OBSERVATIE

Sibilla apreciez mult tot ce ai prezentat pe blog, in legatura cu marcarea zilelor de 9 si 10 mai – proclamarea independentei, in special semnificatia cuvantului lui Mihail Kogalniceanu in Parlament : “suntem independenti, suntem o natiune de sine statatoare”.

A fost un moment inaltator al istoriei nationale!

Eu cred ca Decembrie 1989 a fost un alt moment, trait de generatia noastra, pe care trebuie sa stim sa-l pretuim.

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie va organiza miercuri, 13 mai, o prima manifestare (masa rotunda) consacrata celei de-a 20-a aniversari a Revolutiei. Incercarea unora de a o subestima, sau de a-i deturna semnificatia, este un act lipsit de raspundere si, in ultima instanta – antinational.

Invitatie fata

Sunt semnificative cateva aprecieri ale unor personalitati, din afara sau din interiorul tarii, despre semnificatia Revolutiei din Decembrie 1989.

„Am aflat cu bucurie despre căderea regimului Ceauşescu. În urma acestui eveniment putem spune că idealurile de libertate şi democraţie prevalează peste tot în Europa centrală şi răsăriteană“

Manfred Woerner, secretar general al NATO

„Astăzi, 22 decembrie 1989, o teribilă povară a fost înlăturată – povara regimului dictatorial din România. Statele Unite ale Americii împărtăşesc bucuria poporului român şi se alătură în speranţele privind o tranziţie spre democraţie“

George Bush, preşedintele SUA

„Prăbuşirea regimului Ceauşescu este o veste minunată. Evenimentele din ultimele zile au demonstrat cum o mişcare populară poate răsturna un regim oricât de brutal ar fi“

Ingmar Carlsson, primul ministru al Suediei

„Românii sunt liberi, Europa respiră uşurată; aceasta este o veste bună pentru noi toţi“

Francois Mitterrand, preşedintele Franţei

„În anul 1989, voinţa de libertate a oamenilor a trecut ca o furtună prin Europa. Poporul român a obţinut o mare victorie impotriva unui regim al dispreţului faţă de oameni.“

Hans-Dietrich Genscher – ministrul de externe al RF Grermania

„Salutăm extraordinara revoluţie democratică în curs ce înfăptuire în România. Ieşirea din scenă a lui Ceauşescu ne face să credem că, în sfârşit, românii pot să se asocieze procesului de transformări din Europa răsăriteană, contribuind la realizarea pe deplin a libertăţilor fundamentale înscrise în prevederile Actului Final de la Helsinki“

Giani de Michelis, ministrul de externe al Italiei

A fost Revoluţia poporului român,  poporul român nu mai suporta această apăsare a regimului dictatorial, poporul era profund nemulţumit. Faptul că protestele în masă s-au extins în toată ţara, au devenit din ce în ce mai vehemente împotriva regimului ceauşist arată că acestea au fost motivele revoluţiei şi că a fost voinţa poporului.

Ferenc Karpati-fost ministru al apărării în Ungaria în 1989

Revoluţia din Decembrie ’89 a fost o veritabilă, o admirabilă revoluţie naţională… sacrificiul românilor n-a fost inutil. Cum să fie inuti dacă el a reuşit să prăbuşească o dictatură ce părea protejată de nouă rânduri de sisteme de securitate?

Acad. Eugen Simion

În perspectiva istoriei, decembrie 1989 rămâne ca unul din marile momente pe care urmaşii noştri îl vor evoca. Locul pe care îl ocupă în mersul românilor este de majoră insemnătate.

Academician Dan Berindei

Cu toate că România ar fi avut posibilităţi uriaşe pentru crearea propriului său mit democratic – este vorba de Revoluţia din 1989 – nonconformista intelectualitate română a reuşit să concretizeze cea mai fantastică realizare, un record mondial de valoare universală. Pentru că voi, cărora nu v-au convenit consecinţele politice ale revolutiei, aţi convins o lume întreagă că revoluţia, de fapt, nici n-a avut loc, că a fost vorba de o înşelătorie, de un miraj, de o halucinaţie, reuşind ca prin tertipurile poeticeşti ale mitologizării negative să escamotaţi cea mai mare faptă a poporului vostru. Anularea mitului democratic a anticipat anularea realitătii româneşti.

G.M.Tamăs

Poziţia centrală pe care Revoluţia din decembrie 1989 o ocupă în istoria recentă a Romaniei este de necontestat. Ea a asigurat baza ulterioarelor reforme postcomuniste şi a rămas un puternic simbol politic în discursurile ţinute pe plan intern.

Peter Siani-Davies

Nimic nu e mai important în istoria unui popor ca rarele momente în care se ridică în întregime ca să înlăture regimul pe care nu-l mai suportă!

Foucault

23 Responses to “OBSERVATIE”

 1. joness Says:

  Domnul Iliescu, aveti cumva prin arhiva si reactia liderilor URSS la momentul respectiv? Ar fi interesant de recitit, acum, dupa 20 de ani.

 2. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Vă mulţumesc frumos, aprecierea domniei dumneavoastră înseamnă foarte mult pentru mine, după cum bine se ştie, Oameni, Politicieni autentici ca Ion Iliescu, îmi menţin Speranţa trează şi mă motivează să continui să fiu mereu EU, să nădăjduiesc într-o lume mai bună, să-mi menţin crezurile în renaşterea social-democraţiei veritabile.
  Sunt înălţătoare şi profunde, elocvente cuvintele, aprecierile prezentate cu generozitate de către domnia dumneavoastră :
  ” Nimic nu e mai important în istoria unui popor ca rarele momente în care se ridică în întregime ca să înlăture regimul pe care nu-l mai suportă! ”
  În opinia mea, mai ales acum, românii Trebuie să se trezească, prin Trezie înţelegându-se : Unitate, Implicare, solidaritate, păstrarea identităţii neamului… Iară cei ce ne-au minţit şi s-au dovedit ” manageri ” de trei surcele, să fie taxaţi şi să elibereze scăunelele, nu-s în stare, să plece.
  Stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 3. Miclaus Says:

  Ceea ce s-a intamplat cu Madalin Voicu nu ma mira deloc, deoarece precedentul a fost creat in toamna anului trecut cand presedintele PSD Timisoara si candidatul la primaria Timisoarei, Ion Raducanu a fost exclus din partid tot in lipsa si pe motivul ca nu respecta alianta incheiata la nivel local. Eu personal ca si membru de partid sunt aproape in aceeasi situatie cand am publicat limbajul de mahala al unui consilier PSD Timisoara. Conversatia o puteti gasi aici:
  http://tiberiukiss.wordpress.com/2009/04/09/lumea-necuvantatoarelor/.

  Precizez ca acesta este si secretarul organizatiei municipale PSD Timisoara si arata clar ca acesta nu respecta deloc statutul partidului

 4. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu care il citeaza pe un ministru maghiar:
  A fost Revoluţia poporului român, poporul român nu mai suporta această apăsare a regimului dictatorial, poporul era profund nemulţumit. Faptul că protestele în masă s-au extins în toată ţara, au devenit din ce în ce mai vehemente împotriva regimului ceauşist arată că acestea au fost motivele revoluţiei şi că a fost voinţa poporului.
  Ferenc Karpati-fost ministru al apărării în Ungaria în 1989

  Acest Ferenc Karpati, prin citatul dat de catre Ion Iliescu, da impresia clara a unei tentative de disculpare. Parca ar incerca sa raspunda la intrebarea:”A fost sau nu revolutie in Romania? Ungaria este cumva implicata in evenimentele din Dec. 1989? Care credeti ca sunt adevaratele motive ale miscarilor din Timisoara si Bucuresti?”
  El, ministrul ungar al apararii, ce sa zica? Nu poate da decit un raspuns diplomatic: – Revolutia a fost in totalitate a romanilor iar cauza sa este reprezentata de faptul ca oamenii nu mai suportau regimul dictatorial dovada fiind protestele ce s-au extins in toata tara. –
  Cine stie sa citeasca textul isi da seama imediat ca Ferenc Karpati spune niste lucruri care sunt exact opusul a ceea ce gindeste.

 5. igdragos Says:

  Domnule Presedinte, ati fost in mijlocul evenimentelor de atunci.Le-ati trait la maxim, le-ati influentat. Ati adus o mare transformare , in primul rind de gindire, in societate. Tot ce a urmat dupa, nu amai fost cum probabil ati dorin, desi in linii mari A. Ati fost si dumneavoastra in unele situatii poate “depasit”( scuzati-mi expresia,fara rautaet)de cursul evenimentelor, uneori chiar vijelios. Domnule presedinte sunt un membru de partid de rind,as dori sa va intreb totusi ceva – chiar lasati paridul pe mina lui Geoana si a lui Marean? chiar il lasati pe “prostanac”sa candideze la presedentie? De ce nu incercati sa treceti peste anumite resentimente ,si impreuna cu Nastase, Mitrea, Diaconescu, chiar si Hrebenciuc , sa transati probleme in partid? sa readuceti increderea in partid, motivatia de a se implica a membrilor onesti? sa nu mai fim pe strada ( scuzati expresia) tinta “mistourilor” simplilor cetateni cu privire la Geoana. Candidatul Psd ar avea f mari sanse, Basescu fiind in cadere ( si va spun din clasul strazii), dar nu l-ar vota pe Geoana! FACETI CEVA DOMNULE PRESEDINTE!!

 6. igdragos Says:

  Scuzati unele greseli de ortografie, dar poate graba in care mesajul a fost transmis este de vina, neavind timpul suficient pt corectare.Multumesc!

 7. Who’s the man? « Despre PSD Says:

  […] de ceva vreme.  Cine conduce de fapt partidul ăsta al nostru? Oare la mâna cui se referea Ion Iliescu în celebra-i frază de la congres “Aveţi grijă pe mâna cui daţi partidul” […]

 8. emigrantul Says:

  Năstase a vorbit cu Iliescu şi s-au hotărât să-l susţină pe Geoană, ca să nu pară „divizaţi“
  Sursa: http://www.gandul.info/politica/psd-ii-scoate-la-incalzire-pe-rezervistii-partidului-nastase-a-vorbit-cu-iliescu-si-s-au-hotarat-sa-l-sustina-pe-geoana-ca-sa-nu-para-divizati.html?3928;4353287

  Dupa cum o arata sondajul urmator:
  http://sondaje.php0h.com/prezidentiale4.php
  Mircea Geoana nu are nici o sansa. A-i sustine candidatura inseamna a sprijini deschis candidati ai unor partide rivale PSD-ului.

 9. Sibilla Says:

  Mda… va trebui să rescriu Gândului, căci, mnealor nu auziră de diacritice şi oracolul sibilin arată ” cutremurător ” de grăitor…
  Tandemul Iliescu-Năstase cam dă fiori disperaţilor cameleoni care-n sminteala lor o mai şi trâmbiţează… frică le e, Doamne şi-au de ce. Jalnici lachei de serviciu… şi-atât de inutili… gândul bezmetic şi rătăcit se perdu-n detalii lipsite de sens, gândul aservit, deh…
  Merem pe mâna Echilibrului, singura şansă şi Licăr de Speranţă ! Doamne Ajută !
  Sibilla

 10. SorinPLATON Says:

  Situatii “epocale” au fost si probabil vor mai veni in Romania. In continuare incerc sa identific si eu una.. http://sorinplaton.wordpress.com/2009/05/13/psd-ul-epocii-post-mircea-geoana/

  Cu stima,
  SorinPLATON

 11. stef36 Says:

  DOMNULE PRESEDINTE, va multumesc pentru faptul ca nu cedati tuturor intrigilor ce se urzesc impotriva PSD, atacindu-va pe Dvs., permanent se gasesc <> cei care nu cunosc realitatile si sbuciumul
  greu din anii de trista amintire, pentru Dvs., si multi oameni din aceasta tara! Acum sunt cuvintatori si fac pe moralistii cu ochii pe ,, functii grase
  bine platite” sau alte beneficii ! Nu vor ajunge nici cind sa fie respectati si
  iubiti asa cum este OMUL ION ILIESCU, cel care va fi mereu numit D-nul
  Presedinte! Nu pot intelege cum D-nul Base, acest om care nu stie decit
  sa dezbine, sa incurce, tot ce este bun, sa para ca este rau ! acest om, schimbator si intrigant, isi permite inca sa ne considere pe toti romanii prostii Domniei sale ? Oare va mai fi votat de cineva? ( cred ca lingaii sai, sau familia sa, cu case de sute de milioane de euro,) mai ales cele doua fiice care nu au decenta sa deschida gura mai rar ! perle ca cele cu ,,scaunul electric ” oferit unui om necajit de soarta!
  Domnule Presedinte, luptati si deschideti ochii celor din PSD sa nu se lase infrinti din nou, prin minciuni, gen Dan Nica, sau ceilalti membrii de guvern PSD atacati marsav de ceva vreme !Acum a inceput Base sa-si arate adevarata sa fata si ginduri ascunse !Cred ca Adrian Nastase ar fi mai bun in lupta pentru Presedentie d-NUL Geoana, iertat sa-mi fie,dar
  este slab, nu va castiga
  Imi pare rau ca nu am putere si anii mai tineri, sa pot milita mai mult pentru tara aceasta necajita, bintuita parca de nenoroc !
  Va doresc sanatate, putere in lupta cu aceste hiene, va rog sa nu va lasati intimidat sunteti net superior, in capacitatea de a gandi si solutiona
  problemele grele din aceasta perioada ,ajutati membrii PSD, sa fie uniti, sa nu faca jocul celor dela putere (PD-l ) NUMAI UNITI POT INVINGE !
  STIMA SI RESPECT pt. Dvs,

 12. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Domnule Iliescu,
  Nu ştiu cine a fost pus să organizeze manifestarea de la ROMEXPO, dar rezultatul a fost cumplit. Propaganda PCR şi spectacolele festive au fost sintetizate cumplit aici şi exacerbate dincolo de orice limită. Nu cred că aţi putut vedea feţele celor din tribune, dar camerele s-au apropiat că s-a văzut un imens “mişto”.
  Sfatul meu este ca PSD-ul să scape rapid de cei care pun la punct astfel de manifestări care fac să se piardă orice mesaj social-democrat…
  Am asistat la un spectacol grotesc şi tare îmi este frică că a fost Garantat Vanghelie.

 13. Victor Says:

  Felicitari domnule Presedinte! Ati reusit inca o data ceea ce mi se parea imposibil in urma cu putin timp. Sa uniti din nou partidulin jurul dumneavoastra. Cei care s-au indoit de faptul ca ramaneti cel mai puternic om din Romania au avut posibilitatea sa se convinga cum stau lucrurile.

 14. Avatarurile unei cadidaturi ratate « Gabriela Savitsky Says:

  […] Avatarurile unei cadidaturi ratate 2009 mai 14 tags: Adrian Nastase, alegeri europarlamentare, candidat la presedintia Romaniei, Consiliul National PSD, Crin Antonescu, Mircea Geoana, Romexpo, Traian Basescu by Gabriela Savitsky Am așteptat cu interes Consiliul Național PSD, recunosc, nu pentru anunțul unei candidaturi, ci pentru discursul domnului Ion Iliescu. […]

 15. Mihnea Georgescu Says:

  Aţi făcut o mare greşeală susţinându-l pe MG. PSD-ul este terminat ca partid politic.

 16. instalatorul Says:

  Domnule Iliescu, nu am prins in direct discursul dumneavoastra de la lansare. De aceea va rog sa il publicati pe blogul dumneavoastra, ca sa il pot citi si eu si poate si alte persoane care nu l-au putut asculta in direct.

 17. ioanastefan Says:

  Felicitari pentru discursul de la Romexpo, domnule Presedinte!

  Am mai spus si voi mai spune:
  ”….De aceea Ion Iliescu este si va ramane presedintele ideal, indiferent ce ar conduce, pentru ca stie sa ii implice pe toti. Eh… de am mai avea macar unul asa…”

  Si adaug: din pacate, in afara de dumneavoastra, nu mai avem personalitati politice pe care romanii sa-i doreasca lideri, neconditionat! Asta spune multe despre politica din Romania si oamenii politici!
  Mi-a mai placut, foarte mult, cand, la Realitatea TV, in aceasta seara, daca se vorbea despre dumneavoastra, toata lumea era de acord ca ati avut un discurs bun si asta indiferent daca erau de la PDL sau PNL. Discursul dumneavoastra a avut ecou si in randurile opozitiei!
  Va felicit!
  Cu stima Ioana Stefan

 18. CRIN ANTONESCU GARANTAT VANGHELIE? « ALEGERI EUROPARLAMENTARE Says:

  […] Mircea Geoana s-a re-re-re lansat. Cu o noua eticheta. Pusa de maestrul etichetelor, Ion Iliescu. […]

 19. cirlovacristian Says:

  @Victor
  Dle Babiciu …”Cei care s-au indoit de faptul ca ramaneti cel mai puternic om din Romania…”pai atunci nu ma discutam despre democratie.
  faptul ca dl Ion Iliescu este un mare om politic nu inseamna ca este si cel mai puternic.Se vede de la o posta ca domnia sa este un “cunoscator” in materie si totodata si scolit,adica un foarte bun orator dar asta nu inseamna ca pesedistii s-au unit in jurul domniei sale ci mai degraba motivul/motivele principale sunt ca nici macar toti pesedistii nu-l voteaza pe actualul “papitoi/marioneta”,mai exact pesedeaua nu ca nu are lider ci liderii pe care-i detine sunt niste…………interesati financiar si atit,adica nu au “suflet/simtaminte”.
  La alegerile pentru presedentia Romaniei mare minune daca pesedeaua intruneste 15-20% din totalul celor cu drept de vot ceea ce inseamna ca “trandafirii” s-au cam ofilit(doua mandatae consecutive) si deci cam trebuiesc plantati altii.
  PSD poate cistiga alegerile numai si numai daca dl Ion Iliescu ar primi un drept de participare,dar……………

  Va multumesc

 20. SorinPLATON Says:

  Din pacate am ajuns o natie a deznadejdii, o natie din care tinerii vor sa emigreze in masa catre cele patru zari..daca se poate nelocuite de alti …romani… Din cauze obiective am ajuns o natie in deriva… http://sorinplaton.wordpress.com/2009/05/15/viitorul-tarii-este-deznadajduit/ Rolul unora dintre “spamerii” ca si mine era-este de “vestitor”…dar ce pacat, ca am fost trecut superior cu vederea.. In orice caz combaterea-tratamentul situatiei sunt cu mult mai scumpe decat profilaxia si cine nu a deschis la timp ochii, acum va deschide altceva..De ex. Cutia Pandorei..

 21. aviaxis Says:

  Am aflat cu bucurie despre căderea regimului Ceauşescu. În urma acestui eveniment putem spune că idealurile de libertate şi democraţie prevalează peste tot în Europa centrală şi răsăriteană

  prima propozitie e adevarata a doua a fost din pacate o dezamagire!

 22. stef36 Says:

  Domnule Presedinte ! Am fost deosebit de fericita ascultind discursul Dvs.
  cei multi, acest popor batut de soarta, gindeste asa cum gindesc si eu Ce
  pacat ca nu putem sa va propunem pe Dvs Presedinte in urmatorii 5 ani
  (nu cistiga Mircea Geoana ) ii lipseste tupeul, minciuna,nu este duplicitar sa faca fata atacurilor D-lui Base, ! Am ajuns sa gindesc in viitor, ce vor
  face tinerii, oamenii in putere, acei oameni care vor sa munceasca si nu
  au unde? Vor parasi tara sa mearga straini, in tari ostile noua, sunt f.f. multe fenomene care au facut ca noi sa fim priviti drept infractori, sau mai rau, cu ginduri rele !Suntem un popor muncitor, rabdator, cu bun simt si traditie de oameni seriosi ! Atunci dece nu reusim sa depasim conditia de oamenii inferiori ! Dece conducerea acestei tarii nu aduce la nivelul dorit relatia noastra in cadrul tarilor (macar in UE ), Ma uit la TV cu uimire cum este umilit un om deosebit ca D-nul Cristian Diaconescu,
  un om titrat, corect cu o tinuta demna, toate acestea pentruca este PSD-
  si multi altii din partid !Ma tem ca D-nul Base, va folosi orice santaj si minciuna sa cistige un nou mandat Este bolnav de putere imediata cu orice pret ! Trece peste cadavre, minte, inventeaza, ride fara rost, orice ii este permis si este considerat ca… are acceptul poporului”” sa fie mitocan !Nu a invatat nimic din cei 20 ani mai ales din ultimii 5 ani !
  Cred ca ar trebuii pe ultima suta de metrii sa-i platiti cu aceias moneda sa numiti un om pentru Presedentie care sa-l invinga! Un om ca Adrian Nastase chiar Miron Mitrea sau multi alti membrii PSD oameni f. bine pregatiti, dar care sa aiba tupeu, sa-l umileasca la emisiunile TV !!
  si in final sa-l trimeata la plimbare ! sa mearga pe vapor (nu va mai avea ocazia sa toarne pe nimeni )pentruca nu ar mai fi crezut de nimeni!
  As dori asa de mult sa fiti Dvs cel ales pt. aceasta functie, echilibrat , capabil de scos tara din haos ! Chiar daca doar visez, sper si speranta moare ultima, sa fie infrint Base, cu armele sale!
  Sa ne ajute Dumnezeu sa scapam de BASE !
  Va doresc sanatate, putere, fericire in familie ! Sper sa nominalizati unom cu mai mult tupeu pentru a conduce acest popor !CU STIMA, stefi

 23. Ovidiu Says:

  Am citit un articol interesant despre Revolutie sau Lovitura de stat militara.
  Eu nu mi-am schimbat parerea ! a fost lovitura de stat militara.

  “Accesul limitat sau interzis al istoricilor la documente oficiale din decembrie ’89 lasă loc de controverse.La aproape două decenii de la evenimentele din decembrie 1989, disputa revoluţie – lovitură de stat continuă fără ca vreuna dintre tabere să poată învinge.”

  „Ordinul de intrare în cazărmi era deja dat de Ilie Ceauşescu, ca să scoată armata de sub influenţa revoluţionarilor”, a argumentat el.

  “Pentru străini nu a fost revoluţie”

  COTIDIANUL ADEVARUL

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: