi unii noi, recomandaţi pentru calităţile şi experienţa lor ca parlamentari sau oameni activi în structurile teritoriale şi locale ale administraţiei.

Alegerea lor înseamnă atât cea mai bună reprezentare a intereselor celor mai largi categorii de cetăţeni, dar şi consolidarea grupului socialist din Parlamentul European, a principalului nostru partener şi susţinător.

De aceea, PSD este dator să-şi mobilizeze propriul electorat, să asigure trimiterea în Parlamentul European a cât mai multor reprezentanţi ai săi. 

4. Campania electorală pentru Parlamentul European este, din acest punct de vedere, cea mai importantă acţiune politică a acestei luni!

Întregul activ al militanţilor PSD şi al Alianţei PSD+PC, toate forţele, trebuie mobilizate într-un efort unitar – pentru victoria în alegerile euro-parlamentare!

Vă urez tuturor succes în această acţiune! 
 

II. A doua temă este legată de finalul acestui an, care coincide cu a 20-a aniversare a Revoluţiei din decembrie 1989. 

5. Totodată, sfârşitul de an este marcat de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

Se încheie mandatul domnului Traian Băsescu.

Toţi cetăţenii pot judeca acum ce a însemnat alegerea sa în 2004.

A sosit momentul judecăţii populare, cetăţeneşti! Nu am nimic personal cu domnia sa. Dar, prezenţa sa  în fruntea ţării, în aceşti 5 ani, a însemnat un mare pas înapoi!

 A constituit un factor de discordie permanentă între instituţiile statului şi nu numai!

Domnul Traian Băsescu este un om conflictual, incapabil să cultive dialogul politic şi, deci, să-şi îndeplinească principalul rol ce revine, conform Constituţiei, şefului statului.

 Pe plan internaţional, am avut în aceşti ani cea mai slabă şi nefericită reprezentare!

 România merită o reprezentare mai demnă şi mai calificată, ţinând seama şi de complexitatea problemelor interne, ca şi a conjuncturii internaţionale, agravate de criza globală.

Alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trebuie să aducă această schimbare necesară ţării, cetăţenilor ei.

Să aniversăm 20 de ani de la Revoluţia din decembrie cu un nou preşedinte! 

6. PSD este principalul partid al ţării şi are datoria să ofere alternativa cea mai bună pentru funcţia supremă în stat.

 Este, desigur, misiunea Congresului să aprobe candidatul PSD la această funcţie.

Această reuniune lărgită a Consiliului Naţional al PSD, inclusiv cu reprezentanţii partidului aliat – PC – este în măsură şi datoare să înainteze propunerea sa către Congresul Extraordinar al Partidului.

În condiţiile date, preşedintele PSD – Mircea Geoană – are datoria să-şi asume această misiune – nu uşoară!

Şi-a exprimat dorinţa. Mai multe organizaţii teritoriale l-au susţinut.

Vă propun, în acest cadru, să susţinem această propunere – cu convingerea că domnul Mircea Geoană are potenţialul şi capacitatea de învăţare necesare pentru această misiune.

Nu doresc să fac alte nuanţări. Mă cunoaşteţi bine şi ştiţi că îmi cântăresc bine cuvintele şi aprecierile!

Sunt convins că atât PSD, militanţii săi, cât şi aliaţii PSD+PC îşi vor mobiliza toate forţele şi vor acţiona unitar pentru victoria candidatului său, în beneficiul ţării,pentru viitorul său european.

86cdbd36-5d8c-48f3-a736-08696eb0762c

      Încă o dată – VICTORIE!

8 Responses to “CUVÂNTARE LA ROMEXPO”

 1. rompolsci Says:

  Buna ziua domnule Iliescu,
  ma numesc Ionut Ciobanu si sint doctorand in stiinte
  politice la Universitatea din Bucuresti. teza mea de
  doctorat are ca obiectiv constructia unei tipologii a
  partidelor politice romanesti. pentru a reusi acest
  lucru, e nevoie sa detin cat mai multe cunostinte
  despre partide, din punct de vedere al organizarii, al
  campaniei electorale,al relatiilor intre centru si
  filiale,selectia candidatilor,etc.
  vreau sa va intreb daca sinteti dispus, bineinteles in masura in care programul va permite, sa imi
  acordati un interviu stiintific despre acest subiect, mai exact despre evolutia dimensiunilor enumerate mai sus in cazul FSN/FDSN/PSD.
  va multumesc pentru timpul acordat,
  ionut ciobanu
  p.s. as fi foarte bucuros daca mi-ati raspunde.chiar daca ar fi un raspuns negativ

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Da, văd că aţi dat cu bold cuvintele “are datoria să-şi asume această misiune”! Tonul face muzica, a fost apăsat pe ASUME, îl responsabilizaţi foarte tare… Mie unul mi-ar fi teamă să îmi iau aşa o apostolie, pentru că, în cazul unei eşec…

 3. ioanquixote Says:

  oricum ai socoti-o te scapai de personac asa ca de ce n-am fi bucurosi , hai sa traiesti nea nelule . interesul partidului spune ca ideal pentru presedintia partidului ar fi cristian diaconescu .

 4. emigrantul Says:

  Mircea Geoana nu are nici o sansa la alegerile prezidentiale din 2009

  Am efectuat mai multe sondaje de opinie in cursul ultimelor luni, ultimul putind fi consultat mai jos, si in absolut toate, Mircea Geoana a obtinut un procentaj foarte mic. Ion Iliescu stie ca sansele acestui politician sunt zero si cu toate astea il propune candidat al PSD la prezidentialele din 2009.
  Presedintele Iliescu doreste, in realitate, ca Mircea Geoana sa piarda alegerile cu un scor rusinos si astfel sa dispara din fruntea PSD-ului.

  Citat Ion Iliescu:
  PSD este principalul partid al ţării şi are datoria să ofere alternativa cea mai bună pentru funcţia supremă în stat.

  În condiţiile date, preşedintele PSD – Mircea Geoană – are datoria să-şi asume această misiune – nu uşoară!
  Şi-a exprimat dorinţa. Mai multe organizaţii teritoriale l-au susţinut.
  Vă propun, în acest cadru, să susţinem această propunere – cu convingerea că domnul Mircea Geoană are potenţialul şi capacitatea de învăţare necesare pentru această misiune.

  ===============================================
  Alegeri Prezidentiale 2009

  Pe cine veti vota la urmatoarele alegeri prezidentiale?

  Pe nici unul din cei de mai jos — 17.95 %
  Adrian Nastase — 2.56 %
  Mircea Geoana — 3.42 %
  Crin Antonescu — 52.14 %
  Miron Cozma — 0.85 %
  Traian Basescu — 21.37 %
  Corneliu Vadim Tudor — 0.85 %
  Emil Boc — 0.85 %

  Numar voturi: 117
  Sursa: http://sondaje.php0h.com/prezidentiale5.php

 5. Eddie Says:

  …A fost frumos sa citesc din nou ascest material…La Romexpo ati fost acoperit de aplauze, care, bineinteles, le meritati!

  Impreuna pentru cei multi!

 6. Mihnea Georgescu Says:

  GEOANĂ PREŞEDINTE. BĂSESCU PRIM-MINISTRU

  Eu cred că Băsescu a fost sincer când a spus că nu mai candidează. Traian Băsescu este un mare om politic, iar o trăsătură esenţială a omului politic este abilitatea. Adevărul este cea mai bună minciună.

  Traian Băsescu este conştient că se îngroaşă gluma şi cât de curând lumea se va omorî pe străzi pentru o bucată de pâine. Pe de altă parte, vrea Puterea cu orice preţ. A învăţat de la Micul Licurici Putin că Puterea nu se rezumă la funcţia prezidenţială, cred că vrea să fie Prim Minstru, ca să aibă Pâinea şi Cuţitul, adică Banii…

  PSD este decapitat – Ion Iliescu şi Adrian Năstase sunt marginalizaţi, reduşi la o funcţie pur decorativă. Gruparea Vanghelie-Geoană a preluat frâiele în Partid. Mircea Geoană este un om superficial şi lipsit de inteligenţă şi va muşca momeala pe care o întinde Bătrânul Edec Băsescu. MIRCEA GEOANĂ VA FI URMĂTORUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI.

  Pentru că Băsescu nu va mai candida, cum a şi spus că nu vrea să fie Preşedinte în condiţiile astea – îl va lăsa pe Geoană la timonă, iar se va retrage în sala maşinilor, să facă jocurile subterane. Mircea Geoană este ahtiat să fie preşedinte, cum bine remarca şi Domnul Iliescu. Ar face orice pentru a deveni Preşedinte, chiar să se alieze cu Băsescu, cum a şi făcut-o deja.
  Târgul e următorul: MIRCEA GEOANĂ PREŞEDINTE şi TRAIAN BĂSESCU PRIM-MINISTRU, pe model Putin. Mircea Geoană este Medvedev-ul lui Băsescu. Mircea a dovedit că nu are caracter, ca Adrian Năstase, atunci când s-a aliat cu Băsescu şi a scuipat pe drapelul roşu al social-democraţiei. Pentru că suntem un neam de iude şi de trădători, este firesc să alegem un trădător Preşedinte. De aceea, cred că Mircea Geoană are toate şansele să devină Preşedinte, plus că are şi o faţă mai occidentală decât Băsescu.

  Iar Băsescu va deveni, în sfârşit, ceea ce trebuia să devină din 2004, dacă nu se îmbolnăvea subit Stolojan – şi anume, Prim-Ministru.

  PDL NU VA AVEA CANDIDAT PROPRIU LA PREZIDENŢIALE, ÎL VA SUSŢINE PE GEOANĂ. TÂRGUL ESTE CA GEOANĂ SĂ-L NUMEASCĂ PRIM MINISTRU PE BĂSESCU.

  Cred că omul de legătură care a realizat această înţelegere subterană este Cozmin Guşă, numai din ură pentru Adrian Năstase.

 7. danielvinca Says:

  domnule iliescu, la o adunare unde toata floarea cea vestita a analistilor a spus ca evenimentul number 1 a fost anuntarea candidaturii dlui geoana, dumneavoastra, cel care ati anuntat acest fapt ati pronuntat doar o data numele sau, iar la capitolul calitati ati mentionat-o pe cea devenita celebra deja ‘ca poate sa invete’.
  de asemenea, penultima fraza (‘Nu doresc să fac alte nuanţări. Mă cunoaşteţi bine şi ştiţi că îmi cântăresc bine cuvintele şi aprecierile!’) a avut darul sa adanceasca si mai mult misterul… adica se poate intelege ca tocmai pt ca sunteti omul care cantareste aprecierile, l-ati prezentat pe mircea geoana ca pe invatacelul cu care psd merge in frunte in crunta batalie impotriva versatului traian basescu…
  apropo… in cuvantul dvs ati vorbit mai mult de basescu decat de geoana… de ce oare?

 8. instalatorul Says:

  Domnule Iliescu, va multumesc foarte mult pentru publicarea cuvintarii. Buna cuvintare, rog primiti felicitari pentru ea.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: